UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΟΞΕΙΑΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ (ARDS) ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

10/22/13

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΟΞΕΙΑΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ (ARDS) ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ


Στις εικόνες από το ιατρικό μου αρχείο που εκτίθενται παραπάνω βλέπετε ARDS (πάνω εικόνα πριν την θεραπεία) και ακτινογραφία από το ίδιο άτομο μετά την θεραπεία (κάτω εικόνα). Βλέπετε πόσο άσπρος γίνεται ο πνεύμονας από τα φλεγμονώδη στοιχεία που τον κατακλύζουν στο ARDS. 
Κατά την επίθεση του λοιμογόνου παράγοντα, ο φυσιολογικός οργανισμός αμύνεται κινητοποιώντας επιφανειακά και βαθύτερα επίπεδα άμυνας. Οι επιφανειακές  γραμμές άμυνας εμποδίζουν τα βλαπτικά μικρόβια να διεισδύσουν σε στείρα  διαμερίσματα του σώματος. Αυτό γίνεται με ποικίλους μηχανισμούς όπως είναι η κινητοποίηση κροσσών στη μύτη που απομακρύνουν τα λοιμογόνα, η έκκριση τοξικών ουσιών από επιφανειακά κύτταρα, η δραστηριοποίηση ωφέλιμων μικροβίων της φυσιολογικής χλωρίδας που δρουν προστατευτικά. Όταν η πρώτη γραμμή άμυνας καταστεί ανεπαρκής, το μικρόβιο διεισδύει σε βαθύτερα στρώματα, οπότε κύτταρα άμυνας καθηλωμένα στους ιστούς (π.χ. μακροφάγα) και κύτταρα άμυνας που κυκλοφορούν στο αίμα (λευκά αιμοσφαίρια) δραστηριοποιούνται. Πυρετογόνα και παράγοντες φλεγμονής συχνά εκλύονται στα πλαίσια των βαθύτερων επιπέδων  άμυνας με άμεσο αποτέλεσμα την εκκίνηση της διαδικασίας ρύθμισης της κεντρικής θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα από τον υποθάλαμο. Οι κυτοκίνες όπως είναι οι ιντερλευκίνες, η ιντερφερόνη α και ο παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF) ρυθμίζουν ανοσιακές και αιμοποιητικές διεργασίες και εκλύονται κατά την διάρκεια φλεγμονών.
 Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργήσει ικανοποιητικά κινητοποιώντας αποτελεσματικά τα βαθύτερα επίπεδα άμυνας, εμφανίζονται οι σοβαρές επιπλοκές των λοιμώξεων.
Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS Acute Respiratory Distress Syndrome) είναι μια από τις πιο σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκή των λοιμώξεων και χαρακτηρίζεται από αδυναμία πρόσληψης επαρκούς οξυγόνου μέσω της αναπνοής. Το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα ευρίσκεται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Τα μικρόβια και γενικότερα οι παθογόνοι οργανισμοί προκαλούν ARDS μέσω εκτεταμένης τοπικής προσβολής του πνεύμονα ή σηπτικής μόλυνσης όλου του σώματος με παθογόνα, λόγω συνοδού καθολικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού του συστήματος. Το ARDS συνδυάζεται συχνά με ανεπάρκεια ποικίλων οργάνων, όπως του ήπατος και των νεφρών. Το κάπνισμα και η βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι παράγοντες κινδύνου.
Συμπτώματα:
·         Δυσκολία στην αναπνοή
·         Χαμηλή πίεση του αίματος και την ανεπάρκεια οργάνων
·         Ταχύπνοια
·         Δύσπνοια
·         Αδυναμία
·         Άγχος
·         Σύγχυση
·         Διαταραχή συνείδησης
·         Συμπτώματα από ανεπαρκή λειτουργία άλλων οργανικών συστημάτων (π.χ. νεφρική ηπατική ανεπάρκεια)
Κατά την παθολογική εξέταση με το  στηθοσκόπιο υπάρχουν μη φυσιολογικοί ήχοι αναπνοής. Συχνά, η πίεση του αίματος είναι χαμηλή. Κυάνωση (μπλε δέρμα, τα χείλη, τα νύχια και προκαλείται από την έλλειψη οξυγόνου στους ιστούς) είναι συχνή.
Θεραπεία: Το ARDS είναι μια απειλητική για την ζωή παθολογική κατάσταση που επιβάλλει άμεση νοσηλεία. Συχνά μάλιστα η εισαγωγή σε εντατική μονάδα θεραπείας είναι απαραίτητη. Μια αναπνευστική μηχανή χρησιμοποιείται για να εφοδιάσει το σώμα με την ποσότητα οξυγόνου που είναι απαραίτητη για την λειτουργία του.  Ο στόχος της θεραπείας είναι η παροχή υποστήριξης της αναπνοής και η χορήγηση υψηλών δόσεων ειδικής αντιβιοτικής και υποστηρικτικής του ανοσοποιητικού συστήματος και των οργανικών συστημάτων θεραπείας.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

 http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ