7/17/12

ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


1. Πώς οι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου (WNV);

 Παρά το γεγονός ότι τα θηλαστικά είναι ξενιστές του ιού, η βασική δεξαμενή του παθογόνου είναι τα πουλιά. Τα κουνούπια μολύνονται κυρίως όταν τσιμπάνε μολυσμένα πτηνά. Η κύρια οδός μόλυνσης του ανθρώπου με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

Οι έρευνες έχουν εντοπίσει επίσης μετάδοση μέσω μεταμοσχευμένων οργάνων και μέσω μεταγγίσεων αίματος. Η διαπλακούντια (τη μητέρα στο παιδί) μετάδοση και η μετάδοση μέσω του μητρικού γάλακτος είναι σπανιότερες.

2. Ποια τα συμπτώματα της νόσου;

Τα περισσότερα άτομα δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα, όταν υπάρχουν, περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, κόπωση, πόνους στο σώμα. Δερματικό εξάνθημα (στον κορμό του σώματος) και πρησμένοι λεμφαδένες ενδέχεται να εμφανιστούν. Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου (ονομάζεται επίσης νευροεπεκτατική νόσος) περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία, παράλυση. Στην περίπτωση της νευροεπεκτατικής νόσου ο ιός πολλαπλασιάζεται, διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και προκαλεί φλεγμονή του εγκεφαλικού ιστού.

Εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 150 άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου θα αναπτύξει μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου. Σοβαρή ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ωστόσο οι ηλικιωμένοι και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

3. Πόσο καιρό διαρκούν τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του πυρετού του Δυτικού Νείλου διαρκούν συνήθως μερικές ημέρες, αν και περιστασιακά η ασθένεια διαρκεί για αρκετές εβδομάδες. Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου (εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες. Οι νευρολογικές επιπτώσεις μπορεί να είναι μόνιμες.

Ορισμένα ευαίσθητα άτομα χωρίς συμπτώματα ή με ήπια νόσο μπορεί να παρουσιάσουν σύνδρομα κόπωσης μετά την λοίμωξη.

4. Ποια είναι η περίοδος επώασης (ο χρόνος από τη μόλυνση έως την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου) για τη νόσο του Δυτικού Νείλου;

Συνήθως 2 έως 15 ημέρες.

5. Ποια τα μέτρα πρόληψης;

• Απομακρύνετε και αποφεύγετε χώρους με λιμνάζοντα ύδατα. Κουρεύετε γρασίδι θάμνους φυλλωσιές (είναι σημεία παραμονής κουνουπιών).

• Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά: Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών.

• Μην κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους από το σούρουπο έως την αυγή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν χρησιμοποιείστε μακριά ρούχα, που να σκεπάζουν τα χέρια και τα πόδια, παπούτσια κλειστά αντί για σανδάλια και πουκάμισα που να «μπαίνουν» μέσα στην φούστα ή το παντελόνι. Χρησιμοποιείστε επίσης ειδικά εντομοαπωθητικά σκευάσματα για το εκτεθειμένο δέρμα (π.χ. 30%-50% DEET επί παραμονής έως 8 ωρών σε άτομα άνω των 2 μηνών, Οil of lemon eucalyptus 30% επί παραμονής έως 4 ωρών σε εξωτερικό περιβάλλον και σε άτομα άνω των τριών ετών, επί μη υπάρξεως σοβαρής δερματικής αλλεργίας).

6. Ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθώ κατά την επάλειψη των εντομοαπωθητικών;

• Εφαρμόστε εντομοαπωθητικά μόνο σε εκτεθειμένο δέρμα ή ρούχα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του προϊόντος.

• Μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά κάτω από τα ρούχα.

• Ποτέ μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σε πληγές, ή ερεθισμένο δέρμα.

• Μην εφαρμόζετε απωθητικά στα μάτια ή το στόμα και μέσα στα αυτιά.

• Κατά τη χρήση σπρέι, μην ψεκάζετε απευθείας στο πρόσωπο, αλλά στα χέρια και στη συνέχεια εφαρμόζετε στο πρόσωπο.

• Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την εφαρμογή.

• Μετά την επιστροφή του στο σπίτι, πλύνετε το δέρμα με απαλό σαπούνι με ουδέτερο ph και νερό.

• Ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος και τις οδηγίες του κατασκευαστή εάν έχει γίνει επεξεργασία με το εντομοαπωθητικό στο ρούχο πριν την εμπορική του διάθεση.

• Το permethrin δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζονται στο δέρμα, αλλά μόνο στα ρούχα, κουνουπιέρες, ή άλλα υφάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος.

• Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά, όταν χρησιμοποιούνται αντηλιακά προϊόντα.

• Την πρώτη φορά εφαρμόστε το εντομοαπωθητικό σε μικρή περιοχή του δέρματος. Εάν εμφανίσετε εξάνθημα ή άλλη αντίδραση, όπως κνησμό ή πρήξιμο, από ένα εντομοαπωθητικό, πρέπει να ειδοποιήσετε τον θεράποντα ιατρό.

• Τα εντομοαπωθητικά δε συνιστώνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο μηνών. Προστατέψτε τα μικρά βρέφη από τα κουνούπια, χρησιμοποιώντας κουνουπιέρες. Προϊόντα που περιέχουν OLE δεν χρησιμοποιούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.

• Τα παιδιά δεν πρέπει να χειρίζονται εντομοαπωθητικά. Οι ενήλικες θα πρέπει να εφαρμόζουν το εντομοαπωθητικό στα χέρια τους πρώτα, και στη συνέχεια απαλά στο εκτεθειμένο δέρμα του παιδιού. Αποφύγετε την απευθείας επάλειψη στα χέρια των παιδιών.

• Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσεως του κατασκευαστή του προϊόντος που χρησιμοποιείτε και να χρησιμοποιείτε πάντα εγκεκριμένα προϊόντα.

• Στα μωρά και στο σπίτι, μην ανοίγετε τα παράθυρα μετά το σούρουπο και χρησιμοποιείτε σήτες και κουνουπιέρες. Eιδικά spray permethrin χρησιμοποιούνται για εμβάπτιση κουνουπιέρων και σητών με αποτελεσματική αντικουνουπική προστασία που διαρκεί για αρκετούς μήνες, εφόσον δεν πλυθούν.

7. Οι συσκευές υπερήχων είναι αποτελεσματικές για την απομάκρυνση των κουνουπιών;

Δεν έχει τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Ειδική Παθολόγος



Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ