1/29/19

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΕΠΝΕΥΣΕ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΩΤΙΣΑΝ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ


 Τα σύνδρομα της χρόνιας κόπωσης και του χρόνιου πόνου της ινομυαλγίας είναι δύο νοσήματα, η επίπτωσή των οποίων αυξάνει συνεχώς, ενώ μέρος των πασχόντων ανταποκρίνεται ανεπαρκώς σε  συμβατικές θεραπείες.  Χρόνια κόπωση και ινομυαλγία συχνά συνυπάρχουν και  συνδέονται με κοινούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που περιλαμβάνουν την δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την επίθεση βλαπτικών εξωτερικών παραγόντων, την δυσλειτουργία υπόφυσης εγκεφάλου, την διαταραχή ορμονών, τη μειωμένη ανάκτηση δυνάμεων κατά τον ύπνο, τη μειωμένη ενεργειακή εφεδρεία του σώματος. Χρόνια κόπωση και ινομυαλγία μειώνουν το επίπεδο ζωής των πασχόντων αλλοιώνοντας την ικανότητά τους να ανταποκριθούν σε καθήκοντα της καθημερινότητας.
   Το ιδιοπαθές σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας χαρακτηρίζεται από χρόνια γενικευμένη κόπωση που δεν προκαλείται από οργανικό/ψυχιατρικό νόσημα ή παράγοντα και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ύπνο που δεν ξεκουράζει, κακουχία μετά από άσκηση, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, αρθραλγία, ευαίσθητους τραχηλικούς ή μασχαλιαίους αδένες, πονόλαιμο, διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης.
Η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από χρόνιο εκτεταμένο πόνο στο σώμα, ο οποίος δεν προκαλείται από οργανικό/ψυχιατρικό νόσημα ή παράγοντα συγκεκριμένο υποκείμενο  αιτιολογικό παράγοντα ή συγκεκριμένο χρόνιο υποκείμενο νόσημα.
 Το 2018 έδυσε αλλά φώτισε μέσα από μελέτες σημαντικά  παθοφυσιολογικά φαινόμενα που διαδραματίζονται στον οργανισμό των πασχόντων:
1.     Στο παγκόσμιο ιατρικό συνέδριο για το σύνδρομο που πραγματοποιήθηκε στις 2-3 Μαρτίου 2018  στην  Utah (Salt Lake City) και σε ανασκόπηση εμπειρίας μελετών κατέστη σαφής η σύνδεση του συνδρόμου
Α. Με συμπτώματα δυσανεξίας σε τρόφιμα
Β. Με μειωμένη λειτουργικότητα των NK cells. Τα κύτταρα «φονιάδες» Natural Killer cells (NK cells) είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του σώματος.
Γ. Με ορισμένους παθογόνους μικροοργανισμούς όπως τον ιό του έρπητα, τον ιό Epstein-Barr, το βακτήριο Borrelia burgdorferi.
2. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Endocrinology στις 20/03/2018 ( Begoña Ruiz-Núñez και συν. Πανεπιστήμιο Groningen Ολλανδίας) οι πάσχοντες από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έχουν χαμηλά επίπεδα τριϊωδοθυρονίνης (Τ3). Η χαμηλή Τ3 συνήθως είναι το αποτέλεσμα, χρόνιας φλεγμονής και αποτελεί προσαρμοστική απάντηση που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας στον οργανισμό των πασχόντων. Δεν πρόκειται δηλαδή για αληθή υποθυρεοειδιμό στις περισσότερες περιπτώσεις.
3. Τον Ιούλιο του 2018 το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΗΠΑ εγκαινιάζει νέες κατευθυντήριες οδηγίες που απευθύνονται σε ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Συνοψίζοντας μελέτες συστήνει στους γενικούς ιατρούς να μην πιέζουν τους πάσχοντες από σύνδρομα χρόνιας κόπωσης ή μυαλγικής εγκεφαλίτιδας να ακολουθούν έντονα προγράμματα αερόβιας άσκησης. Ενώ η έντονη αερόβια άσκηση μπορεί να είναι ευεργετική για πολλές χρόνιες ασθένειες, οι πάσχοντες από χρόνια κόπωση πρέπει να μαθαίνουν να ακούν το σώμα τους και να ασκούνται χωρίς να υπερβαίνουν τα μειωμένα ενεργειακά τους όρια.
4. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατόπιν συνεργασίας ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Τμήματος Κλινικής Νευροεπιστήμης Karolinska Institute της Σουηδίας (Daniel S. Albrecht και συν.- Anton Forsberg κα συν.) και δημοσιεύτηκε στις 14/09/2018 στο Brain Behavior και Immunity, για πρώτη φορά εντοπίστηκε  φλεγμονή στους εγκεφάλους ασθενών με ινομυαλγία που συντελεί στην αυξημένη αντίληψη του πόνου.
5. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις στις 21 Μαρτίου στο επιστημονικό περιοδικό BMJ η παραδοσιακή πολεμική τέχνη του tai chi συντελεί στην βελτίωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων των πασχόντων από ινομυαλγία (Chenchen Wang και συν./ Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts Βοστόνη).
 Στο παρόν άρθρο έχουν σκοπίμως παραληφθεί έρευνες που αφορούν νέα φάρμακα για να αποφευχθεί η κακή χρήση τους από τους αναγνώστες.
Μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για τις μελέτες στις μηχανές αναζήτησης https://www.ncbi.nlm.nih.gov/   στο https://ovidsp.ovid.com/  και στο https://www.scopus.com

Το ηλεκτρονικό site του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr



Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη




Ιατρός Ειδική Παθολόγος
 


Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά




24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770





E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Οι ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας εκτίθενται παραπλεύρως.