9/29/23

CPK, ΕΝΑ ΕΝΖΥΜΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ: ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΛΑΤΤΩΜΕΝΗ

  

Η κρεατινοφωσφοκινάση (CPK), είναι ένζυμο που καταλύει αμφίδρομα την αντίδραση της κρεατίνης και της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP) σε διφωσφορική αδενοσίνη (ADP) και φωσφοκρεατίνη (PCr).  Η αντίδραση αυτή είναι σημαντική για την αποθήκευση ATP που αποτελεί το ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου, σε ιστούς και κύτταρα  με πλούσιες ενεργειακές ανάγκες, όπως ο εγκέφαλος, οι σκελετικοί μύες,η καρδιά κ.α. Το φύλο, η ηλικία, η μυϊκή μάζα, η σωματική δραστηριότητα και η φυλή επηρεάζουν τα επίπεδα cpk στο αίμα.

ΑΙΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗΣ

 Υπάρχουν αρκετές μορφές του ενζύμου. Οι σκελετικοί μυς περιέχουν κυρίως τη μορφή CPK- ΜΜ, ο καρδιακός CPK  ΜΒ και ο εγκεφαλικός ιστός CPK-ΒΒ.

 Όταν καταστραφούν τμήματα ιστών που περιέχουν cpk από υποκείμενο νόσημα ή παράγοντα, το ένζυμο cpk «διαχέεται» στο αίμα και τα μετρούμενα επίπεδα εμφανίζονται υψηλά. Έτσι για παράδειγμα σε οξύ έμφραγμα, στο οποίο καταστρέφεται τμήμα μυοκαρδίου αυξάνει η ΜΒ CPK που ευρίσκεται στον καρδιακό ιστό. H CK-MB αρχίζει να αυξάνεται 4-12 ώρες μετά την έναρξη της οξείας μυοκαρδιακής βλάβης για να αποκατασταθεί προοδευτικά μετά από 36 έως και 72 ώρες. Η επίπονη συνεχόμενη άσκηση, όπως σε καλά προπονημένους δρομείς μεγάλων αποστάσεων, αυξάνει την περιεκτικότητα σε CK-MB των σκελετικών μυών, η οποία μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικές αυξήσεις CK-MB στον ορό οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να μετρηθεί  η σχετική αναλογία MB CPK προς τη συνολική CPK 8 έως 36  ώρες από την έναρξη συμπτωμάτων που παραπέμπουν σε έμφραγμα μυοκαρδίου. Ο δείκτης αυξάνει σε περίπτωση εμφράγματος. Η  CK-MB μπορεί να αυξηθεί σε άλλες καταστάσεις όπως η πνευμονική εμβολή, ο οξύς μυϊκός τραυματισμός, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και οι αρρυθμίες. Η άσκηση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η μυϊκή δυστροφία, οι μυοσίτιδες, η αιμόλυση, τα τραύματα, τα εγκαύματα, λοιμώδη νοσήματα, ορμονικές βλάβες, ο υποθυρεοειδισμός καρκινώματα, φάρμακα (π.χ. στατίνες) και τοξικές ουσίες, η πνευμονική εμβολή, είναι τα πιο συνήθη νοσήματα που προκαλούν με ανάλογους μηχανισμούς αυξήσεις στη συνολική cpk. Η CK μπορεί επίσης να βρεθεί σε μακρομοριακή μορφή - τη μακρο-CK. Η μακρο-CK ανευρίσκεται, συχνά παροδικά, σε ορούς έως και 6% των νοσηλευόμενων ασθενών. Εντοπίζεται με δύο μορφές, τους τύπους 1 και 2. Το Macro-CK τύπου 1 είναι ένα σύμπλεγμα CK, τυπικά CK-BB, και ανοσοσφαιρίνης, συχνά IgG. Εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Η μακρο-CK τύπου 2 είναι ολιγομερής Mt-CK που απαντάται κυρίως σε ασθενείς με σοβαρή νόσο.

Σωματική υπερκόπωση ραβδομυόλυση και cpk

Η cpk αποτελεί επίσης δείκτη σωματικής υπερκόπωσης. H σωματική υπερκόπωση είναι παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονη εξάντληση των σωματικών μυών, η οποία προέρχεται από υπερβολική άσκηση ή ανεπαρκή ξεκούραση κατά την διάρκεια παρατεταμένων χρονικών περιόδων. Η ραβδομυόλυση αποτελεί σοβαρή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από λύση μυϊκών κυττάρων και απελευθέρωση CPK, αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (ALT), ασπαρτικής αμινοτρανσφεράση (AST) και ηλεκτρολυτών στο αίμα. Η ραβδομυόλυση μπορεί να εμφανιστεί μετά από σοβαρό τραυματισμό, χρήση ναρκωτικών ή τοξικών ουσιών, σοβαρές λοιμώξεις ή έντονη άσκηση. Συνήθως εμφανίζεται με μυϊκό πόνο, αδυναμία, σκουρόχρωμα ούρα. Τα σκουρόχρωμα ούρα οφείλονται σε διοχέτευση μυοσφαιρίνης σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα, η οποία στη συνέχεια απεκκρινόμενη από τα νεφρά μπορεί να προκαλέσει σκουρόχρωμα ούρα, απόφραξη νεφρικών σωληναρίων και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Κάθε ασθενής με υποψία ραβδομυόλυσης πρέπει να λάβει άμεση θεραπεία με ενδοφλέβια υγρά για τη διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας.

Ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία, λήπτες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. ταυτόχρονη χρήση στατινών και ερυθρομυκίνης) οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και οι επίπονα ασκούμενοι ευρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου να προσβληθούν από ραβδομυόλυση.

ΑΙΤΙΑ ΕΛΑΤΤΩΜΕΝΗΣ CPK

Η σωματική αδράνεια (π.χ. κατάκοιτοι ηλικιωμένοι) και οι διατροφικές ανεπάρκειες (π.χ. νευρική ανορεξία) οδηγούν συχνά σε μυϊκή ατροφία και  είναι οι πιο κοινές αιτίες ελαττωμένης cpk. Η μειωμένη εκροή του μυϊκού ενζύμου στον ορό λόγω της μειωμένης μυϊκής μάζας ενοχοποιείται ως παθοφυσιολογικός μηχανισμός στις καταστάσεις αυτές.

Άλλα αίτια:

Νόσος ΑLZHEIMMER

Νόσος PICK

Aσθενείς με ασθένειες του συνδετικού ιστού όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Λοιμώδη νοσήματα

Ορισμένα ηπατικά νοσήματα

Ορισμένες ορμονικές διαταραχές

H σωστή ιατρική παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη για την ορθή αιτιολογική διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία αναλόγως αιτίου.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

 

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

 

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

 

Τηλ. 2106252770 και 6945575287

 

LINKS

 

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER.

 

 http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com

E mail amoschovaki@yahoo.gr

9/8/23

ΣΥΧΝΕΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ

 

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη, τον νεφρό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ουρολοιμώξεων που εκδηλώνονται με ποικίλα κλινικά σύνδρομα. Αναλόγως της θέσεως προσβολής του ουροποιητικού, μπορεί να εμφανιστεί κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, προστατίτιδα, πυελονεφρίτιδα. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να έχουν συμπτώματα με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό, δέκατα, ναυτία, κοιλιακό πόνο, εμετό ( συμπτωματικές ουρολοιμώξεις) ενδέχεται όμως να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις). Τα συμπτώματα υποστρέφουν με την χορήγηση κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής.

Οι συχνές ουρολοιμώξεις απασχολούν ένα σημαντικό μέρος του γενικού πληθυσμού. Τα παθογόνα που εμπλέκονται είναι πολλά. Το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli επικρατεί σε αρκετές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Άλλα μικρόβια είναι ο staphylococcus saprophyticus, ο πρωτέας, η ψευδομονάδα, η klebsiella, το enterobacter, η serratia, ο s aureus, οι εντερόκοκκοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα όπως τα Chlamydia trachomatis, η neisseria gonorrhoeae, ο ιός του έρπητα έχουν κυρίαρχο ρόλο.

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση λοίμωξης, ιδιαιτέρως μάλιστα στην περίπτωση συχνά εμφανιζόμενων ουρολοιμώξεων, πρόκειται για ρήξη της ισορροπίας που υφίσταται μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και των εξωτερικών εισβολέων με αποτέλεσμα το σώμα να καθίσταται ευπρόσβλητο σε αυτούς. Η κατάσταση μπορεί να είναι απότοκος συστηματικής έκθεσης σε μεγάλες ποσότητες παθογόνων μικροοργανισμών, οπότε το σώμα δεν προλαβαίνει να τους αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ή έκθεσης σε παθογόνα υψηλής λοιμογονικής ικανότητας ή να πρόκειται για περίπτωση εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Συνήθη λάθη που γίνονται από ασθενείς που προσβάλλονται από συχνές ουρολοιμώξεις είναι:

           Δεν πίνουν αρκετό νερό. Το νερό εκ πλύνει το ουροποιητικό σύστημα από παθογόνους μικροοργανισμούς. Σε συνθήκες αφυδάτωσης, οι ουρολοιμώξεις παραμονεύουν.

           Έχουν κακές συνθήκες υγιεινής κατά την τουαλέτα. Η χρήση του χαρτιού τουαλέτας με φορά από πίσω προς τα εμπρός εκθέτει την ουρήθρα σε αυξημένη ποσότητα μικροβίων που αφθονούν στον πρωκτό. Πολλές φορές επίσης αμελούν το σωστό πλύσιμο των χεριών μετά την ούρηση-αφόδευση.

           Ξεχνούν να ουρούν συχνά. Η ανεπαρκής κένωση της ουροδόχου κύστης αποτελεί αιτία πολλαπλασιασμού των παθογόνων. Εάν είστε οδηγός και κάνετε πολύωρα ταξίδια, ξεχνώντας να ουρήσετε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

·         Κάνουν κατάχρηση αντιβιοτικών και αντισηπτικών στην περιοχή του εντέρου και των γεννητικών οργάνων που αλλοιώνουν την φυσιολογική ωφέλιμη χλωρίδα του σώματος και ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερβολικό πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών.

·         Έχουν συνήθειες που αυξάνουν την ζέστη και την υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οπότε προάγεται ο πολλαπλασιασμός παθογόνων μικροοργανισμών. Βάλτε άμεσα στεγνό μαγιό μετά το θαλάσσιο μπάνιο σας, αλλάζετε συχνά σερβιέτα κατά την έμμηνο ρύση,  αποφύγετε στενά εσώρουχα που προάγουν την εφίδρωση, αλλάξτε ρούχα μετά από καταστάσεις αυξημένης εφίδρωσης όπως είναι η αθλητική δραστηριότητα.

·         Έχουν κακές συνήθεις υγιεινής κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, όπως πλημμελή χρήση προφυλακτικού.  Η σεξουαλική δραστηριότητα αποτελεί μέσο μετάδοσης επικίνδυνων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων μικροοργανισμών με αρκετή λοιμογόνο ισχύ.

·         Επισκέπτονται κέντρα αισθητικής αμφιβόλου καθαριότητας με κακές συνθήκες απολύμανσης μηχανημάτων. Εάν έχετε τη συνήθεια να κάνετε αποτρίχωση στην περιοχή μπικίνι, με την χρήση πλημμελώς αποστειρωμένων μηχανημάτων, οι μολύνσεις παραμονεύουν.

·         Κολυμπούν σε μολυσμένες πισίνες ή θάλασσες. Δεν κάνουν άμεσα ντους μετά το μπάνιο.

·         Δε μεριμνούν για την άριστη φυσική τους κατάσταση. Παράγοντες καθημερινότητας που προκαλούν κακή φυσική κατάσταση όπως κάπνισμα, κακή διατροφή, καθιστική ζωή.

·         Αμελούν την ιατρική τους εξέταση από ειδικό παθολόγο με σφαιρική γνώση και εμπειρία ή δε συμμορφώνονται με τις ιατρικές οδηγίες. Εάν πάσχετε από συχνές ουρολοιμώξεις, η μειωμένη δύναμη του ανοσοποιητικού σας συστήματος μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενο νόσημα (π.χ.  αυξημένο ζάχαρο, αύξηση ουρικού οξέος, κίρρωση ήπατος) που να εμποδίζει την κένωση της ουροδόχου κύστης ή να εξασθενεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Εάν παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς να ακολουθείτε τη σωστή δοσολογία και διάρκεια θεραπείας, η εκρίζωση του παθογόνου μικροοργανισμού ενδέχεται να είναι πλημμελής και να υποτροπιάσετε.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

Τηλ. 2106252770 και 6945575287

Οι ιστοσελίδες του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.