UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΑΠΛΗ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ BARRET (ΜΠΑΡΕΤ): Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

6/22/11

ΑΠΛΗ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ BARRET (ΜΠΑΡΕΤ): Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα της σύγχρονης ζωής. Κατά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υγρά του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση καψίματος και ξινίλας στο στομάχι και στο λαιμό. Όταν το γαστροοισοφαγικό περιεχόμενο φτάσει υψηλά, προς το φάρυγγα, λάρυγγα, στόμα, μύτη, τραχειοβρογχικό δέντρο, συμπτώματα όπως βήχας, φλεγμονές, βράχνιασμα, ξινίλα στόματος με αναγωγές, εμφανίζονται.

Η διαδικασία της κατάποσης αρχίζει με την εκούσια στοματική φάση, κατά την διάρκεια της οποίας σχηματίζεται ο βλωμός (μπουκιά) στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας. Στη συνέχεια, καθώς ο βλωμός κατεβαίνει προς το στήθος και ωθείται προς τον φάρυγγα, κινητοποιείται το αντανακλαστικό της κατάποσης. Έτσι, κατά την διάρκεια της κατάποσης, ανοίγει ο άνω οισοφαγικός σφιγκτήρας και με περισταλτικές κινήσεις ο βλωμός εξωθείται προς τον οισοφάγο και το στομάχι. Παλινδρόμηση θα συμβεί μόνο όταν εκλείψει η φυσιολογικά παρατηρούμενη διαφορά πιέσεων μεταξύ καρδιοοισοφαγικού σφιγκτήρα, που ευρίσκεται στην αρχή του στομάχου και στομάχου.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία από τις συχνότερες παθολογικές καταστάσεις, που προκαλείται από μια ποικιλία νοσημάτων και παθολογικών συνηθειών. Είναι σημαντικό, κατά την ιατρική εξέταση, να πραγματοποιείται σωστή ιατρική αξιολόγηση και εκρίζωση των νοσημάτων και των συνηθειών αυτών. Η χορήγηση φαρμάκων, που αποκαθιστούν τις δυσμενείς επιδράσεις της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στον οργανισμό είναι ανεπαρκής, χωρίς την άρση των γενεσιουργών της αιτίων.

Τα αίτια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ταξινομούνται ως εξής:

1. Συνήθειες της καθημερινότητας και καταστάσεις της σύγχρονης ζωής: Ορισμένα συνήθη φάρμακα, τα βαριά λιπαρά γεύματα, η παχυσαρκία, το stress, τα σφιχτά ρούχα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, είναι συχνοί παράγοντες που προκαλούν ΓΟΠ.

2. Τοπικά νοσήματα του γαστρεντερικού: Η διαφραγματοκήλη, η γαστρίτιδα, η απόφραξη του πυλωρικού στομίου από έλκος, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

3. Συστηματικά νοσήματα: Ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η νόσος Parkinson, είναι χαρακτηριστικoί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

Ανεξαρτήτως αιτιολογίας, η ΓΟΠ, προκαλεί βλάβες στον οισοφάγο ποικίλλουσας βαρύτητας. Συγκεκριμένα βάσει των ευρημάτων που υπάρχουν στην γαστροσκόπηση, μία ειδική εξέταση διάγνωσης, διακρίνουμε:

 Την απλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κατά την οποία ο βλεννογόνος είναι φυσιολογικός

 Τη μη διαβρωτική νόσο παλινδρόμησης στην οποία ο βλεννογόνος έχει ήπια ερυθρότητα και υπεραιμία

 Τη διαβρωτική νόσο παλινδρόμησης στην οποία ο βλεννογόνος είναι εξέρυθρος με έλκη, εξιδρώματα, διήθηση με πολυμορφοπύρηνα, ηωσινόφιλα

 Τον οισοφάγο BARRET (Μπάρετ), στον οποίο υπάρχει εντερική μεταπλασία και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνωμα.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι επεμβατική (π.χ. αντιπαλινδρομική εγχείρηση).

Η σωστή θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σήμερα:

o Αποκαθιστά τα νοσήματα και τις καταστάσεις που προκάλεσαν την παθολογική αυτή κατάσταση. Ο εντοπισμός των νοσημάτων και των καταστάσεων αυτών γίνεται κατά την διάρκεια της παθολογικής ιατρικής εξέτασης.

o Αποκαθιστά τις υφιστάμενες αλλοιώσεις και αναχαιτίζει την εξέλιξη σε Μπάρετ, μειώνοντας ή εξαλείφοντας την ανάγκη δυσάρεστων επαναλαμβανόμενων γαστροσκοπήσεων.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1