UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 07/11/2018

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

11/7/18

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ




Η χρήση λειτουργικών και ενισχυτικών τροφίμων έχει μακρά παράδοση στις ιατρικές πρακτικές παραδοσιακών θεραπευτικών συστημάτων. Η Δυτική Ιατρική μόνο πρόσφατα άρχισε να εξερευνά τις πολλαπλές διαστάσεις ορισμένων φαρμακευτικών τροφίμων και βοτάνων. Παρά την όψιμη ενασχόληση των ερευνητών, η διατροφική ιατρική σήμερα παρεμβαίνει με νέα εργαλεία ολοένα και πιο αποτελεσματικά με αποτέλεσμα οι εξατομικευμένες διατροφικές και βοτανικές θεραπείες να κατακτούν την θέση τους στην αντιμετώπιση μιας ποικιλίας παθολογικών προβλημάτων. Στα πλαίσια αυτά η ινομυαλγία και η διατροφική ενίσχυση της ενεργειακής εφεδρείας του σώματος αποτελούν δύο μόνο εφαρμογές σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο πεδίο. Τα λειτουργικά τρόφιμα και βότανα στην διατροφική ιατρική χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικά μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται για διατροφική χρήση για να υπάρξει επαρκής θεραπευτική ανταπόκριση. Για να δοθούν με ασφάλεια οι δραστικές δοσολογίες πρέπει να έχει εκτιμηθεί συνολικά και σωστά ο οργανισμός του εξεταζόμενου στα πλαίσια της σωστής ιατρικής εξέτασης από ιατρό με σφαιρική γνώση και ανάλογη εμπειρία ώστε να επιλεγεί το βέλτιστο βοτανικό φάρμακο ή λειτουργικό τρόφιμο στην βέλτιστη δοσολογία. Είναι σημαντικό επίσης να λαμβάνεται μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των βοτανικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά την πρόληψη και θεραπεία της ινομυαλγίας, συχνά σε συνδυασμό και με άλλα φάρμακα είναι η  Αshwagandha, βότανο  που φύεται κυρίως σε Νεπάλ και Ινδία. Γνωστό ως το  Ινδικό Ginseng, έχει κεντρικό ρόλο στην παραδοσιακή ινδική ιατρική -- αγιουβέρδα όπου χρησιμοποιείται σε ευρεία ποικιλία παθολογικών καταστάσεων, ως αναλγητικό,ως στυπτικό,ως αντισπασμωδικό,ως ανοσοδιεγερτικό, για τη θεραπεία φλεγμονών ,καρκινωμάτων για την γενική τόνωση του οργανισμού (Adaptogen) ως αντιγηραντικό.
 Η ενασχόληση της εναλλακτικής Ιατρικής για το βότανο εγκαινιάστηκε μετά από μελέτες στις οποίες το βότανο:
·         Αύξησε την διανοητική απόδοση σε υγιείς εθελοντές
·         Αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης σε άνδρες
·         Αύξησε τη σεξουαλική απόδοση των γυναικών
·         Αύξησε τη σωματική απόδοση και την αντοχή
·         Επέδειξε αντιφλεγμονώδη δράση
·         Είχε αναλγητικά αποτελέσματα.
·         Μείωσε τα επίπεδα του άγχους.
Οι ουσίες του φυτού που ευθύνονται κυρίως για τις ιατρικές του δράσεις είναι χημικές  ουσίες που λέγονται Withanolides. Το φυτό ωστόσο περιέχει ποικιλία βιοενεργών ουσιών  όπως στεροειδείς λακτόνες,Physagulin,Ashwagandhanolide, Kaempferol.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις έχουν αναφερθεί, γαστρεντερικές διαταραχές, διάρροια εμετός επιδείνωση ελκοπάθειας.
Η Ashwagandha μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με αντιυπερτασικά και αντιδιαβητικά φάρμακα.
Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), ο λύκος (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, SLE), η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA) μπορεί να επιδεινωθούν κατά την λήψη του βοτάνου. Η Ashwagandha μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και πρέπει να αποφεύγεται αν υπάρχει πάθηση του θυρεοειδούς.Ορισμένα φάρμακα όπως η αζαθειοπρίνη, η κυκλοσπορίνη, η διαζεπάμη μπορεί να αλληλεπιδράσουν δυσμενώς με την Ashwagandha.
 Δεν συνιστάται κατά την κύηση και τον θηλασμό λόγω έλλειψης δεδομένων ασφαλείας. Όπως στην περίπτωση όλων των βοτάνων όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/  και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/ και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία για ραντεβού: 2106252770 



FACEBOOK TWITTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ KAI ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ http://iatreioamoschovaki.gr
Τα κανάλια του ιατρείου είναι:
ΠΡΟΛΗΨΗ: ΣΥΛΛΟΓΗ VIDEO
ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ: ΣΥΛΛΟΓΗVIDEO
Οι ιστοσελίδες του ιατρείου είναι:
FACEBOOK
TWITTER
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ
ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)
ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΗΤΗΣ
ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ