UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 12_09

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

12/23/09

ΒΑΡΥ ΚΕΦΑΛΙ, ΒΑΡΥΣΤΟΜΑΧΙΑ-ΞΙΝΙΛΑ-ΦΟΥΣΚΩΜΑ-ΠΟΝΟΙ ΣΤΟΜΑΧΟΥ, ΛΟΞΙΓΚΑΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΖΑΧΑΡΟΥ-ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ, ΣΥΧΝΟΥΡΙΑ:ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χαρακτηρίζεται από αύξηση της ποσότητας των νυχτερινών γευμάτων, αύξηση της ποσότητας του αλκοόλ και της ποσότητας των γλυκών. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης νοσηρών φαινομένων.
Στο παρόν άρθρο αναλύονται ορισμένες από τις πιο κοινές παθολογικές διαταραχές και συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα, αρκετές φορές όμως συνυπάρχουν.
ΒΑΡΥ ΚΕΦΑΛΙ 
Το βαρύ κεφάλι συνήθως οφείλεται στο hang over των εορτών. Είναι σύνηθες μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και αναστροφή των βιορυθμών, που είναι ιδιαίτερα συχνά φαινόμενα κατά την περίοδο αυτή. Επί επιμονής του συμπτώματος, η ιατρική εξέταση επιβάλλεται, διότι υπάρχουν περιπτώσεις που υποκρύπτονται σοβαρά οργανικά αίτια, όπως υπέρταση, εγκεφαλικά νοσήματα, ενδοκρινοπάθειες κλπ.
Μέτρα πρόληψης του συμπτώματος:
· Να αποφεύγετε σε όλο το διάστημα των εορτών, την αϋπνία, τις ακατάστατες ώρες ύπνου, το στρες και την υπερκόπωση. Η ήπια άσκηση που περιλαμβάνει περπάτημα και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης όπως το μασάζ, βοηθούν στην πρόληψη του συμπτώματος.
· Συνιστάται αποφυγή υπερκατανάλωσης καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη όπως αναψυκτικών τύπου κόλα. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι. Το φαγητό έχει την ιδιότητα να αναχαιτίζει την απορρόφηση του αλκοόλ. Μην καταναλώνετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύετε μεταξύ τους. Μην καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή
· Φάτε ένα μήλο και λίγη πράσινη σαλάτα πριν φύγετε από το σπίτι για την οικογενειακή συνεστίαση
· Το τελευταίο βαρύ γεύμα της ημέρας δύο τρεις ώρες προ ύπνου. Εάν αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατόν μην κοιμηθείτε αμέσως μετά από το περιστασιακό νυχτερινό φαγοπότι, αλλά μία ώρα μετά
· Την ημέρα του ρεβεγιόν αλλά και την ημέρα που έπεται του ρεβεγιόν, είναι σημαντικό να καταναλώσετε άφθονους χυμούς από φρούτα και λαχανικά. Ιδιαίτερα ευεργετικός είναι το μήλο και ο χυμός του. Φάτε ελαφρά. Ο ζωμός κότας με λαχανικά είναι εξαιρετικός. Οι ακραίες θερμοκρασίες σε ποτά και τρόφιμα (καυτά – παγωμένα) δεν συνιστώνται. Απολαύστε ένα χλιαρό μπάνιο. Να αποφεύγετε τα περιβάλλοντα με πολύ θόρυβο και φως.
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ : ΒΑΡΥΣΤΟΜΑΧΙΑ - ΞΙΝΙΛΑ - ΦΟΥΣΚΩΜΑ - ΠΟΝΟΙ ΣΤΟΜΑΧΟΥ - ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Η αύξηση της ποσότητας του φαγητού, η κατανάλωση αλκοολούχων γευμάτων με πολλά λιπαρά, τα νυχτερινά γεύματα κατά την διάρκεια οικογενειακών συνεστιάσεων και ρεβεγιόν οδηγούν σε κακή πέψη και εμφάνιση συμπτωμάτων όπως είναι η ξινίλα, το φούσκωμα, οι πόνοι στο στομάχι, η διάρροια. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε ιούς, μικρόβια, απλή γαστρίτιδα, χολοκυστοπάθεια, ή σοβαρότερες διαταραχές όπως έμφραγμα, παγκρεατίτιδα, αλκοολική ηπατίτιδα κ.λπ. Αυτός είναι ο λόγος που όταν τα συμπτώματα εμμένουν επιβάλλεται η διενέργεια σωστής ιατρικής παθολογικής εξέτασης.
Τι πρέπει να κάνετε για την πρόληψη της ξινίλας, του φουσκώματος, των στομαχικών ενοχλημάτων, της διάρροιας κατά την διάρκεια των εορτών:
· Το τελευταίο βαρύ γεύμα της ημέρας δύο τρεις ώρες προ ύπνου
· Συνιστώνται τακτικά και όχι ακατάστατα γεύματα. Συνιστάται αποφυγή άσκοπων νυχτερινών γευμάτων
· Να χρησιμοποιείτε αντικολλητικά σκεύη για μαγείρεμα με λιγότερα λιπαρά
· Μαγειρεύετε απλά χωρίς προσθήκη υπερβολικών μπαχαρικών ή τσιγάρισμα
· Αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ και την υπερκατανάλωση ποτών τύπου cola, καφέ, τσάι, τυποποιημένων φαγητών
· Μην καταναλώνετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύετε μεταξύ τους
· Μην καταναλώνετε αλκοόλ εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή
· Μασάτε καλά τις τροφές και αποφεύγετε να τρώτε γρήγορα
· Μην καπνίζετε και μην καταναλώνετε άσκοπα φάρμακα
· Πλένετε καλά τα χέρια σας και τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε
· Μαγειρεύετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώνετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες.
ΛΟΞΙΓΚΑΣ 
Ο λόξιγκας είναι μία ακούσια κίνηση που προκαλείται από την κατάσπαση του διαφράγματος. Ο λόξιγκας είναι συχνό παθολογικό σύμπτωμα των εορτών, λόγω παραγόντων συνήθων κατά την διάρκεια των εορτών, που προκαλούν αντιδραστικό ερεθισμό του διαφράγματος, του φρενικού ή του πνευμονογαστρικού νεύρου. Τέτοιοι παράγοντες είναι τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα πλούσια γεύματα, το αλκοόλ, συγκινησιακοί παράγοντες όπως συναισθηματική φόρτιση, άγχος. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να αποφεύγονται, για την πρόληψη του συμπτώματος, όσο είναι δυνατόν. Εάν ο λόξιγκας είναι έντονος ή υποτροπιάζει πρέπει πάντοτε να πραγματοποιείται σοβαρή ιατρική εξέταση. Αυτό συμβαίνει γιατί οργανικά αίτια μπορεί να ευρίσκονται πίσω από την παθολογική αυτή κίνηση και υπερευαισθησία του διαφράγματος, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονικές νόσοι, γαστρεντερικά νοσήματα κ.λπ.
Απλά μέτρα αντιμετώπισης του λόξιγκα των εορτών:
· Διακόψτε άμεσα το φαγητό και το ποτό
· Βγείτε στον καθαρό αέρα
· Προσπαθήστε να προκαλέσετε στον εαυτό σας ρέψιμο
· Πραγματοποιήστε επί πέντε λεπτά έλξη της γλώσσας προς το ρινοφάρυγγα
· Συγκρατήστε την αναπνοή σας επί πέντε δευτερόλεπτα
· Μετακινηθείτε σε κλειστό χώρο με ήρεμο περιβάλλον
· Πλησιάστε και συγκρατείστε τα γόνατα στο θώρακα ενώ εκπνέετε με δύναμη για να πραγματοποιηθεί επαρκής ερεθισμός του διαφράγματος
· Επαναλάβετε τις παραπάνω κινήσεις μετά από δεκάλεπτη ανάπαυση.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ : ΑΥΞΗΣΗ «ΖΑΧΑΡΟΥ» ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ - ΑΥΞΗΣΗ «ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ» 
Οι μεταβολικές διαταραχές κατά την διάρκεια των εορτών είναι ιδιαίτερα συνήθεις. Οι διαταραχές αυτές εκδηλώνονται κύρια με την απορρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης. Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών, αλκοόλ και κορεσμένων λιπαρών που περιέχονται στο βούτυρο το κόκκινο κρέας τα κίτρινα τυριά την κρέμα γάλακτος, είναι από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την απορρύθμιση αυτή και πρέπει να αποφεύγονται.
Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπροσθέτως :
· Οι διαβητικοί και οι άνθρωποι με διαγνωσμένη υψηλή χοληστερόλη, ενδέχεται να χρειαστούν τροποποίηση της δοσολογίας και του είδους των φαρμάκων τους κατά την διάρκεια των εορτών
· Οι μεταβολικές αυτές διαταραχές δεν συνοδεύονται πολλές φορές από εμφανή συμπτώματα
· Καλό είναι να μην πραγματοποιούνται προληπτικές εξετάσεις check up, κατά την διάρκεια και αμέσως μετά από την περίοδο των εορτών, εκτός εάν υπάρχει ιατρική ένδειξη
· Η άφθονη λήψη καλής ποιότητας νερού, η πρόσληψη μίας πράσινης σαλάτας με τα γεύματα και η αύξηση της διάρκειας της καθημερινής βάδισης αμβλύνουν τις οξείες δυσμενείς συνέπειες των διαταραχών αυτών.
ΣΥΧΝΟΥΡΙΑ
Η συχνουρία είναι σύνηθες σύμπτωμα των εορτών. Πολλές φορές οφείλεται στην λήψη αλκοόλ και στην μεταβολή του ωραρίου των γευμάτων (π.χ. μετακίνηση των κύριων γευμάτων κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες), συνήθειες που πρέπει να αποφεύγονται. Όταν η συχνουρία συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα (π.χ. τσούξιμο, πυρετός) ή εμμένει πρέπει να αξιολογείται σωστά ιατρικώς προς αποκλεισμό σοβαρού οργανικού υποκείμενου νοσήματος, όπως είναι η ουρολοίμωξη, η καρδιακή ανεπάρκεια, βλάβες του ουροποιογεννητικού συστήματος.
Παρά το γεγονός ότι η απορρύθμιση του σακχάρου του αίματος κατά την διάρκεια των εορτών συχνά δεν έχει εμφανή συμπτώματα, αρκετές φορές προκαλεί συχνουρία.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO

12/15/09

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΡΙΠΗΣ - ΠΑΝΔΗΜΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Τα εμβόλια περιέχουν αντιγόνα του παθογόνου οργανισμού, τα οποία προκαλούν έντονη ανοσοποιητική απάντηση, χωρίς να προκαλούν νόσο. Η γενικευμένη εφαρμογή ορισμένων εμβολίων κατά την παιδική ηλικία συνοδεύτηκε από μια σημαντική πτώση της επίπτωσης και των θανατηφόρων επιπλοκών σε μία σειρά από σοβαρά νοσήματα (ευλογιά, διφθερίτιδα κ.λπ.). Παρά τον γενικό προβληματισμό αναφορικά με τις παρενέργειες των εμβολίων που έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως από μία μερίδα πολιτών και συνεπικουρείται από μία ομάδα κυρίως ομοιοπαθητικών ιατρών, ουδείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την θεαματική πτώση ορισμένων θανατηφόρων λοιμογόνων στις αναπτυγμένες χώρες μετά την εφαρμογή καθολικών εμβολιασμών κατά την παιδική ηλικία. Κανείς επίσης δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια και να παραβλέψει την αυξημένη παιδική θνησιμότητα από ορισμένες λοιμώξεις, στις χώρες όπου ο εμβολιασμός είναι ανύπαρκτος. Έτσι, ανεξάρτητα από τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να υπάρχουν γενικώς σχετικά με τα εμβόλια, το προσδοκώμενο όφελος από τον εμβολιασμό για ορισμένα από τα λοιμώδη νοσήματα και για την πλειοψηφία των ατόμων υπερβαίνει τις παρενέργειες, γεγονός που δεν παρατηρείται μόνο σε ορισμένες πειραματικές έρευνες, αλλά συνάδει με τις κλινικές παρατηρήσεις κατά τη μαχόμενη ιατρική πράξη.
Παρά την έλλειψη επαρκών τυχαιοποιημένων, διπλών τυφλών μελετών για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης αναφορικά με την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών, ο εμβολιασμός για την γρίπη γενικεύτηκε ήδη από το 1980, στον ηλικιωμένο πληθυσμό των ΗΠΑ. Το προσδοκώμενο όφελος από την γενίκευση του εμβολιασμού αναμένονταν υψηλό κατ αναλογία με τα υπόλοιπα εμβόλια, αναφορικά με την πτώση της θνησιμότητας από την γρίπη στους ηλικιωμένους στους οποίους κατεξοχήν (αν και όχι μόνο) ο ιός της κλασικής γρίπης προκαλεί θανάτους.
Το 2007 το έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet Infect Dis. Oct 7(10):658-66, δημοσιεύει δεδομένα από πρόσφατη έρευνα των SIMONSEN AND AL από το ΑRCHIVES INTERNAL MEDICINE, με τίτλο που έσκασε ως βόμβα στα αυτιά της παγκόσμιας επιστημονικής ιατρικής κοινότητας :
Mortality benefits of influenza vaccination in elderly people: an ongoing controversy.
Στη μεγάλη αυτή επιδημιολογική έρευνα οι ερευνητές αναλύουν όλους τους θανάτους των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ από το 1968 έως το 2001 και παρατηρούν ότι ενώ ο εμβολιασμός για την γρίπη αυξήθηκε από 15-20% στο 65% στην χώρα στους ηλικιωμένους, αυτό δεν οδήγησε σε αντίστοιχη πτώση της θνησιμότητας από την γρίπη στην ομάδα αυτή. Οι ηλικιωμένοι δηλαδή που κατεξοχήν αναμένονταν να προστατευτούν, δεν προστατεύτηκαν.
Δεδομένα από τυχαιοποιημένες διπλές τυφλές μελέτες σε όλες τις ηλικίες, συνηγορούν υπέρ της ύπαρξης μικρής προστατευτικής κάλυψης έναντι της κοινής γρίπης από τα υπάρχοντα εμβόλια της γρίπης, γεγονός που παρατηρείται και στην καθημερινή ιατρική πρακτική και παρά την εργαστηριακή αύξηση των προστατευτικών μετά τον εμβολιασμό αντισωμάτων, σε αρκετές περιπτώσεις. Η ρήση του λοιμωξιολόγου Charles Smith και DAVENPORT , στο INFECTIOUS DISEASES (GORBACH, page 1740) το 1992, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ : Η γρίπη παραμένει η τελευταία μεγάλη μάστιγα του ανθρώπου που δεν έχει ακόμη ελεγχθεί.
Τα δεδομένα αυτά αφορούν βέβαια την εποχική γρίπη και όχι την γρίπη των χοίρων, η ικανότητα όμως των ιών της γρίπης να διαφεύγουν από την ανοσολογική προστασία, που επιχειρείται να αποκτηθεί με τα εμβόλια, αποτελεί μία από τις αιτίες της πεποίθησης ενός μεγάλου μέρους της παγκόσμιας ιατρικής επιστημονικής κοινότητας, ότι το πολυδιαφημισμένο τείχος προστασίας που υποτίθεται ότι θα προσφέρει το νεοφερμένο εμβόλιο στις χώρες που εμβολιάζουν μαζικά τους πάντες, θα αποδειχτεί στην ιατρική πράξη χάρτινο. Η μειωμένη αποτελεσματικότητα των αντιγριπικών εμβολίων είναι ένας από τους λόγους που τα κοινά αντιγριπικά εμβόλια, τα οποία παράγονται επί χρόνια με την ίδια τεχνογνωσία που παράγεται και το νέο εμβόλιο, δεν εφαρμόζονται παραδοσιακά σε όλο τον πληθυσμό, σε καμία χώρα.
Ο ιός της γρίπης απομονώθηκε στους ανθρώπους για πρώτη φορά το 1933. Οι ιοί της γρίπης είναι μέλη της οικογένειας των ορθομυξοιών και δομικά χαρακτηρίζονται από ένα κεντρικό ριβονουκλεοτιδικό πυρήνα, που περιβάλλεται από μία θήκη στην οποία ευρίσκονται λιπίδια και γλυκοπρωτεΐνες. Το γένωμα του ιού είναι RNA.
Ανάλογα με τα γενικά αντιγονικά χαρακτηριστικά, οι ιοί της γρίπης διαιρούνται σε γενικούς τύπους (Α, Β, C κλπ).
Επειδή οι HA και ΝΑ γλυκοπρωτείνες στη επιφάνεια των ιών, εμπλέκονται στο κρίσιμο στάδιο της προσβολής των κυττάρων του ξενιστή, είναι πολύ σημαντικοί για την ανάπτυξη ανοσίας. Αντισώματα έναντι αυτών των γλυκοπρωτεινών, εμποδίζουν την ανάπτυξη φλεγμονής στις κυτταρικές πειραματικές καλλιέργειες. Υπάρχουν πάνω από δεκατρείς υπότυποι του ΗΑ (Η1, Η2, Η3, κλπ.) και πάνω από εννέα υπότυποι ΝΑ (Ν1, Ν2, Ν3κλπ). Ανάλογα με το είδος των γλυκοπρωτεϊνών έχουμε και τον ανάλογο χαρακτηρισμό του στελέχους της γρίπης Η1Ν1, Η3Ν2 κλπ. Οι ιοί της γρίπης έχουν αναπτύξει πολλούς μηχανισμούς γρήγορης αλλαγής των αντιγονικών περιβλημάτων, ούτως ώστε να μην αναγνωρίζονται από τα υπάρχοντα αντισώματα. Αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα στην ανάπτυξη εμβολίων αποτελεσματικής μαζικής πρόληψης κατά τη μαχόμενη ιατρική πράξη, με την υπάρχουσα τεχνογνωσία.Τα παραπάνω δεν αναιρούν την αναγκαιότητα εμβολιασμού επιμέρους ομάδων.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Το άρθρο αφιερώνεται στους φοιτητές ιατρικής, τους ειδικευόμενους και τους νέους γιατρούς που είναι ορκισμένοι εχθροί της ιατρικής προχειρότητας. Αντιπροσωπευτικές κλινικές έρευνες και τρέχουσα βιβλιογραφία προς μελέτη:

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18652991 Mortality benefits of influenza vaccination in elderly people. THIJS AND AL LANCET INFECT DISEASES 2008 AUG8(8):462-3;
2.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17897608 Mortality benefits of influenza vaccination in elderly people: an ongoing controversy. SIMONSEN AND AL LANCET INFECT DISEASES 2007 OCT;7(10):658-66
3. Effects of influenza vaccination of health-care workers on mortality of elderly people in long-term care: a randomized controlled trial. CARMAN AND AL LANCET 2000 JAN 8;355(9198):93
4.
http://nejm.highwire.org/cgi/content/abstract/333/14/889 The Effectiveness of Vaccination against Influenza in Healthy, Working Adults a double-blind, placebo-controlled trial. NICHOL AND AL NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE VOLUME 333: 889-893 5 ΟCT 1995
5.
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/281/10/908 Effectiveness of Influenza Vaccine in Health Care Professionals
A Randomized Trial. WILDE AND AL JAMA VOL281, MARCH 10 1999
6.
http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/333/7581/1241 Effectiveness of an influenza vaccine programme for care home staff to prevent death, morbidity, and health service use among residents: cluster randomized controlled trial. HAYWARD AND AL BMJ 2006;333:1241 (16 DECEMBER 2006)
7.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15195237 A cohort study of the effectiveness of influenza vaccine in older people performed using the United Kingdom general practice research database. MANGTANI AND AL J INF DIS 2004 JUL.1
8.
http://www.bmj.com/cgi/content/full/bmj;329/7467/660 Effect of influenza vaccination on excess deaths occurring during periods of high circulation of influenza: cohort study 1996-2000 in elderly people. ARMSTRONG AND AL BMJ 2004;329:660 (18 September),
9.
http://www.sciencedirect.com/science Efficacy and effectiveness of influenza vaccines in elderly people: a systematic review. JEFFERSON AND AL, THE LANCET VOL 366, 1 OCTOBER 2005
10.
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/282/2/137 Effectiveness of Live, Attenuated Intranasal Influenza Virus Vaccine in Healthy, Working Adults
A Randomized Controlled Trial. NICOL AND AL JAMA VOL 282 JULY 14 1999
11. Assessment of the efficacy and effectiveness of influenza vaccines in healthy children: systematic review. JEFFERSON AND AL LANCET VOL 365, 26 FEBRUARY 2005
12. Assessment of the efficacy and effectiveness of influenza vaccines in healthy children: systematic review. NEGRI AND AL VACCINE VOL 23, 22 APRIL 2005
13. A meta-analysis of effectiveness of influenza vaccine in persons aged 65 years and over living in the community. VU AND AL VACCINE VOL 20, 15 MARCH 2002
14.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15266445 Vaccines for preventing influenza in healthy adults, systematic review. DEMICHELI AND AL COCHRANE DATABASE SYST REV. 2004;(3):CD001269
15.
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/165/3/265 Mortality benefits of influenza vaccination in elderly people. SIMONSEN AND AL
ARCHIVES OF INTERNAL MEDICINE VOL 165 FEBRUARY 2005. 165 No. 3, February 14, 2005
16.
http://www.ncbi.nlm.nih .gov/pubmed/7966893 The efficacy of influenza vaccination in elderly individuals. A randomized double-blind placebo-controlled trial. JAMA GOVAERT AND AL 1994 DEC 7;272(21):1700-1
17.
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/284/1655 Effectiveness and Cost-Benefit of Influenza Vaccination of Healthy Working Adults A Randomized Controlled Trial. CAROLYN BUXTON AND AL JAMA VOL 284 4 OCTOBER 2000 r 4, 2000 Vol. 284 No. 13, October 4, 2000
18. http://novelswineinfluenza.blogspot.com
19. INFECTIOUS DISEASES GORBACH BARTLETT BLACKLOW
20. HARRISON S INTERNAL MEDICINE
21. CURRENT MEDICAL DIAGNOSIS AND TREATMENT 2009, STEPHEN McPHEE, MAXINE PAPADAKIS
22. DAVENPORT FM INFLUENZA VIRUSES
23. KILBOURNE ED HISTORY OF INFLUENZA
24. TREANOR INFLUENZA VIRUS IN PRINCIPLES AND PRACTICE OF INFECTION
25. KEYSTONE AND AL TRAVEL MEDICINE

12/13/09

ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

Η περιοχή γύρω από τα μάτια αποτελεί μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι οι μαύροι κύκλοι στα μάτια μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες όπως αϋπνία, χρήση φαρμάκων, πόση αλκοόλ, χρήση τοξικών ουσιών, κακές κοσμητικές παρεμβάσεις (π.χ. χημικό peeling, χρήση ακατάλληλων οφθαλμολογικών ή δερματολογικών κρεμών).
Όταν οι μαύροι κύκλοι είναι επίμονοι για τα συνήθη δεδομένα ενός συγκεκριμένου ατόμου και παρά την απόσυρση οξέως δρώντων εκλυτικών παραγόντων, πρέπει να γίνεται σωστή ιατρική εξέταση. Αυτό είναι επιβαλλόμενο διότι συστηματικά νοσήματα και παθολογικές συνήθειες που δρουν σε βάθος χρόνου έχουν ως αποτέλεσμα είτε την αλλοίωση τοπικά του δέρματος είτε την διαταραχή της κατανομής της τοπικής χρωστικής, της μελανίνης.
Διατροφικές ελλείψεις, όπως πρωτεϊνών βιταμινών Α, C, βιταμινών του συμπλέγματος Β και σιδήρου, η αφυδάτωση, η απότομη αυξομείωση βάρους μετά από εφαρμογή επιβαρυντικής για τον οργανισμό δίαιτας, το κάπνισμα, είναι παθολογικοί παράγοντες που δρουν χρονίως αλλοιώνοντας τον ιστό του δέρματος, που ευρίσκεται γύρω από τα μάτια. Ο κατάλογος των νοσημάτων που προκαλούν μαύρους κύκλους είναι μακρύς και περιλαμβάνει τοπικά νοσήματα (π.χ. αλλεργίες, τοπικές λοιμώξεις και νοσήματα του δέρματος) και συστηματικά νοσήματα( π.χ. ενδοκρινοπάθειες, μεταβολικά νοσήματα, νεοπλάσματα, αυτοάνοσα, σύνδρομα δυσαπορρόφησης). Κατά την ιατρική εξέταση διερευνάται το διατροφικό, οικογενειακό ιστορικό, ατομικό αναμνηστικό του εξεταζόμενου, οι συνήθειες της καθημερινότητας και εξετάζεται η ύπαρξη αντικειμενικών παθολογικών σημείων σε άλλες περιοχές του σώματος. Τα στοιχεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή αξιολόγηση του συμπτώματος, την εκτίμηση της αναγκαιότητας εργαστηριακών εξετάσεων και τον σχεδιασμό της ενδεικνυόμενης θεραπείας.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail:
amoschovaki@yahoo.gr
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ.



12/6/09

ΦΤΕΡΝΙΣΜΑ Η ΦΤΑΡΝΙΣΜΑ Η ΠΤΑΡΜΟΣ : ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το φτέρνισμα είναι ένα συχνό σύμπτωμα που αρκετές φορές συνοδεύει συμπτώματα όπως είναι ο βήχας, η ρινική συμφόρηση, η δυσπεψία, η δύσπνοια, ο πυρετός. Δεν είναι σπάνιες ωστόσο οι περιπτώσεις που αποτελεί μεμονωμένο σύμπτωμα.
Υπάρχουν άτομα που παρουσιάζουν πολλά φτερνίσματα που παρεμποδίζουν την καθημερινή τους δραστηριότητα κατά την διάρκεια του 24ώρου. Συνήθη αίτια φτερνίσματος είναι το ψυχικό stress, η έξαψη, λοιμώδη νοσήματα, αλλεργίες. Έντονο φτέρνισμα μπορεί να εμφανιστεί ως υστερική εκδήλωση. Τα λοιμώδη νοσήματα που προκαλούν φτέρνισμα, πολλές φορές ερεθίζουν αντανακλαστικώς τον βλεννογόνο της μύτης και την περιοχή που ευρίσκεται γύρω από αυτή. Τα αλλεργιογόνα που προκαλούν φτέρνισμα εισέρχονται συχνά στο σώμα μέσω της εισπνοής.
Στα σπανιότερα αίτια περιλαμβάνονται φάρμακα, χρήση τοξικών ουσιών όπως η κοκαΐνη, δυσπεψία, παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, άπνοια στον ύπνο, νεοπλάσματα, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, ορμονικές διαταραχές, παθήσεις του ΚΝΣ, παθήσεις καρδιαγγειακού συστήματος, αυτοάνοσα, αιματολογικά νοσήματα.
Το φτέρνισμα που είναι μεμονωμένο και παροδικό σύμπτωμα έχει συνήθως αθώο χαρακτήρα. Όταν το φτέρνισμα είναι παρατεινόμενο ή συνοδεύει και άλλα συμπτώματα, πρέπει να αξιολογείται ιατρικώς. Το είδος του εργαστηριακού ελέγχου και της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης με δεδομένο ότι στην ιατρική η ορθή ιατρική εξέταση έχει κομβική σημασία για την εξατομικευμένη αξιολόγηση κάθε συμπτώματος.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210625277०
E mail:amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑhttp://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
.