UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 29/06/2011

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

6/29/11

ΣΥΧΝΕΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη, τον νεφρό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ουρολοιμώξεων που εκδηλώνονται με ποικίλα κλινικά σύνδρομα. Αναλόγως της θέσεως προσβολής του ουροποιητικού, μπορεί να εμφανιστεί κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, προστατίτιδα, πυελονεφρίτιδα. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να έχουν συμπτώματα με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό, δέκατα, ναυτία, κοιλιακό πόνο, εμετό ( συμπτωματικές ουρολοιμώξεις) ενδέχεται όμως να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις). Τα συμπτώματα υποστρέφουν με την χορήγηση κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής.

Οι συχνές ουρολοιμώξεις απασχολούν ένα σημαντικό μέρος του γενικού πληθυσμού. Στην περίπτωση των συχνών ουρολοιμώξεων, τα συμπτώματα της απλής ουρολοίμωξης υποτροπιάζουν συχνά, παρά την χορήγηση αντιβίωσης, με αποτέλεσμα η ποιότητα ζωής των ασθενών να υποβαθμίζεται σημαντικά. Τα παθογόνα που εμπλέκονται είναι πολλά. Το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli επικρατεί σε αρκετές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Άλλα μικρόβια είναι ο staphylococcus saprophyticus, ο πρωτέας, η ψευδομονάδα, η klebsiella, το enterobacter, η serratia, ο s aureus, οι εντερόκοκκοι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα όπως τα Chlamydia trachomatis, η neisseria gonorrhoeae, ο ιός του έρπητα έχουν κυρίαρχο ρόλο.

Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις απαιτούν σωστή ιατρική αξιολόγηση και θεραπεία, διότι εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως νεφρική βλάβη, μετανάστευση του μικροβίου σε άλλες θέσεις, επιθετική λοίμωξη. Οι επιπλοκές ενδέχεται να απειλήσουν την ζωή.

Κατά την ιατρική εξέταση:

1. Πρέπει να εντοπιστούν και να εκριζωθούν οι αιτίες που προκαλούν τις υποτροπές. Παράγοντες που προκαλούν υποτροπές είναι:

• Κακές συνθήκες υγιεινής

• Αυξημένο σάκχαρο

• Διαταραχές του μεταβολισμού

• Διαταραχές του ανοσοποιητικού

• Ειδικά μικρόβια που δεν έχουν εξεταστεί κατά τους μικροβιολογικούς ελέγχους των ούρων

• Εστίες μικροβίων από παρακείμενα ή απομακρυσμένα όργανα που μεταφέρονται στην περιοχή

• Λίθοι νεφρών

• Ουρολογικές παθήσεις

• Παθήσεις προστάτη

• Παθήσεις που διαταράσσουν τα φυσιολογικά αντανακλαστικά και την λειτουργία της ούρησης στον άνθρωπο (π.χ. παθήσεις του νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας)

• Χορήγηση ακατάλληλης αγωγής
• Γενετικές προδιαθέσεις

2. Πρέπει να χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή πλήρους και αποτελεσματικής εκρίζωσης.

Ορισμένα μικρόβια διαθέτουν εκπληκτικές ικανότητες ανάπτυξης αντοχής σε αντιβιοτικά και αυτό αποτελεί σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικό πρόβλημα, που απαιτεί ειδικούς χειρισμούς στην κλινική πράξη, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση των συχνών ουρολοιμώξεων. Το είδος της αντοχής έχει σχέση με το παθογόνο αλλά και με το είδος και την ποσότητα των αντιβιοτικών που έχουν χρησιμοποιηθεί από το άτομο και χρησιμοποιούνται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που ευρίσκεται το άτομο. Η μελέτη του profile ευαισθησίας του παθογόνου σε αντιβιοτικά είναι σημαντική κατά την εφαρμογή της αγωγής πλήρους και αποτελεσματικής εκρίζωσης.

Ενίοτε η χορήγηση προφυλακτικής αγωγής είναι απαραίτητη στην πρόληψη των υποτροπών.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1







ΣΥΝΔΡΟΜΟ GILBERT (ΖΙΛΜΠΕΡΤ)

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Ευρίσκεται στο άνω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιάς, κάτω από το δεξιό υποχόνδριο, έναντι του διαφράγματος. Το συκώτι έχει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Μέσω του ήπατος ποικίλες τοξίνες μεταβολίζονται σε ακίνδυνα για τον οργανισμό προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια απεκκρίνονται στην χολή ή στα ούρα. Στις λειτουργίες του ήπατος περιλαμβάνονται η σύνθεση σημαντικών πρωτεϊνών του σώματος (π.χ. αλβουμίνη, πρωτεΐνες μεταφορείς, πρωτεΐνες που ρυθμίζουν την πήξη του αίματος), ο μεταβολισμός χημικών ενώσεων (π.χ. φάρμακα, χολερυθρίνη, κατιόντα), η παραγωγή της χολής.

Όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους, γίνονται εύθραυστα, οι μεμβράνες τους θραύονται και η αιμοσφαιρίνη που περιέχουν διασπάται ταχέως. Η χολερυθρίνη του ορού είναι προϊόν αποδόμησης των πρωτεϊνών που περιέχουν το δακτύλιο πορφυρίνης της αιμοσφαιρίνης. Μέσα σε ώρες από την αποδόμηση της αιμοσφαιρίνης, η χολερυθρίνη απορροφάται από τα ηπατικά κύτταρα. Η σύζευξη της χολερυθρίνης και η απέκκρισή της στην χολή είναι μία από τις πιο σημαντικές χημικές διαδικασίες που επιτελεί το ήπαρ.

Στο σύνδρομο GILBERT υπάρχει κληρονομούμενη διαταραχή στην ικανότητα του ήπατος να πραγματοποιεί τη σύζευξη της χολερυθρίνης, με αποτέλεσμα την αύξηση της μη συζευγμένης (έμμεσης) χολερυθρίνης στο αίμα. Η αύξηση της χολερυθρίνης προσδίδει μία κίτρινη όψη στο δέρμα και τους βλεννογόνους (ίκτερος).

Η διαταραχή επιδεινώνεται με την παρατεταμένη νηστεία και το stress, που καλό είναι να αποφεύγονται. Δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία, εκτός από διατροφικές παρεμβάσεις, διότι η πρόγνωση είναι άριστη.

Είναι σημαντικό κατά την ιατρική παθολογική εξέταση να αποκλειστούν σοβαρά ιατρικά νοσήματα, που μιμούνται ή επιδεινώνουν το σύνδρομο Gilbert και χρήζουν θεραπείας, όπως είναι οι καταστάσεις αιμόλυσης.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΝΖΥΜΑ ΣΥΚΩΤΙΟΥ ΥΨΗΛΑ ΗΠΑΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Ευρίσκεται στο άνω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιάς, κάτω από το δεξιό υποχόνδριο, έναντι του διαφράγματος.

Το συκώτι έχει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Μέσω του ήπατος ποικίλες τοξίνες μεταβολίζονται σε ακίνδυνα για τον οργανισμό προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια απεκκρίνονται στην χολή ή στα ούρα. Στις λειτουργίες του ήπατος περιλαμβάνονται η σύνθεση σημαντικών πρωτεϊνών του σώματος (π.χ. αλβουμίνη, πρωτεΐνες μεταφορείς, πρωτεΐνες που ρυθμίζουν την πήξη του αίματος), ο μεταβολισμός χημικών ενώσεων (π.χ. φάρμακα, χολερυθρίνη, κατιόντα), η παραγωγή της χολής.

Η βλάβη του ήπατος χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργία του ήπατος και διαταραχή σε εξετάσεις που αφορούν την ηπατική βιοχημεία. Στα τυπικά κλινικά συμπτώματα της ηπατικής νόσου περιλαμβάνονται ο ίκτερος, η κόπωση, ο κνησμός, ο κοιλιακός πόνος, το φούσκωμα, οι αιμορραγίες. Πολλοί ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα και εντοπίζονται από αυξήσεις των ηπατικών ενζύμων στα πλαίσια συνήθους παθολογικής εξέτασης, προληπτικής εξέτασης, αξιολόγησης πριν την πρόσληψη σε εργασία, ένταξης σε ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα και κατά την αιμοδοσία.

Oι βασικές εξετάσεις που αφορούν την ηπατική βιοχημεία είναι η χολερυθρίνη ορού και ούρων, οι τρανσαμινάσες (ασπαρτική τρανσαμινάση – AST – SGOT και αλανινική τρανσαμινάση – ALT – SGPT), η γGT, η αλκαλική φωσφατάση, η 5 νουκλεοτιδάση, η αλβουμίνη, οι γ σφαιρίνες, ο χρόνος προθρομβίνης.

Η χολερυθρίνη του ορού είναι προϊόν αποδόμησης των πρωτεϊνών που περιέχουν το δακτύλιο πορφυρίνης της αίμης των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Απαντάται στο αίμα με δύο κλάσματα, τη συζευγμένη χολερυθρίνη ή άμεση και τη μη συζευγμένη ή έμμεση χολερυθρίνη. Η σύζευξη της χολερυθρίνης είναι μία χημική διαδικασία που προϋποθέτει τη σωστή λειτουργία του ήπατος και του χοληφόρου δέντρου. Η αύξηση της χολερυθρίνης προσδίδει μία κίτρινη όψη στο δέρμα και τους βλεννογόνους (ίκτερος). Η χολερυθρίνη στα ούρα είναι πάντα συζευγμένη χολερυθρίνη, με δεδομένο ότι η μη συζευγμένη χολερυθρίνη συνδέεται στο αίμα με αλβουμίνη και δεν διηθείται από τους νεφρούς. Η αύξηση της χολερυθρίνης των ούρων προκαλεί υπέρχρωση στα ούρα.

Οι τρανσαμινάσες (ασπαρτική τρανσαμινάση – AST – SGOT και αλανινική τρανσαμινάση – ALT – SGPT) είναι ηπατικά ένζυμα. Η AST ανευρίσκεται επίσης στον καρδιακό μυ, στους γραμμωτούς μύες, στους νεφρούς, στον εγκέφαλο, στους νεφρούς, στο πάγκρεας, στους πνεύμονες, στα λευκά και στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ALT ανευρίσκεται κυρίως στο ήπαρ.

Η γGT, η αλκαλική φωσφατάση, η 5 νουκλεοτιδάση είναι ένζυμα του ήπατος, των οποίων συνολικά οι αυξήσεις υποδηλώνουν χολόσταση. Η αλκαλική φωσφατάση στο αίμα περιλαμβάνει πολλά ισοένζυμα που απαντώνται στο ήπαρ, στα οστά, στον πλακούντα, στο λεπτό έντερο.

Η αλβουμίνη συντίθεται από τα ηπατικά κύτταρα. Όταν το ήπαρ ανεπαρκεί, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για χρόνια παθολογική κατάσταση, τα επίπεδα της αλβουμίνης μειώνονται. Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, η εντεροπάθεια με απώλεια πρωτεϊνών, το νεφρωσικό σύνδρομο και οι χρόνιες λοιμώξεις αναστέλλουν «φυσιολογικώς» την παραγωγή αλβουμίνης από το ήπαρ.

Οι γ σφαιρίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που παράγονται από τα Β λεμφοκύτταρα. Oι γ σφαιρίνες αυξάνουν σε περιπτώσεις ηπατικής ανεπάρκειας, κατά τις οποίες το ήπαρ αδυνατεί να καθαρίσει τον οργανισμό από βακτηριακά αντιγόνα που φτάνουν στο ήπαρ μέσω της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα την αυξημένη σύνθεση αντισωμάτων από τα λεμφοκύτταρα.

Με εξαίρεση τον παράγοντα VIII, οι παράγοντες πήξης του αίματος παράγονται αποκλειστικά στα ηπατοκύτταρα. Ο χρόνος προθρομβίνης εκτιμά αθροιστικά τους παράγοντες II, VII, IX και Χ και παρατείνεται σε περιπτώσεις ηπατικής ανεπάρκειας. Εξαρτάται από την βιταμίνη Κ.

Παρά το γεγονός ότι όταν διαταράσσονται όλοι οι δείκτες συνολικά υπάρχει χωρίς αμφιβολία ηπατική βλάβη, η μεμονωμένη διαταραχή μίας ή μερικών από τις εξετάσεις αυτές δεν συνδέεται απαραίτητα με βλάβη του ήπατος: Ενδέχεται να αντανακλά οργανική βλάβη σε άλλο σημείο του σώματος που προκαλεί υπερβολική δραστηριότητα του ήπατος ή εξωηπατική παραγωγή και γενικότερα αλλοιώσεις στο τρίπτυχο επάρκεια πρώτων υλών- βιοσύνθεση – κάθαρση των χημικών ουσιών που διαταράσσονται.

Διαταραχές και νοσήματα του ήπατος είναι το σύνδρομο Gilbert, τo σύνδρομο Crigler-Najar τύπου 1 και 2, το σύνδρομο Dubin – Johnson, το σύνδρομο Rotor, οι ηπατίτιδες Α, Β, C, D,E, η ηπατίτιδα από λοιμώδη μονοπυρήνωση, η ερπητική ηπατίτιδα, η κρυπτογενής ηπατίτις, η πρωτοπαθής χολική κίρρωση, η αυτοάνοση ηπατίτιδα, η σκληρυντική χολαγγειίτιδα, το σύνδρομο επικάλυψης, η νόσος μοσχεύματος ενάντια στον ξενιστή, η απόρριψη αλλομοσχεύματος, η έλλειψη α1 αντιθρχυψίνης, η αιμοχρωμάτωση, η νόσος WILSON, η καλοήθης υποτροπιάζουσα ενδοηπατική χολόσταση, η προοδευτική οικογενής ενδοηπατική χολόσταση, η γαλακτοζαιμία, η τυροσιναιμία, η κυστική ίνωση, η νόσος GAUCHER, η νόσος NEWMAN-PICK, το λιπώδες ήπαρ, η αλκοολική ηπατίτιδα, η κίρρωση LAENNEC, η στεάτωση, η στεατοηπατίτιδα, η καλοήθης μετεγχειρητική χολόσταση, η χολαγγειίτιδα, η νόσος CAROLI, η φαρμακευτική ηπατίτιδα, η αγγειοαποφρακτική νόσος, η ισχαιμική ηπατίτιδα, το σύνδρομο BUDD CHIARI, η θρόμβωση της πυλαίας, η οζώδης υπερπλασία, το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, το χολαγγειοκαρκίνωμα, το αδένωμα, το απόστημα, οι κύστεις του ήπατος, το αιμαγγείωμα. Η βλάβη του ήπατος μπορεί να είναι απότοκος συστηματικών παθολογικών νοσημάτων ή εξωηπατικών νοσημάτων: Η σαρκοείδωση, η αμυλοείδωση, οι νόσοι αποθήκευσης γλυκογόνου, η κοιλιοκάκη, η φυματίωση, η εξωηπατική απόφραξη χολής, τα μεταστατικά καρκινώματα είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει ζωτική σημασία για την ορθή αξιολόγηση κάθε περίπτωσης.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

TΡΩΩ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΤΡΩΩ: ΕΝΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Τα βουλιμικά επεισόδια σοβαρής μορφής χαρακτηρίζονται από ακατάπαυστη πολυφαγία συχνά γλυκισμάτων και φαγητών πλούσιων σε λίπος. Η παθολογική αυτή κατάσταση οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές με παχυσαρκία και ποικίλες μεταβολικές διαταραχές, όπως αύξηση χοληστερόλης, σακχάρου, ουρικού οξέως, τριγλυκεριδίων. Σε βάθος χρόνου νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, τα εμφράγματα, οι παθήσεις σπονδυλικής στήλης, εμφανίζονται. Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι παράγοντας κινδύνου για ορισμένα καρκινώματα (π.χ. μαστού, εντέρου).

Οι πάσχοντες πολλές φορές κάνουν χρήση καθαρτικών ή διουρητικών και προκαλούν στον εαυτό τους εμετό, πρακτικές που θεωρούνται λανθασμένα ως πρακτικές που αμβλύνουν τα αρνητικά αποτελέσματα της πολυφαγίας. Ποικίλα παθολογικά προβλήματα, όπως διαταραχές ηλεκτρολυτών, ρήξη οισοφάγου ή στομάχου, γαστρεντερικές διαταραχές, αφυδάτωση συνδέονται με τις πρακτικές αυτές και ενίοτε χρήζουν νοσηλείας.

Τα αίτια των σοβαρών βουλιμικών επεισοδίων είναι:

1. Οργανικά νοσήματα και φάρμακα

Ο κατάλογος των οργανικών νοσημάτων και παραγόντων που προκαλούν βουλιμικά επεισόδια είναι μακρύς. Οποιοσδήποτε παθολογικός παράγοντας, που διαταράσσει τα εγκεφαλικά κέντρα της όρεξης και ρύθμισης διατροφικής συμπεριφοράς ή τις συνδέσεις τους με την περιφέρεια μπορεί να οδηγήσει σε βουλιμία. Ο αυξημένος ερεθισμός αντανακλαστικών της όρεξης λόγω νοσημάτων στην περιφέρεια ή αυξημένων ορμονικών δράσεων μπορεί επίσης να προκαλέσει βουλιμικά επεισόδια. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι ορμονικές διαταραχές, νοσήματα του υποθαλάμου, χρόνια χρήση κορτιζόνης.

2. Stress, ψυχολογικά νοσήματα

Το υπερβολικό άγχος και ποικίλα ψυχιατρικά νοσήματα (π.χ. κατάθλιψη, αυτοκτονικός ιδεασμός), προκαλούν σοβαρές βουλιμικές κρίσεις.

3. Ιδιοπαθής βουλιμία

Συνδυασμός παραγόντων χωρίς συγκεκριμένο οργανικό ή ψυχολογικό υποκείμενο υπόστρωμα, όπως αυξημένη ψυχολογική ευαισθησία, διαταραχές της λειτουργίας της σεροτονίνης του σώματος, διαταραχή στην απελευθέρωση της χολοκυστοκινίνης από το έντερο ενοχοποιούνται στην ιδιοπαθή βουλιμία.

Η σύγχρονη ιατρική προσέγγιση χρησιμοποιεί φάρμακα θεραπείας και αποκατάστασης των υποκείμενων παθολογικών παραγόντων, που προκαλούν την βουλιμία και φάρμακα αποκατάστασης της αποδιοργάνωσης των οργανικών συστημάτων, που προκαλείται από την βουλιμία. Η ψυχολογική θεραπεία συμπεριφοράς (behavioral therapy) είναι απαραίτητο συμπληρωματικό μέτρο σε ασθενείς της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1









ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΟΡΕΞΗ - ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΕΞΗΣ

Η αυξημένη όρεξη είναι ένα συχνό παθολογικό σύμπτωμα. Το σύμπτωμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, με αύξηση του βάρους και ποικίλες μεταβολικές διαταραχές, όπως αύξηση χοληστερόλης, σακχάρου, ουρικού οξέως, τριγλυκεριδίων.

Κέντρα του εγκεφάλου που λαμβάνουν μηνύματα μέσω πολλαπλών νευρικών οδών από την περιφέρεια (π.χ. κενός στόμαχος, χαμηλή διαθεσιμότητα μεταβολικών ουσιών) είναι υπεύθυνα για την όρεξη. Πολλαπλοί γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν στο υγιές άτομο. Σημαντικός είναι ο ρόλος της λεπτίνης, μίας πρωτεΐνης που εκφράζεται στο λιπώδη ιστό και δρα σε κέντρα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την όρεξη.

Ορισμένες φυσιολογικές καταστάσεις, όπως η κύηση, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της όρεξης, λόγω πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων των ορμονών με αντανακλαστικά του σώματος που ρυθμίζουν την όρεξη.

Η παθολογική αύξηση της όρεξης προκαλείται από μια ποικιλία παραγόντων και νοσημάτων.

Διακρίνουμε:

1. Οργανικά νοσήματα, φάρμακα

Ο κατάλογος των οργανικών νοσημάτων και παραγόντων που προκαλούν παθολογική αύξηση της όρεξης, είναι μακρύς. Οποιοσδήποτε παθολογικός παράγοντας, που διαταράσσει τα εγκεφαλικά κέντρα της όρεξης ή τις συνδέσεις τους με την περιφέρεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη ή πείνα. Ο αυξημένος ερεθισμός αντανακλαστικών της όρεξης λόγω νοσημάτων στην περιφέρεια ή αυξημένων ορμονικών δράσεων μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένη όρεξη. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι ορισμένες πεπτικές διαταραχές, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, νοσήματα του υποθαλάμου, η χρόνια χρήση κορτιζόνης.

2. Stress, ψυχολογικά νοσήματα

Το υπερβολικό άγχος και ποικίλα ψυχιατρικά νοσήματα (π.χ. κατάθλιψη, αυτοκτονικός ιδεασμός), προκαλούν διαταραχές της όρεξης, με αύξηση ή ελάττωση της όρεξης ανάλογα με τον οργανισμό και το είδος του νοσήματος. Οι ακριβείς παθοφυσιολογικές διαταραχές που οδηγούν σε αύξηση της όρεξης σε ψυχιατρικά νοσήματα δεν έχουν περιγραφεί πλήρως.

3. Ιδιοπαθής βουλιμία

Υπάρχει συνδυασμός παραγόντων χωρίς συγκεκριμένο οργανικό ή ψυχολογικό υποκείμενο υπόστρωμα, όπως αυξημένη ψυχολογική ευαισθησία, διαταραχές της λειτουργίας της σεροτονίνης του σώματος, διαταραχή στην απελευθέρωση της χολοκυστοκινίνης από το έντερο. Η ιδιοπαθής βουλιμία χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας, συχνά γλυκισμάτων και φαγητών πλούσιων σε λίπος. Τα επεισόδια αρκετές φορές ακολουθούν χρήση καθαρτικών ή διουρητικών, τεχνητή πρόκληση εμέτων ή περίοδοι νηστείας που προετοιμάζουν το επόμενο βουλιμικό επεισόδιο. Διαταραχές ηλεκτρολυτών, άνοδος της παγκρεατικής αμυλάσης, διαταραχές εμμήνου ρήσεως, ρήξη οισοφάγου ή στομάχου, γαστρεντερικές διαταραχές, οιδήματα, αύξηση αλδοστερόνης είναι παθολογικά προβλήματα στην ιδιοπαθή βουλιμία, που ενίοτε χρήζουν νοσηλείας.

Η σύγχρονη ιατρική προσέγγιση της υπερβολικής όρεξης χρησιμοποιεί φάρμακα θεραπείας και αποκατάστασης των υποκείμενων παθολογικών παραγόντων, που προκαλούν αυξημένη όρεξη και φάρμακα αποκατάστασης των παθολογικών διαταραχών που προκαλεί η αύξηση της όρεξης. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της όρεξης έχουν θέση σε αρκετά περιστατικά υπερβολικής όρεξης, ταυτόχρονα με την θεραπεία αποκατάστασης του υποκείμενου παθολογικού παράγοντα.

Τα φάρμακα αυτά είναι :

Α. ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Τα φάρμακα αυτά προκαλούν ανορεξία δρώντας στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Στις ανεπιθύμητες ενέργειες ευρέως χρησιμοποιούμενων ανορεξιογόνων φαρμάκων συγκαταλέγονται η δυσκοιλιότητα, η ξηροστομία, η ζάλη, η ταχυκαρδία, η υπέρταση, σοβαρά ψυχιατρικά σύνδρομα, νεφρικές διαταραχές. Τα χημικά φάρμακα χρησιμοποιούνται, μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις πολυφαγίας και διαταραχών.


Β. ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


Μία ποικιλία συμπυκνωμένων φυτικών δραστικών ουσιών, με μορφή αφεψημάτων ή συμπληρωμάτων ή φυσικών φαρμάκων (π.χ. hoodia, πράσινο τσάι, φυτικά αντιοξειδωτικά), χρησιμοποιούνται σήμερα για την αποκατάσταση της διαταραχής και των επιπλοκών της. Τα περισσότερα από τα φυσικά αυτά σκευάσματα έχουν ολιστικές δράσεις και χορηγούνται επί μακρόν ή εφ όρου ζωής. Ωστόσο, δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς ιατρική παρακολούθηση, διότι οι παρενέργειες δεν ελλείπουν, σε ευαίσθητα άτομα. Αρκετές φορές οι παρενέργειες δεν οφείλονται στο βότανο αυτό καθεαυτό, αλλά στην τεχνική επεξεργασία του φυτού από την βιομηχανία. Έτσι, για παράδειγμα ορισμένα υπερσυμπυκνωμένα συμπληρώματα πράσινου τσαγιού έχουν συνδεθεί με ηπατικά και νευρολογικά προβλήματα, παρά το γεγονός ότι το πράσινο τσάι, σε μέτριες ποσότητες, είναι από τα πιο ασφαλή φυτικά σκευάσματα.

Η παράλληλη, ψυχολογική θεραπεία συμπεριφοράς είναι επιβαλλόμενη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1