UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 26/12/2010

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

12/26/10

ΑΗΔΙΑ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ

Η ομαλή επιθυμία για φαγητό, ρυθμίζεται από υποθαλαμικά σε συνδυασμό με ανώτερα φλοιώδη κέντρα. Τα περιφερικά ερεθίσματα και ορισμένοι περιφερικοί υποδοχείς έχουν σημαντικό ρόλο.

Οι διατροφικές προτιμήσεις προκύπτουν ως αποτέλεσμα συνδυασμού ποικίλων περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.

Η εκλεκτική αποστροφή στο κρέας, όταν είναι σημαντικού βαθμού, είναι ένα σπάνιο παθολογικό σύμπτωμα, που μπορεί να οδηγήσει σε μονοφαγική διατροφή με παθολογικές επιπτώσεις στον οργανισμό : Σημαντική απώλεια βάρους, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, παραισθησίες, αναιμία, δερματικές αλλοιώσεις, οφθαλμολογικά προβλήματα, διαταραχές εμμήνων κύκλων στις γυναίκες, τριχόπτωση από έλλειψη πρωτεΐνης σιδήρου βιταμινών συμπλέγματος Β (π.χ. Β12), μπορεί να εμφανιστούν.

Παρά το γεγονός ότι παροδικώς η αηδία προς το κρέας μπορεί να εμφανιστεί σε μία πληθώρα οξέων νοσημάτων (π.χ. ιώσεις, γαστρεντερίτιδες, αγχώδη σύνδρομα), η αιτιολογία του συμπτώματος πρέπει πάντα διερευνάται σωστά ιατρικώς όταν έχει επίμονο χαρακτήρα και :

• Πρωτοεμφανίζεται σε ένα άτομο

• Αλλάζει χαρακτηριστικά για τα δεδομένα ενός συγκεκριμένου ατόμου

• Είναι σημαντικού βαθμού.

Παρατεινόμενα ψυχιατρικά σύνδρομα, η νευρική ανορεξία, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, χρόνια λοιμώδη, ορμονικές διαταραχές, καρκινώματα, ηπατικά νεφρικά καρδιακά γαστρεντερικά μεταβολικά νοσήματα και φάρμακα είναι ανάμεσα στα αίτια που πρέπει να αποκλείονται.

Τα ευρήματα από τη σωστή ιατρική εξέταση του ασθενούς έχουν κομβικό ρόλο στην εξατομικευμένη αξιολόγηση του συμπτώματος, στον καθορισμό των εξετάσεων που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση και στον καθορισμό υποστηρικτικών διατροφικών προγραμμάτων ή συμπληρωμάτων που θα αποκαταστήσουν τυχόν παθολογικές επιπτώσεις που δημιουργεί η στέρηση του κρέατος.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας :

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ - "ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ" ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Εστίες νέκρωσης και στεάτωση σε βιοψία ήπατος ασθενούς με νευρική ανορεξία, σε αντιδιαστολή με το φυσιολογικό ήπαρ κάτω
Η ακούσια απώλεια βάρους είναι ένα ιατρικό πρόβλημα που απασχολεί αρκετούς ασθενείς που επισκέπτονται τον ειδικό παθολόγο. Το άτομο χάνει βάρος, χωρίς να το επιδιώκει. Η απώλεια βάρους μπορεί να συνοδεύεται από ανορεξία, ενδέχεται όμως να είναι παντελώς ανεξήγητη για τον πάσχοντα, να μη συνοδεύεται δηλαδή από μείωση της ποσότητας της τροφής λόγω ανορεξίας.

Το βάρος του σώματος καθορίζεται από την θερμιδική πρόσληψη του ατόμου, την ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών των τροφών, το μεταβολικό ρυθμό του ατόμου και τις ενεργειακές του απώλειες. Με την πάροδο της ηλικίας, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα το βάρος του σώματος να αυξάνει έως την έκτη δεκαετία. Μετά την περίοδο αυτή, το βάρος σταδιακά φθίνει, φαινόμενο που οφείλεται κυρίως σε παράγοντες, όπως μεταβολές στη σύσταση του σώματος (πχ ελάττωση ύψους, μυϊκής μάζας), απώλεια δοντιών, άνοια, ψυχολογικούς παράγοντες.

Παροδική, μικρή απώλεια βάρους είναι συνήθης σε μία πληθώρα οξέων νοσημάτων (π.χ. ιώσεις, γαστρεντερίτιδες, αγχώδη σύνδρομα) και δεν έχει επιβλαβή αποτελέσματα για τον οργανισμό. Κάθε πρόσφατη απώλεια βάρους άνω του 5% για τα δεδομένα ενός ατόμου είναι ωστόσο κλινικά σημαντική και πρέπει να διερευνάται ιατρικώς. Παρατεινόμενα ψυχιατρικά σύνδρομα, η νευρική ανορεξία, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, χρόνια λοιμώδη, ορμονικές διαταραχές, καρκινώματα, ηπατικά νεφρικά καρδιακά γαστρεντερικά μεταβολικά νοσήματα και φάρμακα είναι ανάμεσα στα αίτια που πρέπει να αποκλείονται. Όταν η απώλεια βάρους συνοδεύεται από ελλείψεις σε προσλαμβανόμενες θρεπτικές ουσίες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, μυϊκή ατροφία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, συμπτώματα αβιταμινώσεων (π.χ. ξηροδερμία και θολερότητα επιπεφυκότων από έλλειψη βιταμίνης Α, παραισθησίες, αναιμία και δερματίτιδες από έλλειψη βιταμινών Β), δερματικές αλλοιώσεις, οφθαλμολογικά προβλήματα, διαταραχές εμμήνων κύκλων στις γυναίκες, μπορεί να εμφανιστούν. Η νοσηλεία είναι ενίοτε απαραίτητη προς αποκατάσταση του οργανισμού. Σε 20% περίπου των περιπτώσεων απώλειας βάρους δεν αποκαλύπτεται κανένα υποκείμενο οργανικό ή ψυχιατρικό νόσημα.

ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ (ΝΕΥΡΙΚΗ) ΑΝΟΡΕΞΙΑ

Η νευρογενής ανορεξία είναι ένα σύνδρομο άγνωστης αιτιολογίας, όπου υπάρχει ανορεξία και άρνηση λήψης τροφής, λόγω διαταραχής της αντίληψης της εικόνας του σώματος και φόβου παχυσαρκίας. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία σημαντικής απώλειας βάρους σε εφήβους και ιδιαίτερα γυναίκες. Τα άτομα αυτά είναι ευαίσθητα, τελειοθηρικά, με διαταραχές στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Χρησιμοποιούν πολλές φορές καθαρτικά και προκαλούν τα ίδια εμετό στον εαυτό τους, ενώ θέτουν αυστηρά όρια για το ιδανικό βάρος τους.

Η νευρογενής ανορεξία προκαλεί στους πάσχοντες απώλεια βάρους πάνω από 15% του αναμενόμενου για την ηλικία τους. Οι ασθενείς παρουσιάζουν επιπλέον σημαντικές ελλείψεις ζωτικών για το σώμα ουσιών. Σε σοβαρές περιπτώσεις εμφανίζονται δυσανεξία στο ψύχος, βραδυκαρδία, υπόταση, υποθερμία, αναιμία, αύξηση ουρίας, διαταραχές ηλεκτρολυτών.

Η νοσηλεία είναι απαραίτητη σε αρκετά περιστατικά νευρογενούς ανορεξίας, προς σταθεροποίηση του οργανισμού. Η θεραπεία των ψυχολογικών προβλημάτων των ασθενών είναι απαραίτητη για την αποφυγή υποτροπής.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη


Ιατρός Ειδική Παθολόγος


Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά


24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770


E mail: amoschovaki@yahoo.gr.






Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:


http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER


http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)


http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ


http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ


http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1


















ΑΝΟΡΕΞΙΑ

Βιοψία ήπατος με συσσώρευση λίπους, φλεγμονώδεις και νεκρωτικές εστίες σε άτομο με νευρογενή ανορεξία. Σε αντιπαραβολή με  βιοψία ήπατος σε φυσιολογικό άτομο από τη Mayo Clinic, κάτω

Η όρεξη είναι το αίσθημα επιθυμίας για φαγητό, το οποίο ρυθμίζεται από υποθαλαμικά, σε συνδυασμό με ανώτερα φλοιώδη κέντρα.

Η ανορεξία μπορεί να αφορά όλα ή ορισμένα φαγητά. Η ελάττωση της όρεξης μπορεί να συνοδεύει ή όχι άλλα συμπτώματα. Οι πάσχοντες παρουσιάζουν ελάττωση του μεγέθους, του αριθμού ή της σύστασης των γευμάτων που καταναλώνουν στην καθημερινότητα.

Παροδική ανορεξία είναι συνήθης σε μία πληθώρα οξέων νοσημάτων (π.χ. ιώσεις, γαστρεντερίτιδες, αγχώδη σύνδρομα) και δεν έχει επιβλαβή αποτελέσματα για τον οργανισμό. Όταν ωστόσο παρατείνεται, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους και διαταραχές από ελλείψεις σημαντικών ουσιών. Απώλεια βάρους, μυϊκή ατροφία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, συμπτώματα αβιταμινώσεων (π.χ. ξηροδερμία και θολερότητα επιπεφυκότων από έλλειψη βιταμίνης Α, παραισθησίες, αναιμία και δερματίτιδες από έλλειψη βιταμινών Β), δερματικές αλλοιώσεις, οφθαλμολογικά προβλήματα, διαταραχές εμμήνων κύκλων στις γυναίκες, μπορεί να εμφανιστούν. Παρατεινόμενα ψυχιατρικά σύνδρομα, η νευρική ανορεξία, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, χρόνια λοιμώδη, ορμονικές διαταραχές, καρκινώματα, ηπατικά νεφρικά καρδιακά γαστρεντερικά μεταβολικά νοσήματα και φάρμακα είναι ανάμεσα στα αίτια που ευθύνονται για την εγκατάσταση χρονίζουσας ανορεξίας. Σπανίως αλλοιώσεις των εγκεφαλικών κέντρων της όρεξης από υποκείμενα νοσήματα ευθύνονται για την ανορεξία.

ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

Η νευρογενής ανορεξία είναι ένα σύνδρομο άγνωστης αιτιολογίας, όπου υπάρχει ανορεξία και άρνηση λήψης τροφής, λόγω διαταραχής της αντίληψης της εικόνας του σώματος και φόβου παχυσαρκίας. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία χρονίζουσας ανορεξίας σε εφήβους και ιδιαίτερα γυναίκες. Τα άτομα αυτά είναι ευαίσθητα, τελειοθηρικά, με διαταραχές στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Χρησιμοποιούν πολλές φορές καθαρτικά και προκαλούν τα ίδια εμετό στον εαυτό τους, ενώ θέτουν αυστηρά όρια για το ιδανικό βάρος τους. Η νευρογενής ανορεξία προκαλεί στα άτομα αυτά απώλεια βάρους πάνω από 15% του αναμενόμενου για την ηλικία τους.

Οι ασθενείς παρουσιάζουν απώλεια βάρους και σημαντικές ελλείψεις ζωτικών για το σώμα ουσιών. Σε σοβαρές περιπτώσεις εμφανίζονται δυσανεξία στο ψύχος, βραδυκαρδία, υπόταση, υποθερμία, αναιμία, αύξηση ουρίας, διαταραχές ηλεκτρολυτών.

Η νοσηλεία είναι απαραίτητη σε αρκετά περιστατικά νευρογενούς ανορεξίας, προς σταθεροποίηση του οργανισμού. Η θεραπεία των ψυχολογικών προβλημάτων των ασθενών είναι απαραίτητη για την αποφυγή υποτροπής.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Παθολόγος


Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά


24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770


E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας :


http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER


http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS


http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ


http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ


http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.



AΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ - ΜΕΘΗ

O αλκοολισμός είναι πολυπαραγοντική νόσος, στην οποία αλληλεπιδρούν περιβαλλοντικοί, βιολογικοί και κληρονομικοί παράγοντες.

Ο αλκοολισμός είναι ένα σύνδρομο που περιλαμβάνει δύο φάσεις : Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης υπάρχει κατάχρηση αλκοόλ, το οποίο χρησιμοποιείται ως αγχολυτικό από τον πότη. Εάν η χρήση δεν διακοπεί το άτομο περνάει στην δεύτερη φάση του αλκοολισμού που χαρακτηρίζεται από εθισμό και εξάρτηση. Όταν το άτομο ευρίσκεται σε φάση εθισμού και εξάρτησης, παρουσιάζει σύνδρομο στέρησης επί διακοπής ή μείωσης του αλκοόλ και αντοχή σε μικρές δόσεις. Η κατάχρηση αλκοόλ προκαλεί βλάβες στο συκώτι, στον εγκέφαλο, στην καρδιά.

Στον αλκοολισμό σημαντικό ρόλο έχουν γενετικοί παράγοντες. Ορισμένα άτομα είναι πιο ανθεκτικά στην τοξική επίδραση του αλκοόλ από άλλα.

1. ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΞΕΙΑ ΜΕΘΗ

Σε οξεία χρήση, επίπεδα αλκοόλ πάνω από 50 mg /dl, προκαλούν ευφορία, μείωση αντανακλαστικών, υπνηλία, καταστολή του ΚΝΣ, επιβάρυνση του ήπατος, αλλοίωση συμπεριφοράς. Τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα μετά από πόση, εξαρτώνται από το βάρος του ατόμου, το είδος του ποτού και ποικίλους μεταβολικούς παράγοντες. Ένα ποτηράκι κρασί, το οποίο έχει 10-11% αλκοόλ μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα του αίματος από 20 έως πάνω από 50 mg /dl. Η οξεία δηλητηρίαση με μέθη χαρακτηρίζεται με ζάλη, αταξία, ναυτία και εμετό και προκύπτει σε επίπεδα πάνω από 150 mg /dl, ενώ σε επίπεδα πάνω από 350 mg /dl, αναπνευστική καταστολή, σπασμοί, κώμα, θάνατος απειλούν τον πότη.

2. ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ

Κατά τη συστηματική χρήση αλκοόλ, ορισμένα άτομα είναι πιο ανθεκτικά από άλλα, λόγω ποικίλων γενετικών παραγόντων. Υπάρχει συσχέτιση των διαφορών που παρατηρούνται στην ευαισθησία με πολυμορφισμούς γονιδίων που κωδικοποιούν τον παράγοντα νέκρωσης όγκων Α και το κυτόχρωμα P450 2E1. Οι γυναίκες, οι παχύσαρκοι και οι ηλικιωμένοι έχουν μικρότερη αντοχή στο αλκοόλ. Οι ευεργετικές επιδράσεις του αλκοόλ, είναι σημαντικές σε μικρές ποσότητες. Συγκεκριμένα, βάσει μελετών, τα άτομα που κάνουν συνετή χρήση αλκοόλ, προσβάλλονται λιγότερο από καρδιαγγειακά νοσήματα και ζουν περισσότερο. Γενικώς, εάν σας αρέσει το αλκοόλ και θέλετε να είστε απόλυτα ασφαλής, καλό είναι να μην πίνετε πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω από δύο ποτήρια τη φορά χαμηλής, σχετικώς περιεκτικότητας σε αλκοόλη, όπως η μπύρα ή κρασί. Για τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους τα όρια ασφαλείας είναι τα μισά από τα προαναφερόμενα. Σύμφωνα με μελέτες οι κίνδυνοι από το κρασί είναι μικρότεροι συγκριτικά με άλλα είδη ποτών.

Η τοξική δράση του αλκοόλ αφορά πολλά οργανικά συστήματα. Προκαλεί λειτουργική επιβάρυνση, φλεγμονή, παρεγχυματική νέκρωση και κίρρωση του ήπατος. Το αλκοόλ είναι η δεύτερη μετά τον καπνό ευρέως χρησιμοποιούμενη καρκινογόνος ουσία και συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος, της κεφαλής, του μαστού και του τραχήλου. Στειρότητα, ανδρική ανικανότητα, απώλεια libido, γυναικομαστία, αιμορραγίες, ίκτερος, ασκίτης, οιδήματα, αλκοολική εγκεφαλοπάθεια, αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια, είναι παθολογικά προβλήματα που προκαλεί το αλκοόλ.

Το σύνδρομο στέρησης, εμφανίζεται σε εξαρτημένα από το αλκοόλ άτομα και κυμαίνεται από ήπιο έως εξαιρετικά σοβαρό. Ξεκινά εντός οκτώ περίπου ωρών από την κατανάλωση του τελευταίου ποτού και εκδηλώνεται με κατάθλιψη, άγχος, εκνευρισμό, συναισθηματική αστάθεια, τρόμο. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις εμφανίζονται τρομώδες παραλήρημα, σπασμοί ή επιληπτικές κρίσεις. Γενικευμένες επιληπτικές κρίσεις μπορεί να εμφανιστούν εντός 24-72 ώρες. Το τρομώδες παραλήρημα συνήθως εκδηλώνεται εντός 24-72 ωρών, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί έως και 7-10 ημέρες αργότερα. Αποτελεί μία οξεία οργανική ψύχωση με σύγχυση, τρόμο, ψευδαισθήσεις, νευρικότητα, εφίδρωση, αφυδάτωση, διαταραχές ηλεκτρολυτών, επιληψία, καρδιαγγειακά προβλήματα.

Με ειδικές εξετάσεις που γίνονται κατά την ιατρική παθολογική εξέταση διαπιστώνεται εάν η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνει συστηματικά ένα συγκεκριμένο άτομο, είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό του. Σύμφωνα με μελέτες το 10% περίπου του πληθυσμού είναι προβληματικοί πότες, με οργανικές βλάβες ή δυσλειτουργίες από το αλκοόλ, γεγονός που αναδεικνύεται μόνο κατά την ιατρική παθολογική εξέταση (χωρίς οι συνέπειες της κατάχρησης να είναι αντιληπτές από τον εξεταζόμενο).

Σήμερα υπάρχουν φάρμακα και συμπληρώματα, που αμβλύνουν τις βλαπτικές επιδράσεις του αλκοόλ. Τα φάρμακα αυτά πρέπει να χορηγούνται πρώιμα, πριν την εγκατάσταση οργανικής βλάβης και συνδρόμου εξάρτησης. Η κινητοποίηση της δύναμης της θέλησης και η προσωπική ενεργοποίηση είναι απαραίτητη, όταν επιχειρείται διακοπή του αλκοόλ ή δραστική μείωση από το συστηματικό πότη. Η ιατρική χρησιμοποιεί σήμερα ειδικά φάρμακα απεξάρτησης, για να βοηθήσει τον αλκοολικό προς αυτή την κατεύθυνση.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ