Search This Blog

1/26/14

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

 Τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στο κρασί εμφανίζουν παθολογικά συμπτώματα κατά την διάρκεια της λήψης γευμάτων που περιέχουν κρασί. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στο κρασί δεν πρέπει να συγχέονται με τη μέθη, διότι εκλύονται με την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων κρασιού.
Τα εμφανιζόμενα συμπτώματα είναι ποικίλα, παρουσιάζονται μαζί ή μεμονωμένα:
·        Φούσκωμα
·        Κοιλιακός πόνος
·        Διάρροια
·        Δυσκοιλιότητα
·        Εξάνθημα
·        Δύσπνοια
·        Κνησμός
·        Ζάλη
·        Πονοκέφαλος
·        Εφίδρωση
·        Λιποθυμία
Οι πιο κοινές περιπτώσεις δυσανεξίας στο κρασί είναι:
1.  Αντιδράσεις αλλεργικού τύπου στο κρασί.
  Κατά την αλλεργική αντίδραση δυσανεξίας στο κρασί παράγονται αντισώματα ΙgE, τα οποία πυροδοτούν την απελευθέρωση ισταμίνης και χημικών ουσιών που είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά. Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι αλλεργικό shock, μια αντίδραση απειλητική για τη ζωή με λιποθυμία και πτώση πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Οι πάσχοντες συχνά έχουν αλλεργίες και σε άλλες ουσίες (π.χ. ψάρια,  οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς,  αυγά, γάλα, σόγια, σιτάρι).
     2.     Δυσανεξία στα πρόσθετα του κρασιού 
    Πρόκειται για δυσανεξία σε ορισμένα προϊόντα που προστίθενται στο κρασί για την ενίσχυση της γεύσης, τον χρωματισμό τους ή την αντισηψία.Τα θειώδη είναι ένα κλασσικό συντηρητικό που προστίθεται στο κρασί κατά την διαδικασία της οινοποίησης. Τα θειώδη μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα σε άτομα με άσθμα.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΑΠΟ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΤΥΡΑΜΙΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Η τυραμίνη είναι μια ουσία που ευρίσκεται υπό φυσιολογικές συνθήκες σε πολλά τρόφιμα. Η τυραμίνη στον άνθρωπο μεταβολίζεται από το ένζυμο οξειδάση της μονοαμίνης. Η διάσπαση των πρωτεϊνών καθώς το τρόφιμο συντηρείται είναι η κύρια οδός αύξησης της τυραμίνης στα τρόφιμα.  Υψηλές συγκεντρώσεις τυραμίνης έχουν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υφίστανται μακρά «ωρίμανση». Έτσι, για παράδειγμα, τρόφιμα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες τυραμίνης είναι τα αλλαντικά, τα συντηρημένα ψάρια, το κόκκινο κρασί, το τυρί υψηλής ωρίμανσης,  οι σάλτσες σόγιας, το τουρσί.
Άτομα με ιδιοσυγκρασιακή δυσλειτουργία κατά το μεταβολισμό της τυραμίνης παρουσιάζουν κρίσεις κεφαλαλγίας από τυραμίνη. Η κατηγορία αυτή της δυσανεξίας έχει ως χαρακτηριστικό ότι τα ευαίσθητα άτομα εμφανίζουν ως μόνο σύμπτωμα μετά την κατανάλωση κρασιού (αλλά και άλλων προϊόντων πλούσιων σε τυραμίνη) τον πονοκέφαλο.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑ

Η τροφική δυσανεξία στο γάλα χαρακτηρίζεται από κακή πέψη ή διαταραχή της απορρόφησης ή αντίδραση υπερευαισθησίας στο γάλα και στα προϊόντα του. Οι ασθενείς μετά από κατανάλωση γάλακτος μπορεί να εμφανίσουν:
•             Φούσκωμα
•             Κοιλιακό πόνο
•             Διάρροια
•             Δυσκοιλιότητα
•             Εξάνθημα
•             Δύσπνοια
•             Κνησμό
•             Ζάλη
•             Πονοκέφαλο
•             Εφίδρωση
•             Λιποθυμία
Διακρίνουμε:
1.        Αλλεργικού τύπου αντίδραση στο γάλα.
Το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει το προσλαμβανόμενο γάλα ως αλλεργιογόνο. Στις τυπικές μορφές τα παραγόμενα αντισώματα IgE οδηγούν στην απελευθέρωση χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη που είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και τοπικά έως συστηματικά και σοβαρά. Η αλλεργική αντίδραση όταν είναι γενικευμένη μπορεί να αρχίσει με φαγούρα στο στόμα, ναυτία, διάρροια και κοιλιακό άλγος και να οδηγήσει σε πτώση της πίεσης του αίματος, αλλεργικό shock άσθμα και δερματικές αντιδράσεις όπως κνίδωση ή έκζεμα. Συνηθέστερα οι ασθενείς ή οι οικογένειές τους  έχουν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων. Πολλά από τα αλλεργικά στο σιτάρι άτομα έχουν αλλεργίες και σε άλλα συνήθη τροφικά αλλεργιογόνα όπως είναι τα αυγά, το σιτάρι, η σόγια, η σοκολάτα, τα φιστίκια , τα καρύδια , τα ψάρια και οστρακοειδή.
      2. Τροφική δυσανεξία λόγω δυσανεξίας στην λακτόζη
Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για να απορροφηθεί σωστά η λακτόζη πρέπει να λειτουργεί σωστά η λακτάση ένα ένζυμο που ευρίσκεται στα τοιχώματα του εντέρου και διασπά την λακτόζη. Δυσανεξία λακτόζης παρουσιάζεται όταν τα επίπεδα λακτάσης είναι ανεπαρκή. Σε αρκετές περιπτώσεις η ανεπάρκεια δεν είναι πλήρης με αποτέλεσμα η δυσανεξία να μην αφορά όλα τα προϊόντα γάλακτος.
Υπάρχουν δύο είδη ανεπάρκειας λακτάσης, η πρωτοπαθής μορφή που είναι κληρονομούμενη και η δευτεροπαθής μορφή που οφείλεται σε υποκείμενο παθολογικό παράγοντα. Η κοιλιοκάκη, η γαστρεντερίτιδα , η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και οι παρενέργειες φαρμάκων είναι οι πιο κοινές παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν δυσανεξία στην λακτόζη.
 Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνή σε βρέφη και μικρά παιδιά κάτω από την ηλικία των 5 ετών. Επειδή τα επίπεδα λακτάσης μειώνονται καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η δυσανεξία στη λακτόζη γίνεται πιο συχνή με την πάροδο της ηλικίας. Αυτό το φαινόμενο είναι συνηθέστερο στους κατοίκους της νότιας Ευρώπης και λιγότερο σύνηθες σε κατοίκους της βόρειας Ευρώπης.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΟ ΣΙΤΑΡΙ


Η τροφική δυσανεξία στο σιτάρι χαρακτηρίζεται από κακή πέψη ή διαταραχή της απορρόφησης ή αντίδραση υπερευαισθησίας στο σιτάρι και στα προϊόντα σίτου (π.χ. σταρένιο ψωμί). Τα συμπτώματα είναι ποικίλα, εμφανίζονται μαζί ή μεμονωμένα:
•             Φούσκωμα
•             Κοιλιακός πόνος
•             Διάρροια
•             Δυσκοιλιότητα
•             Εξάνθημα
•             Δύσπνοια
•             Κνησμός
•             Ζάλη
•             Πονοκέφαλος
•             Εφίδρωση
•             Λιποθυμία
Διακρίνουμε:
1.     Αλλεργικού τύπου αντίδραση στο σιτάρι.
Το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει το σιτάρι ως αλλεργιογόνο. Στις τυπικές μορφές τα παραγόμενα αντισώματα IgE οδηγούν στην απελευθέρωση χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη που είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και τοπικά έως συστηματικά και σοβαρά. Η αλλεργική αντίδραση όταν είναι γενικευμένη μπορεί να αρχίσει με φαγούρα στο στόμα, ναυτία, διάρροια και κοιλιακό άλγος και να οδηγήσει σε πτώση της πίεσης του αίματος, αλλεργικό shock άσθμα και δερματικές αντιδράσεις όπως κνίδωση ή έκζεμα. Συνηθέστερα οι ασθενείς ή οι οικογένειές τους  έχουν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων. Πολλά από τα αλλεργικά στο σιτάρι άτομα έχουν αλλεργίες και σε άλλα συνήθη τροφικά αλλεργιογόνα όπως είναι τα αυγά, το γάλα , η σόγια, η σοκολάτα, τα φιστίκια , τα καρύδια , τα ψάρια και οστρακοειδή.
2.     Τροφική δυσανεξία λόγω δυσανεξίας στην γλουτένη
Πρόκειται για δυσανεξία μη αλλεργικού τύπου στην γλοιαδίνη ένα συστατικό της γλουτένης που υπάρχει στο σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη. Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, πιθανολογείται ωστόσο ανοσολογικός μηχανισμός διαφορετικός από την περίπτωση των τροφικών αλλεργιών. Συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αυτοαντισώματα, τα οποία κινητοποιούνται με την λήψη γλουτένης και προκαλούν αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού ποικίλλουσας βαρύτητας: Απουσία ή βράχυνση λαχνών, αλλοίωση της δομής της λάχνης, αύξηση της συσσώρευσης λεμφοκυττάρων. Όταν το σύνολο αυτών των παθολογοανατομικών αλλοιώσεων είναι βαριάς μορφής, προκαλείται η νόσος της κοιλιοκάκης, που χαρακτηρίζεται από παθολογική βιοψία, σοβαρά συμπτώματα δυσανεξίας, κακή απορρόφηση ουσιών, αυξημένη πιθανότητα προσβολής από διαβήτη, καρκίνου, λεμφωμάτων.
Η θεραπεία της δυσανεξίας στην γλουτένη μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική και διατροφική θεραπεία ελεύθερη γλουτένης.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ