UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 26/10/2011

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

10/26/11

ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ("ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ"): ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΩΝ CPK

Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Η χοληστερόλη έχει μια σειρά από λειτουργίες. Είναι δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Μετέχει σε σημαντικές για τον οργανισμό χημικές αντιδράσεις. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή σημαντικών ορμονών, όπως οι γυναικείες ορμόνες, οι ανδρικές ορμόνες και οι ορμόνες των επινεφριδίων.

Παρά την «δαιμονοποίηση» της χοληστερόλης, κατά τα παλαιότερα χρόνια, σήμερα έχει γίνει πλέον σαφές, ότι η μείωση της χοληστερόλης δεν είναι επιθυμητός στόχος σε κάθε περίπτωση αύξησης και δεν οδηγεί σε παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης σε όλα τα άτομα. Ορισμένες μελέτες μάλιστα συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης με αύξηση της θνησιμότητας από ορισμένα νοσήματα. Αυτό αντανακλά το σύνθετο ρόλο της χοληστερόλης στον οργανισμό.

Ήδη από το 1990, άρχισε να γίνεται σαφές ότι οι επιδράσεις της υψηλής χοληστερόλης δεν είναι ίδιες σε όλους τους πάσχοντες. Η HDL χοληστερόλη προστατεύει τους ιστούς απορροφώντας μέρος της χοληστερόλης που μεταφέρεται και εναποτίθεται στην περιφέρεια, συντελώντας στην αντίστροφη μεταφορά της χοληστερόλης από τους ιστούς προς το ήπαρ. Εξάλλου το τμήμα της χοληστερόλης που συνδέεται με την λιποπρωτεΐνη LDL κινδυνεύει, μόνο όταν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, να προκαλέσει δυσμενείς επιδράσεις. Από το 1990 σταδιακά και έως σήμερα, άρχισε να γίνεται αντιληπτό στην επιστημονική κοινότητα ότι η υψηλή χοληστερόλη από μόνη της δεν αρκεί για να βλάψει τον οργανισμό, αλλά πρέπει να συντρέχουν και άλλοι παράγοντες που προκαλούν δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και αθηρωμάτωση, ο κίνδυνος ανάπτυξης των οποίων πρέπει να υπολογίζεται πάντα κατά τον θεραπευτικό χειρισμό των πασχόντων από υψηλή χοληστερόλη.Τέτοιοι παράγοντες είναι η αυξημένη πίεση αίματος, η ηλικία, το κάπνισμα, το υψηλό σάκχαρο αίματος η χαμηλή HDL, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή, η αυξημένη CRP, η αυξημένη ομοκυστεΐνη, η αυξημένη LPA, το μεταβολικό σύνδρομο, η δυσμενής κληρονομικότητα για αγγειακή πάθηση, ορισμένοι παράγοντες φλεγμονής, ορισμένα λοιμογόνα αίτια, το αυξημένο ινωδογόνο, τα αυξημένα τριγλυκερίδια. Οι παράγοντες αυτοί έχουν διαφορετική βαρύτητα, ο καθένας, μπορούμε όμως σήμερα με την βοήθεια ειδικών εξισώσεων να υπολογίσουμε τον κίνδυνο δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου για κάθε άτομο χωριστά.

Σήμερα η σύγχρονη Ιατρική μελετά την δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και με ειδικές εξισώσεις υπολογίζει τον κίνδυνο εγκατάστασης δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου. Τα φάρμακα έχουν σήμερα θέση, μόνο σε περιπτώσεις ήδη εγκατεστημένης δυσλειτουργίας ενδοθηλίου ή σε ασθενείς σημαντικού κινδύνου, στους οποίους η χοληστερόλη δεν είναι διατροφικής αιτιολογίας ή δεν απορρέει «δευτεροπαθώς» από υποκείμενο νόσημα.





Σήμερα συμπληρώματα διατροφής και ειδικοί διατροφικοί χειρισμοί, από τους οποίους αρκετά άτομα μπορούν να επωφεληθούν χωρίς να είναι αναγκαίο να καταφύγουμε στο χημικό φάρμακο.
Χορήγηση ψύλλιου: Ειδική διατροφική παρέμβαση, που γίνεται για την ρύθμιση της χοληστερόλης σε ασθενείς



Τα χημικά φάρμακα που έχουμε στην φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης διαιρούνται σε σκευάσματα με δύο κύριους μηχανισμούς δράσης:

1. Επιδρούν στην εξωγενώς χορηγούμενη χοληστερόλη των τροφών αναστέλλοντας την απορρόφησή της από το έντερο. Οι κύριες παρενέργειες των φαρμάκων αυτών συνδέονται με επιδράσεις στο έντερο (δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακά άλγη, απώλεια βιταμινών)

2. Επιδρούν στην ενδογενή χοληστερόλη, αναστέλλοντας ένζυμα, που αυξάνουν τη συγκέντρωσή της. Τα πιο δραστικά από τα φάρμακα που έχουμε, επιδρούν κυρίως στην ενδογενή οδό άθροισης της χοληστερόλης. Ως εκ τούτου οι κύριες παρενέργειες που προκαλούν συνδέονται κυρίως με το ήπαρ, με κίνδυνο ανάπτυξης βλάβης. Επίσης κινδυνεύουν να προκαλέσουν βλάβες στο μυϊκό ιστό.

Άλλες παρενέργειες των φαρμάκων για την χοληστερόλη είναι η ζάλη, οι μυαλγίες, αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Η χορήγηση φαρμάκων πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι αναγκαία. Η περιοδική παρακολούθηση ορισμένων αιματολογικών παραμέτρων (π.χ. τρανσαμινάσες, CPK) είναι απαραίτητη σε αρκετές περιπτώσεις
Βλάβη μυών από στατίνες: Αρ. ο φυσιολογικός μυς, δεξιά υπό χρόνια χορήγηση στατινών
Από το http://www.bidmc.org



Νέκρωση ήπατος από αντιλιπιδαιμικά φάρμακα σε αντιδιαστολή με το υγιές ήπαρ (πάνω)
Από τα http://www.cpmc.org και http://www.philzone.org





Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Ειδική Παθολόγος



Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ



http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ("ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ"): ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Το όχημα μεταφοράς της χοληστερόλης στο αίμα είναι οι λιποπρωτεΐνες, που αποτελούνται από υδρόφοβα λιπίδια (εστέρες χοληστερόλης, τριγλυκερίδια), υδρόφιλα λιπίδια (φωσφολιπίδια, μη εστεροποιημένη χοληστερόλη) και πρωτεΐνες. Οι λιποπρωτεΐνες ανάλογα με την πυκνότητά τους διαιρούνται σε χυλομικρά, VLDL (very low density lipoprotein-πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), IDL(Intermediate density lipoprotein-ενδιάμεσης πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), LDL (low density lipoprotein-χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) και HDL (high density lipoprotein-υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη).

Η χοληστερόλη έχει μια σειρά από λειτουργίες. Είναι ένα δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Μετέχει σε σημαντικές για τον οργανισμό χημικές αντιδράσεις. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή σημαντικών ορμονών, όπως οι γυναικείες ορμόνες, οι ανδρικές ορμόνες και οι ορμόνες των επινεφριδίων.

Παρά την «δαιμονοποίηση» της χοληστερόλης, κατά τα παλαιότερα χρόνια, σήμερα έχει γίνει πλέον σαφές, ότι η μείωση της χοληστερόλης δεν είναι επιθυμητός στόχος σε κάθε περίπτωση αύξησης και δεν οδηγεί σε παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης σε όλα τα άτομα. Ορισμένες μελέτες μάλιστα συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης με αύξηση της θνησιμότητας από ορισμένα νοσήματα. Αυτό αντανακλά το σύνθετο ρόλο της χοληστερόλης στον οργανισμό.

Ήδη από το 1990, άρχισε να γίνεται σαφές ότι οι επιδράσεις της υψηλής χοληστερόλης δεν είναι ίδιες σε όλους τους πάσχοντες. Η HDL χοληστερόλη προστατεύει τους ιστούς απορροφώντας μέρος της χοληστερόλης που μεταφέρεται και εναποτίθεται στην περιφέρεια, συντελώντας στην αντίστροφη μεταφορά της χοληστερόλης από τους ιστούς προς το ήπαρ. Εξάλλου το τμήμα της χοληστερόλης που συνδέεται με την λιποπρωτεΐνη LDL κινδυνεύει, μόνο όταν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, να προκαλέσει δυσμενείς επιδράσεις. Από το 1990 σταδιακά και έως το 2002, άρχισε να γίνεται αντιληπτό στην επιστημονική κοινότητα ότι η υψηλή χοληστερόλη από μόνη της δεν αρκεί για να βλάψει τον οργανισμό, αλλά πρέπει να συντρέχουν και άλλοι παράγοντες που προκαλούν δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, ο κίνδυνος της ανάπτυξης της οποίας πρέπει να υπολογίζεται πάντα κατά τον θεραπευτικό χειρισμό των πασχόντων από υψηλή χοληστερόλη.Τέτοιοι παράγοντες είναι η αυξημένη πίεση αίματος, η ηλικία, το κάπνισμα, το υψηλό σάκχαρο αίματος η χαμηλή HDL, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή, η αυξημένη CRP, η αυξημένη ομοκυστεΐνη, η αυξημένη LPA, το μεταβολικό σύνδρομο, η δυσμενής κληρονομικότητα για αγγειακή πάθηση, ορισμένοι παράγοντες φλεγμονής, ορισμένα λοιμογόνα αίτια, το αυξημένο ινωδογόνο, τα αυξημένα τριγλυκερίδια. Οι παράγοντες αυτοί έχουν διαφορετική βαρύτητα, ο καθένας, μπορούμε όμως σήμερα με την βοήθεια ειδικών εξισώσεων να υπολογίσουμε τον κίνδυνο δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου για κάθε άτομο χωριστά.



Δυσλειτουργία ενδοθηλίου
Από το


http://www.medscape.org






Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, ενδέχεται να μην χρειάζεστε καμία θεραπεία στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Εάν έχετε μόνο αυξημένη HDL, με καλή LDL

2. Εάν δεν έχετε δυσλειτουργία ενδοθηλίου

3. Εάν ο δεκαετής σας κίνδυνος, όπως σήμερα υπολογίζουμε με ειδικές εξισώσεις κατά την λεπτομερή ιατρική παθολογική εξέταση είναι ελάχιστος ή ανύπαρκτος

4. Εάν δεν προκαλείται δευτεροπαθώς από υποκείμενο νόσημα (π.χ. νεφρωσικό σύνδρομο)



Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη







Ιατρός Ειδική Παθολόγος






Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά






24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770






E mail: amoschovaki@yahoo.gr.






Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:






http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER






http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ






http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ






http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)






http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ






http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ






http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ






http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ






http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ






http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ






http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1



ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Το όχημα μεταφοράς της χοληστερόλης στο αίμα είναι οι λιποπρωτεΐνες, που αποτελούνται από υδρόφοβα λιπίδια (εστέρες χοληστερόλης, τριγλυκερίδια), υδρόφιλα λιπίδια (φωσφολιπίδια, μη εστεροποιημένη χοληστερόλη) και πρωτεΐνες. Οι λιποπρωτεΐνες ανάλογα με την πυκνότητά τους διαιρούνται σε χυλομικρά, VLDL (very low density lipoprotein-πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), IDL(Intermediate density lipoprotein-ενδιάμεσης πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), LDL (low density lipoprotein-χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) και HDL (high density lipoprotein-υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη).

Η χοληστερόλη έχει μια σειρά από λειτουργίες. Είναι ένα δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Μετέχει σε σημαντικές για τον οργανισμό χημικές αντιδράσεις. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή σημαντικών ορμονών, όπως οι γυναικείες ορμόνες, οι ανδρικές ορμόνες και οι ορμόνες των επινεφριδίων.

Παρά την «δαιμονοποίηση» της χοληστερόλης, κατά τα παλαιότερα χρόνια, σήμερα έχει γίνει πλέον σαφές, ότι η μείωση της χοληστερόλης δεν είναι επιθυμητός στόχος σε κάθε περίπτωση αύξησης και δεν οδηγεί σε παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης σε όλα τα άτομα. Ορισμένες μελέτες μάλιστα συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης με αύξηση της θνησιμότητας από ορισμένα νοσήματα. Αυτό αντανακλά το σύνθετο ρόλο της χοληστερόλης στον οργανισμό.

http://medical-dictionary.thefreedictionary.com

Χοληστερόλη και χρήσιμα παράγωγα

Ήδη από το 1990, άρχισε να γίνεται σαφές ότι οι επιδράσεις της υψηλής χοληστερόλης δεν είναι ίδιες σε όλους τους πάσχοντες. Η HDL χοληστερόλη προστατεύει τους ιστούς απορροφώντας μέρος της χοληστερόλης που μεταφέρεται και εναποτίθεται στην περιφέρεια, συντελώντας στην αντίστροφη μεταφορά της χοληστερόλης από τους ιστούς προς το ήπαρ. Εξάλλου το τμήμα της χοληστερόλης που συνδέεται με την λιποπρωτεΐνη LDL κινδυνεύει, μόνο όταν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, να προκαλέσει δυσμενείς επιδράσεις. Από το 1990 σταδιακά και έως το 2002, άρχισε να γίνεται αντιληπτό στην επιστημονική κοινότητα ότι η υψηλή χοληστερόλη από μόνη της δεν αρκεί για να βλάψει τον οργανισμό, αλλά πρέπει να συντρέχουν και άλλοι παράγοντες που προκαλούν δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, ο κίνδυνος της ανάπτυξης της οποίας πρέπει να υπολογίζεται πάντα κατά τον θεραπευτικό χειρισμό των πασχόντων από υψηλή χοληστερόλη.

Δυσλειτουργία ενδοθηλίου
Από το
http://www.medscape.org

Yψηλή χοληστερόλη και θεραπεία
Από το Baron R. Lipids Disorders in McPhee S et al. Current Medical Diagnosis and treatment 2011, Mc Graw Hill Medical, USA

HDL Χοληστερόλη: Ο φύλακας άγγελος του οργανισμού

Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, ενδέχεται να μην χρειάζεστε καμία θεραπεία στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Εάν έχετε μόνο αυξημένη HDL, με καλή LDL

2. Εάν δεν έχετε δυσλειτουργία ενδοθηλίου

3. Εάν ο δεκαετής σας κίνδυνος, όπως σήμερα υπολογίζουμε με ειδικές εξισώσεις κατά την λεπτομερή ιατρική παθολογική εξέταση είναι ελάχιστος ή ανύπαρκτος

4. Εάν δεν προκαλείται δευτεροπαθώς από υποκείμενο νόσημα (π.χ. νεφρωσικό σύνδρομο)

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη







Ιατρός Ειδική Παθολόγος






Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά






24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770






E mail: amoschovaki@yahoo.gr.






Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:






http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER






http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ






http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ






http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)






http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ






http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ






http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ






http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ






http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ






http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ






http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ): ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μία από τις συχνές λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούν μεταξύ των ασθενών, είναι ότι η «κακή» χοληστερόλη (ή "χοληστερίνη") LDL είναι πάντοτε το αποτέλεσμα κακής διατροφής. Είναι γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις η παχυσαρκία, η πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη διατροφή, η κατάχρηση κρέατος και γλυκών ευθύνονται για τις αυξήσεις της χοληστερόλης σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή. Ωστόσο σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών η αυξημένη χοληστερόλη δεν είναι διατροφικής αιτιολογίας. Αυτό καθίσταται περισσότερο αντιληπτό στο κοινό, όταν γίνονται κατανοητές ορισμένες αρχές, που διέπουν το μεταβολισμό της χοληστερόλης.
Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Το όχημα μεταφοράς της χοληστερόλης στο αίμα είναι οι λιποπρωτεΐνες, που αποτελούνται από υδρόφοβα λιπίδια (εστέρες χοληστερόλης, τριγλυκερίδια), υδρόφιλα λιπίδια (φωσφολιπίδια, μη εστεροποιημένη χοληστερόλη) και πρωτεΐνες. Οι λιποπρωτεΐνες ανάλογα με την πυκνότητά τους διαιρούνται σε χυλομικρά, VLDL (very low density lipoprotein-πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), IDL(Intermediate density lipoprotein-ενδιάμεσης πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), LDL (low density lipoprotein-χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) και HDL (high density lipoprotein-υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη). Το τμήμα της χοληστερόλης που συνδέεται με την LDL, είναι εκείνο που, υπό προϋποθέσεις, προκαλεί δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και αθηρωμάτωση. Όταν μιλάμε για αναγκαιότητα μείωσης της υψηλής χοληστερόλης, μιλάμε πάντα για αναγκαιότητα μείωσης της LDL.
Το όχημα μεταφοράς της χοληστερόλης των τροφών είναι τα χυλομικρά μέσω των οποίων η εξωγενώς απορροφούμενη χοληστερόλη μεταφέρεται στο ήπαρ.
Εκτός όμως από την εξωγενή οδό απορρόφησης της χοληστερόλης το ήπαρ συνθέτει χοληστερόλη από πρώτες ύλες με μία καταιγίδα χημικών αντιδράσεων, οι οποίες συνοπτικά εκτίθενται παρακάτω:


Η ενδογενώς παραγόμενη χοληστερόλη αποτελεί και την κύρια ποσότητα της χοληστερόλης που χρησιμοποιεί ο οργανισμός.
Η ενδογενώς παραγόμενη και η εξωγενώς απορροφούμενη χοληστερόλη στη συνέχεια μεταφέρονται μέσω της λιποπρωτείνης VLDL στην περιφέρεια, όπως φαίνεται στο σχήμα:

Κατά την πορεία της από το ήπαρ στην περιφέρεια, η VLDL συναντά την υψηλής πυκνότητας (καλή) χοληστερόλη ΗDL, η οποία παράγεται κυρίως στο ήπαρ και το έντερο. H HDL απορροφά μέρος της VLDL και της χοληστερόλης που μεταφέρεται και εναποτίθεται στην περιφέρεια, ευθυνόμενη για την αντίστροφη μεταφορά της χοληστερόλης από τους ιστούς προς το ήπαρ, όπως φαίνεται στο σχήμα:

Στη συνέχεια η χοληστερόλη επιστρέφει στο ήπαρ για να απεκκριθεί στην χολή και στο έντερο, όπως φαίνεται στη συνέχεια της παραπάνω εικόνας:
Πολλά ένζυμα εμπλέκονται στην ενδογενή παραγωγή και το μεταβολισμό της χοληστερόλης. Πολλές φορές τα αυξημένα επίπεδα LDL, οφείλονται σε αλλοιωμένη λειτουργία των ενζύμων αυτών ή σε παράγοντες που επεμβαίνουν στον κύκλο της χοληστερόλης.
Έτσι αυξημένα επίπεδα LDL προκαλούν εκτός από την κακή διατροφή:
  1. Κληρονομικοί παράγοντες 
  2. Η φθορά του χρόνου  
  3. Ορμονικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός) 
  4. Νεφρωσικό σύνδρομο 
  5. Παθήσεις ήπατος, χοληφόρων 
  6. Ορισμένες μορφές νευρικής ανορεξίας 
  7. Φάρμακα 
  8. Μεταβολικές διαταραχές (π.χ. διαβήτης).  
 Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία στη σωστή διαφορική διάγνωση και θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1