UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 14/05/2011

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

5/14/11

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΑ - ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΙΔΗΡΟΥ - ΧΑΜΗΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΣ

Η σιδηροπενία χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό. Λόγω του σημαντικού ρόλου του σιδήρου στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην ομαλή μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς και στην ομαλή διεξαγωγή των χημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά στο σώμα, συμπτώματα όπως διαταραχές συγκέντρωσης, ζάλη, εύκολη κόπωση, δύσπνοια, αίσθημα ταχυκαρδίας, απώλεια αντοχής, λιποθυμία, εμφανίζονται.
Η πτώση σιδήρου προκαλεί αλλοιώσεις από το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά, όπως εύκολη ρυτίδωση, αύξηση ευθραυστότητας μαλλιών και νυχιών. Σε σοβαρή σιδηροπενία αναπτύσσονται σχισμές στις γωνίες του στόματος, διαστροφή συμπεριφοράς, κοιλονυχία, νευρολογικά σύνδρομα. Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την πιο κοινή αιτία αναιμίας παγκοσμίως.

Η διατροφή του μέσου ανθρώπου σύμφωνα με μελέτες περιέχει 10-15 mg σιδήρου. Η απορρόφηση του σιδήρου λαμβάνει χώρα στο στομάχι και στο λεπτό έντερο. Ο σίδηρος που περιέχεται στο αίμα του κρέατος απορροφάται πιο αποτελεσματικά συγκριτικά με το σίδηρο των φυτικών προϊόντων, λόγω της αλληλεπίδρασης του τελευταίου με τανίνες και συστατικά των τροφών.

Η απώλεια του σιδήρου από το σώμα προέρχεται φυσιολογικώς από απόπτωση δερματικών κυττάρων και κυττάρων του βλεννογόνου και στα δύο φύλα. Στη γυναίκα η απώλεια σιδήρου μέσω της εμμήνου ρήσεως είναι σημαντική και η πρόσληψη μέσω των τροφών αποδεικνύεται ορισμένες φορές ανεπαρκής για να αναπληρώσει την απώλεια αυτή. Η κύηση και η γαλουχία αυξάνει σημαντικά τις ανάγκες του ανθρώπινου σώματος σε σίδηρο.

Όταν ο κύκλος φυσιολογική πρόσληψη σιδήρου – ομαλή διάθεση σιδήρου - φυσιολογική απώλεια σιδήρου διαταράσσεται, η παθολογική κατάσταση της σιδηροπενίας στο ανθρώπινο σώμα εμφανίζεται. Στην περίπτωση αυτή, η φεριτίνη, που αποτελεί μέτρο των σιδηραποθηκών του σώματος μειώνεται, ενώ στην απλή γενική αίματος εμφανίζεται πτώση του αιματοκρίτη.

Α. Σιδηροπενία λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου

Η κακή διατροφή, που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο (π.χ. κόκκινο κρέας, αυγά, φακές, σπανάκι, κουνουπίδι, ελιές) αποτελεί την βασική αιτία σιδηροπενίας λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης. Σε καταστάσεις αυξημένων αναγκών (π.χ. κύηση, θηλασμός) οι διατροφικές ανάγκες αυξάνονται.

Β. Σιδηροπενία λόγω κακής διάθεσης σιδήρου στον οργανισμό

Οι βασικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι νοσήματα του γαστρεντερικού με κακή απορρόφηση, νοσήματα με αυξημένη δέσμευση σιδήρου σε ιστούς του σώματος (πχ. πνευμονική αιμοσιδήρωση)

Γ. Σιδηροπενία λόγω αυξημένης απώλειας σιδήρου

Χαρακτηριστικά νοσήματα της κατηγορίας είναι γυναικολογικές παθήσεις και ορμονικές διαταραχές, που προκαλούν αυξημένη ποσότητα περιόδου, οι αιμορραγίες, ορισμένα αιμολυτικά σύνδρομα.

Αρκετές φορές ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα προκαλούν αφανή ή εμφανή απώλεια σιδήρου από το γαστρεντερικό σύστημα.

Κατά την διερεύνηση της σιδηροπενίας, στοιχεία από το ιστορικό που αφορούν την ηλικία, την διατροφή, την χρήση φαρμάκων, το οικογενειακό ιστορικό, την έκθεση σε τοξικές ουσίες, το κάπνισμα, τις συνήθειες του εντέρου, το χρώμα των ούρων και των κοπράνων είναι πολύ σημαντικά. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τα αντικειμενικά ευρήματα της ιατρικής εξέτασης είναι σημαντικά για την παραγγελία των εργαστηριακών εξετάσεων που απαιτούνται, την εντόπιση του αιτίου της σιδηροπενίας και τη σωστή αποκατάστασή της.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Η άρση του αιτίου που προκαλεί τη σιδηροπενία είναι πολύ σημαντική.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1


ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΟΥΡΩΝ - ΑΧΡΩΜΑ ΟΥΡΑ – ΚΟΚΚΙΝΑ – ΚΑΦΕ ΟΥΡΑ

Τα ούρα παράγονται στους νεφρούς. Όταν ο νεφρός λειτουργεί ορθά και τα ούρα παράγονται φυσιολογικά, νερό και άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού (π.χ. ουρία κρεατινίνη όξινα προϊόντα) απομακρύνονται από το σώμα. Στον υγιή οργανισμό, πολλοί παράγοντες διαμορφώνουν τη σύσταση και όψη των ούρων, με κυριότερους την πρόσληψη νερού και την δομή των τροφίμων.

Τα ούρα αποτελούν έναν από τους καθρέπτες της υγείας του σώματος. Η πραγματικότητα αυτή ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Με επισκόπηση των ούρων κατά την αρχαιότητα, οι ιατροί προσπαθούσαν να διαγνώσουν εάν η νόσος από την οποία έπασχε ο ασθενής, θα είχε ή όχι μοιραία κατάληξη.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ούρο είναι στείρο μικροβίων και διαυγές. Το χρώμα του ούρου ποικίλλει από άχρωμο – ωχροκίτρινο έως βαθύ κίτρινο. Κάθε χρώμα εκτός του κίτρινου στα ούρα, είναι παθολογικό. Ωστόσο ορισμένες χρωστικές σε τρόφιμα ή σε φάρμακα που προσλαμβάνονται, ενδέχεται να τροποποιήσουν το σύνηθες χρώμα των ούρων και να προκαλέσουν μία ποικιλία χρωμάτων (π.χ. Καφέ, μαύρο, μπλε, πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο).

Στην καθημερινή κλινική πράξη οι συνήθεις διαταραχές του χρώματος των ούρων που πανικοβάλλουν τους ασθενείς και τους οδηγούν στον έμπειρο παθολόγο είναι:

1. Τα άχρωμα ούρα

2. Τα κόκκινα ούρα

3. Τα καφέ ούρα

Τα άχρωμα ούρα είναι συνήθως αποτέλεσμα μεγάλης ποσότητας νερού στα ούρα και σπανιότερα διάλυσης ουσιών με μειωμένη συγκέντρωση χρωστικών. Η κατάσταση είναι τις περισσότερες φορές αθώα.

Τα κόκκινα ή καφέ ούρα πολλές φορές έχουν ως αίτιο την ύπαρξη αιμοσφαιρίνης ή αίματος στα ούρα, κατάσταση που προέρχεται από εμμηνορρυσία, λοιμώξεις, αλλεργία, άσκηση, τραύματα, νοσήματα ουροποιητικού, λίθους, μεταβολικές διαταραχές, καρκινώματα, αιματολογικά νοσήματα, φάρμακα. Τα ούρα μπορεί να γίνουν καφέ από μυοσφαιρίνη, που προέρχεται από τραυματισμό μυϊκών κυττάρων.

Κατά την ιατρική εξέταση διερευνάται το διατροφικό ιστορικό, συνήθειες της καθημερινότητας και εξετάζεται η ύπαρξη αντικειμενικών παθολογικών σημείων. Τα στοιχεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή αξιολόγηση και την εκτίμηση της αναγκαιότητας διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων.

Η τέλεση μικροσκοπικής εξέτασης ούρων αρκετές φορές είναι αναγκαία στην διαγνωστική προσπέλαση των διαταραχών του χρώματος των ούρων. Η ανάλυση των ούρων, όταν γίνεται σωστά και αξιολογείται από τον έμπειρο με κλινική εμπειρία παθολόγο, έχει παρομοιαστεί με νεφρική βιοψία του φτωχού.

Τα ούρα συλλέγονται σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο. Το άτομο ουρεί πρώτα στην τουαλέτα και στην συνέχεια, ενώ ουρεί, συλλέγει μέρος από τα ούρα στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο, το οποίο παρεμβάλλεται ακριβώς στην θέση της τροχιάς του ούρου, χωρίς να διακοπεί η ούρηση και πριν ολοκληρωθεί. Το δείγμα αποστέλλεται άμεσα προς εξέταση και διερευνάται προσεκτικά για την παρουσία στοιχείων όπως αίματος, αιμοσφαιρίνης, πρωτεϊνών, λευκών αιμοσφαιρίων, κυλίνδρων, κρυστάλλων, βλέννας, μικροοργανισμών.

Το αποτέλεσμα αξιολογείται τελικώς σφαιρικά από τον έμπειρο παθολόγο.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1









ΘΟΛΑ ΟΥΡΑ - ΒΛΕΝΝΑ ΟΥΡΩΝ

Η παραγωγή των ούρων από το νεφρό αποτελεί μία από τις πιο βασικές λειτουργίες του σώματος. Με τα ούρα, το σώμα καθαρίζεται από τοξίνες και ανεπιθύμητες ουσίες. Ταυτόχρονα ελέγχεται η συγκέντρωση των συστατικών των υγρών του σώματος. Στις ουσίες που αποβάλλονται μέσω των νεφρών περιλαμβάνονται τελικά προϊόντα του μεταβολισμού, όπως ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, ενώ απομακρύνονται ουσίες που ευρίσκονται σε περίσσια στο αίμα, όπως νερό, νάτριο, κάλιο, χλώριο, υδρογόνο.

Στον υγιή οργανισμό, πολλοί παράγοντες διαμορφώνουν τη σύσταση και όψη των ούρων, με κυριότερους την πρόσληψη νερού και την δομή των τροφίμων.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ούρο είναι διαυγές και στείρο μικροβίων.

Στην καθημερινή κλινική πράξη η ασυνήθιστη θολερότητα και η βλέννα πανικοβάλλουν τους ασθενείς και τους οδηγούν στον έμπειρο παθολόγο.

Ορισμένες χρωστικές σε τρόφιμα ή σε φάρμακα που προσλαμβάνονται, ενδέχεται να τροποποιήσουν τη συνήθη μορφή των ούρων και να δώσουν στον ασθενή την ψευδή αίσθηση θολερότητας ή ύπαρξης βλέννας. Η αληθής θολερότητα ωστόσο ή η εμφάνιση ορατής, πραγματικής βλέννας είναι σπανιότερα φαινόμενα. Η παρουσία άφθονων αλάτων λόγω μεταβολικών διαταραχών, η ύπαρξη αυξημένης ποσότητας πρωτεΐνης στα ούρα και η ανάπτυξη φλεγμονών είναι οι πιο συνήθεις αιτίες εμφάνισης θολερότητας στα ούρα. Η παρουσία λευκών αιμοσφαιρίων στην περιοχή του ουροποιογεννητικού συστήματος λόγω ουρολοιμώξεων ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν θολά ούρα ή έκκριση βλέννας σε νεαρές ηλικίες.

Κατά την ιατρική εξέταση διερευνάται το ατομικό ιστορικό παλαιών νοσημάτων, το κληρονομικό ιστορικό, οι συνήθειες της καθημερινότητας και εξετάζεται η ύπαρξη αντικειμενικών παθολογικών σημείων. Τα στοιχεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή αξιολόγηση και την εκτίμηση της αναγκαιότητας διενέργειας ορισμένων εργαστηριακών εξετάσεων.

Η τέλεση μικροσκοπικής εξέτασης ούρων αρκετές φορές είναι αναγκαία στην διαγνωστική προσπέλαση. Η ανάλυση των ούρων, όταν γίνεται σωστά και αξιολογείται από τον έμπειρο με κλινική εμπειρία παθολόγο, έχει αποκληθεί η βιοψία του φτωχού.

Τα ούρα συλλέγονται σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο. Το άτομο ουρεί πρώτα στην τουαλέτα και στην συνέχεια, ενώ ουρεί, συλλέγει μέρος από τα ούρα στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο, το οποίο παρεμβάλλεται ακριβώς στην θέση της τροχιάς του ούρου, χωρίς να διακοπεί η ούρηση και πριν ολοκληρωθεί. Το δείγμα αποστέλλεται άμεσα προς εξέταση και διερευνάται προσεκτικά για την παρουσία στοιχείων όπως αίματος, αιμοσφαιρίνης, πρωτεϊνών, λευκών αιμοσφαιρίων, κυλίνδρων, κρυστάλλων, βλέννας, μικροοργανισμών. Το αποτέλεσμα αξιολογείται τελικώς σφαιρικά από τον παθολόγο.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com/ FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1


ΟΥΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ

Η ούρηση κατά τη νύχτα είναι συνήθης σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Η επιμονή του φαινομένου μετά την ηλικία των πέντε ετών συνήθως οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια ή σε καθυστερημένη ωρίμανση των νεύρων και μυών του ουροποιητικού, καταστάσεις που συνήθως αποκαθίστανται με την πάροδο της ηλικίας. Tα οργανικά αίτια σε παιδιά (π.χ. διαβήτης, παλινδρόμηση ουροποιητικού) είναι σπανιότερα.

Όσο η ηλικία μεγαλώνει τα ποσοστά της νυχτερινής ενούρησης στον γενικό πληθυσμό μειώνονται θεαματικά. Μετά την ηλικία των σαράντα πέντε ετών ωστόσο, το ποσοστό των ατόμων που σηκώνεται για να πάει στην τουαλέτα κατά την διάρκεια της νύχτας προοδευτικά αυξάνεται. Στην καθημερινή κλινική πράξη, παρά το γεγονός ότι η νυχτερινή ενούρηση στον ενήλικο τις περισσότερες φορές ευρίσκεται υπό τον έλεγχο της συνείδησης, το φαινόμενο συχνά δημιουργεί ψυχολογικό stress και διαταραχές ύπνου και τον οδηγεί στον έμπειρο παθολόγο.

Τα αίτια της ενοχλητικής αυτής παθολογικής κατάστασης στον ενήλικο είναι:

1. «Φυσιολογικώς εμφανιζόμενες» καταστάσεις σε υγιή άτομα

Η αλλαγή συνηθειών της καθημερινότητας (π.χ. έναρξη κατανάλωσης αλκοόλ κατά το απόγευμα, κύηση, επίμονο stress) αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις τις αιτίες αφύπνισης προς ενούρηση κατά τη νύχτα.

2. Τοπικά οργανικά νοσήματα

Οι παθήσεις του προστάτη και οι νεφρικές παθήσεις αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατηγορίας.

3. Οργανικά νοσήματα εκτός του ουροποιογεννητικού συστήματος

Ο κατάλογος είναι μακρύς (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, άποιος διαβήτης, καρδιακή ανεπάρκεια).

Η επίπτωση των οργανικών νοσημάτων που εμπλέκονται στην εμφάνιση της νυχτερινής ενούρησης αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας. Η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να μην προκαλείται από το οργανικό νόσημα, αυτό καθεαυτό, αλλά από φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπισή του.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς που πάσχετε από νυχτερινή ενούρηση:

• Διακόψτε το αλκοόλ

• Μην πίνετε υγρά κατά τη νύχτα

• Να κοιμάστε επαρκώς

Εάν το σύμπτωμα επιμένει η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.
Κατά την ιατρική εξέταση διερευνάται το ατομικό ιστορικό παλαιών νοσημάτων, το κληρονομικό ιστορικό, οι συνήθειες της καθημερινότητας και εξετάζεται η ύπαρξη αντικειμενικών παθολογικών σημείων. Τα στοιχεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή αξιολόγηση και την εκτίμηση της αναγκαιότητας διενέργειας ορισμένων εργαστηριακών εξετάσεων.
Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη νυχτερινή ενούρηση των ενηλίκων.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1









ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΜΟΝΟΠΥΡΗΝΩΣΗ ΚΑΙ EPSTEIN BARR

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι ένα λοιμώδες σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διόγκωση λεμφαδένων, πονόλαιμο, κακουχία, πυρετό, εργαστηριακή εικόνα διέγερσης των λεμφοκυττάρων στο περιφερικό αίμα.

Πονοκέφαλος, ναυτία, κοιλιακό άλγος, εξάνθημα, ηπατική ή σπληνική διόγκωση κατά την ιατρική εξέταση, είναι σπανιότερες εκδηλώσεις της νόσου. Σπάνιες επιπλοκές της λοιμώδους μονοπυρήνωσης κατά την διαδρομή της είναι η πτώση του ανοσοποιητικού και η προσβολή από μικρόβια, η ηπατίτιδα, οι νευρολογικές επιπλοκές (π.χ. εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, GUILLLAIN BARRE), η πνευμονία, η μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα, η νεφρική προσβολή, η ρήξη σπλήνα, η απόφραξη των αναπνευστικών οδών, η επικίνδυνη πτώση των αιμοπεταλίων στο περιφερικό αίμα, η αναιμία.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση συνήθως προκαλείται από τον ιό Epstein Barr.

Σπανιότερα λοιμώδη αίτια είναι ο κυτταρομεγαλοιός, το τοξόπλασμα, άλλοι ερπητοιοί, ο ιός του aids, o ιός της ερυθράς και οι ιοί της ηπατίτιδας. Ειδικές εξετάσεις πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό του παθογόνου. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με το αίτιο.

ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΜΟΝΟΠΥΡΗΝΩΣΗ ΑΠΟ EPSTEIN BARR

Πάνω από το 80% των περιπτώσεων της λοιμώδους μονοπυρήνωσης προκαλούνται από τον ιό Epstein Barr, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των ερπητοιών. Η προσβολή αφορά κυρίως νεαρούς ενηλίκους και μεταδίδεται βασικά με στοματικές εκκρίσεις (π.χ. φιλί). Η μετάδοση μέσω λιγότερο στενής επαφής, είναι δυνατή, αλλά σπανιότερη. Η μετάγγιση αίματος και η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι επίσης τρόποι μετάδοσης του ιού.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ένα αθώο σύνδρομο. Σπάνια μπορεί να προκληθεί θάνατος από σοβαρές επιπλοκές που προαναφέρθηκαν (ηπατίτιδα, νευρολογικές επιπλοκές, πτώση του ανοσοποιητικού και η προσβολή από μικρόβια, ηπατίτιδα, πνευμονία, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα κ.λπ.).

Το πρόβλημα με τον ιό Epstein Barr, είναι ότι αρκετές φορές μετά την αποδρομή της λοιμώδους μονοπυρήνωσης παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σε ευαίσθητα άτομα χρόνιας ενεργού λοίμωξης και συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Ο ιός Epstein Barr συνδέεται επίσης:

1. Με την εμφάνιση ορισμένων όγκων και καρκινωμάτων σε βάθος χρόνου (π.χ. ρινοφαρυγγικό καρκίνωμα, γαστρικό καρκίνωμα, ορισμένα λειομυώματα)

2. Με την εμφάνιση ορισμένων νοσημάτων του λεμφικού ιστού (π.χ. λέμφωμα BURKITT, λέμφωμα, λεμφωματώδης κοκκιωμάτωση, καταστάσεις μειωμένης κυτταρικής ανοσίας, μεταμοσχευτικό λεμφικό σύνδρομο)

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τον ιό με τη σκλήρυνση και ορισμένα αυτοάνοσα σύνδρομα.

Η θεραπεία της λοιμώδους μονοπυρήνωσης από Epstein Barr, είναι υποστηρικτική. Χρησιμοποιούνται ειδικά φάρμακα και συμπληρώματα για την ενίσχυση του οργανισμού στην περίπτωση προσβολής. Η σωματική δραστηριότητα και η υπερκόπωση πρέπει να αποφεύγονται.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1







ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΗΠΑΤΙΚΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ (ΧΟΛΕΡΥΘΡΙΝΗ, ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΕΣ, γGT, ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΦΩΣΦΑΤΑΣΗ, 5 ΝΟΥΚΛΕΟΤΙΔΑΣΗ, ΑΛΒΟΥΜΙΝΗ, γ ΣΦΑΙΡΙΝΕΣ, ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΘΡΟΜΒΙΝΗΣ).

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Ευρίσκεται στο άνω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιάς, κάτω από το δεξιό υποχόνδριο, έναντι του διαφράγματος.

Το ήπαρ δέχεται πλούσια αιματική ροή. Το 20% της αιματικής ροής που είναι πλούσιο σε οξυγόνο, προέρχεται από την αιματική αρτηρία και το 80% της αιματικής ροής που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, από την πυλαία φλέβα. Τα ηπατικά κύτταρα έχουν ζωτικό ρόλο στην διατήρηση της συνολικής υγείας του σώματος.

Στις λειτουργίες του ήπατος περιλαμβάνονται η σύνθεση σημαντικών πρωτεϊνών του σώματος (π.χ. αλβουμίνη, πρωτεΐνες μεταφορείς, πρωτεΐνες που ρυθμίζουν την πήξη του αίματος), ο μεταβολισμός χημικών ενώσεων (π.χ. φάρμακα, χολερυθρίνη, κατιόντα), η παραγωγή της χολής.

Το συκώτι έχει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Μέσω του ήπατος ποικίλες τοξίνες μεταβολίζονται σε ακίνδυνα για τον οργανισμό προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια απεκκρίνονται στην χολή ή στα ούρα. Η χολή, που σχηματίζεται στo ήπαρ και αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη, έχει βασικό ρόλο στην διαδικασία της γαλακτωματοποίησης του προσλαμβανόμενου με την τροφή λίπους.

Η βλάβη του ήπατος χαρακτηρίζεται από ανώμαλη λειτουργία του ήπατος και διαταραχή σε εξετάσεις που αφορούν την ηπατική βιοχημεία. Στα τυπικά κλινικά συμπτώματα της ηπατικής νόσου περιλαμβάνονται ο ίκτερος, η κόπωση, ο κνησμός, ο κοιλιακός πόνος, το φούσκωμα, οι αιμορραγίες. Πολλοί ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα και εντοπίζονται από αυξήσεις των τρανσαμινασών ή άλλων δεικτών ηπατικής βιοχημείας, στα πλαίσια συνήθους παθολογικής εξέτασης, προληπτικής εξέτασης, αξιολόγησης πριν την πρόσληψη σε εργασία, ένταξης σε ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα και κατά την αιμοδοσία.

Oι βασικές εξετάσεις που αφορούν την ηπατική βιοχημεία είναι η χολερυθρίνη ορού και ούρων, οι τρανσαμινάσες (ασπαρτική τρανσαμινάση – AST – SGOT και αλανινική τρανσαμινάση – ALT – SGPT), η γGT, η αλκαλική φωσφατάση, η 5 νουκλεοτιδάση, η αλβουμίνη, οι γ σφαιρίνες, ο χρόνος προθρομβίνης.

Η χολερυθρίνη του ορού είναι προϊόν αποδόμησης των πρωτεϊνών, που περιέχουν το δακτύλιο πορφυρίνης της αίμης των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Απαντάται στο αίμα με δύο κλάσματα, τη συζευγμένη χολερυθρίνη ή άμεση και τη μη συζευγμένη ή έμμεση χολερυθρίνη. Η σύζευξη της χολερυθρίνης είναι μία χημική διαδικασία που προϋποθέτει τη σωστή λειτουργία του ήπατος και των χοληφόρων. Η αύξηση της χολερυθρίνης προσδίδει μία κίτρινη όψη στο δέρμα και τους βλεννογόνους (ίκτερος). Η χολερυθρίνη στα ούρα είναι πάντα συζευγμένη χολερυθρίνη, με δεδομένο ότι η μη συζευγμένη χολερυθρίνη συνδέεται στο αίμα με αλβουμίνη και δεν διηθείται από τους νεφρούς. Η αύξηση της χολερυθρίνης των ούρων προκαλεί υπέρχρωση στα ούρα.

Οι τρανσαμινάσες (ασπαρτική τρανσαμινάση – AST – SGOT και αλανινική τρανσαμινάση – ALT – SGPT) είναι ηπατικά ένζυμα. Η AST ανευρίσκεται επίσης στον καρδιακό μυ, στους γραμμωτούς μύες, στους νεφρούς, στον εγκέφαλο, στους νεφρούς, στο πάγκρεας, στους πνεύμονες, στα λευκά και στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ALT ανευρίσκεται κυρίως στο ήπαρ.

Η γGT, η αλκαλική φωσφατάση, η 5 νουκλεοτιδάση είναι ένζυμα του ήπατος, των οποίων συνολικά οι αυξήσεις υποδηλώνουν χολόσταση. Η αλκαλική φωσφατάση στο αίμα περιλαμβάνει πολλά ισοένζυμα που απαντώνται στο ήπαρ, στα οστά, στον πλακούντα, στο λεπτό έντερο.

Η αλβουμίνη συντίθεται από τα ηπατικά κύτταρα. Όταν το ήπαρ ανεπαρκεί, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για χρόνια παθολογική κατάσταση, τα επίπεδα της αλβουμίνης μειώνονται. Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, η εντεροπάθεια με απώλεια πρωτεϊνών, το νεφρωσικό σύνδρομο και οι χρόνιες λοιμώξεις αναστέλλουν «φυσιολογικώς» την παραγωγή αλβουμίνης από το ήπαρ.

Οι γ σφαιρίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που παράγονται από τα Β λεμφοκύτταρα. Oι γ σφαιρίνες αυξάνουν σε περιπτώσεις ηπατικής ανεπάρκειας, κατά τις οποίες το ήπαρ αδυνατεί να καθαρίσει τον οργανισμό από βακτηριακά αντιγόνα που φτάνουν στο ήπαρ μέσω της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα την αυξημένη σύνθεση αντισωμάτων από τα λεμφοκύτταρα.

Με εξαίρεση τον παράγοντα VIII, οι παράγοντες πήξης του αίματος παράγονται αποκλειστικά στα ηπατοκύτταρα. Ο χρόνος προθρομβίνης εκτιμά αθροιστικά τους παράγοντες II, VII, IX και Χ και παρατείνεται σε περιπτώσεις ηπατικής ανεπάρκειας. Εξαρτάται από την βιταμίνη Κ.

Παρά το γεγονός ότι όταν διαταράσσονται όλοι οι δείκτες συνολικά υπάρχει χωρίς αμφιβολία ηπατική βλάβη, η μεμονωμένη διαταραχή μίας ή μερικών από τις εξετάσεις αυτές δεν συνδέεται απαραίτητα με αληθή βλάβη του ήπατος: Ενδέχεται να αντανακλά οργανική βλάβη σε άλλο σημείο του σώματος που προκαλεί υπερβολική δραστηριότητα του ήπατος, εξωηπατική παραγωγή και γενικότερα εξωηπατική αλλοίωση στον κύκλο προσφορά πρώτων υλών- βιοσύνθεση – κάθαρση των χημικών ουσιών που διαταράσσονται ή απλώς δυσλειτουργία του ήπατος.

Αληθής διαταραχή ή βλάβη του ήπατος προκαλούν δύο κατηγορίες νοσημάτων:

• Νοσήματα που εδράζονται αποκλειστικά στο συκώτι, τα χοληφόρα ή την χοληδόχο κύστη

Το σύνδρομο Gilbert, το σύνδρομο Dubin – Johnson, το σύνδρομο Rotor, οι ηπατίτιδες, η κίρρωση, η καλοήθης ενδοηπατική χολόσταση, το λιπώδες ήπαρ, η χολαγγειίτιδα, η νόσος CAROLI, η αγγειοαποφρακτική νόσος του ήπατος, το αλκοολικό ήπαρ, το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, το χολαγγειοκαρκίνωμα, το αδένωμα, είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

• Συστηματικά παθολογικά και εξωηπατικά νοσήματα, που προσβάλλουν το ήπαρ

Η σαρκοείδωση, η αμυλοείδωση, οι νόσοι αποθήκευσης γλυκογόνου, η κοιλιοκάκη, η φυματίωση, η εξωηπατική απόφραξη χολής, τα μεταστατικά καρκινώματα, η αιμοχρωμάτωση, η νόσος WILSON, η λοιμώδης μονοπυρήνωση, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει ζωτική σημασία για την ορθή αξιολόγηση και θεραπεία κάθε περίπτωσης.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1










ΛΙΠΩΔΗΣ ΔΙΗΘΗΣΗ ΗΠΑΤΟΣ

Βιοψία ήπατος: Φυσιολογικό ήπαρ αριστερά και λιπώδης διήθηση δεξιά
Η λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι ένα σύνδρομο που προσβάλλει πάνω από το 20% του συνολικού πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από εναπόθεση λίπους στο συκώτι. Το σύνδρομο εμφανίζεται στα πλαίσια υποκείμενων νοσημάτων και παθολογικών καταστάσεων που διαταράσσουν τη σωστή διάθεση του λίπους στον οργανισμό. Τα πιο συχνά αίτια του φαινομένου είναι:

• Η παχυσαρκία

• Ο σακχαρώδης διαβήτης

• Τα υψηλά τριγλυκερίδια του αίματος

• Το μεταβολικό σύνδρομο

• Χρήση τοξικών ουσιών (π.χ. αλκοόλ)

• Οι απότομες αυξομειώσεις βάρους

• Σύνδρομα άπνοιας στον ύπνο

• Oι πολυκυστικές ωοθήκες

• Η κύηση

• Η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτικοειδή, διλτιαζέμη)

• Ορισμένες ενδοκρινοπάθειες (π.χ. σύνδρομο cushing)

• Ορισμένες μεταβολικές διαταραχές (π.χ. υποβηταλιποπρωτεΐναιμία)

• Σύνδρομο REYE στα πλαίσια λοιμώξεων

Ο τρόπος της εναπόθεσης λίπους στο συκώτι διαφέρει ανάλογα με το νόσημα που προκαλεί την διαταραχή.

Η λιπώδης διήθηση διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του ήπατος. Συμπτώματα συχνά δεν υπάρχουν. Η κατάσταση ανακαλύπτεται τυχαία, συνήθως κατά την ιατρική παθολογική εξέταση, κατά την διάρκεια αιματολογικών ελέγχων ή υπέρηχου κοιλιάς. Οι αιματολογικοί έλεγχοι ενδέχεται να αναδείξουν διαταραχές τρανσαμινασών, αλκαλικής φωσφατάσης και άλλων βιοχημικών δεικτών. Οι αιματολογικές εξετάσεις είναι ωστόσο φυσιολογικές σε ένα μεγάλο ποσοστό των πασχόντων από λιπώδη διήθηση.

Τα συμπτώματα, εάν υπάρχουν, είναι φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, αίσθημα τάσης στην κοιλιά.

Ο μεταβολισμός των χημικών ενώσεων, τοξινών και η συνθετική λειτουργία του ήπατος, μπορεί να διαταραχτεί σημαντικά στους πάσχοντες από λιπώδη διήθηση. Ορισμένοι ασθενείς με απλή λιπώδη διήθηση, χωρίς σημαντική ενεργό επιβάρυνση της λειτουργίας του ήπατος, σε βάθος χρόνου αναπτύσσουν στεατοηπατίτιδα. Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών αναπτύσσει κίρρωση, κατάσταση επικίνδυνη για την ζωή. Οξεία κεραυνοβόλος ηπατική ανεπάρκεια έχει συνδεθεί με οξεία λιπώδη διήθηση στα πλαίσια συνδρόμου REYE, χρήσης τοξικών ουσιών και φαρμάκων, κύησης.

Ο κίνδυνος εξέλιξης της λιπώδους διήθησης σε στεατοηπατίτιδα και κίρρωση, συνδέεται με τους εξής παράγοντες κινδύνου:

• Παχυσαρκία και δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 28

• Διαβήτη

• Αυξημένη ευαισθησία του ήπατος στην εναπόθεση λίπους

• Κατανάλωση αλκοόλ

• Ηλικία άνω των 60 ετών

• Υπέρταση

Τί πρέπει να γνωρίζετε, εσείς που πάσχετε από λιπώδη διήθηση, επιπροσθέτως:

• Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους είναι σημαντική

• Συνιστάται αποχή από το αλκοόλ

• Η τακτική άσκηση ωφελεί τους πάσχοντες

• Η σωστή ιατρική αξιολόγηση και αντιμετώπιση του πάσχοντα έχουν ζωτική σημασία. Η εντόπιση και η ιατρική αποκατάσταση του υποκείμενου νοσήματος που προκαλεί την λιπώδη διήθηση, η εκρίζωση των παραγόντων κινδύνου και η έγκαιρη χορήγηση της ενδεικνυόμενης θεραπείας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποφευχθεί η εγκατάσταση στεατοηπατίτιδας και κίρρωσης.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1





ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑ - ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ

Τα αιμαγγειώματα είναι όζοι, που ανευρίσκονται, τυχαία συνήθως κατά την ιατρική παθολογική εξέταση ή κατά την διάρκεια εργαστηριακών ελέγχων σε διάφορα σημεία του σώματος. Παρά το γεγονός ότι η σοβαρότητα του αιμαγγειώματος εξαρτάται από την θέση του και το μέγεθός του, ο όζος αυτός συνήθως είναι καλοήθης και ακίνδυνος.

Γιγάντια αιμαγγειώματα προκαλούν σπανίως σύνδρομο KASABACH – MERRIT και διάσπαρτη ενδαγγειακή πήξη, μια σοβαρή παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερπηκτικότητα του αίματος, θρομβώσεις αγγείων, κατανάλωση παραγόντων πήξης.

Τα πιο συνήθη αιμαγγειώματα είναι:

1. Το αιμαγγείωμα του δέρματος

Το αιμαγγείωμα δέρματος, εντοπίζεται στο δέρμα και έχει χρώμα μωβ, μπλε ή κοκκινωπό. Η πίεση με γυάλινο πλακάκι μικροσκοπίου συχνά οδηγεί σε ωχρότητα. Κατά την ιατρική εξέταση το αιμαγγείωμα του δέρματος πρέπει να διαφοροποιηθεί από το κακόηθες μελάνωμα.

2. Το αιμαγγείωμα του ήπατος

Το αιμαγγείωμα του ήπατος είναι συχνά τυχαίο εύρημα στο υπέρηχο κοιλιάς. Η βλάβη μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά. Σπάνια προκαλεί κοιλιακά συμπτώματα (π.χ. κοιλιακό πόνο, φούσκωμα), αυξάνεται σε μέγεθος, διαταράσσει την ηπατική βιοχημεία ή προκαλεί σύνδρομο KASABACH – MERRIT. Κατά την ιατρική εξέταση, το αιμαγγείωμα του ήπατος πρέπει να διαφοροποιηθεί από καρκινώματα και άλλους όγκους του ήπατος. Ειδικές εξετάσεις αίματος, η αξονική τομογραφία που περιλαμβάνει ταχεία δόση εφόδου με απεικόνιση της αρτηριακής - όψιμης φλεβικής φάσης και η ενισχυμένη MRI, χρησιμοποιούνται σήμερα για τη μελέτη των αιμαγγειωμάτων του ήπατος. Σπανίως απαιτείται η χειρουργική εξαίρεση του αιμαγγειώματος.

3. Το αιμαγγείωμα της καρδιάς

Το αιμαγγείωμα καρδιάς συχνότερα έχει ενδομυοκαρδιακή εντόπιση και μπορεί να προκαλέσει «σιωπηλώς» επικίνδυνες διαταραχές της καρδιακής λειτουργίας. Κατά την ιατρική εξέταση το αιμαγγείωμα πρέπει να διαφοροποιηθεί από καρκινώματα και άλλους όγκους της καρδιάς. Αιμαγγειώματα που συνδέονται με απειλητικές για την ζωή επιπλοκές, αφαιρούνται σήμερα χειρουργικώς. Το υπέρηχο καρδιάς, το holter, η αξονική τομογραφία και η MRI χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των αιμαγγειωμάτων της καρδιάς.

4. Το αιμαγγείωμα των αρθρώσεων

Το αιμαγγείωμα των αρθρώσεων εμφανίζεται συχνότερα στο γόνατο, στην περιοχή του αρθρικού υμένα και των ελύτρων των τενόντων. Σε ορισμένες περιπτώσεις επαναλαμβανόμενα επεισόδια διόγκωσης και πόνου στην άρθρωση εμφανίζονται από την παιδική ηλικία. Η αξονική τομογραφία και η MRI χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των αιμαγγειωμάτων των αρθρώσεων.

Η θεραπεία σε συμπτωματικά αιμαγγειώματα αρθρώσεων είναι χειρουργική.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ (ΥΨΗΛΕΣ) ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΕΣ : ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΔΕΙΚΤΗ ΗΠΑΤΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ

Οι τρανσαμινάσες (ασπαρτική τρανσαμινάση – AST – SGOT και αλανινική τρανσαμινάση – ALT – SGPT) είναι ηπατικά ένζυμα. Οι τρανσαμινάσες είναι παρούσες στο αίμα σε μικρές ποσότητες.

Η AST ανευρίσκεται επίσης στον καρδιακό μυ, στους γραμμωτούς μύες, στους νεφρούς, στον εγκέφαλο, στους νεφρούς, στο πάγκρεας, στους πνεύμονες, στα λευκά και στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ALT ανευρίσκεται κυρίως στο ήπαρ, αλλά και στο νεφρό, στους σκελετικούς μύες, στην καρδιά.

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των τρανσαμινασών, μπορεί να προκαλείται από διαταραχή σε οποιοδήποτε όργανο στο οποίο ανευρίσκονται τα ένζυμα αυτά, η αύξησή τους συνήθως αντανακλά βλάβη του ηπατοκυττάρου. Εντυπωσιακές αυξήσεις πάνω από 1000U/L, εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε διαταραχές που σχετίζονται με εκτεταμένη ηπατοκυτταρική βλάβη, όπως είναι η ιογενής και η φαρμακευτική ηπατίτιδα. Μικρές αυξήσεις μπορεί να υποδηλώνουν μικρή δυσλειτουργία του ήπατος.

Παθήσεις σε όργανα του σώματος εκτός του ήπατος που συνδέονται με αύξηση μίας ή αμφοτέρων των τρανσαμινασών είναι τραύματα των μυών, καρδιακά νοσήματα, νεφρικά νοσήματα, ορισμένες ενδοκρινολογικές διαταραχές κ.λπ.

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το ιστορικό, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. εξέταση σπλάγχνων, αρτηριακή πίεση, εξέταση παράπλευρης κυκλοφορίας) κατευθύνουν την διάγνωση και την θεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται συμπληρωματικοί εργαστηριακοί έλεγχοι.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

ΤΣΟΥΞΙΜΟ - ΚΑΨΙΜΟ ΚΟΛΠΟΥ

Το τσούξιμο και το κάψιμο στην περιοχή του κόλπου είναι παθολογικά προβλήματα που προκαλούν αρκετή δυσφορία στις πάσχουσες. Οι πάσχουσες που παρουσιάζουν επίμονο τσούξιμο ή κάψιμο, ενδέχεται να παρουσιάζουν επίσης κνησμό, αύξηση κολπικών εκκρίσεων, δυσοσμία.

Τα νοσήματα που ευρίσκονται στην ρίζα των συμπτωμάτων διαιρούνται σε:

1. ΤΟΠΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Γυναικολογικές παθήσεις, τοπικές αλλεργίες, μικρόβια, μύκητες, αλλεργίες είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

2. ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Η ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει αφροδίσια, αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα, νοσήματα που συνδέονται με πτώση της άμυνας του οργανισμού, ορμονικές διαταραχές, διατροφικές διαταραχές.

Τα παθολογικά αυτά προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις πηγάζουν αμιγώς από κακές συνθήκες υγιεινής ή τοπική υπερευαισθησία.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς, που παρουσιάζετε το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα:

• Να μην χρησιμοποιείτε ταμπόν και να αλλάζετε συχνά σερβιέτες κατά την εμμηνορρυσία.

•Να μην κάνετε κατάχρηση καθαριστικών στην περιοχή του κόλπου. Διακόψτε τις χρησιμοποιούμενες τοπικές κρέμες ή τα σπερμοκτόνα.

• Να κάνετε συχνές πλύσεις με άφθονο νερό και πίνετε πάνω από επτά ποτήρια νερού ημερησίως.

• Αντικαταστήστε τα συνθετικά εσώρουχα με βαμβακερά.

• Να κάνετε σωστή διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις διατροφικές ομάδες. Τρώτε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά σε καθημερινή βάση.

• Εάν το σύμπτωμα υποτροπιάζει ή επιμένει η σωστή παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη. Κατά την ιατρική εξέταση διερευνάται το διατροφικό ιστορικό, συνήθειες της καθημερινότητας και εξετάζεται η ύπαρξη αντικειμενικών παθολογικών σημείων. Τα στοιχεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή αξιολόγηση και την εκτίμηση της αναγκαιότητας διενέργειας ορισμένων ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1