UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 12_07

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

12/22/07

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ : ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ


 Aγαπητοί φίλοι
Ο στόχος τόσο της ιστοσελίδας αυτής όσο και των ιστοσελίδων ενημέρωσης του κοινού πάνω σε ιατρικά θέματα που επιμελούμαι προσωπικά, δεν είναι η μετατροπή του μη ειδικού σε ιατρό. Παρά το γεγονός επίσης ότι η τηλεδιάγνωση και τηλεθεραπεία αποτελούν σημαντικά ζητούμενα από τον χρήστη του internet, ο ιατρός δεν είναι δυνατόν να τα πραγματοποιήσει υπεύθυνα παρακάμπτοντας την ιατρική εξέταση.
Κατά την άσκηση της εφαρμοσμένης παθολογίας επί σειρά ετών τόσο στο ιατρείο όσο και σε μεγάλα νοσοκομεία, βρέθηκα πολλές φορές αντιμέτωπη με οριακές κρίσιμες για την ζωή καταστάσεις. Είναι σημαντική η θετική ενέργεια που δίνει στον ιατρό η νίκη της αρρώστιας και του θανάτου, ενέργεια που δίνει ενθουσιασμό και κίνητρο για συνεχή μελέτη και επίπονη εργασία, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη των τελικών στόχων της εφαρμοσμένης επιστήμης της παθολογίας: Της μακροζωίας και της νεανικής βιολογικής ηλικίας έως τον θάνατο. Στη μάχη με την φθορά και τον θάνατο, ο μαχόμενος παθολόγος αντιμετωπίζει συχνά ιατρικά κατεστημένα, αλλά και λανθασμένες αντιλήψεις των ασθενών που συχνά τροφοδοτούνται από επαγγελματικά κατεστημένα, αντιλήψεις που είτε οδηγούν σε επικίνδυνη πολυφαρμακία είτε οδηγούν σε παραμέληση συμμόρφωσης σε αναγκαίες φαρμακευτικές θεραπείες.
Ξέροντας από την καθημερινή κλινική ιατρική εμπειρία την σημασία της συμμόρφωσης σε αναγκαίες προληπτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις, τόσο των ασθενών μου στο νοσοκομείο και στο ιατρείο όσο και των υγιών επισκεπτών του ιατρείου μου, θέλω μέσα από αυτές τις ιστοσελίδες να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην διαδικασία της συνειδητοποίησης, διαδικασία απαραίτητη για την σφυρηλάτηση υγιούς συνεργασίας ιατρού-ασθενούς. Αυτός είναι ο λόγος που βασικές παράμετροι που αφορούν το ανθρώπινο σώμα και εξειδικευμένα θέματα υγείας εκτίθενται με σκοπίμως απλό τρόπο.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αγαπητοί φίλοι είναι αφιερωμένη σε γενικά συμπτώματα και ιατρικά θέματα παθολογίας.
Κλείνοντας την σύντομη αυτή επικοινωνία μας, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ιατρούς που συνεργάστηκαν και συνεργάζονται μαζί μου, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους συνεργάτες μου, την οικογένειά μου που συντελούν σε ένα δύσκολο με πολλά επείγοντα έργο χωρίς ωράριο. Είναι αδιανόητο να μην εκφράσω τέλος την αμέριστη εκτίμησή μου και τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους όσους εμπιστεύθηκαν την ζωή τους στα χέρια μου και στήριξαν την παρουσία μου στα μετερίζια της μαχόμενης παθολογίας με επιμονή και πίστη. Υπόσχομαι ότι με την βοήθεια του Θεού θα συνεχίσω να αγωνίζομαι χωρίς συμβιβασμούς και επιφυλάξεις.
Ευχαριστώ
Dr. Aναστασία Μοχοβάκη
Eιδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail amoschovaki@yahoo.gr.
Links
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER.

12/20/07

ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΕΣ ΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

H γρίπη και οι ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος συχνά προκαλούν πανικό στα άτομα που αρρωσταίνουν και στις οικογένειές τους.
Η γρίπη και οι ιώσεις του αναπνευστικού έχουν διαφορετικά αιτιολογικά και επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ταλαιπωρούν συχνά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και παρόλο που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλούν αθώα σύνδρομα, μπορεί να προκαλέσουν ειδικά σε άτομα υψηλού κινδύνου, σοβαρές επιπλοκές. Ειδικές περιπτώσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε θανατηφόρες παθολογικές καταστάσεις επιβάλλουν νοσηλεία.

Α ΓΡΙΠΗ

Οι πιο σοβαρές επιδημικές εξάρσεις προκαλούνται από ιούς γρίπης Α. Οι επιδημίες αρχίζουν απότομα, κορυφώνονται σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, διαρκούν 2-3 μήνες και υποχωρούν εξίσου γρήγορα όπως άρχισαν. Οι επιδημίες γρίπης εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα τον χειμώνα, σε αντίθεση με τις τροπικές περιοχές, όπου παρατηρείται έξαρση όλο τον χρόνο. Σύμφωνα με μελέτες το 2% των ατόμων που προσβάλλονται θα κινδυνεύσουν σοβαρά, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για άτομα με χρόνιες μεταβολικές, νεφρικές ή καρδιοπνευμονικές νόσους. Η μετάδοση γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα. Ο χρόνος επώασης είναι μία με τρεις ημέρες. Η απάντηση του οργανισμού γίνεται με πολλούς τρόπους, όπως παραγωγή αντισωμάτων (ανιχνεύονται πολλές φορές μετά το δεκαήμερο), παραγωγή ιντερφερονών, κινητοποίηση του σπλήνα, κινητοποίηση κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων. Η αποβολή του ιού διακόπτεται συνήθως εντός δύο με πέντε ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Η γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, 38-41 βαθμούς, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα εμφανίζουν την εικόνα που προαναφέρεται, το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων είναι ευρύ και κυμαίνεται από ελαφρά απύρετη αναπνευστική νόσο όπως το κοινό κρυολόγημα έως την σοβαρή εξάντληση. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Η νόσος γενικά λύεται εντός δύο πέντε ημερών.
Οι επιπλοκές είναι η πνευμονία, η επιδείνωση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος, η παραρρινοκολπίτιδα, η μέση ωτίτιδα, το σύνδρομο REYE, η μυοσίτιδα, η ραβδομυόλυση, η μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα, η επιδείνωση νεφρικής λειτουργίας, η επιδείνωση καρδιαγγειακού και ορισμένα νευρολογικά σύνδρομα όπως η εγκεφαλίτιδα, το GUILLAIN BARRE, ο θάνατος.
Η διάγνωση γίνεται εντός δύο-τριών ημερών με απομόνωση του ιού από το αναπνευστικό ή με σύγκριση των τίτλων των αντισωμάτων του αίματος, δέκα – δεκατέσσερις ημέρες από την έναρξη της νόσου.
Πρέπει να εμβολιάζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου για επικίνδυνες επιπλοκές όπως τα άτομα πάνω από 65 ετών, οι τρόφιμοι γηροκομείων, οι πάσχοντες από ΧΑΠ, τα παιδιά και έφηβοι που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη, οι πάσχοντες από χρόνιες μεταβολικές νόσους, ορισμένες καρδιοπάθειες, διαβήτη, χρόνια νεφρικά νοσήματα, άσθμα, αιμοσφαιρινοπάθειες, ανοσοκαταστολή, εφόσον δεν υπάρχουν απαγορευτικές αλλεργίες. Τα άτομα που μεταδίδουν τον ιό σε ασθενείς υψηλού κινδύνου όπως υγειονομικό προσωπικό, εργαζόμενοι γηροκομείων, μέλη οικογένειας που φροντίζουν γέροντες, καλό είναι να εμβολιάζονται επίσης, εφόσον δεν υπάρχουν σχετικές αντενδείξεις.

Β ΛΟΙΠΕΣ ΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

Εκδηλώνονται ως κοινό κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα, τραχειίτιδα, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα και ιογενή πνευμονία. Οι λοιμώξεις αυτές συμβαίνουν σε όλη την διάρκεια του έτους με εποχικές κορυφώσεις κατά το Φθινόπωρο Χειμώνα Άνοιξη. Η μετάδοση γίνεται με μολυσμένες εκκρίσεις και η περίοδος επώασης διαρκεί μία έως έξι ημέρες.
Υπάρχει πονόλαιμος, βήχας, ρινόρροια, πταρμός, παροξυσμός άσθματος, που διαρκούν μερικές φορές πάνω από εννέα ημέρες ενώ ο πυρετός και η κεφαλαλγία είναι ήπια ή σπάνια, τουλάχιστον στην αρχή. Ενδέχεται να υπάρχουν οξεία διάρροια, επιπεφυκίτιδα, ενίοτε αιμορραγική κυστίτιδα.
Οι επιπλοκές είναι η πνευμονία, η επιδείνωση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος, η παραρρινοκολπίτιδα, η μέση ωτίτιδα, οι καρδιοπνευμονικές εκδηλώσεις, ο θάνατος.
Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπροσθέτως για την γρίπη και τις ιώσεις του αναπνευστικού:
Κατά την διάρκεια του πυρετού συνιστάται αποφυγή υπερκόπωσης, παραμονή στο σπίτι, αποφυγή ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος, ελαφρά διατροφή και άφθονα υγρά ενδιαμέσως των γευμάτων, αποφυγή αλκοόλ καφέ και φαρμάκων που καταστέλλουν τον βήχα. Τα χλιαρά μπάνια, τα ψυχρά επιθέματα, τα αντιπυρετικά, ελέγχουν τον πυρετό κατά την διάρκεια της γρίπης και των κοινών ιώσεων. Οι έγκυες, οι θηλάζουσες, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να λαμβάνουν ως αντιπυρετικό την ασπιρίνη για τον έλεγχο του πυρετού, για να αποφευχθεί ένα σπάνιο και επικίνδυνο σύνδρομο, το σύνδρομο REYE. Η χορήγηση ακατάλληλης αντιβίωσης στις ιώσεις αυξάνει την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών και δεν οδηγεί σε ταχεία ανάρρωση όπως λανθασμένα πιστεύεται από πολλά άτομα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να ευρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση σε όλη την διάρκεια ακόμη και απλών ιώσεων χωρίς πυρετό. Ανάλογα με τον τύπο της διαταραχής μπορεί να χρειαστεί προληπτικός εμβολιασμός και με το εμβόλιο της πνευμονίας.
Περιπτώσεις πυρετού που επιβάλλουν επείγουσα ιατρική αξιολόγηση, είναι ο υψηλός πυρετός, ο πυρετός που δεν ανταποκρίνεται σε αντιπυρετικά, η δυσχέρεια αναπνοής, η κεφαλαλγία και ο έμετος, το εξάνθημα, η φωτοφοβία, τα συμπτώματα που ενώ είναι σε φάση βελτίωσης επιδεινώνονται, τα συμπτώματα που δεν εμφανίζουν τάση υποστροφής μετά το πρώτο 48ωρο, ο πυρετός που συνοδεύεται από επίμονο ρίγος, ο πόνος στο αυτί, ο πόνος στο στήθος ή στον θώρακα, η έντονη δυσκαταποσία, η πολύ έντονη κακουχία με πόνους, οι πυώδεις εκκρίσεις, τα πηχτά πτύελα, η αιμόπτυση, το πρήξιμο των ποδιών.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail:
amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας :
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ - ΖΑΧΑΡΟ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

12/8/07

ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ : ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κεφαλαλγία και όγκος δεξιού ημισφαιρίου (βέλος) σε τομογραφία ασθενούς 36 ετών με επίμονο πονοκέφαλο
Από το προσωπικό ιατρικό μου αρχείο
Τα άτομα που υποφέρουν χρονίως από παροξυσμούς πονοκεφάλου είναι αρκετά στην σύγχρονη εποχή.
Ο πονοκέφαλος δεν είναι πάντα αθώο σύμπτωμα, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Ενδέχεται να υποκρύπτει σοβαρό υποκείμενο νόσημα όπως καρκίνο του εγκεφάλου ή άλλα νεοπλάσματα, υπέρταση, νοσήματα του θυρεοειδούς ή της υπόφυσης, λοιμώδη νοσήματα, νοσήματα των παραρινίων, νευρολογικές παθήσεις.
Όταν κατά τον λεπτομερή παθολογικό έλεγχο δεν ανευρίσκεται οργανική βλάβη και τα επεισόδια χαρακτηρίζονται από υποτροπές σε χρονίζουσα βάση, τότε πρόκειται για το καλόηθες σύνδρομο της υποτροπιάζουσας κεφαλαλγίας, το οποίο παρά τον αθώο χαρακτήρα του, ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας.
Η κρίση του πονοκεφάλου μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη ή ετερόπλευρη, να εμφανίζεται δηλαδή ως ημικρανία και να περιλαμβάνει ή όχι τον αυχένα. Η συχνότητα εμφάνισής του ποικίλλει. Κάποιοι εμφανίζουν καθημερινές κρίσεις, κάποιοι κρίσεις σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, κρίσεις που μπορεί να διαρκούν επί ώρες ή να αφυπνίζουν τον άρρωστο κατά τη νύχτα. Οι κρίσεις αυτές μπορεί να συνοδεύονται από ανορεξία, ναυτία ή εμετό, συμπτώματα από τους οφθαλμούς, ψυχολογικές εκδηλώσεις, δυσκολία συγκέντρωσης και αιμωδίες («μυρμηκιάσματα»).
Το σύνδρομο της καλοήθους υποτροπιάζουσας κεφαλαλγίας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως αγγειακή υπεραντιδραστικότητα του νευρικού συστήματος, διαταραχή στην ανταπόκριση του νευρικού συστήματος στη νευρομεταβιβαστική ουσία σεροτονίνη και κληρονομικά αίτια. Χαρακτηρίζεται από μια λειτουργική ιδιαιτερότητα του εγκεφάλου που όμως δεν είναι κακοήθης και ο λεπτομερής παθολογικός έλεγχος δεν αναδεικνύει οργανική βλάβη.
Τι πρέπει να κάνετε εσείς που υποφέρετε από χρόνιους πονοκεφάλους και η λεπτομερής ιατρική εξέταση έχει αποδείξει ότι δεν οφείλονται σε παθολογική οργανική βλάβη, αλλά αφορά μόνο την λειτουργική ιδιομορφία που προαναφέρθηκε;
Να αποφεύγετε το στρες και την υπερκόπωση. Η ήπια άσκηση που περιλαμβάνει και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης όπως το μασάζ, μειώνουν την λειτουργική υπεραντιδραστικότητα του εγκεφάλου.
Συνιστάται αποφυγή κατανάλωσης καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και των προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη όπως αναψυκτικά τύπου κόλα.
Να αποφεύγετε τα περιβάλλοντα με πολύ θόρυβο, φωνές και φως.
Ορισμένα τρόφιμα ενδέχεται να επιδεινώνουν τις κρίσεις. Παρατηρείστε τις κρίσεις σας και καταργείστε τις τροφές αυτές.
Ορισμένα φάρμακα και σκευάσματα μπορεί να επιδεινώσουν την καλοήθη λειτουργική αυτή διαταραχή όπως τα αντισυλληπτικά. Να μην λαμβάνετε από μόνοι σας συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα.
Εάν πάσχετε από υπέρταση, ή μεταβολικές διαταραχές όπως διαβήτη ή υπερχοληστερολαιμία, πρέπει τα παθολογικά αυτά νοσήματα να αντιμετωπιστούν με τον άριστο δυνατό τρόπο διότι επεμβαίνουν στην λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η σωστή ετήσια παθολογική προληπτική εξέταση δεν πρέπει να αμελείται, διότι κατά την διάρκειά της ανιχνεύονται και θεραπεύονται έγκαιρα τα νοσήματα αυτά.
Πρέπει να φροντίζονται με σχολαστικότητα τα δόντια και οι οφθαλμοί. Ετήσιες επισκέψεις σε οφθαλμίατρο και οδοντίατρο, θα αποτρέψουν την παραμονή σάπιων δοντιών στην περιοχή της κεφαλής και διαθλαστικών ανωμαλιών που αυξάνουν την λειτουργική ευαισθησία του εγκεφάλου.
Κάθε αλλαγή στα χαρακτηριστικά του συνδρόμου επιβάλλει νέα ιατρική εξέταση, διότι ενδέχεται να έχει επιπλακεί το σύνδρομο με οργανικό νόσημα. Έτσι για παράδειγμα, εάν το σύνδρομο αυτό δεν εμφανίζονταν κατά τον ύπνο, αλλά αλλάζει μορφή και σας αφυπνίζει, πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου.
Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική αντιμετώπιση, ενώ ανάλογα με την περίπτωση σχεδιάζονται εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ



Ουρικό οξύ 8,5 mg/dl, που προκάλεσε ουρικά συμπτώματα με πόνο μεγάλου δακτύλου ποδιού και ερυθρότητα (τόξο) σε ασθενή 38 ετών.
Από το ιατρικό προσωπικό μου αρχείο
 Το ουρικό οξύ, είναι μία ουσία που παράγεται στον οργανισμό κατά τον μεταβολισμό των πουρινών. Η αύξηση του ουρικού οξέως ονομάζεται ιατρικώς υπερουριχαιμία. Η αύξηση του ουρικού οξέως είναι συνήθης σήμερα και συχνά είναι εργαστηριακό εύρημα στο check up, χωρίς να συνυπάρχουν συμπτώματα.
H υπερουριχαιμία δύναται να είναι διατροφικής προέλευσης ή να οφείλεται σε απλούς μεταβολικούς παράγοντες, μπορεί όμως να συνδέεται με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως μυελουπερπλαστικά νοσήματα, ψωρίαση, αιμόλυση, νεφρικά νοσήματα, υπέρταση, υποθυρεοειδισμό, υπερπαραθυρεοειδισμό, αλκοολισμό, χρόνιες στερητικές δίαιτες, σαρκοείδωση, παχυσαρκία, παρενέργειες φαρμάκων, τοξική δράση ουσιών. Συχνή είναι η παρεμβολή κληρονομικών παραγόντων.
Η υπερουριχαιμία, μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, βλάβες και λίθους στα νεφρά. Όλοι οι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν την ίδια ευαισθησία στις βλαπτικές επιδράσεις της υπερουριχαιμίας, γι αυτό η απόφαση για θεραπεία με ειδικά φάρμακα τα οποία δεν στερούνται παρενεργειών και αυστηρή διαιτητική αγωγή, εξαρτάται από το αίτιο και τις πιθανές επιπτώσεις της σε κάθε άτομο χωριστά, όπως διαφαίνεται με σαφήνεια μετά από λεπτομερή ιατρική αξιολόγηση. O πάσχων από υπερουριχαιμία πρέπει να αποφεύγει τα λιπαρά τρόφιμα, την κατάχρηση αλκοόλ, τα εντόσθια, τα οστρακοειδή, τις αντσούγιες, την υπερκατανάλωση κρέατος, τις απότομες αυξομειώσεις βάρους και να πίνει αρκετό νερό.Όταν η υπερουριχαιμία συνδέεται με σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή έχει προκαλέσει επιπλοκές από τα νεφρά ή τις αρθρώσεις η θεραπεία κατευθύνεται και προς την αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη


Ιατρός Ειδική Παθολόγος


Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά


24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770


E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:


http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER


http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)


http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ


http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ


http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

12/5/07

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΨΥΧΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

Παρά την ευρεία διάδοση των γυναικείων σεξουαλικών δυσλειτουργιών που κάποιες μελέτες τις εκτιμούν ακόμα και στο 70%, οι ιατρικές μελέτες που αφορούν σε αυτές είναι πολύ λίγες σε σχέση με τις αντίστοιχες για την ανδρική ανικανότητα. Υπεύθυνοι για το φαινόμενο αυτό είναι τόσο η κοινωνική πραγματικότητα, που δεν θεωρεί εξίσου σημαντική για την γυναίκα την σεξουαλική δραστηριότητα, γεγονός που αντανακλάται αναγκαστικά και στην παραγόμενη μέσα στην κοινωνική πραγματικότητα επιστήμη, όσο και οι ιδιαιτερότητες της γυναικείας ανατομίας.

Η γυναικεία ερωτική αίσθηση δεν μπορεί ακόμη να μετρηθεί στοιχειωδώς με αντικειμενικό τρόπο ( σε αντίθεση με τον άνδρα όπου υπάρχει το στυτικό φαινόμενο) και έτσι οι έρευνες βασίζονται στις μαρτυρίες των γυναικών. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνουν εύκολα κοινωνιολογικές ή ψυχολογικές μελέτες, δυσχεραίνεται όμως η διερεύνηση της οργανικής φυσιολογικής συνιστώσας του φαινομένου, που είναι σημαντικό ζητούμενο κάθε αντικειμενικής ιατρικής μελέτης.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω αντικειμενικές δυσχέρειες, πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα για το οργανικό παθολογικό στοιχείο των γυναικείων σεξουαλικών διαταραχών:

1. Στη γυναικεία ψυχρότητα προεξάρχουν οι ψυχολογικοί και όχι οι παθολογικοί οργανικοί λόγοι, που μπορεί να αφορούν είτε τον σύντροφο είτε παιδικά βιώματα είτε παράγοντες διαπαιδαγώγησης

2. Σε αντίθεση με κοινές αντιλήψεις, η γυναικεία σεξουαλικότητα δεν σταματάει μετά την εμμηνόπαυση ή με την προχωρημένη ηλικία

3. Γυναίκες που αθλούνται, δεν καπνίζουν, δεν κάνουν υπερκατανάλωση αλκοόλ, έχουν καλό σωματικό βάρος και είναι σε καλή φυσική κατάσταση, διατηρούνται ερωτικά δραστήριες σε μεγάλες, συγκριτικά με άλλες, ηλικίες

4. Η πιθανότητα ύπαρξης παθολογικού οργανικού παράγοντα (πχ. ορμονικές διαταραχές, τοπικές παθήσεις, τοξικά σύνδρομα από φάρμακα, διαβήτης, νευρολογικά νοσήματα), που πρέπει να θεραπευτεί αυξάνει :

• Με την πάροδο της ηλικίας

• Όταν εμφανίζονται απότομα διαταραχές σε μία ικανοποιητική σεξουαλική ζωή

• Όταν εμφανίζεται πόνος ή ελαττωμένη λίπανση κατά την συνουσία

• Όταν συνυπάρχει μειωμένη σωματική αίσθηση ακόμη και της μηχανικής τριβής στην περιοχή των γεννητικών οργάνων κατά την συνουσία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1