6/22/11

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ

Πρόκειται για πάθηση που χαρακτηρίζεται από προβολή τμήματος του στομάχου στην θωρακική κοιλότητα, μέσω του οισοφαγικού τρήματος του διαφράγματος. Καταστάσεις αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης ή αυξημένης συστολής του οισοφάγου, προκαλούν εξασθένηση των συνδέσμων, που κρατούν το στομάχι στην θέση του και ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη της διαφραγματοκήλης.

Η επίπτωση της πάθησης αυξάνει με την ηλικία.

Τα συμπτώματα είναι ανύπαρκτα, όταν η διαφραγματοκήλη είναι μικρού βαθμού και αρχόμενη. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, παρακωλύεται η ομαλή πέψη και γίνεται παλινδρόμηση υγρών από το στομάχι στον οισοφάγο. Φούσκωμα, κάψιμο, λόξιγκας, θωρακικά ενοχλήματα, ξινίλα, δύσπνοια ενδέχεται να εμφανιστούν. Όταν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλέσει σοβαρές αλλοιώσεις στο τοίχωμα του οισοφάγου, η κατάσταση μπορεί να εξελιχτεί σε οισοφαγικό καρκίνωμα. Το νόσημα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία πεπτικού, γαστρίτιδα. Σπανίως η διαφραγματοκήλη περισφίγγεται με αποτέλεσμα οξύ θωρακικό άλγος και αδυναμία κατάποσης, κατάσταση που αποτελεί medical emergency.

Τι πρέπει να γνωρίζετε εσείς που πάσχετε από διαφραγματοκήλη:

• Εάν είστε παχύσαρκος πρέπει να αποκτήσετε φυσιολογικό βάρος. Η παχυσαρκία επιδεινώνει το νόσημα.

• Να αποφεύγετε τα πλούσια, βαριά λιπαρά γεύματα. Συνιστώνται περισσότερα και μικρά γεύματα παρά μεγάλα και ολιγάριθμα.

• Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1


ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ ΣΑΛΟΣΠΙΡ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ασπιρίνη και σαλοσπίρ είναι από τα πιο συνήθη χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την αντιθρομβωτική αναλγητική και αντιπυρετική τους δράση και περιέχουν ακετυλοσαλικυλικό οξύ. Κατά τα τελευταία χρόνια καταναλώνονται ευρέως από αρκετά άτομα, λόγω μελετών που συνδέουν τα φάρμακα αυτά με την πρόληψη του εμφράγματος και ορισμένων καρκίνων. Οι μελέτες αυτές έχουν τύχει ευρείας δημοσιότητας, μέσω του τύπου. Οι παρενέργειες των φαρμάκων περιλαμβάνουν γαστρεντερικά ενοχλήματα, αιμορραγικά επεισόδια, αλλεργικές αντιδράσεις, ηπατική ανεπάρκεια, αύξηση ουρικού οξέως, προβλήματα ώτων, ηπατική βλάβη, λήθαργο, σύγχυση.

Οι πιο συνήθεις παρενέργειες κατά την χρόνια χρήση είναι τα δυσπεπτικά ενοχλήματα. Η ανάπτυξη έλκους, διαβρωτικής γαστρίτιδας και γαστρορραγίας είναι σπανιότερα. Ακόμη και η λήψη μόνο 75 mg ημερησίως ακετυλοσαλικυλικού οξέως με τη μορφή ασπιρίνης την ημέρα (κάτι λιγότερο από μία παιδική ασπιρίνη) μπορεί να προκαλέσει σοβαρή γαστρορραγία. Παράγοντες κινδύνου είναι η μεγάλη ηλικία, το ιστορικό έλκους, η συνοδός λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνης, αντιπηκτικά), η λήψη πολλών μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών.

Η τοξική δράση των φαρμάκων αυτών στο στομάχι είναι άμεση και έμμεση. Η ασπιρίνη και το σαλοσπίρ είναι ασθενή οξέα. Διαπερνούν τις λιποειδικές μεμβράνες των επιθηλιακών κυττάρων του στομάχου, προκαλώντας ποικίλες κυτταρικές αλλοιώσεις. Προκαλούν επίσης αλλοιώσεις στην επιφανειακή βλέννα του στομάχου. Η έμμεση δράση τους εκδηλώνεται με μείωση στην πηκτικότητα του αίματος που προκαλούν στην κυκλοφορία και μείωση των επιπέδων των προσταγλανδινών. Οι προσταγλανδίνες είναι απαραίτητες για την ρύθμιση της γαστρικής έκκρισης οξέως σε φυσιολογικά επίπεδα, για την ακεραιότητα και τον πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων του στομάχου.

Λόγω (κυρίως) της έμμεσης δράσης της ασπιρίνης τα προστατευτικά εντεροδιαλυτά δισκία ακετυλοσαλικυλικού οξέως(π.χ. σαλοσπίρ), που χορηγούνται για το έμφραγμα και για πρόληψη θρομβώσεων, εμφανίζουν επίσης κίνδυνο έλκους και γαστρορραγίας.

Η κατανάλωση των φαρμάκων αυτών πρέπει να γίνεται με σύνεση, κάτω από σοβαρή ιατρική παρακολούθηση και όχι ανεξέλεγκτα. Η προληπτική τους χορήγηση έχει θέση μόνο σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων επικίνδυνων θρομβώσεων και σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων επικίνδυνων καρκινωμάτων.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

ΕΛΚΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟΥ

Το έλκος είναι νόσημα του στομάχου – δωδεκαδακτύλου, που χαρακτηρίζεται από βαθιές διαβρώσεις βλεννογόνου μεγέθους πάνω από 5 mm. Τα δωδεκαδακτυλικά έλκη εντοπίζονται στο δωδεκαδάκτυλο ενώ τα γαστρικά έλκη στο στομάχι. Τα δωδεκαδακτυλικά έλκη σπάνια αντιπροσωπεύουν κακοήθεια σε αντίθεση με τα έλκη στομάχου.

Η λοίμωξη από μικρόβια που επιβιώνουν στο δυσμενές όξινο περιβάλλον του στομάχου (π.χ. ελικοβακτηρίδιο, ερπητοιός, κυτταρομεγαλοιός), η λήψη ορισμένων φαρμάκων και ουσιών (π.χ. μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, κοκαΐνη, διφωσφονικά), το κάπνισμα, το ψυχολογικό stress, η κατάχρηση καφέ και αλκοόλ, ορισμένα νοσήματα και καταστάσεις (π.χ. ισχαιμία, σαρκοείδωση, ακτινοθεραπεία), η δυσμενής κληρονομικότητα, είναι παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση έλκους.

Το ελικοβακτηρίδιο και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αποτελούν τις πιο σημαντικές και μελετημένες αιτίες πεπτικών ελκών.

Το ελικοβακτηρίδιο είναι ένα gram αρνητικό βακτηρίδιο, το οποίο ζει μέσα στην βλέννα του στομάχου. Είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη έλκους, γαστρικού καρκινώματος και λεμφώματος, σε ευαίσθητα άτομα.

Το ελικοβακτηρίδιο συνήθως αποκτάται κατά την παιδική ηλικία, μέσω της κοπρανοστοματικής οδού ή από στόμα σε στόμα. Το μικρόβιο διαθέτει μηχανισμό αντίστασης στα οξέα του στομάχου, τα οποία είναι τοξικά για πολλά μικρόβια. Ο οργανισμός παράγει αντισώματα για να εξαλείψει το μικρόβιο και κινητοποιεί λευκά αιμοσφαίρια, η ανοσολογική του απάντηση όμως είναι στα περισσότερα άτομα ανεπαρκής και ο ασθενής περιπίπτει σε κατάσταση χρόνιας φορείας.

Ο αποικισμός του στομάχου από το μικρόβιο, μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα, σοβαρή διήθηση από μονοκύτταρα και πολυμορφοπύρηνα. Ο γαστρικός καρκίνος πιθανώς δημιουργείται από βλάβη του DNA. Παρά ταύτα, η αλληλεπίδραση με το μικρόβιο είναι σύνθετη και εξαρτώμενη από την θέση της εγκατάστασης του μικροβίου, την ισχύ του μικροβίου, την άμυνα του ασθενούς. Ποικίλοι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα έλκους και γαστρικού καρκίνου. Οι δίαιτες με αλάτι και συντηρημένα τρόφιμα αυξάνουν την πιθανότητα γαστρικού καρκίνου ενώ οι δίαιτες με βιταμίνη c και αντιοξειδωτικά προστατεύουν. Το φαινόμενο περιπλέκεται από την διαπίστωση σε τελευταίες μελέτες, ότι απλοί φορείς πιθανώς να προστατεύονται από ορισμένες μορφές οισοφαγικού καρκίνου, άσθματος και διαβήτη!

Ο εντοπισμός του μικροβίου γίνεται με γαστροσκόπηση, αλλά και με μη επεμβατικές μεθόδους, όπως με αιμοληψία και δοκιμασία αναπνοής.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι από τα πιο συνήθη χρησιμοποιούμενα φάρμακα. Συνήθεις παρενέργειες των φαρμάκων είναι τα δυσπεπτικά ενοχλήματα. Η ανάπτυξη έλκους είναι σπανιότερη. Παράγοντες κινδύνου είναι η μεγάλη ηλικία, η συνοδός λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνης, αντιπηκτικά), η λήψη πολλών μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών. Η γένεση του έλκους προκύπτει από άμεση και έμμεση τοξική δράση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών.

Πολλά από αυτά όπως η ασπιρίνη είναι ασθενή οξέα με άμεση βλαπτική επίδραση στον βλεννογόνο. Διαπερνούν τις λιποειδικές μεμβράνες των επιθηλιακών κυττάρων του στομάχου, προκαλώντας ποικίλες κυτταρικές αλλοιώσεις. Προκαλούν επίσης αλλοιώσεις στην επιφανειακή βλέννα του στομάχου. Η έμμεση δράση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών στην παθογένεια του έλκους, εκδηλώνεται με τη μείωση των επιπέδων των προσταγλανδινών. Οι προσταγλανδίνες είναι απαραίτητες για την ρύθμιση της γαστρικής έκκρισης οξέως σε φυσιολογικά επίπεδα, για την ακεραιότητα και τον πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων του στομάχου.

Στα περισσότερα άτομα, το έλκος εμφανίζεται με κοιλιακό πόνο, κάψιμο, ή κοιλιακό ενόχλημα, που συχνά αφυπνίζει τον άρρωστο τη νύχτα. Σε ορισμένους ασθενείς ο πόνος συνδέεται με την λήψη τροφής, η οποία μπορεί να ανακουφίζει ή να επιδεινώνει τα συμπτώματα. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν περιοδικότητα του φαινομένου, με περιόδους ελεύθερες συμπτωμάτων. Σύμφωνα με μελέτες 20% των επεισοδίων γαστρορραγίας από έλκος έχουν σιωπηλά έλκη, χωρίς προηγηθέντα συμπτώματα. Φούσκωμα, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, απώλεια βάρους ενδέχεται να υπάρχουν.

Επιπλοκές του έλκους είναι η γαστρορραγία, η διάτρηση και η απόφραξη της πυλωρικής εξόδου.

Η γαστρορραγία είναι η πιο συχνή επιπλοκή, χαρακτηρίζεται από αιμορραγία στομάχου και στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτεί επιθετική ενδονοσοκομειακή αγωγή. Η παθολογική αυτή κατάσταση είναι συχνά σιωπηλή, αλλά άμεσα απειλητική για την ζωή του ασθενούς, λόγω της ραγδαίας πτώσης του αιματοκρίτη, της πίεσης του αίματος, της αιμάτωσης ζωτικών οργάνων.

Η διάτρηση είναι επικίνδυνη επιπλοκή στην οποία «σπάει» μέρος του στομάχου. Το διατιτραίνον έλκος είναι μια μορφή συγκαλυμμένης διάτρησης, στην οποία το έλκος διεισδύει σε γειτονικό όργανο, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη βλάβης στο όργανο αυτό (π.χ. πάγκρεας, ήπαρ).

Στην απόφραξη της πυλωρικής εξόδου, αναπτύσσεται μηχανική απόφραξη και αδυναμία προώθησης τροφών με αποτέλεσμα εμέτους και επιδείνωση κοιλιακών συμπτωμάτων.

Η διάγνωση τίθεται με γαστροσκόπηση.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1


ΓΑΣΤΡΟΡΡΑΓΙΑ

Η γαστρορραγία είναι παθολογική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από αιμορραγία στομάχου και στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτεί επιθετική ενδονοσοκομειακή αγωγή. Η παθολογική αυτή κατάσταση είναι συχνά σιωπηλή, αλλά άμεσα απειλητική για την ζωή του ασθενούς, λόγω της ραγδαίας πτώσης του αιματοκρίτη, της πίεσης του αίματος, της αιμάτωσης ζωτικών οργάνων.

Πόνος στην κοιλιά, καφέ, καφεοειδής ή κόκκινος έμετος, μαύρα κόπρανα είναι συμπτώματα της γαστρορραγίας. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, η γαστρορραγία να έχει ως μόνο σύμπτωμα τα μαύρα κόπρανα (μέλαινες κενώσεις). Η σοβαρότητα της γαστρορραγίας είναι μεγαλύτερη σε ηλικιωμένους και σε χρονίως πάσχοντες. Η κατάσταση επιδεινώνεται από ταυτόχρονη λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Οι κατηγορίες των νοσημάτων που προκαλούν γαστρορραγία είναι:

1. Νοσήματα στομάχου (π.χ. έλκος, καρκίνωμα στομάχου) ή νοσήματα εκτός στομάχου (π.χ. πυλαία υπέρταση, καρκίνος παγκρέατος), που αλλοιώνουν την επιφάνεια του στομάχου.

Το πεπτικό έλκος αποτελεί την αιτία της γαστρορραγίας σε ποσοστά άνω του 40%. Το έλκος είναι νόσημα του στομάχου που χαρακτηρίζεται από βαθιές διαβρώσεις βλεννογόνου μεγέθους πάνω από 5 mm. Τα δωδεκαδακτυλικά έλκη εμφανίζονται στο δωδεκαδάκτυλο ενώ τα γαστρικά έλκη στο στομάχι. Η λοίμωξη από μικρόβια που επιβιώνουν στο δυσμενές όξινο περιβάλλον του στομάχου (π.χ. ελικοβακτηρίδιο, ερπητοιός, κυτταρομεγαλοιός), η λήψη ορισμένων φαρμάκων και ουσιών (π.χ. μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, κοκαΐνη, διφωσφονικά), το κάπνισμα, το ψυχολογικό stress, η κατάχρηση καφέ και αλκοόλ, ορισμένα νοσήματα και καταστάσεις (π.χ. ισχαιμία, σαρκοείδωση, ακτινοθεραπεία), η δυσμενής κληρονομικότητα, είναι παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση έλκους.

Στα περισσότερα άτομα, πριν το επεισόδιο γαστρορραγίας, το έλκος εμφανίζεται με κοιλιακό πόνο, κάψιμο, ή κοιλιακό ενόχλημα, που συχνά αφυπνίζει τον άρρωστο τη νύχτα. Σε ορισμένους ασθενείς ο πόνος συνδέεται με την λήψη τροφής, η οποία μπορεί να ανακουφίζει ή να επιδεινώνει τα συμπτώματα. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν περιοδικότητα του φαινομένου, με περιόδους ελεύθερες συμπτωμάτων. Παρά ταύτα, σύμφωνα με μελέτες, 20% των επεισοδίων γαστρορραγίας από έλκος έχουν σιωπηλά έλκη, χωρίς προηγηθέντα συμπτώματα. Φούσκωμα, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, απώλεια βάρους ενδέχεται να υπάρχουν.

Η διάγνωση τίθεται με γαστροσκόπηση.

2. Φάρμακα και τοξικές ουσίες.

Ο πιο κοινός εκπρόσωπος της κατηγορίας είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (π.χ. ασπιρίνη). Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι από τα πιο συνήθη χρησιμοποιούμενα φάρμακα. Συνήθεις παρενέργειες των φαρμάκων είναι τα δυσπεπτικά ενοχλήματα. Η ανάπτυξη έλκους και γαστρορραγίας είναι σπανιότερα. Ακόμη και η λήψη μόνο 75 mg ημερησίως ακετυλοσαλικυλικού οξέως με τη μορφή ασπιρίνης την ημέρα (κάτι λιγότερο από μία παιδική ασπιρίνη) μπορεί να προκαλέσει σοβαρή γαστρορραγία. Παράγοντες κινδύνου είναι η μεγάλη ηλικία, το ιστορικό έλκους, η συνοδός λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνης, αντιπηκτικά), η λήψη πολλών μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών.

Η τοξική δράση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών είναι άμεση και έμμεση. Πολλά από αυτά, όπως η ασπιρίνη, είναι ασθενή οξέα. Διαπερνούν τις λιποειδικές μεμβράνες των επιθηλιακών κυττάρων του στομάχου, προκαλώντας ποικίλες κυτταρικές αλλοιώσεις. Προκαλούν επίσης αλλοιώσεις στην επιφανειακή βλέννα του στομάχου.

Η έμμεση δράση τους εκδηλώνεται με τη μείωση στην πηκτικότητα του αίματος που προκαλούν στην κυκλοφορία και τη μείωση των επιπέδων των προσταγλανδινών. Οι προσταγλανδίνες είναι απαραίτητες για την ρύθμιση της γαστρικής έκκρισης οξέως σε φυσιολογικά επίπεδα, για την ακεραιότητα και τον ομαλό πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων του στομάχου.

Λόγω (κυρίως) της έμμεσης δράσης της ασπιρίνης τα προστατευτικά εντεροδιαλυτά δισκία ακετυλοσαλικυλικού οξέως (π.χ. σαλοσπίρ), που χορηγούνται για το έμφραγμα και για πρόληψη θρομβώσεων, εμφανίζουν επίσης κίνδυνο γαστρορραγίας.

Ο κίνδυνος αυξάνει όταν στον οργανισμό υπάρχει ταυτόχρονα ελικοβακτηρίδιο, ένα gram αρνητικό βακτηρίδιο, το οποίο ζει μέσα στην βλέννα του στομάχου.

3. Συστηματικά νοσήματα ή νοσήματα, που προκαλούν αλλοιώσεις στην πηκτικότητα του αίματος.

Σημαντικό ρόλο για την φυσιολογική αιμόσταση, διαδραματίζουν τα αιμοπετάλια και παράγοντες πήξης, που υπάρχουν στο αίμα. Ο μηχανισμός της αιμόστασης περιλαμβάνει αγγειόσπασμο, σχηματισμό αιμοπεταλιακού θρόμβου, ενεργοποίηση πολλαπλών ενζύμων και παραγόντων πήξεως του αίματος. Ορισμένοι αντιπηκτικοί παράγοντες προκαλούν αιμορραγικές τάσεις. Το ήπαρ έχει κομβικό ρόλο στην ομαλή διάθεση παραγόντων πήξεως.

Αρκετά νοσήματα προκαλούν σοβαρές αλλοιώσεις στην πηκτικότητα του αίματος, με αποτέλεσμα εμφάνιση γαστρορραγίας. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι η σοβαρή θρομβοπενία και η ηπατική ανεπάρκεια.

4. Νοσήματα που προκαλούν παθολογική εκροή αίματος στο στομάχι.

Παθολογική εκροή αίματος στο στομάχι, μπορεί να προέλθει από μοσχεύματα αορτής και σχηματισμό fistula, αγγειακές ανωμαλίες ή ανευρύσματα.

Ο μηχανισμός της γαστρορραγίας είναι μεικτός σε αρκετές περιπτώσεις.

Η άμεση διάγνωση και χορήγηση της ενδεικνυόμενης αγωγής έχει ζωτική σημασία στην γαστρορραγία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

ΞΙΝΙΛΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ, ΑΝΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

Οι αναγωγές και η ξινίλα είναι συχνά παθολογικά προβλήματα κατά τη μαχόμενη κλινική πράξη. Αρκετοί ασθενείς παραπονούνται ταυτόχρονα για κάψιμο, φούσκωμα, πόνο, ναυτία, διαταραχές κενώσεων.

H πιο συνήθης κατάσταση που προκαλεί τα προβλήματα αυτά είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Κατά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), υγρά του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο με αποτέλεσμα την εμφάνιση καψίματος, και ξινίλας στο στομάχι και στο λαιμό. Όταν το γαστροοισοφαγικό περιεχόμενο φτάσει υψηλά, προς το φάρυγγα, λάρυγγα, στόμα, μύτη, τραχειοβρογχικό δέντρο, συμπτώματα όπως βήχας, φλεγμονές, βράχνιασμα, ξινίλα στόματος με αναγωγές, εμφανίζονται.

Τα νοσήματα και οι καταστάσεις που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι:

1. Συστηματικά νοσήματα και νοσήματα εκτός του γαστρεντερικού συστήματος:

Ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, είναι χαρακτηριστικoί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

2. Τοπικά νοσήματα του γαστρεντερικού:

Η διαφραγματοκήλη, η γαστρίτιδα, η απόφραξη του πυλωρικού στομίου από έλκος, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

3. Παράγοντες και καταστάσεις της καθημερινότητας που αφορούν την διατροφή, τις συνήθειες, την χρήση φαρμάκων, το επάγγελμα του ατόμου:

Τα ακατάστατα γεύματα, τα λιπαρά γεύματα, το stress, η κατάχρηση αλκοόλ και ορισμένων ροφημάτων, η κατάχρηση φαρμάκων, η εγκυμοσύνη, είναι ορισμένοι από τους πιο κοινούς παράγοντες.

Ανεξαρτήτως αιτιολογίας η χρόνια ΓΟΠ, προκαλεί βλάβες στον οισοφάγο ποικίλλουσας βαρύτητας. Συγκεκριμένα βάσει των ευρημάτων που υπάρχουν στην γαστροσκόπηση, μία ειδική εξέταση διάγνωσης, διακρίνουμε:

 Την απλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κατά την οποία ο βλεννογόνος είναι φυσιολογικός

 Τη μη διαβρωτική νόσο παλινδρόμησης στην οποία ο βλεννογόνος έχει ήπια ερυθρότητα και υπεραιμία

 Τη διαβρωτική νόσο παλινδρόμησης στην οποία ο βλεννογόνος είναι εξέρυθρος με έλκη, εξιδρώματα, διήθηση με πολυμορφοπύρηνα, ηωσινόφιλα.

 Τον οισοφάγο Μπάρετ, στον οποίο υπάρχει εντερική μεταπλασία και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνωμα.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι επεμβατική (π.χ. αντιπαλινδρομική εγχείρηση).

Η σωστή θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σήμερα:

o Αποκαθιστά τα νοσήματα και τις καταστάσεις που προκάλεσαν την παθολογική αυτή κατάσταση. Ο εντοπισμός των νοσημάτων και των καταστάσεων αυτών είναι ιδιαίτερα σημαντικός και γίνεται κατά την διάρκεια της παθολογικής ιατρικής εξέτασης.

o Αποκαθιστά τις υφιστάμενες αλλοιώσεις και αναχαιτίζει την εξέλιξη σε Μπάρετ, μειώνοντας ή εξαλείφοντας την ανάγκη δυσάρεστων επαναλαμβανόμενων γαστροσκοπήσεων.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ BARRET (ΜΠΑΡΕΤ)

Πρόκειται για παθολογική εντερική μεταπλασία του οισοφαγικού πλακώδους επιθηλίου σε κυλινδρικό επιθήλιο. Ο οισοφάγος Μπάρετ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνιο έλκος του οισοφάγου με ανάπτυξη στενώσεων. Αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη τοπικού καρκινώματος.

Ο Μπάρετ εξελίσσεται σε αδενοκαρκίνωμα μέσω σταδίων δυσπλασίας. Η παρουσία δυσπλασίας καθιστά αρκετά πιθανή την εξέλιξη σε αδενοκαρκίνωμα.

Είναι συνηθέστερος στους άνδρες και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Προκαλείται από χρονίζουσα, σοβαρή παλινδρόμηση υγρών του στομάχου στον οισοφάγο και τοξική δράση των υγρών στο ευαίσθητο οισοφαγικό επιθήλιο. Συμπτώματα όπως κάψιμο, ξινίλα στο στομάχι και στο λαιμό εμφανίζονται. Όταν το γαστροοισοφαγικό περιεχόμενο φτάσει υψηλά, προς το φάρυγγα, λάρυγγα, στόμα, μύτη, τραχειοβρογχικό δέντρο, συμπτώματα όπως βήχας, φλεγμονές, βράχνιασμα, ξινίλα στόματος με αναγωγές, εμφανίζονται.

Δυσφαγία, αιμορραγία από το πεπτικό είναι σπανιότερες εκδηλώσεις της νόσου.

Τα αίτια του οισοφάγου Μπάρετ ταξινομούνται ως εξής:

1. Συνήθειες της καθημερινότητας και καταστάσεις της σύγχρονης ζωής: Ορισμένα συνήθη φάρμακα, τα βαριά λιπαρά γεύματα, η παχυσαρκία, το stress, τα σφιχτά ρούχα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, είναι συχνοί παράγοντες που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και Μπάρετ.

2. Τοπικά νοσήματα του γαστρεντερικού: Η διαφραγματοκήλη, η γαστρίτιδα, η απόφραξη του πυλωρικού στομίου από έλκος, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

3. Συστηματικά νοσήματα: Ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η νόσος Parkinson είναι χαρακτηριστικoί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται σήμερα σε τρία επίπεδα:

 Αντιμετωπίζονται και εκριζώνονται τα νοσήματα και οι καταστάσεις που προκάλεσαν τον οισοφάγο Μπάρετ στον πάσχοντα ασθενή, μέσα από τη σωστή παθολογική ιατρική εξέταση.

 Χορηγείται θεραπεία αποκατάστασης των βλαβών, που έχει προκαλέσει η νόσος BARRET. Η θεραπεία είναι σήμερα φαρμακευτική και επεμβατική ανάλογα με την περίπτωση.

 Πραγματοποιούνται συχνές γαστροσκοπήσεις παρακολούθησης.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1


ΑΠΛΗ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ BARRET (ΜΠΑΡΕΤ): Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα της σύγχρονης ζωής. Κατά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υγρά του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση καψίματος και ξινίλας στο στομάχι και στο λαιμό. Όταν το γαστροοισοφαγικό περιεχόμενο φτάσει υψηλά, προς το φάρυγγα, λάρυγγα, στόμα, μύτη, τραχειοβρογχικό δέντρο, συμπτώματα όπως βήχας, φλεγμονές, βράχνιασμα, ξινίλα στόματος με αναγωγές, εμφανίζονται.

Η διαδικασία της κατάποσης αρχίζει με την εκούσια στοματική φάση, κατά την διάρκεια της οποίας σχηματίζεται ο βλωμός (μπουκιά) στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας. Στη συνέχεια, καθώς ο βλωμός κατεβαίνει προς το στήθος και ωθείται προς τον φάρυγγα, κινητοποιείται το αντανακλαστικό της κατάποσης. Έτσι, κατά την διάρκεια της κατάποσης, ανοίγει ο άνω οισοφαγικός σφιγκτήρας και με περισταλτικές κινήσεις ο βλωμός εξωθείται προς τον οισοφάγο και το στομάχι. Παλινδρόμηση θα συμβεί μόνο όταν εκλείψει η φυσιολογικά παρατηρούμενη διαφορά πιέσεων μεταξύ καρδιοοισοφαγικού σφιγκτήρα, που ευρίσκεται στην αρχή του στομάχου και στομάχου.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία από τις συχνότερες παθολογικές καταστάσεις, που προκαλείται από μια ποικιλία νοσημάτων και παθολογικών συνηθειών. Είναι σημαντικό, κατά την ιατρική εξέταση, να πραγματοποιείται σωστή ιατρική αξιολόγηση και εκρίζωση των νοσημάτων και των συνηθειών αυτών. Η χορήγηση φαρμάκων, που αποκαθιστούν τις δυσμενείς επιδράσεις της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στον οργανισμό είναι ανεπαρκής, χωρίς την άρση των γενεσιουργών της αιτίων.

Τα αίτια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ταξινομούνται ως εξής:

1. Συνήθειες της καθημερινότητας και καταστάσεις της σύγχρονης ζωής: Ορισμένα συνήθη φάρμακα, τα βαριά λιπαρά γεύματα, η παχυσαρκία, το stress, τα σφιχτά ρούχα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, είναι συχνοί παράγοντες που προκαλούν ΓΟΠ.

2. Τοπικά νοσήματα του γαστρεντερικού: Η διαφραγματοκήλη, η γαστρίτιδα, η απόφραξη του πυλωρικού στομίου από έλκος, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

3. Συστηματικά νοσήματα: Ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η νόσος Parkinson, είναι χαρακτηριστικoί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

Ανεξαρτήτως αιτιολογίας, η ΓΟΠ, προκαλεί βλάβες στον οισοφάγο ποικίλλουσας βαρύτητας. Συγκεκριμένα βάσει των ευρημάτων που υπάρχουν στην γαστροσκόπηση, μία ειδική εξέταση διάγνωσης, διακρίνουμε:

 Την απλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κατά την οποία ο βλεννογόνος είναι φυσιολογικός

 Τη μη διαβρωτική νόσο παλινδρόμησης στην οποία ο βλεννογόνος έχει ήπια ερυθρότητα και υπεραιμία

 Τη διαβρωτική νόσο παλινδρόμησης στην οποία ο βλεννογόνος είναι εξέρυθρος με έλκη, εξιδρώματα, διήθηση με πολυμορφοπύρηνα, ηωσινόφιλα

 Τον οισοφάγο BARRET (Μπάρετ), στον οποίο υπάρχει εντερική μεταπλασία και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνωμα.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι επεμβατική (π.χ. αντιπαλινδρομική εγχείρηση).

Η σωστή θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σήμερα:

o Αποκαθιστά τα νοσήματα και τις καταστάσεις που προκάλεσαν την παθολογική αυτή κατάσταση. Ο εντοπισμός των νοσημάτων και των καταστάσεων αυτών γίνεται κατά την διάρκεια της παθολογικής ιατρικής εξέτασης.

o Αποκαθιστά τις υφιστάμενες αλλοιώσεις και αναχαιτίζει την εξέλιξη σε Μπάρετ, μειώνοντας ή εξαλείφοντας την ανάγκη δυσάρεστων επαναλαμβανόμενων γαστροσκοπήσεων.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1