12/23/09

ΒΑΡΥ ΚΕΦΑΛΙ, ΒΑΡΥΣΤΟΜΑΧΙΑ-ΞΙΝΙΛΑ-ΦΟΥΣΚΩΜΑ-ΠΟΝΟΙ ΣΤΟΜΑΧΟΥ, ΛΟΞΙΓΚΑΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΖΑΧΑΡΟΥ-ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ, ΣΥΧΝΟΥΡΙΑ:ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χαρακτηρίζεται από αύξηση της ποσότητας των νυχτερινών γευμάτων, αύξηση της ποσότητας του αλκοόλ και της ποσότητας των γλυκών. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης νοσηρών φαινομένων.
Στο παρόν άρθρο αναλύονται ορισμένες από τις πιο κοινές παθολογικές διαταραχές και συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα, αρκετές φορές όμως συνυπάρχουν.
ΒΑΡΥ ΚΕΦΑΛΙ 
Το βαρύ κεφάλι συνήθως οφείλεται στο hang over των εορτών. Είναι σύνηθες μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και αναστροφή των βιορυθμών, που είναι ιδιαίτερα συχνά φαινόμενα κατά την περίοδο αυτή. Επί επιμονής του συμπτώματος, η ιατρική εξέταση επιβάλλεται, διότι υπάρχουν περιπτώσεις που υποκρύπτονται σοβαρά οργανικά αίτια, όπως υπέρταση, εγκεφαλικά νοσήματα, ενδοκρινοπάθειες κλπ.
Μέτρα πρόληψης του συμπτώματος:
· Να αποφεύγετε σε όλο το διάστημα των εορτών, την αϋπνία, τις ακατάστατες ώρες ύπνου, το στρες και την υπερκόπωση. Η ήπια άσκηση που περιλαμβάνει περπάτημα και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης όπως το μασάζ, βοηθούν στην πρόληψη του συμπτώματος.
· Συνιστάται αποφυγή υπερκατανάλωσης καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη όπως αναψυκτικών τύπου κόλα. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι. Το φαγητό έχει την ιδιότητα να αναχαιτίζει την απορρόφηση του αλκοόλ. Μην καταναλώνετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύετε μεταξύ τους. Μην καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή
· Φάτε ένα μήλο και λίγη πράσινη σαλάτα πριν φύγετε από το σπίτι για την οικογενειακή συνεστίαση
· Το τελευταίο βαρύ γεύμα της ημέρας δύο τρεις ώρες προ ύπνου. Εάν αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατόν μην κοιμηθείτε αμέσως μετά από το περιστασιακό νυχτερινό φαγοπότι, αλλά μία ώρα μετά
· Την ημέρα του ρεβεγιόν αλλά και την ημέρα που έπεται του ρεβεγιόν, είναι σημαντικό να καταναλώσετε άφθονους χυμούς από φρούτα και λαχανικά. Ιδιαίτερα ευεργετικός είναι το μήλο και ο χυμός του. Φάτε ελαφρά. Ο ζωμός κότας με λαχανικά είναι εξαιρετικός. Οι ακραίες θερμοκρασίες σε ποτά και τρόφιμα (καυτά – παγωμένα) δεν συνιστώνται. Απολαύστε ένα χλιαρό μπάνιο. Να αποφεύγετε τα περιβάλλοντα με πολύ θόρυβο και φως.
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ : ΒΑΡΥΣΤΟΜΑΧΙΑ - ΞΙΝΙΛΑ - ΦΟΥΣΚΩΜΑ - ΠΟΝΟΙ ΣΤΟΜΑΧΟΥ - ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Η αύξηση της ποσότητας του φαγητού, η κατανάλωση αλκοολούχων γευμάτων με πολλά λιπαρά, τα νυχτερινά γεύματα κατά την διάρκεια οικογενειακών συνεστιάσεων και ρεβεγιόν οδηγούν σε κακή πέψη και εμφάνιση συμπτωμάτων όπως είναι η ξινίλα, το φούσκωμα, οι πόνοι στο στομάχι, η διάρροια. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε ιούς, μικρόβια, απλή γαστρίτιδα, χολοκυστοπάθεια, ή σοβαρότερες διαταραχές όπως έμφραγμα, παγκρεατίτιδα, αλκοολική ηπατίτιδα κ.λπ. Αυτός είναι ο λόγος που όταν τα συμπτώματα εμμένουν επιβάλλεται η διενέργεια σωστής ιατρικής παθολογικής εξέτασης.
Τι πρέπει να κάνετε για την πρόληψη της ξινίλας, του φουσκώματος, των στομαχικών ενοχλημάτων, της διάρροιας κατά την διάρκεια των εορτών:
· Το τελευταίο βαρύ γεύμα της ημέρας δύο τρεις ώρες προ ύπνου
· Συνιστώνται τακτικά και όχι ακατάστατα γεύματα. Συνιστάται αποφυγή άσκοπων νυχτερινών γευμάτων
· Να χρησιμοποιείτε αντικολλητικά σκεύη για μαγείρεμα με λιγότερα λιπαρά
· Μαγειρεύετε απλά χωρίς προσθήκη υπερβολικών μπαχαρικών ή τσιγάρισμα
· Αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ και την υπερκατανάλωση ποτών τύπου cola, καφέ, τσάι, τυποποιημένων φαγητών
· Μην καταναλώνετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύετε μεταξύ τους
· Μην καταναλώνετε αλκοόλ εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή
· Μασάτε καλά τις τροφές και αποφεύγετε να τρώτε γρήγορα
· Μην καπνίζετε και μην καταναλώνετε άσκοπα φάρμακα
· Πλένετε καλά τα χέρια σας και τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε
· Μαγειρεύετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώνετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες.
ΛΟΞΙΓΚΑΣ 
Ο λόξιγκας είναι μία ακούσια κίνηση που προκαλείται από την κατάσπαση του διαφράγματος. Ο λόξιγκας είναι συχνό παθολογικό σύμπτωμα των εορτών, λόγω παραγόντων συνήθων κατά την διάρκεια των εορτών, που προκαλούν αντιδραστικό ερεθισμό του διαφράγματος, του φρενικού ή του πνευμονογαστρικού νεύρου. Τέτοιοι παράγοντες είναι τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα πλούσια γεύματα, το αλκοόλ, συγκινησιακοί παράγοντες όπως συναισθηματική φόρτιση, άγχος. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να αποφεύγονται, για την πρόληψη του συμπτώματος, όσο είναι δυνατόν. Εάν ο λόξιγκας είναι έντονος ή υποτροπιάζει πρέπει πάντοτε να πραγματοποιείται σοβαρή ιατρική εξέταση. Αυτό συμβαίνει γιατί οργανικά αίτια μπορεί να ευρίσκονται πίσω από την παθολογική αυτή κίνηση και υπερευαισθησία του διαφράγματος, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονικές νόσοι, γαστρεντερικά νοσήματα κ.λπ.
Απλά μέτρα αντιμετώπισης του λόξιγκα των εορτών:
· Διακόψτε άμεσα το φαγητό και το ποτό
· Βγείτε στον καθαρό αέρα
· Προσπαθήστε να προκαλέσετε στον εαυτό σας ρέψιμο
· Πραγματοποιήστε επί πέντε λεπτά έλξη της γλώσσας προς το ρινοφάρυγγα
· Συγκρατήστε την αναπνοή σας επί πέντε δευτερόλεπτα
· Μετακινηθείτε σε κλειστό χώρο με ήρεμο περιβάλλον
· Πλησιάστε και συγκρατείστε τα γόνατα στο θώρακα ενώ εκπνέετε με δύναμη για να πραγματοποιηθεί επαρκής ερεθισμός του διαφράγματος
· Επαναλάβετε τις παραπάνω κινήσεις μετά από δεκάλεπτη ανάπαυση.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ : ΑΥΞΗΣΗ «ΖΑΧΑΡΟΥ» ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ - ΑΥΞΗΣΗ «ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ» 
Οι μεταβολικές διαταραχές κατά την διάρκεια των εορτών είναι ιδιαίτερα συνήθεις. Οι διαταραχές αυτές εκδηλώνονται κύρια με την απορρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης. Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών, αλκοόλ και κορεσμένων λιπαρών που περιέχονται στο βούτυρο το κόκκινο κρέας τα κίτρινα τυριά την κρέμα γάλακτος, είναι από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την απορρύθμιση αυτή και πρέπει να αποφεύγονται.
Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπροσθέτως :
· Οι διαβητικοί και οι άνθρωποι με διαγνωσμένη υψηλή χοληστερόλη, ενδέχεται να χρειαστούν τροποποίηση της δοσολογίας και του είδους των φαρμάκων τους κατά την διάρκεια των εορτών
· Οι μεταβολικές αυτές διαταραχές δεν συνοδεύονται πολλές φορές από εμφανή συμπτώματα
· Καλό είναι να μην πραγματοποιούνται προληπτικές εξετάσεις check up, κατά την διάρκεια και αμέσως μετά από την περίοδο των εορτών, εκτός εάν υπάρχει ιατρική ένδειξη
· Η άφθονη λήψη καλής ποιότητας νερού, η πρόσληψη μίας πράσινης σαλάτας με τα γεύματα και η αύξηση της διάρκειας της καθημερινής βάδισης αμβλύνουν τις οξείες δυσμενείς συνέπειες των διαταραχών αυτών.
ΣΥΧΝΟΥΡΙΑ
Η συχνουρία είναι σύνηθες σύμπτωμα των εορτών. Πολλές φορές οφείλεται στην λήψη αλκοόλ και στην μεταβολή του ωραρίου των γευμάτων (π.χ. μετακίνηση των κύριων γευμάτων κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες), συνήθειες που πρέπει να αποφεύγονται. Όταν η συχνουρία συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα (π.χ. τσούξιμο, πυρετός) ή εμμένει πρέπει να αξιολογείται σωστά ιατρικώς προς αποκλεισμό σοβαρού οργανικού υποκείμενου νοσήματος, όπως είναι η ουρολοίμωξη, η καρδιακή ανεπάρκεια, βλάβες του ουροποιογεννητικού συστήματος.
Παρά το γεγονός ότι η απορρύθμιση του σακχάρου του αίματος κατά την διάρκεια των εορτών συχνά δεν έχει εμφανή συμπτώματα, αρκετές φορές προκαλεί συχνουρία.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO

12/15/09

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΡΙΠΗΣ - ΠΑΝΔΗΜΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Τα εμβόλια περιέχουν αντιγόνα του παθογόνου οργανισμού, τα οποία προκαλούν έντονη ανοσοποιητική απάντηση, χωρίς να προκαλούν νόσο. Η γενικευμένη εφαρμογή ορισμένων εμβολίων κατά την παιδική ηλικία συνοδεύτηκε από μια σημαντική πτώση της επίπτωσης και των θανατηφόρων επιπλοκών σε μία σειρά από σοβαρά νοσήματα (ευλογιά, διφθερίτιδα κ.λπ.). Παρά τον γενικό προβληματισμό αναφορικά με τις παρενέργειες των εμβολίων που έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως από μία μερίδα πολιτών και συνεπικουρείται από μία ομάδα κυρίως ομοιοπαθητικών ιατρών, ουδείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την θεαματική πτώση ορισμένων θανατηφόρων λοιμογόνων στις αναπτυγμένες χώρες μετά την εφαρμογή καθολικών εμβολιασμών κατά την παιδική ηλικία. Κανείς επίσης δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια και να παραβλέψει την αυξημένη παιδική θνησιμότητα από ορισμένες λοιμώξεις, στις χώρες όπου ο εμβολιασμός είναι ανύπαρκτος. Έτσι, ανεξάρτητα από τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να υπάρχουν γενικώς σχετικά με τα εμβόλια, το προσδοκώμενο όφελος από τον εμβολιασμό για ορισμένα από τα λοιμώδη νοσήματα και για την πλειοψηφία των ατόμων υπερβαίνει τις παρενέργειες, γεγονός που δεν παρατηρείται μόνο σε ορισμένες πειραματικές έρευνες, αλλά συνάδει με τις κλινικές παρατηρήσεις κατά τη μαχόμενη ιατρική πράξη.
Παρά την έλλειψη επαρκών τυχαιοποιημένων, διπλών τυφλών μελετών για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης αναφορικά με την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών, ο εμβολιασμός για την γρίπη γενικεύτηκε ήδη από το 1980, στον ηλικιωμένο πληθυσμό των ΗΠΑ. Το προσδοκώμενο όφελος από την γενίκευση του εμβολιασμού αναμένονταν υψηλό κατ αναλογία με τα υπόλοιπα εμβόλια, αναφορικά με την πτώση της θνησιμότητας από την γρίπη στους ηλικιωμένους στους οποίους κατεξοχήν (αν και όχι μόνο) ο ιός της κλασικής γρίπης προκαλεί θανάτους.
Το 2007 το έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet Infect Dis. Oct 7(10):658-66, δημοσιεύει δεδομένα από πρόσφατη έρευνα των SIMONSEN AND AL από το ΑRCHIVES INTERNAL MEDICINE, με τίτλο που έσκασε ως βόμβα στα αυτιά της παγκόσμιας επιστημονικής ιατρικής κοινότητας :
Mortality benefits of influenza vaccination in elderly people: an ongoing controversy.
Στη μεγάλη αυτή επιδημιολογική έρευνα οι ερευνητές αναλύουν όλους τους θανάτους των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ από το 1968 έως το 2001 και παρατηρούν ότι ενώ ο εμβολιασμός για την γρίπη αυξήθηκε από 15-20% στο 65% στην χώρα στους ηλικιωμένους, αυτό δεν οδήγησε σε αντίστοιχη πτώση της θνησιμότητας από την γρίπη στην ομάδα αυτή. Οι ηλικιωμένοι δηλαδή που κατεξοχήν αναμένονταν να προστατευτούν, δεν προστατεύτηκαν.
Δεδομένα από τυχαιοποιημένες διπλές τυφλές μελέτες σε όλες τις ηλικίες, συνηγορούν υπέρ της ύπαρξης μικρής προστατευτικής κάλυψης έναντι της κοινής γρίπης από τα υπάρχοντα εμβόλια της γρίπης, γεγονός που παρατηρείται και στην καθημερινή ιατρική πρακτική και παρά την εργαστηριακή αύξηση των προστατευτικών μετά τον εμβολιασμό αντισωμάτων, σε αρκετές περιπτώσεις. Η ρήση του λοιμωξιολόγου Charles Smith και DAVENPORT , στο INFECTIOUS DISEASES (GORBACH, page 1740) το 1992, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ : Η γρίπη παραμένει η τελευταία μεγάλη μάστιγα του ανθρώπου που δεν έχει ακόμη ελεγχθεί.
Τα δεδομένα αυτά αφορούν βέβαια την εποχική γρίπη και όχι την γρίπη των χοίρων, η ικανότητα όμως των ιών της γρίπης να διαφεύγουν από την ανοσολογική προστασία, που επιχειρείται να αποκτηθεί με τα εμβόλια, αποτελεί μία από τις αιτίες της πεποίθησης ενός μεγάλου μέρους της παγκόσμιας ιατρικής επιστημονικής κοινότητας, ότι το πολυδιαφημισμένο τείχος προστασίας που υποτίθεται ότι θα προσφέρει το νεοφερμένο εμβόλιο στις χώρες που εμβολιάζουν μαζικά τους πάντες, θα αποδειχτεί στην ιατρική πράξη χάρτινο. Η μειωμένη αποτελεσματικότητα των αντιγριπικών εμβολίων είναι ένας από τους λόγους που τα κοινά αντιγριπικά εμβόλια, τα οποία παράγονται επί χρόνια με την ίδια τεχνογνωσία που παράγεται και το νέο εμβόλιο, δεν εφαρμόζονται παραδοσιακά σε όλο τον πληθυσμό, σε καμία χώρα.
Ο ιός της γρίπης απομονώθηκε στους ανθρώπους για πρώτη φορά το 1933. Οι ιοί της γρίπης είναι μέλη της οικογένειας των ορθομυξοιών και δομικά χαρακτηρίζονται από ένα κεντρικό ριβονουκλεοτιδικό πυρήνα, που περιβάλλεται από μία θήκη στην οποία ευρίσκονται λιπίδια και γλυκοπρωτεΐνες. Το γένωμα του ιού είναι RNA.
Ανάλογα με τα γενικά αντιγονικά χαρακτηριστικά, οι ιοί της γρίπης διαιρούνται σε γενικούς τύπους (Α, Β, C κλπ).
Επειδή οι HA και ΝΑ γλυκοπρωτείνες στη επιφάνεια των ιών, εμπλέκονται στο κρίσιμο στάδιο της προσβολής των κυττάρων του ξενιστή, είναι πολύ σημαντικοί για την ανάπτυξη ανοσίας. Αντισώματα έναντι αυτών των γλυκοπρωτεινών, εμποδίζουν την ανάπτυξη φλεγμονής στις κυτταρικές πειραματικές καλλιέργειες. Υπάρχουν πάνω από δεκατρείς υπότυποι του ΗΑ (Η1, Η2, Η3, κλπ.) και πάνω από εννέα υπότυποι ΝΑ (Ν1, Ν2, Ν3κλπ). Ανάλογα με το είδος των γλυκοπρωτεϊνών έχουμε και τον ανάλογο χαρακτηρισμό του στελέχους της γρίπης Η1Ν1, Η3Ν2 κλπ. Οι ιοί της γρίπης έχουν αναπτύξει πολλούς μηχανισμούς γρήγορης αλλαγής των αντιγονικών περιβλημάτων, ούτως ώστε να μην αναγνωρίζονται από τα υπάρχοντα αντισώματα. Αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα στην ανάπτυξη εμβολίων αποτελεσματικής μαζικής πρόληψης κατά τη μαχόμενη ιατρική πράξη, με την υπάρχουσα τεχνογνωσία.Τα παραπάνω δεν αναιρούν την αναγκαιότητα εμβολιασμού επιμέρους ομάδων.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Το άρθρο αφιερώνεται στους φοιτητές ιατρικής, τους ειδικευόμενους και τους νέους γιατρούς που είναι ορκισμένοι εχθροί της ιατρικής προχειρότητας. Αντιπροσωπευτικές κλινικές έρευνες και τρέχουσα βιβλιογραφία προς μελέτη:

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18652991 Mortality benefits of influenza vaccination in elderly people. THIJS AND AL LANCET INFECT DISEASES 2008 AUG8(8):462-3;
2.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17897608 Mortality benefits of influenza vaccination in elderly people: an ongoing controversy. SIMONSEN AND AL LANCET INFECT DISEASES 2007 OCT;7(10):658-66
3. Effects of influenza vaccination of health-care workers on mortality of elderly people in long-term care: a randomized controlled trial. CARMAN AND AL LANCET 2000 JAN 8;355(9198):93
4.
http://nejm.highwire.org/cgi/content/abstract/333/14/889 The Effectiveness of Vaccination against Influenza in Healthy, Working Adults a double-blind, placebo-controlled trial. NICHOL AND AL NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE VOLUME 333: 889-893 5 ΟCT 1995
5.
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/281/10/908 Effectiveness of Influenza Vaccine in Health Care Professionals
A Randomized Trial. WILDE AND AL JAMA VOL281, MARCH 10 1999
6.
http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/333/7581/1241 Effectiveness of an influenza vaccine programme for care home staff to prevent death, morbidity, and health service use among residents: cluster randomized controlled trial. HAYWARD AND AL BMJ 2006;333:1241 (16 DECEMBER 2006)
7.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15195237 A cohort study of the effectiveness of influenza vaccine in older people performed using the United Kingdom general practice research database. MANGTANI AND AL J INF DIS 2004 JUL.1
8.
http://www.bmj.com/cgi/content/full/bmj;329/7467/660 Effect of influenza vaccination on excess deaths occurring during periods of high circulation of influenza: cohort study 1996-2000 in elderly people. ARMSTRONG AND AL BMJ 2004;329:660 (18 September),
9.
http://www.sciencedirect.com/science Efficacy and effectiveness of influenza vaccines in elderly people: a systematic review. JEFFERSON AND AL, THE LANCET VOL 366, 1 OCTOBER 2005
10.
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/282/2/137 Effectiveness of Live, Attenuated Intranasal Influenza Virus Vaccine in Healthy, Working Adults
A Randomized Controlled Trial. NICOL AND AL JAMA VOL 282 JULY 14 1999
11. Assessment of the efficacy and effectiveness of influenza vaccines in healthy children: systematic review. JEFFERSON AND AL LANCET VOL 365, 26 FEBRUARY 2005
12. Assessment of the efficacy and effectiveness of influenza vaccines in healthy children: systematic review. NEGRI AND AL VACCINE VOL 23, 22 APRIL 2005
13. A meta-analysis of effectiveness of influenza vaccine in persons aged 65 years and over living in the community. VU AND AL VACCINE VOL 20, 15 MARCH 2002
14.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15266445 Vaccines for preventing influenza in healthy adults, systematic review. DEMICHELI AND AL COCHRANE DATABASE SYST REV. 2004;(3):CD001269
15.
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/165/3/265 Mortality benefits of influenza vaccination in elderly people. SIMONSEN AND AL
ARCHIVES OF INTERNAL MEDICINE VOL 165 FEBRUARY 2005. 165 No. 3, February 14, 2005
16.
http://www.ncbi.nlm.nih .gov/pubmed/7966893 The efficacy of influenza vaccination in elderly individuals. A randomized double-blind placebo-controlled trial. JAMA GOVAERT AND AL 1994 DEC 7;272(21):1700-1
17.
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/284/1655 Effectiveness and Cost-Benefit of Influenza Vaccination of Healthy Working Adults A Randomized Controlled Trial. CAROLYN BUXTON AND AL JAMA VOL 284 4 OCTOBER 2000 r 4, 2000 Vol. 284 No. 13, October 4, 2000
18. http://novelswineinfluenza.blogspot.com
19. INFECTIOUS DISEASES GORBACH BARTLETT BLACKLOW
20. HARRISON S INTERNAL MEDICINE
21. CURRENT MEDICAL DIAGNOSIS AND TREATMENT 2009, STEPHEN McPHEE, MAXINE PAPADAKIS
22. DAVENPORT FM INFLUENZA VIRUSES
23. KILBOURNE ED HISTORY OF INFLUENZA
24. TREANOR INFLUENZA VIRUS IN PRINCIPLES AND PRACTICE OF INFECTION
25. KEYSTONE AND AL TRAVEL MEDICINE

12/13/09

ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

Η περιοχή γύρω από τα μάτια αποτελεί μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι οι μαύροι κύκλοι στα μάτια μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες όπως αϋπνία, χρήση φαρμάκων, πόση αλκοόλ, χρήση τοξικών ουσιών, κακές κοσμητικές παρεμβάσεις (π.χ. χημικό peeling, χρήση ακατάλληλων οφθαλμολογικών ή δερματολογικών κρεμών).
Όταν οι μαύροι κύκλοι είναι επίμονοι για τα συνήθη δεδομένα ενός συγκεκριμένου ατόμου και παρά την απόσυρση οξέως δρώντων εκλυτικών παραγόντων, πρέπει να γίνεται σωστή ιατρική εξέταση. Αυτό είναι επιβαλλόμενο διότι συστηματικά νοσήματα και παθολογικές συνήθειες που δρουν σε βάθος χρόνου έχουν ως αποτέλεσμα είτε την αλλοίωση τοπικά του δέρματος είτε την διαταραχή της κατανομής της τοπικής χρωστικής, της μελανίνης.
Διατροφικές ελλείψεις, όπως πρωτεϊνών βιταμινών Α, C, βιταμινών του συμπλέγματος Β και σιδήρου, η αφυδάτωση, η απότομη αυξομείωση βάρους μετά από εφαρμογή επιβαρυντικής για τον οργανισμό δίαιτας, το κάπνισμα, είναι παθολογικοί παράγοντες που δρουν χρονίως αλλοιώνοντας τον ιστό του δέρματος, που ευρίσκεται γύρω από τα μάτια. Ο κατάλογος των νοσημάτων που προκαλούν μαύρους κύκλους είναι μακρύς και περιλαμβάνει τοπικά νοσήματα (π.χ. αλλεργίες, τοπικές λοιμώξεις και νοσήματα του δέρματος) και συστηματικά νοσήματα( π.χ. ενδοκρινοπάθειες, μεταβολικά νοσήματα, νεοπλάσματα, αυτοάνοσα, σύνδρομα δυσαπορρόφησης). Κατά την ιατρική εξέταση διερευνάται το διατροφικό, οικογενειακό ιστορικό, ατομικό αναμνηστικό του εξεταζόμενου, οι συνήθειες της καθημερινότητας και εξετάζεται η ύπαρξη αντικειμενικών παθολογικών σημείων σε άλλες περιοχές του σώματος. Τα στοιχεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή αξιολόγηση του συμπτώματος, την εκτίμηση της αναγκαιότητας εργαστηριακών εξετάσεων και τον σχεδιασμό της ενδεικνυόμενης θεραπείας.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail:
amoschovaki@yahoo.gr
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ.



12/6/09

ΦΤΕΡΝΙΣΜΑ Η ΦΤΑΡΝΙΣΜΑ Η ΠΤΑΡΜΟΣ : ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το φτέρνισμα είναι ένα συχνό σύμπτωμα που αρκετές φορές συνοδεύει συμπτώματα όπως είναι ο βήχας, η ρινική συμφόρηση, η δυσπεψία, η δύσπνοια, ο πυρετός. Δεν είναι σπάνιες ωστόσο οι περιπτώσεις που αποτελεί μεμονωμένο σύμπτωμα.
Υπάρχουν άτομα που παρουσιάζουν πολλά φτερνίσματα που παρεμποδίζουν την καθημερινή τους δραστηριότητα κατά την διάρκεια του 24ώρου. Συνήθη αίτια φτερνίσματος είναι το ψυχικό stress, η έξαψη, λοιμώδη νοσήματα, αλλεργίες. Έντονο φτέρνισμα μπορεί να εμφανιστεί ως υστερική εκδήλωση. Τα λοιμώδη νοσήματα που προκαλούν φτέρνισμα, πολλές φορές ερεθίζουν αντανακλαστικώς τον βλεννογόνο της μύτης και την περιοχή που ευρίσκεται γύρω από αυτή. Τα αλλεργιογόνα που προκαλούν φτέρνισμα εισέρχονται συχνά στο σώμα μέσω της εισπνοής.
Στα σπανιότερα αίτια περιλαμβάνονται φάρμακα, χρήση τοξικών ουσιών όπως η κοκαΐνη, δυσπεψία, παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, άπνοια στον ύπνο, νεοπλάσματα, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, ορμονικές διαταραχές, παθήσεις του ΚΝΣ, παθήσεις καρδιαγγειακού συστήματος, αυτοάνοσα, αιματολογικά νοσήματα.
Το φτέρνισμα που είναι μεμονωμένο και παροδικό σύμπτωμα έχει συνήθως αθώο χαρακτήρα. Όταν το φτέρνισμα είναι παρατεινόμενο ή συνοδεύει και άλλα συμπτώματα, πρέπει να αξιολογείται ιατρικώς. Το είδος του εργαστηριακού ελέγχου και της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης με δεδομένο ότι στην ιατρική η ορθή ιατρική εξέταση έχει κομβική σημασία για την εξατομικευμένη αξιολόγηση κάθε συμπτώματος.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210625277०
E mail:amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑhttp://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
.

11/29/09

ΣΑΚΟΥΛΕΣ-ΠΡΗΞΙΜΟ ΜΑΤΙΩΝ-ΠΡΗΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ, ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΝΥΧΙΑ-ΝΥΧΙΑ ΠΟΥ ΣΠΑΝΕ ΕΥΚΟΛΑ, ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ, ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ-ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ, ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ, ΑΤΟΝΙΑ


Πρήξιμο ματιών, λόγω αλλεργίας σε make up.
Η ατονία, η τριχόπτωση, ο πόνος στον αυχένα, ο πόνος στη μέση, τα νύχια που σπάνε και τα πρησμένα μάτια είναι συνήθη παθολογικά συμπτώματα που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Οι δημοσιογράφοι του ιατρικού ρεπορτάζ του ALPHA, έγιναν αποδέκτες ανάλογων ερωτημάτων από το τηλεοπτικό κοινό και ζήτησαν σχετική ιατρική ενημέρωση, η οποία έγινε σε συνέντευξη που έδωσα στις 29-11-2009, στα πλαίσια της δημοφιλούς πρωινής εκπομπής ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΧΑΡΑ. Ευχαριστώ την κ. Ναταλία Γερμανού και όλους τους συντελεστές της εκπομπής για την συμβολή τους στη μάχη της σοβαρής ιατρικής πληροφόρησης.
Η ατονία, η τριχόπτωση, ο πόνος στον αυχένα, ο πόνος στη μέση, τα νύχια που σπάνε και τα πρησμένα μάτια είναι συχνά συμπτώματα που διαταράσσουν την ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Παρά την κοινοτυπία τους, όλα τα συμπτώματα αυτά χρειάζονται σωστή ιατρική αξιολόγηση και ιατρική εξέταση, όταν δεν είναι μικρού βαθμού ή εμμένουν. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουν πάντοτε αθώο χαρακτήρα. Τα ευρήματα από το ιστορικό και την ιατρική εξέταση κατευθύνουν τον διαγνωστικό έλεγχο, γιατί τα παθολογικά αίτια είναι πολλά, αρκετά μάλιστα παθολογικά αίτια στην περίπτωση των συμπτωμάτων αυτών αλληλεπικαλύπτονται. Στο παρόν άρθρο (καθώς και στην συνέντευξη) εκτίθενται συνοπτικά νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να υποκρύπτουν. Επίσης εκτίθενται διαδεδομένες κακές συνήθειες της καθημερινότητας που τα προκαλούν στην αντίθετη περίπτωση.
ΑΤΟΝΙΑ
Το σύμπτωμα της ατονίας είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα. Η ατονία χαρακτηρίζεται από κούραση, αδυναμία και κόπωση. Μπορεί να είναι μικρού βαθμού και βραχείας διάρκειας, μπορεί όμως να είναι σημαντικού βαθμού και παρατεινόμενη με αποτέλεσμα να επηρεάζεται δραματικά η ποιότητα ζωής, η εργασία και η παραγωγικότητα του ατόμου.
Κοινές κακές συνήθειες της καθημερινότητας που προκαλούν ατονίαΚατάχρηση αλκοόλ
Κατάχρηση καφέ, ποτών τύπου cola
Αϋπνία
Aναστροφή βιολογικών ρυθμών
Υπερκόπωση
Κακή διατροφή, όπως η αποκλειστική κατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων, οι ακραίες μονομερείς δίαιτες, η κατανάλωση γρήγορων γευμάτων ιδιαιτέρως την νύχτα.
Παθολογικά αίτια ατονίαςΑιματολογικές διαταραχές
Ορμονικές ανωμαλίες
Αναπνευστική ανεπάρκεια
Καρδιακή ανεπάρκεια
Ηπατική βλάβη
Νεφρική βλάβη
Φλεγμονές
Λοιμώξεις
Καρκινώματα
Αυτοάνοσα νοσήματα
Βιοχημικές διαταραχές
Ψυχιατρικά σύνδρομα
Νευρολογικά νοσήματα
Διαταραχές στην χρησιμοποίηση ζωτικών στοιχείων
Άγχος
Φάρμακα
Ιδιοπαθές σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή ιδιοπαθής χρόνια κόπωση
ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΗ ανθρώπινη κόμη είναι ευαίσθητη σε κάθε παράγοντα που διαταράσσει την ανθρώπινη υγεία ή παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν την ανακάλυψη των αιματολογικών εξετάσεων, τα πλούσια μαλλιά ήταν ο καθρέπτης της υγείας.
Κοινές κακές συνήθειες της καθημερινότητας που προκαλούν τριχόπτωσηΚακή διατροφή, όπως μονομερείς δίαιτες, αποχή από φρούτα και λαχανικά. Σημαντικό ρόλο στην τριχόπτωση έχει ορισμένες φορές η έλλειψη ψευδαργύρου και του πολυακόρεστου λιπαρού λινολεικού οξέος που δεν πρέπει να παραβλέπεται στην Ελλάδα λόγω της κακής ποιότητας λιπαρών που καταναλώνει συχνά ο Έλληνας .
Οι συχνές «περμανάντ», οι κοσμητικές χημικές διεργασίες, η θερμότητα, τα εγκαύματα, είναι παράγοντες που προκαλούν τριχόπτωση. Η συνήθεια ορισμένων ατόμων να έχουν μόνιμα σφιχτές αλογοουρές, να εκτίθενται στον ήλιο χωρίς καπέλο και να μαγειρεύουν όρθια πάνω από τις πυρακτωμένες εστίες, είναι συνήθειες που βάσει μελετών αυξάνουν την ευθραυστότητα της τρίχας και προκαλούν τριχόπτωση.
Παθολογικά αίτια τριχόπτωσης
Ορμονικές διαταραχές
Λοιμώξεις
Νοσήματα αίματος
Καρκινώματα
Ηπατικά νοσήματα
Νεφρικά νοσήματα
Νοσήματα δυσαπορρόφησης
Νοσήματα ΚΝΣ
Αυτοάνοσα
Αγγειακά νοσήματα
Φάρμακα
Δερματικά νοσήματα ή νοσήματα της τρίχας
Διαταραχές στην χρησιμοποίηση ζωτικών στοιχείων
Άγχος
Ψυχιατρικά σύνδρομα
Κληρονομικοί παράγοντες
ΠΟΝΟΣ ΑΥΧΕΝΑ-ΣΒΕΡΚΟΥ, ΜΕΣΗΣ
Ο πόνος στο σβέρκο ή στη μέση είναι συχνά συμπτώματα. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες πάνω από το 70% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πόνο στον αυχένα ή στη μέση.
Κοινές κακές συνήθειες της καθημερινότητας που προκαλούν αυχεναλγία ή οσφυαλγίαΚακές μέθοδοι άσκησης ιδιαιτέρως άρση βαρών χωρίς ικανοποιητική προθέρμανση αποθεραπεία
Η κακή στάση σώματος, π.χ. πολύωρη εργασία στο computer χωρίς διαλείμματα, η καθιστική ζωή
Η έκθεση σε κρύα ρεύματα, ιδιαιτέρως μετά από άσκηση
Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας θερμίδων και η συνοδός παχυσαρκία αυξάνουν τα φορτία της σπονδυλικής στήλης
Η ελλιπής κατανάλωση γάλακτος και γιαουρτιού οδηγεί με την πάροδο της ηλικίας σε οστεοπόρωση και αυξημένους πόνους
Τα υποδήματα με ψηλά τακούνια επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη μέση
Η ελλιπής λήψη νερού μπορεί να έχουν ως συνέπεια ουρολοιμώξεις και συχνά επεισόδια οσφυαλγίας
Κούραση
Παθολογικά αίτια πόνων στην σπονδυλική στήλη (αυχένας – οσφύ)Τοπικές παθήσεις σπονδυλικής στήλης
Οστεοπόρωση
Αρθρίτιδα
Λοιμώξεις
Καρκινώματα
Αιματολογικές παθήσεις
Παθήσεις παρακείμενων εσωτερικών οργάνων, όπως καρδιά, χοληφόρα
ΕΥΘΡΑΥΣΤΑ ΝΥΧΙΑΚακές συνήθειες της καθημερινότητας
Κακή διατροφή, χαμηλή σε παράγοντες αιμοποίησης, ασβέστιο, βιταμίνες ιδιαιτέρως όταν συνυπάρχει αναιμία
Η υπερβολική έκθεση σε νερό, απορρυπαντικά, κοσμητικούς παράγοντες των νυχιών αδυνατίζει το νύχι
Τα στενά υποδήματα επιβαρύνουν και αλλοιώνουν συχνά τα νύχια των ποδιών
Παθολογικά αίτιαΤοπικές λοιμώξεις
Δερματικά νοσήματα όπως η ψωρίαση
Παθήσεις υποκείμενων ιστών αρθρώσεων
Παθήσεις εντέρου
Ηπατικά νοσήματα
Παθήσεις αίματος
Παθήσεις πνεύμονα
Αγγειακά νοσήματα
Νευρολογικά νοσήματα
Ορμονικές διαταραχές
Αλλεργία
Διαβήτης
Καρκινώματα
Σύνδρομα δυσαπορρόφησης
Άγχος
Κληρονομικοί παράγοντες
ΣΑΚΟΥΛΕΣ-ΠΡΗΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ-ΠΡΗΞΙΜΟ ΜΑΤΙΩΝ
Στην περίπτωση αυτή εμφανίζεται οίδημα στα βλέφαρα ή περικογχικώς.
Κακές συνήθειες της καθημερινότητας
Η αϋπνία
Η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων
Η κακή διατροφή, όπως η ανεπαρκής λήψη βιταμίνης Α, βιταμίνης c, σιδήρου
Οι απότομες μεταβολές βάρους
Παθολογικά αίτιαΤοπικά οφθαλμολογικά νοσήματα
Αλλεργία
Νεφρικά νοσήματα
Ηπατικά νοσήματα
Καρδιακά νοσήματα
Ορμονικές διαταραχές
Αγγειακά νοσήματα
Διαβήτης
Αυτοάνοσα νοσήματα
Σύνδρομα δυσαπορρόφησης.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑhttp://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ.

11/26/09

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ २००९, ΕΜΒΟΛΙΟ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Στο παρόν άρθρο εκτίθενται ερωτήματα ασθενών μου, που σχετίζονται με το εμβόλιο για τη νέα γρίπη. Από το σύνολο των ερωτημάτων επιλέγηκαν αυτά που η μαχόμενη κλινική εμπειρία αποδεικνύει ότι απασχολούν την πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών και των πολιτών της κοινότητας του internet. Ορισμένα από αυτά αφορούν και ιατρούς που λόγω ειδικότητας δεν αντιμετωπίζουν συχνά λοιμώξεις κατά τη μαχόμενη κλινική πράξη και ζητούν υπεύθυνες απαντήσεις για το σοβαρότατο αυτό θέμα.
1. Πώς δρουν τα εμβόλια;
Τα εμβόλια περιέχουν τμήματα του λοιμογόνου παράγοντα ή και ολόκληρο τον λοιμογόνο παράγοντα που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία έτσι ώστε να μην προκαλούν νόσο, αλλά να κινητοποιούν το αμυντικό σύστημα προς παραγωγή αποτελεσματικών αντισωμάτων, λεμφοκυττάρων. Αυτό έχει ως συνέπεια ο ασθενής να εμφανίζει ανοσολογική μνήμη και να εξουδετερώνει τον λοιμογόνο παράγοντα όταν αυτός του επιτεθεί στο μέλλον, σε συνθήκες λοίμωξης στην κοινότητα.
2. Είμαι γιατρός χειρουργός και προβληματίζομαι για το εμβόλιο. Έχω δύο υγιή παιδάκια τεσσάρων και επτά ετών. Γιατί η Αυστραλία, που το παράγει, δεν το χορηγεί σε άτομα κάτω των δέκα ετών ενώ στην Ελλάδα μας λένε να το κάνουν οπωσδήποτε τα παιδιά γιατί ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου και κινδυνεύουν να πεθάνουν από τον Η1Ν1;
Το εμβόλιο Η1Ν1 δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε συνθήκες κοινότητας επαρκώς. Του δόθηκε άδεια κυκλοφορίας σε συνθήκες πανδημίας, γιατί δύο με τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό στον οργανισμό αναπτύσσονται συχνά αντισώματα Η1Ν1, παρόμοια με αυτά που αναπτύσσονται μετά από φυσική νόσηση. Το εάν αυτά τα αντισώματα θα δράσουν ως αποτελεσματικό προστατευτικό τείχος σε πραγματικές συνθήκες στην κοινότητα, δεν είναι πλήρως καθορισμένο. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετά άτομα δεν είναι καν responders, είναι άτομα δηλαδή που δεν αντιδρούν στο εμβόλιο με παραγωγή αντισωμάτων. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες η προστατευτική δράση του εμβολίου είναι μικρότερη στα παιδιά, ενώ επειδή εισήλθαν κάπως καθυστερημένα στις μελέτες, τα δεδομένα που αφορούν την ασφάλεια του εμβολίου είναι λιγότερα. Αρκετοί στην διεθνή επιστημονική κοινότητα δεν βλέπουν τον λόγο γιατί να σπεύσουν να κάνουν στα παιδιά ένα εμβόλιο που μπορεί να είναι αναποτελεσματικό και συγχρόνως να προκαλεί και παρενέργειες. Εξάλλου ο παράλογος εφησυχασμός που προκαλεί αυτόματα ο εμβολιασμός μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη ιατρική εξέταση και θεραπεία. Συνυπολογίζοντας όλα αυτά, η Αυστραλία (http://www.health.gov.au/internet/healthemergency/publishing.nsf/Content/pandemic-vaccine-qna) προτίμησε να κρατήσει στην αρχή στάση αναμονής για την κατηγορία αυτή των παιδιών, περιμένοντας βελτίωση του εμβολίου ή περισσότερα δεδομένα. Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο, διότι πρόκειται για μία χώρα που είναι από τους σημαντικούς διεθνείς παραγωγούς και προμηθευτές του εμβολίου. Αντιθέτως άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, κράτησαν από την αρχή μια επιθετική πολιτική με δεδομένο τον κίνδυνο δυσμενούς εξέλιξης της νόσου στις ηλικίες αυτές. Όσο ο εμβολιασμός προχωράει παγκοσμίως αναμένεται και η Αυστραλία να αναθεωρήσει τη στάση της.
3. Είμαι άνδρας με παλιό έμφραγμα μυοκαρδίου. Έκανα το εμβόλιο. Με προστατεύει ή κινδυνεύω να αρρωστήσω;
Το εμβόλιο Η1Ν1 δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε συνθήκες κοινότητας επαρκώς. Του δόθηκε άδεια κυκλοφορίας, γιατί δύο με τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό στον οργανισμό αναπτύσσονται συχνά αντισώματα Η1Ν1, όπως αυτά που αναπτύσσονται μετά από φυσική νόσηση. Το εάν αυτά τα αντισώματα θα δράσουν ως αποτελεσματικό προστατευτικό τείχος σε συνθήκες πανδημίας στην κοινότητα δεν είναι πλήρως καθορισμένο. Επομένως δεν πρέπει να εφησυχάζετε. Εξάλλου ακόμη και το εμβόλιο της κοινής γρίπης που κυκλοφορεί επί δεκαετίες δεν προστατεύει πλήρως στην μαχόμενη ιατρική πράξη από την εποχική γρίπη. Aυτό συμβαίνει λόγω της φύσεως των ιών της γρίπης που είναι ιδιαιτέρως ικανοί προς επιβίωση.
4. Το εμβόλιο μπορεί να με σκοτώσει;
Στο εμβόλιο ο λοιμογόνος παράγοντας έχει καταστεί ακίνδυνος και ανίκανος να προκαλέσει νόσο. Το εμβόλιο δεν προκαλεί θανάτους, εφόσον χρησιμοποιείται σωστά και υπό ιατρική παρακολούθηση (πχ. δεν εφαρμόζεται σε άτομα με θανατηφόρες αλλεργίες στο αυγό).
5. Το εμβόλιο Η1Ν1 είναι ασφαλές;
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κλινικές μελέτες το εμβόλιο έχει εξαιρετική ανοχή και ασφάλεια με λίγες παρενέργειες που περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο στην θέση της ένεσης, μυϊκά άλγη, κακουχία, ελαφρό γριπώδες σύνδρομο για λίγες ημέρες μετά την ένεση. Το εμβόλιο δεν προκαλεί θανάτους, εφόσον χρησιμοποιείται σωστά και υπό ιατρική παρακολούθηση (πχ. δεν εφαρμόζεται σε άτομα με θανατηφόρες αλλεργίες στο αυγό). Τα συστήματα εγρήγορσης για θέματα παρενεργειών είναι σε εγρήγορση στις χώρες που κυκλοφορεί το εμβόλιο, διότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει απώτερες επιπλοκές, εφόσον το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου. Πάντως επειδή το εμβόλιο παρασκευάζεται με την ίδια τεχνογνωσία που κατασκευάζεται επί πολλά χρόνια το εμβόλιο της γρίπης και αφορά ουσιαστικά την ίδια κατηγορία ιών, δεν αναμένεται να έχει σοβαρές παρενέργειες.
6. Έχω ακούσει για τις ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν αυτό το εμβόλιο. Ποιες είναι αυτές και γιατί να το κάνουν;
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι άνθρωποι που ο ιός Η1Ν1 κινδυνεύει κατεξοχήν να τους σκοτώσει. Ο ιός έχει σκοτώσει αρκετά άτομα παγκοσμίως. Επειδή ο ιός Η1Ν1 είναι ουσιαστικά ιός γρίπης και το εμβόλιο, παρασκευάζεται με την ίδια τεχνογνωσία που παρασκευάζεται επί πολλά χρόνια το εμβόλιο της γρίπης, η παραγωγή αντισωμάτων που προκαλεί το εμβόλιο αναμένεται να προστατεύσει με ασφάλεια αρκετά άτομα υψηλού κινδύνου από μοιραία κατάληξη. Έτσι υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες ως προς την εφαρμογή του εμβολίου στις εξής κατηγορίες ατόμων υψηλού κινδύνου για θανατηφόρες επιπλοκές, εφόσον δεν υπάρχουν απαγορευτικές αντενδείξεις (π.χ. θανατηφόρες αλλεργίες, οξέα εμπύρετα):
· Στους πάσχοντες από ορισμένα υποκείμενα χρόνια νοσήματα όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, πνευμονοπάθεια, διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνο, AIDS, εξασθενημένο αμυντικό σύστημα
· Στους υγιείς παχύσαρκους
· Στα υγιή άτομα που είναι βαρείς καπνιστές
· Στις έγκυες, για τις ίδιες και για την προστασία του νεογνού μετά την γέννηση λόγω μεταφοράς προστατευτικών αντισωμάτων. Ιδιαίτερα στις έγκυες αλλά και στα παιδιά, πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να χορηγείται όσο γίνεται καθαρό εμβόλιο, ελεύθερο από προσμίξεις, ανοσοτροποποιητικά και thiomersal
Στα άτομα που φροντίζουν μωρά έως έξι μηνών, πρέπει να γίνεται το εμβόλιο για την πληρέστερη προστασία των βρεφών, στα οποία «ούτως ή άλλως» δεν γίνεται το εμβόλιο. Στους πτηνοτρόφους και επαγγελματίες κτηνιατρικών υπηρεσιών, πρέπει να γίνεται το εμβόλιο για να αποφευχθεί θανατηφόρος ανασυνδυασμός του ιού με τον ιό της γρίπης των πτηνών, ενώ στους υγιείς ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το εμβόλιο πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά, λόγω του κομβικού ρόλου που έχουν στην θεραπεία των ασθενών. Το εμβόλιο με ζωντανό εξασθενημένο ιό είναι απαγορευτικό σε ορισμένες ομάδες (π.χ. έγκυες, άτομα με ανοσοκαταστολή κ.λπ. ).
Dr.Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: २१०६२५२७७०
Email :
amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ २००९, ΕΜΒΟΛΙΟ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ :ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ

Αφορμή για την αναγραφή αυτού του άρθρου απετέλεσε η εκπομπή του κ.Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Ζούγκλα», κατά την διάρκεια της οποίας έδωσα συνέντευξη ως καλεσμένη στις 19-11-2009 για το φλέγον θέμα της νέας γρίπης. Κατά την διάρκεια της εκπομπής ήλθα σε επαφή με σημαντικές ανησυχίες του κοινού αναφορικά με το εμβόλιο, τη νέα γρίπη και τη σχετική σύγχυση που επικρατεί. Ευχαριστώ τον δημοσιογράφο και τους συντελεστές της εκπομπής για τη συμβολή τους στη μάχη της σοβαρής ιατρικής ενημέρωσης.
Μετά την εμφάνιση θανατηφόρων περιστατικών γρίπης Η1Ν1, παρασκευάστηκε εμβόλιο, που προκάλεσε θύελλα διχογνωμιών σε όλο τον κόσμο. Η πρώιμη διοχέτευση του εμβολίου στην αγορά λόγω της πανδημίας πριν ολοκληρωθούν πλήρως ορισμένες κλινικές μελέτες που ευρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και αφορούν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του σκευάσματος, δίχασε την επιστημονική ιατρική κοινότητα και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με πλούσια επιχειρήματα και από τα δύο στρατόπεδα.
Οι υποστηρικτές επισημαίνουν ότι το εμβόλιο, παρασκευάζεται με την ίδια τεχνογνωσία που κατασκευάζεται επί πολλά χρόνια το εμβόλιο της γρίπης, για το οποίο δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή παρενέργεια. Η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να εθελοτυφλεί μπροστά στους θανάτους νέων ατόμων που έχει προκαλέσει ο ιός παγκοσμίως, ούτε να περιμένει χρονοβόρες διαδικασίες πλήρους αξιολόγησης, ενώ η πανδημία καλπάζει. Σε αντίθεση με τον ιό της εποχικής γρίπης, ο Η1Ν1 προκαλεί σοβαρές επιπλοκές σε νεαρότερες ηλικίες, σημαντική απώλεια ωρών εργασίας, ενώ η ταχύτητα της μετάδοσής του είναι εξαιρετικά υψηλή. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κλινικές μελέτες το εμβόλιο έχει εξαιρετική ανοχή και ασφάλεια με λίγες παρενέργειες που περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο στην θέση της ένεσης, μυϊκά άλγη, κακουχία, ελαφρό γριπώδες σύνδρομο για λίγες ημέρες μετά την ένεση. Το εμβόλιο δεν προκαλεί θανάτους, εφόσον χρησιμοποιείται σωστά και υπό ιατρική παρακολούθηση (πχ. δεν εφαρμόζεται σε άτομα με θανατηφόρες αλλεργίες στο αυγό). Προκαλείται η ανάπτυξη υψηλού τίτλου αντισωμάτων δύο τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν σε μία επιθετική εθνική πολιτική μαζικών εμβολιασμών σε πολλές χώρες (π.χ. ΗΠΑ, CDC http://www.flu.gov). Να σημειώσουμε ότι τα συστήματα επαγρύπνησης αυτών των χωρών δεν κατέγραψαν έως τώρα μετά την πρόσφατη ευρεία εφαρμογή του εμβολίου, σημαντικές παρενέργειες .
Η επιστημονική αμφισβήτηση που αφορά το εμβόλιο, επισημαίνει, ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί μελέτες φάσης 2, με αποτέλεσμα να μην έχει επαρκώς τεκμηριωθεί η πλήρης ασφάλεια του προϊόντος, σε βάθος χρόνου. Η προσέλευση εθελοντών σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε μικρή και έγινε με αργό ρυθμό. Ορισμένες από τις μελέτες αναζητούσαν εθελοντές έως τα τέλη Νοεμβρίου 2009, άλλες αναζητούν ακόμη. Εξάλλου, αναφέρουν, δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην κλινική πρακτική. Υπάρχουν μετρήσεις για εργαστηριακές αυξήσεις προστατευτικών αντισωμάτων, αλλά αυτές οι αυξήσεις αντιστοιχούν σε αποτελεσματική άμυνα, κατά την επίθεσή του ιού στις πραγματικές συνθήκες της κοινότητας; Δεν είναι η πρώτη φορά που εμβόλια κατά την εφαρμογή τους, διαψεύδουν στην πράξη και σε βάθος χρόνου, αισιόδοξες εκτιμήσεις περί αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και αυτές μένουν να αποδειχθούν. Η ήπια νόσος που προκαλεί ο Η1Ν1και η ύπαρξη θεραπείας δεν δικαιολογούν, σύμφωνα με τους συντηρητικούς, σε αυτήν τουλάχιστον την φάση, μαζικά προγράμματα χορήγησης ενός καινούριου και μη δόκιμου, ακόμα, εμβολίου. Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν την Αυστραλία σε μία σχετικώς συντηρητική πολιτική εθνικών εμβολιασμών (http://www.health.gov.au), ενώ σε χώρες με επιθετικά «guidelines» αρκετοί γιατροί κώφευσαν. Επιπροσθέτως η κρυψίνοια με την οποία εφαρμόστηκαν σε αρκετές περιπτώσεις, τα προγράμματα εμβολιασμών σε πολλές χώρες, με αποκλειστική δυνατότητα εμβολιασμού σε ελεγχόμενα από τις αρχές εμβολιαστικά κέντρα, τροφοδότησε περαιτέρω τον προβληματισμό. Έγινε λόγος για εσπευσμένη παραγωγή εμβολίων πολλαπλών ταχυτήτων, που οι κυβερνήσεις αποφεύγουν να διαθέσουν με διαφάνεια (π.χ. σε φαρμακεία), για να αποφύγουν ανεξάρτητους ελέγχους από τους σκεπτικιστές. Στα πλαίσια αυτά έγιναν αναφορές για εμβόλιο των αμερικανών, των ευρωπαίων, των πολιτικών, των διπλωματών κ.λπ.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, είναι σημαντικό να επισημανθούν τα σημεία σύγκλισης των δύο στρατοπέδων. Επειδή τα προκαταρκτικά δεδομένα των κλινικών ερευνών που έχουν γίνει για τους ενηλίκους είναι αρκετά, ενώ η ταχύτητα μετάδοσης του ιού είναι υψηλή και ανεξάρτητα από παραμέτρους που αφορούν την εμπορία και διάθεση του εμβολίου, υπάρχει επιστημονική ομοφωνία ως προς την εφαρμογή του εμβολίου στις εξής κατηγορίες ατόμων υψηλού κινδύνου για θανατηφόρες επιπλοκές, εφόσον δεν υπάρχουν απαγορευτικές αντενδείξεις (π.χ. θανατηφόρες αλλεργίες, οξέα εμπύρετα):
1. Στους πάσχοντες από ορισμένα υποκείμενα χρόνια νοσήματα όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, πνευμονοπάθεια, διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνο, AIDS, εξασθενημένο αμυντικό σύστημα
2. Στους υγιείς παχύσαρκους
3. Στα υγιή άτομα που είναι βαρείς καπνιστές
4. Στις έγκυες, για τις ίδιες και για την προστασία του νεογνού μετά την γέννηση λόγω μεταφοράς προστατευτικών αντισωμάτων. Ιδιαίτερα στις έγκυες αλλά και στα παιδιά, πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να χορηγείται όσο γίνεται καθαρό εμβόλιο, ελεύθερο από προσμίξεις, ανοσοτροποποιητικά και thiomersal
५. Στα άτομα που φροντίζουν μωρά έως έξι μηνών στα οποία «ούτως ή άλλως» δεν γίνεται το εμβόλιο
6. Στους πτηνοτρόφους και επαγγελματίες κτηνιατρικών υπηρεσιών, για να αποφευχθεί θανατηφόρος ανασυνδυασμός του ιού με τον ιό της γρίπης των πτηνών
7. Στους υγιείς ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το εμβόλιο πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά, λόγω του κομβικού ρόλου που έχουν στην θεραπεία των ασθενών.
Το εμβόλιο με ζωντανό εξασθενημένο ιό είναι απαγορευτικό σε ορισμένες ομάδες (π.χ. έγκυες, άτομα με ανοσοκαταστολή κ.λπ. ).
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: २१०६२५२७७०
Email : amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.

10/26/09

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΦΑΛΑΚΡΑ ΣΥΝΗΘΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Η τρίχα αποτελεί ένα από τους βασικούς «καθρέπτες» της συνολικής κατάστασης του σώματος. Η πραγματικότητα αυτή είχε γίνει διαισθητικώς αντιληπτή από τα πολύ παλιά χρόνια, σε περιόδους που δεν υπήρχαν οι μοντέρνες μέθοδοι διερεύνησης της υγείας του σώματος με την σύγχρονη ιατρική εξέταση που χρησιμοποιεί στηθοσκόπιο πιεσόμετρο οξύμετρο, την αιμοληψία, τις εξετάσεις των ούρων, τις εξελιγμένες απεικονιστικές εξετάσεις. Το πλούσιο και στιλπνό τριχωτό της κεφαλής θεωρούνταν από πολλές κοινωνίες στοιχείο ιδιαίτερης δύναμης και υγείας. Η σύγχρονη Ιατρική έρχεται σήμερα να επιβεβαιώσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την αντίληψη. Το πρόβλημα της τριχόπτωσης είναι αρκετά διαδεδομένο και αυτό οφείλεται εν μέρει στην επιδείνωση ορισμένων «ποιοτικών» δεικτών υγείας σε αντίθεση με τους ποσοτικούς δείκτες υγείας που έχουν σαφώς βελτιωθεί στις Δυτικές Κοινωνίες τα τελευταία χρόνια. Όταν η τριχόπτωση είναι σημαντικού βαθμού και αφήνει απογυμνωμένα τμήματα στο τριχωτό είναι ευρύτερα γνωστή ως φαλάκρα.
Η τρίχα αποτελεί κερατινοποιημένο προϊόν της ρίζας η οποία συνέχεται με την επιδερμίδα. Η φυσιολογική σύσταση της τρίχας προϋποθέτει την επάρκεια πρωτεϊνών, βασικών λιπαρών οξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Οι τρίχες στο φυσιολογικό άτομο παρουσιάζουν κύκλους ζωής, οι οποίοι υπόκεινται σε εσωτερικούς βιορυθμούς. Συγκεκριμένα η τρίχα διέρχεται από μια αναγεννητική φάση ανάπτυξης (anagen), η οποία ακολουθείται από την διακοπή της επιθηλιακής ανάπτυξης και απόπτωση (catagen). H περίοδος που υφίσταται μεταξύ της ολοκλήρωσης της υποστροφής της τρίχας και της έναρξης του νέου αναγεννητικού κύκλου αποκαλείται ιατρικώς τελογένεση (telogen). Η ύπαρξη φυσιολογικής ποσότητας και στιλπνότητας του τριχωτού της κεφαλής, οφείλεται σε μία ευαίσθητη ισορροπία κατά την οποία οι τρίχες που ευρίσκονται σε αναγεννητική φάση είναι πάνω από δέκα φορές περισσότερες από τις τρίχες που ευρίσκονται σε φάση telogen, υπάρχει επάρκεια αναγεννητικών ριζών και φυσιολογική δομή της τρίχας στο μικροσκόπιο από την ρίζα έως στην άκρη.
Η ισορροπία αυτή συχνά διαταράσσεται από παθολογικούς παράγοντες που οφείλονται στην διατροφή, σε συστηματικά οργανικά νοσήματα, σε διαταραχή ορμονών, σε τοπικά νοσήματα, σε φάρμακα, σε ψυχολογικούς παράγοντες, σε επιθετικούς κοσμητικούς χειρισμούς της τρίχας, σε κακές συνήθειες, σε κακή κληρονομικότητα. Αυτό συμβαίνει διότι η τρίχα είναι από τις πιο εύθραυστες δομές του ανθρώπινου σώματος.
Έτσι ανάλογα με την αιτιολογία διακρίνουμε :
1. Διατροφική τριχόπτωση
Η έλλειψη σιδήρου και πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή τριχόπτωση. Η έλλειψη σημαντικών βιταμινών όπως βιταμίνης Α βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης C, φυλλικού και ψευδαργύρου μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Σημαντικό ρόλο έχει σε ορισμένες περιπτώσεις και η έλλειψη του πολυακόρεστου λιπαρού λινολεικού οξέος που δεν πρέπει να παραβλέπεται στην Ελλάδα, λόγω της κακής ποιότητας λιπαρών που καταναλώνει αρκετές φορές ο Έλληνας. Η αλόγιστη κατανάλωση ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής ιδιαιτέρως μάλιστα αυτών που περιέχουν βιταμίνη Α, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση από υπερβιταμίνωση Α.
2. Τριχόπτωση συστηματικών νοσημάτων
Ποικιλία συστηματικών νοσημάτων επηρεάζει την τρίχα. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η τρίχα έχει χαρακτηριστεί καθρέπτης της συνολικής υγείας. Ορισμένα από τα νοσήματα αυτά έχουν ως πρώτο σύμπτωμα την τριχόπτωση. Συστηματικά νοσήματα που προκαλούν τριχόπτωση είναι λοιμογόνα όπως φυματίωση σύφιλη λεισμάνια aids, αυτοάνοσα νοσήματα, καρκινώματα, λεμφώματα, λευχαιμίες, η σαρκοείδωση, νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, ηπατικά, νεφρικά νοσήματα, νοσήματα δυσαπορρόφησης .
3. Τριχόπτωση ορμονικής αιτιολογίας
Πολλές ορμονικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση με συνηθέστερες την θυρεοειδοπάθεια και την διαταραχή στην έκκριση ανδρογόνων – γυναικείων ορμονών. Η τριχόπτωση λόγω μεταβολής των επιπέδων των ορμονών της κύησης κατά το τέλος της εγκυμοσύνης, είναι συχνό φαινόμενο.
4. Φαρμακογενής τριχόπτωση
Η φαρμακογενής αλωπεκία καθίσταται ολοένα και πιο συχνή. Φάρμακα που προκαλούν αλωπεκία είναι τα αντικαρκινικά, τα ρετινοειδή, τα αντισυλληπτικά, τα αντιθυρεοειδικά, η αλλοπουρινόλη, τα σαλικυλικά, η ινδομεθακίνη, η προπανολόλη, οι αμφεταμίνες, η λεβοντόπα. Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνονται και ιδιοσυστασιακές αντιδράσεις σε φάρμακα.
5. Τριχόπτωση οφειλόμενη σε τοπικά νοσήματα και τοπικούς κακούς χειρισμούς
Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται παθολογικά νοσήματα και παράγοντες που δρουν αμιγώς τοπικά στο δέρμα ή στην τρίχα. Οι μηχανισμοί ποικίλλουν και περιλαμβάνουν την προσβολή της ρίζας, το μηχανικό τραύμα, την αυξημένη ευθραυστότητα της τρίχας, τον σχηματισμό τοπικής ουλής ή την ανάπτυξη τοπικής φλεγμονής. Η γυροειδής αλωπεκία, η ψωρίαση, τοπικά λοιμογόνα, η θερμότητα, τα εγκαύματα, οι «περμανάντ», το βίαιο βούρτσισμα, η παραμελημένη πιτυρίδα, οι κοσμητικές χημικές διεργασίες, είναι νοσήματα και βλαπτικοί παράγοντες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Κατά τη μελέτη στο μικροσκόπιο η τρίχα μετά από αλλεπάλληλες χημικές διεργασίες εμφανίζει αλλοιώσεις της δομής με διακοπές της συνέχειας και σχάσεις, γεγονότα που οδηγούν σε πρώιμη απόπτωση. Η συνήθειες ορισμένων ατόμων να έχουν μόνιμα σφιχτές αλογοουρές, να εκτίθενται στον ήλιο χωρίς καπέλο και να μαγειρεύουν όρθιοι πάνω από τις πυρακτωμένες εστίες, είναι συνήθειες που βάσει μελετών αυξάνουν την ευθραυστότητα της τρίχας και προκαλούν τριχόπτωση.
6. Ψυχογενής τριχόπτωση
Καταστάσεις που συνοδεύονται από σημαντικό stress, προκαλούν τριχόπτωση. Ένα σημαντικό γεγονός που προκαλεί έντονο άγχος (π.χ. θάνατος αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο), μπορεί να πυροδοτήσει την έναρξη ψυχογενούς αλωπεκίας ακόμη και έξι μήνες μετά. Στην κατηγορία αυτή υπάγεται και η τριχόπτωση μετά από χειρουργική επέμβαση και μετά από ατύχημα.
7. Τριχόπτωση οφειλόμενη σε κληρονομικούς παράγοντες
Η κληρονομικότητα είναι πολύ σημαντική στην περίπτωση της τρίχας. Τα κληρονομικά σύνδρομα που συνοδεύονται από τριχόπτωση είναι πολλά, με τον πιο κοινό εκπρόσωπο της κατηγορίας την ανδρογενετική αλωπεκία. Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι γενετικά προκαθορισμένη. Οι αρχικές μεταβολές παρουσιάζονται στα πρόσθια τμήματα του τριχωτού της κεφαλής και στις δύο πλευρές της «κορυφής
της χήρας» ( σφήνα τριχοφυΐας στο μέτωπο) καθώς και στην κορυφή (βρέγμα ) του κρανίου. Η εκδήλωση της γενετικής προδιάθεσης επηρεάζεται από τις ανδρικές ορμόνες και την ηλικία.
Σε πολλές περιπτώσεις η τριχόπτωση είναι μεικτής αιτιολογίας.
Παλαιότερα η τριχόπτωση αντιμετωπίζονταν μόνο με εφαρμογή περούκας.
Σήμερα όμως η Ιατρική έχει αποτελεσματικά τοπικά και συστηματικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμόζονται χειρουργικές και επεμβατικές τεχνικές (π.χ. ανδρογενετική αλωπεκία ανθεκτική στα φάρμακα).
Η σωστή ιατρική διερεύνηση της τριχόπτωσης γίνεται με την διενέργεια ορισμένων εργαστηριακών εξετάσεων, το είδος των οποίων καθορίζεται από τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης. Η πραγματοποίηση μικροσκοπικής εξέτασης των τριχών και βιοψίας είναι σημαντικά διαγνωστικά εργαλεία σε αρκετές περιπτώσεις. Η ακριβής εντόπιση του υπεύθυνου αιτίου είναι ζωτικής σημασίας, διότι η θεραπεία της τριχόπτωσης εξαρτάται από το υποκείμενο αίτιο.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:२१०६२५२७७०
E mail:amoschovaki@yahoo.gr
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.

9/19/09

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ २००९ : ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ-ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ Η1Ν1 २००९, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

To παρόν άρθρο είναι αναδημοσίευση από το νέο ιστολόγιο του ιατρείου για την νέα γρίπη http://novelswineinfluenza.blogspot.com.
Το εμβόλιο Η1Ν1 2009 περιέχει αδρανοποιημένο ιό Η1Ν१.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Το εμβόλιο προκαλεί έντονη ανοσολογική διέγερση, με παραγωγή αντισωμάτων. Τα πρώτα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες δείχνουν εξαιρετική ανοχή και ασφάλεια του εμβολίου, με λίγες παρενέργειες που περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο στην θέση της ένεσης, μυϊκά άλγη, κακουχία, ελαφρό γριπώδες σύνδρομο για λίγες ημέρες μετά την ένεση. Τα πρώτα αποτελέσματα που υπάρχουν από κλινικές μελέτες δεν δείχνουν αυξημένες παρενέργειες συγκριτικά με συνήθη εμβόλια, αν και γενικώς τα εμβόλια είναι απαγορευτικά για ορισμένες κατηγορίες ατόμων (π.χ. θανατηφόρες αλλεργίες σε συστατικά του εμβολίου).
Τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί παραδοσιακά άριστο μέσο πρόληψης για τις λοιμώξεις στο δυτικό κόσμο με καλό profile ασφάλειας για τα περισσότερα άτομα, οδήγησε το FDA στις ΗΠΑ να εγκρίνει πρόσφατα το εμβόλιο H1N1 novel influenza 2009 και να υιοθετήσει μία επιθετική πολιτική εμβολιασμού τριών φάσεων. Με βάση την πολιτική αυτή προβλέπεται προοδευτικώς μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Ορισμένοι βλέπουν σε αυτήν την επιθετική πολιτική εμβολιασμών ισχυρές φαρμακοβιομηχανίες ή την υπάρχουσα οικονομική κρίση που ταλανίζει επιχειρηματικά συμφέροντα.
Στην ιστοσελίδα του CDC (http://www.cdc.gov/) ειδικότερα αναγράφεται:
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΑΜΕΣΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ
Έγκυες
Άτομα που ζουν με παιδιά κάτω των 6 μηνών
Επαγγελματίες υγείας
Όλα τα άτομα από 6 μηνών έως 24 ετών
Άτομα 25 έως 64 ετών με προβλήματα υγείας που τους εντάσσουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
Όλα τα άτομα 25 με 64 ετών
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΕ ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
Όλα τα άτομα άνω των 64 ετών.
Ωστόσο, υπάρχει μία ευρεία αμφισβήτηση από αρκετούς μαχόμενους ιατρούς παγκοσμίως, αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η αμφισβήτηση αυτή δεν είναι αβάσιμη με δεδομένα ότι :
· Ο παρόν ιός ταυτοποιήθηκε τέλη Απριλίου του 2009. Οι υπάρχουσες μελέτες είναι λίγες συγκριτικά με τις μελέτες που έχουμε για τα παλιά εμβόλια και μάλιστα η διάθεση του στην αγορά είναι μάλλον πρόωρη. Αρκετές φορές απαιτούνται έξι μήνες για την παραγωγή ασφαλούς εμβολίου μετά την πρώτη ταυτοποίηση του ιού που είναι υπεύθυνος για μία πανδημία.
· Υπάρχει η αρνητική εμπειρία από την εσπευσμένη κυκλοφορία εμβολίου της γρίπης το 1976, το οποίο αφορούσε μάλιστα συγγενή ιό που έφερε γονίδια γρίπης των χοίρων. Το παραχθέν εμβόλιο που διετέθη μαζικώς για εμβολιασμό, λόγω ανάλογης επιδημίας γρίπης, σύντομα αποσύρθηκε λόγω αυξημένης συχνότητας εμφάνισης ενός σπάνιου νευρολογικού συνδρόμου, του συνδρόμου GUILLAIN BARRE.
· «Προσδοκάται» ότι το νέο εμβόλιο θα έχει το ίδιο profile ασφάλειας με το εποχιακό εμβόλιο της γρίπης. Θέματα ωστόσο που αφορούν την ασφάλεια του νέου εμβολίου θα διερευνηθούν πλήρως μετά την ευρεία κυκλοφορία του, όπως εξάλλου ομολογείται ευθαρσώς και από το CDC στην ιστοσελίδα του. Ήδη το VACCINE ADVERSE REPORTING SYSTEM για το εμβόλιο Η1Ν1 στις ΗΠΑ είναι σε πλήρη ετοιμότητα.
Ο μάχιμος κλινικός ιατρός με δεδομένα τα μικρά ποσοστά θανατηφόρων επιπλοκών του ιού στην Ελλάδα είναι συχνά επιφυλακτικός στην παρούσα τουλάχιστον φάση, απέναντι σε μία επιθετική πολιτική μαζικών εμβολιασμών έναντι του Η1Ν1 २००९.
Dr. Aναστασία Μοχοβάκη
Ιατρός Eιδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mailamoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.

8/5/09

ΑΥΠΝΙΑ : ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ



Tα ερωτήματα που ακολουθούν ετέθησαν κατά την διάρκεια σχετικής συνέντευξης για την αϋπνία, που έδωσα στην κ. Ναταλία Γερμανού και στους δημοσιογράφους του ιατρικού ρεπορτάζ, στα πλαίσια της δημοφιλούς κυριακάτικης πρωινής εκπομπής του ΑLPHA, ΜΕΣ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΧΑΡΑ. Η αντίστοιχη εκπομπή προβλήθηκε στις 26-4-2009. Στο παρόν άρθρο έχουν συμπεριληφθεί και ερωτήματα που ετέθησαν από τους τηλεθεατές μετά την προβολή της σχετικής εκπομπής με e mail ή τηλεφωνική επικοινωνία. Ευχαριστώ τους συντελεστές της εκπομπής και τους τηλεθεατές για την πρόσκληση και το ενδιαφέρον τους.
1. Κυρία Μοσχοβάκη πώς ορίζεται ιατρικώς η αϋπνία και πόσο συχνή είναι;Με τον όρο αϋπνία χαρακτηρίζεται ιατρικώς η έλλειψη επαρκούς ύπνου. Η αϋπνία εκδηλώνεται με δυσχέρεια επέλευσης του ύπνου, με νυχτερινές αφυπνίσεις, με πολύ πρωινή αφύπνιση, είτε με φαινόμενα ποιοτικώς ανεπαρκούς ύπνου παρά την φυσιολογική ποσοτικώς διάρκειά του (π.χ. υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, κόπωση). Οι περιστασιακές διαταραχές του ύπνου είναι συχνό φαινόμενο. Σύμφωνα με μελέτες πάνω από το 90% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν στην ζωή τους τουλάχιστον ένα επεισόδιο ανεπαρκούς ύπνου.
2. Μπορείτε να πείτε στους τηλεθεατές που μας παρακολουθούν με όσο γίνεται πιο απλά λόγια κυρία Μοσχοβάκη πού οφείλεται η αϋπνία;Ο κύκλος ύπνου εγρήγορσης είναι από τους πιο εμφανείς κύκλους στον άνθρωπο. Η περιοδικότητα και η εσωτερική αρχιτεκτονική του ύπνου συνδέεται άμεσα με την ομαλή λειτουργία ενός κεντρικού νευρωνικού βηματοδότη, ο οποίος με την σειρά του συνδέεται με την αμφιβληστροειδουποθαλαμική οδό.
Έτσι ο ύπνος του φυσιολογικού ανθρώπου είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στην επίδραση του φωτός φαινόμενο που παρουσιάζει αρκετές φυσιολογικές παραλλαγές, ανάλογα με το εάν το άτομο είναι "νυχτερινός" ή "ημερήσιος" τύπος. Τα νευροβιολογικά συστήματα που ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του κύκλου ύπνου εγρήγορσης και την καλή ποιότητα του ύπνου είναι σύνθετα και εξαιρετικά ευαίσθητα σε μία ποικιλία από παράγοντες όπως ορμόνες φάρμακα άγχος οργανικές διαταραχές. Η αϋπνία μπορεί λοιπόν να πυροδοτείται από μία περιστασιακή απορρύθμιση των συστημάτων αυτών (π.χ. Stress), ή από μία πιο μόνιμη απορρύθμιση (π.χ. από χρόνιο οργανικό νόσημα που δεν έχει εντοπιστεί ή δεν θεραπεύεται σωστά). Οργανικά νοσήματα που προκαλούν επίμονες αϋπνίες είναι εγκεφαλικά νοσήματα, καρδιακά νοσήματα, πεπτικές διαταραχές, αναπνευστικές νόσοι, ορμονικές διαταραχές, νεφρικά και ηπατικά νοσήματα. Η εμμηνόπαυση αρκετές φορές προκαλεί ορμονικές διαταραχές που με την σειρά τους ευθύνονται για τις διαταραχές ύπνου. Η αναστροφή των βιολογικών ρυθμών ( π.χ. εργασία κατά την νύχτα), η υπερβολική λήψη καφέ και αλκοόλ είναι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν αϋπνία.
3. Ποια μέτρα πρέπει να λάβει το άτομο που πάσχει από αϋπνία και πότε ένα άτομο που έχει αϋπνίες πρέπει να επισκέπτεται τον γιατρό κ. Μοσχοβάκη;Όλες οι αϋπνίες μπορεί να επιδεινωθούν ή να διαιωνιστούν από συμπεριφορές που δεν βοηθούν στην επέλευση και διατήρηση του ύπνου ή από περιβάλλον υπνοδωματίου που δεν συμβάλλει στον ύπνο. Ο θόρυβος, το φως, τα μεγάλα γεύματα, η επίπονη σωματική και πνευματική δραστηριότητα πριν τον ύπνο, τα "βαριά" γεύματα, ο καφές, οι ακραίες θερμοκρασίες στα σωματικά λουτρά είναι παράγοντες που πρέπει να αποφεύγονται πριν τον ύπνο.Ο πάσχων από αϋπνία πρέπει να διατηρεί σταθερές ώρες κατάκλισης αφύπνισης καθημερινά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, να εντάξει στην καθημερινότητά του τεχνικές χαλάρωσης, να αποφεύγει το stress .
Όταν η αϋπνία είναι επίμονη πρέπει πάντα να γίνεται σοβαρή ιατρική μελέτη που αποκλείει ή εντοπίζει οργανικά σύνδρομα.
4. Κυρία Μοσχοβάκη είμαι τριανταοκτώ ετών και λόγω επαγγέλματος εδώ και έξι μήνες ταξιδεύω συχνά, Ευρώπη Αμερική, τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ δεν είχα ποτέ αϋπνία, έχω επίμονες αϋπνίες ιδιαίτερα όταν ταξιδεύω. Τι να κάνω;(ερώτηση τηλεθεατή )Ο κύκλος ύπνου εγρήγορσης είναι ο πιο εμφανής από πολλούς εικοσιτετράωρους ρυθμούς στον άνθρωπο. Πολύ σημαντικός στην ομαλή λειτουργία του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης είναι ο ενδογενής κιρκαδιανός βηματοδότης που εντοπίζεται στον υποθάλαμο. Η επίδραση του φωτός είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του βηματοδότη. Έτσι υπάρχει αυτόματος εσωτερικός συγχρονισμός του κύκλου εγρήγορσης ύπνου με τον περιβαλλοντικό κύκλο ημέρας νύχτας. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επιδρούν στον κύκλο ύπνου εγρήγορσης. Κατά την διάρκεια των ταξιδιών, η μεταβολή στην ώρα, η αλλαγή του περιβάλλοντος, το μεγάλο υψόμετρο, το αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα και ουσίες, η καφεΐνη, τα μεγάλα γεύματα ιδιαιτέρως κατά την νύχτα, η εντατική σωματική άσκηση προ του ύπνου, τα κρύα καυτά μπάνια προ του ύπνου, τα ακατάστατα ωράρια στις ώρες αφύπνισης έγερσης, η συναισθηματική ένταση, είναι παράγοντες που επιδρούν δυσμενώς στον κύκλο ύπνου αφύπνισης με αποτέλεσμα η αϋπνία να είναι συχνή στους ταξιδιώτες. Οι παράγοντες αυτοί καλό είναι, κατά το δυνατόν, να αποφεύγονται.
Στο σύνδρομο jet lag, εμφανίζεται αϋπνία κατά τα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ διαφορετικών ζωνών. Το σύνδρομο αρκετές φορές συνοδεύεται από υπνηλία κατά την ημέρα και γαστρεντερικά ενοχλήματα. Ο ταξιδιώτης δεν μπορεί να κοιμηθεί την νύχτα, παρουσιάζει νυχτερινές αφυπνίσεις ή κακή ποιότητα ύπνου. Το σύνδρομο είναι παροδικό διαρκεί συνήθως 2-15 ημέρες ανάλογα με τον αριθμό των γεωγραφικών ζωνών που διανύθηκαν, την κατεύθυνση του ταξιδιού, την ηλικία του ταξιδιώτη και το πόσο ευπροσάρμοστος είναι ο ενδογενής βηματοδότης του ταξιδιώτη, στην μεταβολή του περιβαλλοντικού κύκλου ημέρας νύχτας κατά το ταξίδι. Περιστασιακά το σύνδρομο μπορεί να εμμείνει επί πολλές εβδομάδες. Η αποφυγή στέρησης ύπνου κατά τις ημέρες που προηγούνται του ταξιδιού, ο ύπνος μικρής διάρκειας το απόγευμα πριν τα ολονύχτια ταξίδια, η φωτοθεραπεία κατά την διάρκεια της ημέρας στον τόπο άφιξης (π.χ. παραμονή σε εξωτερικό χώρο με ηλιοφάνεια κατά την διάρκεια της ημέρας και όχι σε σκοτεινό δωμάτιο ξενοδοχείου) και ειδικά φάρμακα θα βοηθήσουν τον ενδογενή κιρκαδιανό βηματοδότη σας να προσαρμοστεί, στο νέο κύκλο ημέρας νύχτας που υφίσταται κατά την αλλαγή των μεσημβρινών.
5. Είμαι 66 χρονών και δούλευα στον Καναδά για χρόνια. Πρόσφατα μετακόμισα μόνιμα στην Ελλάδα, εδώ και έξι μήνες. Από τον Καναδά ένα χρόνο τώρα έχω σοβαρή αϋπνία, χωρίς να με απασχολεί κάτι, καταλαβαίνετε, που να με κάνει να μην κοιμάμαι. Κάθε μέρα πάει τρεις η ώρα για να κοιμηθώ, ενώ ξυπνάω συχνά κατά την νύχτα. Στον Καναδά ο γιατρός μου μου είπε να κάνω εισαγωγή σε νοσοκομείο για να γίνει polysomnography. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, γιατί δεν πρόλαβα να κάνω την εξέταση στον Καναδά. Ρώτησα διάφορους γιατρούς, αλλά δεν ήξεραν να μου απαντήσουν. Oρισμένοι μου μίλησαν για μελέτη ύπνου. Είναι το ίδιο; (ερώτηση τηλεθεατή)
Η πολυυπνογραφία είναι σήμερα μία ειδική εξέταση που γίνεται στο νοσοκομείο και πραγματοποιείται σε επίμονες αϋπνίες. Κατά την πραγματοποίηση της εξέτασης ο ασθενής κοιμάται στο νοσοκομείο, μελετώνται η επέλευση και οι φάσεις του ύπνου (π.χ.REM NON REM), η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τον ύπνο, η καρδιοαναπνευστική λειτουργία κατά τον ύπνο και η κατάσταση των σκελετικών μυών κατά την διάρκεια του ύπνου. Κατά την διάρκεια της κλασσικής μελέτης ύπνου που γίνεται στα περισσότερα ελληνικά νοσοκομεία μετρώνται μόνο ορισμένες από τις παραμέτρους που αναφέρονται παραπάνω και κυρίως αυτές που συνδέονται με τα σύνδρομα άπνοιας κατά την διάρκεια του ύπνου. Η σωστή πραγματοποίηση της πολυυπνογραφίας απαιτεί ειδικό νοσοκομειακό εξοπλισμό, γίνεται σήμερα και στην Ελλάδα και η συμβολή της είναι σημαντική τόσο στην διαφορική διάγνωση των διαταραχών ύπνου, όσο και στον καθορισμό της ενδεικνυόμενης θεραπείας.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

7/25/09

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ: ΔΥΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ

Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος ελέγχεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου στον οποίο βρίσκονται τα θερμορυθμιστικά κέντρα. Το θερμορυθμιστικό κέντρο στο φυσιολογικό άτομο, διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος σταθερή, παρά τις περιβαλλοντικές αλλαγές, διότι εξισορροπεί τις διαταραχές θερμοκρασίας που μπορεί να προκύψουν από την μεταβολική δραστηριότητα του σώματος και την διακύμανση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας κινδυνεύει να απορρυθμίσει τους ομοιοστατικούς αυτούς μηχανισμούς, με δυσμενείς συνέπειες που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Άτομα υψηλού κινδύνου, εκτός από τα μικρά παιδιά, είναι τα παχύσαρκα άτομα, τα υποτασικά άτομα, τα άτομα που υποσιτίζονται, τα άτομα που ευρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση, τα άτομα που λαμβάνουν χρονίως ορισμένου τύπου φάρμακα, όπως αντιχολινεργικά, αντιισταμινικά, β-αναστολείς κ.α., οι ηλικωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια ιατρικά νοσήματα.
Τα παθολογικά σύνδρομα που προκαλεί ο καύσωνας ποικίλλουν. Μπορεί να εμφανιστεί υπόταση, απώλεια συνείδησης, κράμπες, πυρετός, ζάλη, αδυναμία, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, ναυτία, λιποθυμία, αίσθημα ταχυκαρδίας, πονοκέφαλος, σπασμοί, εγκεφαλική δυσλειτουργία, αίμα στα ούρα. Ειδικότερα η θερμοπληξία είναι μια κατάσταση επικίνδυνη για την υγεία, κατά την οποία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος και της ανεπάρκειας των ομοιοστατικών του μηχανισμών, ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλλει την πλεονάζουσα θερμότητα. Μέτρα πρόληψης των δυσμενών επιδράσεων του καύσωνα :
· Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο.
· Να ευρίσκεστε σε σωστά κλιματιζόμενο περιβάλλον.
· Να πίνετε πολλά νερά.
· Να αποφεύγετε τις μετακινήσεις και την επίπονη άσκηση. Οι καλύτερες ώρες για άσκηση, είναι το πρωί πριν τις 10.30 και μετά τις 18.00.
· Να κάνετε πολλά δροσερά μπάνια κατά την διάρκεια της ημέρας.
· Να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά.
· Να μην αμελείτε τους περιοδικούς σωστούς ιατρικούς ελέγχους και την αγωγή που σας χορηγείται μετά από αυτούς για να έχετε άριστη ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων από τα οποία πάσχετε. Πολλές φορές πρέπει να γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις στην φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε, κατά την διάρκεια των ημερών με καύσωνα.
Το πρόβλημα των δυσμενών συνεπειών των υψηλών θερμοκρασιών της καλοκαιρινής περιόδου επιδεινώνεται στα αστικά κέντρα από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους η συγκέντρωση των οποίων αυξάνει σε συνθήκες καύσωνα και άπνοιας.
Η χημική δομή διαφόρων ρύπων αλλάζει κατά την παραμονή τους στην ατμόσφαιρα. Έτσι το διοξείδιο του θείου μπορεί να αντιδράσει με σωματιδιακή σκόνη με αποτέλεσμα την δημιουργία θειικών αλάτων που είναι συστατικά της όξινης βροχής. Τα οξείδια του αζώτου και ενώσεις που αποβάλλονται με τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων αντιδρούν με το ηλιακό φως με αποτέλεσμα την παραγωγή όζοντος. Αρκετά άτομα εμφανίζουν ερεθισμό των ματιών, ερεθισμό των βλεννογόνων, μπούκωμα, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, λοιμώξεις σε αυτές τις συνθήκες.
Το είδος των νοσημάτων από τα οποία πάσχει ο οργανισμός καθώς και το status υγείας του είναι πολύ σημαντικά. Τα αλλεργικά άτομα μπορεί να έχουν έντονα οξέα συμπτώματα ακόμη και σε περίπτωση μικρής έκθεσης. Οι δυσμενείς επιδράσεις των ρύπων αυξάνουν όταν ένα άτομο πάσχει από ορισμένα νοσήματα όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και στεφανιαία νόσο, ιδιαίτερα όταν τα νοσήματα αυτά δεν θεραπεύονται επαρκώς. Οι καπνιστές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις δυσμενείς επιδράσεις των ρύπων.
Μέτρα πρόληψης των δυσμενών επιδράσεων των ρύπων :
· Να αποφεύγετε να μένετε και να εργάζεστε σε περιοχές με ατμοσφαιρικούς ρύπους.
· Να μην καπνίζετε.
· Κατά τις περιόδους που οι επίσημες μετρήσεις των ρύπων υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια να αποφεύγετε να βγαίνετε έξω.
· Να χρησιμοποιείτε καλά συστήματα εξαερισμού και καθαρισμού του αέρα των εσωτερικών χώρων και να τα συντηρείτε σωστά.
· Να μην αμελείτε τους περιοδικούς σωστούς ιατρικούς ελέγχους και την αγωγή που σας χορηγείται μετά από αυτούς για να έχετε άριστη ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων από τα οποία πάσχετε.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

7/20/09

ΣΚΟΝΗ, OZON, ΘΕΙΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ : Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ

Είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των ατμοσφαιρικών ρύπων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα των βιομηχανικών κέντρων και δημιουργούνται τόσο από σταθερές εγκαταστάσεις (π.χ. βιομηχανικές μονάδες, σταθμοί παραγωγής ενέργειας), όσο και από τα αυτοκίνητα. Παρά το γεγονός ότι η εισπνοή τοξικών ουσιών κατά την διάρκεια επαγγελματικής έκθεσης σε μεμονωμένες επαγγελματικές ομάδες έχουν μελετηθεί επαρκώς, η μελέτη της επίδρασης συνήθων τοξικών περιβαλλοντικών ρύπων στην υγεία, έχει αρχίσει να γίνεται σχετικά πρόσφατα από την ιατρική επιστήμη.
Μετά από μια σειρά δραματικών γεγονότων όπως η μεγάλη αύξηση των θανάτων στο Λονδίνο από το νέφος του Λονδίνου το 1952, καθώς και κατά την δεκαετία του 1960 στην Νέα Υόρκη, θεσπίστηκαν με ειδική νομοθεσία αυστηρότερα όρια για τους περιβαλλοντικούς ρύπους και διοργανώθηκαν συστηματικές έρευνες. Έτσι μετρώνται επίπεδα ασφαλείας ορισμένων ουσιών όπως του διοξειδίου του θείου, του διοξειδίου του αζώτου, του όζοντος, του μολύβδου, του μονοξειδίου του άνθρακα, των σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη από 10 μm. Η χημική δομή διαφόρων ρύπων αλλάζει κατά την παραμονή τους στην ατμόσφαιρα. Έτσι το διοξείδιο του θείου μπορεί να αντιδράσει με σωματιδιακή σκόνη με αποτέλεσμα την δημιουργία θειικών αλάτων που είναι συστατικά της όξινης βροχής. Τα οξείδια του αζώτου και ενώσεις που αποβάλλονται με τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων αντιδρούν με το ηλιακό φως με αποτέλεσμα την παραγωγή όζοντος. Η παραγωγή όζοντος σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε συνθήκες καύσωνα κατά την θερινή περίοδο, με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να εμφανίζουν ερεθισμό των ματιών, των βλεννογόνων, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα σε αυτές τις συνθήκες.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το είδος των παθήσεων που προκαλεί ο ρύπος εξαρτάται από την ικανότητά του να μεταφέρεται στο κατώτερο τραχειοβρογχικό δέντρο στα τελικά βρογχιόλια και στις κυψελίδες, από την ποσότητα και την χημική δομή του, από την αμυντική ικανότητα και ευαισθησία του οργανισμού έναντι των τοξικών του επιδράσεων και από την χρονιότητα της έκθεσης. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές αέρια υψηλής διαλυτότητας όπως το διοξείδιο του θείου απορροφώνται κατά πλειοψηφία από τους ανώτερους αεραγωγούς με αποτέλεσμα να προεξάρχουν ανάλογα συμπτώματα σε οξεία έκθεση (μπούκωμα ρινικός ερεθισμός). Αέρια μικρότερης διαλυτότητας όπως το διοξείδιο του αζώτου, φτάνουν έως τα αναπνευστικά βρογχιόλια και τις κυψελίδες με αποτέλεσμα πνευμονικό ερεθισμό σε οξεία έκθεση (δύσπνοια, αποδιοργάνωση πνευμονικής λειτουργίας). Με ανάλογο τρόπο σωματίδια μεγάλης διαμέτρου κατακρατούνται από τους ανώτερους αεραγωγούς, σωματίδια μικρότερης διαμέτρου διεισδύουν στο κατώτερο τραχειοβρογχικό δέντρο και στον πνεύμονα, ενώ σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 0,1 μm έχουν την τάση να παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα και μόνο τυχαία μπορεί να έλθουν σε επαφή με το κυψελιδικό τοίχωμα. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να προκαλέσουν γενικώς βήχα, μπούκωμα, δύσπνοια, οφθαλμικά προβλήματα, σε οξεία έκθεση. Η χρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει γενικώς μείωση της αναπνευστικής εφεδρείας, ενώ σύμφωνα με ορισμένες μελέτες αυξάνονται τα ποσοστά καρκινογενέσεων.
Το είδος των νοσημάτων από τα οποία πάσχει ο οργανισμός καθώς και το status υγείας του είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες. Τα αλλεργικά άτομα μπορεί να έχουν έντονα οξέα συμπτώματα ακόμη και σε περίπτωση μικρής έκθεσης. Οι δυσμενείς επιδράσεις των ρύπων αυξάνουν όταν ένα άτομο πάσχει από πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια ή καπνίζει. Το 1952 στο Λονδίνο μελέτες απέδωσαν 4000 θανάτους στην αύξηση του νέφους.
Μέτρα πρόληψης των δυσμενών επιδράσεων των ρύπων :
· Να αποφεύγετε να μένετε και να εργάζεστε σε περιοχές με ατμοσφαιρικούς ρύπους.
· Να μην καπνίζετε.
· Να μην αμελείτε τους περιοδικούς σωστούς ιατρικούς ελέγχους και την αγωγή που σας χορηγείται μετά από αυτούς για να έχετε άριστη ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων από τα οποία πάσχετε.
· Κατά τις περιόδους που οι επίσημες μετρήσεις των ρύπων υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια να αποφεύγετε να βγαίνετε έξω.
· Να χρησιμοποιείτε καλά συστήματα εξαερισμού και καθαρισμού του αέρα των εσωτερικών χώρων και να τα συντηρείτε σωστά.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:२१०६२५२७७०
E mail: amoschovaki@yahoo.gr

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ