UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 30/09/2011

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

9/30/11

ΤΟ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΕΝΗΛΙΚΟ

Στον φυσιολογικό ενήλικο, υποδοχείς στο θωρακικό τοίχωμα, στο τραχειοβρογχικό δέντρο, στην αορτή, στην καρωτίδα και κεντρικοί χημειουποδοχείς που αντιδρούν ανάλογα με τα επίπεδα του οξυγόνου του διοξειδίου του άνθρακα και των οξέων στο αίμα και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, έχουν σύνθετες νευρολογικές συνδέσεις με ειδικά αναπνευστικά κέντρα στο ΚΝΣ. Τα κέντρα αυτά ρυθμίζουν την αναπνοή. Ο αέρας εισέρχεται μέσω της μύτης στο τραχειοβρογχικό δέντρο, όπου σε επίπεδο κυψελίδων πραγματοποιείται η ανταλλαγή αερίων, δηλαδή η αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα και η πρόσληψη του οξυγόνου. Κατά τον ύπνο, η δραστηριότητα του συμπαθητικού ελαττώνεται, υπάρχει ελάττωση του μυϊκού τόνου των αναπνευστικών οδών, μείωση του βασικού μεταβολισμού, μείωση του φυσιολογικού τόνου. Η δίοδος του αέρα κατά την διάρκεια της ημέρας, η ανταλλαγή των αερίων και οι μεταβολές που συμβαίνουν κατά την διάρκεια του ύπνου είναι αθόρυβες, στο υγιές άτομο.

Το σφύριγμα προκαλείται όταν ο αέρας δεν μπορεί να εισέλθει απρόσκοπτα από τη μύτη-λάρυγγα- τραχειοβρογχικό δέντρο. Λόγω των εμποδίων που συναντά, προκαλούνται ήχοι παρόμοιοι με τους ήχους που εμφανίζονται όταν ρεύματα αέρα διέρχονται από σωλήνες που παρουσιάζουν κατά τόπους στενώσεις. Το σύμπτωμα μπορεί να εμφανίζεται μόνο στον ύπνο, κατά την ημέρα ή όλο το 24ωρο. Μπορεί να είναι παροδικό ή να εγκαθίσταται μόνιμα, να συνοδεύεται ή όχι από δυσχέρεια αναπνοής.

Παρά το γεγονός ότι το σφύριγμα κατά την αναπνοή έχει ως αίτιο το κάπνισμα, σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών, ο κατάλογος των νοσημάτων που προκαλούν σφύριγμα αναπνοής είναι μακρύς. Ενδεικτικά τα παρακάτω νοσήματα και καταστάσεις προκαλούν σφύριγμα:

1. Η παχυσαρκία

Προκαλείται χαρακτηριστικά σφύριγμα κατά τη νύχτα. Η συσσώρευση λίπους γύρω από τις αεροφόρες οδούς σε συνδυασμό με την φυσιολογική μείωση του μυϊκού τόνου του αναπνευστικού δέντρου λόγω ύπνου, έχει ως αποτέλεσμα φαινόμενα αποφρακτικής άπνοιας κατά τον ύπνο και εμφάνιση σφυρίγματος.

2. Φλεγμονές (π.χ. ιογενείς, μικροβιακές, μυκητησιακές)

Οι λοιμογόνοι παράγοντες, η αυξημένη δραστηριοποίηση κυττάρων φλεγμονής, όπως μακροφάγων και λευκών αιμοσφαιρίων, το οίδημα και ουσίες όπως οι κυτταροκίνες, ευθύνονται για την άθροιση εκκριμάτων στους αεραγωγούς ή σε παρακείμενους ιστούς, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση διόδου του αέρα από μύτη λάρυγγα βρόγχους και εμφάνιση σφυρίγματος.

3. Το βρογχικό άσθμα

Το άσθμα χαρακτηρίζεται από αυξημένη ανταπόκριση του τραχειοβρογχικού δέντρου σε ποικίλα ερεθίσματα (π.χ. τρόφιμα, άγχος, φάρμακα, χημικές ουσίες, επαγγελματικοί ρύποι, ατμοσφαιρικοί ρύποι), τα οποία προκαλούν αναστρέψιμη στένωση των αεραγωγών με σφύριγμα.

Διακρίνουμε το αλλεργικό ή ατοπικό άσθμα, το ιδιοσυστασιακό ή μη ατοπικό άσθμα και το άσθμα μεικτής αιτιολογίας.

4. Η καρδιακή ανεπάρκεια

Στη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια υπάρχει διαταραχή στις αγγειακές πιέσεις, ανάπτυξη διάμεσου ή περιβρογχικού οιδήματος και ανάπτυξη σφυρίγματος, ιδιαίτερα κατά την κατάκλιση.

5. Το καρκίνωμα του πνεύμονα ή του λάρυγγα

Στο καρκίνωμα αναπτύσσεται υπερβολικός πολλαπλασιασμός καρκινικών κυττάρων, τα οποία διηθούν τους αεραγωγούς προκαλώντας στένωση και σφύριγμα.

Το σφύριγμα κατά την αναπνοή χρήζει πάντοτε σοβαρής ιατρικής αξιολογήσεως. Σε σοβαρές περιπτώσεις η τελική ποσότητα αέρα και οξυγόνου που πρέπει να έχει στην διάθεσή του το ανθρώπινο σώμα, για να γίνεται ομαλά η ανταλλαγή αερίων διαταράσσεται σημαντικά, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης αιφνίδιων θανατηφόρων επιπλοκών όπως σοβαρών καρδιακών αρρυθμιών, υποξίας, ανακοπής.
Τα ευρήματα από τη σωστή ιατρική εξέταση, έχουν κομβικό ρόλο στην ορθή διαφορική διάγνωση και θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1













ΑΣΠΡΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΛΕΜΑΤΑ: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ


Ζάλη και κιτρινοπράσινα φλέματα σε έδαφος χρόνιας ιγμορίτιδας αλλεργικής αιτιολογίας και μικροβιακών επιμολύνσεων. Στην θέση του άσπρου βέλους διακρίνεται η αυξημένη θολερότητα του σύστοιχου ιγμορείου.
Από το προσωπικό μου αρχείο
Τα φλέματα είναι παθολογική άθροιση βλεννώδους υλικού στο λαιμό ή στο στόμα. Τα φλέματα προκαλούνται από κάθε βλαπτικό παράγοντα που επηρεάζει το επίπεδο έκκρισης των κυττάρων των αεραγωγών ή του στόματος, καθώς και από τη συλλογή εκκριμάτων σε παρακείμενα όργανα που απλώς επικοινωνούν με τους αεραγωγούς και το στόμα. Έτσι οι αυξημένες εκκρίσεις προκαλούνται:

1. Από βλαπτικούς παράγοντες, που ερεθίζουν τους αεραγωγούς (π.χ. καπνός).

2. Από νοσήματα των αεραγωγών (π.χ. καρκίνος)

3. Από λοιμώδεις φλεγμονές, που είτε επικοινωνούν με τους αεραγωγούς ή το στόμα είτε τους ερεθίζουν (π.χ. ιώσεις)

4. Από νοσήματα παρακείμενων οργάνων (π.χ. οισοφαγίτιδα).

Το έντονο χρώμα στα φλέματα είναι ένα στοιχείο που πανικοβάλλει ορισμένους ασθενείς. Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν το φλέμα αποτελεί το μόνο σύμπτωμα σε ένα καπνιστή και υγιή, κατά τα λοιπά οργανισμό, το σύμπτωμα παραμελείται και αποδίδεται λανθασμένα στο κάπνισμα.

Τα χρωματιστά φλέματα εμφανίζονται συνήθως ως:

1. Κίτρινα-λευκά- πράσινα φλέματα

2. Κόκκινα φλέματα

Α. ΚΙΤΡΙΝΑ ΛΕΥΚΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΛΕΜΑΤΑ

Τα κίτρινα λευκά ωχροκίτρινα φλέματα είναι συνήθη σε λοιμώδεις φλεγμονές. Η αυξημένη δραστηριοποίηση κυττάρων φλεγμονής, όπως μακροφάγων και λευκών αιμοσφαιρίων, το οίδημα και παράγοντες όπως οι κυτταροκίνες, είναι υπεύθυνοι για τον παραγωγικό βήχα και το χρώμα σε μία σειρά από φλεγμονές, όπως ιώσεις, μικρόβια, μύκητες. Ιδιαίτερα μάλιστα επιθετικές μικροβιακές φλεγμονές (π.χ. πνευμονία) προκαλούν έντονη πυώδη απόχρεμψη με δραστηριοποίηση άφθονων στοιχείων φλεγμονής. Ειδικά μικρόβια (π.χ. ορισμένα είδη κλεμπσιέλλας) και ιοί προκαλούν την παραγωγή πτυέλων με πράσινο χρώμα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε εσείς που έχετε άσπρα κίτρινα πράσινα φλέματα:

 Ο βήχας είναι ένας ενεργητικός μηχανισμός αποβολής των φλεμάτων για να μην προκαλέσουν αποφράξεις αεραγωγών, τοπικό πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών, κακή ποιότητα ύπνου, πλημμελή λειτουργία παρακείμενων οργάνων. Η χρήση ορισμένων αντιβηχικών, χωρίς αντίστοιχη ιατρική εξέταση και ένδειξη σε ενεργό φάση φλεγμονής, μπορεί να οδηγήσει σε καταστολή βήχα, κατακράτηση πτυέλων, επέκταση φλεγμονής με βρογχίτιδα και πνευμονία.

 Όταν τα φλέματα συνοδεύονται από πυρετό, σφύριγμα αναπνοής, πόνο στον θώρακα ή δύσπνοια, η σωστή και άμεση ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη.

 Όταν τα φλέματα εμφανίζονται σε άτομα με μειωμένη ανοσοποιητική ικανότητα (π.χ. μωρά, ηλικιωμένοι) ή κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, λόγω χρόνιου νοσήματος (π.χ. διαβήτης, καρδιοπάθεια) η σωστή και άμεση ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη.

 Όταν τα φλέματα δεν υποχωρούν τρεις ημέρες μετά την έναρξή τους, αλλά επιμένουν η σωστή και άμεση ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη.

 Οι χρονίζουσες περιπτώσεις αποβολής φλεμάτων πρέπει πάντα να αξιολογούνται ιατρικώς. Το φλέμα του καπνιστή, μπορεί να μην είναι ένα απλό φλέμα του καπνιστή, αλλά να υποκρύπτει σοβαρή φλεγμονή ή καρκίνο.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΛΕΜΑΤΑ

Το κόκκινο χρώμα οφείλεται συνήθως σε πρόσμιξη αίματος. Η παρουσία αίματος στα φλέματα (αιμόπτυση) είναι ένα σύμπτωμα, που υποδηλώνει συνοδό αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλης έκτασης. Η μαζική αιμορραγία είναι μια κατάσταση που χρήζει άμεσης νοσηλείας, διότι μπορεί να προκαλέσει άμεσα ασφυξία ή θάνατο.

Η θέση της αιμορραγίας μπορεί να είναι το στόμα, η μύτη, ο φάρυγγας, η τραχεία, οι βρόγχοι, ο πνεύμονας. Τα αίτια είναι ποικίλα. Ενδεικτικά, τα παρακάτω νοσήματα και καταστάσεις προκαλούν αίμα στα φλέματα:

1. Τραύματα

2. Ξένα σώματα

3. Βρογχίτιδα

4. Φυματίωση πνευμονία

5. Ιώσεις

6. Όγκοι του πνεύμονα

7. Πνευμονική εμβολή

8. Καταστάσεις καρδιακής ανεπάρκειας

9. Κοκκιωμάτωση WEGENER

10. Aντιπηκτικά

Το αίμα στα φλέματα αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις το πρώτο σύμπτωμα καρκινώματος (π.χ. πνεύμονα, οισοφάγου).

Παρά τον αθώο χαρακτήρα του συμπτώματος σε πολλούς ασθενείς, η σοβαρότητα των νοσημάτων, που μπορεί να υποκρύπτονται και η κρισιμότητα της κατάστασης που προκαλεί η περίπτωση μαζικής εσωτερικής αιμορραγίας, επιβάλλει άμεση ιατρική εξέταση, όταν ισχύουν ένα από τα παρακάτω:

 Η ποσότητα αίματος είναι σημαντική

 Το αίμα ευρίσκεται σε ίχνη, αλλά η αιμόπτυση επαναλαμβάνεται

 Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα (π.χ. δύσπνοια, πυρετός, απώλεια βάρους)

 Πρόκειται για άτομο που καπνίζει

 Υπάρχουν γνωστά χρόνια νοσήματα, που προκαλούν αιμορραγική διάθεση.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ