9/16/22

ΦΑΓΟΥΡΑ Η ΚΝΗΣΜΟΣ: ΕΝΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΕΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΩΣ


Ο κνησμός ή η φαγούρα είναι το παθολογικό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από το ενοχλητικό αίσθημα της επιθυμίας για ξύσιμο της προσβεβλημένης από το πρόβλημα περιοχής του σώματος. Προκαλείται συχνά εξαιτίας της υπερβολικής έκκρισης  στο σώμα χημικών ουσιών με κνησμώδη δράση, όπως της ισταμίνης. Όταν η φαγούρα διαρκεί περισσότερο από 6 εβδομάδες ονομάζεται χρόνιος κνησμός. O  κνησμός μπορεί είτε να αφορά το δέρμα, τα μαλλιά, το στόμα, τον πρωκτό, τα γεννητικά όργανα, τη μύτη, εσωτερικές περιοχές του σώματος και να είναι διάχυτος ή εντοπισμένος.   Όταν ο κνησμός εντοπίζεται στο δέρμα, εξωτερικά σημεία όπως τραχύτητα, ερυθρότητα, γρατσουνιές, φουσκάλες, κηλίδες, συχνά αν και όχι πάντοτε εμφανίζονται στην προσβεβλημένη περιοχή. Μέρος των εμφανών αυτών αλλοιώσεων οφείλεται στον ίδιο τον πάσχοντα που ξύνει την πάσχουσα περιοχή με αποτέλεσμα να προκαλεί μικροσκοπικές λύσεις της συνέχειας του δέρματος, εκδορές, πάχυνση της πάσχουσας περιοχής. Η κατάσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε εκ σεσημασμένη αιμορραγία, μολύνσεις από μικρόβια, πυρετό.

Ο κνησμός μειώνει δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και τους αναγκάζει να επισκεφτούν τον ειδικό παθολόγο για το πρόβλημα. Σε αρκετές περιπτώσεις εμποδίζει τον ύπνο ενώ πυροδοτεί άγχος και κατάθλιψη.

ΑΙΤΙΑ

Τα αίτια του κνησμού περιλαμβάνουν:

·       Δυσανεξία και  αλλεργικές αντιδράσεις. Ο κνησμός αποτελεί το πιο κοινό και γνωστό σύμπτωμα σε ασθενείς με πρόβλημα αλλεργίας.  Το μαλλί, τα συνθετικά υφάσματα, τα σαπούνια, τα καλλυντικά και άλλες ουσίες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν δυσανεξία, εξανθήματα και κνησμό. Φάρμακα όπως αμιοδαρόνη, αναστολείς ΜΕΑ, αλλοπουρινόλη μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία στον λήπτη των φαρμάκων αυτών που εκδηλώνεται με κνησμό.

·       Δερματικά προβλήματα, όπως  ξηροδερμία έκζεμα (δερματίτιδα), ψωρίαση.

·       Φλεγμονές από μικρόβια και ιούς όπως μύκητες και παράσιτα ή αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στην επίθεση ιών όπως είναι πχ μετά από επίθεση του ιού του έρπητα  ζωστήρα.

·       Συστηματική ασθένεια που συνοδεύεται από αύξηση χημικών κνησμωδών ουσιών ή αλλοιώσεις της σωματικής αίσθησης όπως είναι η ηπατική νόσος, η νεφρική νόσος, ο διαβήτης.

·       Νευρικές διαταραχές που εστιάζονται ή προσβάλλουν τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την ομαλή αίσθηση όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι όγκοι του εγκεφάλου.

·       Ψυχιατρικές καταστάσεις. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το άγχος, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και την κατάθλιψη.

Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση είναι σημαντική για την ορθή διάγνωση και θεραπεία.  Είναι σημαντικό κατά την ιατρική διερεύνηση του κνησμού, να αποκλειστεί η ύπαρξη συστηματικού παθολογικού νοσήματος, το οποίο επιβάλλεται να διαγνωστεί και να θεραπευτεί άμεσα λόγω κινδύνου σοβαρών επιπλοκών. Στα νοσήματα αυτά συγκαταλέγονται η  ουραιμία, ορισμένα καρκινώματα, η πρωτοπαθής χολική κίρρωση, ενδοκρινοπάθειες, ορισμένα αιματολογικά νοσήματα, νευρολογικά νοσήματα, η έκθεση σε παθογόνους οργανισμούς.

Ο ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΣ ΚΝΗΣΜΟΣ

Ο κνησμός είναι συχνός στους ηλικιωμένους και  συχνά οφείλεται σε γεροντική ξηροδερμία, διαταραχή των ανοσολογικών  μηχανισμών του οργανισμού και αγγειακών συστημάτων λόγω γήρατος, συστηματικά νοσήματα (π.χ.

χρόνια νεφρική νόσος, ηπατική δυσλειτουργία, ενδοκρινικές διαταραχές κακοήθειες), τοπικές αλλεργίες, φάρμακα (π.χ. οπιοειδή) λοιμώδη αίτια (π.χ. ψείρες), ψυχολογικούς παράγοντες ή συνδυασμό των ανωτέρω. Εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως σοβαρές φλεγμονές, αυπνία, χρόνιο σύνδρομο κόπωσης.

Μέτρα αντιμετώπισης του κνησμού:

·       Μην αμελήσετε τη σωστή παθολογική εξέταση κατά την διάρκεια της οποίας θα δοθεί σωστή αιτιολογική θεραπεία.

·       Κάντε μασάζ ή χτυπήστε ελαφρά την πάσχουσα περιοχή αντί να την ξύσετε

·       Κάντε συχνά χλιαρά μπάνια ή ντους. Στεγνώστε ταμπονάροντας το δέρμα και αποφύγετε το βίαιο τρίψιμο

·       Εάν η κνησμώδης περιοχή εντοπίζεται στο δέρμα χρησιμοποιήστε υποαλλεργική ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα

·       Κρατήστε τα νύχια σας καθαρά, κοντά και λεία

·       Φορέστε φαρδιά βαμβακερά ρούχα

·       Μην φοράτε στενά ρούχα-υποδήματα ή ρούχα από μάλλινα ή συνθετικά υφάσματα

·       Να αποφεύγετε να «μουλιάζετε σε μπανιέρες ή ντους». Αποφύγετε τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας.

·       Να μη χρησιμοποιείτε ερεθιστικά καθαριστικά σώματος, αποσμητικά ή ενυδατικές κρέμες.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770 και 6945575287

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

 

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

 

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ              


9/1/22

ΛΙΠΟΣ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ - ΛΙΠΩΔΗΣ ΔΙΗΘΗΣΗ: ΑΙΤΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 H συγκέντρωση λίπους στο συκώτι ή στεάτωση είναι συχνό παθολογικό πρόβλημα που συχνά αποκαλύπτεται μετά από εργαστηριακό προληπτικό έλεγχο check up. Σύμφωνα με μελέτες άνω του 20% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από στεάτωση. Στην περίπτωση των αλκοολικών ή στεάτωση αναπτύσσεται σε ποσοστά άνω του 90%. Η απομάκρυνση από παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα, η αυξημένη επίπτωση της παχυσαρκίας, η αύξηση της ποσότητας του χρόνου που ο άνθρωπος διαθέτει μπροστά από υπολογιστές και τηλεοράσεις από την παιδική του ηλικία, η κατάχρηση αλκοόλ είναι τα κύρια αίτια της αύξησης της συχνότητας της νόσου και των επιπλοκών της μετά την εκπνοή του εικοστού αιώνα. Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι συνδέεται παθοφυσιολογικώς με μειωμένη βήτα-οξείδωση μιτοχονδριακών λιπαρών οξέων, αυξημένη σύνθεση ενδογενών λιπαρών οξέων, αλλοιωμένο μεταβολισμό των λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL). Γενετικοί παράγοντες ενοχοποιούνται επίσης.

Παρά το γεγονός ότι η συσσώρευση λίπους στο συκώτι θεωρούνταν παλαιότερα αθώα κατάσταση, σήμερα είναι γνωστό ότι  μπορεί να προκαλέσει ηπατική φλεγμονή και θάνατο ηπατικών κυττάρων αλλοιώνοντας την αποτοξινωτική δύναμη του ήπατος που αποτελεί βασικό όργανο απομάκρυνσης και αδρανοποίησης τοξινών για τον οργανισμό. Η κατάσταση ενδέχεται να προκαλέσει ελάττωση της ενεργειακής εφεδρείας του σώματος, διατάραξη της ικανότητας του σώματος να αμύνεται έναντι τοξινών και βλαπτικών παραγόντων, ηπατική ανεπάρκεια, κίρρωση. Η κίρρωση μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρών στην κοιλιακή χώρα λόγω ασκίτη, διεύρυνση αγγείων οισοφάγου και αιμορραγία, σύγχυση- υπνηλία-διαστροφή συμπεριφοράς λόγω ηπατικής εγκεφαλοπάθειας, γυναικομαστία, διεύρυνση σπλήνας. Οι ασθενείς με λίπος στο συκώτι ευρίσκονται επιπροσθέτως σε ομάδα υψηλού κινδύνου για προσβολή από καρδιακές παθήσεις και καρκινώματα.

Οι περισσότεροι ασθενείς με λιπώδη νόσο του ήπατος είναι ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, αρκετοί αναφέρουν επίμονη κόπωση, κακουχία ή ενόχληση στην άνω κοιλιακή χώρα. Όταν η λιπώδης διήθηση προκαλέσει βλάβη στην λειτουργία του ήπατος, συμπτώματα ηπατικής νόσου, όπως ασκίτης, οίδημα και ίκτερος, μπορεί να εμφανιστούν. Οι εργαστηριακές ανωμαλίες περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα τρανσαμινασών, γgt και εμφάνιση λιπώδους διήθησης στο υπερηχογράφημα ήπατος.

Τα πιο συχνά αίτια της παθολογικής αυτής κατάστασης είναι:

·       Η κατάχρηση αλκοόλ

·       Μικρόβια και ιοί όπως οι ηπατίτιδες

•            Η παχυσαρκία-καθιστική ζωή

•            Oι απότομες αυξομειώσεις βάρους

 

•            Ο σακχαρώδης διαβήτης

 

•            Τα υψηλά τριγλυκερίδια του αίματος

 

•            Το μεταβολικό σύνδρομο

 

 

•            Oι πολυκυστικές ωοθήκες

 

•            Η κύηση

 

•            Η χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως αμιοδαρόνης, ταμοξιφαίνης, μεθοστρεξάτης.

•            Ορισμένες ενδοκρινοπάθειες (π.χ. σύνδρομο cushing)

 

•            Ορισμένες μεταβολικές διαταραχές (π.χ. υποβηταλιποπρωτεΐναιμία)

 

•            Το σύνδρομο REYE

•            Η άπνοια κατά τον ύπνο

 

 Αν και πολλοί χρήστες αλκοόλ με λιπώδη διήθηση συχνά πάσχουν από συνδυασμό αλκοολικής και μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης, η αμιγής διάγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης προϋποθέτει η ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ να είναι μικρότερη από 20 g ημερησίως για τις γυναίκες και λιγότερο από 30 g ανά ημέρα για τους άνδρες. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε δύο τυπικές μερίδες εστιατορίου αλκοολούχου ποτού  ανά ημέρα για τους άνδρες και 1,5 μερίδα αλκοολούχου ποτού για τις γυναίκες.΄

Κατά την ιατρική εξέταση και αξιολόγηση δίνονται εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα και φάρμακα ανάλογα με το αίτιο της λιπώδους διήθησης, το στάδιο, τις εγκατεστημένες επιπλοκές και τον κίνδυνο εμφάνισής τους.

Γενικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πάσχοντες από λιπώδη διήθηση:

Η δραστικός περιορισμός του αλκοόλ είναι σημαντικός στην περίπτωση πασχόντων  από λιπώδη διήθηση. Επιπλέον οι πάσχοντες από λιπώδη διήθηση πρέπει να ασκούνται συστηματικά, να μεριμνούν για τη σταδιακή απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους εάν είναι υπέρβαροι και να επιτυγχάνουν σταθεροποίηση του σωματικού τους βάρους. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση φυτικών προϊόντων της Μεσογείου όπως δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων λαχανικών, extra παρθένου ελαιόλαδου, είναι το διατροφικό πρότυπο που συνιστάται. Η συνετή χρήση καφέ, η συχνή κατανάλωση γιαουρτιού και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Ε και C έχουν σύνθετες ευεργετικές δράσεις. Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, τριγλυκερίδια, αυξημένο σίδηρο, αυξημένη χοληστερόλη πρέπει να έχουν άριστη ρύθμιση των νοσημάτων αυτών.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770 και 6945575287

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

 

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

 

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ