3/3/22

«EXΩ ΓΡΟΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ»: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ;

 

Το γρομπαλάκι είναι εξόγκωμα που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Το γρομπαλάκι συνήθως δεν συνοδεύεται από συμπτώματα και εντοπίζεται τυχαία κατά την διαδικασία του καλλωπισμού,  κατά  την διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας της ένδυσης, του μπάνιου. Ενίοτε υπάρχουν συμπτώματα όπως κάψιμο, τράβηγμα, πόνος, ευαισθησία, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, κοκκινίλα. Σπανίως αποτελεί μέρος της μορφολογίας του σώματος, γνωστό από τον ασθενή από την γέννησή του. Ένα συχνό ερώτημα του ανθρώπου που «πιάνει γρομπαλάκι στο σώμα του» είναι εάν αυτό είναι ή όχι ανησυχητικό.

Τα γρομπαλάκια που αποτελούν μέρος της μορφολογίας του σώματος από την γέννηση και είναι σταθερά σε μορφή και υφή δεν εμπνέουν ανησυχία. Περιστασιακά κατά την διάρκεια της εμμήνου ρήσεως επίσης μπορεί να εμφανιστεί μικρό γρομπαλάκι δίπλα στα γεννητικά όργανα, το οποίο ταχέως υποχωρεί.  Σε κάθε άλλη περίπτωση ωστόσο η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη. Η πιο κοινή αιτία εμφάνισης ανάλογων εξογκωμάτων είναι οι φλεγμονές. Οι φλεγμονές αναπτύσσουν γρομπαλάκια με δύο βασικούς μηχανισμούς:

Α. Βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι της φλεγμονής έχουν οι λεμφαδένες. Μετά την είσοδο του λοιμογόνου παράγοντα ειδικά αντισώματα που παράγονται από λεμφοκύτταρα (Β λεμφοκύτταρα) και ειδικά ευαισθητοποιημένα λεμφοκύτταρα (Τ λεμφοκύτταρα), που παράγονται στον λεμφικό ιστό, επιτίθενται στο παθογόνο. Επιπλέον στου λεμφαδένες υπάρχουν ιστικά μακροφάγα, με ικανότητα φαγοκυττάρωσης των παθογόνων μικροοργανισμών. Οι διαδικασίες αυτές οδηγούν σε πρήξιμο των λεμφαδένων, το οποίο συνηθέστερα αφορά πολλές εστίες αλλά σπανιότερα μπορεί και να αφορά μία μοναδική μονήρη εστία.

Β. Η φλεγμονή προκαλεί διαδοχικές αλλοιώσεις στους ιστούς, ως αντίδραση στην βλάβη που επιφέρει ο βλαπτικός παράγοντας. Στην προσπάθειά του ο οργανισμός να αυξήσει την αιματική ροή του ιστού που φλεγμαίνει, αναπτύσσει τοπικά αγγειοδιαστολή. Λευκά αιμοσφαίρια κινητοποιούνται για να καταστρέψουν τον βλαπτικό παράγοντα.  Χημικές ουσίες απελευθερώνονται, λόγω της φλεγμονής. Οι κυτοκίνες (π.χ. οι ιντερλευκίνες, η ιντερφερόνη α, παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF)), συντελούν στην ρύθμιση ανοσιακών, αποτοξινωτικών και αιμοποιητικών διεργασιών. Ορισμένες ουσίες, που παράγονται σε κυτταρικό επίπεδο εξουδετερώνουν άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού και τοξίνες. Το σύνολο αυτό των βιοχημικών μεταβολών προκαλεί τοπικό πρήξιμο ερυθρότητα και πόνο με αποτέλεσμα την διόγκωση του ιστού στην περιοχή της φλεγμονής.

Ο εντοπισμός του είδους της φλεγμονής και η θεραπεία της είναι απαραίτητα κατά την διάρκεια της σωστής ιατρικής παθολογικής εξέτασης.

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής ιατρικής εξέτασης πρέπει να αποκλειστούν εκτός από τις φλεγμονές, σπανιότεροι παράγοντες που ενδέχεται να προκαλούν γρομπαλάκια όπως είναι οι ορμονικές διαταραχές, οι καρκίνοι, οι καλοήθεις όγκοι, οι αλλεργίες, οι άσηπτες φλεγμονές στα πλαίσια για παράδειγμα αυτοάνοσων νοσημάτων.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε εσείς που ψηλαφάτε γρομπαλάκια στο σώμα σας:

            Να χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα, που συντελούν στην απορρόφηση του ιδρώτα. Ο ιδρώτας μπορεί να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη φλεγμονών.

·       Να αποφεύγετε ερεθιστικά σαπούνια και κολόνιες.

·       Να αποφεύγετε κάθε συνήθεια που μπορεί να τραυματίσει τους ιστούς και να προκαλέσει δίοδο παθογόνων μικροοργανισμών σε βαθύτερα στρώματα του σώματος (π.χ. τραύματα κατά το ξύρισμα).

·       Να μην αμελείτε την άμεση ιατρική σας εξέταση, όταν τα γρομπαλάκια δεν απορροφώνται από τον οργανισμό ταχέως αλλά επιμένουν ή διογκώνονται ή αλλάζουν χαρακτηριστικά (π.χ. γίνονται πιο σκληρά) ή συνοδεύονται από συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, κόπωση ή υποτροπιάζουν.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770 και 6945575287

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

 

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

 

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ