UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 17/12/2013

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

12/17/13

ΧΑΜΗΛΗ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΡΑΣ

Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου στο άντρα και συντελεί στην ομαλή πραγματοποίηση της στύσης. Ο πιο συνήθης λόγος που παραγγέλλεται η εξέταση  τεστοστερόνης στον άντρα είναι για να εκτιμηθεί η ομαλή ανδροποίηση και η φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία στον άνδρα.
Η φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία του άνδρα προϋποθέτει ακέραιη libido, ικανότητα στύσης και διατήρησης της στύσης, ικανότητα φυσιολογικής εκσπερμάτισης και ομαλής υποχώρησης της στύσης μετά την συνουσία. O όρος libido υπονοεί την σεξουαλική επιθυμία και έχει άμεση σχέση με την τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την libido στον φυσιολογικό άνδρα. Παρά το γεγονός ότι εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης υπερβούν ένα κρίσιμο χαμηλό επίπεδο επηρεάζονται και οι άλλες συνιστώσες της στύσης, τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης  δεν είναι τόσο σημαντικά για την απρόσκοπτη λειτουργία του στυτικού φαινομένου, που ανησυχεί κυρίως τον σύγχρονο άνδρα, όπως έχουν δείξει μελέτες σε ευνουχισμένους άνδρες.
Η τεστοστερόνη στον άντρα παράγεται κυρίως σε όρχεις και επινεφρίδια υπό την επίδραση χημικών σημάτων που δίνονται από τον εγκέφαλο. Η έκκριση των εγκεφαλικών αυτών χημικών σημάτων ευρίσκεται σε εξαιρετικά ευαίσθητη ισορροπία. Λόγω των πολλαπλών συνδέσεων του εγκεφάλου με όλα τα οργανικά συστήματα η ισορροπία αυτή μπορεί να διαρραγεί  από σοβαρά συστηματικά νοσήματα ή παράγοντες που διαταράσσουν σημαντικά την λειτουργία του οργανισμού. Έτσι για παράδειγμα το σοβαρό stress και η νεφρική ανεπάρκεια συνοδεύονται πολλές φορές από πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης χωρίς να υφίσταται πρόβλημα στον εγκέφαλο, στους όρχεις ή στα επινεφρίδια.  Ενίοτε ορισμένα φάρμακα και τοξικές ουσίες (π.χ. κατάχρηση αλκοόλ) είναι υπεύθυνα για την ρήξη της ισορροπίας. Η ανδρική κλιμακτήριος είναι η κατάσταση στην οποία λόγω ηλικίας μειώνεται η βιοσυνθετική λειτουργία των όρχεων με αποτέλεσμα την πτώση της τεστοστερόνης.
Τα πιο κοινά νοσήματα που προκαλούν πτώση της τεστοστερόνης στον άντρα είναι:
·         Εγκεφαλικά νοσήματα
·         Προβλήματα όρχεων
·         Παχυσαρκία
·         Σοβαρά συστηματικά νοσήματα
Η χαμηλή τεστοστερόνη στον άντρα ανεξαρτήτως αιτιολογίας μπορεί να προκαλέσει πτώση ενέργειας, μειωμένη libido, υπογονιμότητα, πονοκέφαλο, γυναικομαστία, υποστροφή των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου, αναιμία, σκελετικά προβλήματα.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

ΚΑΚΗ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΙΚΡΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ


Οι υποδοχείς της γεύσης ευρίσκονται στους γευστικούς κάλυκες, που εντοπίζονται στην γλώσσα, την υπερώα, την επιγλωττίδα, τον οισοφάγο, τον λάρυγγα. Η αίσθηση της γεύσης εξυπηρετείται με τα προσωπικά, γλωσσοφαρυγγικά, πνευμονογαστρικά νεύρα. Οι κεντρικές συνδέσεις των νεύρων καταλήγουν στο στέλεχος του εγκεφάλου, στον πυρήνα της μονήρους δεσμίδας. Πολυάριθμες νευρικές οδοί συνδέονται με την γέφυρα, τη νήσο REIL, τον φλοιό, τον θάλαμο, τον πρόσθιο εγκέφαλο, τον υποθάλαμο, την ανώνυμη ταινία, τον κεντρικό πυρήνα της αμυγδαλής, την τελική ταινία.
 Οι διαταραχές της αίσθησης της γεύσης προκαλούνται από παθολογικές καταστάσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση της ουσίας στα υποδεκτικά κύτταρα του γευστικού κάλυκα (απώλεια μεταφοράς), ή προκαλούν βλάβη στα υποδεκτικά κύτταρα αυτά καθαυτά (αισθητηριακή απώλεια) ή βλάβη στα νεύρα και στις γευστικές οδούς (νευρική απώλεια). Νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν διαταραχές γεύσης λόγω απώλειας μεταφοράς είναι τα φάρμακα, τα βαρέα μέταλλα, η ξηροστομία κλπ., νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν διαταραχές γεύσης λόγω αισθητηριακής απώλειας είναι το γήρας, λοιμώξεις, ενδοκρινικά νοσήματα κλπ., νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν διαταραχές γεύσης λόγω νευρικής απώλειας είναι τα ψυχιατρικά νοσήματα οι μεταβολικές διαταραχές, τα τραύματα, οι λοιμώξεις, ο καρκίνος κλπ. Οι μηχανισμοί είναι μεικτοί σε ορισμένες παθολογικές περιπτώσεις. Ορισμένοι τοξικοί παράγοντες της καθημερινότητας, όπως το κάπνισμα προκαλούν αλλοιώσεις στην γευστική ετοιμότητα του σώματος.
Οι διαταραχές γεύσης περιλαμβάνουν:
·         Τη μειωμένη αίσθηση γεύσης: Ο ασθενής έχει κανονικά αισθήματα γεύσης αλλά ανταποκρίνεται μειωμένα στα γευστικά ερεθίσματα, επί παραδείγματι δεν αισθάνεται την αλμυρή γεύση.
·         Την διαστροφή της γεύσης: Ο ασθενής έχει αισθήματα γεύσης αλλά η ποιότητά τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, επί παραδείγματι νιώθει το αλμυρό ως ξινό.
·         Την ύπαρξη αναίτιων  γευστικών αισθημάτων: Ο ασθενής έχει μονίμως αίσθημα γεύσης χωρίς γευστικό ερέθισμα, επί παραδείγματι νιώθει  μόνιμη πικράδα στο στόμα χωρίς να έχει στο στόμα του κάτι πικρό.
Η πικρίλα στόματος είναι από την πιο κοινή διαταραχή γεύσης που μειώνει το επίπεδο ζωής του πάσχοντος από διαταραχή γεύσης. Μπορεί να είναι μόνιμη, διαλείπουσα, να εμφανίζεται με συγκεκριμένο εκλυτικό αίτιο (π.χ. φαγητό) να εμφανίζεται μόνο κατά την ημέρα ή τη νύχτα.
Τα κύρια νοσήματα που προκαλούν πικρίλα στόματος είναι τοπικές παθήσεις στόματος οδοντιατρικές παθήσεις, νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις που αλλάζουν την ποιότητα των σωματικών υγρών του στόματος και προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος.
Τι πρέπει επιπρόσθετα να γνωρίζετε εσείς, που εμφανίζετε διαταραχή γεύσης:

·         Το μπούκωμα και η ρινική συμφόρηση είναι οι πιο κοινοί παράγοντες που διαταράσσουν τη σωστή αίσθηση της γεύσης. Οι κοινές ιώσεις προκαλούν παροδική διαταραχή όσφρησης και γεύσης.
·         Ορισμένα φάρμακα προκαλούν ως παρενέργεια διαταραχή γεύσης με προεξάρχον σύμπτωμα την ξινίλα ή την πικρίλα. Η κατάχρηση αντιβιοτικών, προκαλεί δυσλειτουργία της γεύσης, λόγω υπερβολικής ανάπτυξης μυκήτων.
·         Βουρτσίζετε και καθαρίζετε με επιμέλεια σε καθημερινή βάση το στόμα σας. Η κακή υγιεινή των δοντιών μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την γεύση.
·         Εάν η διαταραχή επιμένει, η σωστή παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη.
·          Η εργαστηριακή διερεύνηση των διαταραχών της γεύσης γίνεται με γενικές ή ειδικές εξετάσεις ενώ η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

Η ΞΙΝΙΛΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

H ξινίλα στο στόμα είναι συχνό παθολογικό πρόβλημα κατά τη μαχόμενη κλινική πράξη. Η επαναλαμβανόμενη ξινίλα οργανικής αιτιολογίας, οφείλεται κυρίως σε τρεις κατηγορίες παραγόντων η βαρύτητα των οποίων κυμαίνεται:
·         Σε παράγοντες που προκαλούν διαστροφή της αίσθησης της γεύσης. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι η δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα, μεταβολικές διαταραχές φάρμακα
·         Νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν διαταραχές πέψης.  Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η γαστρίτιδα, τα καρκινώματα του στομάχου.
·         Οδοντιατρικές παθήσεις.
Το πιο σύνηθες νόσημα που προκαλεί ξινίλα είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Κατά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), υγρά του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο με αποτέλεσμα την εμφάνιση καψίματος, και ξινίλας στο στομάχι, στο λαιμό, στο στόμα. Συμπτώματα όπως βήχας, φλεγμονές, βράχνιασμα, ξινίλα στόματος με αναγωγές, δύνανται να εμφανιστούν.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλείται από νοσήματα εκτός του γαστρεντερικού συστήματος (π.χ. διαβήτης, το έμφραγμα του μυοκαρδίου) από τοπικά νοσήματα του γαστρεντερικού (π.χ. διαφραγματοκήλη, γαστρίτιδα) ή από παράγοντες και καταστάσεις της καθημερινότητας που αφορούν την διατροφή, τις συνήθειες, την χρήση φαρμάκων, το επάγγελμα του ατόμου:

Τα ακατάστατα γεύματα, τα λιπαρά γεύματα, το stress, η κατάχρηση αλκοόλ και ορισμένων ροφημάτων, η κατάχρηση φαρμάκων, η εγκυμοσύνη, είναι ορισμένοι από τους πιο κοινούς παράγοντες.
Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ: ΔΕΚΑ ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΡΕΒΕΓΙΟΝ

Η εικόνα επαναλαμβάνεται συχνά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς : Οικογενειακές συνεστιάσεις με «γενναίες» δόσεις χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων και αλκοόλ. Κατά τις ημέρες που έπονται του ρεβεγιόν ωστόσο παρατηρείται αύξηση της ζήτησης των ιατρικών υπηρεσιών και δυσάρεστα συμπτώματα όπως  κοιλιακά άλγη, έμετοι, ναυτία, φούσκωμα, ανακατωμένο στομάχι, δυσάρεστη γεύση στο στόμα και πονοκέφαλος.
Δέκα συνήθη λάθη που αποτελούν πηγές ιατρικών προβλημάτων είναι:
  1. Η παραμονή επί μακρόν των μαγειρεμένων φαγητών στο μπουφέ του ρεβεγιόν.Σύμφωνα με μελέτες όσο περισσότερο παραμένει ένα πιάτο σε θερμοκρασία δωματίου τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να πολλαπλασιαστούν σε αυτό παθογόνοι μικροοργανισμοί και τοξίνες που προκαλούν γαστρεντερίτιδα.  Τα ζεστά πιάτα πρέπει ιδανικά να σερβίρονται ζεματιστά. Τα κρύα πιάτα πρέπει να τοποθετούνται με την παρασκευή τους στο ψυγείο και να μεταφέρονται στο τραπέζι τη στιγμή της έναρξης του γεύματος. Επισκεφτείτε άμεσα το μπουφέ μία φορά και όχι πολλές φορές και καθυστερημένα.
  2. Η συνήθεια της παράλειψης γευμάτων την ημέρα του ρεβεγιόν. Η παράλειψη γευμάτων ιδιαίτερα του πρωινού σύμφωνα με μελέτες οδηγεί σε κατανάλωση αυξημένης ποσότητας φαγητού κατά το βράδυ και αυξημένο κίνδυνο δυσπεπτικών ενοχλημάτων. Φάτε πρωινό και ένα δύο μήλα κατά τη συνήθη σας ώρα του νυχτερινού γεύματος.
  3. Το πλημμελές πλύσιμο των χεριών πριν το γεύμα του ρεβεγιόν. Οι χειραψίες, οι θερμοί εναγκαλισμοί, τα κοινόχρηστα αντικείμενα (π.χ. τράπουλες, φιάλες ποτών) αποτελούν μέσα μετάδοσης μικροβίων από φορείς ή αρρώστους σε ανυποψίαστους υγιείς. Μην αμελήσετε να πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν το φαγητό επί τριάντα δευτερόλεπτα.
  4. Η οινοποσία κατά την διάρκεια φαρμακευτικής αγωγής. Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα αυτά που μεταβολίζονται στο ήπαρ αλληλοεπιδρούν με το αλκοόλ με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή και θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ πρέπει να γνωρίζετε ότι ενδέχεται κάποια φάρμακα να χρειαστούν τροποποίηση ή διακοπή μερικές ημέρες πριν ή μετά το ρεβεγιόν. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει απόλυτη αντένδειξη σε ορισμένες περιπτώσεις.
  5. Η κατανάλωση ποτών με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και η ανάμειξή τους. Κατά τη διάρκεια της «εξόδου» καλό είναι να αποφύγετε τα ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Κανόνας ασφαλείας είναι να καταναλώσετε μόνο μπύρα ή μόνο κρασί και να αποφύγετε το ουίσκι, το τσίπουρο ή το λικέρ ως απεριτίφ, πρακτική που αρκετά άτομα συνηθίζουν.
  6. Η συνήθεια της κατανάλωσης φτηνών ποτών αμφιβόλου προέλευσης. Πολλά ανώνυμα ποτά που συνήθως σερβίρονται σε μπαρ έχουν συντηρητικά και πρόσθετα που τα καθιστούν επικίνδυνα για εμφάνιση επιπλοκών.
  7. Η συνήθεια της ταχείας κατανάλωσης των εδεσμάτων. Παρά την κινητοποίηση των αντανακλαστικών της λαιμαργίας που προκαλεί συχνά η θέαση ποικίλων εδεσμάτων είναι σημαντικό να μασήσετε καλά την τροφή σας και να αποφύγετε να φάτε γρήγορα.
  8.  Η συνήθεια της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας γλυκών.Εάν η θέαση των γλυκών σας προκαλεί να τα δοκιμάσετε, προτιμήσετε να φάτε τη μισή ή το ένα τρίτο της μερίδας από κάθε γλυκό. Εάν είστε οι οικοδεσπότες προτιμήσετε να φάτε τα γλυκά σας την επόμενη ημέρα, το πρωί. 
  9. Η συνήθεια του ύπνου αμέσως μετά το ρεβεγιόν με «γεμάτο» στομάχι. Μην κοιμηθείτε αμέσως μετά το φαγοπότι, αλλά μία με δύο ώρες μετά για να αποφύγετε την παλινδρόμηση γαστρικών υγρών και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας κατά την πέψη.
  10. Η υπερκόπωση κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Παρά την εργασιακή ανάπαυλα ποικίλες οικογενειακές υποχρεώσεις αυξάνουν το stress και την κούραση κατά την εορταστική περίοδο, καταστάσεις που μειώνουν την φυσική κατάσταση του σώματος και την ετοιμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Να αποφεύγετε σε όλο το διάστημα των εορτών, την αϋπνία, τις ακατάστατες ώρες ύπνου, το στρες και την υπερκόπωση.

 Καλές γιορτές, χρόνια πολλά με υγεία
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ