7/25/14

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η επίδραση της ψυχικής σφαίρας σε κάθε σωματική παράμετρο και νόσημα, αποτελεί μία σημαντική παρατήρηση, εμφανή σε κάθε επαγγελματία, ο οποίος κατά την επαγγελματική του δραστηριότητα έρχεται σε επαφή με ασθενείς.

Τα πιο κοινά και επικίνδυνα ψυχοσωματικά νοσήματα είναι:

• Το άσθμα

Το άσθμα είναι χρόνιο φλεγμονώδες νόσημα των αεραγωγών, που χαρακτηρίζεται από επεισόδια δύσπνοιας, βρογχόσπασμου, βήχα, συριγμού. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων, ο βρογχόσπασμος μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρός: Στην περίπτωση αυτή, λόγω σοβαρής στένωσης των αεραγωγών, το οξυγόνο αδυνατεί να εισέλθει και χωρίς την άμεση και σωστή ιατρική αντιμετώπιση, η νόσος μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Το stress συντελεί με σαφή τρόπο στην παθογένεια του άσθματος. To άγχος προκαλεί αυξημένη αντίδραση των αεραγωγών σε φυσιολογικά ερεθίσματα, απότομη στένωση και ασφυξία σε ευαίσθητους ασθματικούς ασθενείς, ενώ συντελεί στην παθογένεια της νόσου.

• Καρδιακά επεισόδια

Η στεφανιαία νόσος είναι η πιο συχνή καρδιακή νόσος σήμερα. Είναι νόσος του αρτηριακού τοιχώματος, κατά την οποία υπάρχουν αλλοιώσεις του τοιχώματος των στεφανιαίων αγγείων και διαταραχή στην αιμάτωση της καρδιάς, την οποία αυτή αρδεύουν. Εκδηλώσεις της στεφανιαίας νόσου είναι η στηθάγχη, το έμφραγμα, οι αρρυθμίες, ο θάνατος. Η συσσώρευση λιπιδίων στο τοίχωμα της αρτηρίας και η ανάπτυξη αθηρωμάτωσης είναι η συνήθης παθολογοανατομική αλλοίωση στον πάσχοντα ασθενή.

Η σχέση των επεισοδίων stress με την πρόκληση οξέων καρδιακών επεισοδίων είναι σαφής στην περίπτωση των πασχόντων από στεφανιαία νόσο.

Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η ανάγκη για αυξημένο καρδιακό έργο και οι αυξημένες απαιτήσεις σε οξυγόνο κατά την διάρκεια του stress, προκαλούν οξεία ανεπάρκεια της καρδιακής αντλίας, με πυροδότηση στεφανιαίων επεισοδίων και απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας σε πολλούς καρδιοπαθείς.


• Η υπέρταση


Παρά το γεγονός ότι η σχέση όλων των μορφών της ιδιοπαθούς υπέρτασης με το stress δεν έχει αποδειχτεί πλήρως σε διπλές τυφλές μελέτες, η υπερβολική δραστηριότητα του συμπαθητικού συστήματος, που χαρακτηρίζει το αγχώδες άτομο, απορρυθμίζει την αρτηριακή πίεση σε πολλά ευαίσθητα άτομα. Η ιδιοπαθής υπέρταση προκαλεί βλάβες σε όλα τα ζωτικά όργανα. Χωρίς την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή ο υπερτασικός κινδυνεύει από αιφνίδιο θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική πάθηση, καρδιακή βλάβη, διαταραχές οράσεως, στυτική δυσλειτουργία.

• Η διαβρωτική γαστρίτιδα και η γαστρορραγία

Διαβρωτικές αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του στομάχου από το stress, με μη εμφανείς αιμορραγικές εστίες, παρουσιάζονται εντός 72 ωρών στην πλειοψηφία των σοβαρά ασθενών. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση σπανίως οδηγεί σε γαστρορραγία, ο κίνδυνος γαστρορραγίας που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο λόγω οξείας απώλειας αίματος είναι σπάνιος. Η θεραπεία της διαβρωτικής γαστρίτιδας, που έχει ως αίτιο το stress, γίνεται με φάρμακα που μειώνουν τις βλαπτικές επιδράσεις του άγχους στον γαστρικό βλεννογόνο.



• Νοσήματα που απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα ανοσοποιητικού (π.χ. καρκινώματα λοιμώξεις)
Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού έχει ζωτική σημασία για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης και την αποφυγή εμφάνισης ορισμένων νοσημάτων, όπως είναι οι αλλεργίες, τα καρκινώματα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι επικίνδυνες λοιμώξεις, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Μελέτες έχουν αναδείξει καλύτερους δείκτες λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, σε άτομα με καλή ψυχική κατάσταση. Τα άτομα αυτά εμφανίζουν δυσκολότερα λοιμώξεις μετά από επαφή με παθογόνα, συγκριτικά με τα υγιή άτομα. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς η συμβολή του ψυχικού παράγοντα στην παθογένεια του καρκίνου, ορισμένες μελέτες αναδεικνύουν καλύτερη αντίσταση σε καρκινογόνα σε άτομα με θετική στάση απέναντι στη ζωή. Σε ορισμένες αλλεργίες, που αποτελούν μία υπερβολική απάντηση του ανοσοσοποιητικού σε αντιγόνα, έχει αναδειχτεί επαρκώς η σχέση των εξάρσεων με συναισθηματικούς παράγοντες (π.χ. ατοπική δερματίτις).
Πρόληψη
Η τακτική άσκηση, η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που έχει ως βασική πηγή καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης φυτικά προϊόντα της Μεσογείου (π.χ. όσπρια, πλήρη δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης, extra παρθένο ελαιόλαδο) και χαρακτηρίζεται από μέτρια κατανάλωση ζωικών προϊόντων (αυγά–γαλακτοκομικά), μέτρια κατανάλωση ψαριών, ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος ο επαρκής ύπνος οι κοινωνικές δραστηριότητες και η άσκηση αγχολυτικών δραστηριοτήτων έχουν συνδεθεί με άμβλυνση των οργανικών επιπτώσεων του χρόνιου stress
Η ολιστική ιατρική  με εφαρμογή ειδικών διατροφικών προγραμμάτων και χορήγηση ολιστικών  φαρμάκων εναλλακτικής ιατρικής εφαρμόζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα σε ειδικές περιπτώσεις.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ




http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΚΑΚΗ ΜΝΗΜΗ ΕΛΑΤΤΩΜΕΝΗ ΜΝΗΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ: ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Η ελάττωση της μνημονικής ικανότητας αποτελεί παθολογική κατάσταση που μειώνει δραματικά το επίπεδο ζωής των πασχόντων. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται  εάν πάσχουν από τη  νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλο νευρολογικό πρόβλημα όταν συνειδητοποιούν  ότι ξεχνάνε εύκολα ή έχουν προσωρινά κενά μνήμης. Σε πολλά από αυτά τα άτομα η νευρολογική εξέταση αποτυγχάνει να εντοπίσει το αίτιο και συν ακολούθως να βελτιώσει το πρόβλημα.
Συνήθεις μη νευρολογικοί παθολογικοί παράγοντες που προκαλούν διαταραχές μνήμης είναι:
Η κατάχρηση αλκοόλ
 Εάν καταναλώνετε περισσότερο από τη συνιστώμενη δόση αλκοόλ καθημερινά, μπορεί να παρουσιάσετε μειωμένη ικανότητα μνήμης. H μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ γενικώς είναι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών, ένα ποτό την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω, ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Ανάλογα με την κληρονομικότητα του ατόμου, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης και τα λαμβανόμενα φάρμακα τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά.
Παρενέργειες φαρμάκων
Συνηθέστερα ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά και ορισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη προκαλώντας καταστολή ή σύγχυση και έλλειψη συγκέντρωσης.
Οι ορμονικές διαταραχές
 Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της κατηγορίας είναι ο υποθυρεοειδισμός. Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση ενεργών μεταβολικών αντιδράσεων και την διατήρηση πνευματικής και σωματικής εγρήγορσης.
Η εμμηνόπαυση αρκετές φορές προκαλεί ορμονικές διαταραχές που με την σειρά τους ευθύνονται για επίμονο stress και παροδική ελάττωση συγκέντρωσης-μνήμης. Ωστόσο εάν πρόκειται για επιμένουσα διαταραχή μνήμης δεν μπορεί να αποδοθεί αμιγώς στην εμμηνόπαυση.
Η αυπνία
Η έλλειψη ξεκούραστου και  καλής ποιότητας ύπνου είναι πολλές φορές το αίτιο της λήθης.  Ο θόρυβος, το φως, η επίπονη σωματική και πνευματική δραστηριότητα πριν τον ύπνο, τα "βαριά" γεύματα, ο καφές, οι ακραίες θερμοκρασίες στα σωματικά λουτρά, η κατάχρηση αλκοόλ, το stress, τα ακατάστατα ωράρια   είναι παράγοντες που συχνά προκαλούν αυπνίες και πρέπει να αποφεύγονται ιδιαίτερα πριν τον ύπνο. Οργανικά νοσήματα που προκαλούν επίμονες αϋπνίες είναι καρδιακά νοσήματα, πεπτικές διαταραχές, αναπνευστικές νόσοι, ορμονικές διαταραχές, νεφρικά και ηπατικά νοσήματα.
Η αρτηριοσκληρυντική νόσος
Στην αρτηριοσκλήρυνση αναπτύσσεται αρτηριοσκληρυντική πλάκα στο τοίχωμα των αρτηριών με αποτέλεσμα την κακή άρδευση των εγκεφαλικών κυττάρων.
Οι συνηθέστεροι από τους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της αρτηριοσκλήρυνσης είναι ο διαβήτης η υπερχοληστερολαιμία η υπέρταση το κάπνισμα η υψηλή ομοκυστείνη, η παχυσαρκία το μεταβολικό σύνδρομο. Στο μεταβολικό σύνδρομο υπάρχουν ταυτόχρονα τρεις ή περισσότερες από τις εξής διαταραχές:
•    Κοιλιακό λίπος
•    Υψηλά τριγλυκερίδια
•    Χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερίνης» HDL
•    Αυξημένη αρτηριακή πίεση αίματος 
•    Αυξημένο σάκχαρο αίματος.
Η έλλειψη βιταμινών ηλεκτρολυτών ιχνοστοιχείων
Η έλλειψη βιταμινών ιχνοστοιχείων και οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν επίμονες διαταραχές μνήμης. Η πιο συνήθης παθολογική κατάσταση που προκαλεί ανεπάρκεια μνήμης είναι η σιδηροπενία. Σιδηροπενία είναι η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό. Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο πολλών ενζύμων, που μετέχουν στο μεταβολισμό. Χωρίς σίδηρο, τα κύτταρα δεν θα μπορούσαν να μεταφέρουν ηλεκτρόνια και να μεταβολίσουν ενέργεια. Η σιδηροπενία είναι το πιο κοινό νόσημα που προκαλεί χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια, χαμηλό αιματοκρίτη, ατονία, μειωμένη μνημονική ικανότητα.
Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και η κακή παροχή αίματος στο εγκεφαλικό κύτταρο
Η επαρκής καρδιακή παροχή και η επαρκής οξυγόνωση των εγκεφαλικών κυττάρων είναι σημαντικοί προαπαιτούμενοι παράγοντες για τον εφοδιασμό των εγκεφαλικών κυττάρων με τα απαραίτητα για την λειτουργία τους συστατικά. Καρδιακά νοσήματα που συνοδεύονται από σοβαρή μείωση της καρδιακής παροχής στον εγκέφαλο ή αναπνευστικά νοσήματα που μειώνουν δραματικά το διαθέσιμο οξυγόνο μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές μνήμης. Παρομοίως στην αναιμία υπάρχει πτώση της μάζας των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος που είναι απαραίτητα για την μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς  με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η επαρκής εφεδρεία οξυγόνου στον εγκέφαλο και να εμφανίζεται συχνά διαταραχή μνήμης.
Κατά τη σωστή παθολογική εξέταση μπορεί να χρειαστούν ειδικοί εργαστηριακοί έλεγχοι για τον αποκλεισμό των νοσημάτων που προαναφέρονται. Εφόσον επιβάλλεται από τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης ενδέχεται να απαιτηθούν ειδικές εξετάσεις προς αποκλεισμό και άλλων σπανιότερων νοσημάτων.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ




http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΑΝΟΙΑ: ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

Η  άνοια είναι σοβαρή παθολογική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτικώς εξελισσόμενη διανοητική αποδιοργάνωση. Η άνοια αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Στο μέλλον, το κόστος της φροντίδας των ατόμων της μεγάλης αυτής πληθυσμιακής ομάδας που πάσχουν από άνοια αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Τα άτομα τα οποία έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με άνοια συχνά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από άνοια.
Διακρίνουμε την άνοια σε άνοια οφειλόμενη σε  νευρολογικά νοσήματα και την άνοια οφειλόμενη σε συστηματικά ή παθολογικά νοσήματα ή παράγοντες εκτός του νευρικού συστήματος. Στην πρώτη κατηγορία χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι είναι η νόσος Alzheimer, η νόσος Parkinson η νόσος Pick.   Στην δεύτερη κατηγορία χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι είναι η αρτηριοσκληρυντική νόσος το aids ο αλκοολισμός.  Η πιο συχνή αιτία άνοιας νευρολογικής αιτιολογίας είναι η νόσος Alzheimer ενώ η πιο συχνή άνοια μη νευρολογικής αιτιολογίας είναι η άνοια της αρτηριοσκλήρυνσης. Στη νόσο ALAlzheimer ορισμένες πρωτεΐνες όπως το βήτα-αμυλοειδές αθροίζονται στον εγκέφαλο και σχετίζονται με την εκφύλιση και τον θάνατο των νευρικών κυττάρων ενώ στην αρτηριοσκλήρυνση αναπτύσσεται αρτηριοσκληρυντική πλάκα στο τοίχωμα των αρτηριών με αποτέλεσμα την κακή άρδευση των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι συνηθέστεροι παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξη της αρτηριοσκληρυντικής νόσου είναι το αυξημένο σάκχαρο, η υπερχοληστερολαιμία, η υπέρταση, το κάπνισμα το μεταβολικό σύνδρομο, η υψηλή ομοκυστείνη, η κακοήθης παχυσαρκία. Ενίοτε ορισμένα ψυχιατρικά σύνδρομα μιμούνται τα ανοικά σύνδρομα.
Ένας ασθενής με άνοια μπορεί :

1.     να ξεχνάει
2.     να παρουσιάζει διαταραχή στην κριτική ικανότητα
3.     να μην μπορεί να οργανώσει τη ζωή του
4.     να δυσκολεύεται στις κινήσεις
5.     να παρουσιάζει αλλαγή προσωπικότητας
6.     να έχει απρεπή συμπεριφορά
7.     να  είναι ευέξαπτος
8.     να εμφανίζει παρανοϊκές σκέψεις
9.     να έχει ψευδαισθήσεις
10.    να μην ελέγχει τις παρορμήσεις του
Στα τελικά στάδια ο ασθενής δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και είναι εξαρτημένος από τους φροντιστές του.
Μέτρα πρόληψης της άνοιας:
·        Αποφυγή καθιστικής ζωής. Η σωματική άσκηση βελτιώνει τη ροή αίματος και την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο οδηγώντας στην ενίσχυση της νοητικής λειτουργίας. Να περπατάτε τουλάχιστον επί μισή ώρα ημερησίως.
·        Ετήσια σωστή παθολογική εξέταση κατά την διάρκεια της οποίας γίνεται εντοπισμός και αποκατάσταση των παραγόντων που συντελούν στην εμφάνιση της αρτηριοσκλήρυνσης. Παράλληλα γίνεται εντοπισμός νοσημάτων που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια οι αρρυθμίες η κατάθλιψη η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, οι διαταραχές του θυρεοειδούς.
·        Δραστική ελάττωση της κατανάλωσης της ζάχαρης και των συναφών γλυκαντικών και τελικά όλων των επεξεργασμένων υδατανθράκων. Η αυξημένη κατανάλωση συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.
·        Υιοθέτηση μεσογειακών διατροφικών μοντέλων. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει ως βασική πηγή καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το extra παρθένο ελαιόλαδο, χαρακτηρίζεται από μέτρια κατανάλωση ζωικών προϊόντων (αυγά–γαλακτοκομικά), μέτρια κατανάλωση ψαριών, ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.
·        Η κατάχρηση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται. H μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ γενικώς είναι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών, ένα ποτό την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω, ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Ανάλογα με την κληρονομικότητα του ατόμου, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης και τα λαμβανόμενα φάρμακα τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά.
·        Η διανοητική άσκηση συνδέεται με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας. Ακόμα και απλές δραστηριότητες  όπως διάβασμα, ζωγραφική, ξένες γλώσσες και σταυρόλεξα συντελούν στην πρόληψη.
·        Η υιοθέτηση hobbies και οι κοινωνικές επαφές συνδέονται με μείωση κινδύνου.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ




http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΑΝΟΙΑ: ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΝΟΣΟ ALZHEIMER

Η  άνοια είναι σοβαρή παθολογική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτικώς εξελισσόμενη διανοητική αποδιοργάνωση. Η άνοια αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Στο μέλλον, το κόστος της φροντίδας των ατόμων της μεγάλης αυτής πληθυσμιακής ομάδας που πάσχουν από άνοια αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.
  Μία συνήθης δοξασία ιδιαίτερα διαδεδομένη στο κοινό,  είναι ότι άνοια σημαίνει νόσος Alzheimer. Αυτό είναι λάθος. Διακρίνουμε την άνοια σε άνοια οφειλόμενη σε  νευρολογικά νοσήματα και την άνοια οφειλόμενη σε συστηματικά ή παθολογικά νοσήματα ή παράγοντες εκτός του νευρικού συστήματος. Στην πρώτη κατηγορία χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι είναι η νόσος Alzheimer, η νόσος Parkinson η νόσος Pick.   Στην δεύτερη κατηγορία χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι είναι η αρτηριοσκληρυντική νόσος το aids ο αλκοολισμός.  Η πιο συχνή αιτία άνοιας νευρολογικής αιτιολογίας είναι η νόσος Alzheimer ενώ η πιο συχνή άνοια μη νευρολογικής αιτιολογίας είναι η άνοια της αρτηριοσκλήρυνσης. Στη νόσο ALAlzheimer ορισμένες πρωτεΐνες όπως το βήτα-αμυλοειδές αθροίζονται στον εγκέφαλο και σχετίζονται με την εκφύλιση και τον θάνατο των νευρικών κυττάρων ενώ στην αρτηριοσκλήρυνση αναπτύσσεται αρτηριοσκληρυντική πλάκα στο τοίχωμα των αρτηριών με αποτέλεσμα την κακή άρδευση των εγκεφαλικών κυττάρων.  Ενίοτε ορισμένα ψυχιατρικά σύνδρομα μιμούνται τα ανοικά σύνδρομα.
Ένας ασθενής με άνοια μπορεί :

  1.      να ξεχνάει
  2.         να παρουσιάζει διαταραχή στην κριτική ικανότητα
  3.         να μην μπορεί να οργανώσει τη ζωή του
  4.         να δυσκολεύεται στις κινήσεις
  5.         να παρουσιάζει αλλαγή προσωπικότητας
  6.         να έχει απρεπή συμπεριφορά
  7.         να  είναι ευέξαπτος
  8.         να εμφανίζει παρανοϊκές σκέψεις
  9.         να έχει ψευδαισθήσεις
  10.         να μην ελέγχει τις παρορμήσεις του

Ενώ στα αρχικά στάδια μπορεί να υπάρχει απλώς μικρή διαταραχή μνήμης, προκαλείται σταδιακά σημαντική επιδείνωση της ικανότητας του ατόμου να λειτουργεί ικανοποιητικά στην καθημερινή του ζωή. Στα τελικά στάδια ο ασθενής δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και είναι εξαρτημένος από τους φροντιστές του.
Μέτρα πρόληψης της άνοιας:
·        Αποφυγή καθιστικής ζωής.Η σωματική άσκηση βελτιώνει τη ροή αίματος και την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο οδηγώντας στην ενίσχυση της νοητικής λειτουργίας. Να περπατάτε τουλάχιστον επί μισή ώρα ημερησίως.
·        Εντοπισμός και αποκατάσταση των παραγόντων που συντελούν στην εμφάνιση της αρτηριοσκλήρυνσης. Οι συνηθέστεροι από τους παράγοντες αυτούς είναι ο διαβήτης η υπερχοληστερολαιμία η υπέρταση το κάπνισμα το μεταβολικό σύνδρομο, η υψηλή ομοκυστείνη, η παχυσαρκία.
·        Έλεγχος νοσημάτων που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια οι αρρυθμίες η κατάθλιψη. Παρομοίως παθολογικές καταστάσεις όπως η έλλειψη βιταμινών ιχνοστοιχείων οι διαταραχές του θυρεοειδούς οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές μπορεί να επιδεινώσουν ή να πυροδοτήσουν συμπτώματα άνοιας και πρέπει να αποκαθίστανται.
·        Δραστική ελάττωση της κατανάλωσης της ζάχαρης και των συναφών γλυκαντικών και τελικά όλων των επεξεργασμένων υδατανθράκων. Η αυξημένη κατανάλωση συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.
·        Υιοθέτηση μεσογειακών διατροφικών μοντέλων. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει ως βασική πηγή καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το extra παρθένο ελαιόλαδο, χαρακτηρίζεται από μέτρια κατανάλωση ζωικών προϊόντων (αυγά–γαλακτοκομικά), μέτρια κατανάλωση ψαριών, ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.
·        Η κατάχρηση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται. H μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ γενικώς είναι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών, ένα ποτό την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω, ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Ανάλογα με την κληρονομικότητα του ατόμου, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης και τα λαμβανόμενα φάρμακα τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά.
·        Η διανοητική άσκηση συνδέεται με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας. Ακόμα και απλές δραστηριότητες  όπως διάβασμα, ζωγραφική, ξένες γλώσσες και σταυρόλεξα συντελούν στην πρόληψη.
·        Η υιοθέτηση hobbies και οι κοινωνικές επαφές συνδέονται με μείωση κινδύνου.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ




http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Προσβολή  σπονδυλικών σωμάτων από οστεοπόρωση (σπονδυλικό σώμα στο κάτω δεξιό μέρος της εικόνας) 

Η διατήρηση νεανικής βιολογικής ηλικίας έως τα βαθιά γεράματα, είναι από τις πιο σημαντικές μάχες, που δίνει σήμερα η ιατρική επιστήμη.
Παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά η τρίτη ηλικία οριοθετείται από την ηλικία των 65 ετών, ένα άτομο μπορεί να έχει μεγάλη χρονολογική ηλικία, αλλά να είναι νέος βιολογικά, να έχει δηλαδή μικρή βιολογική ηλικία και ακμαία οργανικά συστήματα.
Στο άρθρο αυτό, θα αναφερθούμε συνοπτικώς σε κύρια συστηματικά νοσήματα που είναι κύριες αιτίες θανάτου ή αναπηρίας και απειλούν τα άτομα με την πάροδο της ηλικίας.
Καρδιοπάθεια
Η καρδιακή νόσος είναι η πρώτη αιτία θανάτου σήμερα στον ηλικιωμένο. Οι πιο κοινές και μοιραίες εκδηλώσεις της είναι  το έμφραγμα και ο αιφνίδιος θάνατος.
Όταν συνυπάρχουν ορισμένοι παθολογικοί παράγοντες και οργανικά νοσήματα που πρέπει να εντοπίζονται και να αποκαθίστανται άμεσα, η πιθανότητα της καρδιολογικής απορρύθμισης αυξάνει. Οι πιο συνήθεις παθολογικοί παράγοντες και νοσήματα είναι η συνήθεια του καπνίσματος, η καθιστική ζωή, το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία, η υπερχοληστερολαιμία, η δυσλιπιδαιμία, ο διαβήτης, η υπέρταση, η αρτηριοσκλήρυνση.
 Καρκίνος
Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στον ηλικιωμένο σήμερα. Η πρόληψη σήμερα εστιάζει στην αποφυγή έκθεσης σε καρκινογόνα, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με αλλαγές στον τρόπο ζωής, στην πρώιμη εντόπιση των κυττάρων που οδεύουν προς καρκινοποίηση με περιοδικές εξετάσεις για συνήθεις καρκίνους (π.χ. μαστού, προστάτη, εντέρου) και άμεση θεραπεία, στον εντοπισμό ομάδων υψηλού κινδύνου και την ένταξή τους σε εντατικοποιημένα προγράμματα πρόληψης. Αυτές οι βασικές αρχές ακολουθούνται και στην περίπτωση των ηλικιωμένων.
Κατάγματα
Η λαϊκή ρήση ότι ο «γέρος φοβάται το πέσιμο» έχει μεγάλη δόση αλήθειας.  Με την πάροδο της βιολογικής ηλικίας, υφίστανται αλλοιώσεις στη όραση, την ακοή, τα αντανακλαστικά του σώματος. Τα παραπάνω,  καθιστούν τον βιολογικώς ηλικιωμένο άνθρωπο, επιρρεπή σε πτώσεις. H οστεοπόρωση αποτελεί βασική αιτία καταγμάτων  μετά από πτώση. Η έλλειψη άσκησης, το τσιγάρο, η υπερκατανάλωση αλκοόλ καφέ και αναψυκτικών τύπου cola, η κακή ρύθμιση του θυρεοειδούς και του διαβήτη, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, γερνούν πρόωρα τον σκελετό.
Ο ηλικιωμένος, για να αποφύγει επικίνδυνες πτώσεις και κατάγματα πρέπει να τρώει αρκετό αποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι να λαμβάνει την ελάχιστη δυνατή δόση ψυχοτρόπων φαρμάκων να διορθώνει έγκαιρα κάθε διαταραχή στην όραση με ετήσια οφθαλμολογικά check up να φροντίζει ώστε ο χώρος όπου ζει να αποτρέπει τις πτώσεις (π.χ. πάτωμα ανοιχτό χωρίς χαλιά και αντικείμενα, καλός φωτισμός, τοποθέτηση «λαβών» σε μπάνια και στις σκάλες).
Εγκεφαλικά νοσήματα: Άνοια - εγκεφαλικά επεισόδια - νόσος Parkinson
Τα νοσήματα του εγκεφάλου που αλλοιώνουν την ικανότητα του ηλικιωμένου να θυμάται, να κρίνει, να κινείται, είναι αρκετά διαδεδομένα στην τρίτη ηλικία. Τα πιο συνήθη είναι η άνοια τα εγκεφαλικά επεισόδια η νόσος Parkinson. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως έκθεση σε βαρέα μέταλλα, η μη επαρκής άσκηση,  η αποφυγή πνευματικών δραστηριοτήτων και νοσήματα όπως η  αυξημένη χοληστερόλη, η αυξημένη ομοκυστείνη, η υπέρταση ο διαβήτης, οι μεταβολικές διαταραχές η κολπική μαρμαρυγή έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών δυσλειτουργιών.  Η τακτική σωματική και διανοητική άσκηση και η αποκατάσταση των παραγόντων που προδιαθέτουν σε νοσήματα του εγκεφάλου είναι σημαντικά για την αποτελεσματική πρόληψη.
Λοιμώξεις
Οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν πτώση της ανοσολογικής τους δυνάμεως. Κάθε λοίμωξη, ακόμη και ελαφριά, ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.
Ο ηλικιωμένος πρέπει να κάνει ενισχυτικά εμβόλια τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρέπει επίσης να αποφεύγει την στενή επαφή με πάσχοντες από λοιμώδη νοσήματα, να μεριμνά για τη συχνή ανανέωση του αέρα στους χώρους όπου ευρίσκεται, να πλένει συχνά τα χέρια, να αποφεύγει την άσκοπη χρήση φαρμάκων, ιδιαιτέρως αντιβιοτικών και να εξετάζεται άμεσα ιατρικώς σε περίπτωση λοίμωξης.
Υπέρταση
Λόγω της σκλήρυνσης των αρτηριών στον ηλικιωμένο, η εκ σεσημασμένη αύξηση της πίεσης του αίματος είναι συχνό φαινόμενο της τρίτης ηλικίας. Η υπέρταση προκαλεί βλάβες σε όλα τα ζωτικά όργανα. Ο κίνδυνος δυσμενών επιπλοκών είναι μεγαλύτερος, εάν ο υπερτασικός καπνίζει, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, έχει υψηλή χοληστερόλη αίματος, ή καταναλώνει αυξημένη ποσότητα αλκοόλ.
Η πρόληψη της υπέρτασης στον ηλικιωμένο γίνεται με την αποφυγή κατάχρησης άλατος, αλκοόλ, καφέ, την καθημερινή βάδιση, την διατήρηση φυσιολογικού βάρους.
 Οι μεταβολικές διαταραχές
Με την πάροδο της ηλικίας, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, η έκκριση της ινσουλίνης διαταράσσεται ενώ νοσηρές κληρονομικές προδιαθέσεις εκδηλώνονται. Οι μεταβολικές διαταραχές συνοδεύονται από αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα διότι προάγουν την βλάβη των εσωτερικών οργάνων.Η αύξηση του σακχάρου της χοληστερίνης  τα υψηλά τριγλυκερίδια, το αυξημένο ουρικό οξύ και το μεταβολικό σύνδρομο είναι οι πιο συχνές μεταβολικές διαταραχές στον ηλικιωμένο. Στο μεταβολικό σύνδρομο υπάρχουν ταυτόχρονα τρεις ή περισσότερες από τις εξής διαταραχές:
·        Κοιλιακό λίπος
·         Υψηλά τριγλυκερίδια
·        Χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερίνης» HDL
·         Αυξημένη αρτηριακή πίεση αίματος 
·         Αυξημένο σάκχαρο αίματος.

Σε κάθε περίπτωση για τη σωστή πρόληψη η αποχή από το κάπνισμα και την καθιστική ζωή, ο επαρκής ύπνος, η σωστή διατροφή και η ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση είναι αναγκαία. Η  διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει ψάρι φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ο ηλικιωμένος πρέπει να αποφεύγει τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά τα τυποποιημένα τρόφιμα  την κατάχρηση αλκοόλ ζάχαρης και κρέατος. Στην περίπτωση πασχόντων από χρόνια νοσήματα ή ομάδων υψηλού κινδύνου  απαιτείται εφαρμογή εξατομικευμένων ειδικών ενδεικνυόμενων διατροφικών προγραμμάτων και αγωγής ανάλογα με το είδος της χρόνιας πάθησης.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ (ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ)

Τα πιο επικίνδυνα συνήθη νοσήματα που απειλούν την γυναίκα είναι η υπέρταση, οι μεταβολικές διαταραχές (διαβήτης χοληστερόλη ουρικό οξύ), τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα εγκεφαλικά νοσήματα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα καρκινώματα,  ο αλκοολισμός, τα λοιμώδη νοσήματα τα κατάγματα και τα ψυχιατρικά νοσήματα. Η ετήσια  παθολογική εξέταση κατά την διάρκεια της οποίας παραγγέλλονται γενικοί εργαστηριακοί έλεγχοι (π.χ. σάκχαρο, χοληστερίνη) και εξατομικευμένοι ιατρικοί έλεγχοι αναλόγως ευρημάτων είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη των νοσημάτων αυτών. Σημαντικά βασικά επιπρόσθετα μέτρα είναι:
1.        Για την πρόληψη της υπέρτασης συνιστάται αποφυγή της κατάχρησης άλατος ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, αποφυγή της καθιστικής ζωής και παχυσαρκίας, καθημερινή κατανάλωση φρούτων λαχανικών.
2.          Για την πρόληψη των μεταβολικών νοσημάτων συνιστάται τακτική άσκηση, διατήρηση φυσιολογικού βάρους, υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής.
3.        Για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων συνιστάται ανελλιπής χρήση προφυλακτικού, ετήσιος έλεγχος για χλαμύδια (εφόσον υπάρχει σεξουαλική ζωή), εξέταση και εμβολιασμός για HPV και ηπατίτιδα β. Περιοδικός έλεγχος για aids, σύφιλη, βλεννόρροια, άλλες κατηγορίες ηπατιτίδων γίνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
4.          Για την πρόληψη των εγκεφαλικών νοσημάτων συνιστάται αποχή από το κάπνισμα, σωστή αποκατάσταση της υπέρτασης και των μεταβολικών νοσημάτων, μεσογειακή διατροφή και τακτική διανοητική ενασχόληση.
5.        Για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων συνιστάται αποχή από το κάπνισμα, αποκατάσταση υπέρτασης και  μεταβολικών νοσημάτων, αποχή από ζωικά και trans λιπαρά, υιοθέτηση μεσογειακών διατροφικών προτύπων, αποφυγή της καθιστικής ζωής, μικρή συστηματική κατανάλωση κόκκινου κρασιού. 
6.        Για την πρόληψη των καρκινωμάτων συνιστάται αποχή από το κάπνισμα, αποφυγή κατάχρησης κόκκινου κρέατος και αλλαντικών, καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ, χρήση αντιηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας. Οι συστηματικοί αντικαρκινικοί έλεγχοι που απαιτούνται σε γυναίκες χαμηλού κινδύνου είναι η πραγματοποίηση μαστογραφίας ανά έτος μετά την ηλικία των πενήντα ετών, παπ τεστ ανά τριετία μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής ελέγχο HPV , η διενέργεια κολονοσκόπησης ανά δεκαετία μετά τα πενήντα.
7.        Για την πρόληψη του αλκοολισμού συνιστάται αποφυγή υπέρβασης της μέγιστης ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας αλκοόλ. Τα όρια για την γυναίκα είναι χαμηλότερα συγκριτικά με τον άντρα, διότι ο γυναικείος οργανισμός είναι πιο ευαίσθητος στη δυσμενή επίδραση του αλκοόλ. H μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ γενικώς είναι ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Ανάλογα με την κληρονομικότητα του ατόμου, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης και τα λαμβανόμενα φάρμακα τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά.  
8.        Για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων συνιστάται τόνωση του αμυντικού συστήματος με μεσογειακή διατροφή συστηματική άσκηση αποφυγή καπνίσματος. Ορισμένα αναμνηστικά εμβόλια και εμβόλια τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος ενδέχεται να χρειαστούν (π.χ. ανελλιπές ιστορικό παιδικών εμβολιασμών εμβόλιο γρίπης σε διαβητικές).
9.        Για την πρόληψη των ατυχημάτων συνιστάται χρήση ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο, αποφυγή των δίκυκλων, τήρηση ΚΟΚ. Στο σπίτι η μέριμνα για καλό φωτισμό η αποφυγή των χαλιών και των φορτωμένων με μικροαντικείμενα δαπέδων προφυλάσσουν από τα οικιακά ατυχήματα. Η καθημερινή κατανάλωση αποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων η αποφυγή ποτών τύπου cola προλαμβάνει την οστεοπόρωση ενδυναμώνει και προφυλάσσει τα οστά από σοβαρές επιπλοκές των πτώσεων.
10.      Η υιοθέτηση hobbies, η αποφυγή του stress η υιοθέτηση αισιόδοξης φιλοσοφίας ζωής οι οικογενειακές σχέσεις είναι σημαντικοί παράγοντες που συντελούν στην πρόληψη των ψυχιατρικών νοσημάτων που πυροδοτούν σωματικά προβλήματα (π.χ. υπερτασικές κρίσεις, σύνδρομα κόπωσης, γαστρίτιδα).
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ




http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΗΛΙΑΣΗ ΕΛΙΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Αmerican Cancer Society: Τα χαρακτηριστικά του μελανώματος (κάτω) σε αντιπαραβολή με τους φυσιολογικούς σπίλους (πάνω)

Τα κύρια παθολογικά προβλήματα που ανακύπτουν μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες: Σε προβλήματα που προκύπτουν από την κόπωση των ομοιοστατικών μηχανισμών του σώματος, σε προβλήματα που προκύπτουν από την οξεία τοξική βλάβη της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα ή τους βλεννογόνους και σε χρόνια προβλήματα.
Α. Η κόπωση των ομοιοστατικών μηχανισμών του σώματος  
Το φυσιολογικό άτομο εξισορροπεί τις διαταραχές θερμοκρασίας που μπορεί να προκύψουν από την μεταβολική δραστηριότητα του σώματος και την υψηλή θερμοκρασία. Η ομοιοστατική αυτή λειτουργία του σώματος είναι πολύ σημαντική και η εφίδρωση, η περιφερική αγγειοδιαστολή και η δίψα είναι σημαντικοί συντελεστές του συστήματος ομοιόστασης του οργανισμού. Όταν λόγω παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί του σώματος υφίστανται κόπωση και ανεπαρκούν, εμφανίζεται ηλίαση. Άτομα υψηλού κινδύνου, είναι τα μικρά παιδιά, τα παχύσαρκα άτομα, τα υποτασικά άτομα, τα άτομα που υποσιτίζονται, τα άτομα που ευρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση, τα άτομα που λαμβάνουν χρονίως ορισμένου τύπου φάρμακα, όπως αντιχολινεργικά, αντιισταμινικά, β-αναστολείς κ.α., οι ηλικωμένοι, οι ασκούμενοι και οι πάσχοντες από ορισμένα ιατρικά νοσήματα (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης, εγκεφαλικά νοσήματα).
Η ηλίαση εκδηλώνεται με ατονία, ζάλη, αδυναμία, κράμπες, σύγχυση, ναυτία, εμετό, λιποθυμία, πονοκέφαλο,  εγκεφαλική δυσλειτουργία ή διαταραχές ούρων. Όταν η ομοιοστατική λειτουργία διαταραχτεί σε μεγάλο βαθμό, εμφανίζεται θερμοπληξία με πυρετό,  σοβαρή βλάβη στην λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών, κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον πάσχοντα, χωρίς νοσοκομειακή νοσηλεία.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη και θεραπεία της ηλίασης:
·        Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, κατά την διάρκεια της ύψιστης ηλιοφάνειας 11.00 - 17.00. Να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού, να φοράτε καπέλο και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να κάνετε πολλά δροσερά μπάνια κατά την παραμονή στην θάλασσα και να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά.
·        Πολλές φορές πρέπει να γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις στην φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες.
·        Σε περίπτωση συμπτωμάτων ηλίασης πρέπει να μεταφέρετε το θύμα σε δροσερό μέρος με ίσκιο, να του κάνετε ένα δροσερό μπάνιο ή να το δροσίσετε εάν δεν δύναται να κάνει μπάνιο με βρεγμένα πανιά. Χαλαρώνετε την ζώνη και αφαιρείτε τα ρούχα του. Διαλύετε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δίνετε στο θύμα να πίνει αργά-αργά εφόσον ο ασθενής δεν κάνει εμετό δεν έχει ναυτία, υπνηλία ή μειωμένη εγρήγορση. Η ιατρική εξέταση  είναι απαραίτητη.

Β. Οι οξείες βλάβες του δέρματος από τον ήλιο
Η βλάβη από τον ήλιο προσβάλλει αρχικώς επιφανειακά στρώματα του δέρματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση επιφανειακού ερεθισμού με μικρή ερυθρότητα και πόνο. Καθώς η βλάβη προχωράει βαθύτερα, τα συμπτώματα επιδεινώνονται, η ερυθρότητα γίνεται πιο έντονη, ο πόνος αυξάνεται εμφανίζονται φουσκάλες ή πρήξιμο.
Η σοβαρότητα του εγκαύματος εξαρτάται από την έκταση του δέρματος που προσβλήθηκε και το βάθος του εγκαύματος. Τα εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και να απαιτηθεί νοσηλεία. Ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές άμεσες επιπλοκές είναι τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια νοσήματα (π.χ. διαβήτης, ανοσοκαταστολή). Τα εγκαύματα έχουν συνδεθεί σε βάθος χρόνου με την ανάπτυξη δερματικών καρκινωμάτων.
Εκτός από τις βλάβες του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προσβληθεί και ο οφθαλμός με ηλιακό έγκαυμα και θάμβος οράσεως. Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη και θεραπεία των εγκαυμάτων:
·        Το καλύτερο μέτρο είναι η αποφυγή προσβολής από έγκαυμα, με την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και την χρήση αντηλιακών γυαλιών και γαλακτωμάτων με υψηλό δείκτη προστασίας.
·        Σε μικρά επιφανειακά εγκαύματα, συνιστάται πλήρης αποφυγή του ήλιου έως της πλήρους υποχωρήσεως του πόνου και της ερυθρότητας. Συνιστώνται τακτικές πλύσεις με άφθονο τρεχούμενο δροσερό νερό και επάλειψη με υψηλής ποιότητας αντιφλογιστική, υποαλλεργική, ενισχυμένη, ειδική για εγκαύματα κρέμα ενυδάτωσης, που να περιέχει αλόε βέρα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ερεθιστικά σαπούνια ή να τρίβετε με δύναμη το δέρμα. Να χρησιμοποιείτε καθημερινά καθαρά βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα.
·        Όταν το έγκαυμα παρουσιάζει φυσαλίδες, έχει πρήξιμο, έντονο πόνο, επεκτείνεται, καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια του σώματος, εμφανίζεται σε μωρά ηλικιωμένους ή χρονίως πάσχοντες, η άμεση ιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητη.
Γ. Χρόνιες βλάβες του δέρματος από τον ήλιο
Παρά το γεγονός ότι τι φάσμα των μονιμότερων αλλοιώσεων από τον ήλιο είναι ευρύ, οι επικίνδυνες βλάβες χαρακτηρίζονται από άμετρο πολλαπλασιασμό κυττάρων με απώλεια της φυσιολογικής αυτορρύθμισης. Λόγω της ταχύτητας που πραγματοποιεί μεταστάσεις, η πιο επικίνδυνη βλάβη είναι το μελάνωμα. Κάθε πρωτοεμφανιζόμενος σπίλος ή σπίλος που αλλάζει χρώμα πρέπει να εξετάζεται ιατρικώς. Η πιθανότητα κακοήθειας είναι υψηλή όταν το χρώμα του σπίλου είναι μελανό ή μαύρο, έχει ασαφή όρια, ασύμμετρο σχήμα, ανομοιομορφία χρώματος, αυξητική τάση, μέγεθος πάνω από έξι mm, όπως φαίνεται στην εικόνα που μας έρχεται από την American Cancer Society.
Το μελάνωμα αναπτύσσεται ευκολότερα σε περιοχές που έχουν ιστορικό εγκαύματος. Η αποφυγή του ήλιου και η εφαρμογή αντηλιακών με πλήρη αντηλιακή κάλυψη ακόμη και κατά τις συνήθεις ημερήσιες δραστηριότητες όλο το έτος (π.χ. οδήγηση) είναι τα αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ




http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ