2/26/16

ΥΨΗΛΟ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ: ΑΙΤΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 Το ουρικό οξύ, είναι μία ουσία που παράγεται στον οργανισμό κατά τον μεταβολισμό των πουρινών. Οι πουρίνες είναι ουσίες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή του γενετικού υλικού σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Διακρίνουμε τις ενδογενείς πουρίνες που κατασκευάζονται στο σώμα και τις εξωγενείς πουρίνες που εισέρχονται στο σώμα μέσω της διατροφής. Υψηλής συγκέντρωσης σε πουρίνες είναι τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα όπως τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.  
Η αύξηση του ουρικού οξέως ονομάζεται ιατρικώς υπερουριχαιμία. Η αύξηση του ουρικού οξέως είναι συνήθης σήμερα και συχνά είναι εργαστηριακό εύρημα στο check up, χωρίς να συνυπάρχουν συμπτώματα. Τα αίτια της αύξησης του ουρικού οξέος κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα στις δυτικές κοινωνίες συνδέεται με την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και την κρεοφαγία. Λιγότερο συχνή είναι η μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος του αίματος.
Η μέτρηση του ουρικού οξέος επιβάλλεται εφόσον υπάρχουν συμπτώματα που χαρακτηρίζονται από:
·        Πόνο στις αρθρώσεις ή πρήξιμο
·        Πέτρες στα νεφρά
·        Λήψη φαρμάκων που προκαλούν αυξήσεις στο ουρικό οξύ αίματος
1.     ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΥΡΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ
H υπερουριχαιμία διατροφικής προέλευσης, η υπερουριχαιμία που προκαλείται από μεταβολικές διαταραχές και η υπερουριχαιμία κληρονομικής αιτιολογίας  είναι οι πιο συχνές αιτίες αύξησης ουρικού οξέος στη σημερινή εποχή. Σπανιότερα η υπεουριχαιμία συνδέεται με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως μυελουπερπλαστικά νοσήματα, ψωρίαση, αιμόλυση, νεφρικά νοσήματα, υπέρταση, υποθυρεοειδισμό, υπερπαραθυρεοειδισμό, αλκοολισμό, χρόνιες στερητικές δίαιτες, σαρκοείδωση, παχυσαρκία, παρενέργειες φαρμάκων, τοξική δράση ουσιών.
Η συνηθέστερη μεταβολική παθολογική διαταραχή χωρίς συμπτώματα που συνδέεται με την υπερουριχαιμία  και το σύγχρονο τρόπο ζωής είναι το μεταβολικό σύνδρομο. Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών διαταραχών όπως κακοήθη κατανομή υπερβάλλοντος βάρους στην κοιλιακή χώρα θώρακα και άκρα, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος, παθολογικά χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερίνης» HDL, αρτηριακή πίεση αίματος σε ανώτατα φυσιολογικά επίπεδα ή υψηλά επίπεδα, γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας υψηλή ή οριακά φυσιολογική. Η υπερουριχαιμία στα πλαίσια  του μεταβολικού συνδρόμου συνδέεται με αυξημένη επίπτωση καρδιοεγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη στυτικής δυσλειτουργίας, πρόωρων θανάτων.
Η υπερουριχαιμία, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, βλάβες και λίθους στα νεφρά. Όλοι οι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν την ίδια ευαισθησία στις βλαπτικές επιδράσεις της υπερουριχαιμίας, γι αυτό η απόφαση για θεραπεία με ειδικά φάρμακα τα οποία δεν στερούνται παρενεργειών και αυστηρή διαιτητική αγωγή, εξαρτάται από το αίτιο και τις πιθανές επιπτώσεις της σε κάθε άτομο χωριστά, όπως διαφαίνεται με σαφήνεια μετά από λεπτομερή ιατρική αξιολόγηση. O πάσχων από υπερουριχαιμία πρέπει να αποφεύγει τα λιπαρά τρόφιμα, την κατάχρηση αλκοόλ, τα εντόσθια, τα οστρακοειδή, τις αντσούγιες, την υπερκατανάλωση κρέατος, τις απότομες αυξομειώσεις βάρους και να έχει επαρκή πρόσληψη ύδατος. Όταν η υπερουριχαιμία συνδέεται με σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή έχει προκαλέσει επιπλοκές από τα νεφρά ή τις αρθρώσεις η θεραπεία κατευθύνεται και προς την αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών.
2.     ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΥΡΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ
Η πτώση του ουρικού οξέως είναι σπανιότερη διαταραχή που αφορά το μεταβολισμό του ουρικού οξέος και μπορεί να οφείλεται σε ελαττωμένη παραγωγή, αυξημένη απέκκριση ή συνδυασμό των δύο μηχανισμών.

Η διατροφή με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες και ορισμένες κληρονομικές διαταραχές του μεταβολισμού κατά τις οποίες υπάρχει μεμονωμένη διαταραχή στο μεταβολισμό των πουρινών (π.χ. συγγενής διαταραχή της αμφίδρομης νεφρικής σωληναριακής μεταφοράς ουρικού) είναι οι πιο αθώες κατηγορίες αιτίων. Σοβαρά συστηματικά αίτια που συνοδεύονται από πτώση ουρικού οξέως του αίματος είναι ορισμένα παθολογικά νοσήματα (π.χ. καρκινώματα, κίρρωση ήπατος, διαβήτης), η δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα και η χρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. ασπιρίνη, φαινοφιμπράτη, κορτιζόνη).
Οι επιπτώσεις από το χαμηλό ουρικό οξύ είναι ανύπαρκτες για τον οργανισμό, είναι όμως σημαντικό να διερευνηθεί η αιτία της πτώσης του για να αποκλειστούν και να θεραπευτούν εγκαίρως σοβαρά υποκείμενα συστηματικά αίτια.
Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το ιστορικό, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. εξέταση σπλάγχνων, αρτηριακή πίεση, εξέταση παράπλευρης κυκλοφορίας) κατευθύνουν την διάγνωση και την θεραπεία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται συμπληρωματικοί εργαστηριακοί έλεγχοι.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.
Τα κανάλια του ιατρείου http://iatreioamoschovaki.gr είναι:
Κόπωση: Συλλογή video
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Πρόληψη: Συλλογή video
· Συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης του ιατρείου:
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.comFREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.comΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
· Facebook
· Twitter
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.comΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

2/22/16

CPK ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ


H  CPK (κρεατινική κινάση) ανιχνεύεται κυρίως σε σκελετικούς μυς και ιστούς σπλάγχνων (π.χ. καρδιά εγκέφαλος) και αποτελεί ένζυμο που συντελεί στην παροχή ενέργειας. Η τιμή της cpk εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, τη φυλή και η σωματική δραστηριότητα.  Οι σκελετικοί μυς περιέχουν κυρίως τη μορφή CK3 ή ΜΜ, ο καρδιακός CK 3 και CK2 ή ΜΒ και ο εγκεφαλικός ιστός, ο γαστρεντερικός ιστός και το ουροποιογεννητικό σύστημα ΒΒ ή CK1.  Όταν καταστραφούν τμήματα ιστών που περιέχουν cpk από υποκείμενο νόσημα ή παράγοντα, το ένζυμο cpk «διαχέεται» στο αίμα και τα μετρούμενα επίπεδα εμφανίζονται υψηλά. Έτσι για παράδειγμα σε οξύ έμφραγμα, στο οποίο καταστρέφεται τμήμα μυοκαρδίου αυξάνει η ΜΒ CPK που ευρίσκεται στον καρδιακό ιστό. H CK-MB αρχίζει να αυξάνεται 4-6 ώρες μετά την έναρξη της οξείας μυοκαρδιακής βλάβης για να αποκατασταθεί προοδευτικά μετά από 36 με 48 ώρες. Εγκεφαλικά επεισόδια, η αιμόλυση, τα τραύματα, λοιμώδη νοσήματα, ορμονικές βλάβες, καρκινώματα, φάρμακα και τοξικές ουσίες, η πνευμονική εμβολή προακλούν με ανάλογους μηχανισμούς αυξήσεις στην cpk.
·     Η cpk αποτελεί επίσης δείκτη σωματικής υπερκόπωσης. Η σωματική υπερκόπωση είναι το πιο κοινό αίτιο αυξημένης cpk. H σωματική υπερκόπωση είναι παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονη εξάντληση των σωματικών μυών, η οποία προέρχεται από υπερβολική άσκηση ή ανεπαρκή ξεκούραση κατά την διάρκεια παρατεταμένων χρονικών περιόδων.  Η καταπόνηση των μυών οδηγεί σε λύση μυικών κυττάρων και διαρροή ενδοκυτταρικών ουσιών στα αγγεία, με αποτέλεσμα την αύξηση της CPK. Σε σοβαρές περιπτώσεις προκύπτει μια σοβαρή πάθηση που ονομάζεται ραβδομυόλυση. Η μυοσφαιρίνη, βασικό συστατικό των μυικών κυττάρων απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες στο πλάσμα και στη συνέχεια απεκκρινόμενη από τα νεφρά μπορεί να προκαλέσει απόφραξη νεφρικών σωληναρίων, και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.Οι ασθενείς νοιώθουν γενικευμένη ατονία και μυικά άλγη.Ορισμένοι παράγοντες, καταστάσεις της καθημερινότητας και νοσήματα (π.χ. κύηση, κατάχρηση ουσιών (π.χ. αλκοόλ), κακή διατροφή, φάρμακα, stress, γενετικοί παράγοντες, ακραίες περιβαλλοντικές θερμοκρασίες,αναιμία, τραύματα,ορμονικές διαταραχές, λοιμώξεις, καρδιοαναπνευστικά νοσήματα) καθιστούν το άτομο πιο επιρρεπές στη σωματική υπερκόπωση
Η πρόληψη της σωματικής υπερκόπωσης:
·        Το πρόγραμμα άσκησης πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε προθέρμανση και αποθεραπεία με ασκήσεις χαλάρωσης.
·        Εάν αφήσετε την άθληση για κάποιο χρονικό διάστημα μην ενταχθείτε απότομα σε πρόγραμμα άσκησης αλλά σταδιακά. Η άσκηση μετά από μακροχρόνιες περιόδους καθιστικής ζωής καταπονεί ιδιαίτερα το μυϊκό σύστημα.
·        Μην ασκείστε αμέσως μετά φαγητό και κατά τις μεσημβρινές ώρες.
·        Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν την άσκηση.
·        Πείτε όχι στην ορθοστασία.
·        Η επίπονη καθημερινή άσκηση που διαρκεί άνω των σαρανταπέντε λεπτών πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση.
·        Αποφύγετε την άσκηση κατά την διάρκεια ακραίων περιβαλλοντικών θερμοκρασιών.
·        Αποφύγετε την άσκηση κατά την διάρκεια οξέων λοιμώξεων.
·        Να έχετε επαρκή ύπνο. Για να ξεκουράζεστε επαρκώς από την άσκηση, συνιστάται καλό ανατομικό στρώμα κατά τον ύπνο, το οποίο πρέπει να το αλλάζετε μετά την ημερομηνία λήξης του προϊόντος με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή.
·        Μην κάνετε κατάχρηση αλκοόλ, τοξικών ουσιών και αποφεύγετε το κάπνισμα.
·        Να φροντίσετε για τη σωστή διατροφή σας αποφεύγοντας ακραίες νηστείες. Η διατροφή σας πρέπει να έχει ως βάση την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή. Εάν είστε σε οργανωμένο πρόγραμμα έντονης και παρατεταμένης άσκησης ενδέχεται να χρειαστείτε εμπλουτισμό του καθημερινού διατροφικού σας προγράμματος με λειτουργικά τρόφιμα, βιταμίνες ή συμπληρώματα.
Η θεραπεία της σωματικής υπερκόπωσης γίνεται με φάρμακα, ειδικά διατροφικά προγράμματα και συμπληρώματα τόνωσης της ενεργειακής εφεδρείας του μυικού συστήματος. Σοβαρές περιπτώσεις ραβδομυόλυσης ενδέχεται να χρειαστούν νοσηλεία.  Η σωστή παθολογική εξέταση κατευθύνει την διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

http://iatreioamoschovaki.gr

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

2/8/16

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ: ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ



Στην Ελλάδα η εναλλακτική βοτανική Ιατρική συχνά συγχέεται με την ομοιοπαθητική ενώ θεωρείται ότι μιμείται βοτανοθεραπευτικά πρακτικά παραδοσιακά συστήματα. 
1. Βοτανική Ιατρική και Ομοιοπαθητική
Η βοτανική ιατρική ευρίσκεται σε πλήρη διάσταση με την ομοιοπαθητική διότι η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί  σε αντίθεση με την βοτανική ιατρική ελάχιστες δυνατές και όχι μέγιστες δυνατές δόσεις βοτάνων και φυσικών φαρμάκων. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί βότανα και φυσικά φάρμακα σε συγκεντρώσεις εξαιρετικά χαμηλότερες των συγκεντρώσεων που χρησιμοποιούνται σε συμβατική διατροφική χρήση. Με την πρακτική αυτή ωστόσο μπορεί να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών, αλλά το θεραπευτικό αποτέλεσμα έχει κριθεί ανεπαρκές σε πολλές ιατρικές επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει κυρίως μετά το 2000.
2. Βοτανική Ιατρική και λοιπά μη ομοιοπαθητικά βοτανικά συστήματα θεραπείας
 Η εναλλακτική ιατρική έχει ομοιότητες με τα άλλα μη ομοιοπαθητικά βοτανοθεραπευτικά συστήματα αλλά δεν ταυτίζεται μαζί τους.

 Οι  τρεις κυριότερες διαφορές της εναλλακτικής βοτανικής Ιατρικής από τα άλλα μη ομοιοπαθητικά εναλλακτικά βοτανοθεραπευτικά συστήματα είναι οι εξής:
1.     Η Εναλλακτική Ιατρική χρησιμοποιεί τις αυστηρές επιστημονικές μεθόδους και τα συστήματα που χρησιμοποιεί και η Συμβατική Ιατρική, πριν προβεί στην άσκηση οποιασδήποτε θεραπευτικής μεθόδου. Αυτό διαφοροποιεί τους γιατρούς που χρησιμοποιούν την Εναλλακτική Ιατρική από άλλους «φυσικούς πρακτικούς θεραπευτές». Τα ειδικά διατροφικά προγράμματα και φάρμακα  εναλλακτικής ιατρικής, όταν συνταγογραφούνται στο ιατρείο, ακολουθούν τους αυστηρούς επιστημονικούς κανόνες που εφαρμόζονται παγκοσμίως.

2.     Κατά την διάρκεια της ιατρικής εξέτασης λαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό διατροφικών συνηθειών, έκθεσης σε τοξικές ουσίες, συνηθειών της καθημερινότητας, προγραμματίζεται, όταν απαιτείται ο ανάλογος εργαστηριακός έλεγχος. Αυτό είναι απαραίτητο για τον εντοπισμό των νοσημάτων από τα οποία πάσχει ο προσερχόμενος, τα οποία ενδέχεται μάλιστα να μην έχουν εμφανή για τον προσερχόμενο άνθρωπο συμπτώματα.

3.     Στη συνέχεια χορηγούνται με βάση την κατάσταση υγείας του οργανισμού και το είδος των χρόνιων νοσημάτων που εντοπίζονται, εξατομικευμένα  διατροφικά προγράμματα, λειτουργικά τρόφιμα και φυτικά φάρμακα, τα οποία μεγιστοποιούν τις αμυντικές εφεδρείες του οργανισμού που εξετάζεται, ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο ή να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η χρήση χημικών φαρμάκων. Τα φυσικά φάρμακα και βότανα χρησιμοποιούνται σε δοσολογίες σημαντικά μεγαλύτερες των δοσολογιών που χρησιμοποιούνται για διαιτητική-διατροφική χρήση. Όπως και με κάθε σκεύασμα που χορηγείται με την βέλτιστη ιατρική παρακολούθηση, λαμβάνεται μέριμνα ώστε τα φυσικά φάρμακα και βότανα να είναι τιτλοδοτημένα, ελεύθερα από βαρέα μέταλλα και προσμίξεις και συμβατά με την κατάσταση υγείας του εξεταζόμενου για να επιτευχθεί το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα και  να αποφευχθούν σοβαρές παρενέργειες.
  Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά ραντεβού: 2106252770 και 2102122198
LINKS
https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/
http://www.medicalnewstoday.com/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
https://nccih.nih.govhttp://www.medscape.com/
Διοσκουρίδης Περί ύλης Ιατρικής
Ιπποκράτης Περί διαίτης
http://iatreioamoschovaki.grhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com
Το ηλεκτρονικό site του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr

2/5/16

ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ


Το βάρος του σώματος καθορίζεται από την θερμιδική πρόσληψη του ατόμου, την ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών των τροφών, το μεταβολικό ρυθμό του ατόμου και τις ενεργειακές του απώλειες. Με την πάροδο της ηλικίας, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα το βάρος του σώματος να αυξάνει έως την έκτη δεκαετία. Μετά την περίοδο αυτή, το βάρος σταδιακά φθίνει, φαινόμενο που οφείλεται κυρίως σε παράγοντες, όπως μεταβολές στη σύσταση του σώματος (πχ ελάττωση ύψους, μυϊκής μάζας), απώλεια δοντιών, άνοια,ψυχολογικούς παράγοντες. Νοσήματα όπως παρατεινόμενα ψυχιατρικά σύνδρομα, η νευρική ανορεξία, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, χρόνια λοιμώδη, ορμονικές διαταραχές, καρκινώματα, ηπατικά νεφρικά καρδιακά γαστρεντερικά μεταβολικά νοσήματα και φάρμακα ενδέχεται να συντελούν στην εμφάνιση ανορεξίας του ηλικιωμένου.
Η προκαλούμενη απώλεια βάρους οδηγεί σε σύνδρομα κόπωσης, ατονία, αδυναμία. Σε σοβαρές περιπτώσεις προσβάλλονται πρακτικά όλα τα όργανα. Καθώς αναπτύσσεται σοβαρή ένδεια πρωτεΐνης ή θερμίδων ελαττώνεται η ηπατική σύνθεση πρωτεϊνών του ορού, ελαττώνονται οι κυκλοφορούμενες στο αίμα πρωτεΐνες, μειώνεται η καρδιακή παροχή, ατροφούν οι μύες καρδιάς αναπνευστικού συστήματος, ατροφεί ο βλεννογόνος του γαστρεντερικού σωλήνα, καταστέλλεται το ανοσοποιητικό σύστημα, ανεπαρκεί το πάγκρεας, παθολογικές διαταραχές που μπορεί να αποβούν άμεσα μοιραίες για τον ηλικιωμένο ασθενή, λόγω και των επιπρόσθετων φθορών από την ηλικία.
Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για την γεροντική ανορεξία. Η ταχεία ιατρική παρέμβαση έχει ζωτική σημασία. Σπανιότερα απαιτείται νοσοκομειακή νοσηλεία.
http://iatreioamoschovaki.gr
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ