·


· Πάσχετε από δυσεπίλυτο, σύνθετο ή σπάνιο παθολογικό πρόβλημα;

Σταματήστε να πειραματίζεστε με την υγεία σας και να σπαταλάτε χρόνο και χρήμα σε άστοχες θεραπείες. Καλέστε 24 ώρες το 24ωρο το 2106252770 ή το 2102122198 και κάντε το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας κλείνοντας ραντεβού τώρα.

· Διαμένετε στην επαρχία ή στο εξωτερικό και θέλετε αποτελεσματικές λύσεις στο δυσεπίλυτο ή σπάνιο ή σύνθετο πρόβλημα που σας απασχολεί;

Σταματήστε να βασανίζεστε και χρησιμοποιήστε με ασφάλεια τη νέα υπηρεσία τηλεϊατρικής του ιατρείου. Στείλτε μήνυμα με θέμα τηλεϊατρική στο amoschovaki@yahoo.gr αναφέροντας το πρόβλημά σας για να ενημερωθείτε σχετικά.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Α. Μάθετε γιατί είμαστε μοναδικοί στην επίλυση δυσεπίλυτων προβλημάτων:

· Συνδεόμαστε on line με τα καλύτερα ιατρικά κέντρα του κόσμου τα οποία μας παρέχουν συνεχή ενημέρωση για νέα αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα για ειδικά παθολογικά προβλήματα. Δεν θα αντλήσετε επιπρόσθετο όφελος εάν ταξιδέψετε στο εξωτερικό για να λύσετε το δυσεπίλυτο παθολογικό πρόβλημα που σας απασχολεί.

· Συνδεόμαστε με τα καλύτερα κέντρα Εναλλακτικής Ιατρικής που μας παρέχουν συνεχή ενημέρωση για έρευνες που γίνονται σε φάρμακα και θεραπευτικά ή διατροφικά προγράμματα παραδοσιακών θεραπευτικών συστημάτων (κινέζικη ιατρική βοτανική ιατρική διατροφική ιατρική). Δεν θα αντλήσετε επιπρόσθετο όφελος εάν ταξιδέψετε σε κέντρα ολιστικής εναλλακτικής ιατρικής στην Κίνα στις ΗΠΑ ή αλλού.

· Χρησιμοποιούμε καινοτόμο ηλεκτρονικό λογισμικό και εφαρμόζουμε αποτελεσματικά συστήματα ποιότητας. Δεν θα βοηθηθείτε περισσότερο εάν επισκεφτείτε οποιοδήποτε σύγχρονο παθολογικό ιατρείο στις ΗΠΑ την Ευρώπη ή αλλού.

· Έχετε την δυνατότητα 24ωρης άμεσης επικοινωνίας μέσω της 24ωρης γραμματείας του ιατρείου οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμείτε.

· Συνεργαζόμαστε με υπερσύγχρονα νοσοκομεία σε περίπτωση που το ειδικό σας πρόβλημα επιβάλλει νοσοκομειακή αντιμετώπιση. Δεν έχετε συγκριτικό πλεονέκτημα εάν εισαχθείτε σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του εξωτερικού.

Β. Η διεύθυνση του ιατρείου είναι Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά και ο ηλεκτρονικός μας τόπος http://iatreioamoschovaki.gr. Στην παρούσα ιστοσελίδα η Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη ενημερώνει για θέματα πρόληψης.

Search This Blog

Loading...

5/14/11

ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΗΠΑΤΙΚΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ (ΧΟΛΕΡΥΘΡΙΝΗ, ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΕΣ, γGT, ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΦΩΣΦΑΤΑΣΗ, 5 ΝΟΥΚΛΕΟΤΙΔΑΣΗ, ΑΛΒΟΥΜΙΝΗ, γ ΣΦΑΙΡΙΝΕΣ, ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΘΡΟΜΒΙΝΗΣ).

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Ευρίσκεται στο άνω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιάς, κάτω από το δεξιό υποχόνδριο, έναντι του διαφράγματος.

Το ήπαρ δέχεται πλούσια αιματική ροή. Το 20% της αιματικής ροής που είναι πλούσιο σε οξυγόνο, προέρχεται από την αιματική αρτηρία και το 80% της αιματικής ροής που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, από την πυλαία φλέβα. Τα ηπατικά κύτταρα έχουν ζωτικό ρόλο στην διατήρηση της συνολικής υγείας του σώματος.

Στις λειτουργίες του ήπατος περιλαμβάνονται η σύνθεση σημαντικών πρωτεϊνών του σώματος (π.χ. αλβουμίνη, πρωτεΐνες μεταφορείς, πρωτεΐνες που ρυθμίζουν την πήξη του αίματος), ο μεταβολισμός χημικών ενώσεων (π.χ. φάρμακα, χολερυθρίνη, κατιόντα), η παραγωγή της χολής.

Το συκώτι έχει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Μέσω του ήπατος ποικίλες τοξίνες μεταβολίζονται σε ακίνδυνα για τον οργανισμό προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια απεκκρίνονται στην χολή ή στα ούρα. Η χολή, που σχηματίζεται στo ήπαρ και αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη, έχει βασικό ρόλο στην διαδικασία της γαλακτωματοποίησης του προσλαμβανόμενου με την τροφή λίπους.

Η βλάβη του ήπατος χαρακτηρίζεται από ανώμαλη λειτουργία του ήπατος και διαταραχή σε εξετάσεις που αφορούν την ηπατική βιοχημεία. Στα τυπικά κλινικά συμπτώματα της ηπατικής νόσου περιλαμβάνονται ο ίκτερος, η κόπωση, ο κνησμός, ο κοιλιακός πόνος, το φούσκωμα, οι αιμορραγίες. Πολλοί ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα και εντοπίζονται από αυξήσεις των τρανσαμινασών ή άλλων δεικτών ηπατικής βιοχημείας, στα πλαίσια συνήθους παθολογικής εξέτασης, προληπτικής εξέτασης, αξιολόγησης πριν την πρόσληψη σε εργασία, ένταξης σε ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα και κατά την αιμοδοσία.

Oι βασικές εξετάσεις που αφορούν την ηπατική βιοχημεία είναι η χολερυθρίνη ορού και ούρων, οι τρανσαμινάσες (ασπαρτική τρανσαμινάση – AST – SGOT και αλανινική τρανσαμινάση – ALT – SGPT), η γGT, η αλκαλική φωσφατάση, η 5 νουκλεοτιδάση, η αλβουμίνη, οι γ σφαιρίνες, ο χρόνος προθρομβίνης.

Η χολερυθρίνη του ορού είναι προϊόν αποδόμησης των πρωτεϊνών, που περιέχουν το δακτύλιο πορφυρίνης της αίμης των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Απαντάται στο αίμα με δύο κλάσματα, τη συζευγμένη χολερυθρίνη ή άμεση και τη μη συζευγμένη ή έμμεση χολερυθρίνη. Η σύζευξη της χολερυθρίνης είναι μία χημική διαδικασία που προϋποθέτει τη σωστή λειτουργία του ήπατος και των χοληφόρων. Η αύξηση της χολερυθρίνης προσδίδει μία κίτρινη όψη στο δέρμα και τους βλεννογόνους (ίκτερος). Η χολερυθρίνη στα ούρα είναι πάντα συζευγμένη χολερυθρίνη, με δεδομένο ότι η μη συζευγμένη χολερυθρίνη συνδέεται στο αίμα με αλβουμίνη και δεν διηθείται από τους νεφρούς. Η αύξηση της χολερυθρίνης των ούρων προκαλεί υπέρχρωση στα ούρα.

Οι τρανσαμινάσες (ασπαρτική τρανσαμινάση – AST – SGOT και αλανινική τρανσαμινάση – ALT – SGPT) είναι ηπατικά ένζυμα. Η AST ανευρίσκεται επίσης στον καρδιακό μυ, στους γραμμωτούς μύες, στους νεφρούς, στον εγκέφαλο, στους νεφρούς, στο πάγκρεας, στους πνεύμονες, στα λευκά και στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ALT ανευρίσκεται κυρίως στο ήπαρ.

Η γGT, η αλκαλική φωσφατάση, η 5 νουκλεοτιδάση είναι ένζυμα του ήπατος, των οποίων συνολικά οι αυξήσεις υποδηλώνουν χολόσταση. Η αλκαλική φωσφατάση στο αίμα περιλαμβάνει πολλά ισοένζυμα που απαντώνται στο ήπαρ, στα οστά, στον πλακούντα, στο λεπτό έντερο.

Η αλβουμίνη συντίθεται από τα ηπατικά κύτταρα. Όταν το ήπαρ ανεπαρκεί, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για χρόνια παθολογική κατάσταση, τα επίπεδα της αλβουμίνης μειώνονται. Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, η εντεροπάθεια με απώλεια πρωτεϊνών, το νεφρωσικό σύνδρομο και οι χρόνιες λοιμώξεις αναστέλλουν «φυσιολογικώς» την παραγωγή αλβουμίνης από το ήπαρ.

Οι γ σφαιρίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που παράγονται από τα Β λεμφοκύτταρα. Oι γ σφαιρίνες αυξάνουν σε περιπτώσεις ηπατικής ανεπάρκειας, κατά τις οποίες το ήπαρ αδυνατεί να καθαρίσει τον οργανισμό από βακτηριακά αντιγόνα που φτάνουν στο ήπαρ μέσω της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα την αυξημένη σύνθεση αντισωμάτων από τα λεμφοκύτταρα.

Με εξαίρεση τον παράγοντα VIII, οι παράγοντες πήξης του αίματος παράγονται αποκλειστικά στα ηπατοκύτταρα. Ο χρόνος προθρομβίνης εκτιμά αθροιστικά τους παράγοντες II, VII, IX και Χ και παρατείνεται σε περιπτώσεις ηπατικής ανεπάρκειας. Εξαρτάται από την βιταμίνη Κ.

Παρά το γεγονός ότι όταν διαταράσσονται όλοι οι δείκτες συνολικά υπάρχει χωρίς αμφιβολία ηπατική βλάβη, η μεμονωμένη διαταραχή μίας ή μερικών από τις εξετάσεις αυτές δεν συνδέεται απαραίτητα με αληθή βλάβη του ήπατος: Ενδέχεται να αντανακλά οργανική βλάβη σε άλλο σημείο του σώματος που προκαλεί υπερβολική δραστηριότητα του ήπατος, εξωηπατική παραγωγή και γενικότερα εξωηπατική αλλοίωση στον κύκλο προσφορά πρώτων υλών- βιοσύνθεση – κάθαρση των χημικών ουσιών που διαταράσσονται ή απλώς δυσλειτουργία του ήπατος.

Αληθής διαταραχή ή βλάβη του ήπατος προκαλούν δύο κατηγορίες νοσημάτων:

• Νοσήματα που εδράζονται αποκλειστικά στο συκώτι, τα χοληφόρα ή την χοληδόχο κύστη

Το σύνδρομο Gilbert, το σύνδρομο Dubin – Johnson, το σύνδρομο Rotor, οι ηπατίτιδες, η κίρρωση, η καλοήθης ενδοηπατική χολόσταση, το λιπώδες ήπαρ, η χολαγγειίτιδα, η νόσος CAROLI, η αγγειοαποφρακτική νόσος του ήπατος, το αλκοολικό ήπαρ, το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, το χολαγγειοκαρκίνωμα, το αδένωμα, είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

• Συστηματικά παθολογικά και εξωηπατικά νοσήματα, που προσβάλλουν το ήπαρ

Η σαρκοείδωση, η αμυλοείδωση, οι νόσοι αποθήκευσης γλυκογόνου, η κοιλιοκάκη, η φυματίωση, η εξωηπατική απόφραξη χολής, τα μεταστατικά καρκινώματα, η αιμοχρωμάτωση, η νόσος WILSON, η λοιμώδης μονοπυρήνωση, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει ζωτική σημασία για την ορθή αξιολόγηση και θεραπεία κάθε περίπτωσης.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1