UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

7/12/11

ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Τα ερωτήματα που ακολουθούν υποβλήθηκαν από την κ. Πόπη Τσαπανίδου και συνεργάτες της πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής του ΣΚΑΙ, ΣΚΑΙ ΤΩΡΑ. Η συνέντευξη προβλήθηκε στις 12-7-2011.

• Πώς καταλαβαίνουμε γιατρέ ότι έχουμε πάθει έγκαυμα και πόσο επικίνδυνο είναι;

Η βλάβη από τον ήλιο προσβάλλει αρχικώς επιφανειακά στρώματα του δέρματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση επιφανειακού ερεθισμού με μικρή ερυθρότητα και πόνο. Καθώς η βλάβη προχωράει βαθύτερα, τα συμπτώματα επιδεινώνονται, η ερυθρότητα γίνεται πιο έντονη, ο πόνος αυξάνεται εμφανίζονται φουσκάλες ή πρήξιμο.

Η σοβαρότητα του εγκαύματος εξαρτάται από την έκταση του δέρματος που προσβλήθηκε και το βάθος του εγκαύματος. Τα εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και να απαιτηθεί νοσηλεία. Ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές άμεσες επιπλοκές είναι τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια νοσήματα (π.χ. διαβήτης, ανοσοκαταστολή). Τα εγκαύματα έχουν συνδεθεί σε βάθος χρόνου με την ανάπτυξη δερματικών καρκινωμάτων.

• Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση εγκαύματος;

Το καλύτερο μέτρο είναι η αποφυγή προσβολής από έγκαυμα, με την χρήση αντιηλιακών υψηλού δείκτη προστασίας και την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο ιδιαίτερα κατά το μεσημέρι, αργά το πρωί και κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Όταν το έγκαυμα παρουσιάζει φυσαλίδες, έχει πρήξιμο, έντονο πόνο, επεκτείνεται, καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια του σώματος, εμφανίζεται σε μωρά ηλικιωμένους ή χρονίως πάσχοντες, η άμεση ιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητη.

Σε μικρά επιφανειακά εγκαύματα, συνιστάται πλήρης αποφυγή του ήλιου έως της πλήρους υποχωρήσεως του πόνου και της ερυθρότητας. Συνιστώνται τακτικές πλύσεις με άφθονο τρεχούμενο δροσερό νερό και επάλειψη με υψηλής ποιότητας αντιφλογιστική, υποαλλεργική, ενισχυμένη, ειδική για εγκαύματα κρέμα ενυδάτωσης, που να περιέχει αλόε βέρα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ερεθιστικά σαπούνια ή να τρίβετε με δύναμη το δέρμα. Να χρησιμοποιείτε καθημερινά καθαρά βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα.

• Τι πρέπει να προσέχουμε σχετικά με την διατροφή;

Βοηθείστε τον οργανισμό σας με καλή ενυδάτωση. Οι φρέσκοι χυμοί και η επαρκής λήψη νερού βοηθά τον οργανισμό να επουλώσει το έγκαυμα. Αποφύγετε το αλκοόλ, τα τρόφιμα με κενές θερμίδες, το αλκοόλ και τα βαριά γεύματα. Προτιμείστε το γιαούρτι, το ψάρι, τα λαχανικά, τα φρούτα. Ειδικά ενισχυτικά συμπληρώματα ή ειδική φαρμακευτική αγωγή, χορηγείται σε ορισμένες περιπτώσεις.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Ειδική Παθολόγος


Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά


24ωρη γραμματεία για ραντεβού : 2106252770


LINKS


http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER


http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ 2011


http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)


http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ


http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ


http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1