Search This Blog

12/23/10

ΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ : ΜΙΑ ΠΟΛΥΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Πρόκειται για χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου με συνοδό ατροφία. Η κατανομή της φλεγμονής μπορεί να είναι ανομοιόμορφη. Προοδευτικά αναπτύσσεται οίδημα, κυτταρικές διηθήσεις, μειωμένη ποσότητα βλέννας στα βλεννώδη κύτταρα, μείωση των αδενικών μιτώσεων, επέκταση στον βλεννογόνο, λέπτυνση, παραμόρφωση και καταστροφή αδένων, ατροφία στομάχου.

Η ατροφική γαστρίτιδα αποτελεί ένα πολυσυστηματικό νόσημα, διότι συνδέεται πολλές φορές με κακή απορρόφηση ζωτικών βιταμινών, φαινόμενο που προκαλεί συχνά διαταραχές στην λειτουργία μιας ποικιλίας οργάνων. Συστηματικά συμπτώματα όπως ατονία, λιποθυμία, ωχρότητα, μουδιάσματα, κάψιμο στο σώμα, αστάθεια, μειωμένη αντίσταση στo stress, ανορεξία, διαταραχές συμπεριφοράς, εμφανίζονται. Οι πάσχοντες από ατροφική γαστρίτιδα πρέπει να ευρίσκονται υπό στενή παθολογική παρακολούθηση προς υποστήριξη επιμέρους συστημάτων.

Η ατροφική γαστρίτιδα οφείλεται σε ειδικά αυτοαντισώματα ή σε ένα λοιμογόνο βακτηρίδιο, το ελικοβακτηρίδιο.

Στην περίπτωση της ατροφικής γαστρίτιδας από αντισώματα, στους πάσχοντες υπάρχει διαταραχή του ανοσολογικού συστήματος, που οδηγεί σε αυτοάνοση καταστροφή γαστρικού βλεννογόνου. Το τοιχωματικό κύτταρο, που περιέχεται στο γαστρικό αδένα, είναι σημαντική θέση προσβολής σε αυτή τη μορφή γαστρίτιδας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αχλωρυδρίας. Στο αίμα συχνά ανευρίσκονται αντισώματα έναντι διαφόρων ιστών του ίδιου του πάσχοντα (αυτοαντισώματα), κατάσταση που συνδέεται με ορμονικές ανεπάρκειες, αυξημένη επίπτωση καρκινωμάτων και αυτοάνοσων. Τα τοπικά συμπτώματα, εάν υπάρχουν, είναι δυσπεψία, ξινίλα, κάψιμο, ναυτία, φούσκωμα, εμετός.

Στην περίπτωση της ατροφικής γαστρίτιδας από ελικοβακτηρίδιο, αναπτύσσεται ατροφία, ως συνέπεια της δράσης του ελικοβακτηριδίου. Το ελικοβακτηρίδιο είναι ένα gram αρνητικό βακτηρίδιο, που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και εξουδετερώνεται με κατάλληλο συνδυασμό αντιβιοτικών. Σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα, ο αποικισμός του γαστρικού βλεννογόνου προκαλεί διάχυτη φλεγμονή. Καθώς η φλεγμονή χρονίζει, εξελίσσεται και επεκτείνεται, αναπτύσσεται ατροφία αδένων και μεταπλασία. Τα περισσότερα άτομα δεν έχουν τοπικά συμπτώματα, αρκετοί ασθενείς έχουν δυσπεψία ξινίλα, κάψιμο, ναυτία, φούσκωμα ή εμετό ενώ σε ένα μικρό ποσοστό εμφανίζονται επιπλοκές όπως έλκος και σπανιότερα αδενοκαρκίνωμα στομάχου και λέμφωμα.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ατροφική γαστρίτιδα.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας :

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.

ΦΑΓΟΥΡΑ ΠΡΩΚΤΟΥ Η ΚΝΗΣΜΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ

Η φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού ή ο κνησμός του δακτυλίου όπως αποκαλείται ιατρικώς, είναι ένα παθολογικό πρόβλημα που προκαλεί αρκετή δυσφορία στους πάσχοντες. Τα άτομα που παρουσιάζουν την παθολογική αυτή κατάσταση, παρουσιάζουν επίμονο κνησμό στον πρωκτό.

Ο κατάλογος των νοσημάτων που προκαλούν κνησμό δακτυλίου είναι μακρύς και περιλαμβάνει αφροδίσια, κοινά μικρόβια και ειδικά λοιμογόνα, αλλεργία, σύνδρομα δυσανεξίας σε τρόφιμα, δερματικά νοσήματα, καρκινώματα, τοπικές παθήσεις.
Το παθολογικό αυτό πρόβλημα μπορεί να πηγάζει αμιγώς από κακές συνθήκες υγιεινής ή τοπική υπερευαισθησία.

Κατά την ιατρική εξέταση διερευνάται το διατροφικό ιστορικό, συνήθειες της καθημερινότητας και εξετάζεται η ύπαρξη αντικειμενικών παθολογικών σημείων. Τα στοιχεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή αξιολόγηση και την εκτίμηση της αναγκαιότητας διενέργειας ορισμένων ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων.
Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας :

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.

ΛΟΙΜΩΔΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ : ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ

Η εστίαση σε ταβέρνες και fast food και οι συνεστιάσεις στο σπίτι με φίλους είναι από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων. Τα οξέα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τις συνήθειες αυτές, δεν σχετίζονται μόνο με την πολυφαγία, αλλά και με το γεγονός ότι πολλές φορές τα πιάτα παραμένουν επί μακρόν σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρισμα. Με τον τρόπο αυτό ευνοείται ο πολλαπλασιασμός λοιμογόνων που είναι υπεύθυνα για γαστρεντερίτιδες και τροφικές δηλητηριάσεις. Τα λοιμογόνα που εμπλέκονται είναι πολλά : Τα Escherichia coli, Shigella Campylobacter, Salmonella, Aeromonas Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, ηπατίτιδα, ιοί είναι ορισμένα μόνο από αυτά. Τα συμπτώματα ποικίλουν από απλό φούσκωμα έως σοβαρό κοιλιακό άλγος με πυρετό και διάρροια.

Σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις και γαστρεντερίτιδες, κοινές στην καθημερινή κλινική παθολογική ιατρική πράξη, θα είχαν αποφευχθεί εάν τηρούνταν σωστά μέτρα πρόληψης κατά την παρασκευή και την κατανάλωση των τροφίμων.

Ο άνθρωπος με καλό ανοσοποιητικό σύστημα έχει ενδογενείς μηχανισμούς αντίστασης έναντι των λοιμογόνων που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής και του νερού. Έτσι το γαστρικό οξύ του στομάχου, οι εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα με τα τοξικά ένζυμα και τους ανοσολογικούς παράγοντες, η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, αποτελούν σημαντικά στοιχεία του τοπικού γαστρεντερικού φραγμού έναντι των λοιμογόνων που καταπίνονται. Είναι σημαντικό, το άτομο να φροντίσει ώστε ο οργανισμός και ο γαστρεντερικός σωλήνας να ευρίσκονται σε άριστη φυσική κατάσταση :

• Να αποφεύγει το κάπνισμα, την υπερκατανάλωση μπαχαρικών καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη όπως αναψυκτικών τύπου κόλα, την άσκοπη χρήση φαρμάκων. Τα αντιβιοτικά αλλοιώνουν την ωφέλιμη χλωρίδα του εντέρου και πρέπει να αποφεύγονται.

• Να μην καταναλώνει αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύει μεταξύ τους.

• Να μασάει καλά τις τροφές και αποφεύγει να τρώει γρήγορα και ακατάστατα.

• Να αποφεύγει, κατά το δυνατόν, την υπερκατανάλωση γλυκών λιπαρών και τα μεγάλα νυχτερινά γεύματα.

Εξίσου σημαντικό είναι όμως να τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες, που προστατεύουν τα τρόφιμα από μικροβιακές επιμολύνσεις κατά την παρασκευή των τροφίμων και κατά την εστίαση:

• Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά πριν και μετά την παρασκευή του φαγητού, πριν και μετά τη μεταφορά των πιάτων, πριν και μετά το φαγητό.

• Τα φαγητά, όταν σερβίρονται σε μπουφέ πρέπει να τοποθετούνται σε καθαρές μοναδικές για το κάθε πιάτο πιατέλες. Μην ξαναγεμίζετε πιατέλες που έχουν τελειώσει, αλλά χρησιμοποιείτε καθαρές πιατέλες από την αρχή.

• Να μαγειρεύετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώνετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες.

• Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται πριν και αμέσως μετά την χρήση και πριν ξαναχρησιμοποιηθούν με καυτό νερό και σαπούνι.

• Τα φαγητά πρέπει να σερβίρονται καυτά ή απευθείας από το ψυγείο και να διατηρούνται στις θερμοκρασίες αυτές κατά την τοποθέτησή τους στο τραπέζι.

• Σύμφωνα με μελέτες ο κίνδυνος επιμόλυνσης με λοιμογόνα αυξάνεται σημαντικά μετά το δίωρο παραμονής του φαγητού σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν είστε καλεσμένος σε μπουφέ σερβιριστείτε εγκαίρως και μην περνάτε πολλές φορές από τον μπουφέ.

• Δεν πρέπει να τρώτε ή να αγοράζετε προϊόντα σε καταστήματα αμφιβόλου ποιότητας.

Tί πρέπει να γνωρίζετε επιπρόσθετα, εάν παρά ταύτα, προσβληθείτε από τροφική δηλητηρίαση ή γαστρεντερίτιδα:

• Το τσάι, ο ζωμός κότας, η σούπα είναι τρόφιμα που τονώνουν τον οργανισμό και συντελούν στην αναπλήρωση χρήσιμων ιχνοστοιχείων

• Η πόση καφέ και αλκοόλ απαγορεύεται

• Μην αμελήσετε τη σωστή ιατρική σας εξέταση εάν έχετε έντονα συμπτώματα ή συμπτώματα που επιμένουν.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας :

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.