UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Search This Blog

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για το νέο κορονοϊό κάνετε click εδώ https://novelswineinfluenza.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που έχουν εισαχθεί στο ιατρείο για την αποτελεσματική προφύλαξη έναντι covid γρίπης και λοιπών αναπνευστικών λοιμώξεων με την έναρξη της πανδημίας covid 19 μπορείτε να κάνετε click εδώ https://drive.google.com/file/d/1U17FGdw8nj4B4VMMZTiy2W5cbbW8kOnL/view?usp=sharing

Μπορείτε να εκτυπώσετε το τρέχον ενημερωτικό δελτίο μου για τον κορονοϊό από το https://amoschovakineaprolipsi.blogspot.com/

Υπεύθυνα δίπλα σας: 29 χρόνια κλινικής εμπειρίας. 22 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας.

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

12/21/10

ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ο αμίαντος είναι μία ανόργανη σκόνη που χρησιμοποιήθηκε ευρέως πριν το 1980 στην οικοδομή. Σήμερα, η έκθεση στον αμίαντο αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι ορισμένοι εργάτες σε ναυπηγεία, σωληνώσεις και μονώσεις.

Η ικανότητα που έχει ο αμίαντος να προκαλεί βλάβες, ακόμη και πάνω από τριάντα χρόνια μετά την έκθεση, η διαδεδομένη χρήση του κατά το παρελθόν και η σοβαρότητα των βλαβών που προκαλεί, έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα που έχουν ασχοληθεί με την οικοδομή πριν το 1980 καθώς και τα άτομα που έχουν ασχοληθεί με κατεδαφίσεις παλαιών κτιρίων, να είναι αναγκαίο να ευρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. Όσον αφορά τις περιπτώσεις κτιρίων που περιέχουν αμίαντο στο δομικά τους υλικά (π.χ. παλαιά σχολικά κτίρια), στα οποία δεν γίνονται εργασίες που προκαλούν διασπορά αμιάντου, ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους είναι ελάχιστος ή μηδενικός. Παρόλα αυτά, συστηματική έκθεση ακόμη και σε μικρές ποσότητες διασπειρόμενου αμιάντου, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Έχουν περιγραφεί περιπτώσεις βλαβών σε συζύγους εργατών με άμεση έκθεση. Οι σύζυγοι αυτοί, το μόνο που έκαναν ήταν να καθαρίζουν τις φόρμες εργασίας των εργατών.

Οι σοβαρές βλάβες που προκαλεί ο αμίαντος είναι :

1. Αμιάντωση

Πρόκειται για οξεία διάμεση ίνωση. Υπάρχει προοδευτικώς εξελισσόμενη ίνωση, με δύσπνοια κυάνωση ή πληκτροδακτυλία.

2. Καρκινώματα

Τα αναπτυσσόμενα από αμίαντο καρκινώματα εντοπίζονται στον πνεύμονα, στην κοιλιακή περιτοναϊκή κοιλότητα ή στον πλευρικό υπεζωκότα. Η περίοδος της έκθεσης μπορεί να είναι αρκετά βραχεία (λιγότερο από ένα δύο χρόνια) και να εντοπίζεται στο πού μακρινό παρελθόν (πάνω από είκοσι χρόνια).

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την θέση της προσβολής και είναι δύσπνοια, βήχας, πόνος στις πλευρές, κοιλιακός πόνος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπροσθέτως για τον αμίαντο :

1. Είναι πολύ σημαντική η σωστή τακτική ιατρική προληπτική παθολογική εξέταση και η ένταξη σε προληπτικά προγράμματα αυξημένης επαγρύπνησης σε περίπτωση έκθεσης. Μην αμελήσετε να δώσετε λεπτομερές ιστορικό στον ιατρό αναφορικά με τον τρόπο ζωής σας και την επαγγελματική σας δραστηριότητα στο παρόν, στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν σας.

2. Υπάρχει άθροιση των καταστρεπτικών συνεπειών από τον αμίαντο και το κάπνισμα. Εάν είχατε ή έχετε έκθεση σε αμίαντο, διακόψτε άμεσα το κάπνισμα.

3. Η διάγνωση των βλαβών γίνεται με ειδικές ακτινολογικές εξετάσεις.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα παθολογίας :

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1