UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 24/04/2020

Search This Blog

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για το νέο κορονοϊό κάνετε click εδώ https://novelswineinfluenza.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που έχουν εισαχθεί στο ιατρείο για την αποτελεσματική προφύλαξη έναντι covid γρίπης και λοιπών αναπνευστικών λοιμώξεων με την έναρξη της πανδημίας covid 19 μπορείτε να κάνετε click εδώ https://drive.google.com/file/d/1U17FGdw8nj4B4VMMZTiy2W5cbbW8kOnL/view?usp=sharing

Μπορείτε να εκτυπώσετε το τρέχον ενημερωτικό δελτίο μου για τον κορονοϊό από το https://amoschovakineaprolipsi.blogspot.com/

Υπεύθυνα δίπλα σας: 29 χρόνια κλινικής εμπειρίας. 22 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας.

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

4/24/20

Μέσα μαζικής ενημέρωσης και κορονοϊός: Δεδομένα δημόσιας υγείας που αποκρύπτονται;


Ένας νέος ο ιός covid 19 πρόβαλλε, διαδόθηκε ταχύτατα σε όλο τον κόσμο σε λίγους μήνες, βρήκε απροετοίμαστες πολλές χώρες του κόσμου, άσκησε ιδιαίτερη πίεση  στα υγειονομικά συστήματα των χωρών και προκάλεσε ανησυχία σε δημόσιες αρχές και πολίτες. Σενάρια συνωμοσίας διαδόθηκαν ταχέως από στόμα σε στόμα στις ανθρώπινες κοινότητες.
  Με βάση την εμπειρία από άλλους αναπνευστικούς ιούς με μεγάλη μολυσματικότητα που έχουν ταλαιπωρήσει κατά το παρελθόν την ανθρωπότητα, ο ιός  αναμένεται να προκαλέσει αναπόφευκτα επιδημικά ξεσπάσματα σε πολλές χώρες του κόσμου έως το σημείο κατά το οποίο σε βάθος λιγότερων ή περισσότερων  μηνών οι περισσότεροι άνθρωποι στις κοινότητες όπου ο ιός ενεργά διαδίδεται και πολλαπλασιάζεται θα έχουν μολυνθεί και  αναπτύξει αποτελεσματικά αντισώματα, οπότε η επιδημία θα λήξει.
Η γνώση δημιουργεί ευδαιμονία έλεγε ο Πλάτων ήδη από τον πέμπτο αιώνα π. Χ. Η γνώση προϋποθέτει την πλήρη και αμερόληπτη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που αφορούν ένα θέμα ή πρόβλημα. Δυστυχώς στον τομέα της δημόσιας υγείας και στο πρόβλημα του κορονοϊού, παρατηρούμε φαινόμενα μονομερούς προβολής ορισμένων μόνο συνιστωσών και συστηματικής απόκρυψης ή υποβάθμισης άλλων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.Τα αποτελέσματα είναι η πυροδότηση φόβου σύγχυσης και πανικού που τροφοδοτούν αρνητικά πολλαπλές παραμέτρους υγείας. 
Πέντε σημαντικές αλήθειες που  μέσα μαζικής ενημέρωσης υποβαθμίζουν ή υποκρύπτουν  αυτήν την περίοδο ενίοτε είναι οι εξής:
1.  Αποκρύπτουν το γεγονός ότι η Ιατρική και η δημόσια υγεία  δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον αόρατο εχθρό  covid 19 που σκοτώνει κυρίως ηλικιωμένους με χρόνια προβλήματα ασθενείς αλλά αόρατους εχθρούς με πολύ μεγαλύτερο αρνητικό αποτύπωμα στην δημόσια υγεία του πολίτη του κόσμου και του Ευρωπαίου πολίτη, όπως είναι η στεφανιαία καρδιακή νόσος, τα καρκινώματα, η χρόνια πνευμονοπάθεια,  οι αυτοκτονίες (https://ourworldindata.org/causes-of-death)
Mόνο στην Ελλάδα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια και για τις τρεις κύριες αιτίες θανάτου που αφορούν ηλικιωμένους αλλά και  ανθρώπους ηλικίας κάτω των 65 ετών, εκτιμάται ότι 95 θάνατοι σε ημερήσια βάση περίπου οφείλονται σε καρδιακά προβλήματα, 85 θάνατοι περίπου ημερησίως σε καρκίνο και 41 θάνατοι περίπου ημερησίως  σε εγκεφαλικά επεισόδια. Η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το κάπνισμα είναι οι κύριοι τροποποιήσιμοι παράγοντες υγείας που ευθύνονται για τα νοσήματα αυτά. Να σημειώσουμε ότι σε εφήβους και νέους ηλικίας έως 25 ετών, οι κύριες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα είναι οι βίαοι θάνατοι (ατυχήματα αυτοκτονίες δολοφονίες). 
Ο COVID 19 είναι το δέντρο, η δημόσια υγεία είναι το δάσος και για να αποκτήσει ο πολίτης τη συνείδηση του δάσους πρέπει να πληροφορηθεί για όλα τα δέντρα που το απαρτίζουν και όχι μόνο για το δέντρο covid 19 με την ευκαιρία της σχετικής επιδημίας. Διότι καθήκον του ευνομούμενου μέσου μαζικής ενημέρωσης είναι να πληροφορεί ολόπλευρα ώστε να επιτυγχάνονται απρόσκοπτα οι τελικοί στόχοι της προληπτικής ιατρικής που είναι η μέγιστη δυνατή ψυχολογική πνευματική σωματική ευεξία και μακροζωία ανεξαρτήτως αιτίου νοσηρότητας ή θανάτου.
2.  Εστιάζουν σε ασθενείς που πεθαίνουν ή νοσούν σοβαρά  από τον covid 19 αποσιωπώντας το γεγονός ότι ο ιός δεν σκοτώνει την πλειοψηφία των ανθρώπων που προσβάλλει. Πολλοί άνθρωποι περνούν τη νόσο ήπια ή χωρίς να εμφανίσουν το παραμικρό σύμπτωμα γιατί ακριβώς αμύνονται με επάρκεια. Εξάλλου οι εξαιρέσεις δεν αποτελούν τον κανόνα και το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι κάθε νόσημα (ακόμη και το απλό κρυολόγημα) ενδέχεται να έχει μοιραία έκβαση σε ορισμένους ασθενείς.
3.   Υμνούν τις μεθόδους αντιμετώπισης που έλαβε η κυβέρνηση της  Κίνας για τον ιό, προπαγανδίζουν την υγειονομική κινεζοποίηση, ισχυρίζονται ότι η Κίνα έσωσε χιλιάδες ασθενείς από βέβαιο θάνατο. Αποσιωπούν ωστόσο το γεγονός ότι οι επιτυχημένες  κινεζικές μέθοδοι προάσπισης της υγείας των πολιτών έχουν οδηγήσει τον κινέζο πολίτη να έχει χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης συγκριτικά με πολίτες χωρών αντίστοιχων τεχνολογικών επιτευγμάτων, παρά το καλό επίπεδο των δημόσιων νοσοκομείων τους.  
4.  Προβάλλουν τη νόσηση από covid ως αποτέλεσμα αμιγώς μηχανικών παραμέτρων δηλαδή απόστασης από ασθενείς και εστίες αυξημένης συγκέντρωσης ιών. Αποσιωπούν το γεγονός ότι η προσβολή από οποιονδήποτε λοιμώδη παράγοντα είναι εξατομικευμένο και σύνθετο φαινόμενο στο οποίο η καλή φυσική κατάσταση, η άριστη ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων και η θετική ψυχολογία έχουν σοβαρότατο ρόλο.
5.  Αντιμετωπίζουν τη συνδεόμενη με τον ιό οικονομική κρίση ως ένα αποκλειστικώς οικονομικό φαινόμενο αποσιωπώντας τις έρευνες που συνδέουν την φτωχοποίηση με τη νοσηρότητα και την  πτώση του προσδόκιμου επιβίωσης.
Eξάλλου όπως εύλογα παρατηρούν ορισμένοι πολίτες που αρέσκονται να μελετούν στατιστικά δεδομένα https://data.worldbank.org/, το χάσμα στο προσδόκιμο επιβίωσης που χωρίζει την πλουσιότερη χώρα του κόσμου το Κατάρ από τη Σομαλία είναι 23 χρόνια. 
  Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά


24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770


E mail: amoschovaki@yahoo.gr


Οι ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για ειδικά θέματα Παθολογίας και ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.