UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 12_14

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

12/23/14

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ



Τα πεπτικά προβλήματα και τα προβλήματα από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι τα ιατρικά απρόοπτα των οποίων η συχνότητα αυξάνει σημαντικά κατά την περίοδο  των Χριστουγέννων Πρωτοχρονιάς. Συνήθη λάθη που αποτελούν πηγές ιατρικών προβλημάτων είναι:
1. Η παραμονή επί μακρόν-ιδιαιτέρως άνω του δίωρου- των μαγειρεμένων φαγητών στον εορταστικό  μπουφέ.  Όσο περισσότερο παραμένει ένα πιάτο σε θερμοκρασία δωματίου τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να πολλαπλασιαστούν σε αυτό παθογόνοι μικροοργανισμοί και τοξίνες που προκαλούν γαστρεντερίτιδα.  Τα ζεστά πιάτα πρέπει ιδανικά να σερβίρονται ζεματιστά. Τα κρύα πιάτα πρέπει να τοποθετούνται με την παρασκευή τους στο ψυγείο και να μεταφέρονται στο τραπέζι τη στιγμή της έναρξης του γεύματος.
2. Η συνήθεια της παράλειψης γευμάτων. Η παράλειψη γευμάτων ιδιαίτερα του πρωινού οδηγεί σε κατανάλωση αυξημένης ποσότητας φαγητού κατά τα εορταστικά νυχτερινά γεύματα.
3. Το πλημμελές πλύσιμο των χεριών. Οι χειραψίες, οι θερμοί εναγκαλισμοί, τα κοινόχρηστα αντικείμενα (π.χ. τράπουλες, φιάλες ποτών) αποτελούν μέσα μετάδοσης μικροβίων από φορείς ή αρρώστους σε ανυποψίαστους υγιείς.
4. Η συνήθεια της ταχείας κατανάλωσης των εδεσμάτων. Παρά την κινητοποίηση των αντανακλαστικών της λαιμαργίας που προκαλεί συχνά η θέαση ποικίλων εδεσμάτων είναι σημαντικό να μασήσετε καλά την τροφή σας και να αποφύγετε να φάτε γρήγορα. Εάν η θέαση των γλυκών σας προκαλεί να τα δοκιμάσετε, προτιμήσετε να φάτε τη μισή ή το ένα τρίτο της μερίδας από κάθε γλυκό.
5. Ο ύπνος αμέσως μετά το νυχτερινό γεύμα. Κοιμηθείτε μία-δύο ώρες μετά για να αποφύγετε την γαστρική παλινδρόμηση.
6. Η κατανάλωση αλκοόλ, όταν απαγορεύεται πλήρως.
Η κατανάλωση αλκοόλ έχει απόλυτη αντένδειξη όταν το άτομο οδηγεί. Ορισμένα φάρμακα επίσης  αλληλοεπιδρούν με το αλκοόλ. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή και θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ πρέπει να γνωρίζετε ότι ενδέχεται κάποια φάρμακα να χρειαστούν τροποποίηση ή διακοπή.
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει απόλυτη αντένδειξη σε ορισμένες παθήσεις.
Εάν το αλκοόλ δεν αποτελεί για εσάς απόλυτη αντένδειξη:

 Þ Συνιστάται αποφυγή υπερκατανάλωσης καφέ, τσαγιού και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη με το αλκοόλ
Þ Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι
Þ Μην καταναλώνετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά
Þ Να καταναλώνετε ένα είδος ποτού και να μην  αναμιγνύετε τα ποτά μεταξύ τους
Έως τρία ποτά ημερησίως εάν είστε υγιής άντρας κάτω των 65 ετών και κάτω από δύο ποτά ημερησίως εάν είστε υγιής γυναίκα ή άντρας άνω των 65 ετών.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO

12/12/14

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ CHECK UP

Σήμερα η ιατρική επιστήμη, έχει αποδείξει την σημασία του εξατομικευμένου ιατρικού check up, μοναδικού για κάθε άνθρωπο. Ο σφαιρικά και άριστα ενημερωμένος ιατρός με κλινική εμπειρία, κατά την ετήσια προληπτική εξέταση, εξάγει σημαντικά συμπεράσματα για τον οργανισμό, από την κλινική εξέταση που πραγματοποιεί, το κληρονομικό ιστορικό του ατόμου, την επαγγελματική του έκθεση σε ουσίες, τον τρόπο διαβίωσής του, τα νοσήματα από τα οποία έχει ήδη νοσήσει, την συγκριτική αξιολόγηση του οργανισμού από έτος σε έτος και συγκροτεί το εξατομικευμένο πακέτο προληπτικών εξετάσεων, μοναδικό για κάθε άνθρωπο. Για παράδειγμα, άλλο προληπτικό check up πρέπει να κάνει ένας άντρας 50 ετών, που επιμένει να καπνίζει και ανευρίσκεται βρογχόσπασμος, που δεν υπήρχε κατά τα προηγούμενα έτη στην κλινική εξέταση, άλλο ο ίδιος άντρας σε ηλικία 25 ετών, άλλο μία υγιής κατά την κλινική εξέταση γυναίκα, με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου παχέως εντέρου.
Οι εργαστηριακοί έλεγχοι περιλαμβάνουν συχνά, γενική αίματος, μετρήσεις σακχάρου, ουρικού οξέως, τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης και γενική ούρων.

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΝΟΣΗΡΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΥΓΙΗ ΑΤΟΜΑ
1 Αναιμία

Ένα εύρημα, που ανευρίσκεται πολλές φορές κατά τις γενικές αίματος σε ασυμπτωματικά άτομα, είναι η αναιμία. Στην αναιμία μειώνεται η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης του αίματος και ο αιματοκρίτης. Αναιμία επίσης έχουμε, όταν παρατηρείται πτώση αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη από τα συνήθη για ένα δεδομένο άτομο επίπεδα, ακόμη και εάν διατηρούνται στα πλαίσια των φυσιολογικών διακυμάνσεων. Η αναιμία επιβάλλει πάντα ιατρικό έλεγχο, διότι μπορεί να οφείλεται σε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως καρκίνους, γυναικολογικές παθήσεις. Η αναιμία μπορεί να συνδέεται με έλλειψη θρεπτικών αιμοποιητικών ουσιών όπως σιδήρου, βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέως, ηπατικά νοσήματα, νοσήματα μυελού των οστών, γαστρεντερικές νόσους, μυέλωμα, νεφρική ανεπάρκεια.
2 Διαβήτης
O διαβήτης, που χαρακτηρίζεται από σαφή υπεργλυκαιμία, αποτελεί σύμφωνα με ιατρικές στατιστικές μελέτες, την πρώτη αιτία τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, μη τραυματικών ακρωτηριασμών κάτω άκρων και τύφλωσης σε ενηλίκους, ενώ είναι σημαντικότατη αιτία πρόκλησης στεφανιαίας καρδιακής νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ο διαβήτης συχνά δεν έχει κανένα σύμπτωμα, πολλά άτομα έχουν τουλάχιστον επί δεκαετία διαβήτη πριν εμφανίσουν συμπτώματα, ενώ την στιγμή της εμφάνισης των συμπτωμάτων, συχνά υπάρχουν μία ή περισσότερες ειδικές επιπλοκές του διαβήτη, λόγω της ύπουλης δράσης του ασυμπτωματικού διαβήτη, ο οποίος έχει προηγηθεί. Εάν στα παραπάνω δεδομένα συνυπολογίσουμε ότι το διαταραγμένο σάκχαρο νηστείας, το οποίο παρόλο που δεν είναι τόσο αυξημένο όσο στην περίπτωση του διαβήτη, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη, το όφελος των περιοδικών μετρήσεων του σακχάρου, καθίσταται υψίστης σημασίας.
Eίναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζονται επιπόλαια οι διαταραχές του σακχάρου.
Ο έμπειρος κλινικός ιατρός σε κάθε διαταραχή θα αποσαφηνίσει τον τύπο και τα αίτια της διαταραχής, θα διερευνήσει τυχόν εγκατεστημένες βλάβες, θα εντοπίσει τα άτομα που πρέπει να υποβληθούν σε μία ειδική δοκιμασία, την δοκιμασία ανοχής γλυκόζης και θα καθορίσει το είδος της θεραπείας, διαιτητική ή φαρμακευτική ή συνδυασμό.
3 Αύξηση χοληστερόλης (¨χοληστερίνη¨)
H χοληστερόλη αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.
Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την λειτουργία των κυττάρων και του εγκεφάλου.
Το τμήμα της χοληστερόλης που ονομάζεται HDL, προστατεύει την καρδιά από το έμφραγμα (καλή χοληστερόλη). Η καταστροφική χοληστερόλη είναι μόνο η LDL χοληστερόλη, η οποία δεν βλάπτει μόνο τα αγγεία της καρδιάς, όπως πιστεύονταν στο παρελθόν, αλλά διάχυτα αγγεία του σώματος, όπως της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, των άκρων.
Εάν έχετε περάσει έμφραγμα, ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή οι αρτηρίες των ποδιών και των καρωτίδων είναι στενωμένες, ακόμη και μικρή αύξηση της LDL μπορεί να καταστρέψει τελείως τα αγγεία σας. Σε εσάς η Ιατρική Επιστήμη σήμερα είναι πολύ αυστηρή, η LDL πρέπει με κάθε τρόπο να ευρίσκεται κάτω από 100mg/dl και σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να είναι χαμηλότερη.
Eάν δεν ανήκετε στην παραπάνω ομάδα, ο άριστος κλινικός ιατρός με βάση το κληρονομικό και ατομικό ιστορικό σας, καθώς και με την κλινική εξέταση, θα καθορίσει τα ιδανικά για τον οργανισμό σας επίπεδα χοληστερόλης. Μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις της Ιατρικής επιστήμης σε σχέση με την χοληστερόλη, είναι η ύπαρξη εξατομικευμένων θεραπευτικών στόχων. Κατά την ενδελεχή κλινικοεργαστηριακή ιατρική εξέταση, θα διαπιστωθεί, εάν οι διαταραχές της χοληστερόλης οφείλονται σε παθολογικά νοσήματα, όπως η νοσογόνος παχυσαρκία, οι θυρεοειδικές παθήσεις, παθήσεις νεφρών και ήπατος, το σύνδρομο cushing, παρενέργειες φαρμάκων, θα καθοριστούν τα ιδανικά επίπεδα χοληστερόλης για τον συγκεκριμένο οργανισμό, που μελετάται ιατρικώς και θα δοθεί η άριστη αγωγή, που δύναται να περιλαμβάνει ειδική διατροφή ή φάρμακα.
4 Αύξηση ουρικού οξέως
Το ουρικό οξύ, είναι μία ουσία που παράγεται στον οργανισμό, κατά τον μεταβολισμό των πουρινών.
H υπερουριχαιμία δύναται να είναι διατροφικής προέλευσης ή να οφείλεται σε απλούς μεταβολικούς παράγοντες, μπορεί όμως να οφείλεται σε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως μυελουπερπλαστικά νοσήματα, ψωρίαση, αιμόλυση, νεφρικά νοσήματα, παρενέργειες φαρμάκων, τοξική δράση ουσιών όπως ο μόλυβδος, υπέρταση, υποθυρεοειδισμός, υπερπαραθυρεοειδισμός, αλκοολισμός, χρόνιες στερητικές δίαιτες, σαρκοείδωση, παχυσαρκία.
Η υπερουριχαιμία, μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, βλάβες και λίθους στα νεφρά. Όλοι οι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν την ίδια ευαισθησία, στις βλαπτικές επιδράσεις της υπερουριχαιμίας. Έτσι, η απόφαση για θεραπεία με ειδικά φάρμακα τα οποία δεν στερούνται παρενεργειών και αυστηρή διαιτητική αγωγή, εξαρτάται από το αίτιο και τις πιθανές επιπτώσεις της σε κάθε άτομο χωριστά, όπως διαφαίνεται με σαφήνεια μετά από λεπτομερή ιατρική κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση.
5 Aύξηση τριγλυκεριδίων
Τα τριγλυκερίδια, είναι παράγων μεταβολισμού των λιπαρών ουσιών και η αύξησή τους συνδέεται με την πρόκληση παγκρεατίτιδας, με στεφανιαία νόσο και αποφρακτική αγγειοπάθεια.
Η αύξηση των τριγλυκεριδίων σε άτομα που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, εγκυμονεί σοβαρoύς κινδύνους. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η μεμονωμένη ήπια αύξηση των τριγλυκεριδίων, δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο.
Κατά την λεπτομερή κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση, ο έμπειρος κλινικός ιατρός, θα ανιχνεύσει και θα αντιμετωπίσει τυχόν συνυπάρχουσες νόσους, που προκαλούν την διαταραχή στον μεταβολισμό των λιπαρών ουσιών και αυξάνουν τα τριγλυκερίδια, όπως τον σακχαρώδη διαβήτη, τον χρόνιο αλκοολισμό, την παχυσαρκία, την νεφρική ανεπάρκεια, τις παρενέργειες φαρμάκων. Επίσης θα διαπιστώσει εάν ευρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για εμφάνιση βλαβών από τα τριγλυκερίδια, θα καθορίσει τους εξατομικευμένους θεραπευτικούς στόχους και τον τρόπο επίτευξής τους.
6 Ανίχνευση μικροβίων ή διαφόρων μικροοργανισμών στα ούρα
Eίναι πολύ σημαντικό να έχει προηγηθεί σωστός καθαρισμός της περιοχής και των χεριών και να έχει γίνει ορθή συλλογή ούρων. Τα ούρα πρέπει να έχουν συλλεγεί σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο. Το άτομο πρέπει να αρχίσει να ουρεί πρώτα στην τουαλέτα και στην συνέχεια, ενώ ουρεί, να συλλεγεί μέρος από τα ούρα στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο, το οποίο παρεμβάλλεται ακριβώς στην θέση της τροχιάς του ούρου, χωρίς να διακοπεί η ούρηση και πριν ολοκληρωθεί. Το δείγμα πρέπει να αποσταλεί άμεσα προς εξέταση.
Η ανίχνευση μικροοργανισμών στα ούρα χωρίς συμπτώματα ή άλλες αλλοιώσεις, είναι, πολλές φορές, ένα αθώο εύρημα σε ηλικιωμένες γυναίκες. Η ανεύρεση ειδικών μικροβίων και διαφόρων μικροοργανισμών στα ούρα, ή άλλων αλλοιώσεων στις γενικές ούρων, σε υγιή κατά τα λοιπά άτομα, επιβάλλει συχνά περαιτέρω λεπτομερή ιατρική εξέταση, ή θεραπεία.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


12/5/14

CHECK UP

Σύμφωνα με ιατρικές στατιστικές μελέτες, πάνω από το 70% των πρόωρων θανάτων και αναπηριών θα είχαν αποφευχθεί, εάν οι άνθρωποι δεν κάπνιζαν, έκαναν σωστή διατροφή, δεν αμελούσαν την σωστή συστηματική ετήσια προληπτική ιατρική παρακολούθηση και εξέταση και συμμορφώνονταν με τις αντίστοιχες ιατρικές οδηγίες. Η ιατρική Επιστήμη έχει αποδείξει σήμερα τον σπουδαίο ρόλο, που έχουν η περιοδική λεπτομερής ιατρική μελέτη του οργανισμού και η συγκριτική αξιολόγηση του επιπέδου της υγείας του, από έτος σε έτος.

Ο μάχιμος κλινικός ιατρός κατά την ετήσια προληπτική εξέταση εξάγει σημαντικά συμπεράσματα για τον οργανισμό, από την κλινική εξέταση που πραγματοποιεί, το κληρονομικό ιστορικό του ατόμου, την επαγγελματική του έκθεση σε ουσίες, τον τρόπο διαβίωσής του, τα νοσήματα από τα οποία έχει ήδη νοσήσει, την συγκριτική αξιολόγηση του ρυθμού της βιολογικής γήρανσης του οργανισμού από έτος σε έτος και συγκροτεί το εξατομικευμένο πακέτο προληπτικών εξετάσεων, μοναδικό για κάθε άνθρωπο, ούτως ώστε να εκτιμηθεί και να ανασταλεί η ταχύτητα της γήρανσης, να προληφθεί η νόσος αναλόγως συνηθειών ή νοσηρών προδιαθέσεων και να σχεδιαστούν σωτήριες πρώιμες θεραπευτικές παρεμβάσεις, σε θανατηφόρα νοσήματα.

Οι εργαστηριακοί έλεγχοι δεν είναι ενιαίοι για όλους.

Για παράδειγμα, άλλο προληπτικό check up πρέπει να κάνει μια γυναίκα, η οποία κατά την κλινική εξέταση παρουσιάζει χαμηλή πίεση, άλλο η γυναίκα με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου μαστού χωρίς παθολογικά ευρήματα κατά την κλινική εξέταση κ.α.

Περισσότερες από 1000 ξεχωριστές δοκιμασίες είναι διαθέσιμες στους ιατρούς προς πραγματοποίηση και έχει υπολογιστεί ότι λόγω της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας, τουλάχιστον μία νέα δοκιμασία προστίθεται ανά εβδομάδα. Η εκτέλεση εργαστηριακών ελέγχων μετά από παράκαμψη της κλινικής εξέτασης είναι κακή πρακτική, μπορεί να αποβεί μοιραία σε πολλούς ασθενείς, ενώ άλλες φορές οδηγεί σε πραγματοποίηση άχρηστων και ακριβών εξετάσεων .

Τι πρέπει να γνωρίζετε αναφορικά με την αξιοπιστία των μετρήσεων, στους εργαστηριακούς ελέγχους που γίνονται και τις φυσιολογικές διακυμάνσεις που δίνουν τα εργαστήρια:

• Ένα παθολογικό εύρημα πολλές φορές χρειάζεται επιβεβαίωση σε δεύτερη μέτρηση.

• Αρκετές μετρήσεις που γίνονται κατά την διάρκεια οξέων νοσημάτων, είναι φυσιολογικά διαταραγμένες, διότι λόγω της αντίδρασης του οργανισμού, το αμυντικό σύστημα, ευρίσκεται σε ιδιαίτερη δραστηριοποίηση. Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να πραγματοποιούνται μετρήσεις προσυμπτωματικών ελέγχων, κατά την διάρκεια οξέων νοσημάτων, παρά μόνον σε ειδικές περιπτώσεις, που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό.

• Μην τροποποιείτε παράγοντες και συνήθειες που αφορούν την καθημερινότητά σας, κατά την διάρκεια των ημερών που προηγούνται της αιμοληψίας, καθώς και την ημέρα της αιμοληψίας ρουτίνας, εκτός εάν σας έχει δοθεί αντίθετη οδηγία λόγω ειδικής αιτίας, από τον θεράποντα ιατρό. Η τροποποίηση των συνηθειών διαβίωσης, επιδρά στα αποτελέσματα των εξετάσεων και παρεμβαίνει στην αξιοπιστία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η πραγματοποίηση εντατικοποιημένης σωματικής άσκησης από απροπόνητο άτομο την παραμονή της εξέτασης, που μπορεί να αυξήσει την κρεατινοκινάση και η νηστεία την παραμονή της εξέτασης, που μπορεί να αλλοιώσει ψευδώς τις τιμές του σακχάρου και της χοληστερόλης .

• Τα δείγματα προς εξέταση πρέπει να συλλέγονται όσο γίνεται πιο άμεσα από το εργαστήριο και να δαπανάται, εάν είναι δυνατόν, μηδενικός χρόνος για την μεταφορά του δείγματος.

• Η καλύτερη ώρα συλλογής των δειγμάτων για πολλές μετρήσεις, είναι το πρωί πριν τις 9.00 π.μ. ενώ είστε εντελώς νηστικοί επί δώδεκα ώρες, εκτός εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, που πρέπει πάντα να συζητάτε με τον θεράποντα ιατρό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σάκχαρο, το οποίο εάν μετρηθεί σε άτομο νηστικό, κλινικά υγιές και χωρίς συμπτώματα κατά τις 11.00 π.μ. μπορεί να είναι ψευδώς φυσιολογικό, λόγω πολλαπλών αλληλεπιδράσεων του σακχάρου με ορμόνες που συντελούν στον μεταβολισμό του και εκκρίνονται κατά την διάρκεια του πρωινού.

• Οι φυσιολογικές και οι παθολογικές τιμές που δίδουν τα εργαστήρια, προέρχονται από μια στατιστική πραγματικότητα στον πληθυσμό των υγιών ατόμων και των αρρώστων. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να είναι υγιές και να παρουσιάζει μία παθολογική εργαστηριακή τιμή, καθώς και το αντίστροφο, ένα άτομο να είναι άρρωστο και η αντίστοιχη εργαστηριακή τιμή να είναι φυσιολογική. Επιπρόσθετα, στις φυσιολογικές διακυμάνσεις, που τα εργαστήρια συνήθως εμφανίζουν κατά φύλο, συνήθως δεν περιλαμβάνουν τις φυσιολογικές διακυμάνσεις, που εμφανίζονται κατά ηλικία, ούτε τις φυσιολογικές μεταβολές που προκαλεί σε ορισμένες εργαστηριακές τιμές τυχόν συμπαρομαρτούν γνωστό νόσημα ή νοσηρή προδιάθεση. Αυτό λοιπόν που θα καθορίσει εάν μία συγκεκριμένη τιμή είναι φυσιολογική ή παθολογική για ένα συγκεκριμένο άνθρωπο, είναι και πάλι η κλινική κρίση, η οποία κινητοποιείται μετά από την ολοκληρωμένη ιατρική εξέταση, από τον μαχόμενο κλινικό ιατρό.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO