UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 25/07/2007

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

7/25/07

ΥΠΕΡΤΑΣΗ:Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΑ



Οι βλάβες από την υψηλή πίεση
Από το

1. Πότε ένας άνθρωπος είναι υπερτασικός;
Σε κατά τα λοιπά υγιείς ανθρώπους , όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της διαστολικής πίεσης («μικρή» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 90mmHg, όπως μετράται με ειδικά όργανα, τα επαγγελματικά ιατρικά πιεσόμετρα. Υπέρταση έχετε επιπροσθέτως και όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της συστολικής πίεσης («μεγάλη» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 140mmHg.
Σε περίπτωση που υπάρχουν παθολογικά ευρήματα κατά την ιατρική παθολογική εξέταση, όπως αυξημένο σάκχαρο, χοληστερόλη, καρδιακή ή νεφρική πάθηση, τα όρια αυτά είναι συχνά πιο αυστηρά. Επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις, μόνο ο καλός κλινικός ιατρός μπορεί να καθορίσει τα ιδανικά επίπεδα πίεσης. Η ελληνική τακτική της παρακολούθησης της πίεσης στο φαρμακείο, είναι λανθασμένη, διότι τα κοινά όρια της πίεσης, συχνά δεν ισχύουν για πολλά άτομα.
Μία μόνο παθολογική τιμή δεν θέτει την διάγνωση της υπέρτασης, αποτελεί όμως ένδειξη για περαιτέρω μετρήσεις.
2. Ποια τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης αίματος;
Συχνά η αύξηση της πίεσης δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα. Η υπέρταση έχει χαρακτηριστεί ως ο ύπουλος δολοφόνος. Άλλες φορές παρουσιάζονται πονοκέφαλος, μουδιάσματα, εμετοί, κακουχία, αίσθημα ταχυκαρδίας, ζάλη.
3. Είναι σημαντικό το ετήσιο προληπτικό ιατρικό check up, να περιλαμβάνει την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης από τον Ειδικευμένο Παθολόγο;
Κάθε έτος, πρέπει να εξετάζεστε κλινικά από τον μαχόμενο ειδικό παθολόγο, εξέταση η οποία περιλαμβάνει, την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Είναι πολύ σημαντική η ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση, όχι μόνο για την πρώιμη ανίχνευση της υπέρτασης σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα και τον εξατομικευμένο καθορισμό των επιπέδων των πιέσεων που πρέπει να έχει ο κάθε οργανισμός, ανάλογα με την συνολική κατάσταση της υγείας του, αλλά και για τον εντοπισμό των ατόμων, που ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να αναπτύξουν αργότερα υπέρταση.
Πολλά από τα άτομα αυτά, θα επωφεληθούν από προγράμματα πρόληψης της υπέρτασης.
4. Από τι κινδυνεύει ο υπερτασικός;
Η υπέρταση προκαλεί βλάβες σε όλα τα ζωτικά όργανα. Χωρίς την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή, ο υπερτασικός κινδυνεύει από εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική πάθηση, απόφραξη καρδιακής αρτηρίας, διαταραχές οράσεως και άλλες παθήσεις. Ο κίνδυνος δυσμενών επιπλοκών είναι μεγαλύτερος, εάν ο υπερτασικός καπνίζει, έχει υψηλή χοληστερόλη αίματος, καταναλώνει αυξημένη ποσότητα αλκοόλ ή πάσχει από ορισμένα νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, αποφρακτική αγγειοπάθεια, μεταβολικό σύνδρομο.
5. Υπάρχει σήμερα αποτελεσματική θεραπεία που προλαμβάνει τις ανωτέρω μοιραίες επιπλοκές;
Ένα από τα αίτια της αύξησης του μέσου όρου ζωής στις αναπτυγμένες χώρες, είναι η ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών της υπέρτασης, που προλαμβάνουν τις επιπλοκές, οι οποίες προαναφέρθηκαν.
Ο άνθρωπος, που ενώ πρέπει να λάβει αγωγή δεν λαμβάνει, αυτοκτονεί σιωπηλώς.
6. Η μέτρηση της πίεσης από τα αυτόματα πιεσόμετρα στο σπίτι, είναι ακριβής;
Λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας τα καλά αυτόματα πιεσόμετρα μπράτσου, έχουν σημαντικά βελτιωθεί σε αξιοπιστία.
Πρέπει όμως, να προσέχετε να είναι το νούμερό σας. Το μέγεθος του πιεσόμετρου που σας ταιριάζει, διαπιστώνεται κατά την διάρκεια της παθολογικής εξέτασης, με βάση τα σωματομετρικά σας στοιχεία. Εάν χάσετε ή πάρετε κιλά αύριο, το πιεσόμετρο, που σας ταιριάζει σήμερα, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για εσάς.
Επίσης πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης και το πιεσόμετρο να είναι καλά ρυθμισμένο. Οι μετρήσεις αυτές, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα υδραργυρικά επαγγελματικά πιεσόμετρα ακριβείας και την μέτρηση από εμάς, όμως ο ρόλος τους είναι σημαντικός σε συμπληρωματική βάση, διότι παρόλο που δεν έχουν την αξιοπιστία των μετρήσεων που σας κάνουμε με ειδικά επαγγελματικά πιεσόμετρα στο ιατρείο μας, βγάζουμε, εμείς οι ειδικοί ιατροί μετά από μελέτη τους, σημαντικά συμπεράσματα για τις πιέσεις με τις οποίες λειτουργεί ο οργανισμός σας στον φυσικό του χώρο. Μην αμελείτε να μας προσκομίζετε λοιπόν, και δικές σας τιμές, τις οποίες μετράτε στο σπίτι, εκτός των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, που περιοδικά, σας συστήνουμε.
7. Ποια η θεραπεία και η πρόληψη της υπέρτασης;
Εάν χρειαστεί, ο υπερτασικός θα υποβληθεί σε εξειδικευμένες εξετάσεις διερεύνησης της αρτηριακής πίεσης, για τον ακριβή καθορισμό της θεραπευτικής αγωγής. Πρέπει να χάσει βάρος, εάν είναι υπέρβαρος, να μετριάσει την χρήση αλκοόλ, να διακόψει το κάπνισμα, να ακολουθεί μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά και λίγο αλάτι, να αποφεύγει την χρήση καφέ (όχι πάνω από ένα το 24ωρο). Η Ιατρική Επιστήμη σήμερα, συνιστά προληπτική τροποποίηση των συνηθειών διαβίωσης στις περιπτώσεις οριακά φυσιολογικών τιμών της αρτηριακής πίεσης και εξατομικευμένα προγράμματα.
8.Για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να λάβουν αγωγή τα άτομα με υψηλή πίεση;
Ένα σύνηθες σφάλμα, που κάνει ο υπερτασικός, ιδιαιτέρως εάν δεν εμφανίζει συμπτώματα, είναι να αμελεί την συστηματική λήψη της ενδεικνυόμενης φαρμακευτικής αγωγής. Η υπέρταση όμως είναι χρόνια νόσος, που απαιτεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μόνιμη και συνεχή αγωγή και οι παραλείψεις εκθέτουν τον υπερτασικό σε σημαντικούς κινδύνους.
Επιπροσθέτως ο υπερτασικός πρέπει να γνωρίζει, ότι η αγωγή που λαμβάνει, ενδέχεται να τροποποιηθεί με την πάροδο του χρόνου, λόγω αλλαγών στην λειτουργική κατάσταση των εσωτερικών οργάνων.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη






Ιατρός Ειδική Παθολόγος






Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά






24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770






E mail: amoschovaki@yahoo.gr.






Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:






http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER






http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ






http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ






 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)






http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ






http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ






http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ






http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ






http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ






http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ






http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1