UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ CHECK UP

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

11/21/12

TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ CHECK UP


Το είδος  των νοσημάτων που επικρατούν στην Ευρώπη έχει αλλάξει δραματικά κατά την διάρκεια του τρέχοντος και του προηγούμενου αιώνα.
 Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, ο οποίος δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine τον Ιούνιο του 2012, ενώ  η πνευμονία η φυματίωση και η λοιμώδης γαστρεντερίτιδα ήταν υπεύθυνες για την πλειοψηφία των θανάτων το 1900, σήμερα τα καρδιαγγειακά επεισόδια, ο καρκίνος, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η μη λοιμώδης νόσος των αεραγωγών ευθύνονται για το μεγαλύτερο αριθμό των θανάτων αντιστοίχως.


 Τα κύρια ποιοτικά χαρακτηριστικά των νοσημάτων που επικρατούν σήμερα διαφέρουν από το παρελθόν σε αρκετά κύρια σημεία:
·        Δεν προκαλούνται από ένα συγκεκριμένο υπεύθυνο παράγοντα
·        Είναι κατεξοχήν πολυπαραγοντικά νοσήματα
·        Αναπτύσσονται στο πλαίσιο της βιολογικής γήρανσης
·        Για να εκδηλωθούν απαιτούν την αθροιστική βλάβη παραγόντων κινδύνων που δρουν σε βάθος χρόνου
·        Στα πρώτα στάδια και κατά το στάδιο της βλαπτικής επίδρασης των παραγόντων κινδύνου δεν υπάρχουν συμπτώματα.
Είναι κλασσική η ποσοτική καταμέτρηση των προκαλούμενων θανάτων λόγω αθροιστικής δράσης συνήθων παραγόντων κινδύνου που έγινε συστηματοποιημένα για πρώτη φορά στις ΗΠΑ από τους Danael G et Al το 2009. Τα διαγράμματα που δημοσιεύτηκαν κατά φύλο και ηλικία εκτίθενται αυτούσια παρακάτω (το συγκεντρωτικό διάγραμμα που αφορά και τα δύο φύλα παρατίθεται και στα ελληνικά). 



Το check up είναι ο περιοδικός ιατρικός έλεγχος που γίνεται σε άτομα χωρίς συμπτώματα και περιλαμβάνει  τον πρώιμο εντοπισμό και την άρση παραγόντων κινδύνου και επικίνδυνων νοσημάτων που δρουν ύπουλα κατά την καθημερινότητα.
 Οι πιο συνήθεις παράγοντες κινδύνου και τα πιο συνήθη σοβαρά νοσήματα που επικρατούν στην Ελλάδα και διερευνώνται κατά την διάρκεια του σωστού παθολογικού προληπτικού ελέγχου είναι η υπερβολική κατανάλωση άλατος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, τα trans λιπαρά στην διατροφή, η χαμηλή κατανάλωση ω3 λιπαρών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία, οι διαταραχές από χαμηλή πρόσληψη φρούτων λαχανικών, οι βλάβες από το κάπνισμα, οι βλάβες από το αλκοόλ, η αύξηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, η αύξηση του σακχάρου αίματος, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η υπερουριχαιμία, η στεφανιαία νόσος της καρδιάς, η ύπαρξη μη συμπτωματικών ανευρυσμάτων, η ύπαρξη προκαρκινικών αλλοιώσεων, η έκθεση σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η οστεοπόρωση, ο κίνδυνος υπογονιμότητας λόγω έκθεσης σε χλαμύδια σε νεώτερα άτομα. Οι συνήθεις έλεγχοι που απαιτούνται εκτός από τη σωστή ιατρική παθολογική εξέταση και τις γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων είναι ηλεκτροκαρδιογράφημα σε άτομα υψηλού κινδύνου, παπ τεστ κάθε έτος σε γυναίκες μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, μαστογραφία σε γυναίκες  κάθε δύο έτη μετά την ηλικία των σαράντα ετών και κάθε έτος μετά την ηλικία των πενήντα ετών, κολονοσκόπηση κάθε δεκαετία μετά τα πενήντα, PSA σε άντρες κάθε έτος μετά τα πενήντα έτη, υπερηχογράφημα για ανεύρυσμα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, εξέταση για χλαμύδια σε νεαρές γυναίκες, περιοδικός έλεγχος για οστεοπόρωση σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.
 Όταν εκτός από  κοινούς παράγοντες κινδύνου, το άτομο εκτίθεται εξατομικευμένα  σε ειδικούς  παράγοντες κινδύνου ή όταν κατά την ιατρική παθολογική εξέταση διαπιστώνονται ειδικά παθολογικά ευρήματα  (π.χ. έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εργασία, διαβίωση σε περιβάλλον με υψηλή μόλυνση, πολλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, επίμονο stress, κατάχρηση αλκοόλ, ηπατομεγαλία, ακρόαση βρογχόσπασμου) το σωστό ολοκληρωμένο παθολογικό check up εμπλουτίζεται περαιτέρω με ειδικούς ελέγχους.
Έτσι το check up δεν είναι σήμερα μια τυποποιημένη αναγραφή καθιερωμένων εργαστηριακών εξετάσεων, αλλά στην ολοκληρωμένη του μορφή αποτελεί,  μέσα από την λεπτομερή παθολογική εξέταση μια πολυδιάστατη εξατομικευμένη παρέμβαση σε όλους τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην αρρώστια και στον θάνατο.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ