11/28/14

ΔΙΑΒΗΤΗΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΗΘΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ


Tα ερωτήματα που ακολουθούν ετέθησαν σε εμένα από δημοσιογράφους στα πλαίσια τηλεοπτικής εκπομπής.
1.Ο διαβήτης αποτελεί απλώς, μία διαταραχή του μεταβολισμού του σακχάρου;
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από ανώμαλο μεταβολισμό του σακχάρου, των λιπών και των πρωτεϊνών, όλων των βασικών δηλαδή υλικών, που χρησιμοποιεί ο οργανισμός στην δομή και στις καύσεις του. Χρησιμοποιούμε μόνο μετρήσεις σακχάρου αίματος, για να τον διαγνώσουμε, επειδή οι μετρήσεις αυτές είναι πιο εμφανείς, απλές, εύκολες και εύχρηστες.
Όμως αυτή η υφιστάμενη γενικευμένη διαταραχή του μεταβολισμού, μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε όλα τα όργανα του σώματος, δέρμα, αγγεία, καρδιά, νεφρά, εγκέφαλο, είναι συχνά χωρίς συμπτώματα και απαιτεί για να διορθωθεί μία συνολική αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές συνήθειες και όχι για παράδειγμα, ένα απλό περιορισμό στην κατανάλωση της ζάχαρης.
2. Πότε ένας άνθρωπος πάσχει από διαβήτη;
Όταν ισχύει έστω και ένα από τα παρακάτω:
Α. Όταν το σάκχαρο που μετράται στο αίμα, ενώ είναι νηστικός προ της 9.00πμ και χωρίς να έχει φάει εννέα ώρες προ της μέτρησης, είναι πάνω ή ίσον με 126mg/dl, ακόμα και εάν δεν έχει κανένα σύμπτωμα.
Β. Όταν έχει εμφανή συμπτώματα λόγω του διαβήτη, ήτοι πολυδιψία, πολυουρία, απώλεια βάρους και σε τυχαία μέτρηση κατά την διάρκεια της ημέρας, το σάκχαρο είναι μεγαλύτερο ή ίσον του 200mg/dl.
Γ. Όταν δύο ώρες μετά από την πόση ειδικού υγρού κατά την διάρκεια μιας δοκιμασίας, που λέγεται δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, το μετρούμενο σάκχαρο είναι ίσον ή μεγαλύτερο του 200mg/dl.
Τονίζουμε και πάλι ότι οι μετρήσεις αυτές δεν αντανακλούν την συνολική βλάβη του μεταβολισμού, αλλά ένα τμήμα της που αφορά το σάκχαρο, συχνά χρειάζονται επανάληψη σε δεύτερη μέτρηση και αποτελούν εκτός από διαγνωστικά εργαλεία, ένα μόνο δείκτη της συνολικής δυσαρμονίας.
3. Ποια τα συμπτώματα του διαβήτη;
Συχνά ο διαβήτης δεν έχει συμπτώματα.
Τα συμπτώματα του διαβήτη, όταν υπάρχουν, είναι πολυουρία, πολυδιψία, απώλεια βάρους.
4. Γιατί οι διαβητικοί δεν έχουν ενιαία θεραπευτική αντιμετώπιση και άλλοι χρειάζονται φάρμακα, ενώ άλλοι ινσουλίνη;
Οι μορφές της διαταραχής του μεταβολισμού δεν είναι ίδιες σε όλους. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη, που εκκρίνεται από το πάγκρεας. Σε ορισμένες μορφές του διαβήτη, η ορμόνη αυτή εκκρίνεται σε χαμηλά επίπεδα ή καθόλου και απαιτείται συμπληρωματική ή και αποκλειστική χορήγηση ινσουλίνης. Σε άλλες μορφές διαβήτη δεν υπάρχει ανεπάρκεια της ορμόνης και η διαταραχή του μεταβολισμού, διορθώνεται με κατάλληλη διατροφή και φάρμακα.
5. Γιατί ο διαβήτης αφορά όλα τα συστήματα του οργανισμού;
Διότι είναι μια πολυσυστηματική νόσος, που βλάπτει όλα τα όργανα του οργανισμού, στα αρχικά μάλιστα στάδια ύπουλα, χωρίς συμπτώματα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη της άριστης αντιμετώπισής του. Καταστρέφει τα μάτια, την καρδιά, τον νεφρό, τον εγκέφαλο, τα αγγεία, τα νεύρα. Ακόμα και στις μορφές που δεν υπάρχει ανάγκη για ινσουλίνη το πάγκρεας εξαντλείται πρόωρα, εάν δεν υπάρξει σωστή αντιμετώπιση, με συνέπεια την μετάπτωση στην ινσουλίνη.
6. Τι σημαίνει άριστη αντιμετώπιση του διαβήτη;
Επειδή ο διαβήτης είναι συνολική, επιβλαβής για όλα τα όργανα μεταβολική διαταραχή, ο στόχος δεν είναι μόνο το σάκχαρο. Η άριστη θεραπεία περιλαμβάνει οπωσδήποτε τρεις βασικούς στόχους:
Α. Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η οποία αποτελεί ένα δείκτη των επιπέδων του σακχάρου πολλών ημερών κάτω από7%.
Β. Αρτηριακή πίεση αίματος, για να μην επιβαρύνονται επιπρόσθετα τα όργανα και για να διατηρούνται οι επανορθωτικές τους εφεδρείες, κάτω από 125-75mmHg.
Γ. Κακή χοληστερόλη LDL μικρότερη από 95mg/dl, για να αποφεύγονται οι καταστροφικές βλάβες που επιδεινώνονται με την αύξηση της LDL.
Aυτοί οι στόχοι στον διαιτοεξαρτώμενο ή φαρμακοεξαρτώμενο διαβήτη πρέπει να επιτυγχάνονται με κατά το δυνατόν, λιγότερα φάρμακα και ενδέχεται να είναι πιο αυστηροί, αναλόγως των ευρημάτων της εξειδικευμένης, παθολογικής, κλινικοεργαστηριακής, ιατρικής εξετάσεως.
7. Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη εκτός από την χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, όταν είναι απαραίτητη; Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα και στις περιπτώσεις μικρότερων αυξήσεων του "ζαχάρου" του αίματος;
Σημαντική είναι η άσκηση και η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους. Η επιστήμη χρησιμοποιεί σήμερα ένα ειδικό δείκτη, τον δείκτη ΒΜΙ, ο οποίος ισούται με το βάρος δια του τετραγώνου του ύψους. Σήμερα, η ιατρική επιστήμη αντιμετωπίζει το κάθε άτομο ξεχωριστά, θέτοντας εξατομικευμένους στόχους ΒΜΙ, αναλόγως των ευρημάτων της εξειδικευμένης, κλινικοεργαστηριακής, ιατρικής εξέτασης.
Η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη, ακόμη και στις περιπτώσεις που το σάκχαρο είναι οριακά φυσιολογικό.
Η διατροφή πρέπει να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, που ευρίσκονται στο βούτυρο, κρέατα, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέμα γάλακτος και υψηλή σε φυτικές ίνες. Αποφεύγετε τα γλυκά, το αλάτι και το αλκοόλ.

Ανάλογα με το άτομο, σχεδιάζονται εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO

11/24/14

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ



Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνουν μια ποικιλία ξεχωριστών συνδρόμων, όπως κοινό κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα, γρίπη, βρογχίτιδα, πνευμονία, ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα. Τα σύνδρομα αυτά μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής, μπορεί όμως να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές όπως αναπνευστική ανεπάρκεια, μηνιγγίτιδα, θάνατο, όταν ο οργανισμός δεν αμυνθεί με άριστο τρόπο. Σήμερα όλη η ιατρική επιστημονική κοινότητα παραδέχεται ότι κατά την τελευταία δεκαετία στο Δυτικό κόσμο, παρά τις προόδους της Ιατρικής και της δημόσιας Υγιεινής που μείωσαν θεαματικά τον κίνδυνο των λοιμωδών νοσημάτων, τα μικρόβια έχουν γίνει περισσότερο επιθετικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ανθεκτικότητας σε υπάρχοντα αντιβιοτικά. Νέοι παθογόνοι παράγοντες έχουν εμφανισθεί. Τα παραπάνω, δημιουργούν δυνητικούς κινδύνους στο μέλλον, ενώ απαιτούν την ενεργό συμμετοχή των ανθρώπινων κοινοτήτων σε κάθε σοβαρό και αποτελεσματικό πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος.
Η Ιατρική Επιστήμη έχει αποδείξει σήμερα, ότι τα μικρόβια και οι ιοί δύνανται να γίνουν πιο ανθεκτικοί, επιθετικοί και επικίνδυνοι, λόγω της κακής χρήσης αντιβιοτικών. Καταναλώνοντας από μόνοι σας ανώφελα αντιβιοτικά ή καταναλώνοντας σωστά αντιβιοτικά αλλά με λάθος διάρκεια θεραπείας, δεν επιβαρύνετε μόνο το μεταβολικό σύστημα του οργανισμού σας. Ουσίες τοξικές, αλλά ανεπαρκείς για να σκοτώσουν τα μικρόβια τα κάνουν πιο ανθεκτικά, τα δυναμώνουν, λόγω πολλαπλών επιδράσεων στο αμυντικό τους σύστημα. Οι απαραίτητες για την επιβίωσή τους μεταλλάξεις, ενδέχεται να είναι μάλιστα τόσο αποτελεσματικές, που να τα καταστήσουν με την πάροδο του χρόνου ανθεκτικά ακόμα και στα δόκιμα αντιβιοτικά που λαμβάνονται με σωστό τρόπο. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το μικρόβιο, δεν είναι μια απλή τοξική ουσία, αλλά ζωντανός οργανισμός με αμυντικό σύστημα και αυξημένο αίσθημα αυτοσυντήρησης, που ευρίσκεται σε δυναμική αλληλεπίδραση, με τα φάρμακα που έχουν ως στόχο την εξόντωσή του.
Κατά την επίθεση ενός μικροβίου στο οργανισμό κινητοποιούνται μηχανισμοί άμυνας, που περιλαμβάνουν, στοιχεία του αίματος, όπως τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αντισώματα, το συμπλήρωμα και τον σπλήνα. Κατά την διάρκεια μιας λοίμωξης, ο άνθρωπος ευρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικού πολέμου με το μικρόβιο και ο πυρετός, το μπούκωμα, η ρινική έκκριση, η κακουχία, το πρήξιμο των αδένων, ο βήχας, οι μυαλγίες, είναι τα εξωτερικά συμπτώματα ενός πολέμου, που διεξάγεται από ένα καλό αμυντικό σύστημα σε εγρήγορση. Τα άτομα με ανεπαρκές αμυντικό σύστημα, όπως για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι και ορισμένες κατηγορίες ασθενών, τους οποίους η Ιατρική Επιστήμη αποκαλεί ανοσοκατεσταλμένους, εμφανίζουν πολλές φορές ελαφρά συμπτώματα, ακόμα και επί απειλητικών για την ζωή τους λοιμώξεων, λόγω ελαττωμένων αντανακλαστικών του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Οι απλές ιογενείς λοιμώξεις εμφανίζουν πυρετό, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει και έξι ημέρες. Όταν η άμυνα του οργανισμού είναι αρίστη, ο οργανισμός εξουδετερώνει τον βλαπτικό λοιμογόνο παράγοντα χωρίς σοβαρά προβλήματα ή κατάλοιπα.
ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
 Φροντίσετε τον εαυτό σας, με υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αποφύγετε την κατάχρηση κρέατος, διακόψτε το κάπνισμα και ενταχτείτε σε προγράμματα άσκησης, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι οργανωμένα, αλλά να περιλαμβάνουν συστηματικό γρήγορο περπάτημα επί τρίωρο τουλάχιστον εβδομαδιαίως. Η διακοπή του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος είναι το σημαντικότερο μέτρο, που θα βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού σας. Διατηρείτε φυσιολογικό βάρος και επαρκή ύπνο και αποφύγετε ψυχολογικές επιβαρύνσεις. Aερίζετε επαρκώς τους κλειστούς χώρους και πλένετε συχνά τα χέρια σας. Πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως καταστάσεις και να ανιχνεύονται νόσοι, οι οποίες στα αρχικά στάδια ενδέχεται να μην έχουν συμπτώματα, αλλά να αλλοιώνουν την σωστή άμυνα, όπως χρόνιες εστίες μικροβίων στο σώμα π.χ. χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες, αποστήματα οδόντων, καθώς και νόσοι που ελαττώνουν την άμυνα του οργανισμού, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να μην αμελείτε την ετήσια προληπτική εξέταση, η οποία δύναται να εντοπίσει πρώιμα τις καταστάσεις και τα νοσήματα αυτά, ακόμα και εάν είστε νέοι.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι το αμυντικό σύστημα, όπως όλα τα συστήματα του υγιούς ανθρώπου, απαιτεί εξάσκηση για να διατηρείται σε φόρμα. Προτιμήστε να συμβιώσετε επί περισσότερες ημέρες με ελαφρά συμπτώματα, ακόμη και εάν αυτό δεν σας είναι τόσο ευχάριστο, για να ασκηθεί το αμυντικό σύστημα, προκειμένου να καταφύγετε στην εύκολη λύση του αντιβιοτικού, όταν η χρήση του δεν είναι ιατρικώς επιβεβλημένη. Η αλόγιστη χρήση χημικών φαρμάκων, μπορεί να σας ανακουφίσει βραχυπρόθεσμα, αλλά να σας βλάψει μακροπρόθεσμα. Η Ιατρική Επιστήμη σήμερα, έχει για εσάς φυσικά βοηθήματα και ήπια φάρμακα, που τονώνουν την άμυνα του οργανισμού σας, χωρίς χημικά αντιβιοτικά. Ακόμη και εάν έχετε την κακή συνήθεια να επισκέπτεστε συχνά ιατρούς με ελλιπή ενημέρωση ή εμπειρία, που καταφεύγουν εύκολα στο δεκανίκι του αντιβιοτικού δίδοντας έμφαση στην προσωρινή σας συμπτωματική ανακούφιση, χωρίς να σας ενημερώνουν για τις απώτερες ολέθριες παρενέργειες, μάθετε να ζητάτε εσείς από τους ιατρούς να σας χορηγούν το χημικό αντιβιοτικό, μόνο όταν η χρήση του είναι απολύτως επιβεβλημένη και εφόσον έχουν εξαντλήσει κάθε άλλη δυνατότητα.
Κατά το διάστημα των λοιμώξεων η επιστήμη της ιατρικής συνιστά ανάπαυση, αποχή ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος. Πρέπει να λαμβάνονται αρκετά υγρά μακράν των γευμάτων και να προτιμώνται τροφές ελαφρές, μαγειρεμένες χωρίς πολλά λιπαρά και μπαχαρικά. Οι έφηβοι , τα παιδιά και οι θηλάζουσες, δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη για τον έλεγχο του πυρετού, για να αποφευχθεί ένα σπάνιο και επικίνδυνο σύνδρομο που εμφανίζεται στις ηλικίες αυτές και οφείλεται σε πολλαπλές αλληλεπιδράσεις της ασπιρίνης και των ιών και λέγεται σύνδρομο REYE. Εάν συμβιώνετε με μωρά ή γέρους, προστατεύστε τους με μία μάσκα και αποφύγετε τον συγχρωτισμό μαζί τους.
Ποια συμπτώματα όμως, αγαπητοί νέοι υγιείς φίλοι, δεικνύουν μια πιο επιθετική φύση της λοίμωξης και μία κάμψη του ανοσοποιητικού, που μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε σοβαρή επιπλοκή;
Συμπτώματα που επιβάλλουν άμεση ιατρική αξιολόγηση είναι η δύσπνοια, ο υψηλός πυρετός ιδιαίτερα όταν δεν ανταποκρίνεται σε αντιπυρετικά ή επιμένει μετά το 48ωρο, ο εμετός, ο έντονος πονοκέφαλος, η έντονη δυσχέρεια κατά την κατάποση, η δυσκαμψία του αυχένα, ο πόνος στον θώρακα, ο πόνος στο αυτί, ο βήχας με πυώδη απόχρεμψη, η υποτροπή των συμπτωμάτων, ενώ έχετε εισέλθει σε φάση βελτίωσης, η αιμόπτυση. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι η αρχή σοβαρών παθήσεων, που εμείς οι μάχιμοι κλινικοί ιατροί αντιμετωπίζουμε καθημερινώς, παθήσεις οι οποίες ενδέχεται να χρήζουν νοσηλείας, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, με άριστο τρόπο. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το χρόνιο επίμονο stress μπορεί να προκαλέσει πτώση της άμυνας του οργανισμού ακόμη και σε υγιή άτομα.
2. Εσείς, αγαπητοί φίλες και φίλοι, που είστε υγιείς πάνω από εξήντα πέντε ετών ή είστε χρονίως πάσχοντες από κάποιο νόσημα ή λαμβάνετε χρονίως φάρμακα, πρέπει να γνωρίζετε ότι και για εσάς, ισχύουν τα προαναφερόμενα, αλλά με σημαντικές ιδιαιτερότητες και ότι πρέπει να λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα.
Η άμυνα του οργανισμού με την πάροδο της ηλικίας ελαττώνεται, για τούτο, εάν είστε υγιής, πάνω από εξήντα πέντε ετών και δεν έχετε απαγορευτικές αλλεργίες, πρέπει να κάνετε προληπτικώς το εμβόλιο της γρίπης κάθε Φθινόπωρο, το εμβόλιο του έρπητα, καθώς και το εμβόλιο της πνευμονίας. Μετά τον εμβολιασμό ενδέχεται να εμφανιστεί χαμηλός πυρετός σε οκτώ έως είκοσι τέσσερις ώρες, καθώς και ήπια ερυθρότητα και πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, αθώες παρενέργειες, οι οποίες γρήγορα εξαλείφονται. Σε ορισμένα άτομα με ειδικές ευαισθησίες ορισμένοι εμβολιασμοί έχουν πλήρη αντένδειξη.  Άνθρωποι, που πάσχουν από καρδιοπνευμονικές παθήσεις ανεξαρτήτου ηλικίας, διαβητικοί ανεξαρτήτου ηλικίας, νεφροπαθείς, παιδιά και έφηβοι που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη, ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα αίματος, ηπατικές παθήσεις, αλκοολισμό, παθήσεις διαταραχών συμπληρώματος,aids, καρκίνο, ακοκκιοκυτταραιμία, μεταμοσχευθέντες και ασθενείς υπό κορτικοστεροειδή ή ορισμένα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, καθώς και τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες, αποτελούν τις ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω πτώσεως της άμυνας του οργανισμού.
Ο τύπος της διαταραχής είναι διαφορετικός για κάθε κατηγορία ασθενών, για τούτο και κινδυνεύουν από διαφορετικά μικρόβια. Οι ασθενείς που πάσχουν από ακοκιοκυτταραιμία για παράδειγμα, κινδυνεύουν κυρίως από gram αρνητικά εντεροβακτηριοειδή, την ψευδομονάδα, gram θετικούς κόκκους, σταφυλόκοκκο, κάντιντα, ασπέργιλλο, μύκητες, οι ασθενείς με aids, με νοσήματα αίματος και οι λαμβάνοντες ανοσοκατασταλτικά φάρμακα κινδυνεύουν κυρίως από λιστέρια, σαλμονέλλα, λεγιονέλλα, μυκοβακτήρια, ερπητοιούς, ανεμευλογιά, μεγαλοκυτταροιό, κρυπτόκοκκο, μύκητες, πνευμοκύστη, τοξόπλασμα, ενώ οι πάσχοντες από ασπληνία κινδυνεύουν κυρίως από αιμόφιλο, πνευμονιόκοκκο , μηνιγγιτιδόκοκκο.
Αυτές οι διαφορετικού τύπου διαταραχές της άμυνας επιβάλλουν διαφορετικό σχήμα εμβολιασμών για κάθε κατηγορία από τις παραπάνω παθήσεις, κατά την εποχή του Φθινοπώρου. Εάν είστε ασθενής και λαμβάνετε φάρμακα, πιθανώς να ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες και πρέπει να μας συμβουλευτείτε κατά τη εποχή του Φθινοπώρου, για το δικό σας εξατομικευμένο σχήμα εμβολίων, που θα σας προφυλάξει από τα επικίνδυνα μικρόβια του Χειμώνα. Εάν είστε επιφορτισμένοι με την φροντίδα ασθενών υψηλού κινδύνου ή είστε μέλη της οικογένειας του, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε και εσείς ορισμένα εμβόλια.
Είναι πολύ σημαντικό εσείς, που πάσχετε από κάποιο νόσημα, το οποίο προκαλεί ανοσοκαταστολή, να έχετε άριστη ρύθμιση του νοσήματος αυτού, με πιθανές τροποποιήσεις, εάν χρειάζεται στην ειδική διατροφή που ακολουθείτε, ανάλογα με το νόσημά σας ή στην αγωγή σας.
Επιπροσθέτως, οι χρονίως πάσχοντες, πρέπει να λάβουν οδηγίες για πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής σε περίπτωση που παρουσιάσουν πυρετό, διότι επί πυρετού συχνά αλλάζει η φαρμακοδυναμική των φαρμάκων. Ο οργανισμός γίνεται πολλές φορές πιο ευαίσθητος στις παρενέργειες των φαρμάκων και αρκετά φάρμακα χρειάζονται μείωση ή διακοπή, κατά την διάρκεια των λοιμώξεων.
Αγαπητοί φίλοι, εσείς που ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου με πτώση της ανοσοποιητικής ικανότητας του αμυντικού συστήματος, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι:
· Μία απλή ίωση μπορεί να εμφανίσει άμεσα σοβαρές επιπλοκές σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι οι ηλικιωμένοι, τα μωρά αλλά και ορισμένες κατηγορίες ασθενών υψηλού κινδύνου, παρουσιάζουν, λόγω αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος συχνά ελαφρά συμπτώματα κατά την διάρκεια επειγουσών απειλητικών για την ζωή καταστάσεων, γεγονός που επιβάλλει την πρώιμη ιατρική αξιολόγηση, ανεξαρτήτως είδους και εντάσεως συμπτωμάτων. Ο ηλικιωμένος μπορεί να κάνει σοβαρή λοίμωξη χωρίς πυρετό και να χρειαστεί άμεσα νοσοκομειακή αγωγή.
· Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να ευρίσκονται σε στενή ιατρική παρακολούθηση, σε όλη την διάρκεια της λοίμωξης και ενδέχεται να χρειαστούν, πρώιμα, σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθητική χορήγηση αντιβίωσης ή νοσηλεία.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


11/15/14

OΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ




H οστεοπόρωση είναι η πιο συχνή νόσος που προσβάλλει τα κόκαλα με την αύξηση της ηλικίας και ευθύνεται για την ευκολία με την οποία εμφανίζονται τα κατάγματα σε μεγάλες ηλικίες, καθώς και για την βραδεία αποκατάσταση των καταγμάτων κατά το γήρας. Η οστεοπόρωση προσβάλλει τις γυναίκες σε μικρότερη συνήθως ηλικία από τους άντρες, μετά την εμμηνόπαυση και χαρακτηρίζεται από αραίωση του οστού. Στα αρχικά στάδια δεν υπάρχουν συμπτώματα και πολλές φορές το πρώτο σύμπτωμα είναι το εύκολο κάταγμα. Άλλα συμπτώματα που δεν εμφανίζονται όμως πάντα, είναι ο πόνος στην ράχη, απώλεια ύψους, πόνοι στα κόκαλα.
Ειδικές εξετάσεις που γίνονται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και στους άντρες μετά την ηλικία των 65 ετών ανιχνεύουν την κατάσταση του σκελετού. Η έλλειψη άσκησης, το τσιγάρο, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η κληρονομικότητα, η υπερκατανάλωση καφέ και αναψυκτικών τύπου cola, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου γερνούν πρόωρα τον σκελετό. Η ιδανική πρόσληψη ασβεστίου στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι τουλάχιστον 1000mg. Mετά την εμμηνόπαυση και με την αύξηση της ηλικίας όμως και στον άντρα, τα κόκαλα εξασθενούν και οι ημερήσιες ανάγκες ανέρχονται τουλάχιστον σε 1500 mg.

Tροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι:

1. Το γάλα, πλήρες ή αποβουτυρωμένο.

2. To τυρί.

3. Το γιαούρτι πλήρες ή αποβουτυρωμένο.

Χρησιμοποιείτε αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι, εάν έχετε πρόβλημα βάρους ή χοληστερόλης.

Η οστεοπόρωση δεν είναι πάντοτε πρωτοπαθής, αποτέλεσμα της φθοράς του χρόνου.

Αρκετά υποκείμενα νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις, προκαλούν οστεοπόρωση (δευτεροπαθής οστεοπόρωση) όπως:

·        Ο υπογοναδισμός

·        Η έλλειψη βιταμίνης D

·        H δυσαπορρόφηση

·        Η υπερασβεστιουρία

·        Η ρευματοειδής αρθρίτιδα

·        Ορισμένα νοσήματα του αίματος

·        Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

·        Ο υπερθυρεοειδισμός

·        Ο υπερπαραθυρεοειδισμός

·        Η χολόσταση

·        Ορισμένες καταστάσεις κίρρωσης

·        Διαβήτης

·        Χρήση τοξικών ουσιών και παρενέργειες φαρμάκων



Εάν έχετε περάσει την ηλικία των 65 ετών, καθώς και εάν πάσχετε από πρόωρη οστεοπόρωση θα πρέπει να αποφεύγετε τις πτώσεις με κάθε τρόπο, διότι επιβαρύνεται το μυοσκελετικό σύστημα:

o   Πρέπει να διορθώνετε έγκαιρα κάθε διαταραχή στην όραση με ετήσια οφθαλμολογικά check up.

o   Πρέπει να λαμβάνετε την ελάχιστη δυνατή δόση ψυχοτρόπων φαρμάκων.

o   Μην χρησιμοποιείτε χαλιά στο σπίτι.

o   Πρέπει να υπάρχει άπλετος φωτισμός στους χώρους διαβίωσης και μονίμως ανοικτό φως και κατά το βράδυ και να υπάρχουν λαβές στα μπάνια και στις σκάλες.

o   Εάν υπάρχουν προβλήματα ισορροπίας να χρησιμοποιείτε μπαστούνια ή περιπατητές.

o   Οι χώροι στο σπίτι πρέπει να είναι ανοιχτοί χωρίς άχρηστα μικροαντικείμενα στα δάπεδα.

Στις περιπτώσεις που χρειάζεται, χορηγούνται ορισμένα φάρμακα.


Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

11/7/14

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΗΘΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ



1. 
Τι είναι η χοληστερόλη ή χοληστερίνη όπως είναι ευρέως γνωστή;
Είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.
2.     Ποιες ήταν οι παλιότερες αντιλήψεις για την χοληστερόλη;
Στην δεκαετία 1980-1990, όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες αξιόπιστες λεπτομερείς έρευνες για την χοληστερόλη και την σχέση της με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ιατροί έθεταν ως στόχο την τιμή 200mg/dl και χορηγούσαν δίαιτες σε κάθε άνθρωπο, με τιμές μεγαλύτερες από το επίπεδο που προαναφέρθηκε. Κάθε άτομο με τιμές κάτω από 200mg/dl έσπευδαν να το καθησυχάσουν. Σήμερα όμως, η επιστήμη της ιατρικής απέδειξε ότι και αυτή η πρακτική, είναι λανθασμένη.
3.     Τι έχει αποδείξει η επιστήμη της ιατρικής σήμερα;
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την λειτουργία των κυττάρων και του εγκεφάλου. Το τμήμα της χοληστερόλης που ονομάζεται HDL, προστατεύει μάλιστα τα αγγεία (¨καλή χοληστερίνη¨). Η καταστροφική χοληστερόλη είναι μόνο η LDL χοληστερόλη, η οποία προκαλεί βλάβες σε αγγεία όλου του σώματος και όχι μόνο σε καρδιακά αγγεία, όπως σε αγγεία του εγκεφάλου, των νεφρών, των άκρων (¨κακή χοληστερίνη¨).
4.     Ποιες φυσιολογικές τιμές LDL πρέπει να έχουμε με βάση τα σύγχρονα δεδομένα της Ιατρικής Επιστήμης, έτσι ώστε να αποφύγουμε τις βλαπτικές επιδράσεις της LDL ;
Εάν πάσχετε από ισχαιμία του μυοκαρδίου, ή έχετε περάσει έμφραγμα, ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ή οι αρτηρίες των ποδιών και των καρωτίδων είναι στενωμένες, ακόμη και μικρή αύξηση της LDL μπορεί να καταστρέψει τελείως τα αγγεία σας. Σε εσάς, η Επιστήμη της Ιατρικής, είναι σήμερα πολύ αυστηρή.
Eάν δεν ανήκετε στην παραπάνω ομάδα, κατά την παθολογική εξέταση στο ιατρείο θα διερευνηθεί με την χρήση ειδικού λογισμικού εάν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών από την χοληστερίνη. Στην περίπτωση αυτή, ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για τις παθήσεις που προαναφέρθηκαν και η Επιστήμη της Ιατρικής είναι πιο αυστηρή, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
5.      Γιατί ορισμένα μικροβιολογικά εργαστήρια δίδουν σε όλους τις ίδιες φυσιολογικές τιμές; Γιατί αξιολογούν την ολική χοληστερόλη;
 Πολλά εργαστήρια δίδουν ενδεικτικά τιμές, που αφορούν τον γενικό πληθυσμό χωρίς βλάβες στα αγγεία, ή ιδιαίτερη ευαισθησία. Μόνο ο μάχιμος κλινικός ιατρός, θα καθορίσει τον δικό σας εξατομικευμένο θεραπευτικό στόχο, με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
6.     Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που βλάπτουν το αγγείο εκτός της υψηλής χοληστερόλης;
Το κάπνισμα, ο σακχ. διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η κακή κληρονομικότητα, η ηλικία, το μεταβολικό σύνδρομο, είναι μερικοί από τους παράγοντες αυτούς. Όταν η υπερχοληστερολαιμία συνυπάρχει με ένα ή περισσότερους από τους παράγοντες αυτούς, ο κίνδυνος βλαβών αυξάνεται.
7.      Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε προληπτική εξέταση χοληστερόλης;
Κάθε χρόνο. Νέα άτομα χωρίς πρόβλημα στην πρώτη εξέταση δεν χρειάζονται τόσο συχνούς ελέγχους. Εάν πάσχετε από υπερχοληστερολαιμία, ενδέχεται να χρειάζεστε συχνότερους ελέγχους. Επιπροσθέτως ανάλογα με την κλινική εξέταση στο ιατρείο, καθώς και με το ατομικό και το κληρονομικό ιστορικό σας, ενδέχεται να χρειαστεί στα πλαίσια του εξατομικευμένου προληπτικού σας check up και έλεγχος των ζωτικών οργάνων, για αρχόμενες βλάβες από την τοξική επίδραση της χοληστερόλης.
8.     Πώς θα "φτιάξω την αυξημένη χοληστερίνη";
Σημαντικό είναι να ακολουθείτε ειδική διατροφή για την χοληστερόλη σας. Σημαντικό είναι επίσης να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά πλαίσια και να τεθείτε σε πρόγραμμα άσκησης. Τα μέτρα που προαναφέρουμε είναι μερικές φορές ανεπαρκή και επιβάλλεται η χορήγηση φαρμάκου. Φάρμακο δεν σημαίνει απαραίτητα χημικό φάρμακο. Πολλά περιστατικά υπερχοληστερολαιμίας ανταποκρίνονται επαρκώς σε φυσικά φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής. Σε ορισμένα άτομα η συνεχής λήψη φαρμάκου είναι απαραίτητη, για τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης και την αποφυγή σοβαρών βλαβών. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αύξηση της χοληστερόλης οφείλεται σε ιατρικά νοσήματα που επηρεάζουν τον οργανισμό, η θεραπεία των οποίων είναι απαραίτητη προς αποκατάσταση.
9.     Τι διατροφή πρέπει να κάνουν τα άτομα που έχουν υψηλές τιμές χοληστερόλης;
Σημαντικό είναι να διατρέφονται με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά. Πρέπει να αποφεύγουν την κρέμα γάλακτος, το πρόβειο γιαούρτι, το γάλα και το γιαούρτι με λιπαρά άνω του 2%,τα σκληρά κίτρινα τυριά και το τυρί κρέμα, τα προϊόντα με βούτυρο ή μαργαρίνη, τα αλλαντικά, τα εντόσθια, τις σοκολάτες, τις πέτσες από πουλερικά, το οινόπνευμα, το αρνί, την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, τα τυποποιημένα βιομηχανοποιημένα προϊόντα, τα τηγανητά. Ανάλογα με τα ευρήματα της εξειδικευμένης ιατρικής εξετάσεως, σχεδιάζονται εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα.
10.                         Πόσο σημαντική είναι η τακτική άσκηση για την πρόληψη και θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας;
Πολύ σημαντική. Μισή ώρα γρήγορο βάδισμα την ημέρα ή αερόβια άσκηση, είναι πολλές φορές αρκετά, για να ομαλοποιήσουν τον μεταβολισμό.
11.                        Πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε φυσιολογικό βάρος, όταν πάσχουμε από υπερχοληστερολαιμία;
Πολύ σημαντικό. Σε μια εποχή που παράλληλα με την έκρηξη της παχυσαρκίας, αυξάνονται και τα κρούσματα της ψυχογενούς ανορεξίας,(άρνηση λήψης τροφής από άτομα φυσιολογικού βάρους ή ισχνά άτομα), λόγω των αισθητικών προτύπων που προβάλλονται, είναι σημαντική η τοποθέτηση της ιατρικής επιστήμης σχετικά με το θέμα αυτό. Η επιστήμη χρησιμοποιεί ένα ειδικό δείκτη, το ΒΜΙ, ο οποίος είναι το πηλίκο του βάρους δια του τετράγωνου του ύψους. Κάτω του 18,5 είναι χαμηλός, χαρακτηρίζει τα πολύ αδύνατα άτομα και συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα. Όταν έχετε ΒΜΙ=18,5-24,9, είστε γενικά φυσιολογικοί, ΒΜΙ=25-29,9 υπέρβαροι και πάνω από τριάντα παχύσαρκοι. Aναλόγως των ευρημάτων της κλινικοεργαστηριακής ιατρικής εξετάσεως, καθορίζονται εξατομικευμένοι στόχοι ΒΜΙ, για το κάθε άτομο. Ιδιαιτέρως σημαντικός είναι ο τύπος της κατανομής του λίπους, εάν πρόκειται δηλαδή για ανδρικού ή γυναικείου τύπου κατανομή βάρους. Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους αποτελεί, στην περίπτωση της χοληστερόλης εκτός από θεραπευτικό και σημαντικό προληπτικό μέτρο.
12.                         Ποιες βασικές αρχές πρέπει να τηρούνται κατά την απώλεια περιττού βάρους;
Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τέσσερα κιλά τον μήνα. Πρέπει επίσης να αποφεύγετε τις μονομερείς δίαιτες και να είστε υπό ιατρική παρακολούθηση.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

11/1/14

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Ψύλλιο: Χρησιμοποιείται για την φυσική ρύθμιση του διαβήτη



Η κυριαρχία των χημικών φαρμάκων στον χώρο της Συμβατικής Ιατρικής, πολλά από τα οποία παρά την αποτελεσματικότητά τους παρουσιάζουν διαφόρου βαθμού παρενέργειες, έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της Εναλλακτικής Ιατρικής, η οποία αποσκοπεί στην θεραπεία του ασθενούς μόνο με ουσίες φυτικής προέλευσης και φυσικές πρακτικές.
Το 1850, το 80% των φαρμάκων της κλασσικής φαρμακοποιίας προέρχονταν από φυτά. Σήμερα, με την κυριαρχία της χημικής φαρμακοβιομηχανίας, μόλις το 20-30% των φαρμάκων, που χρησιμοποιεί η ιατρική παρασκευάζεται από φυτά.
Τα παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα είναι πολλά και περιλαμβάνουν την κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική, την ayurveda, την ομοιοπαθητική κ.λπ., όμως η Εναλλακτική Ιατρική μοιράζεται τον ίδιο σκεπτικισμό με την Κλασσική Ιατρική για θεραπευτικά συστήματα, που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί με αυστηρές επιστημονικές μεθόδους. Η έλλειψη καλά σχεδιασμένων κλινικών μελετών που να αξιολογούν τα βότανα και τις φυσικές θεραπευτικές μεθόδους, οφείλεται κυρίως σε έλλειψη χρηματοδοτών. Το χημικό φάρμακο, για να κυκλοφορήσει στην αγορά, υπόκειται σε αυστηρότατους ελέγχους που διαρκούν πολλά χρόνια, περιλαμβάνουν παραδοσιακές πρακτικές, όπως δοκιμασίες σε πειραματόζωα και κοστίζουν, σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ανά προϊόν, κόστος το οποίο καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τις χημικές φαρμακοβιομηχανίες. Παρά τους αυστηρούς ελέγχους, το 3% των νοσηλειών στις ΗΠΑ οφείλονται σε γνωστές παρενέργειες φαρμάκων, ενώ σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, που έγιναν στην Αμερική, περίπου 7000 Αμερικανοί πεθαίνουν ετησίως από φάρμακα, θάνατοι που οφείλονται εν μέρει σε κακή χρήση ή κακή ιατρική παρακολούθηση.
Οι φυσικές ουσίες και τα βότανα έχουν χαμηλότερα συχνά περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες παραγωγής και τυποποίησης. Η διάθεσή τους ως τρόφιμα ή συμπληρώματα, παρακάμπτει τα υψηλά κόστη καλά σχεδιασμένων μελετών που απαιτούν οι οργανισμοί έγκρισης φαρμάκων, ενώ η δυνατότητα άμεσης διαφήμισης απευθείας στον καταναλωτή, που δίδεται από την νομοθεσία στα φυτικά σκευάσματα, αυξάνει την οικονομική απόδοση κατά την πώληση. Λόγω της μη υπαγωγής των σκευασμάτων αυτών στην νομοθεσία περί φαρμάκων, που γίνεται συχνά για λόγους καλύτερης εμπορικής διάθεσης, υπάρχουν επιπροσθέτως, ελαττωμένοι έλεγχοι τυποποίησης από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς. Η τυποποίηση αφορά, το εάν το συμπλήρωμα διατροφής περιέχει, συγκεκριμένη ποσότητα δραστικού βοτάνου ή φυτικής ουσίας και εάν είναι καθαρό προσμίξεων. Η άγνοια, που χαρακτηρίζει πολλούς σύγχρονους ιατρούς και αφορά την ιατρική χρήση φυσικών ουσιών και βοτάνων, καθώς και η ύπαρξη αντίστοιχου εκπαιδευτικού κενού σε πολλές ιατρικές σχολές, οφείλονται πολλές φορές τόσο σε διαπλεκόμενα με την χημική φαρμακοβιομηχανία συμφέροντα του ιατρικού κατεστημένου, όσο και στους διαφορετικούς όρους που διέπουν την εμπορική διάθεση των ουσιών αυτών σε σχέση με το φάρμακο, όροι, οι οποίοι συνοπτικώς προαναφέρθηκαν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ποσοστό κάτω από 1% των γνωστών φυτών που υπάρχουν στον πλανήτη έχουν αξιολογηθεί επιστημονικώς.
Το τοπίο στον τομέα αυτό σταδιακά μεταβάλλεται. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε στις ΗΠΑ, το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια, και ασχολείται εντατικώς από το 2000 με την πραγματοποίηση καλά σχεδιασμένων κλινικών ερευνών που αφορούν τις θεραπευτικές και τοξικές ιδιότητες των βοτάνων, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια διεθνούς φήμης. Ανάλογα κέντρα επιστημονικών μελετών και συνεργασίας έχουν συγκροτηθεί και στην Ευρώπη. Στα πλαίσια αυτά έχει διαπιστωθεί μετά από έρευνες η ηπατοτοξική δράση διαφόρων φυσικών ουσιών, όπως του ma huang, ενός βοτάνου που χρησιμοποιεί η παραδοσιακή κινέζικη θεραπευτική και η θεραπευτική δράση και η ασφάλεια άλλων όπως του glucosamine sulphate.
Οι εναλλακτικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά σε νοσήματα, στα οποία η συμβατική φαρμακολογική αντιμετώπιση απαιτεί υψηλές δόσεις χημικών φαρμάκων και συντελούν στην μείωση της δοσολογίας τους. Εφαρμόζονται επίσης εναλλακτικά σε νοσήματα, στα οποία οι παρενέργειες από την μακροχρόνια χρήση του χημικού φαρμάκου υπερβαίνουν το όφελος. Βοηθούν τον οργανισμό να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες, οι οποίες δεν αποτελούν νοσηρές καταστάσεις, όπως είναι η εμμηνόπαυση. Συντελούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η πολυφαρμακία, η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, οι τοξικές παρενέργειες φαρμάκων. Ο διαχωρισμός της ιατρικής επιστήμης σε εναλλακτική και κλασσική ιατρική, είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητός για τον μάχιμο κλινικό ιατρό, που δεν συμβιβάζεται με τη μετριότητα και του οποίου το τελικό στοίχημα, είναι η επίτευξη της μέγιστης, συνολικά, ποσότητας και ποιότητας ζωής για τα άτομα, την ευθύνη της ζωής των οποίων αναλαμβάνει, χωρίς προκαταλήψεις.
Παράλληλα όμως, οι εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές, δεν δύνανται να εφαρμοστούν καθολικά σε όλους τους ασθενείς και σε όλες τις ασθένειες.
Οι εναλλακτικές θεραπείες δρουν ελάχιστα ή καθόλου όταν υπάρχει έντονη λειτουργική διαταραχή του αμυντικού συστήματος, η οποία οφείλεται σε σημαντική φθορά του χρόνου, σε ανθυγιεινή ζωή και καταχρήσεις, σε κακή κληρονομικότητα, σε σοβαρούς ψυχολογικούς παράγοντες ή σε σοβαρό χρόνιο νόσημα, σε περιπτώσεις μάλιστα σοβαρής αλλοίωσης του οργανισμού όπως σε ορισμένα καρκινώματα, η υποκατάσταση της χημικής θεραπείας από εναλλακτικές πρακτικές, μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Οι εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές, επιπροσθέτως, δρουν φυσικά, πιο βαθμιαία από το χημικό φάρμακο και σε βάθος, γεγονός που απαιτεί συχνά περισσότερο χρόνο από το χημικό φάρμακο για την εμφάνιση ορατών αποτελεσμάτων, ενώ χρειάζονται αρκετές φορές υψηλού βαθμού διατροφική πειθαρχία ή αλλαγές σε ορισμένες συνήθειες της καθημερινότητας. Έτσι δεν απευθύνονται σε ανυπόμονους ασθενείς, οι οποίοι απαιτούν άμεση απελευθέρωση από τα συμπτώματά τους, σε ασθενείς που δεν έχουν καμία αυτοπειθαρχία, σε ασθενείς που δεν έχουν συνειδητοποιήσει την βλαπτική μακροπρόθεσμη δράση της πολυφαρμακίας δίδοντας έμφαση σε βραχυπρόθεσμα θεραπευτικά αποτελέσματα. Γι αυτό προϋποθέτουν πολλές φορές ισχυρό κίνητρο.
Τι πρέπει επίσης να γνωρίζετε:
· Η εναλλακτική θεραπεία απαιτεί συνήθως πιο στενή κλινική παρακολούθηση, γιατί τροποποιείται με δυναμικό τρόπο, ανάλογα με την κλινική ανταπόκριση του αμυντικού συστήματος και των συμπτωμάτων.
· Η εναλλακτική θεραπεία δεν δρα στο σύμπτωμα, αλλά συνολικά στον οργανισμό, λόγω δράσεων στην ικανότητα άμυνας του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι έχει ολιστικούς στόχους, επιδρά συνολικά στον οργανισμό, έτσι ώστε να είναι καλύτερα. Η βελτίωση κρίνεται με όρους βελτίωσης του συνόλου των συμπτωμάτων, που εμφανίζετε ως οργανισμοί και όχι των μεμονωμένων συμπτωμάτων για τα οποία προσέρχεστε.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ