11/19/10

ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ : ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η διεύρυνση των φλεβών στα κάτω άκρα (φλεβίτιδα) είναι σήμερα από τις συχνότερες παθήσεις που προσβάλλουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η άρση βαρών, η παχυσαρκία, τα σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα, η δυσμενής κληρονομικότητα ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου. Η επίπτωση της νόσου αυξάνει σήμερα σε νεαρές ηλικίες.

Η φλεβίτιδα συνοδεύεται συχνά από αίσθημα δυσφορίας, αίσθημα κούρασης στα πόδια ή τοπικό πόνο, αλλά μπορεί να μην έχει άλλα συμπτώματα εκτός από το ψυχολογικό stress, που προκαλεί η ύπαρξη ορατών κάτω από το δέρμα φλεβών. Σε ορισμένα άτομα, κυρίως παχύσαρκα, η διεύρυνση των φλεβών μπορεί να μην είναι ορατή. Πρήξιμο ποδιών, διαταραχή στο χρώμα του δέρματος και έλκη από στάση μπορεί να αναπτυχθούν. Επί δημιουργίας θρόμβου, αναπτύσσεται τοπικώς φλεγμονή και θρομβοφλεβίτιδα. Σοβαρές περιπτώσεις επιπλοκών, με θρομβοφλεβίτιδα ή φλεγμονή επιβάλλουν ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων και νοσηλεία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπρόσθετα εσείς που πάσχετε από φλεβίτιδα:

• Να αποφεύγετε την ορθοστασία

• Να περπατάτε με καλής ποιότητας αθλητικά παπούτσια σε καθημερινή βάση

• Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση άλατος

• Να αποφεύγετε τα καυτά μπάνια και τις υψηλές θερμοκρασίες στα πόδια

• Να μην καπνίζετε

• Να χάσετε βάρος εάν είστε υπέρβαροι

• Η ύπαρξη πρηξίματος ή δυσφορίας στα πόδια και η εμφάνιση διευρυσμένων φλεβών χρήζει σοβαρής ιατρικής αξιολόγησης. Να σπεύσετε άμεσα προς επείγουσα ιατρική εξέταση εάν εμφανίσετε αιφνίδιο πρήξιμο στα πόδια, πόνο, ερυθρότητα ή πυρετό.

• Σήμερα οι ήπιες περιπτώσεις θρομβοφλεβίτιδας αντιμετωπίζονται με συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία σε συνδυασμό με ειδικές κάλτσες και παρεμβάσεις στην καθημερινότητα. Σύγχρονες επεμβατικοί μέθοδοι με ενέσεις σκληροθεραπείας, χρήση laser και πραγματοποίηση ablation, έχουν θέση σε επίμονες περιπτώσεις σε συνδυασμό με συντηρητικά μέτρα. Σπανιότερα η χειρουργική αποκατάσταση είναι επιβεβλημένη.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

Ε mail amoschovaki@yahoo.gr

Ενημερωτικές ιστοσελίδες του ιατρείου:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.

ΠΕΤΡΕΣ ΧΟΛΗΣ : ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Π'ετρες χολής σε υπερηχογράφημα ήπατος
Η χολή σχηματίζεται στo ήπαρ και έχει βασικό ρόλο στην διαδικασία της γαλακτωματοποίησης του προσλαμβανόμενου με την τροφή λίπους. Η χολή μειώνει την επιφανειακή τάση του λίπους με αποτέλεσμα η διάσπαση των λιπών να καθίσταται απλή για τον οργανισμό διαδικασία και είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την πέψη.

Η φυσιολογική χολή περιέχει χολικά άλατα, λεκιθίνη και χοληστερόλη, δεν έχει λίθους και αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη.

Η εμφάνιση χολόλιθων (πέτρες χολής) αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας στην Ευρώπη. Οι χολόλιθοι ταξινομούνται ανάλογα με το κύριο χημικό συστατικό τους και διακρίνονται σε χοληστερολικούς λίθους και λίθους από χολερυθρινικό ασβέστιο.

Η χολολιθίαση είναι συχνότερη στις γυναίκες, σε άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία, σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη και υψηλά τριγλυκερίδια, σε ασθενείς με νόσο CROHN, διαβήτη και κίρρωση, σε κύηση, σε άτομα με κακή κληρονομικότητα.

Η παχυσαρκία, η ταχεία απώλεια βάρους, η δυσανεξία στην γλυκόζη, τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, αυξάνουν την πιθανότητα προσβολής από χολολιθίαση. Η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή μειώνει τον κίνδυνο χολοκυστεκτομής σε γυναίκες. Η άσκηση, η πτωχή σε υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά διατροφή, συντελούν στην πρόληψη της χολολιθίασης. Φάρμακα όπως η κλοφιβράτη και η κεφτριαξόνη, προκαλούν την δημιουργία χολολίθων.

Η χολολιθίαση, συχνά δεν έχει συμπτώματα και εντοπίζεται κατά την διάρκεια check up ρουτίνας. Επιπλοκές προκύπτουν όταν κάποιος λίθος μετακινηθεί. Σε περίπτωση ενσφήνωσης στον κυστικό ή χοληδόχο πόρο αναπτύσσεται απόφραξη ή φλεγμονή στην θέση του κωλύματος (χοληδοχολιθίαση ή χολοκυστίτιδα). Εάν ο χολόλιθος μετακινηθεί και προσβάλλει το πάγκρεας, αναπτύσσεται παγκρεατίτιδα. Ενίοτε προκαλείται ειλεός από απόφραξη του λεπτού εντέρου από χολόλιθο.

Πόνος, φούσκωμα, δυσπεψία, ξινίλα, ίκτερος, είναι εκδηλώσεις της συμπτωματικής χολολιθίασης.

Κάθε περίπτωση χολολιθίασης είναι διαφορετική. Η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών δεν είναι ίδια σε κάθε περίπτωση χολολιθίασης. Ανάλογα με την θέση, το μέγεθος, τη μορφή των λίθων και την ύπαρξη ή όχι συμπτωμάτων η πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών κυμαίνεται από μηδαμινή έως εξαιρετικά υψηλή.

Όταν μετά από σωστή ιατρική μελέτη διαπιστωθεί αυξημένος κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, η χειρουργική αφαίρεση της χολής είναι αναγκαία. Η χειρουργική παρέμβαση, ωστόσο, δεν πρέπει να πραγματοποιείται ως ρουτίνα σε κάθε περιστατικό χολολιθίασης, διότι μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, εκτός από τους συνήθεις χειρουργικούς κινδύνους, που σήμερα έχουν μειωθεί δραματικά, με την εισαγωγή νεώτερων χειρουργικών τεχνικών (π.χ. λαπαροσκόπηση), τα άτομα στα οποία έχει αφαιρεθεί η χολή κινδυνεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό να προσβληθούν από καρκινώματα του οισοφάγου και του εντέρου, λόγω κατάργησης ορισμένων προστατευτικών επιδράσεων που έχει η χολή στον γαστρεντερικό βλεννογόνο. Η χολοκυστεκτομή προκαλεί επίσης οισοφαγίτιδα, λόγω επίτασης του φαινομένου παλινδρόμησης γαστρικών υγρών και διαταραχών πέψης.

Έτσι σήμερα, η χολολιθίαση αντιμετωπίζεται χειρουργικώς σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών (π.χ. ύπαρξη συμπτωμάτων, μεγάλο μέγεθος λίθων, υποψήφια μεταμόσχευση καρδιάς), ενώ η πλειοψηφία των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται με εξατομικευμένη διατροφή και φάρμακα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε γενικώς εσείς που πάσχετε από πέτρες στην χολή :

1. Αποφύγετε γλυκά, λιπαρά, αλκοόλ. Καταργείστε το τσιγάρισμα των τροφών και το βούτυρο. Να καταναλώνετε αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, να αφαιρείτε «την πέτσα» από το κοτόπουλο και να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Να τρώτε πρωινό και να μην παραλείπετε γεύματα. Να εντάξετε τα φρούτα και τα λαχανικά στην διατροφή σας. Να μασάτε καλά την τροφή σας.

2. Τα τριγλυκερίδια, η χοληστερόλη, το σάκχαρο του αίματος, πρέπει να έχουν άριστη ρύθμιση.

3. Εάν είστε παχύσαρκοι, είναι σημαντικό να χάσετε βάρος. Να αποφεύγετε, ωστόσο, τις στερητικές δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους. Σε αρκετές περιπτώσεις χολολιθίασης, η απώλεια βάρους δεν πρέπει να υπερβαίνει το μισό κιλό το μήνα.

4. Να περπατάτε καθημερινώς.

5. Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση, έχει κομβική σημασία στην αξιολόγηση της χολολιθίασης, στην εκτίμηση της αναγκαιότητας της χειρουργικής επέμβασης και στον καθορισμό της ενδεικνυόμενης θεραπείας.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

Ε mail amoschovaki@yahoo.gr

Ενημερωτικές ιστοσελίδες του ιατρείου:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1





ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΧΟΛΗΣ : ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ (ΠΕΤΡΕΣ) ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ;

Οι λίθοι της χολής είναι ένα κοινό πρόβλημα σήμερα, αυξανόμενο σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με μελέτες πάνω από το 10% των ανδρών και το 20% των γυναικών, θα αποκτήσουν πέτρες στην χολή, με την πάροδο της ηλικίας. Η κακή κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, οι ακατάλληλες δίαιτες, η ταχεία μεταβολή του βάρους, η δυσανεξία στην γλυκόζη, τα υψηλά τριγλυκερίδια, ορισμένα φάρμακα, αποτελούν κοινούς παράγοντες που προδιαθέτουν σε χολολιθίαση.

Η χολολιθίαση συνήθως δε συνοδεύεται από συμπτώματα. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται μετά από παθολογική εξέταση ρουτίνας και πραγματοποίηση υπερηχογραφήματος. Συμπτώματα είναι ο κοιλιακός πόνος, η ευαισθησία, ο εμετός, η ναυτία, η δυσπεψία, ο ίκτερος και αναπτύσσονται σε μικρό αριθμό ασθενών.

Η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών δεν είναι ίδια σε κάθε περίπτωση χολολιθίασης. Ανάλογα με την θέση, το μέγεθος, τη μορφή των λίθων και την ύπαρξη ή όχι συμπτωμάτων η πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών κυμαίνεται από μηδαμινή έως εξαιρετικά υψηλή. Επιπλοκές προκύπτουν όταν κάποιος λίθος μετακινηθεί. Σε περίπτωση ενσφήνωσης στον κυστικό ή χοληδόχο πόρο αναπτύσσεται απόφραξη ή φλεγμονή στην θέση του κωλύματος (χοληδοχολιθίαση ή χολοκυστίτιδα). Εάν ο χολόλιθος μετακινηθεί και προσβάλλει το πάγκρεας, αναπτύσσεται παγκρεατίτιδα. Ενίοτε προκαλείται ειλεός από απόφραξη του λεπτού εντέρου από χολόλιθο.

Όταν μετά από ιατρική μελέτη διαπιστωθεί αυξημένος κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, η χειρουργική αφαίρεση της χολής είναι αναγκαία. Η χειρουργική παρέμβαση, ωστόσο, δεν πρέπει να πραγματοποιείται ως ρουτίνα σε κάθε περιστατικό χολολιθίασης. Η χειρουργική παρέμβαση δεν στερείται σοβαρών κινδύνων. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, εκτός από τους συνήθεις χειρουργικούς κινδύνους, που σήμερα έχουν μειωθεί δραματικά, λόγω των νεώτερων χειρουργικών τεχνικών (π.χ. λαπαροσκόπηση), τα άτομα στα οποία έχει αφαιρεθεί η χολή κινδυνεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό να προσβληθούν από καρκινώματα του οισοφάγου και του εντέρου. Αυτά τα ευρήματα πιθανώς οφείλονται στο γεγονός ότι με την παρουσία της χοληδόχου κύστης στο ανθρώπινο σώμα, η έκθεση του εντερικού βλεννογόνου στην χολή πραγματοποιείται με άριστο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφεύγεται ο ερεθισμός του και η ανάπτυξη καρκινικών αλλοιώσεων. Η χολοκυστεκτομή αυξάνει επίσης, εκτός από τον εντερικό ερεθισμό και τον οισοφαγικό ερεθισμό, λόγω επίτασης του φαινομένου παλινδρόμησης γαστρικών υγρών.

Λόγω των δεδομένων αυτών η χολολιθίαση σήμερα, αντιμετωπίζεται χειρουργικώς σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις υψηλού κινδύνου για εμφάνιση θανατηφόρων επιπλοκών (π.χ. ύπαρξη συμπτωμάτων, μεγάλο μέγεθος λίθων, υποψήφια μεταμόσχευση καρδιάς).

Δυστυχώς στην Ελλάδα, συχνά γίνεται κατάχρηση της χειρουργικής χολοκυστεκτομής, η οποία εκτός από περιττή, μπορεί να αποβεί και μοιραία. Αρκετές φορές επίσης, συμπτώματα που προέρχονται από άλλα όργανα, όπως το στομάχι, αποδίδονται λανθασμένα σε μία ασυμπτωματική χολολιθίαση. Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση από τον έμπειρο παθολόγο, έχει κομβική σημασία στην αξιολόγηση της χολολιθίασης και στην εκτίμηση της αναγκαιότητας της χειρουργικής επέμβασης.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

Ε mail amoschovaki@yahoo.gr

Ενημερωτικές ιστοσελίδες του ιατρείου:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1





ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ

Η ξηρότητα του δέρματος είναι αρκετά συχνό πρόβλημα σήμερα, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Με την πάροδο της ηλικίας οι τοπική ικανότητα ύγρανσης του δέρματος ελαττώνεται με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ξηροδερμίας, χωρίς αυτό να υποκρύπτει ιατρικό παθολογικό πρόβλημα.

Ο ρόλος της κληρονομικότητας είναι σημαντικός. Ορισμένα άτομα έχουν ξηρό δέρμα λόγω κατασκευής και είναι επιρρεπή σε ρυτίδες. Ιατρικές αιτίες της ξηροδερμίας είναι διατροφικές ελλείψεις, παθήσεις των ενδοκρινών αδένων, τοπικά λοιμώδη νοσήματα, αγγειακά νοσήματα, νοσήματα του κολλαγόνου, τοπικά δερματολογικά νοσήματα. Όταν η ξηροδερμία εγκαθίσταται απότομα και όχι προοδευτικά όπως συμβαίνει στην ξηροδερμία λόγω ηλικίας, όταν είναι σημαντικού βαθμού ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα (π.χ. πυρετό, βραδύ μεταβολισμό, εξάνθημα) η ιατρική παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη.

Συνήθεις παράγοντες της καθημερινότητας που προκαλούν ξηροδερμία και πρέπει να αποφεύγονται είναι:

Η χρήση ακατάλληλων σαπουνιών και προϊόντων περιποίησης του δέρματος

Η παρατεταμένη παραμονή σε χώρους με κλιματιστικά και πηγές θερμότητας που ελαττώνουν την υγρασία της ατμόσφαιρας (π.χ. τζάκια)

Τα συχνά μπάνια

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Η πρόσληψη ανεπαρκούς ποσότητας νερού.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

Ε mail amoschovaki@yahoo.gr

Ενημερωτικές ιστοσελίδες του ιατρείου:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

ΘΡΟΜΒΟΚΥΤΤΑΡΩΣΗ : ΑΥΞΗΜΕΝΑ (ΥΨΗΛΑ) ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ

Τα αιμοπετάλια αποτελούν κύτταρα του αίματος, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την πήξη του αίματος. Tα προγονικά κύτταρα των αιμοπεταλίων είναι τα μεγακαρυοκύτταρα, τα οποία ευρίσκονται στο μυελό των οστών. Όταν κάποιο αγγείο υποστεί τραυματισμό με τομή ή ρήξη, κινητοποιείται ο μηχανισμός της αιμόστασης που περιλαμβάνει αγγειόσπασμο, σχηματισμό αιμοπεταλιακού θρόμβου, ενεργοποίηση πολλαπλών ενζύμων και παραγόντων πήξεων του αίματος. Ο σχηματισμός αιμοπεταλιακού θρόμβου είναι πολύ σημαντικό βήμα, για την ομαλή επίσχεση της αιμορραγίας.

Η αύξηση των αιμοπεταλίων, μπορεί να είναι χωρίς συμπτώματα και να αποτελεί το μόνο εύρημα σε check up ρουτίνας. Σπανιότερα, το μόνο αρχικό κλινικό σύμπτωμα είναι η θρόμβωση. Τα συμπτώματα συνδέονται με την θέση της θρόμβωσης (π.χ. σε αγγειακή εγκεφαλική θρόμβωση εμφανίζονται παραλύσεις). Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν κάψιμο στα χέρια με συνοδό ερύθημα. Εάν παρά την αύξηση των αιμοπεταλίων, υπάρχει βλάβη στην λειτουργικότητά τους, μπορεί να εμφανιστεί και αιμορραγική τάση. Οι διαταραχές της αιμόστασης, οι απειλητικές για την ζωή και τη σωματική ακεραιότητα θρομβώσεις είναι οι πιο σοβαρές επιπλοκές της θρομβοκυττάρωσης.

Η αύξηση των αιμοπεταλίων οφείλεται σε αιματολογικό νόσημα που προκαλεί πρωτοπαθή βλάβη των μητρικών κυττάρων των αιμοπεταλίων ή σε παθολογικό νόσημα - παράγοντες που οδηγούν σε αντιδραστικές αυξήσεις. Χρόνιες φλεγμονές, η σοβαρή σιδηροπενία, η σπληνεκτομή, ορισμένα καρκινώματα, η αιμορραγία, η αιμόλυση, αποτελούν δευτεροπαθή αίτια θρομβοκυττάρωσης.

Η πραγματοποίηση σωστής διαφορικής διάγνωσης σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί νοσηλεία. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

Ε mail amoschovaki@yahoo.gr

Ενημερωτικές ιστοσελίδες του ιατρείου:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1





ΑΡΘΡΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΙ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

Oι παθήσεις των αρθρώσεων προσβάλλουν πάνω από το 90% των ανθρώπων σήμερα. Η δυσκαμψία και ο πόνος των αρθρώσεων παρουσιάζεται σε μία ευρεία γκάμα ασθενών, που προσέρχονται στο παθολογικό ιατρείο. Κατά την διαφορική διάγνωση διαπιστώνεται εάν τα παθολογικά αυτά συμπτώματα οφείλονται σε ρευματολογική πάθηση (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτις, λύκος), οργανικό νόσημα (π.χ. υπερπαραθυρεοειδισμός, αύξηση ουρικού οξέος), ή εάν πρόκειται για εκφυλιστική λόγω ηλικίας οστεοαρθρίτιδα.

Η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, ευρέως γνωστή ως «αρθριτικά», είναι η πιο συχνή αιτία συμπτωμάτων από τις αρθρώσεις, που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας. Η χρονολογική ηλικία που εμφανίζονται οι κλινικές εκδηλώσεις της νόσου, ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά η επίπτωσή της είναι συχνή σε άτομα άνω των εξήντα ετών.

Η κληρονομικότητα έχει σημαντικό ρόλο στην παθογένεια της νόσου. Προοδευτικώς ο χόνδρος εκφυλίζεται, ενώ αναπτύσσονται περιοχές οστικής υπερτροφίας με οστεόφυτα στην αρθρική επιφάνεια. Τα παθολογικά φαινόμενα μπορεί να αφορούν τη σπονδυλική στήλη, το γόνατο, την άρθρωση του ισχίου ή μικρότερες αρθρώσεις. Το αποτέλεσμα είναι η δυσκαμψία και ο πόνος των αρθρώσεων. Τα συμπτώματα σε αρκετά άτομα συνδέονται με ορισμένες καιρικές μεταβολές (υγρασία, μεταπτώσεις θερμοκρασίας), ενώ συχνά επιδεινώνονται με την δραστηριότητα ή την άρση βάρους και παρουσιάζουν ύφεση όταν το άτομο αναπαύεται. Το παθολογικό αυτό πρόβλημα σε ορισμένα άτομα λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις, που προκαλεί επί μακρόν ακινητοποίηση του πάσχοντα με σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Τι πρέπει να γνωρίζετε αναφορικά με την πρόληψη της νόσου:

• Η αναγκαιότητα τήρησης μέτρων πρόληψης από τη νεαρή ηλικία είναι σημαντική.

• Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από οστεοαρθρίτιδα

• Η άσκηση συντελεί στην πρόληψη της νόσου. Ωστόσο η χρόνια καταπόνηση των αρθρώσεων, λόγω ακατάλληλων αθλητικών προγραμμάτων, αθλητικών υποδημάτων ή υπερβολών κατά την άσκηση, αυξάνει την επίπτωση της νόσου

• Επαγγέλματα που επιβάλλουν την άρση και μεταφορά φορτίων συνδέονται με αύξηση της επίπτωσης της οστεοαρθρίτιδας

• Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, είναι σημαντική στην πρόληψη της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας. Η πλειοψηφία της βιταμίνης συντίθεται στον οργανισμό μετά από έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Σημαντική ποσότητα υπάρχει στα ψάρια, στα αυγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα

• Το αυξημένο ουρικό οξύ επιδεινώνει την φθορά που προκαλεί ο χρόνος στην άρθρωση σε ευαίσθητα άτομα και πρέπει περιοδικά να εξετάζεται προληπτικώς.

Τι πρέπει να γνωρίζετε εσείς που πάσχετε από αρθριτικά:

• Κάθε σύμπτωμα από τις αρθρώσεις δεν είναι αρθριτικά. Κακώσεις, ορισμένα λοιμώδη, ρευματολογικά νοσήματα, νοσήματα αίματος, νευρολογικά νοσήματα, παθήσεις ενδοκρινών αδένων, μεταβολικά νοσήματα συνοδεύονται από πόνους και δυσκαμψία αρθρώσεων. Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση, έχει κομβική σημασία στην διαφορική διάγνωση και θεραπεία.

• Η σωστή συστηματική κολύμβηση υπό ιατρική παρακολούθηση και η απώλεια περιττού βάρους είναι σημαντικά μέτρα που συντελούν στην αποκατάσταση των αρθρώσεων που πάσχουν.

• Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα.

• Η επεμβατική αντιμετώπιση, που περιλαμβάνει εγχύσεις φαρμάκων μετά από παρακέντηση ή χειρουργείο έχει ένδειξη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

Ε mail amoschovaki@yahoo.gr

Ενημερωτικές ιστοσελίδες του ιατρείου:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.


11/15/10

ΡΟΧΑΛΗΤΟ : ΕΝΑ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΘΩΟ

Στο φυσιολογικό άτομο, η αναπνοή σε όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου είναι ομαλή και αθόρυβη. Η ύπαρξη «σφυριγμάτων» ή ήχων με τη μορφή του ροχαλητού, προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα, τόσο στα άτομα που ροχαλίζουν όσο και στις οικογένειές τους. Το ροχαλητό ευθύνεται επίσης σε μεγάλο βαθμό για τις διαταραχές ύπνου που εμφανίζουν τα πρόσωπα που κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο, με τους πάσχοντες.

Υποδοχείς στο θωρακικό τοίχωμα, στο τραχειοβρογχικό δέντρο, στην αορτή, στην καρωτίδα και κεντρικοί χημειουποδοχείς που αντιδρούν ανάλογα με τα επίπεδα του οξυγόνου του διοξειδίου του άνθρακα και των οξέων στο αίμα και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, έχουν σύνθετες νευρολογικές συνδέσεις με ειδικά αναπνευστικά κέντρα στο ΚΝΣ. Τα κέντρα αυτά ρυθμίζουν την αναπνοή. Ο αέρας εισέρχεται μέσω της μύτης στο τραχειοβρογχικό δέντρο, όπου σε επίπεδο κυψελίδων πραγματοποιείται η ανταλλαγή αερίων, δηλαδή η αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα και η πρόσληψη του οξυγόνου. Κατά τον ύπνο, η δραστηριότητα του συμπαθητικού ελαττώνεται, υπάρχει ελάττωση του μυϊκού τόνου των αναπνευστικών οδών, μείωση του βασικού μεταβολισμού, φυσιολογική απώλεια του φυσιολογικού τόνου. Η δίοδος του αέρα κατά την διάρκεια της ημέρας, η ανταλλαγή των αερίων και οι μεταβολές που συμβαίνουν κατά την διάρκεια του ύπνου είναι αθόρυβες, στο μέσο υγιές άτομο. Ορισμένα υγιή άτομα εμφανίζουν ροχαλητό λόγω ανατομικής κατασκευής (π.χ. μικρή γνάθος).

Στο ροχαλητό παθολογικής αιτιολογίας, η φυσιολογική απώλεια του μυϊκού τόνου του αναπνευστικού δέντρου λόγω ύπνου, συνδυάζεται με παράγοντες που προκαλούν δυσκολία στην δίοδο του αέρα. Η παχυσαρκία, οι υπερτροφικές αμυγδαλές, εκκρίσεις που εμποδίζουν τον διερχόμενο αέρα (π.χ. επί λοιμώξεων, αλλεργίας, αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γαστοοισοφαγικής παλινδρόμησης), νοσήματα που αλλοιώνουν την φυσιολογική λειτουργία της αναπνοής (π.χ. εγκεφαλικά νοσήματα, ορμονικές διαταραχές, καρδιακά νοσήματα) εμφανίζουν παροδικό ή μόνιμο ροχαλητό. Σε ορισμένες παθολογικές περιπτώσεις, το μόνο αρχικό σύμπτωμα, είναι η εμφάνιση ροχαλητού ή η επιδείνωση ροχαλητού, που προϋπάρχει.

Η αντιμετώπιση του ροχαλητού γίνεται με τον εντοπισμό και θεραπεία υποκείμενων οργανικών παραγόντων και νοσημάτων.

Τα ευρήματα από τη σωστή ιατρική εξέταση, έχουν κομβικό ρόλο στην διαφορική διάγνωση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπρόσθετα, εσείς που ροχαλίζετε συχνά:

1. Πρέπει να αποφεύγετε το κάπνισμα, τα νυχτερινά γεύματα, την κατάχρηση αλκοόλ και φαρμάκων. Δεν πρέπει να κάνετε χρήση υπνωτικών και αλκοόλ πριν τον ύπνο

2. Το ίδιο το ροχαλητό, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, όταν είναι σοβαρού βαθμού. Στις περιπτώσεις αυτές, εμφανίζονται επεισόδια άπνοιας στον ύπνο, που μπορεί να μην είναι αντιληπτά από τον πάσχοντα. Η τελική ποσότητα αέρα και οξυγόνου που πρέπει να έχει στην διάθεσή του το ανθρώπινο σώμα, για να γίνεται ομαλά η ανταλλαγή αερίων διαταράσσεται σημαντικά, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης αιφνίδιων θανατηφόρων επιπλοκών όπως σοβαρών καρδιακών αρρυθμιών, υποξίας, ανακοπής. Συμπτώματα όπως υπνηλία, διαταραχές πίεσης κατά την διάρκεια της ημέρας, αδυναμία συγκέντρωσης, κόπωση, ενδέχεται να εμφανιστούν

3. Η εκτίμηση της σοβαρότητας του ροχαλητού, γίνεται ενδονοσοκομειακώς με ειδικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του ύπνου (μελέτη ύπνου, ηλεκτροεγκεφαλογραφία ύπνου, ηλεκτρομυογραφία ύπνου, ηλεκτροκαρδιογραφία ύπνου, οξυμετρία ύπνου, ηλεκτροοφθαλμογραφία ύπνου).

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας :

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.





11/3/10

ΔΥΣΠΝΟΙΑ

Bήχας και δύσπνοια, σε έδαφος καρκίνου ωοθηκών, που δημιούργησε πλευριτική συλλογή δεξιά.

Από το προσωπικό μου αρχείο.

Ο όρος δύσπνοια, χρησιμοποιείται γενικώς για να χαρακτηρίσει την δυσχέρεια αναπνοής. Ο ασθενής περιγράφει δυσάρεστο συναίσθημα αναπνοής, κοπιαστική αναπνοή ή αίσθημα ασφυξίας. Ορισμένες φορές η «δύσκολη» αναπνοή του πάσχοντα, γίνεται αντιληπτή μόνο από το περιβάλλον του, λόγω απώλειας συνείδησης.

Στην αυστηρή ιατρική ορολογία, ο όρος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την δυσχέρεια αναπνοής, που προέρχεται από μια βαθύτερη αδυναμία του σώματος να επιτελέσει σωστά την λειτουργία της αναπνοής και όχι από παράγοντες που προκαλούν απλή απόφραξη της επιφάνειας της ανώτερης αναπνευστικής οδού (π.χ. κοινό κρυολόγημα). Κατά την ιατρική εξέταση διαπιστώνεται αύξηση της συχνότητας ή του βάθους των αναπνευστικών κινήσεων και δραστηριοποίηση επικουρικών αναπνευστικών μυών.

Η δύσπνοια ενδέχεται να εμφανίζεται μόνο κατά την προσπάθεια, να συνδέεται με την λήψη τροφής ή τον ύπνο ή να εμφανίζεται ανεξαρτήτως λοιπών παραγόντων. Μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, παλμούς, αύξηση πίεσης, πόνο, κάψιμο, πτύελα, αιμόπτυση, μούδιασμα, αδυναμία κινήσεων ή να αποτελεί μεμονωμένο σύμπτωμα.

Όταν εμφανίζεται κατά την προσπάθεια, η δύσπνοια επιδεινώνεται όσο επιτελούνται δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου. Έτσι η δύσπνοια επιδεινώνεται, όταν ο ασθενής βαδίζει σε ανηφορικό δρόμο ή ανεβαίνει σκάλες.

Στο φυσιολογικό άτομο, υποδοχείς στο θωρακικό τοίχωμα, στο τραχειοβρογχικό δέντρο, στην αορτή, στην καρωτίδα και κεντρικοί χημειουποδοχείς που αντιδρούν ανάλογα με τα επίπεδα του οξυγόνου του διοξειδίου του άνθρακα και των οξέων στο αίμα και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, έχουν σύνθετες νευρολογικές συνδέσεις με ειδικά αναπνευστικά κέντρα στο ΚΝΣ. Βασικός είναι ο ρόλος του προμήκη και της γεφυρας του εγκεφάλου, για την ομαλή λειτουργία της αναπνοής. Ο αέρας εισέρχεται μέσω της μύτης στο τραχειοβρογχικό δέντρο και σε επίπεδο κυψελίδων πραγματοποιείται η ανταλλαγή αερίων, δηλαδή η αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα και η πρόσληψη του οξυγόνου. Παράλληλα η λειτουργία της αναπνοής συντελεί στην ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας.

Η δυσχέρεια αναπνοής, μπορεί να προκληθεί από παράγοντες που αποφράσσουν την δίοδο του αέρα, αλλοιώνουν την επιφάνεια των κυψελίδων ή παράγοντες που αλλοιώνουν την φυσιολογική λειτουργία των εγκεφαλικών κέντρων της αναπνοής, με αποτέλεσμα το τραχειοβρογχικό δέντρο να μην λειτουργεί σωστά. Η δυσχέρεια αναπνοής, εμφανίζεται ωστόσο και σε περίπτωση φυσιολογικής λειτουργίας του τραχειοβρογχικού δέντρου, όταν παθολογικοί παράγοντες μειώνουν την διαθεσιμότητα του οξυγόνου, αυξάνουν το διοξείδιο του άνθρακα ή τα επίπεδα των οξέων του αίματος, οπότε ο οργανισμός τροποποιεί αντισταθμιστικά την λειτουργία του.

Α. Παράγοντες που εμποδίζουν την δίοδο του αέρα ή αλλοιώνουν την επιφάνεια των κυψελίδων : Οι παράγοντες αυτοί, ενδέχεται να εδράζονται στον λάρυγγα στον πνεύμονα (π.χ. πνευμονική εμβολή), στο τραχειοβρογχικό δέντρο (π.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) ή να ευρίσκονται εξωπνευμονικώς (π.χ. απλή σκολίωση, έμφραγμα μυοκαρδίου).

Β. Παράγοντες που μειώνουν την διαθεσιμότητα του οξυγόνου, αυξάνουν το διοξείδιο του άνθρακα ή τα επίπεδα των οξέων του αίματος, οπότε ο οργανισμός τροποποιεί αντισταθμιστικά την λειτουργία ενός φυσιολογικού τραχειοβρογχικού δέντρου : Εδώ συγκαταλέγονται η αναιμία, η μεθαιμοσφαιριναιμία, η μεταβολική οξέωση ανεξαρτήτως αιτιολογίας.

Γ. Παράγοντες που αλλοιώνουν την φυσιολογική λειτουργία των εγκεφαλικών κέντρων της αναπνοής : Εδώ συγκαταλέγονται οι αγχώδεις διαταραχές και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο μηχανισμός της δύσπνοιας είναι μεικτός σε ορισμένες παθολογικές περιπτώσεις (π.χ. περιπτώσεις υπερτασικής εγκεφαλοπάθειας).

Η δύσπνοια αποτελεί σύμπτωμα που επιβάλλει την άμεση ιατρική αξιολόγηση, διότι πρέπει να αποκλειστούν υποκείμενα οργανικά νοσήματα (π.χ. πνευμοθώρακας, σοβαρή κρίση άσθματος, έμφραγμα) που οδηγούν σε αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο, χωρίς οξυγονοθεραπεία και ενδοφλέβια νοσοκομειακή αγωγή.

Κατά τη σωστή ιατρική παθολογική εξέταση, αντικειμενικά σημεία (ακρόαση πνεύμονα, μέτρηση αναπνοών – πίεσης, εκτίμηση καρδιακής λειτουργίας, οξυμετρία, ψηλάφηση σπλάγχνων) και στοιχεία από το ιατρικό ιστορικό (συνύπαρξη βήχα, αιμόπτυσης, χαρακτήρων της δύσπνοιας, πυρετού) κατευθύνουν την διάγνωση. Η νοσηλεία είναι επιβαλλόμενη στις περιπτώσεις που η άμεση διενέργεια ειδικών εξετάσεων και η νοσοκομειακή παρακολούθηση, είναι αναγκαία προς αποκλεισμό ή θεραπεία αρχόμενου εξελισσόμενου σοβαρού υποκείμενου νοσήματος (π.χ. προεμφραγματική στηθάγχη).

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Παθολόγος


Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά


24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770


E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας :


http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER


http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS


http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ


http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ


http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ : ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου σήμερα, μετά τον καρκίνο και την καρδιοπάθεια. Κατά την διάρκεια του εγκεφαλικού αναπτύσσεται διαταραχή στην αιμάτωση του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νευρολογικού ελλείμματος. Συμπτώματα όπως παραλύσεις, μειωμένη αισθητικότητα, διαταραχή στην όραση, διαταραχή ομιλίας, διαταραχή στην κατανόηση του λόγου, πονοκέφαλος, επιληπτικές κρίσεις μπορεί να εμφανιστούν, ανάλογα με τον τύπο και την θέση της διαταραχής. Οι ασθενείς, αρκετές φορές, δεν αναζητούν από μόνοι τους ιατρική βοήθεια και μεταφέρονται από τους οικείους στον ιατρό, γιατί χάνουν την ικανότητα να αισθάνονται ότι κάτι παθολογικό συμβαίνει και γιατί δεν πονούν. Η άμεση θεραπεία έχει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των συμπτωμάτων. Η θεραπεία είναι συντηρητική ή χειρουργική ανάλογα με την περίπτωση.

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια περιλαμβάνουν το ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, την εγκεφαλική αιμορραγία και μορφολογικές ανωμαλίες αγγείων, όπως είναι τα ανευρύσματα και οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες.

1. ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Στο εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο, εμφανίζεται μείωση της αιματικής ροής, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη συμπτωμάτων λόγω απώλειας ενέργειας και δυσλειτουργίας των νευρώνων του εγκεφάλου. Επί οξείας απόφραξης σημαντικό ρόλο έχει η ύπαρξη ή μη ικανοποιητικής παράπλευρης κυκλοφορίας.

Αν η ροή του αίματος αποκατασταθεί ταχέως (παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο), ο εγκεφαλικός ιστός μπορεί να ανανήψει πλήρως και τα συμπτώματα είναι παροδικά. Η μείωση της αιματικής ροής, μπορεί να είναι γενικευμένη ( σε όλο τον εγκέφαλο), ή να αφορά την κατανομή του αίματος σε μέρος του εγκεφάλου. Η γενικευμένη μείωση της αιματικής ροής, συνήθως οφείλεται σε συστηματικά παθολογικά νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις (π.χ. υπόταση επί καταπληξίας, αρτηριοσκληρυντική εγκεφαλοπάθεια). Η εστιακή μείωση της αιματικής ροής, συνήθως προκαλείται από τοπική ανάπτυξη εμφράκτου ή από έμβολα που μετακινούνται από άλλες αρτηρίες ή την καρδιά. Παράγοντες κινδύνου για ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο είναι η μεγάλη ηλικία, το θετικό οικογενειακό ιστορικό, ο διαβήτης, η υπέρταση, το κάπνισμα, η παθολογική χοληστερόλη αίματος,η αποφρακτική αγγειοπάθεια, ορισμένες καρδιοπάθειες. Σπανιότερα ιδιαίτερα σε άτομα χωρίς παράγοντες κινδύνου ή νεαρά άτομα, η ανάπτυξη θρόμβου οφείλεται σε συστηματικά παθολογικά νοσήματα και καταστάσεις, που προδιαθέτουν δευτεροπαθώς σε ισχαιμικό ΑΕΕ (π.χ. καρκινώματα, λύκος, αυξημένη ομοκυστείνη, λήψη αντισυλληπτικών). Σε κάθε ανάπτυξη ισχαιμικού εγκεφαλικού σε άτομα χωρίς εμφανές αίτιο η πλήρης παθολογική διερεύνηση προς την κατεύθυνση υποκείμενου νοσήματος είναι επιβεβλημένη.

2. ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Στην αιμορραγία, υπάρχει ρήξη εγκεφαλικού αγγείου. Η νόσος συνηθέστερα οφείλεται σε αύξηση της αρτηριακής πίεση, αλλά σπανιότερα προκαλείται από ανευρύσματα και δυσπλασίες, αιματολογικές διαταραχές, ηπατικά νοσήματα, αμυλοείδωση, λήψη φαρμάκων ή οινοπνεύματος, ορισμένα καρκινώματα.

3. ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ

Διαιρούνται σε συγγενείς και επίκτητες. Οι συγγενείς ανωμαλίες υπάρχουν από την γέννηση και μπορεί να είναι δυσπλασίες ή ανευρύσματα. Τα συμπτώματα προέρχονται είτε από ρήξη είτε από πίεση παρακείμενων δομών. Οι αγγειακές ανωμαλίες μπορεί να μην έχουν συμπτώματα επί πολλά χρόνια. Οι επίκτητες δυσπλασίες και ανευρύσματα, οφείλονται σε παράγοντες που έδρασαν μετά την γέννηση, όπως είναι η υπέρταση, η θρόμβωση φλεβώδους κόλπου και οι εγκεφαλικές κακώσεις.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

1. Μην αμελείτε τη σωστή περιοδική προληπτική παθολογική εξέταση.

2. Εάν πάσχετε από διαβήτη, υπέρταση ή χοληστερόλη να έχετε άριστη ρύθμιση .

3. Να αποφεύγετε την καθιστική ζωή, το αλκοόλ και την παχυσαρκία.

4. Να μην καπνίζετε.

5. Να μην αμελείτε να σπεύδετε προς ιατρική εξέταση όταν παρατηρείτε συμπτώματα όπως δυσαρθρία, πονοκέφαλο, μούδιασμα, αδυναμία κινήσεων ή σύγχυση.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Παθολόγος


Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά


24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770


E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας :


http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER


http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS


http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ


http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ


http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.