9/21/17

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ IATΡIKH ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ CHECK UP: ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, τα μη λοιμώδη νοσήματα των αεραγωγών και τα ατυχήματα αποτελούν τις πρώτες παθολογικές αιτίες θανάτου και σοβαρής αναπηρίας στην Ευρώπη σήμερα. Χρόνια παθολογικά νοσήματα, τα οποία ενδημούν όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο, η οστεοπόρωση, η στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής ή εξαντλούν τις αμυντικές εφεδρείες του οργανισμού προκαλώντας σε βάθος χρόνου τις παθοφυσιολογικές εκείνες μεταβολές που οδηγούν με την σειρά τους στην εμφάνιση σοβαρών παθήσεων.
Τα νοσήματα  που προαναφέρονται χαρακτηρίζονται από μακρύ αρχικό στάδιο χωρίς συμπτώματα και επιπλέον πυροδοτούνται συνήθως μετά από την  αθροιστική επίδραση παραγόντων κινδύνου που δρουν σε βάθος χρόνου. Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης η πλειοψηφία των νοσημάτων αυτών και των παραγόντων κινδύνων διερευνώνται και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
Η γενική παθολογική ιατρική εξέταση και το γενικό αιματολογικό check up είναι οι πιο συνήθεις εξετάσεις  που γίνονται σε άτομα χωρίς συμπτώματα. Η γενική παθολογική εξέταση και το γενικό αιματολογικό Check up αποτελούν τις πιο συνήθεις αναγκαίες εξετάσεις όταν επιχειρείται η βελτίωση των δεικτών υγείας ενός πληθυσμού με  παρεμβάσεις πρόληψης.  Ωστόσο παρά το γεγονός ότι για οικονομικούς λόγους τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μόνο βασικούς παθολογικούς ελέγχους, οι έλεγχοι αυτοί είναι ανεπαρκείς. Η πραγματοποίηση εξατομικευμένων ειδικών μετρήσεων και η ειδική παθολογική  ιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόληψης.

Κατά την διάρκεια της σωστής ειδικής παθολογικής προληπτικής εξέτασης γίνεται  σοβαρή αξιολόγηση  και μελέτη:
·        Του ιατρικού ιστορικού του εξεταζόμενου
·        Των συνηθειών της καθημερινότητάς του
·        Της διατροφής του
·        Των κληρονομικών  παραμέτρων του
·        Των ευρημάτων που εντοπίζονται κατά  την διάρκεια της σωστής αντικειμενικής παθολογικής  εξέτασης στο ιατρείο.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα παραγγέλλονται συνέχεια οι πλήρεις εργαστηριακοί και παρακλινικοί έλεγχοι που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση.  
Το γενικό αιματολογικό check up σε υγιή άτομα περιλαμβάνει την γενική αίματος μετρήσεις χοληστερόλης τριγλυκεριδίων ουρικού οξέος ουρίας.
1.    Η γενική αίματος: Εξετάζονται τα ερυθρά λευκά αιμοσφαίρια αιμοπετάλια. Η εξέταση παρέχει αδρές πληροφορίες για την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και την επάρκεια ορισμένων ζωτικών ουσιών όπως σιδήρου
2.    Το σάκχαρο: Η εξέταση παρέχει αδρές πληροφορίες για την ύπαρξη αυξημένου σακχάρου ή διαβήτη. Ο διαβήτης ειδικότερα προκαλεί βλάβες σε όλα τα όργανα του σώματος, το δέρμα, τα αγγεία, την καρδιά, τα νεφρά, τον εγκέφαλο. Πριν την εμφάνιση του διαβήτη υπάρχει σταδιακή αύξηση του σακχάρου του αίματος σε ανώτατα φυσιολογικά επίπεδα ή σε κατάσταση ήπιας υπεργλυκαιμίας.
3.    Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια: Είναι λιπίδια του αίματος. Η αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες (π.χ. κάπνισμα, υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο, δυσμενής κληρονομικότητα, αυξημένη ευαισθησία) οδηγούν σε συσσώρευση λιπιδίων στο τοίχωμα των αρτηριών, ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας, απόφραξη του αυλού της αρτηρίας και μειωμένη άρδευση ζωτικών οργάνων με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανεπάρκειας και διαταραχής στην λειτουργία τους (π.χ. εμφάνιση καρδιακού εγκεφαλικού νοσήματος στυτικής δυσλειτουργίας).
4.    Το ουρικό οξύ:  Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό από την διάσπαση των πουρινών. Το υψηλό ουρικό οξύ είναι σύνηθες παθολογικό πρόβλημα που εντοπίζεται σε εργαστηριακές εξετάσεις. Το ουρικό οξύ προκαλεί λίθους νεφρών, νεφρικές βλάβες, αρθρίτιδα, παθολογικές επιδράσεις από την υποκείμενη νόσο.
5.         Η ουρία.
 Η ουρία είναι αζωτούχο παραπροϊόν του μεταβολισμού, που παράγεται και αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε καθημερινή βάση.
Η καλή κάθαρση των αζωτούχων αυτών προϊόντων, προϋποθέτει καλή κυκλοφορία, επάρκεια αίματος και καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο δρα ως απεκκριτικό φίλτρο των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Η ουρία αποτελεί μέτρο του σωστού μεταβολισμού και της σωστής νεφρικής λειτουργίας.
Τι πρέπει να ξέρετε επίσης για το γενικό αιματολογικό check up:
·        Είναι σημαντικό οι εξετάσεις  να μην γίνονται  κατά την διάρκεια οξέων καταστάσεων και νοσημάτων, παρά μόνον σε ειδικές περιπτώσεις, που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό:  Αρκετές μετρήσεις που γίνονται κατά την διάρκεια οξέων νοσημάτων, είναι φυσιολογικά διαταραγμένες.
·        Ο εξεταζόμενος δεν πρέπει να τροποποιεί συνήθειες που αφορούν την καθημερινότητά του, κατά την διάρκεια των ημερών που προηγούνται της αιμοληψίας, καθώς και την ημέρα της αιμοληψίας ρουτίνας, εκτός εάν έχει δοθεί αντίθετη οδηγία από τον θεράποντα ιατρό. Οι εξετάσεις πρέπει να απεικονίζουν την πραγματικότητα των εσωτερικών οργάνων του σώματος και όχι μια πλασματική πραγματικότητα που απορρέει για παράδειγμα από μία παροδική συμμόρφωση σε κανόνες σωστής διατροφής ή αποχής από το κάπνισμα.
·           Είναι σημαντικό να επιλέξετε προσεκτικά το κέντρο όπου θα πραγματοποιήσετε τις εξετάσεις σας. Η αξιοπιστία των εργαστηριακών μετρήσεων είναι σημαντική για την ασφαλή διάγνωση, την θεραπεία και την αξιολόγηση κάθε οργανισμού. 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr