UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 26/11/2009

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

11/26/09

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ २००९, ΕΜΒΟΛΙΟ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Στο παρόν άρθρο εκτίθενται ερωτήματα ασθενών μου, που σχετίζονται με το εμβόλιο για τη νέα γρίπη. Από το σύνολο των ερωτημάτων επιλέγηκαν αυτά που η μαχόμενη κλινική εμπειρία αποδεικνύει ότι απασχολούν την πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών και των πολιτών της κοινότητας του internet. Ορισμένα από αυτά αφορούν και ιατρούς που λόγω ειδικότητας δεν αντιμετωπίζουν συχνά λοιμώξεις κατά τη μαχόμενη κλινική πράξη και ζητούν υπεύθυνες απαντήσεις για το σοβαρότατο αυτό θέμα.
1. Πώς δρουν τα εμβόλια;
Τα εμβόλια περιέχουν τμήματα του λοιμογόνου παράγοντα ή και ολόκληρο τον λοιμογόνο παράγοντα που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία έτσι ώστε να μην προκαλούν νόσο, αλλά να κινητοποιούν το αμυντικό σύστημα προς παραγωγή αποτελεσματικών αντισωμάτων, λεμφοκυττάρων. Αυτό έχει ως συνέπεια ο ασθενής να εμφανίζει ανοσολογική μνήμη και να εξουδετερώνει τον λοιμογόνο παράγοντα όταν αυτός του επιτεθεί στο μέλλον, σε συνθήκες λοίμωξης στην κοινότητα.
2. Είμαι γιατρός χειρουργός και προβληματίζομαι για το εμβόλιο. Έχω δύο υγιή παιδάκια τεσσάρων και επτά ετών. Γιατί η Αυστραλία, που το παράγει, δεν το χορηγεί σε άτομα κάτω των δέκα ετών ενώ στην Ελλάδα μας λένε να το κάνουν οπωσδήποτε τα παιδιά γιατί ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου και κινδυνεύουν να πεθάνουν από τον Η1Ν1;
Το εμβόλιο Η1Ν1 δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε συνθήκες κοινότητας επαρκώς. Του δόθηκε άδεια κυκλοφορίας σε συνθήκες πανδημίας, γιατί δύο με τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό στον οργανισμό αναπτύσσονται συχνά αντισώματα Η1Ν1, παρόμοια με αυτά που αναπτύσσονται μετά από φυσική νόσηση. Το εάν αυτά τα αντισώματα θα δράσουν ως αποτελεσματικό προστατευτικό τείχος σε πραγματικές συνθήκες στην κοινότητα, δεν είναι πλήρως καθορισμένο. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετά άτομα δεν είναι καν responders, είναι άτομα δηλαδή που δεν αντιδρούν στο εμβόλιο με παραγωγή αντισωμάτων. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες η προστατευτική δράση του εμβολίου είναι μικρότερη στα παιδιά, ενώ επειδή εισήλθαν κάπως καθυστερημένα στις μελέτες, τα δεδομένα που αφορούν την ασφάλεια του εμβολίου είναι λιγότερα. Αρκετοί στην διεθνή επιστημονική κοινότητα δεν βλέπουν τον λόγο γιατί να σπεύσουν να κάνουν στα παιδιά ένα εμβόλιο που μπορεί να είναι αναποτελεσματικό και συγχρόνως να προκαλεί και παρενέργειες. Εξάλλου ο παράλογος εφησυχασμός που προκαλεί αυτόματα ο εμβολιασμός μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη ιατρική εξέταση και θεραπεία. Συνυπολογίζοντας όλα αυτά, η Αυστραλία (http://www.health.gov.au/internet/healthemergency/publishing.nsf/Content/pandemic-vaccine-qna) προτίμησε να κρατήσει στην αρχή στάση αναμονής για την κατηγορία αυτή των παιδιών, περιμένοντας βελτίωση του εμβολίου ή περισσότερα δεδομένα. Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο, διότι πρόκειται για μία χώρα που είναι από τους σημαντικούς διεθνείς παραγωγούς και προμηθευτές του εμβολίου. Αντιθέτως άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, κράτησαν από την αρχή μια επιθετική πολιτική με δεδομένο τον κίνδυνο δυσμενούς εξέλιξης της νόσου στις ηλικίες αυτές. Όσο ο εμβολιασμός προχωράει παγκοσμίως αναμένεται και η Αυστραλία να αναθεωρήσει τη στάση της.
3. Είμαι άνδρας με παλιό έμφραγμα μυοκαρδίου. Έκανα το εμβόλιο. Με προστατεύει ή κινδυνεύω να αρρωστήσω;
Το εμβόλιο Η1Ν1 δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε συνθήκες κοινότητας επαρκώς. Του δόθηκε άδεια κυκλοφορίας, γιατί δύο με τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό στον οργανισμό αναπτύσσονται συχνά αντισώματα Η1Ν1, όπως αυτά που αναπτύσσονται μετά από φυσική νόσηση. Το εάν αυτά τα αντισώματα θα δράσουν ως αποτελεσματικό προστατευτικό τείχος σε συνθήκες πανδημίας στην κοινότητα δεν είναι πλήρως καθορισμένο. Επομένως δεν πρέπει να εφησυχάζετε. Εξάλλου ακόμη και το εμβόλιο της κοινής γρίπης που κυκλοφορεί επί δεκαετίες δεν προστατεύει πλήρως στην μαχόμενη ιατρική πράξη από την εποχική γρίπη. Aυτό συμβαίνει λόγω της φύσεως των ιών της γρίπης που είναι ιδιαιτέρως ικανοί προς επιβίωση.
4. Το εμβόλιο μπορεί να με σκοτώσει;
Στο εμβόλιο ο λοιμογόνος παράγοντας έχει καταστεί ακίνδυνος και ανίκανος να προκαλέσει νόσο. Το εμβόλιο δεν προκαλεί θανάτους, εφόσον χρησιμοποιείται σωστά και υπό ιατρική παρακολούθηση (πχ. δεν εφαρμόζεται σε άτομα με θανατηφόρες αλλεργίες στο αυγό).
5. Το εμβόλιο Η1Ν1 είναι ασφαλές;
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κλινικές μελέτες το εμβόλιο έχει εξαιρετική ανοχή και ασφάλεια με λίγες παρενέργειες που περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο στην θέση της ένεσης, μυϊκά άλγη, κακουχία, ελαφρό γριπώδες σύνδρομο για λίγες ημέρες μετά την ένεση. Το εμβόλιο δεν προκαλεί θανάτους, εφόσον χρησιμοποιείται σωστά και υπό ιατρική παρακολούθηση (πχ. δεν εφαρμόζεται σε άτομα με θανατηφόρες αλλεργίες στο αυγό). Τα συστήματα εγρήγορσης για θέματα παρενεργειών είναι σε εγρήγορση στις χώρες που κυκλοφορεί το εμβόλιο, διότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει απώτερες επιπλοκές, εφόσον το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου. Πάντως επειδή το εμβόλιο παρασκευάζεται με την ίδια τεχνογνωσία που κατασκευάζεται επί πολλά χρόνια το εμβόλιο της γρίπης και αφορά ουσιαστικά την ίδια κατηγορία ιών, δεν αναμένεται να έχει σοβαρές παρενέργειες.
6. Έχω ακούσει για τις ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν αυτό το εμβόλιο. Ποιες είναι αυτές και γιατί να το κάνουν;
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι άνθρωποι που ο ιός Η1Ν1 κινδυνεύει κατεξοχήν να τους σκοτώσει. Ο ιός έχει σκοτώσει αρκετά άτομα παγκοσμίως. Επειδή ο ιός Η1Ν1 είναι ουσιαστικά ιός γρίπης και το εμβόλιο, παρασκευάζεται με την ίδια τεχνογνωσία που παρασκευάζεται επί πολλά χρόνια το εμβόλιο της γρίπης, η παραγωγή αντισωμάτων που προκαλεί το εμβόλιο αναμένεται να προστατεύσει με ασφάλεια αρκετά άτομα υψηλού κινδύνου από μοιραία κατάληξη. Έτσι υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες ως προς την εφαρμογή του εμβολίου στις εξής κατηγορίες ατόμων υψηλού κινδύνου για θανατηφόρες επιπλοκές, εφόσον δεν υπάρχουν απαγορευτικές αντενδείξεις (π.χ. θανατηφόρες αλλεργίες, οξέα εμπύρετα):
· Στους πάσχοντες από ορισμένα υποκείμενα χρόνια νοσήματα όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, πνευμονοπάθεια, διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνο, AIDS, εξασθενημένο αμυντικό σύστημα
· Στους υγιείς παχύσαρκους
· Στα υγιή άτομα που είναι βαρείς καπνιστές
· Στις έγκυες, για τις ίδιες και για την προστασία του νεογνού μετά την γέννηση λόγω μεταφοράς προστατευτικών αντισωμάτων. Ιδιαίτερα στις έγκυες αλλά και στα παιδιά, πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να χορηγείται όσο γίνεται καθαρό εμβόλιο, ελεύθερο από προσμίξεις, ανοσοτροποποιητικά και thiomersal
Στα άτομα που φροντίζουν μωρά έως έξι μηνών, πρέπει να γίνεται το εμβόλιο για την πληρέστερη προστασία των βρεφών, στα οποία «ούτως ή άλλως» δεν γίνεται το εμβόλιο. Στους πτηνοτρόφους και επαγγελματίες κτηνιατρικών υπηρεσιών, πρέπει να γίνεται το εμβόλιο για να αποφευχθεί θανατηφόρος ανασυνδυασμός του ιού με τον ιό της γρίπης των πτηνών, ενώ στους υγιείς ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το εμβόλιο πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά, λόγω του κομβικού ρόλου που έχουν στην θεραπεία των ασθενών. Το εμβόλιο με ζωντανό εξασθενημένο ιό είναι απαγορευτικό σε ορισμένες ομάδες (π.χ. έγκυες, άτομα με ανοσοκαταστολή κ.λπ. ).
Dr.Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: २१०६२५२७७०
Email :
amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ २००९, ΕΜΒΟΛΙΟ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ :ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ

Αφορμή για την αναγραφή αυτού του άρθρου απετέλεσε η εκπομπή του κ.Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Ζούγκλα», κατά την διάρκεια της οποίας έδωσα συνέντευξη ως καλεσμένη στις 19-11-2009 για το φλέγον θέμα της νέας γρίπης. Κατά την διάρκεια της εκπομπής ήλθα σε επαφή με σημαντικές ανησυχίες του κοινού αναφορικά με το εμβόλιο, τη νέα γρίπη και τη σχετική σύγχυση που επικρατεί. Ευχαριστώ τον δημοσιογράφο και τους συντελεστές της εκπομπής για τη συμβολή τους στη μάχη της σοβαρής ιατρικής ενημέρωσης.
Μετά την εμφάνιση θανατηφόρων περιστατικών γρίπης Η1Ν1, παρασκευάστηκε εμβόλιο, που προκάλεσε θύελλα διχογνωμιών σε όλο τον κόσμο. Η πρώιμη διοχέτευση του εμβολίου στην αγορά λόγω της πανδημίας πριν ολοκληρωθούν πλήρως ορισμένες κλινικές μελέτες που ευρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και αφορούν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του σκευάσματος, δίχασε την επιστημονική ιατρική κοινότητα και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με πλούσια επιχειρήματα και από τα δύο στρατόπεδα.
Οι υποστηρικτές επισημαίνουν ότι το εμβόλιο, παρασκευάζεται με την ίδια τεχνογνωσία που κατασκευάζεται επί πολλά χρόνια το εμβόλιο της γρίπης, για το οποίο δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή παρενέργεια. Η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να εθελοτυφλεί μπροστά στους θανάτους νέων ατόμων που έχει προκαλέσει ο ιός παγκοσμίως, ούτε να περιμένει χρονοβόρες διαδικασίες πλήρους αξιολόγησης, ενώ η πανδημία καλπάζει. Σε αντίθεση με τον ιό της εποχικής γρίπης, ο Η1Ν1 προκαλεί σοβαρές επιπλοκές σε νεαρότερες ηλικίες, σημαντική απώλεια ωρών εργασίας, ενώ η ταχύτητα της μετάδοσής του είναι εξαιρετικά υψηλή. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κλινικές μελέτες το εμβόλιο έχει εξαιρετική ανοχή και ασφάλεια με λίγες παρενέργειες που περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο στην θέση της ένεσης, μυϊκά άλγη, κακουχία, ελαφρό γριπώδες σύνδρομο για λίγες ημέρες μετά την ένεση. Το εμβόλιο δεν προκαλεί θανάτους, εφόσον χρησιμοποιείται σωστά και υπό ιατρική παρακολούθηση (πχ. δεν εφαρμόζεται σε άτομα με θανατηφόρες αλλεργίες στο αυγό). Προκαλείται η ανάπτυξη υψηλού τίτλου αντισωμάτων δύο τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν σε μία επιθετική εθνική πολιτική μαζικών εμβολιασμών σε πολλές χώρες (π.χ. ΗΠΑ, CDC http://www.flu.gov). Να σημειώσουμε ότι τα συστήματα επαγρύπνησης αυτών των χωρών δεν κατέγραψαν έως τώρα μετά την πρόσφατη ευρεία εφαρμογή του εμβολίου, σημαντικές παρενέργειες .
Η επιστημονική αμφισβήτηση που αφορά το εμβόλιο, επισημαίνει, ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί μελέτες φάσης 2, με αποτέλεσμα να μην έχει επαρκώς τεκμηριωθεί η πλήρης ασφάλεια του προϊόντος, σε βάθος χρόνου. Η προσέλευση εθελοντών σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε μικρή και έγινε με αργό ρυθμό. Ορισμένες από τις μελέτες αναζητούσαν εθελοντές έως τα τέλη Νοεμβρίου 2009, άλλες αναζητούν ακόμη. Εξάλλου, αναφέρουν, δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην κλινική πρακτική. Υπάρχουν μετρήσεις για εργαστηριακές αυξήσεις προστατευτικών αντισωμάτων, αλλά αυτές οι αυξήσεις αντιστοιχούν σε αποτελεσματική άμυνα, κατά την επίθεσή του ιού στις πραγματικές συνθήκες της κοινότητας; Δεν είναι η πρώτη φορά που εμβόλια κατά την εφαρμογή τους, διαψεύδουν στην πράξη και σε βάθος χρόνου, αισιόδοξες εκτιμήσεις περί αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και αυτές μένουν να αποδειχθούν. Η ήπια νόσος που προκαλεί ο Η1Ν1και η ύπαρξη θεραπείας δεν δικαιολογούν, σύμφωνα με τους συντηρητικούς, σε αυτήν τουλάχιστον την φάση, μαζικά προγράμματα χορήγησης ενός καινούριου και μη δόκιμου, ακόμα, εμβολίου. Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν την Αυστραλία σε μία σχετικώς συντηρητική πολιτική εθνικών εμβολιασμών (http://www.health.gov.au), ενώ σε χώρες με επιθετικά «guidelines» αρκετοί γιατροί κώφευσαν. Επιπροσθέτως η κρυψίνοια με την οποία εφαρμόστηκαν σε αρκετές περιπτώσεις, τα προγράμματα εμβολιασμών σε πολλές χώρες, με αποκλειστική δυνατότητα εμβολιασμού σε ελεγχόμενα από τις αρχές εμβολιαστικά κέντρα, τροφοδότησε περαιτέρω τον προβληματισμό. Έγινε λόγος για εσπευσμένη παραγωγή εμβολίων πολλαπλών ταχυτήτων, που οι κυβερνήσεις αποφεύγουν να διαθέσουν με διαφάνεια (π.χ. σε φαρμακεία), για να αποφύγουν ανεξάρτητους ελέγχους από τους σκεπτικιστές. Στα πλαίσια αυτά έγιναν αναφορές για εμβόλιο των αμερικανών, των ευρωπαίων, των πολιτικών, των διπλωματών κ.λπ.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, είναι σημαντικό να επισημανθούν τα σημεία σύγκλισης των δύο στρατοπέδων. Επειδή τα προκαταρκτικά δεδομένα των κλινικών ερευνών που έχουν γίνει για τους ενηλίκους είναι αρκετά, ενώ η ταχύτητα μετάδοσης του ιού είναι υψηλή και ανεξάρτητα από παραμέτρους που αφορούν την εμπορία και διάθεση του εμβολίου, υπάρχει επιστημονική ομοφωνία ως προς την εφαρμογή του εμβολίου στις εξής κατηγορίες ατόμων υψηλού κινδύνου για θανατηφόρες επιπλοκές, εφόσον δεν υπάρχουν απαγορευτικές αντενδείξεις (π.χ. θανατηφόρες αλλεργίες, οξέα εμπύρετα):
1. Στους πάσχοντες από ορισμένα υποκείμενα χρόνια νοσήματα όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, πνευμονοπάθεια, διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνο, AIDS, εξασθενημένο αμυντικό σύστημα
2. Στους υγιείς παχύσαρκους
3. Στα υγιή άτομα που είναι βαρείς καπνιστές
4. Στις έγκυες, για τις ίδιες και για την προστασία του νεογνού μετά την γέννηση λόγω μεταφοράς προστατευτικών αντισωμάτων. Ιδιαίτερα στις έγκυες αλλά και στα παιδιά, πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να χορηγείται όσο γίνεται καθαρό εμβόλιο, ελεύθερο από προσμίξεις, ανοσοτροποποιητικά και thiomersal
५. Στα άτομα που φροντίζουν μωρά έως έξι μηνών στα οποία «ούτως ή άλλως» δεν γίνεται το εμβόλιο
6. Στους πτηνοτρόφους και επαγγελματίες κτηνιατρικών υπηρεσιών, για να αποφευχθεί θανατηφόρος ανασυνδυασμός του ιού με τον ιό της γρίπης των πτηνών
7. Στους υγιείς ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το εμβόλιο πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά, λόγω του κομβικού ρόλου που έχουν στην θεραπεία των ασθενών.
Το εμβόλιο με ζωντανό εξασθενημένο ιό είναι απαγορευτικό σε ορισμένες ομάδες (π.χ. έγκυες, άτομα με ανοσοκαταστολή κ.λπ. ).
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: २१०६२५२७७०
Email : amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.