ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

· Tα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 210625270 και 2102122198, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

· Τα δέντρα που βλέπετε στην ιστοσελίδα ανήκουν στο κωνοφόρο είδος Sequoiadendron giganteum (γιγάντια σεκόγια). To είδος Sequoiadendron giganteum που προϋπήρξε των δεινοσαύρων είναι σήμερα το πολυκύτταρο είδος με το μεγαλύτερο συνδυαστικά μέσο όρο ζωής και κυτταρικής ανάπτυξης στην γη. Ο μεγαλύτερος εν ζωή γνωστός εκπρόσωπος του είδους έχει ύψος 83,8 μέτρα, περίμετρο βάσης 31,3 μέτρα και εκτιμώμενη ηλικία 2300-2700 έτη.

· Εάν σας ενδιαφέρει η τακτική δωρεάν ενημέρωση για θέματα πρόληψης με newsletter στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr με θέμα ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ.

· Συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης:

http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

· Facebook

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

· Twitter

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

.You tube

https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η πρόληψη σε video

Search This Blog

Loading...

5/28/11

ΚΑΟΥΡΑ - ΚΑΨΙΜΟ - ΤΣΟΥΞΙΜΟ - ΒΑΡΟΣ - ΣΦΙΞΙΜΟ - ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ, ΣΤΑ ΠΛΕΥΡΑ, ΣΤΟΝ ΘΩΡΑΚΑ

Το κάψιμο, το τσούξιμο, το βάρος, το σφίξιμο και τα τσιμπήματα στο στήθος είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα, που οδηγούν το άτομο στον ειδικό παθολόγο. Σε αρκετά άτομα η εντόπιση των συμπτωμάτων είναι στα πλευρά, στο στέρνο ή σε άλλα σημεία του θώρακα. Δεν είναι σπάνιο, άτομα που εμφανίζουν τα συμπτώματα να αμελούν την ιατρική παθολογική εξέταση, αποδίδοντας τα συμπτώματα σε κούραση, με δεδομένο ότι τις περισσότερες φορές δε συνυπάρχει πόνος.


Το κάψιμο, το τσούξιμο, το βάρος, το σφίξιμο και τα τσιμπήματα στο στήθος μπορεί να συνοδεύονται από δυσχέρεια αναπνοής, βήχα, ξινίλα, εφίδρωση, ταχυκαρδία, πυρετό. Συνοδά συμπτώματα, ωστόσο, συχνά δεν υπάρχουν.

Οι καταστάσεις και οι παθολογικές οντότητες που προκαλούν κάψιμο, τσούξιμο, βάρος, σφίξιμο, τσιμπήματα στο στήθος, ποικίλουν. Ορισμένα σοβαρά νοσήματα ενδέχεται να απειλήσουν ακόμη και την ζωή.

Τα αίτια των δυσάρεστων αυτών συμπτωμάτων διαιρούνται σε:

1. Απλές συνήθειες και καταστάσεις, η υπερκόπωση, το άγχος, η κατάθλιψη

Ο μηχανισμός με τον οποίο η υπερκόπωση, το άγχος, η κατάθλιψη προκαλούν κάψιμο, τσούξιμο, βάρος, σφίξιμο και τσιμπήματα στο στήθος δεν είναι επαρκώς γνωστός. Η υπερβολική έκκριση γαστρικών υγρών, η ταχυκαρδία και η ταχύπνοια πιθανώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη των συμπτωμάτων.

Η υπερκόπωση, η αϋπνία, η υπερβολική λήψη καφέ και αλκοόλ είναι ανάμεσα στα πιο κοινά αίτια που προκαλούν θωρακικά ενοχλήματα στον ελληνικό πληθυσμό.

2. Παθήσεις του στομάχου και του οισοφάγου

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ο σπασμός του οισοφάγου αποτελούν δύο από τις συχνότερες οργανικές αιτίες χρόνιου καύσους και τσουξίματος στο στήθος. Το stress, φάρμακα, παθήσεις του στομάχου και του διαφράγματος, ορισμένα μικρόβια και ιοί, το αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα και ερεθιστικές ουσίες, είναι υπεύθυνα για τις καταστάσεις αυτές.

Στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οξέα από το στομάχι παλινδρομούν στον οισοφάγο, τον ερεθίζουν, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων. Η κατάσταση, εάν δεν θεραπευτεί σωστά, μπορεί να εξελιχτεί σε καρκίνο οισοφάγου.

Στην περίπτωση του σπασμού, δεν υπάρχει παλινδρόμηση υγρών από το στομάχι αλλά σπασμός του οισοφάγου, κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει, εκτός από κάψιμο, έντονο πόνο, που μιμείται το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

3. Καρδιακές παθήσεις

Πολλές καρδιακές παθήσεις εμφανίζονται με αυτά τα συμπτώματα. Ιδιαίτερα συχνές στην κλινική πράξη είναι το έμφραγμα και η ισχαιμία του μυοκαρδίου. Παρά το γεγονός ότι το έμφραγμα και η ισχαιμία του μυοκαρδίου, συχνότερα εκδηλώνονται ως πόνος στο στήθος, ορισμένα άτομα παρουσιάζουν απλά κάψιμο, βάρος, σφίξιμο, αίσθημα πίεσης ή τσιμπήματα. Το φαινόμενο περιπλέκεται από το γεγονός ότι το άγχος και η υπερκόπωση προκαλούν ταχυκαρδία και αυξημένες ανάγκες σε οξυγόνο σε ένα ασθενικό μυοκάρδιο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση στηθαγχικών ενοχλημάτων. Παρόλα αυτά, τα στιγμιαία τσιμπήματα, που διαρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα και δεν επαναλαμβάνονται συνήθως προέρχονται από άγχος.

4. Νοσήματα της αορτής

Η αορτή είναι ένα κεντρικό μεγάλο αγγείο που ευρίσκεται πίσω από το στέρνο και διακλαδίζεται προοδευτικά σε πολλά αγγεία που στέλνουν αίμα σε περιφερικά σημεία του σώματος. Παρά το γεγονός ότι τα επικίνδυνα παθολογικά προβλήματα που αφορούν την αορτή εκδηλώνονται συνήθως με έντονο πόνο, ορισμένες σοβαρές παθήσεις της αορτής (π.χ. χρόνιος διαχωρισμός), παρουσιάζουν σπανιότερα τα ηπιότερα θωρακικά ενοχλήματα που προαναφέρθηκαν.

5. Νοσήματα του πνεύμονα και αγγείων του πνεύμονα

Μία ευρεία γκάμα παθήσεων του πνεύμονα, εκδηλώνονται με θωρακικά ενοχλήματα.

Ο κατάλογος είναι μακρύς (π.χ. πνευμονική υπέρταση, καρκινώματα, εμβολικά επεισόδια).

6. Φλεγμονές

Ορισμένα παθογόνα μικρόβια και μικροοργανισμοί, προκαλούν φλεγμονές σε δομές του θώρακα και νυγμώδη άλγη ή κάψιμο. Τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά είναι ο έρπης ζωστήρας, που προσβάλλει το τοπικό νευρομυοσκελετικό σύστημα και ο πνευμονιόκοκκος που προκαλεί πνευμονία.

7. Παθήσεις του στομάχου, του παγκρέατος, της χολής

Παρά το γεγονός ότι τα νοσήματα αυτά προκαλούν συνήθως κοιλιακό πόνο, ορισμένες φορές (λόγω γειτνίασης με το διάφραγμα και τοποθέτησης στο ανώτατο σημείο της κοιλιάς), προεξάρχουν τα θωρακικά ενοχλήματα.

8. Μυοσκελετικά σύνδρομα και παθήσεις σπονδυλικής στήλης

Άτομα με αυχενικό σύνδρομο και γενικότερα συμπίεση νευρικών ριζών από άλατα στην σπονδυλική στήλη και ασθενείς με χονδροστερνικά σύνδρομα αποτελούν χαρακτηριστικούς εκπρόσωπους ασθενών της κατηγορίας.

9. Παθήσεις του μαστού

Ορισμένα καρκινώματα και καλοήθεις όγκοι αποτελούν χαρακτηριστικούς εκπρόσωπους ασθενών της κατηγορίας.

10. Ορμονικές διαταραχές

Ποικίλες ορμονικές διαταραχές, μπορεί να είναι στην ρίζα ανάλογων συμπτωμάτων.

Ιδιαίτερα συχνά είναι το κάψιμο και τα τσιμπήματα κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Τα ευρήματα από τη σωστή παθολογική εξέταση του ασθενούς έχουν κομβικό ρόλο, για την ορθή διαφορική διάγνωση και θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη


Ιατρός Παθολόγος


Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά


24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770


E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:


http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER


http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)


http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ


http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ


http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1