UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 19/11/2010

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

11/19/10

ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ : ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η διεύρυνση των φλεβών στα κάτω άκρα (φλεβίτιδα) είναι σήμερα από τις συχνότερες παθήσεις που προσβάλλουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η άρση βαρών, η παχυσαρκία, τα σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα, η δυσμενής κληρονομικότητα ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου. Η επίπτωση της νόσου αυξάνει σήμερα σε νεαρές ηλικίες.

Η φλεβίτιδα συνοδεύεται συχνά από αίσθημα δυσφορίας, αίσθημα κούρασης στα πόδια ή τοπικό πόνο, αλλά μπορεί να μην έχει άλλα συμπτώματα εκτός από το ψυχολογικό stress, που προκαλεί η ύπαρξη ορατών κάτω από το δέρμα φλεβών. Σε ορισμένα άτομα, κυρίως παχύσαρκα, η διεύρυνση των φλεβών μπορεί να μην είναι ορατή. Πρήξιμο ποδιών, διαταραχή στο χρώμα του δέρματος και έλκη από στάση μπορεί να αναπτυχθούν. Επί δημιουργίας θρόμβου, αναπτύσσεται τοπικώς φλεγμονή και θρομβοφλεβίτιδα. Σοβαρές περιπτώσεις επιπλοκών, με θρομβοφλεβίτιδα ή φλεγμονή επιβάλλουν ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων και νοσηλεία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπρόσθετα εσείς που πάσχετε από φλεβίτιδα:

• Να αποφεύγετε την ορθοστασία

• Να περπατάτε με καλής ποιότητας αθλητικά παπούτσια σε καθημερινή βάση

• Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση άλατος

• Να αποφεύγετε τα καυτά μπάνια και τις υψηλές θερμοκρασίες στα πόδια

• Να μην καπνίζετε

• Να χάσετε βάρος εάν είστε υπέρβαροι

• Η ύπαρξη πρηξίματος ή δυσφορίας στα πόδια και η εμφάνιση διευρυσμένων φλεβών χρήζει σοβαρής ιατρικής αξιολόγησης. Να σπεύσετε άμεσα προς επείγουσα ιατρική εξέταση εάν εμφανίσετε αιφνίδιο πρήξιμο στα πόδια, πόνο, ερυθρότητα ή πυρετό.

• Σήμερα οι ήπιες περιπτώσεις θρομβοφλεβίτιδας αντιμετωπίζονται με συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία σε συνδυασμό με ειδικές κάλτσες και παρεμβάσεις στην καθημερινότητα. Σύγχρονες επεμβατικοί μέθοδοι με ενέσεις σκληροθεραπείας, χρήση laser και πραγματοποίηση ablation, έχουν θέση σε επίμονες περιπτώσεις σε συνδυασμό με συντηρητικά μέτρα. Σπανιότερα η χειρουργική αποκατάσταση είναι επιβεβλημένη.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

Ε mail amoschovaki@yahoo.gr

Ενημερωτικές ιστοσελίδες του ιατρείου:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.

ΠΕΤΡΕΣ ΧΟΛΗΣ : ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Π'ετρες χολής σε υπερηχογράφημα ήπατος
Η χολή σχηματίζεται στo ήπαρ και έχει βασικό ρόλο στην διαδικασία της γαλακτωματοποίησης του προσλαμβανόμενου με την τροφή λίπους. Η χολή μειώνει την επιφανειακή τάση του λίπους με αποτέλεσμα η διάσπαση των λιπών να καθίσταται απλή για τον οργανισμό διαδικασία και είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την πέψη.

Η φυσιολογική χολή περιέχει χολικά άλατα, λεκιθίνη και χοληστερόλη, δεν έχει λίθους και αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη.

Η εμφάνιση χολόλιθων (πέτρες χολής) αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας στην Ευρώπη. Οι χολόλιθοι ταξινομούνται ανάλογα με το κύριο χημικό συστατικό τους και διακρίνονται σε χοληστερολικούς λίθους και λίθους από χολερυθρινικό ασβέστιο.

Η χολολιθίαση είναι συχνότερη στις γυναίκες, σε άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία, σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη και υψηλά τριγλυκερίδια, σε ασθενείς με νόσο CROHN, διαβήτη και κίρρωση, σε κύηση, σε άτομα με κακή κληρονομικότητα.

Η παχυσαρκία, η ταχεία απώλεια βάρους, η δυσανεξία στην γλυκόζη, τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, αυξάνουν την πιθανότητα προσβολής από χολολιθίαση. Η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή μειώνει τον κίνδυνο χολοκυστεκτομής σε γυναίκες. Η άσκηση, η πτωχή σε υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά διατροφή, συντελούν στην πρόληψη της χολολιθίασης. Φάρμακα όπως η κλοφιβράτη και η κεφτριαξόνη, προκαλούν την δημιουργία χολολίθων.

Η χολολιθίαση, συχνά δεν έχει συμπτώματα και εντοπίζεται κατά την διάρκεια check up ρουτίνας. Επιπλοκές προκύπτουν όταν κάποιος λίθος μετακινηθεί. Σε περίπτωση ενσφήνωσης στον κυστικό ή χοληδόχο πόρο αναπτύσσεται απόφραξη ή φλεγμονή στην θέση του κωλύματος (χοληδοχολιθίαση ή χολοκυστίτιδα). Εάν ο χολόλιθος μετακινηθεί και προσβάλλει το πάγκρεας, αναπτύσσεται παγκρεατίτιδα. Ενίοτε προκαλείται ειλεός από απόφραξη του λεπτού εντέρου από χολόλιθο.

Πόνος, φούσκωμα, δυσπεψία, ξινίλα, ίκτερος, είναι εκδηλώσεις της συμπτωματικής χολολιθίασης.

Κάθε περίπτωση χολολιθίασης είναι διαφορετική. Η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών δεν είναι ίδια σε κάθε περίπτωση χολολιθίασης. Ανάλογα με την θέση, το μέγεθος, τη μορφή των λίθων και την ύπαρξη ή όχι συμπτωμάτων η πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών κυμαίνεται από μηδαμινή έως εξαιρετικά υψηλή.

Όταν μετά από σωστή ιατρική μελέτη διαπιστωθεί αυξημένος κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, η χειρουργική αφαίρεση της χολής είναι αναγκαία. Η χειρουργική παρέμβαση, ωστόσο, δεν πρέπει να πραγματοποιείται ως ρουτίνα σε κάθε περιστατικό χολολιθίασης, διότι μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, εκτός από τους συνήθεις χειρουργικούς κινδύνους, που σήμερα έχουν μειωθεί δραματικά, με την εισαγωγή νεώτερων χειρουργικών τεχνικών (π.χ. λαπαροσκόπηση), τα άτομα στα οποία έχει αφαιρεθεί η χολή κινδυνεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό να προσβληθούν από καρκινώματα του οισοφάγου και του εντέρου, λόγω κατάργησης ορισμένων προστατευτικών επιδράσεων που έχει η χολή στον γαστρεντερικό βλεννογόνο. Η χολοκυστεκτομή προκαλεί επίσης οισοφαγίτιδα, λόγω επίτασης του φαινομένου παλινδρόμησης γαστρικών υγρών και διαταραχών πέψης.

Έτσι σήμερα, η χολολιθίαση αντιμετωπίζεται χειρουργικώς σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών (π.χ. ύπαρξη συμπτωμάτων, μεγάλο μέγεθος λίθων, υποψήφια μεταμόσχευση καρδιάς), ενώ η πλειοψηφία των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται με εξατομικευμένη διατροφή και φάρμακα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε γενικώς εσείς που πάσχετε από πέτρες στην χολή :

1. Αποφύγετε γλυκά, λιπαρά, αλκοόλ. Καταργείστε το τσιγάρισμα των τροφών και το βούτυρο. Να καταναλώνετε αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, να αφαιρείτε «την πέτσα» από το κοτόπουλο και να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Να τρώτε πρωινό και να μην παραλείπετε γεύματα. Να εντάξετε τα φρούτα και τα λαχανικά στην διατροφή σας. Να μασάτε καλά την τροφή σας.

2. Τα τριγλυκερίδια, η χοληστερόλη, το σάκχαρο του αίματος, πρέπει να έχουν άριστη ρύθμιση.

3. Εάν είστε παχύσαρκοι, είναι σημαντικό να χάσετε βάρος. Να αποφεύγετε, ωστόσο, τις στερητικές δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους. Σε αρκετές περιπτώσεις χολολιθίασης, η απώλεια βάρους δεν πρέπει να υπερβαίνει το μισό κιλό το μήνα.

4. Να περπατάτε καθημερινώς.

5. Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση, έχει κομβική σημασία στην αξιολόγηση της χολολιθίασης, στην εκτίμηση της αναγκαιότητας της χειρουργικής επέμβασης και στον καθορισμό της ενδεικνυόμενης θεραπείας.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

Ε mail amoschovaki@yahoo.gr

Ενημερωτικές ιστοσελίδες του ιατρείου:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1





ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΧΟΛΗΣ : ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ (ΠΕΤΡΕΣ) ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ;

Οι λίθοι της χολής είναι ένα κοινό πρόβλημα σήμερα, αυξανόμενο σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με μελέτες πάνω από το 10% των ανδρών και το 20% των γυναικών, θα αποκτήσουν πέτρες στην χολή, με την πάροδο της ηλικίας. Η κακή κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, οι ακατάλληλες δίαιτες, η ταχεία μεταβολή του βάρους, η δυσανεξία στην γλυκόζη, τα υψηλά τριγλυκερίδια, ορισμένα φάρμακα, αποτελούν κοινούς παράγοντες που προδιαθέτουν σε χολολιθίαση.

Η χολολιθίαση συνήθως δε συνοδεύεται από συμπτώματα. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται μετά από παθολογική εξέταση ρουτίνας και πραγματοποίηση υπερηχογραφήματος. Συμπτώματα είναι ο κοιλιακός πόνος, η ευαισθησία, ο εμετός, η ναυτία, η δυσπεψία, ο ίκτερος και αναπτύσσονται σε μικρό αριθμό ασθενών.

Η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών δεν είναι ίδια σε κάθε περίπτωση χολολιθίασης. Ανάλογα με την θέση, το μέγεθος, τη μορφή των λίθων και την ύπαρξη ή όχι συμπτωμάτων η πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών κυμαίνεται από μηδαμινή έως εξαιρετικά υψηλή. Επιπλοκές προκύπτουν όταν κάποιος λίθος μετακινηθεί. Σε περίπτωση ενσφήνωσης στον κυστικό ή χοληδόχο πόρο αναπτύσσεται απόφραξη ή φλεγμονή στην θέση του κωλύματος (χοληδοχολιθίαση ή χολοκυστίτιδα). Εάν ο χολόλιθος μετακινηθεί και προσβάλλει το πάγκρεας, αναπτύσσεται παγκρεατίτιδα. Ενίοτε προκαλείται ειλεός από απόφραξη του λεπτού εντέρου από χολόλιθο.

Όταν μετά από ιατρική μελέτη διαπιστωθεί αυξημένος κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, η χειρουργική αφαίρεση της χολής είναι αναγκαία. Η χειρουργική παρέμβαση, ωστόσο, δεν πρέπει να πραγματοποιείται ως ρουτίνα σε κάθε περιστατικό χολολιθίασης. Η χειρουργική παρέμβαση δεν στερείται σοβαρών κινδύνων. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, εκτός από τους συνήθεις χειρουργικούς κινδύνους, που σήμερα έχουν μειωθεί δραματικά, λόγω των νεώτερων χειρουργικών τεχνικών (π.χ. λαπαροσκόπηση), τα άτομα στα οποία έχει αφαιρεθεί η χολή κινδυνεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό να προσβληθούν από καρκινώματα του οισοφάγου και του εντέρου. Αυτά τα ευρήματα πιθανώς οφείλονται στο γεγονός ότι με την παρουσία της χοληδόχου κύστης στο ανθρώπινο σώμα, η έκθεση του εντερικού βλεννογόνου στην χολή πραγματοποιείται με άριστο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφεύγεται ο ερεθισμός του και η ανάπτυξη καρκινικών αλλοιώσεων. Η χολοκυστεκτομή αυξάνει επίσης, εκτός από τον εντερικό ερεθισμό και τον οισοφαγικό ερεθισμό, λόγω επίτασης του φαινομένου παλινδρόμησης γαστρικών υγρών.

Λόγω των δεδομένων αυτών η χολολιθίαση σήμερα, αντιμετωπίζεται χειρουργικώς σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις υψηλού κινδύνου για εμφάνιση θανατηφόρων επιπλοκών (π.χ. ύπαρξη συμπτωμάτων, μεγάλο μέγεθος λίθων, υποψήφια μεταμόσχευση καρδιάς).

Δυστυχώς στην Ελλάδα, συχνά γίνεται κατάχρηση της χειρουργικής χολοκυστεκτομής, η οποία εκτός από περιττή, μπορεί να αποβεί και μοιραία. Αρκετές φορές επίσης, συμπτώματα που προέρχονται από άλλα όργανα, όπως το στομάχι, αποδίδονται λανθασμένα σε μία ασυμπτωματική χολολιθίαση. Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση από τον έμπειρο παθολόγο, έχει κομβική σημασία στην αξιολόγηση της χολολιθίασης και στην εκτίμηση της αναγκαιότητας της χειρουργικής επέμβασης.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

Ε mail amoschovaki@yahoo.gr

Ενημερωτικές ιστοσελίδες του ιατρείου:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1





ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ

Η ξηρότητα του δέρματος είναι αρκετά συχνό πρόβλημα σήμερα, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Με την πάροδο της ηλικίας οι τοπική ικανότητα ύγρανσης του δέρματος ελαττώνεται με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ξηροδερμίας, χωρίς αυτό να υποκρύπτει ιατρικό παθολογικό πρόβλημα.

Ο ρόλος της κληρονομικότητας είναι σημαντικός. Ορισμένα άτομα έχουν ξηρό δέρμα λόγω κατασκευής και είναι επιρρεπή σε ρυτίδες. Ιατρικές αιτίες της ξηροδερμίας είναι διατροφικές ελλείψεις, παθήσεις των ενδοκρινών αδένων, τοπικά λοιμώδη νοσήματα, αγγειακά νοσήματα, νοσήματα του κολλαγόνου, τοπικά δερματολογικά νοσήματα. Όταν η ξηροδερμία εγκαθίσταται απότομα και όχι προοδευτικά όπως συμβαίνει στην ξηροδερμία λόγω ηλικίας, όταν είναι σημαντικού βαθμού ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα (π.χ. πυρετό, βραδύ μεταβολισμό, εξάνθημα) η ιατρική παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη.

Συνήθεις παράγοντες της καθημερινότητας που προκαλούν ξηροδερμία και πρέπει να αποφεύγονται είναι:

Η χρήση ακατάλληλων σαπουνιών και προϊόντων περιποίησης του δέρματος

Η παρατεταμένη παραμονή σε χώρους με κλιματιστικά και πηγές θερμότητας που ελαττώνουν την υγρασία της ατμόσφαιρας (π.χ. τζάκια)

Τα συχνά μπάνια

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Η πρόσληψη ανεπαρκούς ποσότητας νερού.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

Ε mail amoschovaki@yahoo.gr

Ενημερωτικές ιστοσελίδες του ιατρείου:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

ΘΡΟΜΒΟΚΥΤΤΑΡΩΣΗ : ΑΥΞΗΜΕΝΑ (ΥΨΗΛΑ) ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ

Τα αιμοπετάλια αποτελούν κύτταρα του αίματος, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την πήξη του αίματος. Tα προγονικά κύτταρα των αιμοπεταλίων είναι τα μεγακαρυοκύτταρα, τα οποία ευρίσκονται στο μυελό των οστών. Όταν κάποιο αγγείο υποστεί τραυματισμό με τομή ή ρήξη, κινητοποιείται ο μηχανισμός της αιμόστασης που περιλαμβάνει αγγειόσπασμο, σχηματισμό αιμοπεταλιακού θρόμβου, ενεργοποίηση πολλαπλών ενζύμων και παραγόντων πήξεων του αίματος. Ο σχηματισμός αιμοπεταλιακού θρόμβου είναι πολύ σημαντικό βήμα, για την ομαλή επίσχεση της αιμορραγίας.

Η αύξηση των αιμοπεταλίων, μπορεί να είναι χωρίς συμπτώματα και να αποτελεί το μόνο εύρημα σε check up ρουτίνας. Σπανιότερα, το μόνο αρχικό κλινικό σύμπτωμα είναι η θρόμβωση. Τα συμπτώματα συνδέονται με την θέση της θρόμβωσης (π.χ. σε αγγειακή εγκεφαλική θρόμβωση εμφανίζονται παραλύσεις). Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν κάψιμο στα χέρια με συνοδό ερύθημα. Εάν παρά την αύξηση των αιμοπεταλίων, υπάρχει βλάβη στην λειτουργικότητά τους, μπορεί να εμφανιστεί και αιμορραγική τάση. Οι διαταραχές της αιμόστασης, οι απειλητικές για την ζωή και τη σωματική ακεραιότητα θρομβώσεις είναι οι πιο σοβαρές επιπλοκές της θρομβοκυττάρωσης.

Η αύξηση των αιμοπεταλίων οφείλεται σε αιματολογικό νόσημα που προκαλεί πρωτοπαθή βλάβη των μητρικών κυττάρων των αιμοπεταλίων ή σε παθολογικό νόσημα - παράγοντες που οδηγούν σε αντιδραστικές αυξήσεις. Χρόνιες φλεγμονές, η σοβαρή σιδηροπενία, η σπληνεκτομή, ορισμένα καρκινώματα, η αιμορραγία, η αιμόλυση, αποτελούν δευτεροπαθή αίτια θρομβοκυττάρωσης.

Η πραγματοποίηση σωστής διαφορικής διάγνωσης σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί νοσηλεία. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

Ε mail amoschovaki@yahoo.gr

Ενημερωτικές ιστοσελίδες του ιατρείου:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1





ΑΡΘΡΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΙ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

Oι παθήσεις των αρθρώσεων προσβάλλουν πάνω από το 90% των ανθρώπων σήμερα. Η δυσκαμψία και ο πόνος των αρθρώσεων παρουσιάζεται σε μία ευρεία γκάμα ασθενών, που προσέρχονται στο παθολογικό ιατρείο. Κατά την διαφορική διάγνωση διαπιστώνεται εάν τα παθολογικά αυτά συμπτώματα οφείλονται σε ρευματολογική πάθηση (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτις, λύκος), οργανικό νόσημα (π.χ. υπερπαραθυρεοειδισμός, αύξηση ουρικού οξέος), ή εάν πρόκειται για εκφυλιστική λόγω ηλικίας οστεοαρθρίτιδα.

Η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, ευρέως γνωστή ως «αρθριτικά», είναι η πιο συχνή αιτία συμπτωμάτων από τις αρθρώσεις, που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας. Η χρονολογική ηλικία που εμφανίζονται οι κλινικές εκδηλώσεις της νόσου, ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά η επίπτωσή της είναι συχνή σε άτομα άνω των εξήντα ετών.

Η κληρονομικότητα έχει σημαντικό ρόλο στην παθογένεια της νόσου. Προοδευτικώς ο χόνδρος εκφυλίζεται, ενώ αναπτύσσονται περιοχές οστικής υπερτροφίας με οστεόφυτα στην αρθρική επιφάνεια. Τα παθολογικά φαινόμενα μπορεί να αφορούν τη σπονδυλική στήλη, το γόνατο, την άρθρωση του ισχίου ή μικρότερες αρθρώσεις. Το αποτέλεσμα είναι η δυσκαμψία και ο πόνος των αρθρώσεων. Τα συμπτώματα σε αρκετά άτομα συνδέονται με ορισμένες καιρικές μεταβολές (υγρασία, μεταπτώσεις θερμοκρασίας), ενώ συχνά επιδεινώνονται με την δραστηριότητα ή την άρση βάρους και παρουσιάζουν ύφεση όταν το άτομο αναπαύεται. Το παθολογικό αυτό πρόβλημα σε ορισμένα άτομα λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις, που προκαλεί επί μακρόν ακινητοποίηση του πάσχοντα με σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Τι πρέπει να γνωρίζετε αναφορικά με την πρόληψη της νόσου:

• Η αναγκαιότητα τήρησης μέτρων πρόληψης από τη νεαρή ηλικία είναι σημαντική.

• Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από οστεοαρθρίτιδα

• Η άσκηση συντελεί στην πρόληψη της νόσου. Ωστόσο η χρόνια καταπόνηση των αρθρώσεων, λόγω ακατάλληλων αθλητικών προγραμμάτων, αθλητικών υποδημάτων ή υπερβολών κατά την άσκηση, αυξάνει την επίπτωση της νόσου

• Επαγγέλματα που επιβάλλουν την άρση και μεταφορά φορτίων συνδέονται με αύξηση της επίπτωσης της οστεοαρθρίτιδας

• Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, είναι σημαντική στην πρόληψη της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας. Η πλειοψηφία της βιταμίνης συντίθεται στον οργανισμό μετά από έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Σημαντική ποσότητα υπάρχει στα ψάρια, στα αυγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα

• Το αυξημένο ουρικό οξύ επιδεινώνει την φθορά που προκαλεί ο χρόνος στην άρθρωση σε ευαίσθητα άτομα και πρέπει περιοδικά να εξετάζεται προληπτικώς.

Τι πρέπει να γνωρίζετε εσείς που πάσχετε από αρθριτικά:

• Κάθε σύμπτωμα από τις αρθρώσεις δεν είναι αρθριτικά. Κακώσεις, ορισμένα λοιμώδη, ρευματολογικά νοσήματα, νοσήματα αίματος, νευρολογικά νοσήματα, παθήσεις ενδοκρινών αδένων, μεταβολικά νοσήματα συνοδεύονται από πόνους και δυσκαμψία αρθρώσεων. Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση, έχει κομβική σημασία στην διαφορική διάγνωση και θεραπεία.

• Η σωστή συστηματική κολύμβηση υπό ιατρική παρακολούθηση και η απώλεια περιττού βάρους είναι σημαντικά μέτρα που συντελούν στην αποκατάσταση των αρθρώσεων που πάσχουν.

• Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα.

• Η επεμβατική αντιμετώπιση, που περιλαμβάνει εγχύσεις φαρμάκων μετά από παρακέντηση ή χειρουργείο έχει ένδειξη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

Ε mail amoschovaki@yahoo.gr

Ενημερωτικές ιστοσελίδες του ιατρείου:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.