11/6/20

ΥΨΗΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΣ

Υψηλός σίδηρος και ίκτερος με κίτρινη χρώση επιπεφυκότων, λόγω αιμοχρωμάτωσης
Από το προσωπικό μου ιατρικό αρχείο
O σίδηρος είναι βασικό στοιχείο της λειτουργίας των κυττάρων του οργανισμού. Ο κύριος ρόλος του είναι να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς ως συστατικό της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στο μυϊκό ιστό, η μυοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη πλούσια σε σίδηρο.

Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο πολλών ενζύμων, που μετέχουν στο μεταβολισμό. Χωρίς σίδηρο, τα κύτταρα δεν θα μπορούσαν να μεταφέρουν ηλεκτρόνια και να μεταβολίσουν ενέργεια.

Σίδηρος μπορεί να εισαχθεί στο σώμα με την τροφή, με φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής και με μεταγγίσεις. Η βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου επηρεάζεται από το είδος της τροφής, με το σίδηρο της αίμης (π.χ. κόκκινο κρέας) να απορροφάται πιο εύκολα. Η απορρόφηση του σιδήρου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Η απορρόφηση σιδήρου λαμβάνει χώρα στο λεπτό έντερο. Η διαδικασία διευκολύνεται από το όξινο περιεχόμενο του στομάχου, που κρατά το σίδηρο διαλυμένο. Μόλις εισέλθει στο εντερικό κύτταρο, ο σίδηρος αποθηκεύεται ως φεριτίνη ή αποδίδεται στο αίμα, όπου συνδέεται με μια πρωτεΐνη μεταφοράς την τρανσφερίνη.

Πολλοί ιστοί του σώματος προσλαμβάνουν το σύμπλοκο τρανσφερίνης σιδήρου και επεξεργάζονται έτσι τον διαθέσιμο σίδηρο. Ο μυελός των οστών είναι πλούσιος σε υποδοχείς και υπό φυσιολογικές συνθήκες, κάτω από την επίδραση της ερυθροποιητίνης προσλαμβάνει σίδηρο, παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια πλούσια σε αιμοσφαιρίνη, τα οποία απελευθερώνει στο αίμα. Το ώριμο ερυθρό αιμοσφαίριο έχει δισκοειδές σχήμα, είναι απύρηνο, είναι εξαιρετικά ευκίνητο ώστε να διασχίζει με εξαιρετική επιτυχία την μικροκυκλοφορία. Στη συνέχεια το γερασμένο ερυθρό αιμοσφαίριο καταστρέφεται στο δικτυοενδοθηλιακό σύστημα και ιδιαίτερα στο σπλήνα. Ο απελευθερούμενος σίδηρος συνδέεται με την κυκλοφορούσα τρανσφερίνη και επανακυκλοφορεί στο αίμα (ανακύκλωση σιδήρου).

Τα κύρια νοσήματα και καταστάσεις, που προκαλούν αύξηση του σιδήρου του σώματος, προκαλούν αυξήσεις είτε λόγω αυξημένης πρόσληψης, είτε λόγω κακής διάθεσης είτε λόγω καταστροφής ιστών με πλούσιες αποθήκες. Στην υπερφόρτωση με σίδηρο (π.χ. αιμοχρωμάτωση, ηπατικά νοσήματα) δημιουργείται εναπόθεση σιδήρου σε ιστούς και δυσλειτουργία του οργάνου, ανάλογα με τον ιστό εναπόθεσης. Σε περιπτώσεις αναιμίας λόγω ανεπαρκούς ερυθροποίησης (π.χ. σιδηροβλαστική αναιμία), η απορρόφηση διαιτητικού σιδήρου αυξάνεται.

Σε καταστροφή ιστών καταστρέφονται λόγω υποκείμενης νόσου όργανα πλούσια σε σιδηραποθήκες και ο σίδηρος απελευθερώνεται στο αίμα (π.χ. οξεία και χρόνια ηπατίτιδα). Σε χρόνιες αιμολυτικές αναιμίες, ο σίδηρος μπορεί να αυξηθεί λόγω αυξημένης ανακύκλωσής του.

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία στη σωστή διαφορική διάγνωση και θεραπεία του αυξημένου σιδήρου.



Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

7/25/20

Χλαμύδια: Τι είναι και γιατί τα αθεράπευτα χλαμύδια είναι επικίνδυνα


Τα χλαμύδια είναι λοιμογόνοι μικροοργανισμοί, αρκετά διαδεδομένοι, που προκαλούν τρία είδη νοσημάτων στον άνθρωπο:
·       Λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος που μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνοής και μολυσμένα αντικείμενα πασχόντων ανθρώπων και προκαλείται κύρια από το chlamydia pneumoniae.
·       Λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος που μεταδίδεται από προσβεβλημένα πτηνά (π.χ. παπαγάλους, περιστέρια, πάπιες, κοτόπουλα κλπ.), μέσω της αναπνοής και σπανιότερα με τσίμπημα και οφείλεται στο χλαμύδιο psittaci.
·       Αφροδίσια, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που προκαλούνται κύρια από το chlamydia trachomatis
Οι πιο συχνές χλαμυδιακές λοιμώξεις αλλά και τα πιο συχνά περιστατικά αθεράπευτων ή υποτροπιαζόντων χλαμυδίων αφορούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα χλαμύδια με κύριο εκπρόσωπο τα chlamydia trachomatis. Οι περισσότεροι προσβεβλημένοι ασθενείς  δεν έχουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα, εάν υπάρχουν, εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 1 και 3 εβδομάδων μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία με μολυσμένο άτομο ενώ ενίοτε αναπτύσσονται  πολλούς μήνες αργότερα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν στον άνδρα έκκριση από την ουρήθρα, συχνά λευκωπή ή βλεννώδη, τσούξιμο ή φαγούρα στην ουρήθρα. Στην γυναίκα προκαλείται υπερβολική έκκριση υγρών από τον κόλπο, τσούξιμο ή φαγούρα. Επί πρωκτικής συνουσίας και μόλυνσης πρωκτού αναπτύσσεται πρωκτίτιδα, με έκκριμα από το ορθό, διαταραχές κενώσεων, ευαισθησία, ενίοτε αιμορραγία. Το σύνδρομο Reiter, είναι ένα σπάνιο σύνδρομο, που αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδράσει ανώμαλα, με αποτέλεσμα την γενικευμένη προσβολή του οργανισμού με επιπεφυκίτιδα, αρθρίτιδα, ουρηθρίτιδα-τραχηλίτιδα, εκτεταμένες βλεννογονοδερματικές βλάβες. Συμπτώματα από το γεννητικό σύστημα συχνά δεν υπάρχουν.
Ένα ερώτημα που θέτουν συχνά οι πολίτες στις μηχανές αναζήτησης είναι γιατί έχω αθεράπευτα χλαμύδια και πόσο σοβαρό είναι αυτό το πρόβλημα;
Τα χλαμύδια πρέπει να εκριζώνονται διότι η φλεγμονή που δεν εκριζώνεται μπορεί να επεκταθεί σε εσωτερικά όργανα με σοβαρές επιπλοκές (π.χ. φλεγμονές καρδιακών βαλβίδων). Επιπρόσθετα τα αθεράπευτα χλαμύδια αποτελούν βασικά αίτια στειρότητας, υπογονιμότητας, καταστροφής των γυναικείων σαλπίγγων, έκτοπης κύησης και επιπλοκών από το ουροποιητικό σύστημα σε βάθος χρόνου. Αρκετά άτομα θα είχαν αποφύγει υψηλού κόστους θεραπείες στειρότητας, εάν είχαν διερευνηθεί και θεραπευτεί σωστά για χλαμύδια έγκαιρα, μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Τα αίτια των αθεράπευτων χλαμυδίων είναι πολλά και μόνο η σωστή και ενδελεχής ιατρική διερεύνηση μπορεί να αποκαταστήσει μετά από την ενδεικνυόμενη ιατρική θεραπεία το πρόβλημα.
Τα πιο συνήθη αίτια είναι:
1.   Κακή επιλογή αντιβιοτικών
2.   Παράλειψη θεραπείας σεξουαλικού συντρόφου
3.   Υποκείμενα αίτια που μειώνουν την αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος όπως διαβήτης
4.   Συνεχείς επαναμολύνσεις λόγω κακής σεξουαλικής υγιεινής ή κακής επιλογής σεξουαλικών συντρόφων
5.   Αλλοιωμένη φυσιολογική χλωρίδα σώματος
6.   Υποτίμηση του προβλήματος από τον ασθενή λόγω έλλειψης συμπτωμάτων
7.   Ελλιπής πρόσβαση σε θεραπείες λόγω ακραίας φτώχειας.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
Οι ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας και ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.

7/17/20

ΤΟ ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΕSCHERICHIA COLI ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΑΙΤΙΟ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

To κολοβακτηρίδιο στο μικροσκόπιο
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη, τον νεφρό. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να έχουν συμπτώματα με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό, δέκατα, ναυτία, κοιλιακό πόνο, εμετό ( συμπτωματικές ουρολοιμώξεις ) ενδέχεται όμως να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις). Διαιρούνται σε ενδονοσοκομειακές όταν έχουν σχέση με ιατρικώς προκαλούμενους καθετηριασμούς και σε εξωνοσοκομειακές όταν δεν έχουν σχέση με ιατρικούς χειρισμούς. Οι συμπτωματικές και ασυμπτωματικές εξωνοσοκομειακές ουρολοιμώξεις είναι συνήθεις σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και σπάνιες σε άνδρες κάτω των 50 ετών. Σύμφωνα με ορισμένες ιατρικές μελέτες, οι λοιμώξεις αυτές εμφανίζονται στο 1-3% των μαθητριών και παρουσιάζουν σημαντική άνοδο της συχνότητας με την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας στην εφηβεία. Σε ηλικιωμένους ασθενείς η ύπαρξη μικροοργανισμών στα ούρα χωρίς συμπτώματα, είναι σε αρκετές περιπτώσεις ένα καλοήθες εύρημα, που δεν οφείλεται σε παθολογική προσβολή του ουροποιητικού από τα λοιμώδη αυτά αίτια.
Η Escherichia coli προκαλεί το 80% περίπου των οξέων λοιμώξεων σε ασθενείς χωρίς καθετήρες, ουρολογικές ανωμαλίες και λίθους. Η απλή κυστίτιδα από το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli είναι συνήθης λοίμωξη του ουροποιητικού σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ο staphylococcus saprophyticus προκαλεί επίσης αρκετές ουρολοιμώξεις σε νεαρές γυναίκες. Άλλα μικρόβια όπως ο proteus, klebsiella, enterobacter, serratia, s aureus, εντερόκοκκοι ευθύνονται για μικρότερα ποσοστά ανεπίπλεκτων ουρολοιμώξεων. Ο ρόλος τους καθίσταται πιο σημαντικός σε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, σε λίθους νεφρών, σε αποφράξεις ουροποιητικού, σε περιπτώσεις ιατρικών χειρισμών όπως καθετηριασμών της ουροδόχου κύστης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα όπως τα Chlamydia trachomatis, η neisseria gonorrhoeae, ο ιός του έρπητα έχουν κυρίαρχο ρόλο.
Παράγοντες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη ουρολοιμώξεων είναι η κατάχρηση αντιβιοτικών, η χρήση τοπικών αντισυλληπτικών όπως σπερματοκτόνων και διαφραγμάτων, οι κακές συνθήκες σεξουαλικής ή ατομικής υγιεινής που εκθέτουν τον κόλπο και την ουρήθρα άμεσα σε μικρόβια από τον πρωκτό, η κύηση, οι λίθοι, ουρολογικές παθήσεις όπως όγκοι, περιπτώσεις κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης, στένωση του ουροποιητικού, η υπερτροφία προστάτη, οι παθήσεις του νωτιαίου μυελού, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης, γενετικές προδιαθέσεις, ιατρικοί χειρισμοί, η καταστολή του ανοσοποιητικού.
Η διάγνωση των ουρολοιμώξεων γίνεται με ειδικές εξετάσεις ούρων.
Eίναι πολύ σημαντικό να έχει προηγηθεί σωστός καθαρισμός της περιοχής και των χεριών και να έχει γίνει ορθή συλλογή ούρων. Τα ούρα πρέπει να έχουν συλλεγεί σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο. Το άτομο πρέπει να αρχίσει να ουρεί πρώτα στην τουαλέτα και στην συνέχεια, ενώ ουρεί να συλλεγεί μέρος από τα ούρα στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο, το οποίο παρεμβάλλεται ακριβώς στην θέση της τροχιάς του ούρου, χωρίς να διακοπεί η ούρηση και πριν ολοκληρωθεί. Το δείγμα πρέπει να αποσταλεί άμεσα προς εξέταση.
Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τις ουρολοιμώξεις.Αποτελεσματική θεραπεία δεν σημαίνει μόνο υποχώρηση της συμπτωματολογίας, αλλά πλήρης αποκατάσταση των διαταραχών από τα ούρα. Η κακή θεραπεία και οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική βλάβη ή θάνατο. Ο εντοπισμός τυχόν συνυπάρχουσας αιτίας που έδρασε προδιαθεσικώς, είναι επιβαλλόμενος τόσο για την πρόληψη υποτροπών όσο και για την πρόληψη γενικότερων παθολογικών διαταραχών που σχετίζονται με την υποκείμενη βλάβη. Για παράδειγμα, όταν η υποκείμενη αιτία μιας ουρολοίμωξης είναι ο διαβήτης, η άριστη θεραπεία της περιλαμβάνει τόσο την εκρίζωση της λοίμωξης αυτής καθαυτής, όσο και την αποκατάσταση της εμμένουσας υπεργλυκαιμίας, που εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές και σε άλλα όργανα, όπως στην καρδιά, στο νευρικό σύστημα, στα αγγεία.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική ΠαθολόγοςΦραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
E mail:amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου προς συμπληρωματική πληροφόρηση:http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

6/15/20

Πανελλήνιες εξετάσεις και αϋπνία πρόληψη αντιμετώπιση


Κατά την δοκιμασία των πανελληνίων εξετάσεων η πίεση για μέγιστη απόδοση δημιουργεί έντονο άγχος στους υποψηφίους με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαταραχών ύπνου που με τη σειρά τους επιδεινώνουν την ψυχική φόρτιση του υποψηφίου κινδυνεύοντας να πυροδοτήσουν φαύλους κύκλους αρνητικής ανατροφοδότησης της απόδοσης. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Ο ποσοτικά και ποιοτικά επαρκής ύπνος συντελεί στην ομαλοποίηση της έκκρισης σεροτονίνης και ενδορφινών που εφοδιάζουν τον υποψήφιο με υψηλά επίπεδα ενέργειας, γίνεται εμπέδωση της γνώσης, ομαλοποιείται το σύνολο των βιοχημικών κύκλων του σώματος, βελτιστοποιείται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο ενδογενής βηματοδότης του ύπνου, ρυθμίζει το κυκλικό φαινόμενο  «ύπνος – αφύπνιση – εγρήγορση» με περιοδικό τρόπο. Το κυκλικό αυτό φαινόμενο  ρυθμίζεται υπό την επήρεια του φωτός και  χημικών ουσιών με κύριο εκπρόσωπο τη μελατονίνη. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ.
Η αϋπνία είναι συχνό πρόβλημα που μειώνει την πνευματική ετοιμότητα του υποψηφίου και μπορεί να εμφανιστεί είτε με τη μορφή της δυσχέρειας κατά την επέλευση του ύπνου, είτε με την μορφή των συχνών αφυπνίσεων κατά την νύχτα, είτε με την μορφή της πολύ πρωινής αφύπνισης, είτε με την μορφή του μη ικανοποιητικού ύπνου.
Μέτρα βελτιστοποίησης του ύπνου σας:
·        Περπατήστε και ασκηθείτε επί μισή ώρα τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο. Η δραστηριότητα βοηθά την επέλευση του ύπνου, όταν δεν επιτελείται αμέσως προ του ύπνου.
·        Συνιστάται άπλετη έκθεση σε φυσικό φως κατά την διάρκεια του πρωινού. Το φυσικό φως κατά το πρωινό ομαλοποιεί τη σεροτονίνη και τη μελατονίνη στο αίμα, ουσίες απαραίτητες για απολαυστικό ύπνο. Τοποθετήστε το γραφείο σας με ανατολικό προσανατολισμό κοντά σε παράθυρο και προτιμήστε γραφεία εργασίας με ανατολικό προσανατολισμό.
·        Μην κοιμάστε περισσότερο από 30 λεπτά κατά την διάρκεια της ημέρας
·        Αποφύγετε την κατάχρηση καφεΐνης, αλκοόλ, ποτών τύπου cola και το κάπνισμα. Οπωσδήποτε μην καταναλώνετε τις ουσίες αυτές μετά το μεσημέρι. 
·        Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και τα ποτά κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου.
·        Περιορίστε την πρόσληψη υγρών επί μία ώρα προ ύπνου. Η γεμάτη ουροδόχος κύστη ενδέχεται να σας προκαλέσει δυσάρεστη αφύπνιση.
·        Αποσύρετε τις πηγές θορύβου ή φωτός από το υπνοδωμάτιο.
·        Να κοιμάστε ικανοποιητικά, όσο γίνεται χωρίς ξυπνητήρι. Να κοιμάστε  και να ξυπνάτε την ίδια περίπου ώρα κάθε ημέρα. Η λειτουργία του βηματοδότη του ύπνου βελτιστοποιείται με το σταθερό ωράριο ύπνου.
·        Είναι σημαντικό πριν τον ύπνο για δύο τρεις ώρες να ακολουθείτε συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου που θα βοηθήσει το σώμα να αντλήσει το μέγιστο όφελος από τον ύπνο. Συγκεκριμένα, μην παρακολουθείτε τηλεόραση κατά τις ώρες αυτές αποφύγετε την τηλεόραση, τους υπολογιστές, τα βιντεοπαιχνίδια, τα smartphones ή άλλες οθόνες λίγο πριν τον ύπνο και μην υποβάλλετε τον οργανισμό σας σε πνευματική ή σωματική εργασία. Ιδανικά προσπαθήστε να εξασκήσετε μία χαλαρωτική δραστηριότητα που σας αποσπά από τα θέματα της καθημερινότητας και δεν προϋποθέτει αυξημένη προσοχή ή εγρήγορση (για παράδειγμα ένα χαλαρωτικό ανάγνωσμα). 
·                 Φροντίστε για την άριστη ποιότητα στρώματος και μαξιλαριών.  
 Αρκετοί υποψήφιοι και γονείς ρωτούν για βοτανικά αφεψήματα που μπορούν να χαλαρώσουν τους υποψηφίους. Εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις όπως για παράδειγμα επικίνδυνες αλλεργίες αφεψήματα με χαλαρωτική δράση προ ύπνου είναι το χαμομήλι, η λεβάντα, το μελισσόχορτο, το τήλιο.  Πρέπει να λαμβάνονται χλιαρά σε χαλαρωτικό περιβάλλον με λίγο μέλι εβδομήντα λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα της κατάκλισης. Κατά την χρήση των βοτάνων, επιλέξτε βότανα υψηλής ποιότητας και ακολουθήστε τις οδηγίες παρασκευής της εταιρείας τυποποίησης.
Καλή επιτυχία με υγεία!

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα παθολογίας:

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ COVID19

6/8/20

Νέος κορονοϊός covid 2019 αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας κατά τις οικογενειακές συναντήσεις



Ο ιός COVID 2019 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή, το βήχα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ήπια ασθένεια που προσομοιάζει με το απλό κρυολόγημα. Αρκετοί ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, καρδιακή βλάβη αναπνευστική ανεπάρκεια. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν κατεξοχήν ομάδα υψηλού κινδύνου για τέτοιου τύπου σοβαρές επιπλοκές. Πληθώρα μέτρων με απολυμάνσεις, lock down, απαγόρευση συναθροίσεων ελήφθησαν σε πολλά μέρη του κόσμου.
Είναι γεγονός ότι η απόλυτη προφύλαξη από τον covid 19 παρέχεται μόνο από την απόλυτη απομόνωση  όταν μιλάμε για απόλυτη αποτροπή έκθεσης στον ιό.  Ωστόσο η ελληνική κοινωνία έχει ως βασικό άξονα την δια δραστική επικοινωνία των γενεών. Αρκετοί ηλικιωμένοι αποδίδουν το γεγονός ότι κατάφεραν να γίνουν ηλικιωμένοι στην ολόπλευρη επικοινωνία με τον εξωτερικό κόσμο και στην ψυχοσωματική αλληλεπίδραση με παιδιά και εγγόνια. Πολλές φορές γυρίζουν την πλάτη στο virtual περιβάλλον και στις διά οθόνης επαφές, αρνούμενοι να κλειστούν σε αποστειρωμένα δωμάτια, να βάλουν φίμωτρα, να μην αγκαλιάζουν τους οικείους τους ή να χρησιμοποιούν μεζούρες για να εμποδίσουν παιδιά και  εγγόνια να τους πλησιάσουν. Στην κλινική ιατρική πράξη πολλοί ηλικιωμένοι ρωτούν: Με δεδομένες τις συνθήκες παραδοσιακής αλληλεπίδρασης με μέλη της οικογένειάς μου που αποτελούν απόλυτη επιλογή μου και αρνούμαι να αλλάξω, με δεδομένο ότι θα φιλοξενώ και θα υποδέχομαι τα παιδιά μου πρόσωπο με πρόσωπο, πώς μπορώ να  μειώσω την πιθανότητα να νοσήσω από covid 19 κατά τις οικογενειακές επισκέψεις; Στο άρθρο αυτό εκτίθενται μέτρα που μειώνουν την έκθεση covid 19 για αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας.
·        Να αερίζετε με επάρκεια κοινόχρηστους χώρους. Να επιμένετε στη σωστή και συχνή πλύση των χεριών για εσάς και τους επισκέπτες σας δίνοντας το καλό παράδειγμα.
·        Βάζετε θερμόμετρο και ρωτάτε για συμπτώματα τους οικείους σας. Αναβάλλετε τις οικογενειακές επισκέψεις όταν υπάρχουν δέκατα ή αδιαθεσίες. Παρά το γεγονός ότι ο  covid 19 μεταδίδεται και από φορείς χωρίς συμπτώματα, η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι μέσω βήχα ή αναπνοής από ασθενείς με υψηλό βαθμό πολλαπλασιασμού του ιού στο σώμα, δείκτης του οποίου είναι τα εμφανή συμπτώματα.
·        Κλειδώνετε τα υπνοδωμάτιά σας όταν υποδέχεστε παιδιά και εγγόνια. Με την κίνηση αυτή κρατάτε τα υπνοδωμάτιά σας όπου διαμένετε κατά τη μισή σχεδόν ζωή σας ελεύθερα ιών και μικροβίων.
·        Στα οικογενειακά σας γεύματα να έχετε ξεχωριστά σερβίτσια και πετσέτες και να μην τρώτε από κοινό πιάτο. Σερβίρετε τη σαλάτα χωριστά στον καθένα στο πιάτο του.
·        Κατά την φιλοξενία των οικείων σας δώστε τους ατομικές πετσέτες και ζητήστε τους να έχουν τις ατομικές τους οδοντόβουρτσες στο δικό τους δωμάτιο και όχι στο κοινόχρηστο μπάνιο. Να έχετε υπόψιν σας ότι ο ιός covid 19 δεν μπορεί να ζήσει πολύ  έξω από το ανθρώπινο σώμα. Η βιωσιμότητά του είναι χαμηλή στον αέρα αλλά σε ορισμένες συνήθεις επιφάνειες του σπιτιού  ενδέχεται περιστασιακά να παραμείνει επί εβδομάδα. Μην συγυρίζετε τα δωμάτια παιδιών και εγγονιών, αφήστε να εξυπηρετηθούν μόνα τους. Όταν αποχωρήσουν μετά από ολιγοήμερες διακοπές ή επισκέψεις καθαρίστε τα δωμάτιά τους και πλύντε σεντόνια και ρουχισμό, όχι άμεσα, αλλά μετά την πάροδο πέντε  και ιδανικά μετά την πάροδο επτά ημερών, οπότε το φορτίο του ιού θα έχει πρακτικά μηδενιστεί με φυσικό τρόπο λόγω της έκθεσης του ιού στις αντίξοες για αυτόν συνθήκες της ατμόσφαιρας.
·        Φροντίστε για την καλή φυσική σας κατάσταση με συστηματική άσκηση και σωστό πρόγραμμα διατροφής που να συνάδει με τα χρόνια νοσήματα από τα οποία πάσχετε. Προγραμματίστε την ιατρική σας εξέταση και φροντίστε για την άριστη ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων σας. Ακολουθήστε πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος εάν καπνίζετε. Σύμφωνα με έρευνες η επάρκεια βιταμίνης D συντελεί στη σωστή πρόληψη. Η βιταμίνη D συντίθεται στο σώμα κατά την έκθεσή του στο ηλιακό φως. Να περπατάτε, αποφεύγοντας το μεσημεριανό ήλιο, υπό το φως του ήλιου τουλάχιστον επί τριάντα λεπτά ημερησίως.  
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Ειδική Παθολόγος



Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά





24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770





E mail: amoschovaki@yahoo.gr





Οι ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για ειδικά θέματα Παθολογίας και ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.


6/1/20

ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ "ΚΟΛΛΑΕΙ"

Το Ε. coli αποτελεί gram αρνητικό βακτηρίδιο, που περιλαμβάνει πολυάριθμα στελέχη.

Τα στελέχη αυτά διαιρούνται αδρώς σε δύο κατηγορίες:

Α. ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΓΕΝΙΚΩΣ ΑΝΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Αρκετά στελέχη Ε. coli ευρίσκονται φυσιολογικά στα κόπρανα φυσιολογικών ατόμων, χωρίς να επιφέρουν προβλήματα στο έντερο. Το έντερο διαθέτει φυσιολογικούς μηχανισμούς που του επιτρέπουν να συμβιώνει ομαλά με μικρόβια που φυσιολογικώς το αποικίζουν. Οι εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα με τα ένζυμα και τους ανοσολογικούς παράγοντες, η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, αποτελούν σημαντικά στοιχεία του τοπικού αμυντικού συστήματος.

Ορισμένα στελέχη Ε. coli του εντέρου είναι αθώα, συμβιώνουν με τον οργανισμό και προσφέρουν οφέλη, προστατεύοντάς τον από παθογόνους μικροοργανισμούς, που εισέρχονται στο σώμα μέσω των τροφών. Αυτά τα στελέχη αποκαλούνται αθώα συμβιωτικά στελέχη Ε. coli. Παρόλα αυτά, εάν ο οργανισμός παρουσιάσει πτώση της αμυντικής του ικανότητας, λόγω χρόνιου νοσήματος που επιδρά δυσμενώς στο ανοσοποιητικό, τα αθώα συμβιωτικά στελέχη Ε. coli που ανευρίσκονται υπό φυσιολογικές συνθήκες στο έντερο, ενδέχεται να καταστούν παθογόνα και να προκαλέσουν νόσο στο έντερο ή σε άλλες θέσεις. Η μετατροπή απλών συμβιωτικών στελεχών σε παθογόνα για το έντερο και τον οργανισμό στελέχη, μπορεί επίσης να προκύψει λόγω εμπλοκής άλλου επιβαρυντικού παράγοντα εκτός του ανοσοποιητικού. Έτσι, για παράδειγμα, ξένα σώματα όπως ουροκαθετήρες, τοπικές ανωμαλίες όπως απόφραξη ουροποιητικού και χοληφόρων, αύξηση της ποσότητας των μικροβίων (π.χ. λόγω φλεγμονής του περιτοναίου), ενδέχεται να μετατρέψουν σε παθογόνα, τα ωφέλιμα συμβιωτικά στελέχη Ε. coli.

Φυσιολογικώς ευρισκόμενα στο έντερο στελέχη Ε. coli είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες παθογόνα, όταν αποικίσουν περιοχές του οργανισμού που φυσιολογικώς δεν ευρίσκονται (π.χ. κόλπος, ούρα, αναπνευστικό). Τα στελέχη αυτά ονομάζονται εξωεντερικά παθογόνα στελέχη, δότι ενώ δεν είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες παθογόνα για το έντερο, είναι παθογόνα για τους ανθρώπινους ιστούς εκτός εντέρου. Το ουροποιητικό σύστημα και η ουροφόρος οδός είναι η συνηθέστερη εστία προσβολής, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων και προστατίτιδων. Τα συμπτώματα είναι τσούξιμο, συχνουρία, κοιλιακός πόνος. Ο πυρετός και ο πόνος στη μέση είναι σημείο σοβαρότερης φλεγμονής. Σοβαρά αποστήματα, νεφρική ανεπάρκεια, σήψη αποτελούν επιπλοκές των λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Παρά το γεγονός ότι το ουροποιητικό είναι η συνηθέστερη εξωεντερική θέση προσβολής των εξωεντερικών παθογόνων, τα παθογόνα αυτά μπορούν να προσβάλλουν οποιοδήποτε ιστό του σώματος στον οποίο εγκαθίστανται, να κατακλύσουν το αίμα και να προκαλέσουν θανατηφόρες επιπλοκές. Κοιλιακές – πυελικές λοιμώξεις, πνευμονία, μηνιγγίτιδα, μυοσκελετικές λοιμώξεις, ενδοκαρδίτιδα, φλεγμονές ανευρυσμάτων, απόστημα εγκεφάλου είναι ορισμένες μόνο από τις λοιμώξεις που προκαλούν.

Κατά την ιατρική αντιμετώπιση των λοιμώξεων από Ε. coli που ευρίσκεται υπό φυσιολογικές συνθήκες στο έντερο, δεν είναι σημαντική μόνο η εκρίζωση του παθογόνου με την χορήγηση σωστής αντιβιοτικής αγωγής, αλλά και η εκρίζωση των παραγόντων, που οδήγησαν είτε στη μετανάστευση του μικροβίου από την φυσιολογική του θέση (το έντερο) σε παθολογική θέση (την εστία της φλεγμονής) είτε μετέτρεψαν σε παθογόνα αθώα συμβιωτικά στελέχη. Η σωστή εκρίζωση των υποκείμενων παραγόντων είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση σοβαρών λοιμώξεων ή υποτροπών απλών λοιμώξεων (π.χ. υποτροπιάζουσας κυστίτιδας από κολοβακτηρίδιο).

Β. ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΓΕΝΙΚΩΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΞΩΓΕΝΩΣ

Τα εντερικά παθογόνα στελέχη της Ε. coli, προκαλούν νόσο του εντέρου, σπάνια απαντώνται στην φυσιολογική εντερική χλωρίδα και δεν είναι μέλη της. Εισέρχονται στο έντερο μέσω της κοπρανοστοματικής οδού, κυρίως με μολυσμένα τρόφιμα ή νερό και εντοπίζονται με ειδικές εξετάσεις κοπράνων και αίματος. Υπάρχουν τουλάχιστον έξι παθογόνοι τύποι Ε. coli.

Στην κλινική πράξη ιδιαίτερα σημαντικές είναι η εντεροτοξινογόνος Ε. coli (enterotoxigenic Ε. coli-ETEC) που αποτελεί σημαντικό αίτιo της απλής διάρροιας των ταξιδιωτών, η εντεροδιηθητική Ε. coli (entero invasive Ε. coli -EIEC) που προκαλεί αιματηρή διάρροια και δυσεντερία και η (enterohemorrhagic Ε. coli-EHEC), που προκαλεί συχνότερα αιμορραγική κολίτιδα και σοβαρές επιπλοκές με αιμορραγικό ουραιμικό σύνδρομο και θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα. Το αιμορραγικό αιμολυτικό σύνδρομο και η θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα προκαλούνται από την τοξική δράση του μικροβίου στην κυκλοφορία και χαρακτηρίζονται από λύση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και αναιμία. Στο αιμορραγικό αιμολυτικό σύνδρομο, η κατάσταση εξελίσσεται σε νεφρική ανεπάρκεια, ενώ στην θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα προεξάρχει η θρομβοπενία. Νευρολογικά συμπτώματα, με πονοκέφαλο, υπνηλία, σπασμούς, παραλύσεις, κώμα και αφυδάτωση επιδεινώνουν την πρόγνωση.

Καταγεγραμμένες θανατηφόρες επιδημίες από εντεροαιμορραγικά στελέχη, έχουν προκληθεί κατά το καλοκαίρι 2011 στην Γερμανία και κατά το παρελθόν στις ΗΠΑ από κατανάλωση ατελώς μαγειρευμένων hamburger και μη παστεριωμένου χυμού μήλου.

Τα οικόσιτα μηρυκαστικά, ιδίως βοοειδή και μικρά μοσχάρια αποτελούν βασική δεξαμενή του εντεροπαθογόνου. Η χρησιμοποίηση φυσικού λιπάσματος από μολυσμένη κοπριά, μπορεί να μολύνει φυτικά τρόφιμα και νερό (π.χ. πατάτες, μαρούλια, αγγούρια, λάχανα, πεσμένα φρούτα). Σε ορισμένες περιπτώσεις μικρές ποσότητες από το εντεροαιμορραγικό στέλεχος αρκούν για τη μόλυνση (π.χ. νερό που καταπίνεται κατά την κολύμβηση, μετάδοση σε τρόφιμους ιδρυμάτων-βρεφονηπιακούς σταθμούς).

Κατά την ιατρική αξιολόγηση των λοιμώξεων από εντερικά παθογόνα, είναι σημαντικός ο εντοπισμός της πηγής της προσβολής.

E. COLI: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

Το e. coli διαθέτει εκπληκτικές ικανότητες ανάπτυξης αντοχής σε αντιβιοτικά και αυτό αποτελεί σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικό πρόβλημα, που απαιτεί ειδικό χειρισμό στην κλινική πράξη. Το είδος της αντοχής έχει σχέση με το είδος και την ποσότητα των αντιβιοτικών που έχουν χρησιμοποιηθεί από το άτομο, το είδος και την ποσότητα των αντιβιοτικών-χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που ευρίσκεται το άτομο και το είδος του κολοβακτηριδίου.

Χαρακτηριστική είναι η ανάπτυξη, σχετικώς πρόσφατα, με μεταφερόμενα πλασμίδια, γονιδίων που κωδικοποιούν β λακταμάσες ευρέους φάσματος (ESBL, Extended Spectrum b Lactamases) από τα κολοβακτηρίδια, που τα καθιστούν ανθεκτικά σε πενικιλλίνες, κεφαλοσπορίνες, αζτρεονάμη, αντοχή μεγαλύτερη σύμφωνα με ορισμένες μελέτες στην Ευρώπη συγκριτικά με τις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα αυτό της αντοχής περιλαμβάνει δυστυχώς όλα τα gram αρνητικά βακτηρίδια (π.χ. klebsiella, proteus κ.λπ.) που είναι συστατικά της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας των ανθρώπων και των ζώων και της χλωρίδας αρκετών χώρων όπως δημόσιων αποχωρητηρίων, νοσοκομείων, γηροκομείων, ιδρυμάτων. Συνδέεται με πολλούς παράγοντες (π.χ. κατάχρηση αντιβιοτικών από τον άνθρωπο και την σύγχρονη κτηνοτροφία, παρουσία πλούσιας αντιγονικής ποικιλότητας των εντερικών βακτηριδίων).

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

5/21/20

Ορθόδοξος εκκλησιασμός, θεία μετάληψη: Μεταδίδουν ασθένειες ή είναι μύθευμα;


Η υγεία  του πολίτη σήμερα απειλείται από πολλούς αόρατους εχθρούς όπως είναι ο covid 19, το  aids,  η στεφανιαία καρδιακή νόσος, τα καρκινώματα, η χρόνια πνευμονοπάθεια,  η κατάθλιψη. Η προσβολή από τα νοσήματα είναι εξατομικευμένο και σύνθετο φαινόμενο. Αυτό ισχύει κατεξοχήν στην περίπτωση των χρόνιων μη λοιμωδών πολυπαραγοντικών νοσημάτων. Ακόμη όμως και στην περίπτωση του covid 19 και άλλων λοιμωδών νοσημάτων όπου μηχανικοί παράγοντες έχουν ουσιαστικό ρόλο διότι το αίτιο είναι συγκεκριμένο (π.χ. ιός της γρίπης, μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, covid 19 κ.λπ.) η νόσος δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα έκθεσης στον ιό και απόστασης μολυσματικού φορτίου από τον ξενιστή αλλά και θέμα ανοσοποιητικού συστήματος η αντίδραση του οποίου εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων, γνωστών ή πιθανολογούμενων (π.χ. κάπνισμα, stress, φυσική κατάσταση, φαρμακευτική αγωγή υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων) και άγνωστων ή απροσπέλαστων από την επιστήμη παραγόντων, τουλάχιστον επί του παρόντος. Έτσι δύο άνθρωποι που εκτίθενται στο ίδιο μολυσματικό φορτίο covid 19 δεν νοσούν ομοιόμορφα ακόμη και εάν έχουν ταυτόσημους γνωστούς παράγοντες υψηλού κινδύνου!

Σήμερα στην εποχή του κορονοϊού, ελληνορθόδοξοι αναρωτώνται: Η παραδοσιακή τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων και η συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας συνδέονται με την επί γης νόσο και τον επί γης θάνατο με βάση τα δεδομένα της Ιατρικής επιστήμης;

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, αμιγώς επιστημονικώς, απαιτείται ικανό εύρος αξιόπιστων κλινικών ερευνών, που δεν υπάρχουνΟι αξιόπιστες κλινικές έρευνες χρειάζονται χρόνο και προϋποθέτουν σοβαρά μέτρα διασφάλισης της αντικειμενικότητας, υψηλές μη κατευθυνόμενες χρηματοδοτήσεις, σωστό σχεδιασμό, πληθώρα συμμετεχόντων ώστε να γίνει δυνατή η σύγκριση δεδομένων υγείας αμιγώς ορθόδοξων χριστιανών που τηρούν με επιμέλεια τα παραδοσιακά θρησκευτικά τους καθήκοντα και άθεων ή αλλόδοξων. 

Ορισμένα ερωτήματα  ελληνορθόδοξοι χριστιανοί υποβάλλουν συχνά: 

 Σύμφωνα με τα δεδομένα του Pew Research Center https://www.pewresearch.org/fact-tank που διενεργεί μελέτες θρησκευτικότητας και του https://www.worldometers.info/ που διενεργεί μελέτες προσδόκιμου επιβίωσης, οι πέντε χώρες της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη θρησκευτική συμμετοχή των πολιτών στην εκκλησιαστική ζωή και τα μυστήρια της Εκκλησίας (δεν συμπεριλήφθηκε Λουξεμβούργο Μάλτα Σλοβενία Κύπρος στην διερεύνηση του βαθμού της ενεργού συμμετοχής στα μυστήρια-εκκλησιαστικές συναθροίσεις), είναι η Ρουμανία με κυρίως ορθόδοξο χριστιανικό πληθυσμό και προσδόκιμο επιβίωσης τα 76.50 έτη, η Ιταλία με κυρίως καθολικό χριστιανικό πληθυσμό και προσδόκιμο επιβίωσης τα 84,01 έτη, η Ελλάδα με κυρίως ορθόδοξο χριστιανικό πληθυσμό και προσδόκιμο επιβίωσης τα 82,8 έτη, η Ιρλανδία με κυρίως καθολικό χριστιανικό πληθυσμό και προσδόκιμο επιβίωσης τα 82,81 έτη, η Πορτογαλία με κυρίως καθολικό χριστιανικό πληθυσμό και προσδόκιμο επιβίωσης τα    82.65 έτη. Στον αντίποδα οι πέντε πιο άθεες ή αποστασιοποιημένες από παραδοσιακές θρησκευτικές συναθροίσεις χώρες της Ευρωζώνης είναι η Φινλανδία με προσδόκιμο επιβίωσης τα 82,48 έτη, η Εσθονία με προσδόκιμο επιβίωσης τα 79,18 έτη, το Βέλγιο με προσδόκιμο επιβίωσης τα 82,17 έτη, η Λατβία με προσδόκιμο επιβίωσης τα 75,73 έτη, η Ολλανδία με προσδόκιμο επιβίωσης τα 82.78 έτη. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι ενθέρμως θρησκευόμενοι ρωμαιοκαθολικοί ορθόδοξοι ζουν κατά μέσο όρο 81,754 έτη ενώ οι άθεοι-μη συμμετέχοντες στις Εκκλησίες 80,48 έτη. Πως ερμηνεύεται αυτό για όσους στην Ελλάδα αξιώνουν την κατάργηση ή την ριζική τροποποίηση των ορθόδοξων  παραδόσεων στο όνομα της υγείας;

·       Εάν οι παραδοσιακές θρησκευτικές τελετές μετατρέπουν τους χριστιανούς σε υγειονομικές βόμβες, πώς ερμηνεύουν το γεγονός ότι η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία έχει επιβιώσει ως θεσμός στην Ελλάδα επί χιλιετηρίδες; Δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη του μέσου Έλληνα ο οποίος κατά την διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας του μαστίζονταν από ισχυρά λοιμώδη νοσήματα και συμμετείχε και σε σφοδρούς πολέμους που απαιτούσαν άριστη φυσική κατάσταση ότι οι ορθόδοξες εκκλησίες λόγω των ηθών τους είναι βρώμικες, οι ορθόδοξοι  κολλούν μικρόβια άρα πρέπει να αποφεύγονται; Εάν ο παραδοσιακός τρόπος του θρησκεύεσθαι της ορθοδοξίας οδηγεί στο σαρκικό θάνατο, γιατί οι Έλληνες δεν έχουν αποδεκατιστεί;

·       Στο παρελθόν είχαμε λοιμώδη νοσήματα με μεγάλη μολυσματικότητα και θνησιμότητα όπως ευλογιά φυματίωση ιλαρά. Οι Έλληνες αποστασιοποιήθηκαν από τον καθολικισμό.  Δεν μπορούσαν τουλάχιστον να επιλέξουν να ακολουθήσουν κάποιο λιγότερο μολυσματικό, πιο «καθαρό» χριστιανικό δόγμα; Γιατί διαδοχικές γενιές Ελλήνων εγκατέλειψαν το παραδοσιακό δωδεκάθεο για μία θρησκεία υγειονομική βόμβα;

·       Γιατί οι Έλληνες να μιμηθούν υγειονομικώς την άθεη Κίνα της οποίας οι πολίτες ζουν κατά μέσο όρο 77.47  χρόνια και να μην μιμηθεί η Κίνα την Ελλάδα της οποίας οι πολίτες ζουν κατά μέσο όρο 82,8 έτη;

·       Εάν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για την επίγεια ζωή και τον ενδιαφέρει μόνο η ψυχή του, εάν επιλέγει ως μόνο γιατρό του τον Ιησού Χριστό γιατί η πολιτεία τού επιβάλλει κοσμικούς γιατρούς που δεν θέλει, απαγορεύοντάς του παράλληλα να ζήσει κορυφαία γεγονότα της ορθοδοξίας που σώζουν την ψυχή του;

·       Εάν οι συναθροίσεις και η κατάργηση της κοινωνικής απόστασης αποτελούν πηγές νοσημάτων γιατί οι απόστολοι βάσισαν την διάδοση του ευαγγελίου στις συναθροίσεις χωρίς να αρρωστήσουν; Μήπως από μόνο του αυτό το γεγονός είναι ένα θαύμα; Και εάν αυτό το θαύμα της κατάργησης της κοινωνικής απόστασης και της εν Χριστώ κοινωνία της Ζωής είναι το θαύμα της Ορθοδοξίας, ποιοι είμαστε εμείς που πρέπει να το καταργήσουμε; Μήπως σατανικά πνεύματα θέλουν την κατάργηση αυτού ακριβώς του θαύματος;


Στο παρόν άρθρο εκτίθενται  ορισμένες από τις πιο σημαντικές έρευνες κατά την  τρέχουσα τετραετία που περιλαμβάνουν πάνω από 1000 συμμετέχοντες, δεν έχουν τύχει ευρείας δημοσιότητας και αφορούν τη σχέση υγείας και παραδοσιακών θρησκειών σε όλο τον κόσμο.

1.  Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry στις 6 Μαΐου 2020 (Ying Chen και συν.) και περιέλαβε 66 492 νοσοκόμες και 43 141 άνδρες επαγγελματίες που εργάζονταν στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ, η ενεργός συμμετοχή στις θρησκευτικές τελετές της εκκλησίας επί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συσχετίστηκε με 68% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ναρκωτικά, αλκοόλ και αυτοκτονίες στις γυναίκες και 33% χαμηλότερο κίνδυνο αντίστοιχα  στους άντρες. Η παρακολούθηση έγινε από το 1988 έως το 2014.

2.  Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One στις 16/12/2019 (Marilina Santero και συν.) διεξήχθη στην Λατινική Αμερική και περιέλαβε 7524 συμμετέχοντες, οι γυναίκες που συμμετέχουν σε θρησκευτικές δραστηριότητες πάνω από μία φορά ανά εβδομάδα είχαν 50% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου συγκριτικά με αυτές που δεν είχαν ανάλογη ενεργό συμμετοχή.

3.  Σύμφωνα με κοινωνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC PUBLIC HEALTH στις 28/08/2019 (Kim Nichols Dauner και συν.) και διερεύνησε τη σχέση της υγείας μητέρων (2826 γυναικών σε 20 διαφορετικές μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ επί εννέα έτη) με το επίπεδο της ένθερμης θρησκευτικότητας της κοινότητας και της συμμετοχής της σε θρησκευτικές εκδηλώσεις και εκκλησιαστικά δρώμενα  επί μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον, κάθε 1% αύξηση της θρησκευτικότητας της κοινότητας  αντιστοιχεί σε αύξηση 1,2% στις πιθανότητες καλής υγείας των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη.

4.          Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gerontology and Geriatric Medicine στις 10/05/2019 (Sofia Strinnholm και συν.) και περιέλαβε 1014 υπέργηρα άτομα (85 ετών και άνω) σε Σουηδία και Φινλανδία το αυξημένο θρησκευτικό συναίσθημα συνδεόταν με μείωση του αριθμού των καταθλιπτικών επεισοδίων σε υπέργηρες γυναίκες.

5.  Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA OPEN (Wanqing Wen και συν.) στις 09/07/2019 και περιέλαβε 85000 ανθρώπους χαμηλού οικονομικού εισοδήματος, οι ενθέρμως θρησκευόμενοι που συνηθίζουν να μετέχουν ενεργά στις καθιερωμένες θρησκευτικές τελετές της εκκλησίας τους (πάνω από μία φορά ανά εβδομάδα) είχαν 8% μείωση των θανάτων από όλες τις αιτίες.

6.  Σύμφωνα με μελέτη (ΗΠΑ -Health and Retirement Study-E Idler και συν.) που περιέλαβε 20.091 πολίτες ηλικίας 24-107 ετών  οι οποίοι διαχωρίστηκαν σε πέντε ηλικιακές ομάδες 24–49, 50–64, 65–74, 75–89, 90+ η ενεργός συμμετοχή στις θρησκευτικές τελετές και τα δρώμενα της εκκλησίας μειώνει την πιθανότητα θανάτου από κάθε αίτιο για όλες τις ηλικιακές ομάδες πλην της ομάδας 90+. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ΙΝΝΟVATION IN AGING στις 2/11/2018.

7.  Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Epidemiology (Ahrenfeldt και συν.) στις 24/08/2017 και περιέλαβε 23.864 ευρωπαίους πολίτες ηλικίας 50 ετών και άνω, η ενεργή συμμετοχή στα παραδοσιακά θρησκευτικά δρώμενα των Εκκλησιών συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, καρκινωμάτων.  Αντίθετα, η χλιαρή θρησκευτικότητα (μόνο προσευχή) συσχετίστηκε με υψηλότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής και υψηλής χοληστερόλης.

8.  Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One (ΗΠΑ, Ellen Idler και συν.) στις 20/12/2017 και περιέλαβε 18.370 ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω οι οποίοι μελετήθηκαν επί 10 έτη, οι πιστοί που συμμετείχαν συχνά στις καθιερωμένες θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις της Εκκλησίας τους (πάνω από μία φορά ανά εβδομάδα)  είχαν 40% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς σε σύγκριση με τους ανθρώπους που απείχαν από τη σχετική άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων.

9.  Σύμφωνα με έρευνα (NHANES III) που δημοσιεύτηκε στις 16/05/2017 στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One (Marino A. Bruce και συν.) και περιέλαβε ενήλικες ηλικίας 40-65 ετών με μέση διάρκεια παρακολούθησης 14,2 έτη, οι πιστοί (ενθέρμως θρησκευόμενοι) που πήγαιναν στην Εκκλησία τουλάχιστον μία φορά ανά εβδομάδα είχαν μείωση κατά 55% στον κίνδυνο θνησιμότητας συγκριτικά με αυτούς που δεν πήγαιναν στην Εκκλησία. 

10.              Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Intern Med. (Li Shanshan και συν.) στις 11/07/2017 και περιέλαβε 74.534 γυναίκες από μια μεγάλη μελέτη τη Nurses Health Study στις ΗΠΑ, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις καθιερωμένες θρησκευτικές τελετές της Εκκλησίας τους πάνω από μία φορά την εβδομάδα είχαν χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα από όλες τις αιτίες και ιδιαίτερα από καρκινώματα και καρδιοεγκεφαλικά επεισόδια. Οι γυναίκες που μελετήθηκαν ήταν νοσηλεύτριες δηλαδή ομάδα υψηλού κινδύνου για λοιμώδη νοσήματα και δεν έπασχαν κατά την ένταξή τους στη μελέτη από καρκίνο ή καρδιαγγειακά επεισόδια. Το διάστημα παρακολούθησής τους ήταν από το 1996-2002.

 

Περισσότερα στο https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

 

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106252770.


2/20/20

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΧΛΑΜΥΔΙΑ

Chlamydia trachomatis( μαύρο χρώμα) καθώς μολύνουν τα κύτταρα του ξενιστή
Tα χλαμύδια είναι λοιμογόνοι μικροοργανισμοί, αρκετά διαδεδομένοι, που προκαλούν τρία είδη νοσημάτων στον άνθρωπο.
1. Αφροδίσια, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα αφροδίσια νοσήματα που προκαλούνται από τα χλαμύδια, οφείλονται κύρια στο chlamydia trachomatis και αποτελούν πολύ συχνά αίτια αφροδίσιων στην Ελλάδα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν στον άνδρα έκκριση από την ουρήθρα, συχνά λευκωπή ή βλεννώδη, τσούξιμο ή φαγούρα στην ουρήθρα. Στην γυναίκα προκαλείται υπερβολική έκκριση υγρών από τον κόλπο, τσούξιμο ή φαγούρα. Η επέκταση της λοίμωξης στο ενδομήτριο, προκαλεί ενδομητρίτιδα, ενώ στις σάλπιγγες σαλπιγγίτιδα. Κοιλιακοί πόνοι, διαταραχές περιόδου έχουν συνδεθεί με σαλπιγγίτιδα και ενδομητρίτιδα. Επί πρωκτικής συνουσίας και μόλυνσης πρωκτού αναπτύσσεται πρωκτίτιδα, με έκκριμα από το ορθό, διαταραχές κενώσεων, ευαισθησία, ενίοτε αιμορραγία. Σε ορισμένα άτομα υπάρχει ταυτόχρονη λοίμωξη με n. Gonorrhoeae, βλεννόρροια.

Το σύνδρομο Reiter, είναι ένα σπάνιο σύνδρομο, που αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδράσει ανώμαλα, με αποτέλεσμα την γενικευμένη προσβολή του οργανισμού με επιπεφυκίτιδα, αρθρίτιδα, ουρηθρίτιδα-τραχηλίτιδα, εκτεταμένες βλεννογονοδερματικές βλάβες. Συμπτώματα από το γεννητικό σύστημα συχνά δεν υπάρχουν.

Οξέα συμπτώματα με πρωτογενή βλάβη στα γεννητικά όργανα, λεμφαδενοπάθεια, αιμορραγική πρωκτίτιδα ή πυρετό και όψιμες επιπλοκές με ελεφαντίαση γεννητικών οργάνων και συρίγγια, προκαλούν ορισμένα στελέχη, που δε μεταδίδονται αμιγώς σεξουαλικώς (αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα). Η μετάδοση είναι σεξουαλική, αλλά σπανιότερα γίνεται με προσωπική επαφή, με μολυσμένα αντικείμενα ή λόγω ατυχημάτων στο εργαστήριο. Στο αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα, γενικά συμπτώματα, όπως πυρετός, ρίγος, μυαλγίες, αρθραλγίες, μηνιγγισμός, εμφανίζονται πολλές φορές στο στάδιο της επιχώριας λεμφαδενοπάθειας, ενώ σπανιότερα εμφανίζονται αρθρίτιδα, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ηπατίτιδα, οζώδες ερύθημα.

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι το τράχωμα και η επιπεφυκίτιδα από έγκλειστα που οφείλεται σε έκθεση του οφθαλμού σε μολυσμένες εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων και χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζουσα επιπεφυκίτιδα, που μπορεί να οδηγήσει χωρίς διάγνωση και ειδική θεραπεία στην τύφλωση. Η μόλυνση μπορεί να γίνει και στον οφθαλμό του νεογέννητου λόγω της έκθεσής του σε μολυσμένες κολπικές εκκρίσεις της μητρός. Η μετάδοση δεν είναι μόνο σεξουαλική και μπορεί να γίνει με μολυσμένα αντικείμενα, προσόψια και μύγες από μολυσμένο οφθαλμό σε οφθαλμό. Αυτός ο τρόπος της μη σεξουαλικής μετάδοσης είναι συχνός σε χώρες της Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας, όπου ενδημεί το τράχωμα και σε ταξιδιώτες. Το τράχωμα αποτελεί σήμερα τη συχνότερη αιτία τύφλωσης σε ενδημικές περιοχές.

Η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις, ενώ ειδική θεραπεία χορηγείται και στους ερωτικούς συντρόφους.

Βασικά προβλήματα στην περίπτωση των χλαμυδίων, είναι ότι συχνά οι λοιμώξεις είναι σιωπηλές, υπάρχουν επί μακρόν χωρίς εμφανή συμπτώματα και αποτελούν στην Ευρώπη βασικά αίτια στειρότητας, υπογονιμότητας, καταστροφής των γυναικείων σαλπίγγων, έκτοπης κύησης και επιπλοκών από το ουροποιητικό σύστημα σε βάθος χρόνου. Αρκετά άτομα θα είχαν αποφύγει υψηλού κόστους θεραπείες στειρότητας, εάν είχαν διερευνηθεί και θεραπευτεί σωστά για χλαμύδια έγκαιρα, μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Ατελής εκρίζωση των χλαμυδίων, λόγω κακής θεραπείας, οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές.

Ειδικές εξετάσεις για χλαμύδια, με μικροβιολογικές μεθόδους υψηλής ειδικότητας και ευαισθησίας, πραγματοποιούνται σήμερα περιοδικώς, σε προληπτική βάση, σε σεξουαλικώς δραστήρια άτομα, ιδιαίτερα μάλιστα σε ομάδες υψηλού κινδύνου, στις ανεπτυγμένες υγειονομικά χώρες. Οι εξετάσεις αυτές οδηγούν σε έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων και θεραπεία, για να αποφευχθούν οι σοβαρές επιπλοκές.
ΑΦΡΟΔΙΣΙΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΧΛΑΜΥΔΙΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΕΝΙΚΩΣ

• Να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό, κατά την σεξουαλική σας δραστηριότητα.

• Να πλένεστε με άφθονο τρεχούμενο νερό μετά την σεξουαλική δραστηριότητα. Μην κάνετε κατάχρηση χημικών καθαριστικών στον κόλπο. Η κατάχρηση καθαριστικών μπορεί να αλλοιώσει τις αμυντικές ικανότητες της τοπικής χλωρίδας.

• Να μην χρησιμοποιείτε κοινόχρηστες πετσέτες και να μην καταλύετε σε αμφιβόλου ποιότητας καταλύματα.

• Μην αμελείτε την ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση. Ειδικές εξετάσεις συστήνονται σήμερα περιοδικώς, σε προληπτική βάση, σε σεξουαλικώς δραστήρια άτομα, ιδιαίτερα μάλιστα σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μην αμελείτε να αναφέρετε κατά την ιατρική εξέταση τυχόν ιδιαίτερες προτιμήσεις σας (π.χ. ομοφυλοφιλία, πρωκτικό sex). Συμπτώματα από τα μάτια, το έντερο, τα γεννητικά όργανα, το στόμα ή εποικισμός των σημείων αυτών από λοιμογόνα συνδέονται με την άσκηση ορισμένων πρακτικών κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα.

• Η ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει αρκετό νερό (τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως), καθημερινή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, φρούτων και λαχανικών, αποφυγή υπερκατανάλωσης κρέατος και ζωικών λιπαρών, αποφυγή καπνού και καθιστικής ζωής, τονώνει το αμυντικό σύστημα υγιών ατόμων.

Οι χρονίως πάσχοντες πρέπει να ακολουθούν τις ενδεικνυόμενες για την πάθησή τους ιατρικές οδηγίες.

• Σε περίπτωση προσβολής σας, μην αμελήσετε την ενημέρωση, τη σωστή ιατρική εξέταση και θεραπεία των σεξουαλικών σας συντρόφων.
2. Ψιττάκωση.

Η ψιττάκωση είναι λοιμώδης νόσος των θηλαστικών και των πτηνών, που προκαλείται από το χλαμύδιο psittaci. Στον άνθρωπο, το λοιμογόνο μεταδίδεται από προσβεβλημένα πτηνά (π.χ. παπαγάλους, περιστέρια, πάπιες, κοτόπουλα κλπ.), μέσω της αναπνοής και σπανιότερα με τσίμπημα. Έχει καταγραφεί προσβολή οφειλόμενη σε κηπουρική ενασχόληση και ανθρώπινη μετάδοση.

Μία με δύο εβδομάδες μετά την προσβολή εμφανίζεται πυρετός, πονοκέφαλος, βήχας, μυαλγίες, προσβολή του πνεύμονα. Προσβολή του ήπατος είναι σπάνια και δυσοίωνο σημείο. Κοιλιακός πόνος, έμετοι, διάρροια εμφανίζονται σε μερικές περιπτώσεις. Η διόγκωση του σπλήνα είναι συχνό εύρημα. Πυρετός που επιμένει χωρίς άλλα συμπτώματα μπορεί να οφείλεται σε ψιττάκωση. Η θρομβοφλεβίτιδα δεν είναι σπάνια κατά την ανάρρωση και το πνευμονικό έμφραγμα μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Ενίοτε αναπτύσσεται και ενδοκαρδίτιδα. Η λοίμωξη από παπαγάλους είναι συνήθως πιο σοβαρή από την λοίμωξη που μεταδίδουν τα οικόσιτα πτηνά.

Η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις βρογχικών εκκρίσεων και αίματος, που πρέπει να επαναλαμβάνονται. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία με εξαιρετικά αποτελέσματα, όταν δοθεί έγκαιρα.

ΨΙΤΤΑΚΩΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΕΝΙΚΩΣ

• Εάν σας αρέσουν τα πτηνά προτιμήστε τα οικόσιτα και όχι τα άγρια πτηνά. Δεν είναι απαραίτητη η παρατεταμένη επαφή με το μολυσμένο πτηνό για τη μετάδοση της νόσου. Ολιγόλεπτη παραμονή σε περιβάλλον που φιλοξενεί μολυσμένο πτηνό, αρκεί για τη μετάδοση της νόσου.

• Καλό είναι το πτηνό να μην ευρίσκεται στο δωμάτιο, όπου ζείτε, εργάζεστε ή κοιμάστε. Να αερίζετε καλά τους εσωτερικούς χώρους. Κάθε αλλαγή στη συμπεριφορά του ζώου, πρέπει να αξιολογείται κτηνιατρικώς. Μην αμελείτε τη σωστή περιοδική κτηνιατρική του εξέταση.

• Να πλένετε καλά τα χέρια σας, μετά την επαφή σας με ζώα. Χρησιμοποιείστε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελήσετε την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων. Πλένετε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα. Ξεπλένετε με άφθονο νερό και στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα.

• Η ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει αρκετό νερό (τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως), καθημερινή πρόσληψη γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών, αποφυγή υπερκατανάλωσης κρέατος και ζωικών λιπαρών, αποφυγή καπνού και καθιστικής ζωής, τονώνει το αμυντικό σύστημα υγιών ατόμων. Οι χρονίως πάσχοντες πρέπει να ακολουθούν τις ενδεικνυόμενες για την πάθησή τους ιατρικές οδηγίες.

• Μην αμελείτε τη σωστή ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση, που εντοπίζει και θεραπεύει έγκαιρα νοσήματα που αλλοιώνουν την άμυνα του οργανισμού (π.χ. διαβήτης).

• Όταν φαινομενικώς απλά παθολογικά συμπτώματα(π.χ. βήχας) παρατείνονται ή είναι έντονα πρέπει να αξιολογούνται πάντα ιατρικώς. Εάν έχετε έλθει σε επαφή με πτηνά, ή ασκείτε σχετική επαγγελματική δραστηριότητα (π.χ. κτηνοτρόφος, ταριχευτής ζώων), πρέπει να είστε σε αυξημένη επιφυλακή, ακόμη και όταν τα πτηνά είναι φαινομενικώς υγιή.
3. Λοιμώξεις από Chlamydia pneumonia.

Η κατηγορία αυτή των χλαμυδίων, μεταδίδεται κύρια από άτομο σε άτομο και εκδηλώνεται με πυρετό, βήχα, φαρυγγίτιδα, ιγμορίτιδα, πνευμονία, ιδίως σε νεαρούς ενήλικες. Το πρόβλημα με την κατηγορία αυτή των χλαμυδίων είναι ότι ο οργανισμός εισέρχεται συχνά σε κατάσταση χρόνιας «φορείας» με εσωτερικές αναμολύνσεις, ενώ έχουν συνδεθεί με επιτάχυνση της διαδικασίας της αθηρωμάτωσης στον οργανισμό, με πρόωρη γήρανση και με στεφανιαία καρδιακή νόσο.

Η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις βρογχικών εκκρίσεων και αίματος, που πρέπει να επαναλαμβάνονται. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΟ CHLAMYDIA PNEUMONIA ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΕΝΙΚΩΣ

• Να ανοίγετε συχνά τα παράθυρα και να φροντίζετε για την συχνή ανανέωση του αέρα στους χώρους όπου ευρίσκεστε.

• Να μην χρησιμοποιείτε κοινόχρηστες πετσέτες και να μην καταλύετε σε αμφιβόλου ποιότητας καταλύματα.

• Να αποφεύγετε την στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό.

• Να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια την μύτη και το στόμα σας που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις πιθανού εποικισμού.

• Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Χρησιμοποιείστε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελήσετε την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων. Πλένετε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα. Ξεπλένετε με άφθονο νερό και στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα.

• Τα άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να καλύπτουν την μύτη και το στόμα κατά την διάρκεια του βήχα ή του πταρμού με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως τα οποία πρέπει να πετάνε αμέσως μετά και να πλένουν τα χέρια τους.

• Η ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει αρκετό νερό (τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως), καθημερινή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, αποφυγή υπερκατανάλωσης κρέατος και ζωικών λιπαρών, αποφυγή καπνού και καθιστικής ζωής, τονώνει το αμυντικό σύστημα υγιών ατόμων. Οι χρονίως πάσχοντες πρέπει να ακολουθούν τις ενδεικνυόμενες για την πάθησή τους ιατρικές οδηγίες.

• Μην αμελείτε τη σωστή ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση, που εντοπίζει και θεραπεύει έγκαιρα νοσήματα που αλλοιώνουν την άμυνα του οργανισμού (π.χ. διαβήτης).

• Όταν φαινομενικώς απλά παθολογικά συμπτώματα(π.χ. βήχας) παρατείνονται ή είναι έντονα πρέπει να αξιολογούνται πάντα σωστά ιατρικώς.
Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τις χλαμυδιακές λοιμώξεις.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.