Eπισκεφθείτε τον ηλεκτρονικό τόπο του ιατρείου:

http://iatreioamoschovaki.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

· Τα κανάλια του ιατρείου είναι:

https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ(Χρόνια κόπωση: Συλλογή video)https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw(Πρόληψη: Συλλογή video)

· Εάν σας ενδιαφέρει η τακτική δωρεάν ενημέρωση για θέματα πρόληψης με newsletter στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr με θέμα ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ.

· Tα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 210625270 και 2102122198,24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

· Τα δέντρα που βλέπετε στην ιστοσελίδα ανήκουν στο κωνοφόρο είδος Sequoiadendron giganteum (γιγάντια σεκόγια). Το είδος προϋπήρξε των δεινοσαύρων και είναι σήμερα το πολυκύτταρο είδος με το μεγαλύτερο συνδυαστικά μέσο όρο ζωής και κυτταρικής ανάπτυξης στην γη. Ο μεγαλύτερος εν ζωή γνωστός εκπρόσωπος του είδους έχει ύψος 83,8 μέτρα, περίμετρο βάσης 31,3 μέτρα και εκτιμώμενη ηλικία 2300-2700 έτη.

· Συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης:

http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.comFREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.comΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

· Facebook

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

· Twitter

http://twitter.com/amoschovaki(bilingual tweets)

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.comΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝSearch This Blog

Loading...

10/9/11

ΧΑΜΗΛΟ ΝΑΤΡΙΟ ΑΙΜΑΤΟΣ (ΥΠΟΝΑΤΡΙΑΙΜΙΑ)

Το νάτριο αποτελεί το κυριότερο εξωκυττάριο ιόν. Μεταφέρεται ενεργητικά έξω από τα κύτταρα με ειδική αντλία Κ, Να ΑΤΡάση. Στο φυσιολογικό άτομο, η δραστική ωσμωλικότητα του εξωκυττάριου υγρού καθορίζεται κυρίως από τη συγκέντρωση Να, με δεδομένο ότι οι κύριες διαλυτές ουσίες του εξωκυττάριου υγρού είναι άλατα Να.

Σύνθετοι μηχανισμοί, επεμβαίνουν μετά την πρόσληψη νατρίου με τις τροφές, για να διατηρήσουν σε σταθερή κατάσταση το ισοζύγιο νατρίου. Ανάλογα με την ωσμωλικότητα του πλάσματος και την τιμή της συγκέντρωσης του νατρίου κινητοποιούνται ορμόνες και παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί, που οδηγούν σε κατακράτηση νερού-νατρίου ή αύξηση της αποβολής τους μέσω του παραγόμενου από τους νεφρούς ούρο.

Το χαμηλό νάτριο αίματος προκαλεί εγκεφαλική δυσλειτουργία, λόγω ωσμωτικής μετακίνησης ύδατος και αύξησης του όγκου των εγκεφαλικών κυττάρων. Συμπτώματα, όπως ατονία, ναυτία, σύγχυση, λήθαργος, εμφανίζονται. Στα αρχικά στάδια, η υπονατριαιμία μπορεί να είναι χωρίς συμπτώματα ή η συμπτωματολογία να είναι ήπια. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις υπονατριαιμίας, μπορεί να εμφανιστούν σπασμοί, εμβροντησία, κώμα.

Τα αίτια της χαμηλής συγκέντρωσης νατρίου του αίματος διαιρούνται σε:

1. Νοσήματα και καταστάσεις που συνοδεύονται κυρίως από αυξημένη πρόσληψη ή κατακράτηση νερού, με αποτέλεσμα την «ωσμωτική αραίωση» και την πτώση του νατρίου του αίματος. Ενδεικτικά στα νοσήματα και τις καταστάσεις της κατηγορίας συγκαταλέγονται νεφρικά νοσήματα, νοσήματα ηπατικής ανεπάρκειας, καρδιακής ανεπάρκειας, ορμονικά νοσήματα, η πρωτοπαθής πολυδιψία.

2. Νοσήματα και καταστάσεις που συνοδεύονται κυρίως από μειωμένη πρόσληψη ή αυξημένη απώλεια νατρίου.

Ενδεικτικά στα νοσήματα και τις καταστάσεις της κατηγορίας συγκαταλέγονται οι καταστάσεις υπερβολικής εφίδρωσης, η διάρροια, οι έμετοι, λήψη διουρητικών.

3. Νοσήματα και καταστάσεις που συνοδεύονται από αυξημένη ωσμωτική μετακίνηση νερού από τον ενδοκυττάριο χώρο στον εξωκυττάριο. Η πιο συχνή «ωσμωτικά δραστική» ουσία είναι το αυξημένο σάκχαρο αίματος. Το αυξημένο σάκχαρο αίματος προκαλεί μετακίνηση νερού από το εσωτερικό στο εξωτερικό του κυττάρου με αποτέλεσμα την «ψευδή» εικόνα υπονατριαιμίας.

Λόγω των δυσμενών αποτελεσμάτων που επιφέρει το χαμηλό νάτριο στην λειτουργία κυρίως των εγκεφαλικών κυττάρων, η υπονατριαιμία πρέπει να διερευνάται σωστά ιατρικώς και να αποκαθίσταται. Μόνο όταν κατά τη σωστή ιατρική αξιολόγηση, δεν διαπιστώνεται καμία επίπτωση στην λειτουργία του εγκεφαλικού κυττάρου, ο υποκείμενος παράγοντας που προκαλεί την υπονατριαιμία έχει ελεγχθεί, η υπονατριαιμία είναι μικρού βαθμού και δεν έχει κίνδυνο επιδείνωσης, δεν χορηγείται θεραπεία αποκατάστασης του χαμηλού νατρίου αίματος.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.