UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΘΟΛΑ ΟΥΡΑ - ΒΛΕΝΝΑ ΟΥΡΩΝ

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

5/14/11

ΘΟΛΑ ΟΥΡΑ - ΒΛΕΝΝΑ ΟΥΡΩΝ

Η παραγωγή των ούρων από το νεφρό αποτελεί μία από τις πιο βασικές λειτουργίες του σώματος. Με τα ούρα, το σώμα καθαρίζεται από τοξίνες και ανεπιθύμητες ουσίες. Ταυτόχρονα ελέγχεται η συγκέντρωση των συστατικών των υγρών του σώματος. Στις ουσίες που αποβάλλονται μέσω των νεφρών περιλαμβάνονται τελικά προϊόντα του μεταβολισμού, όπως ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, ενώ απομακρύνονται ουσίες που ευρίσκονται σε περίσσια στο αίμα, όπως νερό, νάτριο, κάλιο, χλώριο, υδρογόνο.

Στον υγιή οργανισμό, πολλοί παράγοντες διαμορφώνουν τη σύσταση και όψη των ούρων, με κυριότερους την πρόσληψη νερού και την δομή των τροφίμων.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ούρο είναι διαυγές και στείρο μικροβίων.

Στην καθημερινή κλινική πράξη η ασυνήθιστη θολερότητα και η βλέννα πανικοβάλλουν τους ασθενείς και τους οδηγούν στον έμπειρο παθολόγο.

Ορισμένες χρωστικές σε τρόφιμα ή σε φάρμακα που προσλαμβάνονται, ενδέχεται να τροποποιήσουν τη συνήθη μορφή των ούρων και να δώσουν στον ασθενή την ψευδή αίσθηση θολερότητας ή ύπαρξης βλέννας. Η αληθής θολερότητα ωστόσο ή η εμφάνιση ορατής, πραγματικής βλέννας είναι σπανιότερα φαινόμενα. Η παρουσία άφθονων αλάτων λόγω μεταβολικών διαταραχών, η ύπαρξη αυξημένης ποσότητας πρωτεΐνης στα ούρα και η ανάπτυξη φλεγμονών είναι οι πιο συνήθεις αιτίες εμφάνισης θολερότητας στα ούρα. Η παρουσία λευκών αιμοσφαιρίων στην περιοχή του ουροποιογεννητικού συστήματος λόγω ουρολοιμώξεων ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν θολά ούρα ή έκκριση βλέννας σε νεαρές ηλικίες.

Κατά την ιατρική εξέταση διερευνάται το ατομικό ιστορικό παλαιών νοσημάτων, το κληρονομικό ιστορικό, οι συνήθειες της καθημερινότητας και εξετάζεται η ύπαρξη αντικειμενικών παθολογικών σημείων. Τα στοιχεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή αξιολόγηση και την εκτίμηση της αναγκαιότητας διενέργειας ορισμένων εργαστηριακών εξετάσεων.

Η τέλεση μικροσκοπικής εξέτασης ούρων αρκετές φορές είναι αναγκαία στην διαγνωστική προσπέλαση. Η ανάλυση των ούρων, όταν γίνεται σωστά και αξιολογείται από τον έμπειρο με κλινική εμπειρία παθολόγο, έχει αποκληθεί η βιοψία του φτωχού.

Τα ούρα συλλέγονται σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο. Το άτομο ουρεί πρώτα στην τουαλέτα και στην συνέχεια, ενώ ουρεί, συλλέγει μέρος από τα ούρα στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο, το οποίο παρεμβάλλεται ακριβώς στην θέση της τροχιάς του ούρου, χωρίς να διακοπεί η ούρηση και πριν ολοκληρωθεί. Το δείγμα αποστέλλεται άμεσα προς εξέταση και διερευνάται προσεκτικά για την παρουσία στοιχείων όπως αίματος, αιμοσφαιρίνης, πρωτεϊνών, λευκών αιμοσφαιρίων, κυλίνδρων, κρυστάλλων, βλέννας, μικροοργανισμών. Το αποτέλεσμα αξιολογείται τελικώς σφαιρικά από τον παθολόγο.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com/ FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1