UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 04_19

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

4/16/19

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ


Από τις 21 ημέρες του έτους που έχουν επιλεγεί από τον ΟΗΕ ως παγκόσμιες ημέρες υγείας οι εννέα ανήκουν στον Απρίλιο, ο οποίος είναι μήνας αφύπνισης για θέματα υγείας και πρόληψης. Έχουμε λοιπόν:
7 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα υγείας
24-30 Απριλίου: Παγκόσμιες ημέρες εμβολιασμού
25 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα ελονοσίας
Σύμφωνα με το Καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η υγεία είναι η κατάσταση πλήρους ψυχοσωματικής και πνευματικής ευεξίας. Η υγεία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου, χωρίς διάκριση ως προς τη φυλή, θρησκεία, πολιτική πεποίθηση, οικονομική ή κοινωνική κατάσταση.
Ο Απρίλιος είναι μήνας αναγέννησης της φύσης. Είναι η κατάλληλη στιγμή να φροντίσετε και για την αναγέννηση του σώματός σας παίρνοντας ρηξικέλευθες αποφάσεις:
1. Διακόψετε το κάπνισμα
2. Διακόψετε την πολυφαγία
3. Πείτε ΟΧΙ στην καθιστική ζωή
4. Αρχίστε μεσογειακή διατροφή
5. Προγραμματίστε άμεσα την ετήσια παθολογική προληπτική σας εξέταση.
Η ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση: Τι πρέπει να ξέρετε
 Τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, τα νοσήματα των αεραγωγών  τα ατυχήματα και οι λοιμώξεις αποτελούν τις πρώτες παθολογικές αιτίες θανάτου στον κόσμο σήμερα σε πληθυσμούς που έχουν λύσει το πρόβλημα της πρόσβασης σε καθαρό νερό και στοιχειώδη τρόφιμα. Χρόνια παθολογικά νοσήματα, τα οποία ενδημούν όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο, η οστεοπόρωση, η στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής ή εξαντλούν τις αμυντικές εφεδρείες του οργανισμού. Τα νοσήματα  που προαναφέρονται χαρακτηρίζονται από μακρύ αρχικό στάδιο χωρίς συμπτώματα. Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης η πλειοψηφία των νοσημάτων αυτών και των παραγόντων κινδύνου διερευνώνται και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
Κατά την διάρκεια της σωστής ειδικής παθολογικής προληπτικής εξέτασης γίνεται  σοβαρή αξιολόγηση  και μελέτη:
·        Του ιατρικού ιστορικού του εξεταζόμενου
·        Των συνηθειών της καθημερινότητάς του
·        Της διατροφής του
·        Των κληρονομικών  παραμέτρων του
·        Των ευρημάτων που εντοπίζονται κατά  την διάρκεια της σωστής αντικειμενικής παθολογικής  εξέτασης στο ιατρείο.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα παραγγέλλονται συνέχεια οι πλήρεις εργαστηριακοί έλεγχοι που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση. Τι πρέπει να ξέρετε οπωσδήποτε κατά την διάρκεια της προληπτικής σας εξέτασης:

1.     Μην αποκρύψετε στοιχεία από το ιατρικό ιστορικό σας, αλλά και το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας, για να εντοπιστούν τα κληρονομικά σας στίγματα.

 Η συνήθεια της απόκρυψης είναι αρκετά διαδεδομένη στον ελληνικό χώρο. Ορισμένοι άνθρωποι λανθασμένα θεωρούν  ότι ο ιατρός θα ανασυνθέσει μόνος του το ιατρικό τους παρελθόν εξετάζοντάς τους. Αυτό είναι λάθος. Κάθε νόσημα, μπορεί να έχει αφήσει εμφανή ίχνη κατά την ιατρική εξέταση, μπορεί όμως και όχι. Έχει μείνει, ωστόσο, στην κυτταρική μνήμη και καθορίζει πολλές φορές τον τρόπο που το αμυντικό σύστημα και όλο το σώμα σας αντιδρά στο μέλλον και τα νοσήματα που είναι επιρρεπές. Οι συχνές πυελονεφρίτιδες για παράδειγμα που πέρασε κάποιος κατά το παρελθόν μπορεί να μην φαίνονται στην ιατρική εξέταση, αλλά να τον έχουν καταστήσει επιρρεπή σε νεφρικές βλάβες, γεγονός που επιβάλλει  άλλου τύπου εργαστηριακούς ελέγχους συγκριτικώς με άλλους ασθενείς.

2.     Προσκομίστε παλαιότερες εξετάσεις

 Είναι σημαντικό, σε κάθε ιατρική επίσκεψη, να προσκομίζετε όσο γίνεται περισσότερες και παλαιότερες εξετάσεις, από αυτές που έχετε. Υπάρχει σημαντικό εύρος στις φυσιολογικές τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων, έτσι κάθε εργαστηριακό αποτέλεσμα συγκρίνεται με προηγούμενα. Για παράδειγμα, ο αιματοκρίτης σε μία φυσιολογική γυναίκα κυμαίνεται από 36 έως 46%. Ένας οργανισμός όμως που λειτουργεί από την ηλικία των δεκαοκτώ ετών με αιματοκρίτη 46% και ξαφνικά εμφανίζει αιματοκρίτη 38%, έχει συχνότατα παθολογικό πρόβλημα ακόμα και εάν η νέα τιμή εξακολουθεί να ευρίσκεται στα φυσιολογικά πλαίσια που δίδουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια.

3.Κλείστε ραντεβού όταν δεν έχετε οξύ νόσημα

Αρκετά ευρήματα, που διαπιστώνονται κατά την διάρκεια οξέων νοσημάτων ή σε περίεργες συνθήκες, είναι φυσιολογικά διαταραγμένα, λόγω της αντίδρασης του οργανισμού, το αμυντικό σύστημα του οποίου, ευρίσκεται σε ιδιαίτερη δραστηριοποίηση. Εάν έχετε πυρετό ή νιώθετε άρρωστος, πηγαίνετε στο προκαθορισμένο σας ραντεβού για να θεραπευτείτε, αλλά να αναβάλλετε  το ραντεβού της ετήσιας ιατρικής προληπτικής εξέτασης.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά 


To ιατρείο στο web http://iatreioamoschovaki.gr 


Οι τηλεφωνικές γραμμές του ιατρείου, το mail, οι Ιστοσελίδες –Facebook- Twitter, τα κανάλια του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.