5/22/14

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

Tο μεταβολικό σύνδρομο, είναι ένα επικίνδυνο οργανικό σύνδρομο, ιδιαίτερα διαδεδομένο, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία καρδιακή νόσο, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, στυτική δυσλειτουργία, διαβήτη, λιπώδες ήπαρ και διάφορες μορφές καρκίνου. Χαρακτηρίζεται από διαταραχή της διάθεσης της ινσουλίνης που πυροδοτείται  από την αυξημένη αντίσταση των ιστών στην δράση της ινσουλίνης, η οποία συνοδεύεται από  ανώμαλη εναπόθεση και λειτουργία του  λιπώδους ιστού του οργανισμού.
Η διάγνωση τίθεται κατά την ιατρική παθολογική εξέταση από την ταυτόχρονη παρουσία τριών ή περισσότερων  διαταραχών οι οποίες αναφέρονται παρακάτω:
•          Kακοήθη κατανομή υπερβάλλοντος βάρους στην κοιλιακή χώρα θώρακα και άκρα με περίμετρο μέσης ≥ 102 εκατοστά  σε άνδρες ή ≥ 88 cm  σε γυναίκες
•          Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος  ≥ 150 mg / dL (ή λαμβάνεται φαρμακευτική θεραπεία για υπερτριγλυκεριδαιμία)
•          Παθολογικά χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερίνης» HDL με HDL-C <40 dl="" hdl-c="" mg="" o:p="">
•          Αρτηριακή πίεση αίματος  ≥ 130/85 mm Hg (ή λαμβάνεται φαρμακευτική θεραπεία για την υπέρταση)
•          Γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας ≥ 100 mg / dL (ή λαμβάνεται  φαρμακευτικής αγωγής για την υπεργλυκαιμία).
Μία συχνή ερώτηση των πασχόντων από μεταβολικό σύνδρομο είναι εάν το αλκοόλ έχει αντένδειξη στην περίπτωσή τους.
Το αλκοόλ έχει ποικίλες επιδράσεις στο μεταβολισμό και ιδιαίτερα στην αντίσταση της ινσουλίνης-διάθεση του λίπους. Η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη και τις επιπλοκές του μεταβολικού συνδρόμου, μια επίδραση που είναι τουλάχιστον μερικώς οφείλεται στις πολυφαινόλες, που περιέχει. Ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ασκεί δυσμενές μεταβολικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά το αλκοόλ, τα όρια για την γυναίκα είναι χαμηλότερα, διότι ο γυναικείος οργανισμός είναι πιο ευαίσθητος στη δυσμενή επίδραση του αλκοόλ. H μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ γενικώς είναι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών, ένα ποτό την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω, ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Υπερκατανάλωση υπάρχει επίσης όταν ένα άτομο καταναλώνει εάν είναι άντρας πάνω από  4 ποτά ανά περίσταση και εάν είναι γυναίκα πάνω από3 ποτά ανά περίσταση. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Ανάλογα με την κληρονομικότητα του ατόμου, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης και τα λαμβανόμενα φάρμακα τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά.Επίσης επειδή η  διατήρηση φυσιολογικού δείκτη μάζας σώματος είναι σημαντική στην περίπτωση του μεταβολικού συνδρόμου, η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται δεν πρέπει να οδηγεί στην αύξηση του δείκτη.  
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ