12/21/18

ΚΑΚΟΣ ΥΠΝΟΣ: ΑΙΤΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΚΟΠΩΣΗΣ, ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ, ΚΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ



Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο ενδογενής βηματοδότης του ύπνου, ρυθμίζει το κυκλικό φαινόμενο  «ύπνος – αφύπνιση – εγρήγορση» με περιοδικό τρόπο. Το κυκλικό αυτό φαινόμενο  ρυθμίζεται υπό την επήρεια του φωτός και  χημικών ουσιών με κύριο εκπρόσωπο τη μελατονίνη. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Οι διαταραχές του ύπνου εκδηλώνονται ως δυσκολία επέλευσης του ύπνου, αφυπνίσεις κατά τη νύχτα, διαταραχή πρωινής αφύπνισης, υπερβολική υπνηλία, σύνδρομο ανήσυχων άκρων  κατά τον ύπνο και χρήζουν σωστής θεραπευτικής αντιμετωπίσεως προς αποφυγή επιπλοκών. Στους πάσχοντες από διαταραχές ύπνου:
1.    Γίνεται πλημμελής επιδιόρθωση φθορών που επήλθαν κατά την διάρκεια της ημέρας.
 Κατά τον φυσιολογικό ύπνο, καθώς το άτομο χαλαρώνει και εισέρχεται σε κατάσταση ύπνου, η εγκεφαλική δραστηριότητα σταδιακά μειώνεται για να αυξηθεί προοδευτικά στη συνέχεια. Μεγάλα κύματα δ εμφανίζονται κατά την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας, τα οποία αντιστοιχούν στην έντονη προσπάθεια που καταβάλλει το σώμα κατά το στάδιο αυτό, να επιδιορθώσει τις φθορές του σώματος που έγιναν κατά την διάρκεια κυρίως της εγρήγορσης από την επίθεση ποικίλων αντίξοων παραγόντων (π.χ. stress, καρκινογόνα, καυσαέρια τοξίνες). Η σωστή επιδιόρθωση των φθορών του σώματος είναι απαραίτητη για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης ενώ η ομαλή εξουδετέρωση των τοξινών είναι απαραίτητη για τον εφοδιασμό των ενεργειακών αποθηκών του σώματος με μέγιστη ενεργειακή εφεδρεία. Η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας , νεφρικής νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης , εγκεφαλικού επεισοδίου, συνδρόμων κόπωσης, λοιμώξεων, χαμηλής γονιμότητας, επιβράδυνσης ανάπτυξης σε παιδιά και εφήβους, ατυχημάτων.
2.    Δεν γίνεται καλή αφομοίωση της γνώσης που προσκομίστηκε κατά την διάρκεια της ημέρας.
Καθώς ο οργανισμός εισέρχεται στο κατεξοχήν στάδιο των ονείρων, η εγκεφαλική δραστηριότητα και οι κινήσεις των οφθαλμών παρουσιάζουν έντονη δραστηριοποίηση (rapid eye movements, rem ύπνος). Το μυϊκό σύστημα στην φάση αυτή είναι σε έντονη χαλάρωση που προσομοιάζει με την κατάσταση της παράλυσης. Στο στάδιο αυτό αποκρυσταλλώνεται η μνήμη και εμπεδώνεται η νέα γνώση και εμπειρία που το άτομο αποκόμισε κατά την διάρκεια της εγρήγορσης. Υπάρχουν 3-5 κύκλοι rem και non rem ύπνου στον φυσιολογικό ύπνο από τη στιγμή της επέλευσής του έως την αφύπνιση.
3.    Διαταράσσεται  το σύνολο των βιοχημικών κύκλων του σώματος.
Ο κύκλος του ύπνου ευρίσκεται σε στενή αλληλεπίδραση με το σύνολο των βιοχημικών κύκλων του οργανισμού με αποτέλεσμα η διαταραχή του να επηρεάζει δυσμενώς την περιοδική έκκριση σημαντικών για την λειτουργία του σώματος χημικών ουσιών. Η ομαλή περιοδική έκκριση των ουσιών αυτών είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των φλεγμονών στο ανθρώπινο σώμα, την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το σωστό μεταβολισμό της γλυκόζης. Έτσι για παράδειγμα ο ομαλός ύπνος συντελεί στη διατήρηση υγιούς ισορροπίας των ορμονών που προκαλούν πείνα, αίσθημα κορεσμού και της ινσουλίνης. Η ανεπάρκεια ύπνου μειώνει τα επίπεδα της  λεπτίνης και διαταράσσει την ινσουλίνη του αίματος με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να παρουσιάζουν υψηλότερη συχνότητα βουλιμικών κρίσεων συγκριτικά με τους υγιείς, παχυσαρκία και διαβήτη.
Ο ποσοτικά και ποιοτικά ανεπαρκής ύπνος αλλοιώνει την έκκριση σεροτονίνης και ενδορφινών με αποτέλεσμα την αυξημένη εμφάνιση κατάθλιψης στους πάσχοντες από διαταραχές ύπνου. 
ΜΕΤΡΑ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ
  • Περπατήστε και ασκηθείτε υπό το φως του ήλιου το πρωί. Η έκθεση στο πρωινό ηλιακό φως  βελτιστοποιεί την λειτουργία του βηματοδότη του ύπνου. Αντιθέτως η επίπονη άσκηση κατά το τρίωρο που προηγείται του ύπνου δεν συνιστάται.
  • Αποφύγετε την κατάχρηση καφεΐνης, αλκοόλ, ποτών τύπου cola και το κάπνισμα. Οπωσδήποτε μην καταναλώνετε τις ουσίες αυτές μετά το μεσημέρι. Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και τα ποτά πριν από το κρεβάτι.
  • Nα τηρείτε σταθερό ωράριο κατάκλισης αφύπνισης. Αποφύγετε τηλεόραση, υπολογιστές, βιντεοπαιχνίδια,  smartphones ή άλλες οθόνες πριν τον ύπνο μεριμνώντας παράλληλα για την επαρκή απομάκρυνση πηγών θορύβου και φώτων από το υπνοδωμάτιο. Υιοθετήστε χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου: Κάνετε χαλαρωτικό μπάνιο ή διαβάστε ένα ευχάριστο ανάγνωσμα.



Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία για ραντεβού: 2106252770 







FACEBOOK TWITTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ KAI ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ http://iatreioamoschovaki.gr

Τα κανάλια του ιατρείου είναι:

https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

ΠΡΟΛΗΨΗ: ΣΥΛΛΟΓΗ VIDEO

https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ

ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ: ΣΥΛΛΟΓΗ VIDEO

Οι ιστοσελίδες του ιατρείου είναι (ενδεικτική αναφορά):

https://el-gr.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
FACEBOOK

http://twitter.com/amoschovaki(bilingual tweets)
TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com
ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com
ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ


http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/
ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/
ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

11/7/18

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ




Η χρήση λειτουργικών και ενισχυτικών τροφίμων έχει μακρά παράδοση στις ιατρικές πρακτικές παραδοσιακών θεραπευτικών συστημάτων. Η Δυτική Ιατρική μόνο πρόσφατα άρχισε να εξερευνά τις πολλαπλές διαστάσεις ορισμένων φαρμακευτικών τροφίμων και βοτάνων. Παρά την όψιμη ενασχόληση των ερευνητών, η διατροφική ιατρική σήμερα παρεμβαίνει με νέα εργαλεία ολοένα και πιο αποτελεσματικά με αποτέλεσμα οι εξατομικευμένες διατροφικές και βοτανικές θεραπείες να κατακτούν την θέση τους στην αντιμετώπιση μιας ποικιλίας παθολογικών προβλημάτων. Στα πλαίσια αυτά η ινομυαλγία και η διατροφική ενίσχυση της ενεργειακής εφεδρείας του σώματος αποτελούν δύο μόνο εφαρμογές σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο πεδίο. Τα λειτουργικά τρόφιμα και βότανα στην διατροφική ιατρική χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικά μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται για διατροφική χρήση για να υπάρξει επαρκής θεραπευτική ανταπόκριση. Για να δοθούν με ασφάλεια οι δραστικές δοσολογίες πρέπει να έχει εκτιμηθεί συνολικά και σωστά ο οργανισμός του εξεταζόμενου στα πλαίσια της σωστής ιατρικής εξέτασης από ιατρό με σφαιρική γνώση και ανάλογη εμπειρία ώστε να επιλεγεί το βέλτιστο βοτανικό φάρμακο ή λειτουργικό τρόφιμο στην βέλτιστη δοσολογία. Είναι σημαντικό επίσης να λαμβάνεται μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των βοτανικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά την πρόληψη και θεραπεία της ινομυαλγίας, συχνά σε συνδυασμό και με άλλα φάρμακα είναι η  Αshwagandha, βότανο  που φύεται κυρίως σε Νεπάλ και Ινδία. Γνωστό ως το  Ινδικό Ginseng, έχει κεντρικό ρόλο στην παραδοσιακή ινδική ιατρική -- αγιουβέρδα όπου χρησιμοποιείται σε ευρεία ποικιλία παθολογικών καταστάσεων, ως αναλγητικό,ως στυπτικό,ως αντισπασμωδικό,ως ανοσοδιεγερτικό, για τη θεραπεία φλεγμονών ,καρκινωμάτων για την γενική τόνωση του οργανισμού (Adaptogen) ως αντιγηραντικό.
 Η ενασχόληση της εναλλακτικής Ιατρικής για το βότανο εγκαινιάστηκε μετά από μελέτες στις οποίες το βότανο:
·         Αύξησε την διανοητική απόδοση σε υγιείς εθελοντές
·         Αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης σε άνδρες
·         Αύξησε τη σεξουαλική απόδοση των γυναικών
·         Αύξησε τη σωματική απόδοση και την αντοχή
·         Επέδειξε αντιφλεγμονώδη δράση
·         Είχε αναλγητικά αποτελέσματα.
·         Μείωσε τα επίπεδα του άγχους.
Οι ουσίες του φυτού που ευθύνονται κυρίως για τις ιατρικές του δράσεις είναι χημικές  ουσίες που λέγονται Withanolides. Το φυτό ωστόσο περιέχει ποικιλία βιοενεργών ουσιών  όπως στεροειδείς λακτόνες,Physagulin,Ashwagandhanolide, Kaempferol.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις έχουν αναφερθεί, γαστρεντερικές διαταραχές, διάρροια εμετός επιδείνωση ελκοπάθειας.
Η Ashwagandha μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με αντιυπερτασικά και αντιδιαβητικά φάρμακα.
Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), ο λύκος (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, SLE), η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA) μπορεί να επιδεινωθούν κατά την λήψη του βοτάνου. Η Ashwagandha μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και πρέπει να αποφεύγεται αν υπάρχει πάθηση του θυρεοειδούς.Ορισμένα φάρμακα όπως η αζαθειοπρίνη, η κυκλοσπορίνη, η διαζεπάμη μπορεί να αλληλεπιδράσουν δυσμενώς με την Ashwagandha.
 Δεν συνιστάται κατά την κύηση και τον θηλασμό λόγω έλλειψης δεδομένων ασφαλείας. Όπως στην περίπτωση όλων των βοτάνων όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/  και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/ και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία για ραντεβού: 2106252770 



FACEBOOK TWITTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ KAI ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ http://iatreioamoschovaki.gr
Τα κανάλια του ιατρείου είναι:
ΠΡΟΛΗΨΗ: ΣΥΛΛΟΓΗ VIDEO
ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ: ΣΥΛΛΟΓΗVIDEO
Οι ιστοσελίδες του ιατρείου είναι:
FACEBOOK
TWITTER
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ
ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)
ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΗΤΗΣ
ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ




9/28/18

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ LDL OΜΟΚΥΣΤΕΪΝΗ ΚΑΙ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΗ Α: TΡΕΙΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΗ ΨΥΧΟΓΕΝΟΥΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ-ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ


Το γεννητικό αρτηριακό ενδοθήλιο είναι ιστός που ευρίσκεται στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών του ανδρικού γεννητικού συστήματος.
Η ομαλή λειτουργία του ενδοθηλίου είναι πολύ σημαντική για την καλή στύση. Προϋπόθεση της επαρκούς στύσης είναι η αύξηση της ροής του αίματος, φαινόμενο που εγκαθίσταται μετά την πλήρη χάλαση των αρτηριών και των λείων μυϊκών ινών των σωμάτων του πέους. Το μονοξείδιο του αζώτου ΝΟ, ουσία που εκκρίνεται από το άθικτο ενδοθήλιο συντελεί στο φαινόμενο αυτό της χάλασης, ενώ η επάρκεια της ελαστικότητας και διασταλτικής ικανότητας του αγγείου επιτυγχάνεται με την διατήρηση της ακεραιότητας της ανατομικής δομής του ενδοθηλίου. Το άθικτο ενδοθήλιο εκκρίνει επιπρόσθετα ένα σύνολο ουσιών (π.χ. ενδοθηλίνη), που έχουν κεντρικό ρόλο στην τοπική διατήρηση της ευαίσθητης βιοχημικής ισορροπίας. Τρεις χημικές ουσίες του αίματος η LDL χοληστερόλη η oμοκυστεΐνη  και η λιποπρωτεΐνη Α, διερευνώνται σε περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας κατά την οποία δεν υπάρχει σαφές ψυχολογικό ερέθισμα που την πυροδοτεί. Η αύξηση των ουσιών αυτών στον οργανισμό του άντρα οδηγεί στην εμφάνιση δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου. Η παθολογική αυτή κατάσταση χαρακτηρίζεται από την προοδευτική ανάπτυξη μιας ιδιότυπης φλεγμονώδους αντίδρασης στην περιοχή του ενδοθηλίου. Λιποπρωτεΐνες LDL, παράγοντες φλεγμονής αυξητικοί παράγοντες λευκά αιμοσφαίρια λεία μυϊκά κύτταρα και ινώδη στοιχεία συρρέουν τοπικά. Ενεργές μορφές οξυγόνου (ρίζες οξυγόνου) που παράγονται, εξουδετερώνουν το φυσιολογικά παραγόμενο από το ενδοθήλιο μονοξείδιο του αζώτου που έχει κομβικό ρόλο στην ομαλή στύση. Επιπρόσθετα, χημικές ουσίες που παράγονται με την φλεγμονή, καταστρέφουν πλειάδα ενδοθηλιακών κυττάρων.
Α. LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που βρίσκεται φυσιολογικά στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: αυτή που βρίσκεται στις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) και αυτή που βρίσκεται στις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL). Όταν αυξάνεται η LDL και συντρέχουν ένας ή περισσότεροι από ορισμένους βλαπτικούς για το ενδοθήλιο των αγγείων παράγοντες (π.χ. κακή κληρονομικότητα, αυξημένη πίεση αίματος, αυξημένο σάκχαρο, κάπνισμα), λιποπρωτεΐνες LDL συρρέουν στον έσω χιτώνα της αρτηρίας, όπου υφίστανται βιοχημικές τροποποιήσεις (π.χ. οξείδωση, μη ενζυματική γλυκοζυλίωση), ενώ αναπτύσσεται μια ιδιότυπη φλεγμονώδης αντίδραση που χαρακτηρίζει την δυσλειτουργία του ενδοθηλίου. Κοινοί παράγοντες και νοσήματα που προκαλούν αυξημένα επίπεδα LDL:
·       Η κακή διατροφή που είναι πλούσια σε ζάχαρη κορεσμένα και trans λιπαρά
·       Η παχυσαρκία
·       Κληρονομικοί παράγοντες
·       Η φθορά του χρόνου
·       Ορμονικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός)
·       Το νεφρωσικό σύνδρομο
·       Παθήσεις ήπατος, χοληφόρων
·       Ορισμένες μορφές νευρικής ανορεξίας
·       Φάρμακα
·       Μεταβολικές διαταραχές (π.χ. διαβήτης)
Β. LPA
Οι λιποπρωτεΐνες είναι συμπλέγματα πρωτεϊνών και λιπιδίων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μεταφορά της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και λιποδιαλυτών βιταμινών προς και από τους ιστούς, μέσω των υγρών του σώματος (αίμα, λέμφος, διάμεσο υγρό). Η πυκνότητα της λιποπρωτεΐνης καθορίζεται από την ποσότητα των λιπιδίων ανά σωμάτιο. Η λιποπρωτεΐνη Α, LpA, είναι μια χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη του αίματος που περιέχει μια ειδική πρωτεΐνη, την απολιποπρωτεΐνη ApoA).H αpoA συντίθεται στο ήπαρ, το οποίο αποτελεί και την κύρια θέση κάθαρσης της LpA. H LpA σύμφωνα με μελέτες, τροποποιεί την ινωδόλυση και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (π.χ. κάπνισμα, αυξημένη χοληστερόλη LDL, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση) προάγει την αθηρωμάτωση και την δυσλειτουργία του ενδοθηλίου. Τα βασικότερα αίτια αύξησης της LpA είναι:
• Νοσήματα νεφρών (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια)
• Ορισμένες ορμονικές διαταραχές και διαταραχές παραγόντων μεταβολισμού (π.χ. διαβήτης)
• Φλεγμονές (π.χ. λοιμώξεις)
• Λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. λήψη αυξητικής ορμόνης)
• Δυσμενής κληρονομικότητα.
H LpA σύμφωνα με μελέτες, τροποποιεί την ινωδόλυση και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (π.χ. κάπνισμα, αυξημένη χοληστερόλη LDL, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση) προάγει την αθηρωμάτωση και την δυσλειτουργία του ενδοθηλίου.
ΟΜΟΚΥΣΤΕΙΝΗ
Η ομοκυστεΐνη (HCY) είναι αμινοξύ που προέρχεται από το μεταβολισμό της μεθειονίνης με τη συμμετοχή των βιταμινών του συμπλέγματος Β κοβαλαμίνη, φολικό οξύ, πυριδοξίνη και ριβοφλαβίνη. Ο ομαλός μεταβολισμός της ομοκυστεΐνης συγκρατεί το αμινοξύ σε χαμηλά επίπεδα στους ιστούς και το αίμα.
Η άθροιση του αμινοξέος στου ιστούς και στο αίμα (υπερομοκυστιναιμία) από παθοφυσιολογική άποψη, προκαλείται από ανεπάρκεια ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του, από ανεπαρκή πρόσληψη ή κακή απορρόφηση ορισμένων βιταμινών, από υπερπαραγωγή αμινοξέος, από διαταραχή της απεκκριτικής λειτουργίας του νεφρού, από παρουσία τοξικών ουσιών που παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ή διαταραχή σε ορμόνες που επηρεάζουν το μεταβολισμό του αμινοξέος.
Συνήθεις παθολογικοί παράγοντες και νοσήματα που προκαλούν αύξηση της oμοκυστεΐνης είναι (ενδεικτική αναφορά):
·       Η κατανάλωση αλκοόλ
·       Η δυσμενής κληρονομικότητα
·       Η νόσος Alzheimer
·       Ο υποθυρεοειδισμός
·       Η ανεπάρκεια βιταμινών 
Η αύξηση της ομοκυστεΐνης δεν έχει εμφανή συμπτώματα, σε αρκετές όμως περιπτώσεις, ο πάσχων κινδυνεύει από σοβαρές επιπλοκές. Η oμοκυστεΐνη συντελεί στην πρόκληση βλάβης στο αγγειακό ενδοθήλιο και στον σχηματισμό θρόμβων.
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία για ραντεβού: 2106252770 
Περισσότερα για θέματα στυτικής δυσλειτουργίας παθολογικής αιτιολογίας στο 
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com

Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου, τα κανάλια του ιατρείου, οι συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης, οι ιστοσελίδες στο facebook και twitter εμφανίζονται παραπλεύρως.  


9/5/18

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΟΥΡΙΑ ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ


Η ουρία και η κρεατινίνη είναι αζωτούχες ενώσεις που παράγονται κατά την διάρκεια του μεταβολισμού και αποβάλλονται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε καθημερινή βάση. Η καλή κάθαρση των αζωτούχων αυτών προϊόντων, προϋποθέτει καλή κυκλοφορία και επάρκεια αίματος και καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο δρα ως απεκκριτικό φίλτρο των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Ο ρυθμός του μεταβολισμού, η μυϊκή μάζα, η διατροφή, η πρόσληψη νερού και αλκοόλ, τα προσλαμβανόμενα φάρμακα, η θερμοκρασία, είναι στοιχεία που επηρεάζουν τα επίπεδα της ουρίας ή της κρεατινίνης. 
Οι αυξήσεις της ουρίας και της κρεατινίνης πολλές φορές δεν έχουν συμπτώματα, ειδικά όταν αναπτύσσονται προοδευτικώς. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαταραχές αυτές ανακαλύπτονται τυχαία σε check up. Στα συμπτώματα όταν υπάρχουν, περιλαμβάνονται η εύκολη κόπωση, η ναυτία, ο έμετος, η ανορεξία, η μεταλλική γεύση, η ευερεθιστότητα, η δυσκολία συγκέντρωσης, η αϋπνία, οι διαταραχές μνήμης, οι σπασμοί, ο κνησμός, η μείωση σεξουαλικής επιθυμίας, οι διαταραχές εμμήνου ρήσεως, ο πόνος στο θώρακα, ο πόνος στην κοιλιά, το μούδιασμα, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, οι καρδιακές αλλοιώσεις, οι διαταραχές κατά την ούρηση.
Με την αύξηση της ηλικίας η επάρκεια του νεφρικού ηθμού ελαττώνεται με αποτέλεσμα την αύξηση των άχρηστων αυτών αζωτούχων ουσιών. Νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις που διαταράσσουν την ομαλή κυκλοφορία όπως είναι η αιμορραγία, η διάρροια, o εμετός, ο διαβήτης, νόσοι της καρδιάς, η παγκρεατίτιδα, η υπολευκωματιναιμία, η αναφυλαξία, ορισμένα φάρμακα, σύνδρομα υπεργλοιότητας κ.α., προκαλούν αυξήσεις στις μετρούμενες αυτές ουσίες. Νοσήματα και παράγοντες που προσβάλλουν το ουροποιητικό όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, ορισμένες λοιμώξεις, η νεφραγγειακή απόφραξη, οι σπειραματοπάθειες, φάρμακα, τοξίνες, οι κρύσταλλοι, οι λίθοι,ο καρκίνος,η υπερτροφία του προστάτη, η φίμωση κ.α., προκαλούν επίσης αυξήσεις στις μετρούμενες τιμές. 
Η άνοδος των επιπέδων της ουρίας και της κρεατινίνης, ενδέχεται να οφείλεται σε αθώους παράγοντες, όπως παράγοντες που αφορούν την πρόσληψη νερού και πρωτεϊνών, μη κλινικά σημαντικές παρενέργειες φαρμάκων, μεταβολές στην θερμοκρασία του σώματος. Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως πρόκειται για μικρές αυξήσεις που εύκολα αποκαθίστανται με τροποποίηση ορισμένων καθημερινών συνηθειών που σχετίζονται με το είδος των τροφίμων που καταναλώνονται και την ποσότητα των προσλαμβανόμενων υγρών.
Κατά την ιατρική εξέταση στο ιατρείο διερευνάται το υποκείμενο αίτιο των αυξήσεων της ουρίας και της κρεατινίνης και οι επιπτώσεις τους στον οργανισμό που εξετάζεται. 
Η σωστή ιατρική εξέταση είναι ζωτικής σημασίας για την θεραπεία των διαταραχών αυτών, που είναι διαιτητική, φαρμακευτική, ή επεμβατική ανάλογα με το υποκείμενο αίτιο.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770

H διεύθυνση του ιατρείου στο web, oι ιστοσελίδες και τα κανάλια πρόληψης του ιατρείου στο you tube  εμφανίζονται παραπλεύρως.

7/1/18

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ


Eίναι πολλά τα οξέα ιατρικά σύνδρομα, που αντιμετωπίζουμε εμείς οι μάχιμοι κλινικοί ιατροί κατά τις περιόδους καύσωνα, σύνδρομα τα οποία οφείλονται συνήθως στην ανεπαρκή τήρηση προληπτικών μέτρων αποφυγής θερμοπληξίας από τον πληθυσμό. Συγκεκριμένα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών, αναγκαίο είναι να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, να πίνετε πολλά νερά, να αποφεύγετε τις μετακινήσεις, να κάνετε πολλά δροσερά μπάνια κατά την διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά.

Πολλές φορές πρέπει να γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις στην φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες, κατά την διάρκεια των ημερών με καύσωνα.

H επίπονη και παρατεταμένη άσκηση κατά την διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών, δεν συνιστάται. Οι καλύτερες ώρες για άσκηση, είναι το πρωί πριν τις 10.30 και μετά τις 18.00.

Τα άτομα υψηλού κινδύνου για βλάβες από τις υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να ευρίσκονται σε στενή ιατρική παρακολούθηση κατά την διάρκεια των ημερών καύσωνα. Άτομα υψηλού κινδύνου, εκτός από τα μικρά παιδιά, είναι τα παχύσαρκα άτομα, τα υποτασικά άτομα, τα άτομα που υποσιτίζονται, τα άτομα που ευρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση, τα άτομα που λαμβάνουν χρονίως ορισμένου τύπου φάρμακα, όπως αντιχολινεργικά, αντιισταμινικά, β-αναστολείς κ.α., οι ηλικωμένοι και οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια ιατρικά νοσήματα (π.χ. καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, εγκεφαλικά νοσήματα).

Επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας προς κλινική ιατρική εξέταση και αντιμετώπιση, εάν κατά την διάρκεια του καύσωνα εμφανίσετε:

·      Κράμπες

·      Πυρετό

·      Ζάλη-αδυναμία

·      Σύγχυση-αποπροσανατολισμό

·      Ναυτίες

·      Λιποθυμία

·      Ατονία

·      Αίσθημα ταχυκαρδίας

·      Πονοκέφαλο

·      Σπασμούς

·      Εγκεφαλική δυσλειτουργία

·      Αίμα στα ούρα.

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να δώσετε στα θύματα του καύσωνα;

1.Πρέπει να μεταφέρετε το θύμα σε δροσερό μέρος, να του κάνετε ένα δροσερό μπάνιο ή να το δροσίσετε εάν δεν δύναται να κάνει μπάνιο, με βρεγμένα πανιά.

2.Χαλαρώνετε την ζώνη και αφαιρείτε τα ρούχα του.

3. Διαλύετε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δίνετε στο θύμα να πίνει αργά-αργά. Μην δίδετε υγρά εάν ο ασθενής κάνει εμετό ή εάν έχει ναυτία, υπνηλία ή μειωμένη εγρήγορση.



Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Ειδική Παθολόγος



Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Oι ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας παραπλεύρως.

6/20/18

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

Σε μια εποχή που παράλληλα με την έκρηξη της παχυσαρκίας, αυξάνονται και τα κρούσματα της ψυχογενούς ανορεξίας (άρνηση λήψης τροφής από άτομα φυσιολογικού βάρους ή λιποβαρή) λόγω των αισθητικών προτύπων που προβάλλονται, είναι σημαντική η τοποθέτηση της ιατρικής επιστήμης σχετικά με το θέμα αυτό.
Η ιατρική χρησιμοποιεί σήμερα ένα ειδικό δείκτη, τον δείκτη μάζας σώματος ΒΜΙ, ο οποίος ισούται με το βάρος δια του τετραγώνου του ύψους.
Κάτω του 18,5 είναι γενικά πολύ χαμηλός, χαρακτηρίζει τα πολύ αδύνατα άτομα και συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα. ΒΜΙ=18,5-24,9, είναι γενικά φυσιολογικό. ΒΜΙ=25-29 χαρακτηρίζει τα υπέρβαρα άτομα και πάνω από τριάντα τα παχύσαρκα άτομα. H αύξηση ή η ελάττωση του βάρους μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή της πρόληψης τροφής, μπορεί όμως να οφείλεται σε ιατρικές παθήσεις και σύνδρομα που τροποποιούν την όρεξη ή αλλοιώνουν την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται σωστά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Κάθε ανεξήγητη μεταβολή του βάρους επιβάλλει ιατρική εξέταση.
Ανάλογα με την ιατρική εξέταση οι στόχοι για κάθε άτομο διαφέρουν. Οι στόχοι για παράδειγμα είναι πιο αυστηροί σε άτομα με παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, υπερχοληστερολαιμία ή διαβήτη και τα όρια που αναφέρονται παραπάνω είναι ενδεικτικά. Τα άτομα που συσσωρεύουν λίπος στην κοιλιά, θώρακα και άκρα έχουν ανδρικού τύπου κατανομή λίπους που είναι πιο βλαπτική για τον οργανισμό συγκριτικά με την γυναικείου τύπου συσσώρευση λίπους στους γλουτούς.
Η παχυσαρκία συνδέεται με νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, τα εμφράγματα, οι παθήσεις σπονδυλικής στήλης, οι καρκίνοι ενδομητρίου, στήθους, προστάτη, εντέρου. Ο κίνδυνος μεγαλώνει με τη αύξηση της ηλικίας και το θετικό οικογενειακό ιστορικό για τις παθήσεις αυτές.
Η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους, επιτυγχάνεται με κατάλληλη άσκηση και διατροφή και πρέπει να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση. Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας, καλό είναι να μην υπερβαίνει τα τρία κιλά τον μήνα. Η γρήγορη απώλεια βάρους έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική για την παχυσαρκία φαρμακευτική αγωγή και συμπληρώματα, ενώ άνθρωποι με υψηλό ΒΜΙ, άνω του 40, μπορεί να χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση.
Υγιεινοί κανόνες για διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους:
· Τρία κύρια γεύματα καθημερινώς και λαχανικά στις περιπτώσεις που πεινάτε ενδιαμέσως. Καλό είναι να μεσολαβούν μία δύο ώρες ανάμεσα στο τελευταίο γεύμα της ημέρας και τον ύπνο.
· Πρωινό γεύμα κάθε μέρα.
· Περιορισμός στην κατανάλωση άλατος και κρέατος.
· Κατανάλωση άπαχων κρεάτων ψητών και όχι τηγανητών.
· Κατανάλωση νωπών φρούτων και λαχανικών.
· Όχι αλκοόλ.
· Όχι ζαχαρούχα αναψυκτικά.
· Όχι βούτυρο και αποφυγή τηγανητών.
· Μαλακό, όχι σκληρό τυρί.
· Μικρότερη ποσότητα φαγητού με χρήση μικρότερων πιάτων.
· Όχι φαγητό όρθιοι ή κάνοντας συγχρόνως άλλες δραστηριότητες (π.χ. διάβασμα ή τηλεθέαση). Καλό μάσημα των τροφών.
· Όχι αργά φαγητό πριν την κατάκλιση.

Η άσκηση είναι σημαντική για την απώλεια και διατήρηση του σωματικού βάρους.
Θα πρέπει να ασκείστε τουλάχιστον επί τριάντα λεπτά ημερησίως, με μέτρια ένταση.
Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να μην είναι οργανωμένη άσκηση, αλλά γρήγορο περπάτημα ημερησίως. Χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα και χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο όσο λιγότερο γίνεται. 
Η άσκηση προστατεύει το άτομο από νοσήματα καρδιάς, εγκεφαλικά επεισόδια, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, οστεοπόρωση, υπερχοληστερολαιμία, ορισμένα είδη καρκίνου, ψυχικές παθήσεις.
Κατά την διάρκεια της άσκησης ενδέχεται να υπάρξουν επιπλοκές, όπως στηθάγχη, αρρυθμίες, μυοσκελετικά προβλήματα, διαταραχές αναπνοής σε ευαίσθητα άτομα. Αυτές προλαμβάνονται με την ιατρική εξέταση, που δεν πρέπει να αμελείται στο άτομο που ασκείται, την αποφυγή έντονης άσκησης και την καθιέρωση προθέρμανσης, αποθεραπείας και ασκήσεων stretching κατά την οργανωμένη άσκηση στα γυμναστήρια.
Η καλή υγιεινή του ύπνου είναι σημαντική. Άνθρωποι που δεν κοιμούνται επαρκώς παρουσιάζουν διαταραχή στην έκκριση μελατονίνης και ορμονών και  κρίσεις βουλιμίας.
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία για ραντεβού: 2106252770.
Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου και οι ηλεκτρονικές ιστοσελίδες εμφανίζονται παραπλεύρως.

5/24/18

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Το ανθρώπινο σώμα δέχεται καθημερινά την επίθεση του χρόνου, πληθώρας τοξινών και λοιμογόνων παραγόντων, που συχνά επιτελείται σε υποσυνείδητο επίπεδο. Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού έχει ζωτική σημασία για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης και την αποφυγή εμφάνισης ορισμένων νοσημάτων, όπως είναι οι αλλεργίες, τα καρκινώματα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι επικίνδυνες λοιμώξεις, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς άμυνας και προστασίας έναντι των τοξικών παραγόντων. Το δέρμα που προστατεύει τα ευαίσθητα εσωτερικά όργανα από τους εισβολείς, το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα που φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα και τα πεπτικά ένζυμα του στομάχου, αποτελούν τις πρώτες γραμμές άμυνας.
Βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έχουν τα λευκά αιμοσφαίρια και ορισμένες χημικές ουσίες του αίματος που προσηλώνονται στους ξένους οργανισμούς και τις τοξίνες και τους καταστρέφουν. Τα λευκά αιμοσφαίρια, που κυκλοφορούν στο αίμα περιλαμβάνουν τα ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα ηωσινόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα βασεόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα μονοπύρηνα, τα λεμφοκύτταρα, τα πλασματοκύτταρα. Η ιδιαίτερη ικανότητα του οργανισμού να αναπτύσσει ειδική αναμνηστική ανοσία έναντι ορισμένων παθογόνων αιτίων, έχει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική άμυνα. Μετά την είσοδο του λοιμογόνου παράγοντα ο οργανισμός κινητοποιεί πολυμορφοπύρηνα και μονοπύρηνα, ενώ συγχρόνως ειδικά αντισώματα που παράγονται από λεμφοκύτταρα (Β λεμφοκύτταρα) και ειδικά ευαισθητοποιημένα λεμφοκύτταρα (Τ λεμφοκύτταρα) επιτίθενται στο παθογόνο. Τα ειδικά αντισώματα και τα ειδικά ευαισθητοποιημένα λεμφοκύτταρα έχουν σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική μνήμη, στην οποία οφείλεται η ανοσία που αναπτύσσει ο οργανισμός έναντι ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών μετά τη λοίμωξη. Η παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων γίνεται από το μυελό των οστών και από τα λεμφικά όργανα που εντοπίζονται στους λεμφαδένες, το σπλήνα, τον θύμο, τις αμυγδαλές, τους λεμφικούς σχηματισμούς του εντέρου και άλλων περιοχών.
Εκτός όμως από τα κινητά λευκά αιμοσφαίρια που κατευθύνονται μέσω του αίματος προς το λοιμογόνο και τον ιστό που φλεγμαίνει, υπάρχουν σε διάφορους ιστούς καθηλωμένα ιστικά μακροφάγα που αρχίζουν άμεσα την καθαρτική τους αποστολή, όταν ο ιστός υποστεί κάποια βλάβη.
Χημικές ουσίες που απελευθερώνονται έχουν ειδικές δράσεις. Επί παραδείγματι, η ισταμίνη και η βραδυκινίνη περιχαρακώνουν την περιοχή της φλεγμονής. Τα πυρετογόνα, έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την ρύθμιση της κεντρικής θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα από τον υποθάλαμο και την εμφάνιση πυρετού στα λοιμώδη νοσήματα. Οι κυτοκίνες (π.χ. οι ιντερλευκίνες, η ιντερφερόνη α, παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF)), συντελούν στην ρύθμιση ανοσιακών, αποτοξινωτικών και αιμοποιητικών διεργασιών. Ορισμένες ουσίες, που παράγονται σε κυτταρικό επίπεδο εξουδετερώνουν άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού και τοξίνες.
Η καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού έχει ζωτική σημασία για τη σωστή άμυνα.
Η καλή φυσική κατάσταση εξασφαλίζεται με την αποχή από τον καπνό, την άσκηση, τη σωστή διατροφή που περιλαμβάνει επάρκεια θρεπτικών ουσιών, βιταμινών, αντιοξειδωτικών παραγόντων και ιχνοστοιχείων χωρίς να οδηγεί σε παχυσαρκία.
Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Η νικοτίνη, η κύρια εθιστική ουσία στο τσιγάρο, αποδίδεται πολύ γρήγορα στον εγκέφαλο και προκαλεί εξάρτηση. Οι εθισμένοι στην νικοτίνη καπνιστές ρυθμίζουν αυτόματα την πρόσληψη νικοτίνης βάσει των επιπέδων της στο αίμα καπνίζοντας όταν απαιτείται ώστε να προκληθούν τα ψυχοδραστικά αποτελέσματα της νικοτίνης και να αποφευχθούν τα συμπτώματα στέρησης. Oι καπνιστές τσιγάρων μικρής περιεκτικότητας σε πίσσα και νικοτίνη συχνά αυξάνουν την ποσότητα των τσιγάρων ούτως ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά επίπεδα στο αίμα. Ο καπνός συγκροτείται από λεπτό αερόλυμα, ώστε να δύναται να μείνει στους αεραγωγούς και στην επιφάνεια των κυψελίδων και από αέρια φάση. Η αέρια φάση περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα, τοξικές ερεθιστικές και αρωματικές ουσίες. Τα σωματίδια του αερολύματος περιέχουν πλήθος τοξικών και καρκινογόνων. Το υπόλειμμα των σωματιδίων, αφού αφαιρεθεί η υγρασία και η νικοτίνη αποκαλείται πίσσα. Οι τοξικοί αυτοί παράγοντες αλλοιώνουν την τοπική άμυνα του αναπνευστικού επιθηλίου, με αποτέλεσμα την μειωμένη ανοσολογική ικανότητα. Η διαταραχή του ανοσοποιητικού επιδεινώνεται περαιτέρω στον χρόνιο καπνιστή, λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και της πτώσης του οξυγόνου του αίματος. Μελέτες έχουν αναδείξει σε καπνιστές δυσλειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων.
Η σωστή συστηματική άσκηση σε αρκετές περιπτώσεις σύμφωνα με μελέτες οδηγεί σε καλύτερη μεταβολική κατάσταση και κινητοποιεί αμυντικές εφεδρείες σε ολόκληρο το σώμα. H σωστή άθληση περιλαμβάνει δραστηριότητες που προκαλούν μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος και επιτάχυνση της αναπνοής και του σφυγμού. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να μην είναι οργανωμένη άσκηση, αλλά γρήγορο περπάτημα ημερησίως. Η κίνηση μπορεί να είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα της καθημερινότητας με απλές τροποποιήσεις καθημερινής συμπεριφοράς, όπως η χρήση σκάλας αντί του ανελκυστήρα, το καθημερινό γρήγορο βάδισμα, η εγκατάλειψη του αυτοκινήτου. Πριν την ένταξη σε πρόγραμμα άσκησης πρέπει απαραιτήτως να προηγείται σοβαρή ιατρική εξέταση, κατά την οποία αξιολογείται η ικανότητα άσκησης, ο βαθμός έντασης που μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα άσκησης, το είδος της άσκησης και η περιοδικότητα της ιατρικής παρακολούθησης. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί ορισμένου τύπου αθλητικές δραστηριότητες, μπορεί να πυροδοτήσουν καρδιακά επεισόδια, μυοσκελετικά προβλήματα, ασθματικές κρίσεις και άλλα παθολογικά προβλήματα σε ευαίσθητους οργανισμούς.
Τα υγιή άτομα πρέπει να κάνουν διατροφή που να περιλαμβάνει καθημερινώς φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης), φρέσκο λάδι, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η καθημερινή διατροφή δεν πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Το ψάρι εφοδιάζει το σώμα με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ω3 λιπαρά, πολύτιμα άλατα και βιταμίνες και πρέπει να είναι συστατικό μιας σωστής ισορροπημένης διατροφής. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατάχρηση κρέατος, λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων, γλυκαντικών ουσιών και τυποποιημένων προϊόντων (κενές θερμίδες). Καλό είναι να πίνετε αρκετό νερό υψηλής ποιότητας.
Ιδιαίτερα σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού στον υγιή οργανισμό είναι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που παρατίθενται:
Βιταμίνη Α. Η έλλειψή της έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της λειτουργικότητας των ανατομικών φραγμών, τη μείωση της δραστηριότητας αρκετών ανοσοποιητικών κυττάρων, τη μείωση του αριθμού των Τ και Β λεμφοκυττάρων. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στο γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο, καρότα, στις γλυκοπατάτες, στα βερίκοκα, στα κίτρινα λαχανικά, στο συκώτι, στο αυγό.
Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών ενάντια στην υπεροξείδωση λιπιδίων που συνιστά ανοσοκατασταλτική διεργασία. Η έλλειψή της αυξάνει την ευπάθεια σε ορισμένες λοιμώξεις. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στο φρέσκο φυτικό λάδι, στο ελαιόλαδο, στο φύτρο σταριού, στα πλήρη δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς – φιστίκια.
Βιταμίνη C. Eίναι σημαντική για την ομαλή παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στις ντομάτες, στα εσπεριδοειδή, μαϊντανό, πράσινες πιπεριές, πράσινα ωμά λαχανικά, πεπόνια, φράουλες, λάχανο, πατάτες, κίτρα, ραπανάκια.
Βιταμίνη Β12, Β6, φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ, οι βιταμίνες Β12, Β6, συντελούν στην ομαλή λειτουργία της ειδικής αναμνηστικής ανοσίας αλλά και της φυσικής ανοσίας. Η Β12 υπάρχει μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως γάλα, κρέας, τυρί, αυγά, ψάρι. Αυξημένες συγκεντρώσεις Β6, ευρίσκονται στις μπανάνες, δημητριακά, στο συκώτι, στα πουλερικά, στα όσπρια, αυγό, ψάρια και πράσινα λαχανικά, κρέας, ξηροί καρποί, πατάτες, γλυκοπατάτες, ζύμη, σταφίδες, δαμάσκηνα. Αυξημένες συγκεντρώσεις φυλλικού, ευρίσκονται στα πράσινα φύλλα λαχανικών, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φύτρο σταριού, συκώτι, αυγά.
Ο χαλκός. Είναι σημαντικός στην ομαλή παραγωγή ιντερλευκίνης 2, μιας κυτοκίνης που εμπλέκεται στον φυσιολογικό μεταβολισμό των λεμφοκυττάρων. Αυξημένες συγκεντρώσεις χαλκού, ευρίσκονται στο συκώτι, θαλασσινά, αυγό, ξηρούς καρπούς- αμύγδαλα, όσπρια, πλήρη δημητριακά, αλεύρι βρώμης.
Ο σίδηρος. Είναι σημαντικός για την ομαλή διεξαγωγή των φλεγμονωδών απαντήσεων, την ομαλή λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, την απελευθέρωση κυτοκινών, την ανάπτυξη του λεμφικού ιστού. Αυξημένες συγκεντρώσεις σιδήρου, ευρίσκονται στο συκώτι, το κρέας, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το αυγό, τα πράσινα λαχανικά, ξερά φρούτα.
Το μαγνήσιο. Ο θύμος αδένας που είναι εστία παραγωγής των Τ λεμφοκυττάρων αλλοιώνεται επί ανεπαρκείας. Αυξημένες συγκεντρώσεις μαγνησίου ευρίσκονται στις μπανάνες, πλήρη δημητριακά, όσπρια, γαλακτοκομικά, στους ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά, ορισμένα θαλασσινά, κακάο.
Το μαγγάνιο. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις, καθώς και στην προσκόλληση και αποκοκκίωση των ουδετεροφίλων. Αυξημένες συγκεντρώσεις μαγγανίου ευρίσκονται σε πράσινα λαχανικά, πλήρη δημητριακά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς.
Το σελήνιο. Επηρεάζει την αντιοξειδωτική κατάσταση του οργανισμού και η έλλειψή του αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται σε κρέατα, θαλασσινά, αυγά, ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά, πλήρη δημητριακά, φρούτα, όσπρια.
Ο ψευδάργυρος. Εμπλέκεται σε πολλαπλές κυτταρικές λειτουργίες και η έλλειψή του προκαλεί αυξημένη επίπτωση λοιμώξεων. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στα οστρακοειδή, φύτρο σταριού, κρέας, ξηρούς καρπούς, αυγό, ψάρια, σε δημητριακά ολικής αλέσεως.
Η τεχνητή χορήγηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων με τη μορφή συμπληρωμάτων, δεν ενδείκνυται στον υγιή οργανισμό, διότι η υπερβολική άθροιση βιταμινών και ιχνοστοιχείων έχει δυσμενή για τον οργανισμό αποτελέσματα. Παρόλα αυτά είναι χρήσιμη, σε ορισμένες περιπτώσεις και πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση (π.χ. κακή διατροφή, υπερκόπωση, γήρας, stress κ.λπ.) κατά την διάρκεια της οποίας καθορίζεται η δόση και η διάρκεια της χορήγησης.
Η σωστή ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων από τα οποία πάσχει ένας ασθενής είναι πολύ σημαντική στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικότερα ορισμένα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η ηπατική ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια αλλοιώνουν σημαντικά τη σωστή άμυνα και πρέπει να έχουν άριστη ρύθμιση. Στις περιπτώσεις αυτές συχνά απαιτείται εφαρμογή ειδικών διατροφικών προγραμμάτων και προγραμμάτων καθημερινότητας ανάλογα με το είδος της χρόνιας πάθησης.
Η ενισχυτική εφαρμογή εμβολίων προς τόνωση του ανοσοποιητικού έχει εφαρμογή σε ορισμένες περιπτώσεις.


Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
Το web site και όλες οι ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.

5/4/18

ΤΟ ΜΠΟΥΚΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Το μπούκωμα ή ρινική συμφόρηση, όπως αποκαλείται στην ιατρική ορολογία, χαρακτηρίζεται από αδυναμία αναπνοής λόγω απόφραξης της μύτης, πταρμό, ή ρινική έκκριση.
Η μύτη έχει χαρακτηριστεί ως το «φυσικό air condition» του ανθρώπινου σώματος. Συντελεί στην ύγρανση του εισπνεόμενου αέρα, ενώ κατακρατά άχρηστα στοιχεία μικροοργανισμούς και ρύπους που θα δρούσαν διαφορετικά βλαπτικά στους βρόγχους. Η μύτη έχει πλούσια συμπαθητική και παρασυμπαθητική νεύρωση. Οι συμπαθητικές ίνες κυριαρχούν σταθεροποιώντας έτσι την υγιή μύτη. Αδένες και εκκριτικά κύτταρα εκκρίνουν την ζωτική για την απομάκρυνση των άχρηστων σωματιδίων βλέννα. Οι παραρρίνιοι κόλποι συντελούν στην παραγωγή υψηλών ποσοτήτων τοξικών ουσιών για μία πλειάδα ιών, βακτηρίων, μυκήτων και καρκινικών κυττάρων. Κάθε κατάσταση που προκαλεί σοβαρή διαταραχή της αρχιτεκτονικής της μύτης, υπερέκκριση βλέννας, απώλεια της υπάρχουσας ισορροπίας του ρινικού συμπαθητικού παρασυμπαθητικού συστήματος προκαλεί τα τόσο συνήθη συμπτώματα της ρινικής απόφραξης , του πταρμού, ή της ρινικής έκκρισης.
Τα παθολογικά προβλήματα και τα νοσήματα που υποκρύπτονται πίσω από το μπούκωμα είναι πολλά και περιλαμβάνουν τα μικρόβια, τους ιούς, τους μύκητες, την αλλεργία, την ηωσινοφιλική μη αλλεργική ρινίτιδα, την μη αλλεργική μη ηωσινοφιλική ρινίτιδα, τις ανατομικές ανωμαλίες, τους πολύποδες της μύτης, ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, ορισμένα καρκινώματα και όγκους, ενδοκρινολογικές διαταραχές, παρενέργειες φαρμάκων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί ειδικός εργαστηριακός έλεγχος προς την κατεύθυνση των νοσημάτων αυτών. Η σωστή ιατρική εξέταση έχει κομβικό ρόλο στην ορθή αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης.Ορισμένα από τα αίτια του «μπουκώματος» έχουν συχνά ή κυρίως εποχικό εαρινό χαρακτήρα και αποτελούν την αιτία που το μπούκωμα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα, που φέρνει τους ασθενείς στο ιατρείο κατά την διάρκεια της Άνοιξης.
Το σύνηθες μπούκωμα της Άνοιξης οφείλεται κυρίως στα παρακάτω αίτια :
1. ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Σύμφωνα με μελέτες , οι ιοί είναι το πιο κοινό αίτιο ρινικής συμφόρησης. Έχουν περιγραφεί ήδη πάνω από διακόσιοι αντιγονικά διαφορετικά ιοί ικανοί να προκαλέσουν «μπούκωμα» στον άνθρωπο και καθημερινώς καινούριοι ιοί ανακαλύπτονται συνεχώς. Οι ιοί αυτοί δύνανται να προκαλέσουν απλά μπούκωμα, αλλά και μία ευρεία γκάμα συνδρόμων όπως φαρυγγίτιδα, απλό κρυολόγημα, τραχειίτιδα, βρογχιολίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία, μυοκαρδίτιδα. Άτομα με πτώση του ανοσοποιητικού αναπτύσσουν σοβαρότερα σύνδρομα ή μπορεί να αναπτύξουν μικροβιακές επιμολύνσεις και σοβαρή εξασθένηση στην πορεία μιας ιογενούς λοίμωξης που μπορεί να οδηγήσει ενίοτε στον θάνατο. Έτσι το ιογενές μπούκωμα που δεν λύεται μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων (παραρρινοκολπίτιδα), ωτίτιδα, μηνιγγίτιδα, μικροβιακή πνευμονία, καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ. Οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού ενδημούν κυρίως τον Χειμώνα, αρκετοί από αυτούς ωστόσο παρουσιάζουν σημαντικότατες εξάρσεις κατά την Άνοιξη. Οι μεγάλες μετακινήσεις των ταξιδιωτών που κλασσικά αρχίζουν κατά την Άνοιξη σε πολλές χώρες, οδηγούν αρκετές φορές σε μία αυξημένη μέσω των ταξιδιωτών διασπορά ορισμένων ιών κατά την Άνοιξη, από ενδημικές περιοχές του πλανήτη σε μη ενδημικές. Τα διεθνή ταξίδια αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα διακίνησης θανατηφόρων ιών, όπως ανέδειξε η παγκόσμια εμπειρία με τον SARS το 2003, τον ιό της γρίπης των πουλερικών και της γρίπης των χοίρων.Οι ρινοιοί, αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά αίτια ρινικής συμφόρησης ιογενούς αιτιολογίας, παρουσιάζουν σημαντική έξαρση κατά την Άνοιξη, με μπούκωμα που διαρκεί γενικώς σε μη επιπεπλεγμένες περιπτώσεις τέσσερις με εννέα ημέρες. Οι κορονοιοί , ορισμένοι από τους οποίους εμφανίζουν σημαντική έξαρση κατά την Άνοιξη εμφανίζουν μπούκωμα που διαρκεί κατά μέσο όρο σε μη επιπεπλεγμένες περιπτώσεις έξι έως επτά ημέρες. Στην κατηγορία των κορονοιών ανήκε και ένας θανατηφόρος κορονοιός, ο ιός SARS, ο οποίος προκάλεσε θανατηφόρες επιδημίες το 2003-2004 κυρίως στην Κίνα και το Χονγκ Κογκ και είχε θέσει σε συναγερμό την παγκόσμια κοινότητα.Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός επίσης εμφανίζει εξάρσεις την Άνοιξη και στα μεν παιδιά προκαλεί συχνά νόσο της κατώτερης αναπνευστικής οδού στους δε ενηλίκους μπούκωμα και κοινό κρυολόγημα σε μη επιπεπλεγμένες περιπτώσεις.Οι αδενοιοί επίσης εμφανίζουν εξάρσεις την Άνοιξη και μπορεί να προκαλέσουν σε μη επιπεπλεγμένες περιπτώσεις, μπούκωμα, διαρροϊκά σύνδρομα, επιπεφυκίτιδα.Ο επικίνδυνος ιός της γρίπης τύπου Α έχει έξαρση κυρίως κατά τον Χειμώνα. Ωστόσο στους τροπικούς παρουσιάζει έξαρση όλο τον χρόνο.
Η πρόληψη των λοιμώδους ρινίτιδας της Άνοιξης επιτυγχάνεται με γενικά και ειδικά μέτρα αποφυγής των λοιμώξεων. Συνιστάται :
· Ενίσχυση του ανοσοποιητικού με αποφυγή καπνού και καλή διατροφή που να περιλαμβάνει σε σωστή περιεκτικότητα υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, ζωτικές βιταμίνες, άλατα, αντιοξειδωτικά, αποφυγή κατάχρησης τοξικών ουσιών όπως καφέ και αλκοόλ
· Αποφυγή χώρων με συνωστισμό και καλός αερισμός τους
· Καλό πλύσιμο χεριών
· Άριστη αποκατάσταση νοσημάτων που προκαλούν αυξημένη ευπάθεια όπως είναι ο διαβήτης, αιματολογικά νοσήματα
· Εμβολιασμός ομάδων υψηλού κινδύνου με ειδικά εμβόλια
· Αποφυγή λήψης άσκοπης αντιβίωσης η οποία αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων και σοβαρών επιπλοκών.
Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με το αίτιο και το κλινικό σύνδρομο।
२. ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ
To μπούκωμα στην αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται στην υπερβολική ανοσολογική απάντηση του οργανισμού σε ουσίες του περιβάλλοντος που καλούνται αλλεργιογόνα.Τα αλλεργιογόνα που προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα, μπορεί να είναι μη εποχικά ή εποχικά. Τα μη εποχικά αλλεργιογόνα επιδρούν όλο τον χρόνο και προκαλούν κλασσικά χρόνια ή υποτροπιάζουσα αλλεργική ρινίτιδα ή οξεία μη εποχική αλλεργική ρινίτιδα. Τέτοια αλλεργιογόνα είναι χαρακτηριστικά η μούχλα, τα επαγγελματικά αλλεργιογόνα ( π.χ. κόλλα, isocyanates), τα τροφικά αλλεργιογόνα, το latex. Τα εποχικά αλλεργιογόνα προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα εποχικού χαρακτήρα και είναι πολύ συνήθη την Άνοιξη. Χαρακτηριστικό είναι το εποχικό μπούκωμα από αλλεργία στην γύρη, λόγω της σχετικής ανθοφορίας των φυτών.Ο οργανισμός κατά την αλλεργία παράγει υψηλή αναλογικά ποσότητα μιας ειδικής ανοσοσφαιρίνης, της IgE. Η μελέτη των αλλεργιών γίνεται με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις και μελέτες των εκκρίσεων της μύτης. Η πρόληψη επιτυγχάνεται με την εφαρμογή γενικών και ειδικών μέτρων πρόληψης. Έτσι στην περίπτωση της ρινίτιδας της Άνοιξης λόγω γύρης :
· Συνιστάται αποφυγή καπνού και έκθεσης στη γύρη
· Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και στο σπίτι πρέπει να διατηρούνται κλειστά
· Τα διπλά τζάμια συχνά βοηθούν· Τα κλιματιστικά πρέπει να συντηρούνται επαρκώς
· Ειδικά κλιματιστικά συστήματα για αλλεργικούς διασφαλίζουν επαρκή αερισμό του χώρου κατακρατώντας την γύρη
· Η γούνα των κατοικίδιων ζώων όταν εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να πλένεται και να καθαρίζεται
· Αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται ιατρική προφυλακτική αγωγή, πριν την έναρξη της ανθοφορίας από τον Φεβρουάριο.
Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με το αίτιο και το κλινικό σύνδρομο ενώ ορισμένες ανθεκτικές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με ειδικά «εμβόλια» απευαισθητοποίησης ( ανοσοθεραπεία).
३. ΜΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΜΗ ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ
Η μη αλλεργική μη λοιμώδης αυτόνομη ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) που δεν οφείλεται σε λοιμώδη ή αλλεργικά αίτια που προκαλούν την ανοσολογική απάντηση που αναφέρθηκε παραπάνω।Η ρινική συμφόρηση στην περίπτωση αυτή είναι πολλές φορές το αποτέλεσμα απώλειας της υπάρχουσας ισορροπίας του ρινικού συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού αυτόνομου συστήματος. Τα συμπτώματα αρκετές φορές πυροδοτούνται από μη αλλεργικούς παράγοντες που προκαλούν την ρήξη σε αυτή την ισορροπία. Τέτοιοι παράγοντες είναι οι μεταβολές θερμοκρασίας, οι ρύποι, τα αρώματα , το stress, τα λευκαντικά. Οι απότομες διαταραχές της θερμοκρασίας που παρατηρούνται την Άνοιξη έχουν ως αποτέλεσμα αυτή η μορφή της ρινίτιδας να επιδεινώνεται πολλές φορές επίσης κατά την Άνοιξη. Η μελέτη της ρινίτιδας αυτής περιλαμβάνει την μελέτη των εκκρίσεων και η θεραπεία γίνεται με ειδικά spray.
4. ΡΙΝΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΤΙΚΩΝ
Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, η κατάχρηση τοπικών ρινικών αποσυμφορητικών από τον πληθυσμό αυξάνει κατά την Άνοιξη। Η κατάχρησή τους οδηγεί σε φαρμακογενή ρινίτιδα, λόγω αγγειδιαστολής του ρινικού βλεννογόνου।Αρκετές φορές η ρινική συμφόρηση της Άνοιξης έχει μεικτή αιτιολογία. Το μπούκωμα λόγω μικροβιακής παραρρινοκολπίτιδας για παράδειγμα, πολλές φορές είναι αποτέλεσμα εξασθένησης της λειτουργικότητας του βλεννογόνου, λόγω αλλεργικής ή ιογενούς ρινίτιδας.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
E mail: 
amoschovaki@yahoo.gr
Οι ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα παθολογίας εμφανίζονται παραπλεύρως.