UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 06_20

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

6/15/20

Πανελλήνιες εξετάσεις και αϋπνία πρόληψη αντιμετώπιση


Κατά την δοκιμασία των πανελληνίων εξετάσεων η πίεση για μέγιστη απόδοση δημιουργεί έντονο άγχος στους υποψηφίους με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαταραχών ύπνου που με τη σειρά τους επιδεινώνουν την ψυχική φόρτιση του υποψηφίου κινδυνεύοντας να πυροδοτήσουν φαύλους κύκλους αρνητικής ανατροφοδότησης της απόδοσης. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Ο ποσοτικά και ποιοτικά επαρκής ύπνος συντελεί στην ομαλοποίηση της έκκρισης σεροτονίνης και ενδορφινών που εφοδιάζουν τον υποψήφιο με υψηλά επίπεδα ενέργειας, γίνεται εμπέδωση της γνώσης, ομαλοποιείται το σύνολο των βιοχημικών κύκλων του σώματος, βελτιστοποιείται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο ενδογενής βηματοδότης του ύπνου, ρυθμίζει το κυκλικό φαινόμενο  «ύπνος – αφύπνιση – εγρήγορση» με περιοδικό τρόπο. Το κυκλικό αυτό φαινόμενο  ρυθμίζεται υπό την επήρεια του φωτός και  χημικών ουσιών με κύριο εκπρόσωπο τη μελατονίνη. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ.
Η αϋπνία είναι συχνό πρόβλημα που μειώνει την πνευματική ετοιμότητα του υποψηφίου και μπορεί να εμφανιστεί είτε με τη μορφή της δυσχέρειας κατά την επέλευση του ύπνου, είτε με την μορφή των συχνών αφυπνίσεων κατά την νύχτα, είτε με την μορφή της πολύ πρωινής αφύπνισης, είτε με την μορφή του μη ικανοποιητικού ύπνου.
Μέτρα βελτιστοποίησης του ύπνου σας:
·        Περπατήστε και ασκηθείτε επί μισή ώρα τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο. Η δραστηριότητα βοηθά την επέλευση του ύπνου, όταν δεν επιτελείται αμέσως προ του ύπνου.
·        Συνιστάται άπλετη έκθεση σε φυσικό φως κατά την διάρκεια του πρωινού. Το φυσικό φως κατά το πρωινό ομαλοποιεί τη σεροτονίνη και τη μελατονίνη στο αίμα, ουσίες απαραίτητες για απολαυστικό ύπνο. Τοποθετήστε το γραφείο σας με ανατολικό προσανατολισμό κοντά σε παράθυρο και προτιμήστε γραφεία εργασίας με ανατολικό προσανατολισμό.
·        Μην κοιμάστε περισσότερο από 30 λεπτά κατά την διάρκεια της ημέρας
·        Αποφύγετε την κατάχρηση καφεΐνης, αλκοόλ, ποτών τύπου cola και το κάπνισμα. Οπωσδήποτε μην καταναλώνετε τις ουσίες αυτές μετά το μεσημέρι. 
·        Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και τα ποτά κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου.
·        Περιορίστε την πρόσληψη υγρών επί μία ώρα προ ύπνου. Η γεμάτη ουροδόχος κύστη ενδέχεται να σας προκαλέσει δυσάρεστη αφύπνιση.
·        Αποσύρετε τις πηγές θορύβου ή φωτός από το υπνοδωμάτιο.
·        Να κοιμάστε ικανοποιητικά, όσο γίνεται χωρίς ξυπνητήρι. Να κοιμάστε  και να ξυπνάτε την ίδια περίπου ώρα κάθε ημέρα. Η λειτουργία του βηματοδότη του ύπνου βελτιστοποιείται με το σταθερό ωράριο ύπνου.
·        Είναι σημαντικό πριν τον ύπνο για δύο τρεις ώρες να ακολουθείτε συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου που θα βοηθήσει το σώμα να αντλήσει το μέγιστο όφελος από τον ύπνο. Συγκεκριμένα, μην παρακολουθείτε τηλεόραση κατά τις ώρες αυτές αποφύγετε την τηλεόραση, τους υπολογιστές, τα βιντεοπαιχνίδια, τα smartphones ή άλλες οθόνες λίγο πριν τον ύπνο και μην υποβάλλετε τον οργανισμό σας σε πνευματική ή σωματική εργασία. Ιδανικά προσπαθήστε να εξασκήσετε μία χαλαρωτική δραστηριότητα που σας αποσπά από τα θέματα της καθημερινότητας και δεν προϋποθέτει αυξημένη προσοχή ή εγρήγορση (για παράδειγμα ένα χαλαρωτικό ανάγνωσμα). 
·                 Φροντίστε για την άριστη ποιότητα στρώματος και μαξιλαριών.  
 Αρκετοί υποψήφιοι και γονείς ρωτούν για βοτανικά αφεψήματα που μπορούν να χαλαρώσουν τους υποψηφίους. Εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις όπως για παράδειγμα επικίνδυνες αλλεργίες αφεψήματα με χαλαρωτική δράση προ ύπνου είναι το χαμομήλι, η λεβάντα, το μελισσόχορτο, το τήλιο.  Πρέπει να λαμβάνονται χλιαρά σε χαλαρωτικό περιβάλλον με λίγο μέλι εβδομήντα λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα της κατάκλισης. Κατά την χρήση των βοτάνων, επιλέξτε βότανα υψηλής ποιότητας και ακολουθήστε τις οδηγίες παρασκευής της εταιρείας τυποποίησης.
Καλή επιτυχία με υγεία!

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα παθολογίας:

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ COVID19

6/8/20

Νέος κορονοϊός covid 2019 αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας κατά τις οικογενειακές συναντήσεις



Ο ιός COVID 2019 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή, το βήχα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ήπια ασθένεια που προσομοιάζει με το απλό κρυολόγημα. Αρκετοί ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, καρδιακή βλάβη αναπνευστική ανεπάρκεια. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν κατεξοχήν ομάδα υψηλού κινδύνου για τέτοιου τύπου σοβαρές επιπλοκές. Πληθώρα μέτρων με απολυμάνσεις, lock down, απαγόρευση συναθροίσεων ελήφθησαν σε πολλά μέρη του κόσμου.
Είναι γεγονός ότι η απόλυτη προφύλαξη από τον covid 19 παρέχεται μόνο από την απόλυτη απομόνωση  όταν μιλάμε για απόλυτη αποτροπή έκθεσης στον ιό.  Ωστόσο η ελληνική κοινωνία έχει ως βασικό άξονα την δια δραστική επικοινωνία των γενεών. Αρκετοί ηλικιωμένοι αποδίδουν το γεγονός ότι κατάφεραν να γίνουν ηλικιωμένοι στην ολόπλευρη επικοινωνία με τον εξωτερικό κόσμο και στην ψυχοσωματική αλληλεπίδραση με παιδιά και εγγόνια. Πολλές φορές γυρίζουν την πλάτη στο virtual περιβάλλον και στις διά οθόνης επαφές, αρνούμενοι να κλειστούν σε αποστειρωμένα δωμάτια, να βάλουν φίμωτρα, να μην αγκαλιάζουν τους οικείους τους ή να χρησιμοποιούν μεζούρες για να εμποδίσουν παιδιά και  εγγόνια να τους πλησιάσουν. Στην κλινική ιατρική πράξη πολλοί ηλικιωμένοι ρωτούν: Με δεδομένες τις συνθήκες παραδοσιακής αλληλεπίδρασης με μέλη της οικογένειάς μου που αποτελούν απόλυτη επιλογή μου και αρνούμαι να αλλάξω, με δεδομένο ότι θα φιλοξενώ και θα υποδέχομαι τα παιδιά μου πρόσωπο με πρόσωπο, πώς μπορώ να  μειώσω την πιθανότητα να νοσήσω από covid 19 κατά τις οικογενειακές επισκέψεις; Στο άρθρο αυτό εκτίθενται μέτρα που μειώνουν την έκθεση covid 19 για αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας.
·        Να αερίζετε με επάρκεια κοινόχρηστους χώρους. Να επιμένετε στη σωστή και συχνή πλύση των χεριών για εσάς και τους επισκέπτες σας δίνοντας το καλό παράδειγμα.
·        Βάζετε θερμόμετρο και ρωτάτε για συμπτώματα τους οικείους σας. Αναβάλλετε τις οικογενειακές επισκέψεις όταν υπάρχουν δέκατα ή αδιαθεσίες. Παρά το γεγονός ότι ο  covid 19 μεταδίδεται και από φορείς χωρίς συμπτώματα, η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι μέσω βήχα ή αναπνοής από ασθενείς με υψηλό βαθμό πολλαπλασιασμού του ιού στο σώμα, δείκτης του οποίου είναι τα εμφανή συμπτώματα.
·        Κλειδώνετε τα υπνοδωμάτιά σας όταν υποδέχεστε παιδιά και εγγόνια. Με την κίνηση αυτή κρατάτε τα υπνοδωμάτιά σας όπου διαμένετε κατά τη μισή σχεδόν ζωή σας ελεύθερα ιών και μικροβίων.
·        Στα οικογενειακά σας γεύματα να έχετε ξεχωριστά σερβίτσια και πετσέτες και να μην τρώτε από κοινό πιάτο. Σερβίρετε τη σαλάτα χωριστά στον καθένα στο πιάτο του.
·        Κατά την φιλοξενία των οικείων σας δώστε τους ατομικές πετσέτες και ζητήστε τους να έχουν τις ατομικές τους οδοντόβουρτσες στο δικό τους δωμάτιο και όχι στο κοινόχρηστο μπάνιο. Να έχετε υπόψιν σας ότι ο ιός covid 19 δεν μπορεί να ζήσει πολύ  έξω από το ανθρώπινο σώμα. Η βιωσιμότητά του είναι χαμηλή στον αέρα αλλά σε ορισμένες συνήθεις επιφάνειες του σπιτιού  ενδέχεται περιστασιακά να παραμείνει επί εβδομάδα. Μην συγυρίζετε τα δωμάτια παιδιών και εγγονιών, αφήστε να εξυπηρετηθούν μόνα τους. Όταν αποχωρήσουν μετά από ολιγοήμερες διακοπές ή επισκέψεις καθαρίστε τα δωμάτιά τους και πλύντε σεντόνια και ρουχισμό, όχι άμεσα, αλλά μετά την πάροδο πέντε  και ιδανικά μετά την πάροδο επτά ημερών, οπότε το φορτίο του ιού θα έχει πρακτικά μηδενιστεί με φυσικό τρόπο λόγω της έκθεσης του ιού στις αντίξοες για αυτόν συνθήκες της ατμόσφαιρας.
·        Φροντίστε για την καλή φυσική σας κατάσταση με συστηματική άσκηση και σωστό πρόγραμμα διατροφής που να συνάδει με τα χρόνια νοσήματα από τα οποία πάσχετε. Προγραμματίστε την ιατρική σας εξέταση και φροντίστε για την άριστη ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων σας. Ακολουθήστε πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος εάν καπνίζετε. Σύμφωνα με έρευνες η επάρκεια βιταμίνης D συντελεί στη σωστή πρόληψη. Η βιταμίνη D συντίθεται στο σώμα κατά την έκθεσή του στο ηλιακό φως. Να περπατάτε, αποφεύγοντας το μεσημεριανό ήλιο, υπό το φως του ήλιου τουλάχιστον επί τριάντα λεπτά ημερησίως.  
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Ειδική Παθολόγος



Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά





24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770





E mail: amoschovaki@yahoo.gr





Οι ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για ειδικά θέματα Παθολογίας και ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.


6/1/20

ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ "ΚΟΛΛΑΕΙ"

Το Ε. coli αποτελεί gram αρνητικό βακτηρίδιο, που περιλαμβάνει πολυάριθμα στελέχη.

Τα στελέχη αυτά διαιρούνται αδρώς σε δύο κατηγορίες:

Α. ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΓΕΝΙΚΩΣ ΑΝΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Αρκετά στελέχη Ε. coli ευρίσκονται φυσιολογικά στα κόπρανα φυσιολογικών ατόμων, χωρίς να επιφέρουν προβλήματα στο έντερο. Το έντερο διαθέτει φυσιολογικούς μηχανισμούς που του επιτρέπουν να συμβιώνει ομαλά με μικρόβια που φυσιολογικώς το αποικίζουν. Οι εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα με τα ένζυμα και τους ανοσολογικούς παράγοντες, η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, αποτελούν σημαντικά στοιχεία του τοπικού αμυντικού συστήματος.

Ορισμένα στελέχη Ε. coli του εντέρου είναι αθώα, συμβιώνουν με τον οργανισμό και προσφέρουν οφέλη, προστατεύοντάς τον από παθογόνους μικροοργανισμούς, που εισέρχονται στο σώμα μέσω των τροφών. Αυτά τα στελέχη αποκαλούνται αθώα συμβιωτικά στελέχη Ε. coli. Παρόλα αυτά, εάν ο οργανισμός παρουσιάσει πτώση της αμυντικής του ικανότητας, λόγω χρόνιου νοσήματος που επιδρά δυσμενώς στο ανοσοποιητικό, τα αθώα συμβιωτικά στελέχη Ε. coli που ανευρίσκονται υπό φυσιολογικές συνθήκες στο έντερο, ενδέχεται να καταστούν παθογόνα και να προκαλέσουν νόσο στο έντερο ή σε άλλες θέσεις. Η μετατροπή απλών συμβιωτικών στελεχών σε παθογόνα για το έντερο και τον οργανισμό στελέχη, μπορεί επίσης να προκύψει λόγω εμπλοκής άλλου επιβαρυντικού παράγοντα εκτός του ανοσοποιητικού. Έτσι, για παράδειγμα, ξένα σώματα όπως ουροκαθετήρες, τοπικές ανωμαλίες όπως απόφραξη ουροποιητικού και χοληφόρων, αύξηση της ποσότητας των μικροβίων (π.χ. λόγω φλεγμονής του περιτοναίου), ενδέχεται να μετατρέψουν σε παθογόνα, τα ωφέλιμα συμβιωτικά στελέχη Ε. coli.

Φυσιολογικώς ευρισκόμενα στο έντερο στελέχη Ε. coli είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες παθογόνα, όταν αποικίσουν περιοχές του οργανισμού που φυσιολογικώς δεν ευρίσκονται (π.χ. κόλπος, ούρα, αναπνευστικό). Τα στελέχη αυτά ονομάζονται εξωεντερικά παθογόνα στελέχη, δότι ενώ δεν είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες παθογόνα για το έντερο, είναι παθογόνα για τους ανθρώπινους ιστούς εκτός εντέρου. Το ουροποιητικό σύστημα και η ουροφόρος οδός είναι η συνηθέστερη εστία προσβολής, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων και προστατίτιδων. Τα συμπτώματα είναι τσούξιμο, συχνουρία, κοιλιακός πόνος. Ο πυρετός και ο πόνος στη μέση είναι σημείο σοβαρότερης φλεγμονής. Σοβαρά αποστήματα, νεφρική ανεπάρκεια, σήψη αποτελούν επιπλοκές των λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Παρά το γεγονός ότι το ουροποιητικό είναι η συνηθέστερη εξωεντερική θέση προσβολής των εξωεντερικών παθογόνων, τα παθογόνα αυτά μπορούν να προσβάλλουν οποιοδήποτε ιστό του σώματος στον οποίο εγκαθίστανται, να κατακλύσουν το αίμα και να προκαλέσουν θανατηφόρες επιπλοκές. Κοιλιακές – πυελικές λοιμώξεις, πνευμονία, μηνιγγίτιδα, μυοσκελετικές λοιμώξεις, ενδοκαρδίτιδα, φλεγμονές ανευρυσμάτων, απόστημα εγκεφάλου είναι ορισμένες μόνο από τις λοιμώξεις που προκαλούν.

Κατά την ιατρική αντιμετώπιση των λοιμώξεων από Ε. coli που ευρίσκεται υπό φυσιολογικές συνθήκες στο έντερο, δεν είναι σημαντική μόνο η εκρίζωση του παθογόνου με την χορήγηση σωστής αντιβιοτικής αγωγής, αλλά και η εκρίζωση των παραγόντων, που οδήγησαν είτε στη μετανάστευση του μικροβίου από την φυσιολογική του θέση (το έντερο) σε παθολογική θέση (την εστία της φλεγμονής) είτε μετέτρεψαν σε παθογόνα αθώα συμβιωτικά στελέχη. Η σωστή εκρίζωση των υποκείμενων παραγόντων είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση σοβαρών λοιμώξεων ή υποτροπών απλών λοιμώξεων (π.χ. υποτροπιάζουσας κυστίτιδας από κολοβακτηρίδιο).

Β. ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΓΕΝΙΚΩΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΞΩΓΕΝΩΣ

Τα εντερικά παθογόνα στελέχη της Ε. coli, προκαλούν νόσο του εντέρου, σπάνια απαντώνται στην φυσιολογική εντερική χλωρίδα και δεν είναι μέλη της. Εισέρχονται στο έντερο μέσω της κοπρανοστοματικής οδού, κυρίως με μολυσμένα τρόφιμα ή νερό και εντοπίζονται με ειδικές εξετάσεις κοπράνων και αίματος. Υπάρχουν τουλάχιστον έξι παθογόνοι τύποι Ε. coli.

Στην κλινική πράξη ιδιαίτερα σημαντικές είναι η εντεροτοξινογόνος Ε. coli (enterotoxigenic Ε. coli-ETEC) που αποτελεί σημαντικό αίτιo της απλής διάρροιας των ταξιδιωτών, η εντεροδιηθητική Ε. coli (entero invasive Ε. coli -EIEC) που προκαλεί αιματηρή διάρροια και δυσεντερία και η (enterohemorrhagic Ε. coli-EHEC), που προκαλεί συχνότερα αιμορραγική κολίτιδα και σοβαρές επιπλοκές με αιμορραγικό ουραιμικό σύνδρομο και θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα. Το αιμορραγικό αιμολυτικό σύνδρομο και η θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα προκαλούνται από την τοξική δράση του μικροβίου στην κυκλοφορία και χαρακτηρίζονται από λύση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και αναιμία. Στο αιμορραγικό αιμολυτικό σύνδρομο, η κατάσταση εξελίσσεται σε νεφρική ανεπάρκεια, ενώ στην θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα προεξάρχει η θρομβοπενία. Νευρολογικά συμπτώματα, με πονοκέφαλο, υπνηλία, σπασμούς, παραλύσεις, κώμα και αφυδάτωση επιδεινώνουν την πρόγνωση.

Καταγεγραμμένες θανατηφόρες επιδημίες από εντεροαιμορραγικά στελέχη, έχουν προκληθεί κατά το καλοκαίρι 2011 στην Γερμανία και κατά το παρελθόν στις ΗΠΑ από κατανάλωση ατελώς μαγειρευμένων hamburger και μη παστεριωμένου χυμού μήλου.

Τα οικόσιτα μηρυκαστικά, ιδίως βοοειδή και μικρά μοσχάρια αποτελούν βασική δεξαμενή του εντεροπαθογόνου. Η χρησιμοποίηση φυσικού λιπάσματος από μολυσμένη κοπριά, μπορεί να μολύνει φυτικά τρόφιμα και νερό (π.χ. πατάτες, μαρούλια, αγγούρια, λάχανα, πεσμένα φρούτα). Σε ορισμένες περιπτώσεις μικρές ποσότητες από το εντεροαιμορραγικό στέλεχος αρκούν για τη μόλυνση (π.χ. νερό που καταπίνεται κατά την κολύμβηση, μετάδοση σε τρόφιμους ιδρυμάτων-βρεφονηπιακούς σταθμούς).

Κατά την ιατρική αξιολόγηση των λοιμώξεων από εντερικά παθογόνα, είναι σημαντικός ο εντοπισμός της πηγής της προσβολής.

E. COLI: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

Το e. coli διαθέτει εκπληκτικές ικανότητες ανάπτυξης αντοχής σε αντιβιοτικά και αυτό αποτελεί σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικό πρόβλημα, που απαιτεί ειδικό χειρισμό στην κλινική πράξη. Το είδος της αντοχής έχει σχέση με το είδος και την ποσότητα των αντιβιοτικών που έχουν χρησιμοποιηθεί από το άτομο, το είδος και την ποσότητα των αντιβιοτικών-χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που ευρίσκεται το άτομο και το είδος του κολοβακτηριδίου.

Χαρακτηριστική είναι η ανάπτυξη, σχετικώς πρόσφατα, με μεταφερόμενα πλασμίδια, γονιδίων που κωδικοποιούν β λακταμάσες ευρέους φάσματος (ESBL, Extended Spectrum b Lactamases) από τα κολοβακτηρίδια, που τα καθιστούν ανθεκτικά σε πενικιλλίνες, κεφαλοσπορίνες, αζτρεονάμη, αντοχή μεγαλύτερη σύμφωνα με ορισμένες μελέτες στην Ευρώπη συγκριτικά με τις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα αυτό της αντοχής περιλαμβάνει δυστυχώς όλα τα gram αρνητικά βακτηρίδια (π.χ. klebsiella, proteus κ.λπ.) που είναι συστατικά της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας των ανθρώπων και των ζώων και της χλωρίδας αρκετών χώρων όπως δημόσιων αποχωρητηρίων, νοσοκομείων, γηροκομείων, ιδρυμάτων. Συνδέεται με πολλούς παράγοντες (π.χ. κατάχρηση αντιβιοτικών από τον άνθρωπο και την σύγχρονη κτηνοτροφία, παρουσία πλούσιας αντιγονικής ποικιλότητας των εντερικών βακτηριδίων).

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1