10/27/11

ΥΨΗΛΟ (ΑΥΞΗΜΕΝΟ) ΙΝΩΔΟΓΟΝΟ

Η καταιγίδα της πήξης στον άνθρωπο
Πρόκειται για πρωτεΐνη μεγάλου μοριακού βάρους, που παράγεται στο ήπαρ και ευρίσκεται στο πλάσμα. Έχει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Όταν κινητοποιείται ο μηχανισμός της πήξης (π.χ. επί αιμορραγίας), ενεργοποιείται ένα ειδικό ένζυμο η θρομβίνη, με αποτέλεσμα την διάσπαση του ινωδογόνου και το σχηματισμό δικτύου ινώδους. Πριν την ενεργοποίηση της θρομβίνης, που αποτελεί ένα από τα τελευταία ένζυμα που ενεργοποιείται κατά την διαδικασία της πήξης, προηγείται η ενεργοποίηση πλειάδας παραγόντων του αίματος σε μια αλυσίδα ταχέων χημικών αντιδράσεων, γνωστών και ως «καταιγίδα της πήξης». Το έναυσμα για την ενεργοποίηση της καταιγίδας της πήξης είναι η βλάβη του ενδοθηλίου του αγγείου ή ο ιστικός τραυματισμός. Το δίκτυο του ινώδους αποτελεί το δίκτυο του θρόμβου. Προοδευτικά το ινώδες προσκολλάται στην αγγειακή επιφάνεια που έχει υποστεί βλάβη, ενώ στο δίκτυο συσσωρεύονται αιμοπετάλια, ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα. Ο σχηματιζόμενος θρόμβος προσκολλάται στο αγγειακό τοίχωμα και στη συνέχεια συρρικνώνεται. Μετά την επιτυχή αιμόσταση, όταν πρόκειται για μεγάλο αγγείο κινητοποιείται η διαδικασία λύσης του θρόμβου με την μετατροπή του πλασμινογόνου του αίματος σε πλασμίνη που «πέπτει» τις δοκίδες του ινώδους και παράγοντες πήξης της περιοχής (π.χ. ινωδογόνο, προθρομβίνη, παράγοντα ΧΙΙ) ενώ όταν πρόκειται για μικρό αγγείο αρκεί η είσοδος ινοβλαστών και η οργάνωση του θρόμβου σε ινώδη ιστό.

Το ινωδογόνο αποτελεί μία από τις πρωτεΐνες οξείας φάσεως και αυξάνεται στην οξεία φάση φλεγμονωδών αντιδράσεων.

Η αύξηση των επιπέδων του ινωδογόνου συνδέεται με διαταραχές πηκτικότητας. Παρά το γεγονός ότι η αύξηση ινωδογόνου προκαλεί κλασσικά αύξηση πηκτικότητας και αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων, όταν ταυτόχρονα με την αύξηση υπάρχει διαταραχή της λειτουργικότητας του ινωδογόνου (δυσινωδογοναιμία) μπορεί να έχουμε αιμορραγική διάθεση.

Αύξηση ινωδογόνου προκαλείται από:

 Κληρονομικούς παράγοντες

 Φλεγμονές

 Όγκους

 Τραύματα ενδοθηλίου αγγείων από ατυχήματα, εγκεφαλικό, έμφραγμα, έγκαυμα

 Νεφρωσικό σύνδρομο

 Δυσινωδογωναιμία

 Φάρμακα

 Κύηση

 Καθημερινές συνήθειες όπως το κάπνισμα

Σε ορισμένες μελέτες τα σταθερά υψηλά επίπεδα ινωδογόνου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, αθηροσκληρυντικής αποφρακτικής αγγειοπάθειας, ανδρικής ανικανότητας οργανικής αιτιολογίας.

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία στη σωστή διαφορική διάγνωση και θεραπεία. Ο υπολογισμός του δεκαετούς κινδύνου ανάπτυξης εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, αθηροσκληρυντικής αποφρακτικής αγγειοπάθειας, ανδρικής ανικανότητας οργανικής αιτιολογίας είναι εφικτός σήμερα και είναι σημαντικός στον θεραπευτικό χειρισμό του πάσχοντα με αυξημένα επίπεδα ινωδογόνου.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Ειδική Παθολόγος



Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ



http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1