UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 10_16

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

10/27/16

ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΣΦΡΗΣΗΣ

Όσφρηση είναι η αντίληψη της οσμής. Η μερική ή ολική απώλεια της όσφρησης αποκαλείται ιατρικώς ανοσμία.  Η απώλεια όσφρησης μειώνει το επίπεδο ευεξίας του οργανισμού και συντελεί στην πυροδότηση ψυχογενών συνδρόμων κόπωσης.  Πολλοί πάσχοντες χάνουν το ενδιαφέρον τους ακόμη και για φαγητό, διότι η αίσθηση της γεύσης αλληλοεπιδρά με την όσφρηση.
Το οσφρητικό νευροεπιθήλιο, βρίσκεται στο ανώτερο τμήμα της ρινικής κοιλότητας. Με την άφιξη μιας οσμηρής ουσίας, πυροδοτείται η έναρξη μιας σειράς βιοχημικών αντιδράσεων, βασικών για την δημιουργία της αίσθησης της όσφρησης. Πολλαπλές νευρικές συνδέσεις με το μεταιχμιακό σύστημα, τον πρόσθιο οσφρητικό πυρήνα, τον οσφρητικό βολβό, τον προαπιοειδή φλοιό, τον περιαμυγδαλοειδή φλοιό, τον πυρήνα της οσφρητικής ταινίας, τον έσω φλοιικό πυρήνα της αμυγδαλής, είναι πολύ σημαντικές. Οποιοδήποτε τοπικό ή συστηματικό νόσημα που προκαλεί βλάβη σε ένα ή περισσότερα από τα επίπεδα αυτά προκαλεί μερική ή ολική ανοσμία.
Οι κυριότερες κατηγορίες νοσημάτων είναι:
A.  Τοπικά ή συστηματικά νοσήματα και τοξικοί παράγοντες που προκαλούν αλλοιώσεις στον βλεννογόνο ή τις δομές της μύτης με αποτέλεσμα είτε να μην διέρχονται επαρκώς οι μυρωδιές είτε να αλλοιώνεται η ικανότητα ερεθισμού του οσφρητικού επιθηλίου.
Η παραρρινοκολπίτιδα (μόλυνση κόλπων), οι κοινές ιώσεις, ορισμένες αλλεργίες,  η δυσμορφία της μύτης όγκοι και πολύποδες της μύτης ανήκουν στην κατηγορία αυτή.
B.  Τοπικά ή συστηματικά νοσήματα και τοξικοί παράγοντες που προκαλούν αλλοιώσεις στην λειτουργία των νεύρων και του εγκεφάλου που άγουν και επεξεργάζονται τα οσφρητικά ερεθίσματα.
Η νόσος Alzheimer, τα ανευρύσματα του εγκεφάλου, ο αλκοολισμός, ο διαβήτης, η νόσος
Huntington, τα σύνδρομα Kallmann Klinefelter Korsakoff Sjogren, η πολλαπλή σκλήρυνση, η νόσος Parkinson, η κακή διατροφή, τα ψυχιατρικά νοσήματα ανήκουν στην κατηγορία αυτή.
Oρισμένοι άνθρωποι πάσχουν εκ γενετής από ανοσμία λόγω ελαττωματικού κληρονομούμενου γονιδίου ή τοξικών παραγόντων που έδρασαν κατά την διάρκεια της κύησης. Η ανοσμία στις περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές δεν θεραπεύεται. Η κατηγορία αυτή των πασχόντων πρέπει για λόγους ασφαλείας να εγκαταστήσει συναγερμούς καπνού σε όλους τους χώρους του σπιτιού, να χρησιμοποιεί ηλεκτρικές συσκευές για θέρμανση ψύξη μαγείρεμα και να αποφεύγει άλλα καύσιμα στο σπίτι (π.χ. τζάκι), να σηματοδοτεί με σαφήνεια τις ημερομηνίες αγοράς και λήξης των προϊόντων που αγοράζει και να τηρεί σχολαστικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε καθαριστικά προϊόντα, αρώματα ή εντομοκτόνα.
Σε ορισμένους πάσχοντες από ανοσμία δεν δύναται να απομονωθεί υποκείμενο παθολογικό αίτιο που την προκαλεί. Στις περιπτώσεις αυτές πρόκειται για ιδιοπαθή ανοσμία.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πάσχοντες από μερική ή πλήρη ανοσμία:

·        Η απώλεια της όσφρησης που προκαλείται από κοινά κρυολογήματα ή ιώσεις συνήθως αποκαθίσταται χωρίς ιατρική βοήθεια μετά την πάροδο ολίγων ημερών.
·        Η κατάχρηση αλκοόλ, η έκθεση σε χημικές ουσίες και το τσιγάρο, προκαλούν δυσλειτουργία της όσφρησης. Εάν εκτίθεστε σε χημικές ουσίες κατά την επαγγελματική σας δραστηριότητα, να λαμβάνετε τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης σε συνεννόηση με τον τεχνικό ασφαλείας και τον ιατρό εργασίας της εταιρείας σας (π.χ. ειδικές μάσκες).

·        Ο υποσιτισμός, οι ακατάλληλες δίαιτες (π.χ. μονοφαγικές δίαιτες), συνδέονται με την εμφάνιση δυσλειτουργίας της όσφρησης, λόγω διαταραχής των νευρικών οσφρητικών οδών.

·        Ο κακώς θεραπευόμενος διαβήτης προκαλεί με αλλοίωση των νευρικών οσφρητικών οδών και διαταραχές όσφρησης.
·        Μετά την ηλικία των 60 ετών, η πιθανότητα προσβολής από μερική ή ολική ανοσμία αυξάνεται λόγω της φθοράς του χρόνου στο σύστημα της όσφρησης.
·        Οι άνθρωποι που έχουν χειρουργηθεί στη μύτη ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου προσβολής από ανοσμία. Κατά την διάρκεια του χειρουργείου οι λεπτές δομές της μύτης ενδέχεται να υποστούν μικροσκοπικές φθορές, οι οποίες επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.
·        Εάν οι αλλοιώσεις της όσφρησης επιμένουν, η σωστή παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη. Η εργαστηριακή διερεύνηση γίνεται με ειδικές εξετάσεις, ενώ η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο.
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr
Τα συνδεόμενα κανάλια του ιατρείου είναι https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ και https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Οι συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης:

http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ
ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.comΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

· Facebook

· Twitter

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.comΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ


http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

10/21/16

ΙΛΙΓΓΟΣ

Ίλιγγος ονομάζεται η ζάλη που χαρακτηρίζεται από αίσθημα περιστροφής και συχνά συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας ή κόπωσης. Στον ίλιγγο υφίσταται βλάβη σε ένα ή περισσότερα από τα όργανα που ρυθμίζουν την αίσθηση ισορροπίας και την αίσθηση του χώρου.
Για την ομαλή αίσθηση του σώματος στον χώρο συμβάλλει ένα σύνολο οργάνων, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα μάτια που συντελούν στον προσδιορισμό των θέσεων των αντικειμένων, τα αισθητήρια νεύρα που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο για τις κινήσεις του σώματος και τις θέσεις, το αυτί που διαθέτει αισθητήρες ισορροπίας, την κυκλοφορία του αίματος πουν παρέχει ομαλά οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς. Τελικός κεντρικός επεξεργαστής των ερεθισμάτων είναι ο εγκέφαλος.
Τα αίτια του ιλίγγου
Συνήθεις οργανικές παθήσεις που προκαλούν ίλιγγο είναι:
·        Η αγγειοπάθεια
Η απόφραξη των αγγείων που αρδεύουν τα όργανα που συνδέονται με την αίσθηση στον χώρο και την ισορροπία  μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο.

·        Οι διαταραχές του σακχάρου
Η υπεργλυκαιμία ή η υπογλυκαιμία βλάπτουν τα νεύρα που συνδέονται με την αίσθηση ισορροπίας και την ομαλή έκλυση αντανακλαστικών


·        Οι διαταραχές πίεσης
Η υπέρταση αλλά και η αιφνίδια πτώση της πίεσης επηρεάζουν τα εγκεφαλικά κέντρα που ρυθμίζουν την ισορροπία λόγω διαταραχών σε παραμέτρους της μικροκυκλοφορίας με αποτέλεσμα ίλιγγο.
·        Οι παθήσεις των οφθαλμών
Τα μάτια βοηθούν το άτομο να προσδιορίσει τα αντικείμενα και τις θέσεις τους και όταν δεν λειτουργούν καλά μπορεί να εμφανιστούν ίλιγγοι.
·        Οι παθήσεις των αυτιών

Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται οι φλεγμονές των ώτων και η νόσος Μeniere. Τα σημεία και συμπτώματα της φλεγμονής του ωτός περιλαμβάνουν ξαφνική εμφάνιση ιλίγγου ναυτίας, έμετου προβλημάτων ισορροπίας.  Όταν η κατάσταση συνδυάζεται με ξαφνική απώλεια ακοής, ονομάζεται λαβυρινθίτιδα. Στη νόσο Μeniere υπάρχει υπερβολική συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό αυτί που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα φλεγμονών διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος ή μεταβολικών διαταραχών, οπότε εμφανίζονται ξαφνικά επεισόδια ιλίγγου κυμαινόμενη απώλεια ακοής, κουδούνισμα στα αυτιά, αίσθημα πληρότητας στο προσβεβλημένο αυτί.
·         Το ακουστικό νεύρωμα. Το ακουστικό νεύρωμα  είναι μια μη καρκινική μάζα στο αιθουσαίο νεύρο, το οποίο συνδέει το εσωτερικό αυτί με τον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα της ακουστικό νευρίνωμα περιλαμβάνουν γενικά προοδευτική απώλεια ακοής εμβοές ίλιγγο ανισορροπία.
·         Οι εγκεφαλικές βλάβες
Σε τέτοιες περιπτώσεις, άλλα νευρολογικά συμπτώματα είναι συνήθως παρόντα, όπως διπλωπία, δυσαρθρία, αδυναμία ή μούδιασμα του προσώπου, το συντονισμό των άκρων, ή σοβαρά προβλήματα ισορροπίας.

·         Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV)
Χαρακτηρίζεται από μικρής διάρκειας επεισόδια ιλίγγου που πυροδοτούνται με την  αλλαγή στη θέση του κεφαλιού. Η κατάσταση προκαλείται συχνά από άγχος ηλικία ή τραύματα.

Η Θεραπεία του ιλίγγου

Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρείτε εσείς που πάσχετε από ιλίγγους:
·        Να αποφεύγετε τον θόρυβο και τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.
·        Αποφύγετε τη χρήση καφεΐνης, αλκοόλ και καπνού. Η υπερβολική χρήση των ουσιών αυτών μπορεί να επιδεινώσει τα σημεία και τα συμπτώματα σας.
·        Αποφύγετε να κινείστε απότομα. Να σηκώνεστε σταδιακά από το κρεββάτι. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές χαλάκια για το μπάνιο και το ντους σας ορόφους. Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό στις σκάλες και όπου μπορείτε να περπατήσετε, αν μπορείτε να πάρετε από το κρεβάτι τη νύχτα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ζάλη μπορεί να σας κάνει να χάσετε την ισορροπία σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και σοβαρό τραυματισμό.
·        Η όραση, η αρτηριακή πίεση, η υγιεινή των οδόντων σας, η ακοή σας, το σάκχαρο και η χοληστερίνη σας πρέπει να ευρίσκονται σε άριστα δυνατά επίπεδα.
Η θεραπεία εξειδικεύεται περαιτέρω ανάλογα με  το αίτιο που προκαλεί τον ίλιγγο.
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr
Τα συνδεόμενα κανάλια του ιατρείου είναι https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ και https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Οι συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης:
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ 
ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.comΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

· Facebook

· Twitter

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.comΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ


http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

10/14/16

ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ-ΒΙΒΛΙΩΝ

Με τον όρο αυτοδιάγνωση χαρακτηρίζεται η πρακτική κατά την οποία ο ασθενής προβαίνει μόνος του σε διαγνώσεις. 
Ο ασθενής μπορεί να καταλήγει στην διάγνωση μόνο με βάση τις προσωπικές του εμπειρίες και τις εμπειρίες φίλων του ή να κρίνει με βάση πηγές που θεωρεί αξιόπιστες όπως το  ίντερνετ ή τα βιβλία όπου εκτίθενται τιμές αναφοράς μικροβιολογικών εξετάσεων καθώς και περιπτώσεις ασθενών με παραπλήσια συμπτώματα.
 Το φαινόμενο της αυτοδιάγνωσης έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της δυνατότητας πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η κακή συνήθεια της αυτοδιάγνωσης οδηγεί σε λάθη και σημαντικές καθυστερήσεις τις περισσότερες φορές τόσο στο πεδίο της διάγνωσης όσο και στο πεδίο της θεραπείας.
1.   Προβλήματα που συνδέονται με την διάγνωση
Η ανθρώπινη φυσιολογία είναι σύνθετη και η σωστή διάγνωση προϋποθέτει τόσο την αξιολόγηση συμπτωμάτων όσο και την αξιολόγηση αντικειμενικών ευρημάτων. Τα ευρήματα αυτά που εντοπίζονται κατά τη σωστή παθολογική εξέταση από σφαιρικά ενημερωμένο ιατρό με εμπειρία, έχουν κομβική σημασία για την ορθή διάγνωση. Ένας πόνος στο λαιμό για παράδειγμα, ενδέχεται να μην οφείλεται σε ίωση, που είναι το πιο σύνηθες αλλά σε έμφραγμα, ενώ ένας βήχας μπορεί να μην οφείλεται σε κρυολόγημα αλλά σε καρκίνο.
Εξάλλου όταν πρόκειται για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, οι φυσιολογικές και οι παθολογικές τιμές που δίδουν τα βιβλία και τα μικροβιολογικά εργαστήρια, συνήθως δεν περιλαμβάνουν τις φυσιολογικές διακυμάνσεις, που εμφανίζονται κατά ηλικία, τις φυσιολογικές παραλλαγές που οφείλονται σε γενετικές παραμέτρους, τις φυσιολογικές μεταβολές που προκαλεί σε ορισμένες εργαστηριακές τιμές τυχόν συμπαρομαρτούν γνωστό νόσημα ή νοσηρή προδιάθεση. Επίσης δεν λαμβάνουν υπόψιν τους παλαιότερες τιμές εργαστηριακών εξετάσεων προβαίνοντας σε συγκριτική αξιολόγηση του εξεταζόμενου.  
Όλες αυτές τις παραμέτρους είναι αδύνατον να τις γνωρίζει ο μη επαγγελματίας ενδιαφερόμενος με ανύπαρκτη εμπειρία, με αποτέλεσμα στη συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει να κάνει λάθος αξιολόγηση και διάγνωση.
2.   Προβλήματα που σχετίζονται με την θεραπεία
Είναι σύνηθες ο ενδιαφερόμενος να αντιγράφει θεραπείες που νομίζει ότι έχουν ένδειξη με βάση τα συμπτώματά του.
 Είναι αυτονόητο ότι οι θεραπείες που εφαρμόζονται σε ένα άνθρωπο και αντιστοιχούν σε ανύπαρκτες διαγνώσεις μπορεί να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη. 
Σε άλλες περιπτώσεις ακόμη και όταν ο ασθενής λαμβάνει ήπια φάρμακα, η υφιστάμενη και μη θεραπευμένη  νόσος εξελίσσεται με αποτέλεσμα όταν ο ασθενής αποφασίσει να επισκεφτεί επιτέλους τον ιατρό ο ασθενής να  ευρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο νόσου και ορισμένες βλάβες να έχουν καταστεί μη αντιστρεπτές. 
Δεν είναι σπάνιο η λάθος διάγνωση και η παράκαμψη της παθολογικής εξέτασης να κατευθύνει τον ασθενή σε λάθος ιατρική ειδικότητα με περαιτέρω καθυστερήσεις. Μία οσφυαλγία, για παράδειγμα μπορεί να μην οφείλεται σε πάθηση της σπονδυλικής στήλης η οποία κατευθύνει στον ορθοπεδικό,  αλλά σε καρκίνο  του παγκρέατος, ο πόνος του οποίου αντανακλά στην σπονδυλική στήλη.
Ακόμη όμως και σε περιπτώσεις σωστής διάγνωσης είναι λάθος να αντιγράφονται θεραπείες από ομοιοπαθείς.  Κάθε οργανισμός είναι διαφορετική περίπτωση, έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία και συνολικό status υγείας. Δύο άνθρωποι μπορεί να έχουν το ίδιο νόσημα αλλά οι παθοφυσιολογικές επιπτώσεις του νοσήματος αυτού στον οργανισμό να διαφέρουν και επομένως το είδος και η δοσολογία των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του ίδιου νοσήματος να είναι διαφορετικά.
Τα ευρήματα που εντοπίζονται κατά τη σωστή παθολογική εξέταση από σφαιρικά ενημερωμένο ιατρό με εμπειρία, έχουν κομβική σημασία για την ορθή διάγνωση και θεραπεία και αυτό πρέπει πάντοτε να μην διαλάθει της προσοχής του ανθρώπου που δεν θέλει να βλάψει ο ίδιος σοβαρά την υγεία του.
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr
Τα συνδεόμενα κανάλια του ιατρείου είναι https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ και https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Οι συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης:

http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ 
ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.comΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

· Facebook

· Twitter

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.comΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ


10/7/16

ΠΙΚΡΟ ΣΤΟΜΑ

Οι υποδοχείς της γεύσης ευρίσκονται στους γευστικούς κάλυκες, της γλώσσας υπερώας, επιγλωττίδας, οισοφάγου, λάρυγγα. Η αίσθηση της γεύσης εξυπηρετείται με τα προσωπικά, γλωσσοφαρυγγικά, πνευμονογαστρικά νεύρα, οι κεντρικές συνδέσεις των οποίων καταλήγουν σε γευστικά κέντρα του εγκεφάλου.
Οι διαταραχές της αίσθησης της γεύσης προκαλούνται από παθολογικές καταστάσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση της ουσίας στα υποδεκτικά κύτταρα του γευστικού κάλυκα (απώλεια μεταφοράς), ή προκαλούν βλάβη στα υποδεκτικά κύτταρα αυτά καθαυτά (αισθητηριακή απώλεια) ή βλάβη στα νεύρα και στις γευστικές οδούς (νευρική απώλεια) που περιλαμβάνουν τα γευστικά κέντρα του εγκεφάλου.  
Στις διαταραχές γεύσης ανήκει η αίσθηση πικρίλας στο στόμα που αποτελεί μία από τις συχνότερες διαταραχές γεύσης που εμφανίζονται στον ελληνικό πληθυσμό.  Οι αναγωγές και η ξινίλα είναι συχνά παθολογικά προβλήματα που συνοδεύουν την πικρίλα κατά τη μαχόμενη κλινική πράξη. Ορισμένοι ασθενείς παραπονούνται ταυτόχρονα για κάψιμο, φούσκωμα, πόνο, ναυτία, διαταραχές κενώσεων.
Τοπικές παθήσεις στόματος οδοντιατρικές παθήσεις, συστηματικά νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις που αλλάζουν την ποιότητα των σωματικών υγρών του στόματος και προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος είναι συνήθη αίτια του παθολογικού αυτού συμπτώματος. Αναλυτικότερα οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα είναι:
1. Η κακή στοματική υγιεινή
Οι ασθένειες των ούλων η τερηδόνα, η περιοδοντίτιδα είναι συχνά στοματικά προβλήματα που προκαλούν πικρίλα στόματος.
2. Φάρμακα και συμπληρώματα
Φάρμακα και συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται συχνά όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αντιβιοτικά, συμπληρώματα μετάλλων, μπορεί να εμφανίσουν ως παρενέργεια έντονη πικρίλα στόματος. Αντικαρκινικές θεραπείες που περιλαμβάνουν ακτινοβολίες στο λαιμό ή το κεφάλι  καταλείπουν σε αρκετούς ασθενείς πικρή γεύση στόματος.
3. Το κάπνισμα και τοξικές εισπνεόμενες ουσίες
Το κάπνισμα επηρεάζει τη γεύση και αποτελεί συχνό αίτιο πικρίλας στο στόμα ιδιαίτερα όταν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες. Περιβαλλοντικές χημικές ουσίες όπως η  σκόνη από καουτσούκ και το βενζόλιο μπορεί να έχουν ανάλογες επιπτώσεις.
4. Παθήσεις του πεπτικού συστήματος
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, παθολογική κατάσταση στην οποία τα  οξέα του στομάχου κινούνται προς τον οισοφάγο και το στόμα προκαλώντας, οι παθήσεις της χοληδόχου κύστης και του ήπατος είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν πικρίλα.
5. Ορμονικές διαταραχές
Οι ορμονικές διαταραχές που συμβαίνουν κατά την κύηση και κατά την εμμηνόπαυση είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας. Στην κύηση το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω του εμετού και της ναυτίας που εμφανίζονται σε ορισμένα στάδια της εγκυμοσύνης.
6. Λοιμώξεις
Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι ηπαραρινοκολπίτιδα και η αμυγδαλίτιδα ιδιαίτερα όταν ευρίσκονται σε χρόνια ή υποτροπιάζουσα κατάσταση
7. Νοσήματα που μειώνουν την έκκριση σιέλου και την ομαλή ύγρανση του στόματος
Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι η αφυδάτωση, οι παθήσεις των σιελογόνων αδένων, τα αυτοάνοσα νοσήματα.
8. Συστηματικά ή τοπικά νοσήματα που αλλοιώνουν το στοματικό βλεννογόνο όπως είναι η  γλωσσίτιδα, οι αλλεργίες, οι διατροφικές διαταραχές.
9. Ψυχιατρικά νοσήματα και νευρολογικές παθήσεις.

Τι πρέπει επιπρόσθετα να γνωρίζετε εσείς, που εμφανίζετε διαταραχή γεύσης:

·        Το μπούκωμα και η ρινική συμφόρηση είναι οι πιο κοινοί παράγοντες που διαταράσσουν τη σωστή αίσθηση της γεύσης. Οι κοινές ιώσεις προκαλούν παροδική διαταραχή όσφρησης και γεύσης.
·        Βουρτσίζετε και καθαρίζετε με επιμέλεια σε καθημερινή βάση το στόμα σας. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα για τον έλεγχο της συσσώρευσης βακτηρίων. Η κακή υγιεινή των δοντιών μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την γεύση.
·        Αποφύγετε τα μεγάλα λιπαρά γεύματα και το αλκοόλ ιδιαίτερα πριν τον ύπνο. Μειώστε την κατανάλωση τηγανητών και πικάντικων φαγητών που προκαλούν παλινδρόμηση οξέος. 
·        Πίνετε επαρκή ποσότητα νερού. Το νερό συντελεί στην ομαλοποίηση της σύστασης των υγρών του σώματος.
·        Εάν η διαταραχή επιμένει, η σωστή παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη.
·        Η εργαστηριακή διερεύνηση των διαταραχών της γεύσης γίνεται με γενικές ή ειδικές εξετάσεις ενώ η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.
Τα κανάλια του ιατρείου http://iatreioamoschovaki.gr είναι:
Κόπωση: Συλλογή video
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Πρόληψη: Συλλογή video
· Συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης του ιατρείου:
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.comΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.comFREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.comΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
· Facebook
· Twitter
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.comΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ


http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ