12/23/19

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ-ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΝ


Η γαστρεντερίτιδα είναι τοπική προσβολή του εντέρου από παθογόνους μικροοργανισμούς και εκδηλώνεται με έμετο, κοιλιακό πόνο, κακουχία, πυρετό, διάρροια. Η γαστρεντερίτιδα κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελεί το πιο κοινό ιατρικό απρόοπτο, που συνδέεται με τις εορταστικές συνεστιάσεις και τα εορταστικά ταξίδια και επιπρόσθετα δεν κάνει διακρίσεις φύλου ή ηλικίας.
Ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση των επεισοδίων γαστρεντερίτιδας κατά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ακόμη και στην περίπτωση των οικογενειακών γευμάτων και παρά το γεγονός ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες του Χειμώνα δεν ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα, είναι η συνήθεια των εορταστικών μπουφέ  και η παραμονή των εδεσμάτων επί μακρόν σε αυτά πριν το σερβίρισμα. Με τον τρόπο αυτό ευνοείται ο πολλαπλασιασμός λοιμογόνων που είναι υπεύθυνα για γαστρεντερίτιδες και τροφικές δηλητηριάσεις. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν δεν έχουν ληφθεί σωστά μέτρα υγιεινής κατά την επεξεργασία των τροφίμων: Ο μάγειρας δεν έχει πλύνει σωστά τα χέρια του, έχει χρησιμοποιήσει σκεύη προετοιμασίας των ωμών τροφίμων τα οποία στη συνέχεια τα έχει επαναχρησιμοποιήσει για τα μαγειρεμένα τρόφιμα χωρίς να τα έχει πλύνει καλά, δεν έχει πλύνει και μαγειρέψει σωστά το φαγητό κ.λπ. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να ταξιδέψουν κατά την διάρκεια των διακοπών τους σε περιοχές με χαμηλότερο από την Ελλάδα οικονομικό επίπεδο ή σε χώρες του τρίτου κόσμου συχνά κινδυνεύουν από γαστρεντερίτιδα λόγω μολυσμένου ύδατος και τροφών από κακά συστήματα ύδρευσης, κακών αποχετευτικών συστημάτων και κακής διαχείρισης ζώων που έρχονται σε στενή αλληλεπίδρασης με τις ανθρώπινες κοινότητες. Σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη υπάρχουν σήμερα ακόμη και επιδημίες χολέρας, που καιροφυλακτούν για τον ανύποπτο ταξιδιώτη.
Τα τυπικά παθογόνα μικρόβια και ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα στην Ευρώπη είναι τα Escherichia coli, Shigella Campylobacter, Salmonella, Aeromonas Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, ηπατίτιδα.
 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
·       Ο άνθρωπος με καλό ανοσοποιητικό σύστημα έχει ενδογενείς μηχανισμούς αντίστασης έναντι των λοιμογόνων που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής και του νερού. Έτσι το γαστρικό οξύ του στομάχου, οι εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα με τα τοξικά ένζυμα και τους ανοσολογικούς παράγοντες, η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, αποτελούν σημαντικά στοιχεία του τοπικού γαστρεντερικού φραγμού έναντι των λοιμογόνων που καταπίνονται. Είναι σημαντικό, να φροντίσετε ώστε ο οργανισμός και ο γαστρεντερικός σωλήνας να ευρίσκονται σε άριστη φυσική αποφεύγοντας το κάπνισμα, την υπερκατανάλωση μπαχαρικών καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη όπως αναψυκτικών τύπου κόλα, την άσκοπη χρήση φαρμάκων. Τα αντιβιοτικά αλλοιώνουν την ωφέλιμη χλωρίδα του εντέρου και πρέπει να αποφεύγονται.
·       Δεν πρέπει να τρώτε ή να αγοράζετε προϊόντα σε καταστήματα αμφιβόλου ποιότητας.
·       Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά πριν και μετά την παρασκευή του φαγητού, πριν και μετά τη μεταφορά των πιάτων, πριν και μετά το φαγητό.
·         Σύμφωνα με μελέτες ο κίνδυνος επιμόλυνσης με λοιμογόνα αυξάνεται σημαντικά μετά το δίωρο παραμονής του φαγητού σε θερμοκρασία δωματίου. Η θερμότητα φονεύει τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό σας σερβίρεται ζεματιστό. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό και εάν πρόκειται για κρύα εδέσματα βεβαιωθείτε ότι έχουν τοποθετηθεί έγκαιρα σε σωστή ψύξη και σας έχουν σερβιριστεί απευθείας από το ψυγείο.
·       Εάν είστε καλεσμένος σε μπουφέ σερβιριστείτε άμεσα και μην περνάτε πολλές φορές από τον μπουφέ.
·        Να μαγειρεύετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώνετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες με νερό καλής ποιότητας.
·       Να μην καταναλώνετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά.
·       Να μασάτε καλά τις τροφές και να αποφεύγετε να τρώτε γρήγορα και ακατάστατα.
·        Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται πριν και αμέσως μετά την χρήση και πριν ξαναχρησιμοποιηθούν με καυτό νερό και σαπούνι.
Κατά τα ταξίδια σας σε χώρες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου:
·       Χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό. Ωστόσο αυτό δεν σας καλύπτει σε ορισμένες χώρες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου με δεδομένο ότι σε κάποιες από τις χώρες αυτές κάποιοι απατεώνες εμφιαλώνουν κοινό αφιλτράριστο νερό βρύσης με ότι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ο βρασμόες σκοτώνει την πλειοψηφία των μικροβίων. Επίσης κατά τις παράνομες εμφιαλώσεις είναι δύσκολο να εμφιαλωθεί σωστά το νερό με ανθρακικό. Εφόσον λοιπόν το εμφιαλωμένο νερό με ανθρακικό που αγοράζετε διαθέτει επαρκή ποσότητα φυσαλίδων, αυτό είναι ένδειξη ότι η εμφιάλωση έγινε σωστά. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και ορισμένες συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες και εκπέμπουν ακτινοβολία UV αποστείρωσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με συσκευές με ενσωματωμένο φίλτρο νερού σε συμπληρωματική βάση.
·       Ενημερωθείτε για το επίπεδο υγιεινής και τις επιδημίες του τόπου προορισμού σας  και κάνετε τα αντίστοιχα εμβόλια.
·       Προτιμήστε τα οργανωμένα από τα μη οργανωμένα ταξίδια
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Τηλέφωνα γραμματείας για ραντεβού: 2106252770/6945575287


Links


http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com

http://iatreioamoschovaki.gr


12/6/19

ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΤΙΔΑ: ΤΟ ΚΟΡΥΝΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΕΠΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑΣ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΛΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Σημειώνω από το βήμα αυτό, ότι κατά την τελευταία διετία πολλοί ασθενείς μου έβρισκαν δύσκολα στα φαρμακεία το εμβόλιο με την αναμνηστική δόση της διφθερίτιδας τύπου ενήλικα και το πρόβλημα παραμένει.


Η διφθερίτιδα, η οποία πριν την γενίκευση των εμβολιασμών πρόσβαλε κυρίως παιδιά,   περιεγράφηκε για πρώτη φορά με λεπτομέρεια από τον Έλληνα ιατρό Ιπποκράτη. Η νόσος προκαλείται από το gram θετικό βακτηρίδιο Corynebacterium diphtheria το οποίο μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος, ρινοφαρυγγικών εκκρίσεων και σπάνια μολυσμένων αντικειμένων.
Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας μείωσε δραματικά τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα της διφθερίτιδας στην Ευρώπη, ωστόσο υπάρχουν φόβοι αναζωπύρωσης του ιού σε χώρες στις οποίες θεωρητικά έχει εκριζωθεί. Η διφθερίτιδα σήμερα εξακολουθεί να είναι σημαντικό πρόβλημα υγείας σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Η διφθερίτιδα ενδημεί σε πολλές χώρες της Ασίας, του Νοτίου Ειρηνικού, της Μέσης Ανατολής, της Αϊτής και της Δομινικανής Δημοκρατίας. Από το 2016, σημαντικές εστίες αναπνευστικής διφθερίτιδας έχουν καταγραφεί στην Ινδονησία, το Μπανγκλαντές, τη Μιανμάρ, το Βιετνάμ, τη Βενεζουέλα, την Αϊτή, τη Νότια Αφρική και την Υεμένη. Η δερματική διφθερίτιδα είναι κοινή στις τροπικές χώρες. Στην Ευρώπη τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Ανατολική Ευρώπη. Σε χώρες που είναι ενδημικές για τη διφθερίτιδα, η ασθένεια εμφανίζεται κυρίως σποραδικά ή σε μικρές εστίες. Δείτε εικόνες από την διφθερίτιδα και παγκόσμιους χάρτες για την διφθερίτιδα στα:

 Η διφθερίτιδα μπορεί να προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιακών ομάδων.
Στην κλασσική της μορφή η διφθερίτιδα προκαλεί αναπνευστική νόσο που μοιάζει με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Το πρόβλημα με τη μετάδοση της διφθερίτιδας είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα μη εμβολιασμένων ατόμων υπάρχουν φορείς του βακτηριδίου χωρίς συμπτώματα που μεταδίδουν ωστόσο το βακτήριο σε ευαίσθητα άτομα μετά από επανειλημμένη στενή επαφή. Στην σπανιότερη περίπτωση της δερματικής μορφής της διφθερίτιδας η μετάδοση γίνεται μέσω εκκρίσεων από τις περιοχές του δέρματος που έχουν υποστεί βλάβη.
Η έναρξη των συμπτωμάτων της τυπικής αναπνευστικής διφθερίτιδας ακολουθεί τυπικά μια περίοδο επώασης 2-5 ημερών (εύρος, 1-10 ημέρες). Τα συμπτώματα αρχικά  μοιάζουν με μια τυπική ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Συμπτώματα όπως πονόλαιμος καταρροή χαμηλός πυρετός πρησμένοι λεμφαδένες εμφανίζονται. Προοδευτικά ωστόσο σχηματίζεται  σε οποιοδήποτε τμήμα της αναπνευστικής οδού παχύ στρώμα από φλεγμονώδη στοιχεία νεκρά κύτταρα λευκά αιμοσφαίρια και παθογόνους μικροοργανισμούς που αποκαλείται διφθεριτιδική ψευδομεμβράνη. Η ψευδομεμβράνη αυτή μπορεί να παρακωλύσει την ελεύθερη δίοδο του οξυγόνου και να προκαλέσει ασφυξία ή επικίνδυνη απόφραξη αεραγωγών ή δύσπνοια. To κορυνοβακτηρίδιο εκκρίνει ισχυρή τοξίνη που προσβάλλει κυρίως νευρικό σύστημα καρδιά και νεφρικό ιστό.  Η μυοκαρδίτιδα και η πολυνευροπάθεια είναι οι εξέχουσες τοξικές εκδηλώσεις. Οι καρδιακές επιδράσεις περιλαμβάνουν αρρυθμίες, διαταραχές αγωγής, καρδιομυοπάθεια. Η πολυνευροπάθεια εκδηλώνεται με ποικίλες παραλύσεις και διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Σπανιότερα η διφθερίτιδα εμφανίζεται ως δερματική μορφή. Το βακτηρίδιο στην δερματική μορφή εγκαθίσταται συχνά σε μια θέση προηγούμενου τραύματος ή σε περιοχές που έχουν προσβληθεί από άλλη υποκείμενη δερματολογική νόσο.
Οι περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις διφθερίτιδας εμφανίζονται σε μη εμβολιασμένους ή ανεπαρκώς εμβολιασμένους ανθρώπους.
Η διφθερίτιδα είναι θανατηφόρα σε 5 - 10% των περιπτώσεων. Τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα σε λοίμωξη είναι εκείνα που πάσχουν από καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω χρόνιου νοσήματος, τα άτομα που δεν έχουν λάβει τις πλήρεις δόσεις του εμβολίου κατά την παιδική ηλικία και δεν έχουν λάβει αναμνηστικούς εμβολιασμούς κατά την ενήλικη ζωή , τα άτομα που έχουν έλθει σε επαφή με πάσχοντες, οι άνθρωποι που έρχονται σε στενή επαφή με φορείς της νόσου χωρίς συμπτώματα και κακές συνθήκες υγιεινής ( π.χ. διαβιούντες σε ιδρύματα), τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι.
Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιτοξίνης διφθερίτιδας για την εξουδετέρωση των αποτελεσμάτων της τοξίνης, καθώς και αντιβιοτικών για τη θανάτωση των βακτηριδίων. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.
Οι άνθρωποι που έχουν έλθει σε στενή επαφή με πάσχοντες πρέπει να ευρίσκονται υπό παρακολούθηση και να λάβουν προφυλακτική αγωγή. Το εμβόλιο της διφθερίτιδας γίνεται σε κατά την παιδική ηλικία σε δόσεις  και κατόπιν γίνονται αναμνηστικές δόσεις ανά δεκαετία. 
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη





Ειδική Παθολόγος





Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά





Τηλέφωνα γραμματείας για ραντεβού: 2106252770/6945575287







Links



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com



http://iatreioamoschovaki.gr

11/22/19

ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ ΜΥΩΝ ΑΠΟ ΥΠΕΡΠΡΟΠΟΝΗΣΗ


Η τακτική άσκηση συντελεί στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτιστοποίηση της καρδιακής λειτουργίας και του εγκεφάλου και στην πρόληψη της παχυσαρκίας του μεταβολικού συνδρόμου του διαβήτη της οστεοπόρωσης και αρκετών καρκινωμάτων. Η συχνή άσκηση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και να βοηθήσει στην πρόληψη και την θεραπεία των διαταραχών ύπνου. . Η κινητοποίηση του μεταβολισμού, η αύξηση της της κυκλοφορίας, η δραστηριοποίηση του μυοσκελετικού συστήματος, οδηγούν σε καλύτερη αιμάτωση εσωτερικών οργάνων και κινητοποιούν με τη σειρά τους αμυντικές εφεδρείες σε ολόκληρο το σώμα. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης έχουν ολιστικό χαρακτήρα και προασπίζουν τη μακροζωία.   H σωστή άθληση περιλαμβάνει δραστηριότητες που προκαλούν μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος και επιτάχυνση της αναπνοής και του σφυγμού.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να διακρίνουν την διαφορά που ανάμεσα στην άσκηση για την υγεία και ευεξία και την οργανωμένη άσκηση σε γυμναστήρια  με αθλητική και ανταγωνιστική έννοια.
Η άσκηση για υγεία μπορεί να μην είναι οργανωμένη άσκηση, αλλά γρήγορο περπάτημα ημερησίως. Η κίνηση μπορεί να είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα της καθημερινότητας με απλές τροποποιήσεις καθημερινής συμπεριφοράς, όπως η χρήση σκάλας αντί του ανελκυστήρα ή η εγκατάλειψη του αυτοκινήτου. Πριν την ένταξη σε πρόγραμμα άσκησης πρέπει απαραιτήτως να προηγείται σοβαρή ιατρική εξέταση, κατά την οποία αξιολογείται η ικανότητα άσκησης, ο βαθμός έντασης που μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα άσκησης, το είδος της άσκησης και η περιοδικότητα της ιατρικής παρακολούθησης. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί ορισμένου τύπου αθλητικές δραστηριότητες, μπορεί να πυροδοτήσουν καρδιακά επεισόδια, μυοσκελετικά προβλήματα, ασθματικές κρίσεις και άλλα παθολογικά προβλήματα σε ευαίσθητους οργανισμούς.
Πολλές φορές κατά την κλινική πράξη αρκετοί ασθενείς και υγιείς άνθρωποι ρωτούν για την ποσότητα της άσκησης που συνιστάται για την υγεία και εάν υπάρχει ελάχιστη και μέγιστη δοσολογία άσκησης. Καταρχάς η καθιστική ζωή πρέπει να αποφεύγεται ως γενική αρχή και αυτό μπορεί να μας εφοδιάσει με αρκετά από τα ευεργετικά αποτελέσματα της οργανωμένης άσκησης. Κατά το διάλειμμά σας μειώστε τις ώρες της τηλεθέασης και τις ώρες που κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή και επιλέξτε ένα πιο δραστήριο hobby. Όταν ωστόσο μιλάμε για τα ευεργετικά αποτελέσματα της οργανωμένης άσκησης συνιστάται ένα ελάχιστο των 150 λεπτών άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτών έντονης άσκησης σε εβδομαδιαία βάση. Μιλώντας για την περίπτωση της συστηματικής βάδισης, περπάτημα μέτριας έντασης είναι το περπάτημα που δεν είναι ένας απλός περίπατος αλλά περπάτημα που συνοδεύεται από επιτάχυνση της αναπνοής με ελαφρά δυσκολία στην εκφορά πλήρων προτάσεων κατά την διάρκεια της άσκησης. Στην περίπτωση της έντονης βάδισης η αναπνοή επιταχύνεται σε τέτοιο βαθμό που ο άνθρωπος πρέπει να ανακόψει τον ρυθμό του ή να σταματήσει για να αναπνεύσει πληρέστερα προκειμένου να προβεί σε εκφορά πλήρων προτάσεων.
Όσον αφορά τη μέγιστη συνιστώμενη δοσολογία άσκησης στο μέσο υγιή άνθρωπο, αυτή είναι δύο ώρες ημερησίως στην περίπτωση της άσκησης μέτριας έντασης και μία ώρα ημερησίως στην περίπτωση της έντονης άσκησης. Περισσότερες ώρες άσκησης μπορεί να μην είναι βλαπτικές για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο υπάρχει ένα ανώτατο όριο εξατομικευμένα για τον καθένα, πάνω από το οποίο η άσκηση μπορεί να εκδηλώσει αρνητικά αποτελέσματα.
Η έντονη άσκηση ιδιαίτερα αυτή που περιλαμβάνει άρση βαρών μπορεί να προκαλέσει θλάσεις μυών και καταπονήσεις σκελετού εάν δεν ακολουθείται ειδικό πρόγραμμα προπόνησης σταδιακής αύξησης έντασης με ασκήσεις stretching αποθεραπείας. Επίσης πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε ο αθλούμενος να φέρει σωστό εξοπλισμό και υποδήματα κατάλληλα για το είδος της πραγματοποιούμενης άσκησης και να λαμβάνει σωστή ποσότητα υγρών ηλεκτρολυτών βιταμινών θερμίδων.
Το σύνδρομο υπερπροπόνησης OTS (Overtraining Syndrome) είναι το παθολογικό σύνδρομο που έχει ως αιτία την κατάχρηση της άσκησης που οδηγεί σε διαταραχές πολλαπλών οργανικών συστημάτων (νευρολογικές, ενδοκρινολογικές, ανοσολογικές) σε συνδυασμό με ψυχολογικές επιπτώσεις. Προσβάλλει κυρίως αθλητές και ανθρώπους που επιλέγουν επίπονα πολύωρα ανταγωνιστικά προγράμματα προπόνησης με ανεπαρκή διαλείμματα και ασκήσεις χαλάρωσης-αποθεραπείας. Συμπτώματα όπως έντονη κόπωση, απότομη πτώση απόδοσης, πτώση libido, μειωμένη ενέργεια, ψυχολογικές διαταραχές, αυξημένος καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης και ευπάθεια σε λοιμώξεις εμφανίζονται. Η εξάντληση του γλυκογόνου των μυών,  η διαταραχή στην διάθεση της σεροτονίνης, η επαγόμενη από την επίπονη άσκηση πτώση των επιπέδων της γλουταμίνης, το οξειδωτικό stress, οι διαταραχές σε βασικούς κύκλους έκκρισης ορμονών(υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και υποθαλάμου-υπόφυσης-γεννητικού συστήματος), η διαταραχή στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και η αυξημένη έκκριση κυτοκινών που προκύπτουν από την αδυναμία του σώματος να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της άσκησης και να προλάβει να επουλώσει τις μικροσκοπικές φθορές από την καταπόνηση των μυών έχουν ενοχοποιηθεί για το σύνδρομο.
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη





Ειδική Παθολόγος





Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά





Τηλέφωνα γραμματείας για ραντεβού: 2106252770/6945575287







Links



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com



http://iatreioamoschovaki.gr

11/20/19

ΠΟΤΕ Η ΓΑΛΑΚΤΙΚΗ ΑΦΥΔΡΟΓΟΝΑΣΗ LDH ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΗ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ. ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΓΑΛΑΚΤΙΚΗ ΑΦΥΔΡΟΓΟΝΑΣΗ ΑΝΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΟΡΟ




Παρά το γεγονός ότι η μέτρηση της γαλακτικής αφυδρογονάσης ή γαλακτικής δεϋδρογενάσης (Lactate Dehydrogenase) δεν περιλαμβάνεται στα συνήθη check up που εγκρίνουν τα δημόσια και ιδιωτικά ασφαλιστικά συστήματα, πολλοί ασθενείς μετά από παρότρυνση του φαρμακοποιού τους, του βιοπαθολόγου τους ή του οικογενειακού τους ιατρού  προβαίνουν σε μέτρηση της LDH κατά την διενέργεια check up. Αυτό δεν στερείται βάσης διότι η LDH αποτελεί πρώιμο δείκτη κυτταρικής καταστροφής και η εκτίμηση των επιπέδων της είναι σημαντική όταν πρόκειται να εκτιμηθεί το συνολικό επίπεδο υγείας του ανθρώπου ή να σχεδιαστούν αποτελεσματικά προγράμματα αντιγήρανσης.
Πολλοί ασθενείς με διαταραγμένα επίπεδα LDH χωρίς συμπτώματα ρωτούν: Τι είναι η γαλακτική αφυδρογονάση; Πότε ανεβαίνει; Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανθρώπινο σώμα; Πρέπει να ανησυχώ; Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι με διαταραγμένα επίπεδα LDH χωρίς συμπτώματα; Τι συμβαίνει εάν έχω χαμηλά ή υψηλά επίπεδα LDH; Υπάρχουν φάρμακα που αυξάνουν την γαλακτική αφυδρογονάση;
 Η γαλακτική αφυδρογονάση LDH είναι ενδοκυττάριο ένζυμο. Η LDH βρίσκεται αποθηκευμένη σε όλα σχεδόν τα  κύτταρα του σώματος, όπου συμμετέχει σε κυτταρικές αντιδράσεις που συντελούν στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Στο υγιές σώμα μόνο ένα μικρό μόνο μέρος διαφεύγει στην κυκλοφορία του αίματος.  Βρίσκεται σε όλους σχεδόν τους ιστούς του σώματος, (π.χ. αίμα καρδιά, νεφρά,  εγκέφαλο  πνεύμονες) με πέντε κύριες μορφές:
H μορφή LDH-1 που εντοπίζεται κυρίως σε καρδιακά κύτταρα και ερυθροκύτταρα.
Η μορφή LDH-2 που εντοπίζεται κυρίως στα λευκά αιμοσφαίρια.
Η μορφή LDH-3 που εντοπίζεται κυρίως στον πνευμονικό ιστό.
Η μορφή LDH-4 που εντοπίζεται κυρίως στο πάγκρεας, στους νεφρούς και στον πλακούντα.
Η μορφή LDH-5 που εντοπίζεται κύρια σε ήπαρ και σκελετικούς μύες.
Όταν οι ιστοί αυτοί έχουν υποστεί βλάβη, απελευθερώνουν LDH στην κυκλοφορία του αίματος . Αυτή είναι η αιτία που η αυξημένη LDH αποτελεί ένα ευαίσθητο πρώιμο δείκτη κυτταρικής βλάβης, εφόσον η αιμοληψία έχει γίνει σωστά και τα αυξημένα επίπεδα δεν οφείλονται σε αιμόλυση αίματος από κακό χειρισμό του δείγματος, έκθεση του σε ακραίες θερμοκρασίες ή δυσκολία συλλογής του. Πρακτικά κάθε χρόνιο ή οξύ νόσημα που συνοδεύεται από κυτταρική καταστροφή και βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της LDH
O κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει:
·       Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
·       Εγκεφαλικά επεισόδια
·       Πνευμονική εμβολή
·       Αιμολυτική αναιμία
·       Φλεγμονές
·       Νεφρικές νόσους
·       Ηπατικές νόσους
·       Παγκρεατίτιδα
·       Καρκινώματα
·       Θυρεοειδικά προβλήματα
Ορισμένα φάρμακα και τοξικές ουσίες αλληλοεπιδρούν με το ένζυμο και προκαλούν αυξήσεις. Ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα της κατηγορίας είναι η μεθοτρεξάτη το βαλπροικό οξύ οι σουλφοναμίδες.
Η LDH αποτελεί επίσης δείκτη υπερβολικής καταπόνησης μυϊκής υπερκόπωσης και συνοδού καταστροφής μυϊκών κυττάρων.
Πριν την ανακάλυψη των σύγχρονων βιοχημικών δεικτών για την διάγνωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, η LDH χρησιμοποιήθηκε κατά το παρελθόν για την διάγνωση καρδιακών νοσημάτων. Το πρόβλημα όμως με τον δείκτη είναι ότι στερείται ειδικότητας, εφόσον η LDH εντοπίζεται και σε άλλους ιστούς και έτσι αντικαταστάθηκε από νεότερα διαγνωστικά test που μετρούν πρωτεΐνες που εντοπίζονται αποκλειστικά στο μυοκάρδιο και απελευθερώνονται με τη νέκρωση του.
Σήμερα ο δείκτης αυτός χρησιμοποιείται ως δείκτης ολιστικής υγείας του σώματος, συμπληρωματικά για την διάγνωση νοσημάτων με κυτταρική νέκρωση αλλά και για την παρακολούθηση καρκινωμάτων, όπου επιδιώκεται αποκατάσταση των επιπέδων της LDH  με την βέλτιστη θεραπεία.
Κατά την ιατρική εξέταση είναι σημαντικό να εξεταστεί σωστά ο ασθενής για να εντοπιστεί η εστία αύξησης της LDH στο σώμα του.
 Αφού αποκλειστεί η πιθανότητα αιμόλυσης κατά την αιμοληψία διερευνάται η έκθεση του ασθενούς σε τοξικές ουσίες και φάρμακα καθώς και παράγοντες διατροφής που ενδέχεται να προκαλούν αυξημένη λύση και καταστροφή κυττάρων. Οι εργαστηριακοί έλεγχοι που παραγγέλλονται ποικίλουν ανάλογα με την πιθανολογούμενη εστία της βλάβης.
Στον αντίποδα η χαμηλή LDH αίματος, εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα και εντοπίζεται στα πλαίσια check up συνήθως οφείλεται σε κληρονομικές παραμέτρους ή σε λήψη φαρμάκων συμπληρωμάτων.
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη


Ειδική Παθολόγος


Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά


Τηλέφωνα γραμματείας για ραντεβού: 2106252770/6945575287



Links




10/24/19

ΜΠΟΥΚΩΜΕΝΗ-ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΜΥΤΗ: ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΟΙΝΩΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΥΝΑΧΙ


Από το Φθινόπωρο κάθε έτος, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται με την αναπνοή και με μολυσμένα αντικείμενα, αρχίζουν να επελαύνουν με δριμύτητα. Δυστυχώς το φαινόμενο επιτείνεται από την πλημμελή τήρηση σωστών μέτρων υγιεινής και πρόληψης. Τα χέρια παιδιών και ενηλίκων δεν πλένονται επαρκώς, οι χώροι δεν αερίζονται σωστά, τα κλιματιστικά συστήματα είναι ελαττωματικά, τα κοινόχρηστα παιχνίδια και αντικείμενα σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία δεν καθαρίζονται συστηματικά.
 Ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα που προκαλούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι η βουλωμένη μύτη.  Το πρόβλημα επιτείνεται από τον ξηρό αέρα των εσωτερικών χώρων από κακώς συντηρημένα κλιματιστικά συστήματα. Η μπουκωμένη μύτη που αποκαλείται ιατρικώς ρινική συμφόρηση συχνά συνοδεύεται από    απώλεια όρεξης,  πυρετό, κρυάδες, κόπωση,  πρήξιμο λαιμού, πονόλαιμο,       φαγούρα στον λαιμό,  πρησμένους αδένες,   βραχνή φωνή,  πόνους σώματος,  πονοκέφαλο,  δυσκολία στην κατάποση,  δυσχέρεια αναπνοής,    κάψιμο,  ρινική καταρροή, φτάρνισμα,  πονόλαιμο,  βήχα.
Η μύτη έχει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Συντελεί στην εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα, ενώ κατακρατά άχρηστα στοιχεία, μικροοργανισμούς και ρύπους, για να μην προκαλέσουν βλάβη στους βρόγχους. Αδένες και εκκριτικά κύτταρα εκκρίνουν την ζωτική για την απομάκρυνση των άχρηστων σωματιδίων βλέννα. Η μύτη περιβάλλεται από τους παραρρίνιους κόλπους, ανατομικές κοιλότητες, που καλύπτονται από αναπνευστικό επιθήλιο. Οι παραρρίνιοι κόλποι συντελούν στην παραγωγή υψηλών ποσοτήτων τοξικών ουσιών για μία πλειάδα ιών, βακτηρίων, μυκήτων και καρκινικών κυττάρων. Η πλούσια συμπαθητική και παρασυμπαθητική νεύρωση σταθεροποιεί την υγιή μύτη. Αρκετοί αναπνευστικοί ιοί μετά την εισβολή, εγκαθίστανται στο ρινικό αναπνευστικό επιθήλιο και προκαλούν φλεγμονή και υπερέκκριση βλέννας με αποτέλεσμα το δυσάρεστο σύμπτωμα της ρινικής συμφόρησης.
Μέτρα αντιμετώπισης:
·       Αποφύγετε τη στενή επαφή με κατοικίδια και χνουδωτά αντικείμενα που μπορεί να ερεθίσουν τον ρινικό βλεννογόνο.
·       Απομακρύνετε κακώς συντηρημένα κλιματιστικά και τα αποξηραντικά μηχανήματα από τους εσωτερικούς χώρους.
·       Αποφύγετε καπνό, χημικά προϊόντα έντονες οσμές βαφές.
·       Να αποφύγετε την έκθεση σε ψύχος και ρεύματα.
·       Φάτε ελαφρά μασήσετε καλά την τροφή σας αποφύγετε τα βαριά νυχτερινά γεύματα τοξικές ουσίες αλκοόλ. Αποφύγετε πικάντικα γεύματα που προκαλούν καούρα και αφήστε να παρέλθει δίωρο από το τελευταίο σας γεύμα και την κατάκλιση για ύπνο. Μην παραλείψετε το πρωινό σας και προτιμήσετε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή. Αφεψήματα που βοηθούν, εφόσον δεν έχετε αντίστοιχες δυσανεξίες,  είναι το δίκταμο, τσάι, αλθαία, χαμομήλι, φασκόμηλο με μέλι. Φροντίστε για την επαρκή σας ενυδάτωση αλλά αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες σε ποτά γεύματα.  Μπορείτε να κάνετε γαργάρες με χλιαρό νερό όπου έχετε διαλύσει ένα κουταλάκι αλάτι.
·       Η επαναλαμβανόμενη χρήση των φωνητικών χορδών κουράζει το παρακείμενο μυϊκό σύστημα. Να αποφεύγετε να μιλάτε δυνατά ή για πολύ χρονικό διάστημα, όσο έχετε πονόλαιμο.  Ξεκουράστε τη φωνή σας έως ότου αισθανθείτε καλύτερα.
·       Να αποφύγετε την χρήση αντιβίωσης. Τα αντιβιοτικά δεν δρουν στο σύνηθες μπούκωμα των ιώσεων.
·       Προσοχή στα αποσυμφορητικά. Η κατάχρησή τους μπορεί να οδηγήσει σε αγγειοδιαστολή ρινικού βλεννογόνου και ανάπτυξη φαρμακογενούς ρινίτιδας.
·       Kάντε μερικές εισπνοές σε περιβάλλον υδρατμών χρησιμοποιώντας μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.
·       Τα χρόνια νοσήματα που προκαλούν αλλοιώσεις στην άμυνα του οργανισμού (π.χ. διαβήτης) πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. 
·       Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί καλά το δυσάρεστο μπούκωμα των ιογενών λοιμώξεων εξαφανίζεται εντός πέντε ημερών. Όταν η ρινική συμφόρηση παρατείνεται ή συνοδεύεται από σοβαρά συστηματικά συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό ή δύσπνοια πρέπει να διερευνάται σωστά ιατρικώς. Ενδέχεται να πρόκειται για επιπλοκή της αναπνευστικής ίωσης (π.χ. βρογχίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα) ή να πρόκειται για άλλο μη συνδεόμενο με λοίμωξη νόσημα ή παράγοντα που ευθύνεται για το πρόβλημα.  Συχνά νοσήματα και παράγοντες εκτός από τους ιούς που προκαλούν διαταραχή της αρχιτεκτονικής της μύτης, υπερέκκριση βλέννας ή απώλεια της υπάρχουσας ισορροπίας του ρινικού συμπαθητικού παρασυμπαθητικού συστήματος και ευθύνονται για την ρινική συμφόρηση είναι οι αλλεργίες, οι τοπικοί όγκοι, τα αυτοάνοσα νοσήματα.  
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη


Ειδική Παθολόγος



Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά



Τηλέφωνα γραμματείας για ραντεβού: 2106252770/6945575287

Links

10/22/19

ΒΙΟΜΙΜΗΤΙΚΕΣ Η ΒΙΟΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ (BIOIDENTICAL HORMONES): ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ


ΗΠΑ Μάιος 2011 Καλιφόρνια: Aναστέλλεται η άδεια εξάσκησης ιατρικής από τον ιατρό συγγραφέα του βιβλίου THE MIRACLE OF BIO-IDENTICAL HORMONES (ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΙΜΗΤΙΚΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ) Dr. Michael Platt με βασική κατηγορία την έκθεση ασθενών σε κίνδυνο.

ΗΠΑ  Σεπτέμβριος 2018: Η ιατρός Dr. Prudence Hall τίθεται σε τετραετή αναστολή πλήρους άσκησης της Ιατρικής και επιστημονική επιτροπεία κατηγορούμενη ότι χορήγησε βιομιμητικές ορμόνες σε ασθενείς που ανέπτυξαν καρκίνο ως αποτέλεσμα της χρήσης τους. Είχε προηγηθεί η εμφάνιση σε εκπομπές της Όπρα διάσημων πενηντάχρονων ηθοποιών που έκαναν χρήση των ορμονών για νεανικότητα και αντιγήρανση.

Η χρήση ορμονών από τους ηθοποιούς του Hollywood, bodybuilders, ανθρώπους που επιθυμούν ενεργειακή τόνωση ή αύξηση σεξουαλικών επιδόσεων  δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Οι ορμόνες του φύλου (ανδρογόνα οιστρογόνα προγεστερόνη) δεν ήταν οι μόνες ορμόνες που χρησιμοποιήθηκαν τον εικοστό αιώνα για το σκοπό αυτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις  χρησιμοποιήθηκε ευρέως η κορτιζόνη, η αδρεναλίνη, η αυξητική ορμόνη ή cocktail ορμονών φύλου με κορτιζόνη.  
Ενώ τα δυσμενή αποτελέσματα της χρόνιας κορτιζονοθεραπείας και άλλων μη ενδογενώς παραγόμενων ορμονών κατά την εξωγενή χορήγηση,  έγιναν γρήγορα αντιληπτά από το κοινό, δεν σημειώθηκε το ίδιο φαινόμενο με τις ορμόνες του φύλου των οποίων η χρήση διαχρονικά αυξάνονταν σε κύκλους που είχαν σχέση με το θέαμα και όχι μόνο. Ωστόσο η ανοδική τάση των πωλήσεων των  ορμονών φύλου ανακόπηκε το 2002 μετά από μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις οποίες οι χρόνιες καταναλώτριες ορμονών σε βάθος χρόνου, ένοιωθαν πιο ακμαίες αλλά ταυτόχρονα είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και θρόμβων αίματος. Αντίστοιχα αποτελέσματα εμφανίστηκαν σε μελέτες σε άντρες.
Πολλοί άνθρωποι έκτοτε αναζητούν φυσικές λύσεις αντιμετώπισης δυσάρεστων προβλημάτων που προέρχονται από την ορμονική κάμψη ή παύση ή συνδέονται με προβλήματα κόπωσης. Είναι φυσικό η βιομηχανία των ορμονών να αναζητά διεξόδους ανάκαμψης των εσόδων και να αφουγκράζεται προσεκτικά τις εν λόγω τάσεις. Στα πλαίσια αυτά προέκυψαν οι βιομιμητικές ορμόνες, οι οποίες διαφημίζονται ως αθώα αποτελεσματική εναλλακτική φυσική λύση. Τούτων δοθέντων, αρκετοί πολίτες αναζητούν μια υπεύθυνη τοποθέτηση. Είναι φυσικές; Είναι αθώες; Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της ενέργειας του σώματος χωρίς παρενέργειες; Μπορούν να χρησιμεύσουν στην πρώτη γραμμή της αντιγήρανσης;

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ:

1.       Οι αποκαλούμενες βιομιμητικές ορμόνες  δεν είναι φυσικές. Είναι  χημικά παρασκευάσματα τα οποία ωστόσο προέρχονται από φυτικές πρώτες ύλες. Οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται στη ΒΗΤ( Bioidentical hormone therapy), είναι δομικά όμοιες με τις ενδογενείς ανθρώπινες ορμόνες, δεν υπάρχουν στην φύση και πρέπει να εξαχθούν από τις φυτικές πρώτες ύλες με χημική επεξεργασία  κατά την διάρκεια της οποίας απλά φυτικά συστατικά μετασχηματίζονται σε σύνθετες ουσίες όμοιες με τις ενδογενείς μας ορμόνες. Οι συμβατικές ορμόνες παράγονται συνήθως από ζώα (π.χ. έγκυες φοράδες) ή άλλες πρώτες ύλες. Γίνεται χημική επεξεργασία ώστε τα τελικώς παραγόμενα ορμονικά προϊόντα  να είναι παρόμοια, όχι υποχρεωτικώς ίδια, με τα δικά μας. Θεωρητικώς ορισμένες ζωικές ορμόνες θηλαστικών ζώων είναι δυνατόν να υποστούν χημικές τροποποιήσεις μικρού εύρους διότι η χημική δομή των ορμονών αυτών είναι εξ αρχής παρόμοια με την δική μας.

2.         Όσον αφορά το προφίλ ασφαλείας των βιομιμητικών ορμονών συγκριτικά με τις συμβατικές ορμόνες, οι μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες από το 2002 έγιναν με συμβατικές ορμόνες. Δεν έχουμε δεδομένα. Εάν λάβουμε ωστόσο υπόψη το μηχανισμό δράσης των ορμονών του φύλου που δεν παράγονται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα, την δομή και την διαδικασία παρασκευής των βιομιμητικών ορμονών αναμένουμε επίσης να έχουν τις παρενέργειες της ορμονοθεραπείας σε χρόνια χορήγηση όπως είναι οι καρκινογενέσεις, η διαταραχή στην πηκτικότητα του αίματος, τα εγκεφαλικά επεισόδια. Έχουν μικρότερα ποσοστά παρενεργειών από τις συμβατικές ορμόνες ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο; Δεν υπάρχουν μεγάλες πολυκεντρικές συγκριτικές μελέτες.


3.           Οι ορμόνες στον άνθρωπο δεν οφείλουν την χημική τους δράση μόνο στην χημική τους δομή αλλά είναι τμήματα ενός συνόλου φυσικών βιοχημικών κύκλων, η ομαλή λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξασφάλιση υψηλής ενεργειακής εφεδρείας και την επιβράδυνση της γήρανσης.  Η κάμψη ή η διακοπή αυτών των φυσικών βιοχημικών κύκλων αποτελεί  χαρακτηριστικό του γήρατος. Η εξωγενής χορήγηση ορμονών  δυστυχώς δεν αποκαθιστά τους ενδογενώς δυσλειτουργούν τας βιοχημικούς κύκλους. Αντιθέτως αναστέλλει περαιτέρω την λειτουργία της ενδογενούς παραγωγής λόγω των μηχανισμών παλίνδρομης ρύθμισης και αρνητικής ανατροφοδότησης που δεσπόζουν στο ανθρώπινο σώμα: Όταν το σώμα λαμβάνει μία ορμόνη εξωγενώς, η ενδογενής παραγωγή μειώνεται και οι βιοχημικοί κύκλοι επιβραδύνονται περαιτέρω. Αυτός είναι ο λόγος που, παρά τα θετικά αποτελέσματα των εξωγενώς χορηγούμενων των ορμονών φύλου, ανεξαρτήτως είδους, στην εμφάνιση ή στο αίσθημα ζωτικότητας, δεν μπορούν να ευρίσκονται σε καμία περίπτωση στην πρώτη γραμμή της αντιγήρανσης, εφόσον απευθύνονται σε ένα από τα συμπτώματα της γήρανσης (μειωμένη παραγωγή ορμονών) και όχι στα αίτια του συμπτώματος (μειωμένη λειτουργία βιοχημικών κύκλων του σώματος και συνακόλουθος κακή ενδογενής παραγωγή ορμονών, αθηρωμάτωση αγγείων, εκφυλισμός κυττάρων, πλημμελής απομάκρυνση ελεύθερων ριζών).  Η μακροχρόνια χρήση ορμονών όπως κορτιζόνης, ορμονών φύλου, αυξητικής ορμόνης επίσης απλώς και μόνο για αντιγήρανση δεν έχει  μια αποδεκτή σχέση αποτελεσματικότητας παρενεργειών, διότι οι  ορμόνες αυτές έχουν συνδεθεί με ανεπιθύμητες δράσεις σε βάθος χρόνου σε πολλαπλά κυτταρικά συστήματα.

4.          Όσον αφορά τα ιδιοπαθή σύνδρομα χρόνιας κόπωσης που είναι γνωστά ως σύνδρομα μυαλγικής εγκεφαλίτιδας, υπάρχει ένα σύνολο δυσλειτουργιών που δεν αφορούν μόνο τους ενδογενείς κύκλους παραγωγής ορμονών αλλά  το ανοσοποιητικό σύστημα, τα αλλοιωμένα επίπεδα  κυτοκινών, το οξειδωτικό στρες και νιτροδωτικό στρες (π.χ. αυξημένα επίπεδα επαγώγιμης συνθάσης νιτρικού οξειδίου), τη συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, τη συγκέντρωση φλεγμονωδών ουσιών,  τις αλλοιώσεις στα αντανακλαστικά του αυτόνομου νευρικού συστήματος, τα χαμηλά επίπεδα μεταβολιτών αίματος που συνδέονται με κακή απόδοση των μιτοχονδρίων. Η εξωγενής χορήγηση ορμονών διαχειρίζεται μόνο το σύμπτωμα της κακής απόδοσης των εσωτερικών βιοχημικών κύκλων παραγωγής ορμονών του σώματος χωρίς παρά ταύτα να  θεραπεύει το πρόβλημα. Η μακροχρόνια εξωγενής χορήγηση  ορμονών όπως κορτιζόνης, ορμονών φύλου, αυξητικής ορμόνης σε ορμονικούς κύκλους που απλώς δυσλειτουργούν, δεν έχει αποδεκτή σχέση αποτελεσματικότητας-παρενεργειών στην περίπτωση της μυαλγικής εγκεφαλίτιδας σε καμία περίπτωση.


5.       Οι μετρήσεις ορμονών στο σάλιο προτείνονται από τους κατασκευαστές βιομιμητικών ορμονών ως εργαλεία διάγνωσης και παρακολούθησης της θεραπείας.  Παρά το γεγονός ότι υπό ιδανικές συνθήκες και σε άριστα εργαστήρια, τα επίπεδα ορμονών του σάλιου αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα στο σώμα, στην πράξη σε αρκετές περιπτώσεις η συγκέντρωση ορμονών στο σάλιο  εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος της οδοντόβουρτσας που έχει χρησιμοποιηθεί, τις συνήθειες που αφορούν την πλύση του στόματος, την διατροφή, την ποσότητα του προσλαμβανόμενου ύδατος, την ύπαρξη ή όχι τερηδονισμένων οδόντων κ.λπ. Τα επίπεδα των ορμονών του σάλιου συχνά αποδεικνύονται αναξιόπιστα εργαλεία εκτίμησης των επιπέδων των ορμονών με κίνδυνο  οι ασθενείς να υποβάλλονται σε κατάχρηση ορμονοθεραπείας λόγω μετρούμενων ψευδώς χαμηλών επιπέδων ή να γίνεται μη ορθή χρήση των ορμονικών σκευασμάτων.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Οι ορμόνες στον άνθρωπο ευρίσκονται σε εξαιρετικά ευαίσθητη ισορροπία με τα εσωτερικά όργανα και το σύνολο των κυττάρων του σώματος, επηρεάζοντας ένα σύνολο ευαίσθητων βιοχημικών κύκλων. Οι μετρήσεις των ορμονών κατά την εκτίμηση της ενδογενούς παραγωγής πρέπει να είναι ακριβής και να γίνεται σε αξιόπιστα εργαστήρια.   Η εξωγενής χορήγηση ορμονών ανεξαρτήτως είδους και διαδικασίας παρασκευής (κορτιζόνης, ορμονών φύλου ή άλλων ορμονών) αποτελεί σημαντικής κλίμακας τεχνητή βιοχημική παρέμβαση στο σώμα, έχει θέση σε ορισμένα  μόνο ιατρικά νοσήματα και προβλήματα και πρέπει να γίνεται πάντοτε υπό άριστη ιατρική παρακολούθηση.

Ιστοσελίδες όπου μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες (ενδεικτική αναφορά):

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη 


Ειδική Παθολόγος



Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά 



24ωρη γραμματεία για ραντεβού: 2106252770 



O ηλεκτρονικός τόπος, οι ιστοσελίδες και τα κανάλια του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.