1/16/14

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η τροφική δυσανεξία στη σοκολάτα χαρακτηρίζεται από κακή πέψη ή διαταραχή της απορρόφησης ή αντίδραση υπερευαισθησίας στη σοκολάτα. Τα συμπτώματα είναι ποικίλα, εμφανίζονται μαζί ή μεμονωμένα:
•             Φούσκωμα
•             Κοιλιακός πόνος
•             Διάρροια
•             Δυσκοιλιότητα
•             Εξάνθημα
•             Δύσπνοια
•             Κνησμός
•             Ζάλη
•             Πονοκέφαλος
•             Εφίδρωση
•             Λιποθυμία
Διακρίνουμε:
  1. Αλλεργικού τύπου αντίδραση στη σοκολάτα.
Υπάρχει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένα συστατικά της σοκολάτας που εκλαμβάνονται ως αλλεργιογόνα. Στις τυπικές μορφές το αλλεργιογόνο συνδέεται με τα αντισώματα IgE που είναι συνδεμένα με τα ιστιοκύτταρα και βασεόφιλα. Η δέσμευση αυτή πυροδοτεί την απελευθέρωση από τα κύτταρα τεράστιων ποσοστήτων χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη που είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης ανάλογα με τον ιστό στον οποίο απελευθερώνονται. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και τοπικά έως συστηματικά και σοβαρά. Η αλλεργική αντίδραση όταν είναι γενικευμένη μπορεί να αρχίσει με φαγούρα στο στόμα, ναυτία, διάρροια και κοιλιακό άλγος και να οδηγήσει σε πτώση της πίεσης του αίματος, αλλεργικό shock άσθμα και δερματικές αντιδράσεις όπως κνίδωση ή έκζεμα. Συνηθέστερα οι ασθενείς ή οι οικογένειές τους  έχουν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων. Πολλά από τα αλλεργικά στη σοκολάτα άτομα έχουν αλλεργίες και σε άλλα συνήθη τροφικά αλλεργιογόνα όπως είναι τα αυγά , το γάλα , σόγια , σιτάρι , φιστίκια , τα καρύδια , τα ψάρια και οστρακοειδή. Πολλά από αυτά τα συστατικά είναι πολύ κοινά σε σοκολάτες με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις η αλλεργική αντίδραση να μην κατευθύνεται στη σοκολάτα αυτή καθαυτή αλλά στο σύνηθες αλλεργιογόνο συστατικό της σοκολάτας.
  1. Τροφική δυσανεξία στη σοκολάτα μη αλλεργικού τύπου
Πρόκειται για δυσανεξία μη αλλεργικού τύπου. Οι πιο κοινές μορφές δυσανεξίας στην κατηγορία αυτή είναι η δυσανεξία στην λακτόζη της σοκολάτας, η δυσανεξία στην γλουτένη και η δυσανεξία σε συντηρητικά της σοκολάτας. Στη δυσανεξία λακτόζης υπάρχει μειωμένη δραστηριότητα λακτάσης, ενός ενζύμου που ευρίσκεται στα τοιχώματα του εντέρου και διασπά την λακτόζη του γάλακτος της σοκολάτας. Στη δυσανεξία στην γλουτένη της σοκολάτας πρόκειται για δυσανεξία στην γλοιαδίνη ένα συστατικό της γλουτένης που υπάρχει στο σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και αφορά σοκολάτες οι οποίες κατά την επεξεργασία τους και την τυποποίηση, έχουν μολυνθεί με προϊόντα γλουτένης.  Στους ασθενείς αυτούς υπάρχει ανώμαλη μη αλλεργικού τύπου αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην γλοιαδίνη με παραγωγή αυτοαντισωμάτων τα οποία προκαλούν αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του εντέρου ποικίλλουσας βαρύτητας. Στη δυσανεξία σε πρόσθετα της σοκολάτας υπάρχει δυσανεξία σε ορισμένα προϊόντα που προστίθενται στη σοκολάτα για την ενίσχυση της γεύσης, τον χρωματισμό τους ή την αντισηψία.
Ο ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Πρόκειται για σπάνια μορφή πονοκεφάλου που εμφανίζεται μετά από κατανάλωση σοκολάτας. Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Αρκετά άτομα που υποφέρουν από τη σπάνια αυτή μορφή κεφαλαλγίας παρουσιάζουν ανάλογη αντίδραση μετά από κατανάλωση και άλλων τροφίμων. Τα πιο συνηθισμένα εκλυτικά αίτια τρόφιμα εκτός της σοκολάτας είναι:

·         Επεξεργασμένα τρόφιμα, που έχουν υποστεί ζύμωση, τουρσιά, φυστικοβούτυρο, κρέτατα με νιτρικά άλατα τρόφιμα που περιέχουν όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG)
·         Τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη (π.χ. κόκκινο κρασί, τυρί υψηλής ωρίμανσης,  καπνιστά ψάρια)
·         Αβοκάντο, μπανάνα, εσπεριδοειδή
·         Κρέατα με νιτρικά άλατα (αλλαντικά)
·         Κρεμμύδια
Ορισμένα άτομα που έχουν εθιστεί στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας μπορεί να παρουσιάσουν περιστασιακά και την αντίστροφη αντίδραση: Σύνδρομο στέρησης με κεφαλαλγία μετά την αιφνίδια διακοπή της κατανάλωσης σοκολάτας.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ




http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ