UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 01/08/2011

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

8/1/11

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν ετέθησαν από τους δημοσιογράφους του ALTER κ. Μάνο Νιφλή και Αμέλια Αναστασάκη στις 27-7-2011, στις 10.00 πμ.

Ευχαριστώ τον τηλεοπτικό σταθμό και τους συντελεστές της πρωινής ενημέρωσης του σταθμού για τη συμβολή τους στη μάχη της σοβαρής ιατρικής πληροφόρησης.

• Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;

Το αυχενικό σύνδρομο είναι πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο και ενοχλήματα αυχένα οφειλόμενα σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις της περιοχής, που περιλαμβάνουν εκφύλιση των δίσκων της αυχενικής μοίρας, προοδευτική ανάπτυξη οστεοφύτων και συσσώρευση «αλάτων» στον αυχένα. Ο όρος αυχενικό σύνδρομο περιλαμβάνει επίσης χρόνια μη ειδικά ενοχλήματα ή πόνο εντοπιζόμενο στον αυχένα μη οφειλόμενα σε υποκείμενη πάθηση του σκελετού, πάθηση των οστών ή άλλο παθολογικό νόσημα.

Πόνος, «πιάσιμο» ή βάρος αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου και εντοπίζονται τοπικά ή περιλαμβάνουν τον ώμο, το κεφάλι, τον βραχίονα, το αντιβράχιο, ολόκληρο το χέρι. Ένα μέρος των ασθενών αναπτύσσει και νευρολογικά συμπτώματα, με αισθητηριακές απώλειες και μυϊκή δυσλειτουργία.

Ορισμένες μορφές ιλίγγου συνδέονται με το σύνδρομο αυτό.

• Πώς δημιουργούνται οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις;

Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις, όταν υπάρχουν, αναδεικνύονται στον ακτινολογικό έλεγχο και προκαλούνται από συγκεκριμένο υποκείμενο νόσημα ή παθολογική διαταραχή (π.χ. ενδοκρινικά νοσήματα, διαβήτης, νόσος Wilson) ή έχουν, συχνότερα, πολυπαραγοντική αιτιολογία (π.χ. προχωρημένη ηλικία, κακή κληρονομικότητα, παχυσαρκία, χρόνια καταπόνηση σπονδυλικής στήλης, κακή διατροφή χαμηλή σε ασβέστιο – υπερκατανάλωση καφέ αλκοόλ, κάπνισμα).

• Καταλαβαίνουμε το αυχενικό σύνδρομο που συνοδεύεται από εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Πολλά όμως υγιή νέα άτομα παραπονούνται για πόνο και πιάσιμο στον αυχένα.

Παρά το γεγονός, ότι ο όρος αυχενικό σύνδρομο χαρακτηρίζει συγκεκριμένες εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αυχένα και έχει ακτινολογική και κλινική διάγνωση, ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει χρόνια μη ειδικά ενοχλήματα από τον αυχένα, τα οποία όπως προκύπτει κατά την ενδελεχή ιατρική διερεύνηση, δεν έχουν ως αίτιο παθολογικό ή ορθοπεδικό πρόβλημα. Η κακή στάση του σώματος, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η παρατεταμένη ορθοστασία, η πολύωρη παραμονή μπροστά στο computer, η ψύξη, επαγγελματικές δραστηριότητες που προκαλούν αυξημένη δόνηση (π.χ. χειρισμός κομπρεσέρ), γυμναστικές δραστηριότητες που δεν γίνονται σωστά (π.χ. χρήση βαρών χωρίς προθέρμανση, ακατάλληλα υποδήματα), παράγοντες που προκαλούν άγχος, είναι στοιχεία, τα οποία ευθύνονται για την εμφάνιση αυχενικού συνδρόμου με απούσες τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Η υγιής νεολαία συχνά υιοθετεί σήμερα τις παραπάνω πρακτικές.

• Ποια είναι σήμερα η θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου;

Η θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου περιλαμβάνει, ανάλογα με την περίπτωση ειδικά φάρμακα, τοποθέτηση κολάρου, φυσικοθεραπεία, παρεμβάσεις σε συνήθειες της καθημερινότητας. Στην περίπτωση ύπαρξης εκφυλιστικών αλλοιώσεων, κομβική θέση κατέχει ο εντοπισμός και η θεραπεία τυχόν υποκείμενου νοσήματος.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, σπανίως, πραγματοποιείται χειρουργική αποκατάσταση.

• Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουν οι τηλεθεατές που μας βλέπουν (και το κοινό γενικότερα) για το αυχενικό σύνδρομο;

Κάθε πόνος στον αυχένα δεν είναι αυχενικό σύνδρομο. Μία ευρεία ποικιλία τοπικών και συστηματικών νοσημάτων (π.χ. κήλη, νεοπλάσματα, φλεγμονές, ρευματοπάθειες), μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα. Σημαντικά για την διάγνωση είναι τα ευρήματα της σωστής ιατρικής εξέτασης.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1