6/12/12

ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΗ: ΜΙΑ ΟΛΕΘΡΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ


Με τον όρο αυτοδιάγνωση χαρακτηρίζεται η πρακτική κατά την οποία ο ασθενής προβαίνει μόνος του σε διαγνώσεις είτε με βάση τιμές αναφοράς (που εκτίθενται στο internet σε μικροβιολογικά εργαστήρια ή σε βιβλία) είτε συζητώντας την περίπτωσή του με τρίτα άτομα, οπωσδήποτε όμως με παράκαμψη της παθολογικής ιατρικής εξέτασης.
Η κακή συνήθεια της αυτοδιάγνωσης οδηγεί σε λάθη και σημαντικές καθυστερήσεις τις περισσότερες φορές στην διάγνωση και θεραπεία. Το ανθρώπινο σώμα είναι πολύπλοκος οργανισμός και τα ευρήματα που εντοπίζονται κατά τη σωστή παθολογική εξέταση από σφαιρικά ενημερωμένο ιατρό με εμπειρία, έχουν κομβική σημασία για την ορθή διάγνωση. Μία οσφυαλγία, για παράδειγμα, μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις του νωτιαίου μυελού και των οστών, αιματολογικές νόσους, οστεοπόρωση, καρκίνο, νοσήματα παγκρέατος, στομάχου, ψωρίαση, νοσήματα εντέρου, νεφρών και να μην είναι ένα απλό τράβηγμα, όπως πιστεύεται ευρέως. Ένας πόνος στο λαιμό ενδέχεται να μην οφείλεται σε ίωση, που είναι το πιο σύνηθες αλλά σε έμφραγμα, ενώ ένας βήχας μπορεί να μην οφείλεται σε κρυολόγημα αλλά σε καρκίνο.
Όσον αφορά την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, οι φυσιολογικές και οι παθολογικές τιμές που δίδουν τα βιβλία και τα μικροβιολογικά εργαστήρια, προέρχονται από μια στατιστική πραγματικότητα στον πληθυσμό των υγιών ατόμων και των αρρώστων. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να είναι υγιές και να παρουσιάζει μία παθολογική εργαστηριακή τιμή, καθώς και το αντίστροφο, ένα άτομο να είναι άρρωστο και η αντίστοιχη εργαστηριακή τιμή να είναι φυσιολογική. Επιπρόσθετα, στις φυσιολογικές διακυμάνσεις, που τα βιβλία συνήθως εμφανίζουν κατά φύλο, συνήθως δεν περιλαμβάνουν τις φυσιολογικές διακυμάνσεις, που εμφανίζονται κατά ηλικία, ούτε τις φυσιολογικές μεταβολές που προκαλεί σε ορισμένες εργαστηριακές τιμές τυχόν συμπαρομαρτούν γνωστό νόσημα ή νοσηρή προδιάθεση. Η συγκριτική αξιολόγηση του οργανισμού επίσης είναι σημαντική για την ορθή διάγνωση και  δεν μπορεί να γίνει με βάση τις φυσιολογικές τιμές αναφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αιματοκρίτης.
 Ο αιματοκρίτης σε μία φυσιολογική γυναίκα κυμαίνεται από 36 έως 46% ανάλογα και με τη μέθοδο μέτρησης που χρησιμοποιεί το μικροβιολογικό εργαστήριο. Ένας οργανισμός όμως που λειτουργεί από την ηλικία των δεκαοκτώ ετών με αιματοκρίτη 46% και ξαφνικά εμφανίζει αιματοκρίτη 38%, έχει συχνότατα παθολογικό πρόβλημα ακόμα και εάν η νέα τιμή εξακολουθεί να ευρίσκεται στα φυσιολογικά πλαίσια που δίδει το μικροβιολογικό εργαστήριο. Ο οργανισμός επίσης αλλάζει και μία τιμή αιματοκρίτη 36% που μπορεί να είναι φυσιολογική για μια τριανταπεντάρα, μπορεί να υποκρύπτει παθολογικό πρόβλημα όταν η γυναίκα αυτή γίνει εξήντα ετών.
 Τα εργαστηριακά αποτελέσματα αξιολογούνται σωστά μόνο σε συνάρτηση με τα στοιχεία από τη σωστή ιατρική εξέταση από έμπειρο και ενημερωμένο παθολόγο και ποτέ μεμονωμένα και πρόχειρα.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


ΚΡΥΑΔΕΣ


Οι κρυάδες είναι επαναλαμβανόμενες συσπάσεις μέρους ή ολόκληρου του σώματος οι οποίες γίνονται σε ακούσια βάση και συνοδεύονται από το αίσθημα ψυχρότητας ή κρύου.Το σύμπτωμα μπορεί να εκλύεται κατά την διάρκεια επιτέλεσης μιας κίνησης, κατά την διάρκεια στάσης του σώματος ή κατά την διάρκεια της προσπάθειας διατήρησης μιας θέσης, να αφορά μικρή ή μεγαλύτερη περιοχή του σώματος, να συνοδεύεται ή όχι από ωχρότητα, πυρετό, ποικίλες παραισθησίες, μυρμηγκιάσματα, μουδιάσματα, πόνο.Το σύμπτωμα αποτελεί φυσιολογική αντίδραση των ιστών με στόχο την αύξηση της ικανότητας αντιμετώπισης επιτιθέμενου βλαπτικού παράγοντα ή παθολογικό φαινόμενο στα πλαίσια βλάβης ή διαταραχής της λειτουργίας ιστών μυών δέρματος αρθρώσεων ή νεύρων. Σε αρκετές περιπτώσεις ο μηχανισμός είναι μεικτός.
Στην πρώτη κατηγορία διαταραχών οι πιο κοινοί εκπρόσωποι είναι το άγχος και το ρίγος κατά την διαδικασία αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος στις λοιμώξεις με την έκκριση πυρετογόνων ουσιών και την ανύψωση του θερμορυθμιστικού κέντρου. Στη δεύτερη κατηγορία διαταραχών
χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι είναι τα νευρολογικά νοσήματα, οι ορμονικές διαταραχές, τα μεταβολικά νοσήματα, οι τροφικές διαταραχές. Σε ορισμένες περιπτώσεις εθισμού σε ουσίες ή φάρμακα, η απόσυρση των ουσιών αυτών εκλαμβάνεται λανθασμένα ως απειλή από τον οργανισμό με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κρυάδων. Κατά την διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, οι κρυάδες είναι σύνηθες σύμπτωμα σε ορισμένους ευαίσθητους οργανισμούς. Το σύμπτωμα από μόνο του δεν είναι επικίνδυνο. Αρκετές φορές "φυσιολογικές" καταστάσεις όπως η εμμηνόπαυση και η κούραση ευρίσκονται στην ρίζα του συμπτώματος.
Ωστόσο η σωστή παθολογική εξέταση είναι αναγκαία προς αποκλεισμό και θεραπεία υποκείμενου επικίνδυνου παθολογικού παράγοντα. Κατά την ιατρική εξέταση θα διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αντικειμενικώς διαπιστούμενες αισθητικές διαταραχές, ελλείμματα νευρολογικού τύπου, τοπικές διαταραχές αιμάτωσης, επίθεση λοιμογόνου παράγοντα. Η ιατρική εξέταση στο ιατρείο περιλαμβάνει απλές δοκιμασίες για την αξιολόγηση της ακεραιότητας των αισθητικών οδών που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση του πόνου, της δόνησης, της αφής, της πίεσης, της αίσθησης της θέσης, της ισορροπίας, της θερμοκρασίας. Κατά την διάρκεια της ιατρικής εξέτασης γίνονται απλές δοκιμασίες για την αξιολόγηση γενικότερα της θέσης του σώματος, όπως η δοκιμασία βάδισης με κλειστά μάτια. Εάν δεν διαπιστωθούν αντικειμενικώς υποκείμενες τοπικές βλάβες ή βλάβες των αντίστοιχων νευρικών οδών ή πιθανό εξελισσόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, ενδέχεται να απαιτηθεί εργαστηριακός έλεγχος προς την κατεύθυνση γενικών παθολογικών συνδρόμων, επίπεδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, γενικές ενδοκρινολογικές εξετάσεις κλπ.
Σε ορισμένες περιπτώσεις που τα συμπτώματα εντοπίζονται αμιγώς στον θώρακα ή στα άνω άκρα μπορεί να πρόκειται για εξελισσόμενη πάθηση του μυοκαρδίου και να απαιτηθεί καρδιογράφημα ή άλλες εξετάσεις.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


Chlamydia trachomatis: Ένα συχνό αίτιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ουρολοιμώξεων

Η ουρολοίμωξη είναι φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη, τον νεφρό. Όταν η φλεγμονή αφορά την κύστη πρόκειται για κυστίτιδα, την ουρήθρα ουρηθρίτιδα, το νεφρό πυελονεφρίτιδα, τον προστάτη προστατίτιδα.
Το φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει ποικίλους μηχανισμούς άμυνες που το καθιστούν απρόσβλητο από τα μικρόβια της ουρολοίμωξης. Βασικοί μηχανισμοί άμυνας είναι το όξινο ph των ούρων, η αποτελεσματική πλύση της ουροδόχου κύστης με τη συχνή διούρηση, οι τοξικές ουσίες που εκκρίνονται από το φυσιολογικό ενδοθήλιο, η φυσιολογική αμυντική χλωρίδα του κόλπου και του εντέρου, η ετοιμότητα των λευκών αιμοσφαιρίων.
Όταν οι μηχανισμοί άμυνας δεν λειτουργήσουν επαρκώς ή το σώμα έλθει αντιμέτωπο με ένα επιθετικό λοιμογόνο αίτιο που προσβάλλει το ουροποιητικό σύστημα εισβάλλοντας σε αυτό μέσω του αίματος ή της ουρήθρας, αναπτύσσεται λοίμωξη.
 Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να έχουν συμπτώματα με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό, δέκατα, ναυτία, κοιλιακό πόνο, εμετό ( συμπτωματικές ουρολοιμώξεις ) ενδέχεται όμως να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις). Τα μικρόβια που προκαλούν ουρολοιμώξεις είναι εντερικά μικρόβια, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα παθογόνα, μυκοβακτήρια, μύκητες, ιοί και παράσιτα. Το πιο σύνηθες αίτιο είναι το μικρόβιο escherichia coli. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα όπως τα Chlamydia trachomatis, η neisseria gonorrhoeae, ο ιός του έρπητα έχουν κυρίαρχο ρόλο.
 Παράγοντες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη ουρολοιμώξεων είναι η μη λήψη επαρκούς ποσότητας νερού, η χρήση τοπικών αντισυλληπτικών όπως σπερματοκτόνων και διαφραγμάτων, οι κακές συνθήκες υγιεινής που εκθέτουν την ουρήθρα σε μικρόβια από τον πρωκτό, η έκθεση σε μολυσμένα νερά, η αμέλεια του προφυλακτικού. Στην ανάπτυξη των ουρολοιμώξεων μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες, που διαταράσσουν την αμυντική ετοιμότητα του οργανισμού όπως η κύηση, ουρολογικές παθήσεις, παθήσεις του νωτιαίου μυελού, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης, το υψηλό ουρικό οξύ, ορισμένες δυσμενείς γενετικές προδιαθέσεις, η λήψη κορτιζόνης. Οι παθήσεις που αλλοιώνουν τη σωστή άμυνα πρέπει να εντοπίζονται και να θεραπεύονται έγκαιρα κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής ιατρικής εξέτασης.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ


Σαλμονέλα: Ένα συχνό αίτιο γαστρεντερίτιδας από φαγητό σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια)
Από το http://www.alimentosyseguridad.com

Η γαστρεντερίτιδα είναι τοπική προσβολή του εντέρου από παθογόνους μικροοργανισμούς και εκδηλώνεται με έμετο, κοιλιακό πόνο, κακουχία, πυρετό, διάρροια.

Τα περισσότερα λοιμώδη παθογόνα εισέρχονται στον οργανισμό μέσω νερού και τροφίμων. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ευνοούν τον πολλαπλασιασμό λοιμογόνων στα τρόφιμα. Σπανιότερα το έντερο προσβάλλεται κατά την διάρκεια κολύμβησης σε μολυσμένα ύδατα ή κατά την άσκηση σεξουαλικών πρωκτικών συνηθειών με μολυσμένους ερωτικούς συντρόφους (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα παθογόνα που προκαλούν γαστρεντερίτιδες όπως aids, neisseria gonorrhoeae). Η γαστρεντερίτιδα όταν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει σημαντική συνολική εξασθένηση του οργανισμού με αφυδάτωση και απώλεια ζωτικών ουσιών, κατάσταση που μπορεί να απειλήσει ακόμα και την ζωή. Σε ορισμένες περιπτώσεις το παθογόνο διαπερνά τον γαστρεντερικό φραγμό, εισέρχεται στην συστηματική κυκλοφορία και προκαλεί βλάβες σε διάφορους ιστούς. Τα άτομα με ορισμένες διαταραχές του ανοσοποιητικού, τα μωρά και οι ηλικιωμένοι ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών από κοινές γαστρεντερίτιδες. Σπανιότερα μπορεί να απαιτηθεί νοσοκομειακή εισαγωγή.
ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
·        Μην αμελείτε το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων
·        Μην αμελείτε το καλό ψήσιμο των τροφών.
·        Τα τρόφιμα δεν πρέπει να εκτίθενται στον αέρα, αλλά να συντηρούνται σωστά στο ψυγείο.
·        Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται καλά με καυτό νερό και σαπούνι.
·        Δεν πρέπει να καταναλώνονται τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό και παγάκια.
·        Συνιστάται το εμβόλιο ηπατίτιδας Α εάν τρέφεστε συχνά σε εστιατόρια.
·        Η άσκοπη λήψη αντιβιοτικών πρέπει να αποφεύγεται γιατί καταστρέφει ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου που προστατεύουν από επικίνδυνα παθογόνα.
·        Η χρήση προφυλακτικού κατά την ερωτική επαφή είναι επιβεβλημένη.
·        Μην κολυμπάτε σε μολυσμένα ύδατα.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ