UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΟ ΣΙΤΑΡΙ

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

1/26/14

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΟ ΣΙΤΑΡΙ


Η τροφική δυσανεξία στο σιτάρι χαρακτηρίζεται από κακή πέψη ή διαταραχή της απορρόφησης ή αντίδραση υπερευαισθησίας στο σιτάρι και στα προϊόντα σίτου (π.χ. σταρένιο ψωμί). Τα συμπτώματα είναι ποικίλα, εμφανίζονται μαζί ή μεμονωμένα:
•             Φούσκωμα
•             Κοιλιακός πόνος
•             Διάρροια
•             Δυσκοιλιότητα
•             Εξάνθημα
•             Δύσπνοια
•             Κνησμός
•             Ζάλη
•             Πονοκέφαλος
•             Εφίδρωση
•             Λιποθυμία
Διακρίνουμε:
1.     Αλλεργικού τύπου αντίδραση στο σιτάρι.
Το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει το σιτάρι ως αλλεργιογόνο. Στις τυπικές μορφές τα παραγόμενα αντισώματα IgE οδηγούν στην απελευθέρωση χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη που είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και τοπικά έως συστηματικά και σοβαρά. Η αλλεργική αντίδραση όταν είναι γενικευμένη μπορεί να αρχίσει με φαγούρα στο στόμα, ναυτία, διάρροια και κοιλιακό άλγος και να οδηγήσει σε πτώση της πίεσης του αίματος, αλλεργικό shock άσθμα και δερματικές αντιδράσεις όπως κνίδωση ή έκζεμα. Συνηθέστερα οι ασθενείς ή οι οικογένειές τους  έχουν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων. Πολλά από τα αλλεργικά στο σιτάρι άτομα έχουν αλλεργίες και σε άλλα συνήθη τροφικά αλλεργιογόνα όπως είναι τα αυγά, το γάλα , η σόγια, η σοκολάτα, τα φιστίκια , τα καρύδια , τα ψάρια και οστρακοειδή.
2.     Τροφική δυσανεξία λόγω δυσανεξίας στην γλουτένη
Πρόκειται για δυσανεξία μη αλλεργικού τύπου στην γλοιαδίνη ένα συστατικό της γλουτένης που υπάρχει στο σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη. Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, πιθανολογείται ωστόσο ανοσολογικός μηχανισμός διαφορετικός από την περίπτωση των τροφικών αλλεργιών. Συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αυτοαντισώματα, τα οποία κινητοποιούνται με την λήψη γλουτένης και προκαλούν αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού ποικίλλουσας βαρύτητας: Απουσία ή βράχυνση λαχνών, αλλοίωση της δομής της λάχνης, αύξηση της συσσώρευσης λεμφοκυττάρων. Όταν το σύνολο αυτών των παθολογοανατομικών αλλοιώσεων είναι βαριάς μορφής, προκαλείται η νόσος της κοιλιοκάκης, που χαρακτηρίζεται από παθολογική βιοψία, σοβαρά συμπτώματα δυσανεξίας, κακή απορρόφηση ουσιών, αυξημένη πιθανότητα προσβολής από διαβήτη, καρκίνου, λεμφωμάτων.
Η θεραπεία της δυσανεξίας στην γλουτένη μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική και διατροφική θεραπεία ελεύθερη γλουτένης.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ